Előrehozott választás? Minek?
2009. március 24. írta: Fedor

Előrehozott választás? Minek?

Az országnak új kormányfőre van szüksége. Kb. ennyi az, amivel mindenki egyetért egy rendkívül magába roskadt kisebbség kivételével :-). Szerencsére most már a régi kormányfő is így gondolja (nélküle ugyanis nem menne idő előtt). A hogyanon viszont vitatkoznak. De miért? Nem tudnak számolni?

Az új miniszterelnökre azért van szükség, mert a régi nem tudta/nem akarta véghezvinni azokat a reformokat, intézkedéseket, amelyre az országnak szüksége volna még a válságtól függetlenül is, nemhogy most, amikor a napok is számítanak, hogy mikor vágunk bele. Életbevágó tehát, hogy a váltás minél hamarabb menjen végbe, és hogy olyan ember legyen a kormányfő, amely mögött kész program áll. Valódi, sikerrel kecsegtető program csak Bokros meg a Reformszövetség mögött van, tehát vagy az előbbi kell, vagy az utóbbiak közül valaki. bokros esélyeit sok minden rontja, mert hiába van mire büszkének lennie, túlzott küldetéstudata, folyamatosan hangoztatott önjelöltsége és apróbb füllentései már most kikezdték. Marad tehát a Reformszövetség, mint Think Tank, és közülük valaki előretolt bástyaként.

A Fidesz lát még esélyt arra, hogy csütörtökig döntsenek a pártok a parlament feloszlatásáról. Ebben az esetben még lenne idő arra, hogy az európai parlamenti választásokkal együtt tartsanak előrehozott választásokat Magyarországon - mondta Szijjártó Péter, a párt szóvivője a kedd reggeli RTL Híradóban. 

Úgy látja, az előrehozott választás járna a legkevesebb holtidővel, "most sem zajlik ugyanis kormányzás, és az új miniszterelnök választásával is csak megy az idő".

forrás

Ez most komolyan ennyire nem tud számolni? Vagy csak szimplán hülyének néz mindenkit? Ha a konstruktív bizalmatlansági procedúra lefut, akkor április közepén-végén el kezdhet dolgozni az új kormány. Ha előrehozott választásokat tartunk az EU parlamenti választásokkal egyidőben, tehát június 7-én, akkor abból új kormány legkorábban a nyár közepére lesz. És addig mi van? Felfüggesztjük néhány hónapra a válságot? Egy kampány, tele ígérgetésekkel biztos hogy növelné az országunk hitelét? A remegő kezű brókerek szerte a világban vajon hogyan viszonyulnának a forint árfolyamához, ha azt látnák, hogy egy olyan párt áll nyerésre, amelynek a mai napig nincs lefektetett terve a válság kezelésére (legfőbb ellenszere - Gyurcsány távozása - már be lett vetve a hétvégén, és sok változást nem hozott), sőt, a már létező terveket egyszerűen lesöpörte a várható miniszterelnök? Egy előrehozott választás elment volna tavaly nyáron, még a válság előtt, amikor Gyurcsány takarékra váltott (bár kérdés, hogy mennyivel lennénk most jobb helyzetben, ha a FIDESZ lenne hatalmon), de most ez a legrosszabb taktika lenne.

Aki ezt a tervet megint úgy akarja láttatni, hogy átverik az embereket, és a fejük felett döntenek diktatórikus módszerekkel, az a parlamentarizmus lényegével nincs tisztában.

Az MSZP által benyújtani tervezett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal azt lehet elérni, hogy egy kellő parlamenti támogatásnak híján lévő miniszterelnököt egy többségi támogatottsággal rendelkező új miniszterelnök váltson fel. Ezért nem lehet azt mondani, hogy ez az eszköz alkotmányellenes alkalmazása lenne, mondta Sólyom László.

A köztársasági elnök úgy véli, hogy a helyzet ugyan szokatlan, de az eljárás formálisan nem kifogásolható.

Talán egyetérthetünk abban, hogy ha bármi alkotmányellenes lenne a tervben, arra Sólyom rögtön rámutatna, hisz nem épp arról ismert, hogy Gyurcsány kebelbarátja lenne. A fenti nyilatkozat hangvételén ugyan érződik, hogy nem tetszik neki az, hogy kihagyták a buliból, de belekötni nem tud, és van annyira becsületes és önérzetes, hogy szakmailag azért nem köpi szembe magát.

Persze nem vagyok teljesen naiv, tudom én, hogy mi a gond. Ezzel a módszerrel az ország is jól jár, meg mellékesen Gyurcsány is, csak épp Orbán marad hoppon. Hát ez viszont engem nem tud meghatni. Valahogy az ő ambícióinál fontosabbnak tartom az ország jövőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr731021960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: POLémia 2009.03.25. 12:59:05

Glatz, Surányi, Vértes: gúzsba kötveAz elmúlt napokban azzal van tele a magyar sajtó, hogy ki lehet Gyurcsány Ferenc utódja a miniszterelnöki székben, s kik lehetnek a lehetséges miniszterek. Ugyanakkor a legfontosabb kérdésről, jelesül arról, hogy mi leh…

Trackback: POLémia 2009.03.24. 11:47:10

Az új miniszterelnökAkárki is lesz Magyarország miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc után, hatalmas feladatok állnak előtte, és hatalmas felelőssége lesz. Ami viszont még ennél is érdekesebb, hogy mekkora hatalma lesz. Ha nem jutunk el az előrehozott választá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.24. 11:13:45

Ha működne az új kormány és megfelelő intézkedéseket tudna hozni, akkor a fenti forgatókönyv jó is lehet. Azonban ez az új átmeneti kormány is leghamarabb nyár elején tud munkába kezdeni. Akkor EP választás, majd parlamenti szünet. Azután már kezdődik a kampány. S olyan pártokkal kellene egyezkednie, mint az mszp és szdsz. Ami lehetetlen. Vagyis éppen, hogy elvesztünk megint egy évet, mert ez az új kormány is tehetetlen lesz. Bár ne legyen igazam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 11:27:21

@nanena: Hát ha abból indulunk ki, hogy biztos megbukik, mert minden és mindenki a legrosszabb formáját fogja hozni, akkor persze meg lehet magyarázni. De én meg annak a híve vagyok, hogy ami jó, annak adjuk meg az esélyt. És per pillanat ez a legjobb a megoldás. Az EU parlamenti választást le lehet bonyolítani a kormánytól függetlenül is, végül is ez nem országos vetélkedés (csak egy nagyobb verseny helyi fordulója), nem befolyásolja a kormányt összetételét és intézkedéseit. A két kicsi párt úgyis a reformok híveire hajt, az MSZP meg olyan rossz eredményt várhatott eddig, hogy a kormányzás alól felszabaduló Gyurcsánnyal az élen a legrosszabb esetben is elér olyan eredményt, de valószínűleg inkább jobbat. Figyeld meg, lesz még ő "a haza megmentője, az államférfi, aki az ország sorsát a sajátja elé helyezte". Nem kell őket félteni, megoldják, és ehhez pont jól is fog jönni a reformlendület, amit az új kormány hozhat. Nagy sakkjátékos a Fletó, kiszámolta valószínűleg ő ezt előre.

utopia.hungary 2009.03.24. 11:29:34

Álláshirdetés

Dinamikusan fejlődni vágyó, ám társadalmi ellentétekkel, és nyomasztó közömbösséggel megáldott közép-kelet-európai kis (de csodaszép) ország tapasztalt, lendületes, válságkezelésben jártas munkatársat keres, felsővezetői pozícióba.

