Az SZDSZ kollektív öngyilkossága
2009. január 14. írta: Fedor

Az SZDSZ kollektív öngyilkossága

Nem titok, mindig is liberálisnak vallottam magam. Anno, gimnazistaként, a rendszerváltás idején - már csak a korom miatt is - még a FIDESZ-hez húztam, aztán amikor ők identitást váltottak, én a Fodor szárnnyal átpártoltam a nagytestvérhez, így 94-ben, amikor először szavazhattam, már őket választottam, mint ahogy azt követően az összes többi választáson is.

Eddig.

Mert az a vergődés, ami az elmúlt időszakban jellemzi őket, szánalomra méltó. Az a párt, mely alapítóinak a demokratikus ellenzékbeli tevékenysége révén a rendszerváltás legbiztosabb erkölcsi alapját és motorját képezte, mára teljesen kifulladt. Kisebb csoda lenne, ha jövőre ismét bekerülnének a parlamentbe. Egykori tekintélyes tagjai elhagyták vagy visszavonultak.

Bár sokan nem tudják megbocsájtani nekik, hogy 94-ben legitimálták a Horn kormány képében az egykori állampárt utódját (pedig nem a kommunizmus-ellenességet adták fel ezzel, csak elismerték az egykori állampárt tagjainak demokratikus fordulatát, ami nagy különbség), nem ott követték el a hibát. Hogy hol? Nem tudom. Talán azokon a pontokon, amikor lehetőség lett volna kiszállni a az MSZP-vel való házasságból: a Tocsik-ügy és a Megyó-ügy után. Persze utólag könnyű okosnak lenni, akkor én is úgy láttam, hogy maradni kell, mert van még dolguk. Mert, lehet, hogy ma nagyobb párt lenne az SZDSZ. De a Bokros csomag fémjelezte ciklus sokáig azt sugallta: ha gondok vannak, ez a páros meg tudja oldani. Lényegében még Gyurcsány reformígéreteit is ez hitelesítette számomra.

Mindenesetre a liberalizmus mára szitokszóvá, szinte a hazaáruló szinonimájává vált, és ez valahol nagyon rémisztő (bár erről talán nem is az SZDSZ tehet, hanem a II. világháború előtti szinten megragadt jobboldal, de akkor is).

A bejegyzés címét Babarczy Esztertől kölcsönöztem. Az ő hvg.hu-n megjelent írása sok, hozzám hasonló, liberális érzelmű ember érzéseit foglalja össze, akik jelenleg nem tudják, hogy kire is fognak szavazni jövőre. Mert a szavazógépezet ebben a közegben nem működik. Itt (még mindig) az önálló véleménnyel rendelkező, értelmes emberek vannak többségben.

Kiemelések tőlem.

Azt hittem, Kóka után már nem jöhet rosszabb, de Fodor Gábor eddigi elnöksége alatt az SZDSZ elérte azt a pontot, hogy Gegesy Ferenc – a legsikeresebb SZDSZ-es polgármester – városrészében sem számít már versenytársnak.

Ami meglepő, az az SZDSZ öngyilkossága, az, hogy lényegében feladta a harcot, vagyis meg sem próbálja már mozgósítani az akárhogy értett liberalizmus lehetséges szimpatizánsait. Például engem. Kóka legyalulta a kulturális bázist a maga arrogáns-újgazdag stílusával – az SZDSZ egyik lehetséges bázisa a közalkalmazott értelmiség volt. Fodor aztán, amikor lehetőséget kapott, legyalulta a vállalkozói bázist, mert képtelen volt eldönteni, a piacpárti retorikát akarja-e folytatni, vagy vissza akar térni az (értelmiségi) értékekhez (vagy mihez is?). Mindkettőjüknek csak arra tellett, hogy kihátráljanak egy adott pozícióból, de nem sikerült beletalálniuk egy másikba. Ha az SZDSZ a következő két év választásain eltűnik, megérdemelten tűnik el. Nincs programja, nincsenek szövetségesei, és a rendszerváltás legelszántabb politikai bázisát sikerült lenulláznia.

A nagy generáció tagjai úgy vélik..., hogy ennek a népnek egyszerűen nem kell a liberalizmus. Már ahogy ők értik a liberalizmust.

