Hároméves terv
2009. november 11. írta: Fedor

Hároméves terv

Kezdjük a jó hírrel: Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni. Igaz, ezt mondta Torgyánról is, de hát legyünk optimisták :-) Az mindenesetre látható, hogy egyre inkább arra játszik, hogy a FIDESZ tűnjön a középnek, és az MSZP meg összemosva a Jobbikkal, szélsőségesnek:

a Fidesz egy demokratikus párt és ő maga nem vállal szerepet, illetve nem irányít olyan kormányt, amelyben akár MSZP-s, akár jobbikos politikus van. Nem tervez tehát koalíciót egyik párttal sem.

De azért elhangzottak ebben a tegnapi interjúban érdekesebb részletek is:

Orbán Viktor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt kedd este, hogy szerinte a hároméves költségvetés az ideális, ahogyan az Angliában is van.

Hogy pontosan milyen az angol minta, azt nem tudom, én nem találtam róla leírást, ha valaki tud, linkelje be, köszönettel veszem. De egy biztos: az átlagmagyarnak erről szerintem két dolog jut eszébe:

  1. A kommunisták 1947-es három éves terve, ami az első szovjet mintájú gazdasági terv volt Magyarországon.
  2. Orbánék kétéves költségvetése, ami úgy látszik közben átesett egy 50%-os infláción. Ugye emlékszünk, mire volt az jó: Lehetett vele feltűnés és kontroll nélkül pénzt tartalékolni a ciklus végi osztogatásokra, hisz a parlament így ellenzék nélkül is működött, és ki lehetett rakni az egyre nagyobb tehertétellé váló Torgyánt és bagázsát a kormányból (na ez legalább pozitív volt, ezt elismerem), és így kvázi kisebbségi kormányunk volt külső támogatással, pont mint 2008 tavasza óta.

Hosszútávú tervezésnek persze van helye, de ez a hely nem a költségvetés. Szóval tényleg kíváncsi vagyok, milyen az angol rendszer, de félek, a FIDESZ verzió inkább a a már megtapasztalt kétévesre fog hasonlítani, ami viszont csak az ellenzék és az ellenőrzés teljes negligálásáról szólt.

Aztán volt egy őszinteségi rohama is, bár nem annak volt szerintem szánva:

Ha a Fidesz kerül kormányra 2010-ben lesz egy egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, jelentette ki Orbán Viktor. A politikus arra nem válaszolt, hogy hány százalékos lesz a csökkentés. Mint mondta, ez attól függ, hogy hány "csontvázat találunk a szekrényben". Konkrét számokat akkor lehet majd tudni, ha ismerik a magyar gazdaságnak a választások utáni pontos állapotát, tette hozzá.

A jelenlegi költségvetés tervezetével kapcsolatban Orbán Viktor megismételte, hogy nincs benne semmi, ami a jövőt szolgálná. Szerinte az egy blöff, egy hazugság: 2010 végén például 3,8 százalékos hiánnyal számol, holott az ő számításaik szerint a költségvetési hiány 7,3-7,5 százalék körül lesz majd.

Ha a független elemzők közül nem is egyezik meg mindenkinek a jóslata a kormányéval a hiányt illetően, az eltérés csak tizedszázalékokban, max. 1%-ban mérhető (ráadásul van olyan is, amelyik egyenesen kisebb hiánnyal számol). Ehhez képest OVi a dupláját várja. Csak egy logikus magyarázat van szerintem erre a hatalmas eltérésre, és ez ott látható a vastagon kiemelt részben: ők bizony beleszámolják az egyszeri, nagy arányú adócsökkentés hatásait is. Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ez nem járna azonnali és nagy mértékű bevételkieséssel az állam számára. Adócsökkentésre persze szükség van, de a "kismértékben orvosság, nagymértékben méreg" kitétel erre is vonatkozik: Nem mindegy, hogy azt mondják, hogy holnaptól 10%-kal csökken az általános adóprés, vagy azt, hogy négy év alatt akarják csökkenteni ennyivel. Az utóbbi egy reális és kívánatos terv, az előbbi csőd.