Meghirdetett pozíció: Miniszterelnök (ref. HU-20090326HELP)

Leírás:

A sikeres pályázó feladata egy csőd szélére jutott ország megmentése, mind gazdasági, mind társadalmi, mint szociális értelemben.
Tisztán átlátható, korrupciómentes ügyletek mentén az ország gazdasági fejlődését, a munkaerőpiac növelését, az állami beruházások sikerességét (költségtakarékos módon), és az etnikai feszültségek elsimítását tartjuk a legfőbb célkitűzéseknek a jelölt számára. Elvárt az adórendszer optimális, makrogazdasági szempontból elfogadható, ám igazságos újragondolása figyelembe véve a különböző társadalmi csoportok és az ország érdekeit is.

Követelmények:

- közgazdasági, jogi, vagy egyéb felsőfokú társadalomtudományi végzettség
- NEM! a magyarországi közigazgatásban és államigazgatásban szerzett 5 év feletti vezetői tapasztalat
- Válságkezelési tapasztalatok
- Vagyonnyilatkozati eljárás (rokonságra is kiterjedő) lefolytatásának vállalása rendszeres időközönként, a nyilvánosság számára elérhető, érthető, követhető módon.
- Felelősség vállalása (saját vagyonnal is) a pozícióban meghozott döntések kockázatának és erkölcsi tisztaságának zálogaként
- A jelenlegi (és az azt jellemző önző hatalom- és érdekvédelem) pártpolitikától való független politikai kultúra (vagy kifejlesztésének mihamarabbi vállalása)
- Privát üzleti kapcsolatok megszakításának vállalása (ami maga után vonja MINDEN állami projekt nyílt pályáztatását)
- beszédhibamentes magyar, és angol nyelvtudás

Előnyök:

- megosztottságot csökkentő, az összefogást segítő, bizalomébresztő személyiség
- környezettudatos szemléletmód, közlekedésszervezésben, infrastruktúrakezelésben szerzett tapasztalat (tömegközlekedés, élhető főváros, kerékpáros közlekedés melletti elkötelezettség kiemelt előny!)
- határozottság, önkritika képessége
- politikai nézetek előnyös módon való ötvözése az ország (és a lakosság) érdekeinek előrehelyezésével

Juttatás:

- A juttatás (a pozíció és a vállalt felelősség ellenére) NEM a közalkalmazotti és köztisztviselői bértábla szerint kerül megállapításra, hanem a motivációt és lelkiismeretességet megőrizendő, a teljesítmény függvényében.
- Alapfizetés: mindenkori minimálbér kétszerese, háromszorosa, a társadalmi elégedettség alakulásának függvényében + költségelszámolás (38%-os adókulccsal, számlákkal igazolva)

A munkakör betölthető: AZONNAL

Munkaszerződés: 1 év próbaidő, elégedettség esetén évente újrakötött határozott idejű szerződés

Pályázatát az utopia@magyarorszag.hu e-mail címre küldje, kérjük csatolja a következő dokumentumokat:

- Fényképes magyar és angol nyelvű szakmai önéletrajz
- Motivációs levél
- Válságkezelő program vázlata
- 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány
- Nyilatkozat, miszerint a pályázó vállalja a különböző ellenőrző eljárások lefolytatását, a követelmények kivétel nélküli betartását.
- Iskolai végzettségek másolata

DeMarco 2009.03.24. 11:51:03

Sajnos mennem kell dgp-t növelni, ezért csak később tudok érdemben reagálni. De persze, hogy ezt csak Fedor írhatta. Aki követte az elmúlt napok blogjait, az tisztában van vele, hogy miért és kinek a szekerét tolod...
Mindenesetre ajánlom a figyelmedbe az index főoldalán tartott szavazást ahol végre a nevek mellé betették választható opciónak az előrehozott választást is. Utoljára reggel néztem, akkor 22.000 polgárnál tarott ez a válasz. Toronymagasan a nevek előtt, kivéve Bokrost, aki reggelre megelőzte . Bár remélem a nap folyamán újra fordul a kocka. Tegnap elhangzott, hogy a gazdasági szereplők is előrehozott választásokat akarnak, mert teljesen felesleges ez az egy év és végképp felesleges két választásra pénzt elherdálni, amikor meg lehetne most is tartani egyszerre. Semmi értelme újabb elvtársat kinevezni. Azért nincs értelme, mert nem csak Fletó bohócot akarják a polgárok a p**ába elküldeni, hanem a teljes mszp-szdszt. Ezért tök mindegy, hogy kit húznak éppen elő a dobozból, ez csak időhúzás és szenvedés...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 11:58:43

@DeMarco: Azért ha majd ráérsz, fejtsd majd ki, hogy "miért és kinek a szekerét" tolom szerinted, mert komolyan kíváncsi lennék rá. Én a magamét, és remélhetőleg a magam kicsiny hozzájárulásával az országét. Pártokhoz nincs közöm, speciel jelenleg egyikre se szavaznék jó szívvel. Írom, amit jónak gondolok. Az nem érv, hogy a többség meg mást gondol. Attól én még gondolhatom azt, hogy ez lenne jó, maximum kisebbségben maradok vele.

pinkerton 2009.03.24. 12:53:29

@utopia.hungary: Körülöttem számos, a feltételeknek megfelelő személy (szellemi szabad, vállalkozó, közgazda, jogász, pedagógus, stb.) található. Közülük senki sem hajlandó bármely párt katonája lenni. A tisztességük sokba került nekik. Nem élnek túl jól. De nincs is mit veszíteniük. Valami ilyen típusú ember kéne. De ez, mint tudjuk, utópia.