A Kádár-kori hőstettek már nem hatnak meg senkit, sőt, a népesség jelentős részét kifejezetten zavarják. De a tisztességre, a szabálykövetésre, a jogok és törvények komolyan vételére, amelynek nevében a Kádár-kori hőstetteket elkövették, volna ma Magyarországon kereslet. Csak a kínálat tűnt el.

Az ajánlószelvényekkel való trükközés ronda dolog, de össze sem mérhető az önkormányzati vagyonnal való trükközéssel, a zsidó negyed és az Andrássy út kiárusításával, a BKV megcsapolásával és más hasonló praktikákkal, amelyekkel SZDSZ-es képviselőket vádolnak vagy vádoltak.

Ha nem lesz liberális rendpártiság, az MSZP pedig, mint ahogy minden jel erre utal, megreformálhatatlan, akkor lesz majd jobboldali rendpártiság. Nem a Fideszre gondolok, hanem arra, amitől még a Fidesz stratégiái is félnek: hogy előbb-utóbb a Jobbik, kihasználva azt az előnyét, hogy még nem terjedt ki rá a politikai elit bűze, jobbről előz a néplélek finomítatlan kifejezéséért folytatott nemes versenyben. Egyébként, a fenébe is, én is arra szavaznék, akiről elhinném, hogy be tudja és be akarja tartatni a törvényeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr81877140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.14. 15:52:26

"Egyébként, a fenébe is, én is arra szavaznék, akiről elhinném, hogy be tudja és be akarja tartatni a törvényeket."

ÁMEN

Avatar 2009.01.14. 16:45:02

@blogszemle: Na, én azért megnézném azt is, hogy milyen törvényeket akar meghozni, amit aztán be is akar tartatni...

Egyébként az LMP programja alapján elég közel van az szdszhez.
1990ben a rendszerváltáskor az MSZP el lett zavarva, mondva, hogy ezekből elege van a népnek. Aztán 4 évre rá vissza lettek hívva, hogy mégis szükség van rájuk.
Mostanra meg azokból van elegük az embereknek, akikre lecserélték anno a régi gárdát... Az összes rendszerváltó párt vagy felmorzsolódott, vagy besározódott, pedig mennyire hitt a nép abban, ezek majd tisztességesek lesznek és az ország érdekét a sajátjuk elé helyezik majd...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.14. 16:53:01

@blogszemle: Remélem senki se azt következtetést vonta le az utolsó mondatból, hogy akár én, akár Babarczy Eszter azt gondoljuk, hogy oké, SZDSZ a kukába, legyen inkább Jobbik? Mi sem áll távolabb tőlem...

szpal 2009.01.15. 12:39:25

Rossz üzenet John Emese visszaléptetése is. Vagy esetleg az SZDSZ-szimpatizánsok otthon tartásával az eredménytelen szavazás elérése a cél? Nyilván, akkor nem olyan kínos a gyenge eredmény, de félő, hogy a II. fordulóban ezáltal a Jobbik a lélektani 10%-os határ fölé kerül!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.15. 13:42:24

John Emese levele a visszalépés okairól:

magyarinfo.blog.hu/2009/01/15/in_memorian_szdsz?fullcommentlist=1#c4522966

Már ha hiteles, de gondolom az.

szpal 2009.01.15. 15:28:18

Elég galád érv ez, hogy csak így lehet megakadályozni, hogy a Fidesz mandátumot szerezzen. Ha kihagyjuk a mostani Szdsz-szavazókat, a Jobbik 10% fölé kerül.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.01.15. 20:10:15

Miért is lenne baj, ha Magyarország két olyan párt karmai közé jutna, melyek integráló szerepet igyekszenek vállalni? Az MSZP vállaltan platformjelleggel, melyben a közös nyelv, a balos vallás-ideológia és a választási IGEN játékok egyesítenek - és a Fidesz, ahol meggyõzõen hangzó-érvelõ "a zembereknek jó" egyarcélû retorika a menõ. Ugyan már miért lenne baj, ha a szavazóknak nem kell