De legalább a focipályákon rend lesz. Igaz, ez az ígéret is ismerős tizensok évvel ezelőttről, és valahogy mégse történt azóta változás...

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr551517503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Adj egy pacsit! 2009.11.11. 13:16:08

- Szevasz Lacikám! - Szevasz Lajos, mivan veled? - Á, semmi. Most jöttem haza Kubából, erre látom, hogy már megint balhézik ez az Ibolya a rádiók miatt. - Kubából? Szidjátok itt a komcsikat, és kimész Kubába? Tudod nálunk gazdasági válság van, meg figy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.11. 13:03:21

"Szóval tényleg kíváncsi vagyok, milyen az angol rendszer, de félek, a FIDESZ verzió inkább a a már megtapasztalt kétévesre fog hasonlítani, ami viszont csak az ellenzék és az ellenőrzés teljes negligálásáról szólt."

Ez az utóbbi 16 év fényében, egy kicsit demagógnak tűnik. A szociknál havonta van költségvetés meg új program az ellenőrzést és az ellenzéket mégis negligálják.

"Mint mondta, ez attól függ, hogy hány "csontvázat találunk a szekrényben"."
Szvsz ez a kulcs. Vagyis nem lesz egyszeri nagyarányú adócsökkentés. De majd meglátjuk.

"De legalább a focipályákon rend lesz. Igaz, ez az ígéret is ismerős tizensok évvel ezelőttről, és valahogy mégse történt azóta változás..."
Gumicsont.
Engem inkább az érdekelne, hogy a cigányterrort, hogyan szüntetik meg. Annyit még kibírok, hogy nem megyek a fradipálya közelébe meccsek előtt, után.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.11. 13:05:13

@TaTa86.: "Szvsz ez a kulcs. Vagyis nem lesz egyszeri nagyarányú adócsökkentés."

Oké, erre van esély. De akkor mitől lenne a duplája a hiány?

EMP 2009.11.11. 13:39:12

Meg csak a felenel jartam a cikknek de nekem is kb ugyanaz esett le mint Fedornak:
A fidesz mar elore gondolkodik es rakeni az egesz jovobeli koltekezeset a mostani kormanyra.
Most azt mondja minden jozan kozgazdasz (beleertve a kulfoldi elemzoket is), hogy lesz X hiany kb. Erre a Fidesz most azt mondja az hazugsag es a hiany X+5% lesz akkor lesz 5% koltekezni valo penze mikor kormanyra kerul. Kiszamolja az aktualis adatok alapjan mennyi a korrekt varhato hiany, kiszamolja az mennyivel kevesebb mint amit ok mondtak most es maris van egy csomo forrasa amit a nep koze tud szorni.

Valasztas utan mi lesz? Adot csokkent. Nep koze szor kenyeret meg penzt. Onigazol, hogy lam meg lehetett tenni es a koltsegvetest sem csokkentette mert az mszp szamai nem voltak valosak, az mszp hazudott a szamokrol, es a fidesz mar egy eve is 7-8%ot mondott a Bajnai 3-4%a helyett...

Erre mondjak angliaban azt, hogy sneaky bastards.
Jol ki van ez az onigazolos musor talalva. Igy lejatszva a fidesz csak nyerhet ezen mert az adocsokkentessel meg a penz nep koze szorasaval a nep boldog lesz es kussban marad, a fidesz meg rakenheti a megnovekedett hianyt a Bajnai kormany hazudozasaira.

Csak kerdes, hogy ez vajon hosszutavon valoban jo lesz nekunk?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.11.11. 13:48:06

@EMP: ha okosan jol megszedjuk magunkat a kiskapukbol, amiket a fidesz kinyitogat osztogatas cimen es bespajzolunk masok karara, akkor jo lesz..

marmint nekunk, akik megtettuk azt, ami gerinctelen, de arra fognak minket osztonozni;-)

Gabor76 2009.11.11. 14:03:46

Baráti társaságomban is élnek olyan viták, melyek úgy kezdődnek, hogy legyen már tavasz és jöjjön végre a Viktor, mert ő majd rendet tesz. Mert ez a hazaáruló, szándékosan károkozó bagázs folyton szétver valamit, de majd jön a király és visszacsinál mindent.
Ilyenkor óvatosan megjegyzem, hogy azért majd figyeljük, hogy hány dolgot állít vissza a v.
Egyszerűen nem lesz érdekük mindent visszaállítani, még akkor sem, hogy most épp az ellenkezőjét nyomják.
Csak most jól hanzik a színpadi jelentet, az igazszágos királyról, a nép megmentőjéről.