DeMarco 2009.03.24. 13:37:27

@Fedor: Sajnos továbbra sincs időm részletesen kifejteni. De pár sorra van időm. Nem személyeskedésnek szántam amit írtam. Csak éppen elolvasva a rengeteg hozzászólásodat amit az elmúlt napokban írtál, bennem olyan kép alakult ki, hogy az mszp szekerét tolod. És ezt nem úgy gondolom, hogy ők fizetnek neked ezért, vagy a párt tagja lennél. Sőt biztos vagyok benne, hogy te sem vagy elégedett a baloldal elmúlt 7 évével. Ugyanakkor, - mint ez az írásod is - azt mutatja, hogy a jobboldalt nagyon nem kedveled. Ellenfélnek tekinted te is őket, akár Fletó. Így bár a saját véleményedet közlöd, de ez mégiscsak az mszp-nek kedvező vélemény...
Te is tudod, hogy hiába jelölnek ki bárkit, mikor a polgárok torkig vannak a szoci-liberálisokkal. Ez egyértelműen kiderülne egy választás esetén és ők ezzel abszolút tisztában vannak. Ezért húzzák az időt, ezért trükköznek. Csak azt nem fogják fel, hogyha nincs mögöttük társadalmi támogatás, elfogadottság nem fognak tudni csinálni semmit sem. Nem mintha az elmúlt hét évben csináltak volna. Miért gondolod, hogy a következő fél évben csinálni fognak bármit is??? A továnbbi romboláson kívül?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 13:49:46

@DeMarco: Azt én soha nem tagadtam, hogy nem vagyok jobboldali. Lehetnék egyébként, a liberális végletében, ha ez a jobboldal olyan lenne. De nem olyan. És ez nagyon szomorú. A FIDESZ-nek, mióta kisebbségi kormány van, lehetősége lett volna olyan programmal előállni, amely mellé a két kisebb párt odaálhatott volna, és akkor ők is benyújthattak volna konstruktív bizalmatlansági indítványt, és akkor már rég nem az MSZP kezében lenne a kezdeményezés. Ja, hogy ennek ára lett volna? Pl. hogy ne Orbán legyen a miniszterelnök, hanem nekik kellett volna egy (akár hozzájuk közelebb álló) szakértőt találni? Hát sajnálom, ez van.

Én abban hiszek, hogy csak kemény reformok árán tudunk csak kimászni a slamasztikából, tehát én azt támogatom, aki végre-valahára ezt felvállalja. Ha ez a FIDESZ lenne, akkor akár még őket is. Ha más, akkor mást.

Ilyen egyszerű.

DeMarco 2009.03.24. 13:59:48

@Fedor: Miért gondolod, hogy a jobboldal nem vállalná fel a megszorításokat? Én is megszorítás párti vagyok. Nem reformpárti, mert a reform, az nem megszorítás. Sztem a Varga gyerekben benne van az erő ehhez. Igen, lehet, hogy a Kósa például jobb lenne, legalábbis elfogadhatóbb a baloldal számára. De ahogy a baloldal sem teszi a Szilit elnöknek, ami a jobboldal számára elfogadhatóbb lenne, úgy a jobb sem váltja le Viktort.

Barrera 2009.03.24. 14:05:09

@DeMarco: Szerinted mivel lennénk előrébb egy előrehozott válsztással? A sablon ideológiát hagyjuk. Én is azok közé tartozom, akik szerint Orbán Viktor személye, és a Fidesz jelenlegi politikája nem fog kivinni a válságból. Támogatottságuk lesz, nyernek, a nép rájuk szavazó része megnyugszik. És? Mi lesz aztán? Hol van egy kézzel megfogható gazdaságpolitika, meg a személy, aki ezt végrehajtatja? Aki nem köt kompromisszumokat azért amiért a szocik is puhítanak minden csomagot? Szerintem annak a cd-nek a szavatossága, ami szerint Orbán világot vált egyszemélyben, már lejárt. Ahogy a szoci táboré is. Nekem sokkal inkább hihető az, hogy mondjuk egy Surányi eredményesebb lehet pillanatnyilag, mert őt pl nem köti pártérdek. De győzz meg az ellenkezőjéről. Tényleg érdekel (személyeskedés nélkül) mire alapozzátok az optimizmust?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 14:12:22

@DeMarco: "Miért gondolod, hogy a jobboldal nem vállalná fel a megszorításokat?"

Miért gondolod, hogy a jobboldal felvállalná a megszorításokat? Minden megnyilatkozásuk ellene irányul! Mutass már egy linket, ahol le van írva, hogy mit csinálnának, mert én ilyenről nem tudok, viszont olyanról igen, hogy még azt a kicsi kis reformot is megtorpedózták tavaly, amit Gyurcsány felvállalt, és hogy a Reformszövetség tervét Orbán úgy lesöpörte, hogy a fal adta a másikat. Ha egy kicsi jelét adnák, hogy azt tennék, amit kell, nem berzenkednék annyira, de pont az ellenkezőjéről győzködnek 0-24-ben. Ha meg ennek ellenére kormányrakerülésükkor mégis belevágnának, akkor mennyivel lennének jobbak, mint Gyurcsány? mennyivel lennének hitelesebbek?

Kiegészítés az előzőhöz: "Te is tudod, hogy hiába jelölnek ki bárkit, mikor a polgárok torkig vannak a szoci-liberálisokkal."

Az emberek Gyurcsánnyal, a teszetoszasággal vannak torkig, meg az árokásással. A FIDESZ csak relative a legnépszerűbb, abszolút számokat nézve alíg áll jobban, mint 3 éve, Orbán Viktor ugyanúgy 50% körüli népszerűséggel rendelkezik, mint akkoriban, csak épp a a ballibb oldal zuhant egy nagyot. De nem a túloldalra, hanem a légüres térbe, ahonnan még akár vissza is térhetnek egy tetterős kormányt látva egy hitelesebb vezetővel (vagy végleg behódolhatnak a populizmusnak, de akkor meg is érdemlik).

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.24. 14:15:00

Mondjuk feloszlanak. A fidesz első dolga az lenne, hogy üvöltve követelni kezdené, hogy a (kihangsúlyozottan ÜGYVEZETŐŐŐŐ) kormány azonnal dobjon el mindent, semmihez ne merjen nyúlni, mert a zemberek, meg a mocskos illegitim komcsi anyátokat. Ez szép lenne, főleg, hogy az üvöltést abba se hagynák a kormányalakításig (itt most az egyszerűség kedvéért tételezzük fel a legvalószínűbb forgatókönyvet a fidesz győzelmével). Akkor viszont ugyanúgy üvöltenének tovább, csak a dallam változna: rohadék mszp, mocskosgyurcsány, nagy a szar, nagy a szar... Lófasz az egész, senki emberfiának nem jó ez a választásosdi, persze rajtuk kívül. Hogy az ország érdeke mi lenne, azt meg leszarják.
Na, nem mintha az mszp nem szarná le...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.03.24. 14:26:59

@Fedor:
Fedor, draga baratom, szoval azt allitod, hogy a Fidesznek nincs programja.
Miert, az mszp-nek van ?

Es ha azt nezzuk, hogy ki hogyan kormanyzott ( ugye, a makroadatok makacs dolgok ), akkor azt latjuk, hogy 2002 elejere az orszag gdp aranyos adossaga 53% volt, mig 2009 marciusara joval a 70% folott van ez az ertek.

Nem gondolod, hogy ez a ket szam mindent elmond a " kinek milyen programja van" es a " ki hogyan kormanykepes" kerdesben ?

a masik meg. Mibol gondolod, hogy az ugyvezeto kormany nem benitana meg az orszagot ? Mibol gondolod, hogy augusztud elott valami is tortenne ? Ugye, juniusig elmolyolnak, utana meg parlamenti szunet van, nem lehet torvenyt hozni.
Meg a koltsegvetesnek sem tudnak nekiallni, mert addig-addig molyolnak majd a kormanyalakitassal, amig elkezdodik a juynius, amikor mar illene belefekudni a koltsegvetesi szamitasokba a miniszteriumokban.

szoval veled ellenteteben ugy latom, hogy egy ugyvezeto kormany, igy 11 honappal a valasztasok elott az orszagot masfel evre paralizalna ( jovo augusztusig ).