Rengeteg haladó az SZDSZ mellett indult (vak, akinek nem tûnt fö a párttá-nem-alakulást ígérõ MDF hazudozása vagy a maradék-MSZP bábjáték-kirakata), aztán mikor 94-ben hatalomra kerültek, és megjátszották a privatizációs fõmenetet, Bokros búcsúüzenete betette a kaput - aki észnél van, oda nem szavazhat. A komonyistákat persze meg kellett leckéztetni, maradt a Fidesz. Az õ buktájuk a média átpolitizáltsága és az álságos országféltés gyümölcse volt - no meg az átlag parasztok hiszékenysége. Dózsa Viktort tüzes trónra, tessék szépen széjjeltépni, a maradék meg kiátkozandó. Viktor jobb politikus, mint Gyurcsány, és minden hibája ellenére nem írta ki magát a néphiedelmekbõl, mint akár Kuncze. Ott még van pár tarcsi oroszlán, így, gondolom, Bajnaival Kósa vív majd.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.01.15. 20:11:36

korrektúra:

(Ugyan már miért lenne baj, ha a szavazóknak nem kell) ál-ellenzék?

medve2 2009.01.15. 23:33:47

Hogy beszélhet liberalizmusról az a párt, melynek elnöke kiröhögte a parlamentben egy ellenzéki képviselőt, akit előző nap megvertek a rendőrök. Miért csodálkoztok azon, hogy az SZDSZ hiteletelenné vált a liberális értékek hordozásában. Hogyan lehet hiteles az a véleményformáló liberális értelmiség, mely Öszöd után képtelen volt kimondani: Gyurcsánynak illene mennie.

medve2 2009.01.15. 23:35:11

és hogyan juthat odáig egy parlamenti párt, melynek képviselője leírta: ne induljunk el, mert érvényteleníteni kell a szavazást. Mit üzennek a megnaradt 660 ferencvárosi szavazónak?

medve2 2009.01.15. 23:35:52

és milyen hiteles főpolgármester az, aki kitüntette Gergényit?

Zetek 2009.01.16. 04:45:12

"Itt (még mindig) az önálló véleménnyel rendelkező, értelmes emberek vannak többségben." Legfeljebb ilyennek szeretnél látszani. Má az vicc, ahogyan a Hornnal kötött koalíciót véded. Azzal ugyanis az a baj, hogy szükségtelen volt, s előtte az egész SZDSZ folyamatosan tagadta még a lehetőséget is. S, hogy a liberalizmus ma a hazaárulás szinonimája az szintén nem a Horthy korszak, hanem az SZDSZ kormányzati ténykedésének következménye.

Feketedisznóvágás1 2009.01.16. 12:37:30

Mára szerintem fiataloknak - 22 éves vagyok - az egyetlen reális lehetőség a Jobbik maradt. Legalábbis csoporttársaim túlnyomó többsége már rájuk fog szavazni, és nem a homályos elképzelésekkel rendelkező fideszre, szdsz-re. Mára ők maradtak az egyetlen párt, akik ki merik mondani hogy mi van nálunk vidéken. Mert igen is kurva nagy problémák vannak. Ezzel nem foglalkoznak a parlamenti pártok. El vannak ők a saját dolgaikkal. Lassan ezek az úgynevezett tömegpártok úgy viselkednek mint a dualizmus kori választói klubpártok. Ne csodálkozzatok akkor azon ha ennyire megerősödik a radikális jobboldal.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.16. 13:34:38

@Feketedisznóvágás1: Lehet, hogy a mai parlamenti pártok nem a legtökéletesebbek, de speciel a Jobbiknál rossz választásod nem is lehetne... Felvet problémákat, ez igaz, de a lehető legrosszabb válaszokat adja rá.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.16. 13:48:59

@Zetek: Annyiban szükségtelen volt, hogy valóban, meglett volna az MSZP-nek a többsége magában is. De ez volt a visszatérésük, sokan restaurációtól tartottak. Az SZDSZ ahhoz kellett, hogy biztosítsa, bizonyítsa, erre nem kerül sor.

