A szlovák-magyar viszony és Európa
2008. december 19. írta: Fedor

A szlovák-magyar viszony és Európa

Hát csoda, ha utálnak minket? 2.0

Megjelent az Indexen egy teljesen korrekt elemzés Tálas Péter billentyűzetéből arról, hogy mi látszik a szlovák-magyar rosszszomszédi iszonyból Nyugat-Európából nézve. Hát nem túl hízelgő számunkra (kiemelések tőlem):

Európában is hátrányban vagyunk a probléma kommunikációjában, nem kis részben éppen saját magunk miatt. Most ne azokra a véleményekre gondoljunk elsősorban, amelyek minden rossz alfáját és ómegáját a magyar miniszterelnökben látják. Ezek többnyire házi használatra készülnek, és közülük a szlovák–magyar viszonnyal kapcsolatban csak kevés éri el az európai média ingerküszöbét. Sokkal súlyosabb probléma, hogy ezt a küszöböt Ján Slota uszító kijelentései sem igazán érik el. Nem érik el, mert Európa nem érti Slota nyelvét, nem érti a magyar–szlovák vitát (fogalma sincs arról, ki az a Szvatopluk, vagy ki az a Szent István), csupán azt látja, hogy ez a vita egyre rosszabb hatással van a kétoldalú politikai kapcsolatokra.

A nyugati televíziók számára nem téma, mert vizuálisan egyszerűen unalmas egy olyan kelet-közép-európai politikus, akit szinkronizálni kell. Még akkor sem téma, ha a szövege egyébként magyarellenes és uszító. A Sándor-palota előtt és a Hősök terén a fasisztákra emlékeztető fekete egyenruhában parádézó Magyar Gárda vagy a Királyhelmecen alakzatban masírozó Nemzeti Őrsereg ugyanakkor igazi vizuális csemege az esti vacsorához. Most nem is beszélve arról, hogy a gárdák és őrseregek fasizmust idéző jelmezeinek és díszleteinek üzenetei Ján Slota szlovák nyelven megfogalmazott uszító nacionalizmusánál sokkal jobban dekódolhatók a nyugati közvélemény számára.

Mindig is azt tartottam, hogy a kisebbségi magyarságnak pont azok ártanak a legtöbbet, akik fennhangon veszik őket védelmükbe, hát most ezt visszaigazolva érzem. 

Alapos elemzés, a fenti idézet csak egy rövid részlet belőle, szóval tessék elolvasni és észbentartani, mielőtt legközelebb át tetszenek menni hőzöngeni a szomszédba a nagymagyarország-matricás autójukkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr50831300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mercer395 · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/gazdasagi-informatikus.php 2009.09.10. 09:30:59

Az a baj, hogy ez pont azokhoz nem jut el, akikhez kéne. Mert az oké, hogy te meg én elolvastuk, de Gipsz Jakab, a MG x. szakaszának vezetője, vagy akármelyik tagja mikor fogja? Soha. Továbbra is fog parádézni? Fog. Tovább rontja a szlovákiai magyarok helyzetét? Tovább :(

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.10. 09:54:18

@Mercer395: Ha előkerül a téma, én elég sokszor belinkelem. Gondolom te is így juottál ide :-)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0