En egyebkent ( a kormanyzati teljesitmenyt alapul veve ) azt mondom, hogy Magyarorszagon a valasztosdi egy nagy marhasag. az mszp mindig a deprivaltak, nyugdijasok es ciganyok partja marad, akikre az igergetes hatvanyozottan jobban hat ( bar a tobbi magyi sem kutya ebben ). Szerintem akkor jarnank a legjobban, ha a baloldalt egyszer es mindenkorra eltiltanank a kozugyektol. Nem kellene rettegni 4 evente, hogy az mszp jut/marad kormanyra/kormanyon es mit fognak elkurni, hogy adoztatnak minket agyon es hogy jatsszak el az orszag jovojet.

Sajnos, ez nem ' eloitelet", hanem a 1978-1990 es az 2002-2010 ( es kisebb mertekben a 94-98 ) periodusokbol levont konkluzio.

( Az meg kulon irrital, hogy a helyzet romlasaval aranyban arroganssa valnak az elvtarsak. Van pofajuk 300 LE-s autokat beszerezni. Ami a koltsegvetesben filleres kiadas, de az ember azt varna, hogy aki ennyi embernek kurta el a jovojet, az meghuzza magat, lapatszam szorja a fejere a hamut es igyexik lathatatlan maradni. Ami kevesse sikerul egy megkulonboztetett jelzessel ellatott, 300LE-s autoban, ugyebar ... )

Szomoru, hogy meg egy ilyen Fidesz ( a deutsch-hal, a koverrel, stb ) IS vastagon kenterbe veri a haladar aladar mszp-t es szdsz-t.

DeMarco 2009.03.24. 14:31:35

@Barrera: Kizárt, hogy Surányi eredményesebb lehessen. Gondolj bele, ki áll mögötte? Fletó. Meg a szocik. Azok akiket jól jellemezve leírtál, hogy felpuhítottak több csomagot. Miért gondolod, hogy ez nem így lenne továbbra is? Óriási tévedés, hogy csak Fletót akarták elküldeni. Ha így lenne, nagy ünneplés kezdődött volna. De nem így van. A teljes mszp-szdsz-el vannak itt súlyos problémák. Abszolút semmi se fog változni még egy évig, függetlenül attól, hogy éppen melyik illetékes elvtársat ültetik a székbe. Eddig még mindegyik olyan csomag megbukott amihez nem volt meg a társadalmi támogatottság. A támogatottságot pedig csak egy előrehozott választás adhat. Mire alapoznám az optimizmust, ha a fidesz esetleg nyerne? Például arra, hogy az ő négy évük alatt éltünk a legjobban. (És elő se hozd Bokros nevét, köze nem volt hozzá. Éltem akkor, ezzel nem lehet megvezetni.) Meggyőződésem, hogy van még potenciál a gazdaságban, lehet még pénzeket visszafogni, átcsoportosítani. Csak éppen a szocialisták ezeket nem merik meglépni, mert azonnal elveszítenék a két legfontosabb szavazóbázisukat. (Nyugdíjasok, cégvezetők.) A fidesz hagyományosan a középréteghez, fiatalokhoz köthetők, akiket már így a legkeményebben sújt a válság. De pont emiatt ők nem vesztenének annyi szavazót, ha megpiszkálják a szent teheneket. Tévedés, hogy a jobboldal nem megszorítás párti. Rengeteg jó ötlet van, például részben a Reformszövetségé. De én például nem bíznék egy bankárban, mert az első tollvonással megszüntetné a tegnap elfogadott banki szabályozást. Tőlük jött a válság, nem hiszem, hogy nekik kellene rendet tenni. Inkább fordítva, sokkal komolyabb felügyelet alá kellene vonni őket. Stb. Engem nem zavar, hogy Viktor nem teríti idő előtt a lapjait. Hülye lenne. Ha pókered van, maradj csöndben...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 14:32:08

@Scaramella va alla guerra: Hosszúnevű barátom, Nem tudom feltűnt -e, de az MSZP elnöke per pillanat éppen távozóban a kormányfői posztról, hogy átadja a helyét egy olyasvalakinek, akinek programja is akad. Az MSZP programja jelenleg az, hogy feladja magát, és beáll olyan mögé, akinek van. Ez még mindig több, mint amit a FIDESZ fel tud mutatni. Mondom, én akár még őket is támogatnám, ha olyat mutatnának, hogy elhiggyem, tényleg képesek megoldani a helyzetet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 14:37:34

"És elő se hozd Bokros nevét, köze nem volt hozzá. Éltem akkor, ezzel nem lehet megvezetni."

Én még tüntettem is ellene, de így utólag visszagondolva a tenyérbemászó stílusával volt inkább a gond (bár akkor, diákként amúgy se nagyon láttam át a gazdasági témákat, most már talán egy kicsit jobban). És de, Bokros nélkül a FIDESZ se tudott volna olyan jól élni (és az utolsó évükben ők indultak el a lejtőn, kár hogy az utódok 2006-ig nem visszafordultak, hanem rákapcsoltak).

"Engem nem zavar, hogy Viktor nem teríti idő előtt a lapjait. Hülye lenne. Ha pókered van, maradj csöndben... "

Akkor még egyszer megkérdezem: ez mennyivel másabb, mint az, amit Fletó 2006-ban csinált?

DeMarco 2009.03.24. 14:39:09

@Fedor: Visszakérdezek. Miért gondolod, hogy a jobboldal nem vállalja fel a megszorításokat? Miért gondolod, hogy a bal igen, amikor 7 évig nem tette?
A fidesz korántsem mondott olyasmit, hogy nem kellenek megszorítások. Nem mondták, hogy kánaán lesz. Vagy te máshogyan emlékszel? Pontosan tudják, hogy ezekre szükség van. Egyébként se tehetnek mást, a csőd szélén, kényszerpályán vagyunk...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 14:43:07

@DeMarco: Te elolvastad egyáltalán, amit írtam neked?