Horn fiatalkori tetteit lehet utálni, jogosan. De azt senki nem veheti el tőle, hogy mekkora szerepe volt a rendszerváltáskor nem csak a mi történelmünkben, de a németében is, és hogy a rendszerváltás után működő kormányok közül az övé a volt a legsikeresebb és a legdemokratikusabb. Gondolj bele: kétharmados többsége volt, és mégis, csak ötpárti egyetértéssel fogadott el kétharmados törvényeket. Több kompromisszumot kötött, mint bármelyik más miniszterelnök. Amit meg a Bokros csomag révén gazdaságilag elért, abból volt jófiú Orbán évekig.

medve2 2009.01.16. 16:49:22

Tisztelt Fedor! Jelenleg az szdsz az, amelyik megfutamodik a Jobbiktól, például Ferencvárosban. Egész egyszerűen hihetetlen.

medve2 2009.01.16. 17:56:58

Feketedisznóvágás1: Ha erősíteni akarod az MSZP-t, nyugodtan szavazz a Jobbikra. Amúgy tényleg nincsenek bonyolult üzenetei: kapják be a romák. Ezt úgy hívják: populizmus. Ez se megoldás, csak jó páran beszopják.

Rwindx 2009.01.17. 00:04:26

Szerintem ez a legfontosabb mondat, Különösen a vége:
"A nagy generáció tagjai úgy vélik..., hogy ennek a népnek egyszerűen nem kell a liberalizmus. Már ahogy ők értik a liberalizmust."

Az szdsz-t már rég nem tartom liberális pártnak (94 óta), és azóta csak ez az érzés csak erősödött. Lásd medve2 kommentjei.

Alapvetően neoliberális nézeteket vall (gazdasági szempontból) de ahogy nézem valódi elvek nélkül, társadalmilag pedig inkább egy korai bolsevista pártra emlékeztet, de a fene tudja pontosan. Asszisztál a teljes jobboldal lenácizásához, az egyenlőséget a vannak egyenlőbbek címszó alatt, a szabadságot meg inkább az anarchia címszó alatt találjuk meg esetükben.

Az meg hogy a jobbik ott tart ahol tart (és eltekintünk az összeesküvés elméletektől) azt köszönhetik az mszp és az szdsz tevékenységének, nélülük seholsem lennének. Van egy belső kívánalom hogy ez a félanarchikus, féldiktatórikus rendszerből legyen valami élhetőbb. Sőt megkockáztatom sokan még egy ésszerű diktatúrát is bevállalnának, ha az átlagember jogbiztonsága ezzel nő (értsd.: kevesebb köztörvényes bűneset történik, csökken a korrupció, satöbbi)
Az hogy a legrosszabb választás a jobbik lenne az meglehetősen hülyén hangzik. Hisz ha az embereknek joguk van az szdsz-t az mszp-t támogatni ami kvázi tönkrevágta az országot akkor a jobbikot is joguk van, akármilyen jellegű párt is.
Ha a jobbik alkotmányellenes akkor tiltsák be, ha meg nem, akkor meg a egész csak a szokásos sárdobálás. A jobbik populista ez tény, de csak annyira mint a többi párt, azt kinálja amit hallani szeretnének az emberek.

Egy biztos, akárki is kerül kormányra legközelebb, rendet kell raknia, mert különben ő is megy a süllyesztőbe, de az egész országgal együtt. Ez a disznóól amit ezek idecsináltak szemlátomást nem működik. Fogalmuk sincs mit kellene csinálni, ezt nagyszerűen mutatja pl a veres államháztartási hiányra vonatkozó elmélete. Túl nagy lenne az államháztartási hiány, mert leszartunk mindenkit, aki értelmes számokról beszélt? Hát kicsit átcsoportosítunk 2008 és 2009 között és így jó. Papíron. Eszébe nem jut hogy ezzel nem léptünk előre semmit. Ez annyira jellemző erre a rendszerre.

Horn érdeme meg a rendszerváltás idején annyi volt hogy felvette a piros telefont amiben megmondták mit tegyen. Ennyi. Biztosan önálló elgondolás volt az NDK-sok előtt megnyitni a határt, vicc.