EMP 2009.11.11. 14:05:49

@az igazi Sipi: NA igen, ebbol a nezopontbol valoban jo lesz.

Nem tudom, egyebkent lehet hogy csak velem van a baj de nekem mindenesetre kinyilik a zsebemben a bicska mikor ilyen szinten hulyenek meg birkanak neznek.

A mindenaron gyozni akaras erdekeben OV es csapata bedobja a levesbe az elmult 1-2 ev megszoritasainak eredmenyet es hiaba volt eredmenyes eddig a valsagkezeles, a valasztasok utan majd b*szhatjuk es kezdhetjuk elorol, koszonhetoen a vak "akkor is nekunk van igazunk ha beledoglunk/csodbe jutunk is" felfogasu fidesz politikanak..

meh

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.11.11. 14:51:14

@EMP: lattunk mar ilyet a legutobbi fideszkormanyzas alatt, nem..?:-D

ha egyszer semmibol nem tanul az istenadta nep...

ha nekik minden aron - meghozza kurvara borsos aron.. - onjelolt messiasra es nepvezerre van szukseguk, am legyen.

ha nekem nem tetszik, akkor meg el lehet menni mashova, ugye..:-)

_nekem_ mind1, hova fizetek adot. aakinek ez nem mind1, azok pont orbanek;-)

mizrolist 2009.11.11. 14:57:42

@EMP: amikor először láttam, hogy a Fidesz számítása szerint a jövő évi hiány a duplája lesz, igencsak meghökkentem... aztán nekem is az esett le, ami Fedornak és neked: ez az a pénz, amit simán szét lehet osztogatni.
Mondjuk kíváncsi leszek, ha ezt valóban meglépik, akkor hol áll meg a forint és a tőzsde - mert szerintem nagyobb esés lesz, mint tavaly ilyenkor...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.11.11. 15:10:09

@mizrolist: nagyon egyszeru..
eurot kell venni..

en gyujtogetem szepen, okosan, ugyanis a valasztasok kornyeken szabad szemmel - akar a holdrol is - jol lathato forintgyengulest varok;-)

EMP 2009.11.11. 15:15:01

@mizrolist: Tok mindegy mi lesz a tozsdevel meg a forinttal mar kesz a valsagterv:
"Annak a szemet Gurcsany/Bajnai kormanynak a hibaja, ossze vissza hazudtak, es a Fidesz elol eltitkoltak adatokat.."
"Eredetileg is 7-8% volt a varhato hiany de az a szemet Gyurcsany/Bajnai kormany eltitkolta a nep meg a gazdasag elol es most hogy kiderult ez a hatas."
"A fideszt az atyauristen angyalai alapitottak, a miniszterek szentek, OV meg egyenesen Jezus masodik reinkarnacioja, de az a mocskos Gyurcsany/Bajnai kormany az ordoggel szovetkezve hazudott, hogy nyomorba taszitsak a nepet..."

jobban belegondolva ez a dolog meg egy kicsit szorakoztat is.
Kivancsian varom hogy ezeket az esemenyeket viszontlassam egy ev mulva az ujsagokban :P

EMP 2009.11.11. 15:16:18

@az igazi Sipi: Jo otlet. Asszem en is beszerzek eurot... :)

mizrolist 2009.11.11. 16:05:40

@az igazi Sipi: nem magam miatt aggódom, nekem megtakarításra nem telik ;) viszont ha a kenyeret és a parizert sem tudom megvenni, azt érezni fogom.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.11.11. 16:12:36

@mizrolist: ne aggodj, majd a nemzeti alapu fideszszocializmus kisegit..;-)

azert abbol a 4% extrahianybol szorni fognak a nep koze is.

az mas kerdes, hogy a rakovetkezo evekben evente kell annyit visszafizetni, dehat ahol egy provident meg tud elni, ott egy fidesz is ugyanazzal a piacstrategiaval:-D

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.11. 17:25:53

@Fedor: Trükkök százaitól, amelyekről nekünk nyilván nem kell tudnunk.