DeMarco 2009.03.24. 14:49:20

@Fedor: Például azzal másabb, hogy amikor Viktor azt állította, hogy a gazdaság szarban van és a szocik be akarják vezetni a kórházi díjakat, Fletó lehülyézte, hazugnak nevezte, az ország szemébe nézve gúnyos mosollyal közölte, hogy semmi ilyen nem lesz. Viktor nem mondja azt, hogy ilyenek nem lesznek. Ezt nem állítja. Neked most csak az nem tetszik, hogy nem mondja meg konkrétan, hogy mit tervez. De sztem ezt nem is kellene. Én is csak annyit mondanék, hogy szükség lesz rendezni a dolgokat. Fletóval se az volt a fő probléma, hogy elmondta, hogy tenni kéne vmit, nem csak hazudozni össze-vissza. A gond az, hogy ennek ellenére nem tett semmit és folytatta a hazudozást. Bokros csak egy kiigazítási csomagot csinált semmi többet. Az alkotmánybíróság majdnem mindet vissza is vonta. A fidesz nem abból élt korántsem. Az első évükben ők is megtették a kiigazítási csomagjukat és az tartotta egyensúlyban a költségvetést. Köze nem volt hozzá Bokrosnak. Ezt csak a baloldal terjeszti mostanában, hogy valahogy igazolni tudja a fidesz gazdasági sikereit, amit ők hét éve nem tudnak még megközelíteni sem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 14:55:03

@DeMarco: Erre tényleg csak azt tudom, mondani, hogy nem Orbán Viktortól kéne tájékozódni a makroadatokról:

fedor.blog.hu/2009/03/18/ezzel_szemben_a_teny_az_vii

A FIDESZ érdeme annyi, hogy az első2 évben, bár szóban minden rossznak elmondták Bokrost, ugyanazt folytatták, amit ő elkezdett. Amint eltértek tőle a kétéves költségvetéssel, máris baj lett belőle.

DeMarco 2009.03.24. 15:19:10

Elolvastam a linket. Elég egyoldalú. Ilyet én is tudnék írni Fletóról, kezdve az előbb említett hazugságokkal. És egy fentebbi idézet még egyszer: "Es ha azt nezzuk, hogy ki hogyan kormanyzott ( ugye, a makroadatok makacs dolgok ), akkor azt latjuk, hogy 2002 elejere az orszag gdp aranyos adossaga 53% volt, mig 2009 marciusara joval a 70% folott van ez az ertek."

Barrera 2009.03.24. 15:28:44

@DeMarco: a pókeres hasonlat jó. De mi van, ha nem pókere van, hanem blöffje? Mert a "nem kellenek megszorítások" és a "ne az emberek fizessék meg" szajkózása számomra erre utal. Aztán a mutatásnál, az all in után derül ki, semmi sincs a kezében. Azzal egyetértek, el van kúrva a dolog. De azzal nem, hogy a Fidesz alatt éltünk a legjobban, sőt. Én már a rendszerváltás után is aktív vállalkozó voltam, és igenis szar volt, ahogy kérdés nélkül odavertek a minimálbérnek 50%-ot, és nem kérdezgették miből fizetem ki. Én vállaltam, nem sírok. Csak azóta nem hiszek senkinek, kizárólag a számoknak. Azoknak is akkor, ha nem Varga Mihály szájából hangzanak el. Egyébként a társadalmi támogatottság nemes dolog. De segít ez most? Termel profitot? Mert plusz bevételek nélkül a semmit osztjuk. Mindannyian. Választások és malmozás helyett egy valódi, életképes csomag kellene, ami világossá teszi, mennyi bevétel képződik belőle. Azt kéne társadalmilag támogatni azzal, a többlet terheket együtt vállaljuk mindannyian, pártszimpátiától függetlenül.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 15:30:32

@DeMarco: Engem nem kell meggyőznöd arról, hogy Gyurcsány elszúrta, hisz pont ezért örülök, hogy most lelép. De arról továbbra se vagyok meggyőződve, hogy azért, mert Orbán békeidőben szinten tudta tartani egy ideig a gazdaságot Bokros után, az azt jelentené, hogy most, válság idején is ő megfelelő ember, pláne, hogy minden, amit azóta tett, vagy mondott, mind az ellenkező irányba mutat.

A világ nem fekete-fehér. Attól, hogy Gyurcsány rossz, Orbán még nem lesz rögtön jó...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.03.24. 15:42:45

@Fedor: Mibol gondolod, hogy a Fidesznek nincs programja ?

van annak biza, ugyanaz, ami 1998-2002 kozott volt.
Aktivakat tamogatni ( azaz nem agyonadoztatni ), szocialis vedohalot megszaggatni ( nyuggernek, ciganynak kevesebb prnzt ), KKV-t, K+Fet nyomatni.

Ha nem tunt fel, 1998-1999 ben a fidesz is megszoritast csinalt ( ugye, az arvizek, meg az indonez valsag, meg az orosz valsag ), csak ezek meg megszoritani is sokkal jobban tudnak.

Termeszetesen nem jon elo a fidesz a programjaval, mert 2/3-ot akar, hogy az mszp-t eliminalja. Ez nem helyes, de mivel az mszp vezette be azt, hogy mas a program es mast csinalunk ( ennek 1994 ota haladar korokben nagy hagyomanyai vannak, emlyeket a paprikajancsinak sikerult tokelyre fejlesztenie ), szoval az mszp helyeben nagyot es melyen hallgatnek, ha a "program szo szobakerul.

ja igen. Az, hogy a lakossagot ( aktivokat, termelo retegeket ) sanyargatjuk ingatlanadoval, szolidaritasi adoval, mifenevel, mikozben:
1. a tokesek megmenekulnek az IPA alol es
2. a cigany tobbet kap segelybol mint sok dolgozo, nem ritka a 150k-s nyugdij, stb
nos, ez minden, csak nem program.
Ugyanis ha reformszovetseget es az mszp-t egymassal szuperponalod, akkor pont ez jon ki. A tokesnek es a paupernek, deprivaltnak ad, az aktivtol, a legretekesebb tarsadalmi retegtol ( kozeposztaly ) meg elvesz.

Na, ezert kellene hogy a baloldali haladar aladarok a bankar meg tokes cimboraikkal elhuzzanak a francba.

DeMarco 2009.03.24. 15:52:59

@Scaramella va alla guerra: Bazz, ne árulj el mindent !!! :))) Én direkt nem írok le ilyeneket, hogy ne rémisztgessek senkit előre. Higgye mindenki azt, hogy nincs program. Naná, hogy a 2/3-ra gyúrnak. Ezért nem mondanak semmit sem. Ezt csak helyeselni tudom, de a másik oldal ki akarja húzni a szöget a zsákból, hogy csökkentse a veszteségeket...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 15:58:09

@Scaramella va alla guerra: A te leírásod alapján nekem kéne a legnagyobb FIDESZ fannak lennem a körülményeim alapján. Szerinted én tehetek róla, hogy nem vagyok az, vagy a FIDESZ?

És az a mondat, hogy "Más a kampány, és más a kormányprogram" eddig egyszer hangzott el, 98-ban, a FIDESZ-es pénzügyminiszter-jelölt szájából (másnap már nem is volt az). Azért ne feledjük már el, hogy 2006-ban is Orbánék ordasabban nagyobbakat mondtak (14. havi nyugdíj és társai), csak mivel nem ők nyertek, ezt most nem kérik rajtuk számon senki.

És az tévedés, hogy itt most csak megszorításokról van szó. Az csak szükségszerű velejárója a válságnak. A lényeg az alapvető reformokon van, amelyek szükségesek lennének ahhoz, hogy ebből a "megszorítunk-osztogatunk" körből kitörjünk már végre, márpedig azokhoz már 98-2002-ben IS ellenségesen álltak hozzá, nem is kezdtek bele egybe se, és amit folytatniuk kellett volna (nyugdíjbiztosítás), azt is befagyasztották (és akkor még szó se esett a Gyurcsány által kezdeményezett reformocskák elgáncsolásáról).