Mielőtt valaki azzal "támadna", hogy a jobbikra szavazok akkor akármi is lesz, nem fogok rájuk szavazni, csak éppen nem tartom roszabb lehetőségnek őket mint a többi párt, és ezzel sokat elmondtam a többi pártról is :)

Lehet kicsit szószátyár voltam.

medve2 2009.01.17. 00:42:37

Kedves Rwindex! Azért én még nem tartok ott, hogy az MSZP-SZDSZ bűnei miatt eljussak egy olyan pártig, mely a cigányság kollektív bűnösségéről tud csak papolni. Bár értem, amit mondasz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.17. 09:18:34

@Rwindx: "Az szdsz-t már rég nem tartom liberális pártnak (94 óta)"

Szóval te is ősbűnnek tartod a koalíciót, mert nem az elveket veted el, hanem az embereket, akik esetleg korábban azt képviselték. Miért lennének attól kevésbé liberálisak, hogy támogatni, segíteni kívánták annak bizonyítását, hogy helytállnak a megváltozott körülmények között is (és mellesleg így esélyt kaptak az ötleteik megvalósítására - elvégre minden pártnak ez a célja)? Ha ez nem liberális dolog (szerintem az), akkor nevezzük keresztényinek. Úgy hívják: megbocsájtás. AZ MSZP a demokratizálódása során semmivel se tett meg nagyobb utat, mint a FIDESZ, amikor egy radikális liberális pártból színtiszta számításból egy szélsőségesekkel is kokettáló, elvek szintjén jobboldali, gazdasági téren baloldali demagógiát hirdető populista párt lett. Csak épp a változás előjele nem ugyanaz, ugyanis az MSZP-é pozitív irányú.

" társadalmilag pedig inkább egy korai bolsevista pártra emlékeztet, de a fene tudja pontosan. Asszisztál a teljes jobboldal lenácizásához, az egyenlőséget a vannak egyenlőbbek címszó alatt, a szabadságot meg inkább az anarchia címszó alatt találjuk meg esetükben."

Miért is lenne bolsevista? Egyeduralomra törekszik? Egymás közötti leszámolások jellemzik? Erőszakkal töri le a másként gondolkodókat? És miért lenne anarchista? Talán a törvények nélküliséget, a vezetőnélküliséget hirdetik? Vagy csak az a baj, hogy komolyan veszik a "minden ember egyenlő" elvet, és ezt a melegekre meg a cigányokra is kiterjeszthetőnek tartják? Az SZDSZ-szel elvi alapon a mai napig semmi gond, a megvalósítás, a az elvek napi képviselete, na ezekkel van probléma.

Rwindx 2009.01.18. 01:01:58

hát írtam egy rettentő hosszú kommentet és mellékattintottam a küldés előtt. Nincs lelkierőm beírni mégegyszer, talán holnap újra megpróbálom.

Ciprian 2009.01.20. 16:06:53

Az SZDSZre fogok szavazni.
Ha kiesünk akkor is. Azt hiszem ők az egyedüli párt, akik megakadályozhatják a Jobbik bekerülését a parlamentbe. Én tőlük várom, hogy elindítsanak egy átfogó integrációs folyamatot egy jobb társadalomért.

Talán csak naiv vagyok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.20. 18:21:59

@Ciprian: Igen, sajnos az vagy. De valószínűleg jobb híján én is az leszek :-)

A dolgok jelen állása szerint nem az SZDSZ-en fog múlni, hogy a Jobbik parlamenti párt lesz -e, avagy sem. Az lesz. Bár ne lenne igazam. Kívánom, hogy legyen olyan sikeres ciklusuk, mnt anno a MIÉP-nek volt, hasonló végeredménnyel :-)

Rwindx 2009.01.20. 19:57:06

@Fedor: Na megpróbálom mégegyszer, de csak tömören, múltkor majdnem 1 órán keresztül írtam, és kissé fájt hogy elveszett.

Szóval a koalíció megkötése ősbűn volt szerintem, valóban. A szerintem a liberális értékrendbe semmilyen magyarázattal nem lehet belepréselni egy diktatórikus rendszer vezetőinek büntetlenségét, sőt együttműködését. Egyszerűen a két rendszer annyira különböző, egymás ellenségeinek (ellenfeleinek) kellene lenniük. ÉS úgy gondolom nincs megbocsátás. Bocsássak meg azért amit tettek ezek a nyomorultak az országgal kisebb megszakításokkal a 20. században? Bocsássak meg azoknak akik lelkén sok ember halála, szenvedése, kínja szárad? Bocsássak meg azoknak akik százezreket tettek földönfutóvá, milliók jövőjét vették el saját gyarapodásuk végett? Hát nem fogok.
És marhára nem érdekel hogy a fidesszel mi lett, ezeket bűnöket egyszerűen nem lehet relativizálni azzal hogy na de a másik! Teljes mértékben tisztában vagyok hogy mekkora szar a fidesz, de ettől még egyik féreg sem száll a mennybe.

