Merjünk hinni?
2009. január 29. írta: Fedor

Merjünk hinni?

Szilánkok

Gyurcsány reformot hirdet. Megint.

Amit mond, az jónak tűnik. Megint.

Ezt is sikerül majd a megvalósítás szintjén elkúrni? Megint?

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A FIDESZ új választásokat akar. Még mindig.

Hát persze, ők állnak nyerésre. Még mindig.

Viszont nem csak a másik oldal, ők is totálisan hiteltelenek. Még mindig.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

+ 1 kérdés: Tényleg szeretném megérteni: Ha egy állami támogatást (pl. a családi pótlékot) felbruttósítunk és adóban visszaszedjük egy részét, annak mi haszna van a bürokrácia és az ide-oda utalgatás költségének növekedésén kívül?

 

UPDATE: Elkapkodtam a kérdésfeltevést, közben az Index parlamenti közvetítésében találtam is egy lehetséges választ:

Ha explicite, közvetlenül faragná meg a szociális támogatásokat, azon belül a családi pótlékot a kormány, akkor egy a Bokros-csomag idején született alkotmánybírósági határozat szelleme alapján a családi pótlék csökkentéséről rendelkező szabály kihirdetése és életbe lépése között legalább 9 hónapnak el kellene telnie. Tehát a parlamenti menetrendet alapul véve ez azt jelenti, legkorábban 2010 februárjában-márciusában léphetne életbe a családi pótlék lefaragása. Ám ha az összeghez nem nyúl a kormány, sőt, felbruttósítanák és ezt az emelt összeget megadóztatnák, így már nem biztos, hogy a 9 hónapos szabály érvényes.

Ha csak úgy nem... De akkor most ez azt jelenti, hogy a mostani összeg nem a nettó, hanem a bruttó lenne? Mert ha nem, akkor továbbra se értem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr89910370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2009.01.30. 22:23:21

Nagyon egyszerű a magyarázat:
Ha felbruttósítják, úgy hogy a 18% adó befizetése után ugyanannyit érjen, az azt jelenti, hogy kb. 22%-kal megemelik az összeget.
Csakhogy az emberek többsége nem 18%kal fog adózni belőle, hanem a 36%os adókulcs lesz érvényes rá náluk, így viszont a nettó érték már csak a bruttósítás előttinek a 78%-a lesz.

És majd megmondják, hogy ez így igazságos, mert nem a szegények esetében csökken a nettó érték. Csak éppen azt felejtik el, hogy a bejelentett bérek valójában köszönőviszonyban sincsenek a valós jövedelemmel. Ismerek én olyat, aki a minimálbér duplájára van bejelentve (akkor már nem kötekszik az APEH), de zsebbe még kap 2-300 000 Ft-ot.
Na, neki nem csökkenne a családi pótléka, de aki mondjuk 200 bruttón van, és tényleg annyit is keres az beszopta.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0