DeMarco 2009.03.24. 16:00:27

@Barrera: Na, ha vállalkozó vagy, akkor jól tudod, hogy a vállalkozók, főleg a magyarok csak annyi bért fizetnek ki a dolgozóiknak amennyit feltétlenül muszáj, vagy annyit sem. Tisztelet a kivételnek. Arról nem is beszélve, hogy magukat is minimálbérre jelentik be. Bokros alatt 23.000 forint volt a minimálbér. Ezt a fidesz (egyébként nagyon helyesen) 50.000 forintra emelte. Nekem ne mondd, hogy egy vállalkozó ezt nem tudja kifizetni. Ha igen, akkor zárjön be. Az egy másik dolog, hogy az ezekre rakodó plusz terhek megduplázzák a dolgozó után fizetendő pénzt. Csak akkor azt mondd meg nekem, hogy mi a jó b*dös francból fizetnék ki az emberek az 50-60.000 forintos távhődíj-számlákat? Nem a minimálbért kellene bántani, ami így is gyalázatosan kevés, inkább a rárakodó plusz terheket kellene eliminálni. És ki is az a párt aki egyfolytában adócsökkentést hirdet a gazdaság felpörgetéséért?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 16:01:06

@DeMarco: Újfent megkérdezem: egy most hallgató, de esetlegesen később megszorító, reformáló Orbán mennyivel lenne más, mint a 2006-os Gyurcsány, aki ugye minden, csak nem tisztességes ember a szemetekben. Szerintem teljesen ugyanaz a szitu.

DeMarco 2009.03.24. 16:03:09

@Fedor: Én viszont arra emlékszem, hogy a fidesz a választásokkor azt mondta, hogy a gazdaságban nagy hiány van és szükség lesz kiigazításra. Erre Fletó hazugnak nevezte Viktort és elmondta minden hülyének. Jah és akkor még nem volt válság...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 16:10:05

@DeMarco: Mint ahogy Gyurcsány is meg az SZDSZ is mondta, hogy reformok lesznek, csak nem fejtették ki részletesen. Továbbra sincs vita abban köztünk, hogy Gyurcsány se volt Grál lovag, de amit írsz, az csak Orbán hitelességét rontja: hiányt kiáltani és ezzel egyidőben 14. havi nyugdíjat meg 10%-os járulékcsökkentést ígérni egyszerre...

(Mielőtt belekötnél: a járulékcsökkenés kis lépésekben, fokozatosan bevezetve jó dolog, de hiány idején egy nagy ugrásban életveszélyes)

DeMarco 2009.03.24. 16:10:36

@Fedor: A hallgató az nem jelenti azt, hogy hazudott. A nem mondok semmit, csak azt jelenti, hogy nem mondok semmit, nem ígérek semmit. Hazudni akkor hazudna, ha azt ígérné, hogy elérjük azt a szintet amit hét évvel ezelőtt. Pedig én már annak is örülnék, ha zuhanás helyett, lassú emelkedésbe váltanánk. Egyébként határozott meggyőződésem, hogy már régen euróval fizethetnénk, ha nem akartak volna játszani a forint árfolyamával és az inflációval. Biztosan neked is feltűnt, hogy az euró és a benzin ára mindig nyáron magasabb. Amikor az emberek nyaralni mennek... Ha nem akartak volna a számokkal játszani és megtették volna a szükséges lépéseket jóval előbb, akkor most koránt sem lenne ekkora a válság. Ehhez egy plusz gondolat: A fidesz, mint biztosan emlékeztek egyik fontos gazdasági tétele volt, hogy a forintnak magasan kell lennie. A kormányváltás után kezdték gyors ütemben leértékelni a forintot, mert az okos baloldal és a neoliberális szakemberek szerint, nekünk a szar forint jobb... Ha maradt volna az erős forint és a válság abba csap bele, akkor most nem lennék ilyen mélyen és a devizahitelesek sem sírnának.

DeMarco 2009.03.24. 16:13:58

@Fedor: Én nem vitatom, hogy a 14. havi nyugdíj irreális volt. A 10%-os járulékcsökkentés is. De ki tudja, hogy milyen irányú lett volna a gazdasági fejlődés? Egy nagyobb, határozottabb megszorítás esetén, lehet, hogy belefértek volna kisebb intézkedések. De nem szeretem a "ha" játékokat visszamenőleg.

Win Elen 2009.03.24. 16:43:27

Azzal azert mindenki egyetert, hogy a helyzet, amiben az orszag most van, az a rendszervaltas ota kormanyzo partonknak koszonheto. A gazdasagi valsag pedig lathato magassagba dobta az orszag eddig posvanyba suppedo - es altaluk fel nem vallalt - problemait.

Most nagy a kapkodas, hadonaszas. Eddig az osszes kormany abban remenykedett, hogy nem kell foglalkoznia a reformokert kialto, intezmenyek, szokasok, rendszerek atalkitasaval. Ez teny. Es epp ezert bizonyitotta mindenki az alkalmatlansagat.

Amit viszont fantasztikusan megtanultak, az volt, hogy hogyan lehet az emberektol elfordulva, szamukra megis a torodes lataszatat keltve, olyan politikai meccseket jatszani, ami kizarolag a hatalomrol szol.

E mellett persze voltak tettek amik, hasznosak, vagy epp karosak voltak ennek az orszagnak. Az utobbi idoben egyre tobb. De az embereki is "eltanultak" kozben a "nagyok" jatekat, es nem tudnak elvonatkoztatni az altaluk irt jatekszabalyoktol. Es a vitakban is elsosorban a szimpatikusabb vagy elfogadhatobb jatekos es csapata moge sorakoznak fel. Minden vitaban a velemenyek alatamasztasa vagy cafolata, valamelyik fel serelmere vagy elonyere szolgalokent manifesztalodik.

A peldak gyakorta csak a jeghegy csucsai. Azzol hogy bebizonyitottuk Orban hazudott, es szavahihetetlen, nem valtozik semmi. Ha elmondhatjuk, hogy de a masik is... azzal megint nem valtozott semmi. Persze ezek a kifejezesi modok eszkozei lehetnek egy konstruktiv vitanak is, de ha tobbnyire csak ebben merulnek ki, akkor nem lesznek azok.

Szoval a partszimpatiatol probaljatok mar elvonatkoztatni, meg akkor is ha az az ellenkezo fel fele iranyulo antipatia alapjan szervezodik.

(az orszag jovojet, ahol valoban tortenik valami, ahogyan azt mar sokszor leirtam, en csak a ma hangado politikusaink nelkul tudom elkepzelni. A jelen alapotokat figyelembe veve, ez ugy 20-25 ev mulva prognoztizalhato, de az akkorra kialakulo energia valsag okan mar olyan volumenu embereket feltetelezne, akik a tortenelem soran 100 evente szuletnek - erre keves eselyt latok. Szoval, a jobb es baloldal szamomra egy es ugyanaz)

bocs az offolasert. lehet en latom hulyen hogy hogyan lehetne erdemi vitat folytatni, a lenyegre fokuszalva. Legyunk mar kicsit objektivek.