Hogy mitől is érzem inkább anarchistának az szdsz-t? Az szdsz elsősorban gazdasági vonalon lehet liberálisnak nevezni, tehát ettől igazából neoliberális. Viszont társadalmilag nem tesz semmit a jogegyenlőség erősődése érdekében, a "liberális" ténykedése kimerül hogy pozitív diszkriminációk mellett érvel néhány kisebbség érdekében. A diszkrimináció rossz, legyen az negatív, vagy pozitív egyaránt. Minden pozitív diszkrimináció egyben egy másik csoporttal szemben negatív diszkrimináció, tehát a kettő együtt jár. A diszkrimináció sérti a jogegyenlőség elvét.
Ha megnézzük az elmúlt időszak eseményeit, milyen liberális megnyilatkozások voltak az szdsz részéről? Pl a Révész Mártiriusz? vagy görényi kitüntetése? Vagy pl bpi testületi ülésen addig szavaztat demszkáj, amíg el meg nem szavazzák az indítványt? Vagy hogy a rettentő liberális magyar bálint politikust beültetik az EIT-be?
A szdsz magasról szarik azon csoportok vagy emberek jogaiba akiket az ellenfeleinek érez, vagy csak simán nem érez maga mellettinek. Az szdsz saját érdekein kívül senki mást nem képvisel. Vagy nézzük horn gábor vallomását az szdsz és Magyarország sorsával kapcsolatban?

Egyébként annyira messze sem kell menni, tökéletesen látszik hogy miben működik együtt nagyszerűen az mszp és az szdsz:

"A teljes MSZP- és SZDSZ-frakciót meggyanúsították Terézvárosban"
index.hu/politika/belfold/hv090120/

Erről szól az szdsz és az mszp együttműködése, a többi csak rizsa.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.21. 09:12:12

@Rwindx: Ami az ősbűnt illeti, most nincs időm részletesen válaszolni, a Paranoid Android blogon ezt már részletesen kitárgyaltam a bloggazdával. Ott van a link kettővel feletted, láttam, már jártál ott előttem.

Két dolog csak:

Révész Mártiriusz: Révészt megverték a rendőrök, ez tény (speciel őt személyesen is ismerem, szóval tényleg sajnálom, nem csak úgy általánosságban). De az is tény, hogy azért ő erre erősen rájátszott, hogy minden politikai hasznot kihozzon belőle, bár az is igaz, melyik politikus hagyna ki egy ilyen ziccert? Viszont az tényleg feltűnő volt, hogy a kórházban nem volt kötés a fején, amikor meg bement a parlamentbe napokkal később, akkor meg volt. Erre, és csak erre a húzásra vonatkozott Kuncze beszólása, amit lehet nem túl szerencsésnek nevezni, akár ízléstelennek is, vagy bunkónak, de mi köze ennek a Kuncze vagy az általa akkor még elnökölt párt politikai irányultságához? (Gergényi kitüntetése tényleg rossz húzás volt. Nekem a jobboldalinál egy fokkal árnyaltabb a véleményem a 2006-ban történtekről, de sikertörténetnek azért nem nevezném én sem. Politikai dac, ez lehetett mögötte.)