DeMarco 2009.03.24. 16:50:56

@Win Elen: Jól látod a dolgokat. Csak van benne egy pici bibi... Nincs olyan volumenü párt, ember aki mögé oda lehetne állni. Nem állunk ám olyan messze Fedor meg én. Bár lenne egy Obamánk, mint az amcsiknak, akire büszkék lehetnénk, aki mögé fel lehetne sorakozni, aki megtenné azt amit a többiek nem mernek. De nincs. Ezért azok mögé kell beállnunk, akik vannak, bármennyire szerények is a képességeik. Nem önmagukhoz képest persze. Az elvárásainkhoz képest. Komolyan lenne kedvem pártot alapítani, ahol össze lehetne fogni azokat akik torkig vannak az eddigi pártokkal.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 16:54:53

@DeMarco: Nem hazudott? Hát már a kormányzást is egy nagy hazugsággal kezdte, lásd megfigyelési ügy. Ő az egyetlen politikus, akinek bírósági papírja van róla, hogy hazug. És a 2006-s kampányban is: "Rosszabbul élünk mint 4 éve", emlékszel? Statisztikailag kimutatható hazugság volt, hisz pont abból vannak máig a problémák, hogy abban a négy évben jobban élltünk, mint négy évvel korábban, sokkal jobban, pedig nem engedhettük volna meg magunknak.

"Biztosan neked is feltűnt, hogy az euró és a benzin ára mindig nyáron magasabb. Amikor az emberek nyaralni mennek..."

Csak épp ehhez a kormánynak (főleg a benzinárhoz) vajmi kevés köze van, azt a piac szabályozza (vagy talán mindig emelt a jövedéki adón a kormány nyár elején?). Ha szerinted a kormány eddig mindig a gyenge forintra játszott (pláne nyáron), akkor mivel magyarázod, hogy a legerősebb árfolyama tavaly nyáron volt? Bekavartak az UFO-k? A mostani gyenge árfolyamnak meg ugye semmi köze nincs a világválsághoz, és hogy emiatt az összes környező valuta drasztikusan gyengült, az esetek nagy többségében szinkronban a forinttal?

Egyébként meg: a turistáknak meg az importőröknek az erős Forint a jó, az exportőröknek meg a gyenge. A kettő között kell megtalálni az arany középutat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 17:01:00

@Win Elen: Én is próbálok a legtöbbször ebből kiindulni elvi alapon, de ha konkrétumokról van szó, akkor csak kénytelen az ember választani a felkínált lehetőségek között. Az a baj, hogy nagyon pocsék ez a kínálat.

@DeMarco: Látod ebben teljesen igazad van. De amíg nem alapítod meg azt a pártot, kénytelenek vagyunk a jelenlegi gyatra választékból választani :-)

boj (törölt) 2009.03.24. 17:07:25

"tehát június 7-én, akkor abból új kormány legkorábban a nyár közepére lesz. És addig mi van? Felfüggesztjük néhány hónapra a válságot?"

6 hónapja ezt teszik, sőt most még több hétig minimum. Kampány pedig az EP választás miatt úgyis lesz.

De mondj kérlek három dolgot, amit az ügyvezető kormány nem tud megtenni azok közül, ami érdemi és meg is történt az elmúlt 6 hónapban.

DeMarco 2009.03.24. 17:14:50

@Fedor: Először én is a "rosszabbul élünk, mint négy éve" szlogent akartam felhozni, le is írtam, de aztán kitöröltem. Azért látom neked is eszedbe jutott, sőt azt is elismerted, hogy tényleg. Az, hogy jobban éltünk, mint amit megengedhettünk maguknak relatív. Ez az elmúlt hét évre és különösen az utolsó egyre hatványozottan igaz. Az, hogy tavaly volt a legerősebb a forint engem tényleg meglepett. Bár én nem az ufókra gondoltam, hanem a rengeteg felvett külföldi hitelekre és nem utolsó sorban a mnb új elnökére. Igen, most mindegyik valuta esik. Csak nem mindegy honnan... A magas forint a valutahiteleseknek is elég jó volt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 17:21:29

@DeMarco: A "rosszabbul élünk, mint négy éve" nwm csak relatív értékben volt hazugság, hanem abszolútban is...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 17:25:29

@boj:

1. Pont azért kell minél előbb lépni, mert eddig tököltek. Az új kormány nem lesz egyenlő az eddigivel...
2. AZ EP kampány nem országgyűlési választási kampány. Teljesen másról szól. Rendes választási kampánynál elvárás lenne, hogy a mostani kormány már ne tegyen semmit, mert úgyis le lesz cserélve, viszont menne az igérgetés, ami még pluszban rosszat tenne a forintnak. AZ EU kampány mellett viszont a kormány (pláne mivel nem pártpolitikus a vezetője) nyugodtan dolgozhat.

DeMarco 2009.03.24. 17:28:37

Ebben nem tudsz meggyőzni, mert én tényleg rosszabbul éltem, mint négy éve... Ami persze nem azt jelenti, hogy rosszul, csak rosszabbul, mint előtte. Ezért a mondat abszolút helytálló. Ma csak annyival javítanám, hogy "rosszabbul élünk, mint az elmúlt húsz évben..".

DeMarco 2009.03.24. 17:30:43

@Fedor: 1. Az új kormány egyenlő lesz az eddigivel, mert ugyanazok irányítják.
2. Az EP kampány választási kampány. Vagy annak az előjátéka, vagy jobb esetben vele együtt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 17:37:32

@DeMarco: A te szubjektív érzetedet tiszteletben tartom, de egy kampánynak az ország átlagos színvonaláról kell szólnia, nem egyedül DeMarco átlagpolgár érzéseiről... Speciel abban négy évben nálam is volt visszaesés, de annak több köze volt ahhoz, hogy két fizetés helyett egyből kellett megélnünk megemelkedett költségekkel (a feleségem elment szülni kétszer is, és otthon maradt pár évre), mint a kormánynak.

Barrera 2009.03.24. 17:47:38

@DeMarco: abban egyetértünk, az a vállalkozó, aki nem képes megoldani a kifizetéseit, az zárjon be. De úgy gondolom, ne az a párt és vezető papoljon nekem/neked "ne az emberek fizessék meg" szlogent, aki a regnálása alatt simán elkövetett ilyen mértékű tehernövelést. Mert nem hiszek neki. Divat szidni a vállalkozókat, alapot is adnak rá eleget, de vannak olyanok is bőven, akik ha akarnának se tudnának csalni. Meg egyformák sem vagyunk, szerencsére. De ez nem a témához tartozik. Ahogy nézem, azért az alapokkal egyetértünk szinte mindannyian. Változások kellenek, gazdasági erősödés, kézzel megfogható új bevételek, és a kiadások drasztikus csökkentése. Csak a személyen vitázunk, aki(k)től várjuk ezt. A kétharmados többség szép álom. Szerintem nem reális. De tegyük fel, hogy sikerül. Mit fog szólni a jobb oldali szavazó, amikor szembesül az addig titkolt program részleteivel, és az pont azokat az elemeket tartalmazzák némi eltéréssel, amit a szocik is akartak? Mert a válság kezelésére túl sok alternatíva nem létezik. Orbán is elmondja majd a maga őszödijét, és lesz újabb utcai harcos négy évünk? Nem lenne korrektebb számotokra is, ha pontosan -és számonkérhetően- tudnátok, mire is szavaztok?

DeMarco 2009.03.24. 18:01:46

@Fedor: Persze, hogy nem csak rólam szól. Csak éppen mindenki úgy ítéli meg általában egy adott kormány teljesítményét, hogy a saját életét ez mennyire fogja érinteni. Ha én és te rosszabbul éltünk, mint előtte és ezzel voltak még 2 millióan, akkor sztem a mondat igaz. Ha mégsem, akkor most jobban kellene állnunk... Mindezek ellenére hajlandó lennék lemondani bizonyos dolgokról még mindig, ha biztos lennék benne, hogy amit megspórolok az hasznos és a gyerekemnek ezáltal jobb lesz. De amíg a megspórolt pénzem a szoci hálóban lévő haverok zsebébe vándorol, addig ne várják, hogy jópofát vágok hozzá. Ezt egyébként a fidesztől sem nézem el. Ez az egyik fő oka annak, hogy miért nem szimpatizálok az mszp-vel. Ők a maximális adó és a teljes újraelosztás elvét hajtják. Vagyis tőlem beszedik, de nem arra költik amire kéne. Én ezzel szemben azt támogatnám, hogy hagyjanak többet nálam és majd én eldöntöm, hogy mire költöm... Tévedés ne essék, nem ülnék rajta. Fizetnék belőle egészségügyet, kötnék életbiztosításokat, több pénzt tennék a nyugdíjalapomba stb. Csak akkor miből osztanák a 13. nyugdíjat, meg a rengeteg segélyt?!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 18:09:20

@DeMarco: Abban, amit célként megjelölsz, teljesen egyetértünk, csak éppen

1. Az MSZP próbált ebbe az irányba elmenni, és pont a FIDESZ koppintott az orrára emiatt (tavalyi népszavazás)
2. Épp ezért nehezen hiszem el a FIDESZ-ről, hogy ebbe az irányban menne el.

De szerintem itt hagyjuk abba, mert úgy látom nem a célokban van köztünk különbség, hanem csak abban, kiről hisszük el kevésbé, hogy ehhez közelebb visz :-)

DeMarco 2009.03.24. 18:14:57

@Barrera: Tévedés ne essék, én alapvetően nem a vállalkozókat hibáztatom ezért a helyzetért. A hiányzó szabályozást és a túlterhelt adózási rendszert. Két dolgot tennék. Lecsökkenteném a dolgozók után fizetendő járulékokat és ezzel párhuzamosan megtiltanám, hogy a vállalkozók minimálbérre bejelenthessék magukat. De legalább vállalkozói besorolásokat tennék a vállalkozás természetétől függően.
Én nem rémülök meg, ha Viktor komoly megszorító csomagokat hoz, sőt ezt várom tőle. És azt, hogy ezeket bátran véghez is vigye. Azokat az elemeket? Pár hónapja a fidesz váltig hangoztatta, hogy adócsökkentés kell, mikor már az egész gazdasági szakember gárda süvöltötte ugyanezt, akkor beadta a derekát Fletó is és meglépte. Igaz, csak olyan szoci módra. Az elemek kb. ugyanazok. Csak a támogatottság és a személy a gond. Korrektebb lenne ha pontos számokkal operálhatnánk és pontos programokra lehetne szavazni. De ezt fel kell vállalnia valakinek. Én bízvást adnám arra a szavazatomat, aki őszintén bevallana mindent és látnám előre, hogy mit akar tenni ez érdekében.

DeMarco 2009.03.24. 18:18:57

@Fedor: Tényleg abba kell hagynunk, mert vendégeink jöttek. :))
De azért fél szemmel figyelek. Értékelem amit írtál. Jó úgy beszélgetni, hogy kihagyjuk belőle a "monnyon le büdös komcsi és köcsög náci" hozzászólásokat.
További szép napot.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.24. 18:34:22

@DeMarco: "Én nem rémülök meg, ha Viktor komoly megszorító csomagokat hoz, sőt ezt várom tőle. És azt, hogy ezeket bátran véghez is vigye."

Mintha magamat hallanám 2006-én tavaszán, csak nem Viktorral, hanem Ferivel... :-)

"Jó úgy beszélgetni, hogy kihagyjuk belőle a "monnyon le büdös komcsi és köcsög náci" hozzászólásokat."

Akkor jó helyen jársz, mert itt ilyet max. a kommentek között találsz (nem szokásom cenzorkodni), blogbejegyzésben biztos nem.

DeMarco 2009.03.24. 19:12:33

@Fedor: 2002 és 2006 tavaszán én is ezt mondtam, csak Viktorral. Azóta is várom a lehetőséget... Vagy vele, vagy valaki mással.

Avatar 2009.03.25. 10:47:40

A fidesz már jó ideje az előrehozott választásokat követeli arra hivatkozva, hogy a kormány társadalmi támogatottsága kicsi. Érdekes módon 1999 végén, 2000-ben ez nem volt elég ok arra, hogy OV lemondjon, pedig akkoriban a fidesz népszerűsége is tartósan 20% alá csökkent, és ráadásul addigra a koalíciós partnerét az FKGP-t is felszalámizta.
Aztán nekikezdett s fidesz az osztogatásnak, és 2002-ben majdnem sikerült is megőrizni a "trónt".
www.gallup.hu/Gallup/release/ppref001117.htm
www.gallup.hu/Gallup/release/graphs/part.htm
(Pedig a gallupot nem lehet szoci kötődéssel vádolni...)

Sajnos a közvélemény a miniszterelnök munkájának megítélésében elsősorban azt figyeli, hogy mennyire osztogat éppen a kormány. Ha sok pénzt oszt, jól dolgozik, ha takarékos, rosszul.
2001ápr-2003júl és 2006 jan-máj között volt több az "inkább jól" az "inkább rosszul"-nál a feladatok ellátásának megítélése az éppen aktuális miniszterelnökre.
Ezek pont a legnagyobb ígérgetések és osztogatások időszakai.
www.gallup.hu/Gallup/release/graphs/min.htm

CSELE A. GIGERLI 2009.03.25. 19:51:49

1. Miért kiabálnak most azok (akár bentről, akár kintről), akik korábban Gyurcsányt megakadályozták a (ha nem is annyira, de még) kisebb válság idején (ha nem is időben) elkezdett reformjai végigvitelében?!?

2. Miért kiábalnak azok most a Surányi-kormány ellen, akik korábban szakértői kormányt akartak?

3. A hatalmon lévők mindig mohón éhesek. Náluk már csak a hatalomra-éhesek mohóbbak.

4. Mellesleg meg:

deconantitrust.blog.hu/

süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0