Terézváros: Azért ez a tömeges gyanúsítás tényleg eléggé gyanús. Nem értek a témához, ezért nem tudom kivágni ide a tutit, de szinte biztos vagyok benne, hogy egy ilyen döntésért senki se fog sittre kerülni, talán az egész ügyben nem fognak semmi olyat találni, ami jogilag megfogható, viszont arra jó, hogy meghurcolják őket. Emlékezz csak vissza, a 2002-es váltás után sokkal nagyobb balhék ügyében indultak nyomozások FIDESZ-esek ellen, ott nem százmilliókról, ha nem több milliárdokról volt szó, és mégse lett belőlük semmi, csak kisgazdákra húzták rá a vizes lepedőt, de azt is még korábban, a párt FIDESZ általi felkaszabolása részeként (szalámitaktika, ugye). A két nagy párt között korrupció terén nincs igazán különbség, és a legnagyobb sajnálatomra a jelek szerint a kicsik is felzárkóztak, szóval én ezt a témát a megítélésükből, mint lényegtelen momentumot, egyszerűen kihagyom. Egyformák úgyis.

Rwindx 2009.01.21. 20:37:27

@Fedor:
Az "ősbűnnel kapcsolatban én is kifejtettem a véleményem egy részét ott illetve egy részét itt, úgyhogy szerintem is lépjünk tovább.
Kunczénak mint a liberális párt elnökének, a szabadságjogok, a demokratikus normák elkötelezett "hívének" meglehetősen viccelődés helyett, az igazságügyui és rendészeti minisztert kellett volna megkérdezni hogy ezt most hogy? A beleértve az hogy nem rendszeresített fegyvereket használtak szakszerűtlenül, hogy a görényi a tv-ben látható felvételek meghazudtolja akit elmarasztalás helyett végül kitüntetnek. Az hogy eszébe nem jutott szót emelni a rendőrség olyan intézkedéseiért amelyek akár ártatlan akár bűnös emberek megalázást, kínzását jelentette. Úgy gondolom ezek már emberjogi kategóriák. Szerintem ez önmagában elég hogy valaki elgondolkozzon egy a szdsz irányultságán.

Terézváros: Én azt természetesen nem tudom ki fog sittre kerülni és ki nem. De verók megvádolta az azt ügyésszséget jobboldali elfogultsággal, meglehetősen röhejes és szánalmas indoklások közepette, melynek vezetőjét Kovács Tamást, ha jól emlékszem az mszp delegálta.

Visszaemlékszem a 2002-es váltásre, jól emlékszem Kellerre és a szánalmas 18 ezer forintos agancsos sztorijára Polt-al kapcsolatban, és "híres" működésére ami alatt semmivel nem tudott előrukkolni csak annyival, hogy ha nem élhet a mentelmi jogáva akkor hivatali visszaélés bűncselekmény elkövetének vádjával kellett volna szembenéznie.
De már megint a fidesznél vagyunk. Ez nem értem miért mánia, akkor ha felmerül egy balhé ballib oldalon, akkor rögtön jön az is dehogy a fidesz is. Igen a fidesz is biztosan, de most éppen beidézték a 2002-2006 között összes mszp-szdsz képviselőt gyanusítottként, ingatlan panama ügyben.
Hasonló történik Erzsébetvárosban is.

Az a nagyvonalúság meg hogy mivel minden párt korrupt ezért inkább homokba dugod a fejed és nem veszel róla tudomást az számomra érthetetlen. Én úgy gondolom a normális hozzáállás az lenne hogy bárki is panamázik, követ el törvénytelenséget, lop, csal, hazudik az sitteljék le a francba egy és teljes vagyonelkobzás után. Nem érdekel milyen párthoz tartozik. Ez nem verseny hogy te pártod én pártom! Baszki, téged is meg engem is meglopnak! Ja és utána hülyének néznek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.22. 09:03:20

1. A mártiriuszozást hoztad fel, arra reagáltam. A többi valóban nem válik dicsőségére a kormánypártoknak. De talán annyit védelmükre, hogy azért nem olyan fekete a kép, mint az ellenérdekeltek látják és láttatni akarják. Azért vegyük már figyelembe, hogy ez az egész nem történt volna meg, ha egy csoport nem kezd el rendszeresen törni-zúzni, rendőrökre támadni. Mert nem a rendőrök kezdték. Az valahogy rendszeresen elfelejtődik, hogy ugyanannyi, ha nem több rendőr sérült meg azokban a napokban, mint tüntető. Őket nem sajnálja senki? Lehet, hogy nem csak valódi bűnősök bűnhődtek meg a rombolásért, hanem ártatlanul odakeveredtek is, és ez szomorú, de hát akkor a rendőrség totál felkészületlen volt ilyesmire. Talán nem véletlen, hogy azóta nem is voltak túlkapások. Tanultak belőle. És kivizsgálások is indultak, eljárások is indultak, csak hát a rendőrségen belül finoman szólva is nagyobb a bajtársi összetartás a kelleténél. Szóval lehet, hogy nem kellett volna Gergényit kitüntetni, de speciel pont azért támogatták a kelleténél tovább a rendőrséget, mert akik ellen (eredetileg) felléptek, azok bizony csürhe voltak, akik pontosan azt a taktikát követték, mint azok a HAMASZ-osok, akik kórházakból, iskolákból lövik ki a rakétáikat Izraelre, aztán amikor azok visszalőnek, és civil áldozatok is vannak, akkor meg körbeóbégatják a világot, hogy milyen kegyetlen gyilkosok a zsidók, ölik a gyerekeket (az öngyilkos merényleteik zsidó áldozatairól meg valahogy kevesebb szó esik ilyenkor). Oké, lehet, hogy erős volt a hasonlat, de tény, hogy az itteni rendőrök ártatlan áldozatai és úgy keveredtek bele a balhékba, hogy a a valódi rombolók elvegyültek köztük, és rendőr legyen a talpán, akik ott, az események sűrűjében fél másodpercek alatt különbséget tud tenni, miközben semmi rutinja nincs ilyesmiben, mert két napja még lehet, hogy íróasztal mögött ült valahol vidéken. Szóval nem védeni akarom őket, hanem csak árnyalni a képet.

2. Azért 2002-ben nem csak Polt Péter trófeáiról volt szó, hanem milliárdokról: beléptető kapuk, Millenáris, tűzijátékok, Országjáró, Nemzeti Színház, soroljam még? Sajnos látszik, hogy a FIDESZ-t jogászok alapították, és hát a főügyészségi hátszelük is megvolt, szóval megúszták.

3. Itt te engem alaposan félreértettél:

"Én úgy gondolom a normális hozzáállás az lenne hogy bárki is panamázik, követ el törvénytelenséget, lop, csal, hazudik az sitteljék le a francba egy és teljes vagyonelkobzás után. Nem érdekel milyen párthoz tartozik."

Szó szerint így gondolom én is. Ha valóban történt törvénytelenség, akkor ne kerüljék el a büntetést csak azért, mert azok, akik, sőt... Nem dugom homokba a fejem, csak annyit mondtam, hogy az egyes személyek cselekedeteit nem érdemes a pártjukra kivetíteni (főleg nem az ilyen helyi érdekű kishalakét), mert korruptak mindenhol vannak. Most ez az oldal van tűzközelben, nekik több a lehetőségük, hát több minden derül ki róluk. Majd ha a FIDESZ lesz kormányon, akkor róluk fog több ilyen balhé kiderülni, mert akkor ők férnek majd jobban hozzá a húsos fazékhoz (mint ahogy ezt be is bizonyították anno). Azért ne felejtsük már el, hogy eddig milyen politikusok kerültek konkrétan börtönbe pénzügyi machinációk miatt: egy fideszes (Várhegyi Attila - szabadulása óta újra fontos háttérember a pártjában, mondjuk ez is jellemző), meg az a "dokumentumos" kisgazda, nem jut most eszembe a neve. Ja meg Torgyán közgazdasági zsenije, a Szabadi Béla. Hát most csatlakozik hozzájuk a Zuschlag, meg ez az erzsébetvárosi szadeszos fickó, szóval már csak egy kerdemokrata meg egy madöfös hiányzik, hogy teljes legyen a rendszerváltó parlamenti patkó. Szóval a lényeg: a konkrét személyek bűnhődjenek, de ha választani kell a pártok közül, akkor az ő tettük, mint irreleváns, nem lesz szempont számomra, mert mindenki tud neveket sorolni a másik oldalról, a korrupció elleni harcot meg mindegyik a zászlójára tűzi (számomra egyformán hiteltelenül). Akkor meg?

Ezt a hozzáállást nevezheted cinikusnak, de én inkább a realista jelzőt használnám.

Babszi 82 2009.01.25. 01:05:03

Valamiért olyan ismerős!?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0