Mint tudjuk van a hazugság, a szemérmetlen hazugság és a statisztika.

De az is lehet, hogy csak etetés. Hogyha a vártnál csak 3%ponttal lesz nagyobb a hiány, akkor elmondhatják, hogy 2%pontot hoztunk, mert faszagyerekek vagyunk.

Igazából nem nagyon van viszonyítási alapunk. Majd kb 3-4 év múlva. (Ami nem is olyan nagy baj, hiszen haladó demokráciánk szabályai szerint 4 évente éldekli a politikumot a Nép véleménye, közben meg kussuljon.)
Addig úgy is akármit csinálnak, azt fogják mondani, hogy a szocik miatt vagyunk szarban. (És ez egyébként igaz is lesz.)

shua55 2009.11.11. 17:48:23

Sosem tudom eldönteni az ilyen cikkeknél, hogy mi a rosszabb, ha fizetnek a szerzőnek, vagy ha önerőből ilyen hülye.

Szóval álljunk meg egy kicsit és nézzünk hátrafelé egy pöppet. A fidesz 4 éves kormányzása ugye nagyvonalakban arról szólt, hogy stabilizálták a gazdaságot (ugye orosz tőzsdeválság, mielőtt még jönne a bokros kórus), majd szép lassan elkezdtek pénzt visszaforgatni a gazdaságba (támogatás vs. segély). Ergo előbb szereztek pénzt, majd osztottak pénzt (nem osztogattak!).

Ezzel szembeállítható a szerző elvbarátainak munkája. 2-2,5 év eszetlen pénzszórást (eszetlen, mert olyan célokra mentek el a pénzek, amik még közvetve is igen ritkán segítettek a gazdaságon, a fenntarthatóságról nem is beszélve) követett 1,5-2 év semmittevés némi uszító, gyűlölködő hazugságkampánnyal megspékelve, majd ugye a tönkszéléről való visszatáncolás igencsak barbár módszerekkel.

Amennyiben a tények nem lennének elegek. A posztoló röhejes módon azzal vádolja előre (!) a fideszt, amit a szoclib kormány 7 évig csinált, azaz az előző kormányra mutogatást (mert ugye mindenről a zorbán tehet, nem de bár?).

Szóval igazán elmondhatná, hogy az mszp-szdsz kormány munkáján kívül mire alapozza a "tisztelt" posztíró a fidesz várható viselkedését.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.11.11. 19:48:54

Igaz, Fedor, ez elég valószinű.
Aztán még azt is jelenti a hároméves terv, hogy nem lesznek semmilyen reformok.
Ahogy azt annak idején Kádár apánk megalkotta, úgy fognak menni a dolgok tovább.
Mekkora sírás volt a kisebbségi kormány, hogy nem fog csinálni semmit, de egy hároméves terv, a semmittevés terve.
Megszavazzák és mennek szőlőtbuherálni.

teknős 2009.11.11. 20:13:49

Kedves Fedor!

Már a felütés is egy ordas hazugság.

Torgyánnal kapcsolatban így hangzott, nem lépünk koalícióra, ha a választók erre felhatalmazást adnak.

Ha egy feltételes monndatból elhagyod a feltételt, akkor megváltoztatod annak értelmét. Ilyet komoly ember nem tesz!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.11. 20:30:12

@shua55: Én viszont el tudom dönteni, hogy veled mi van: simán hülyeségeket beszélsz. Az orosz válságra (valamint a tiszai árvízre és a dotcom lufira) hivatkozás egy ócska blöff - akkor még nem lehetett mindent Gyurcsányra kenni. Most is csak egy fél évig lehet, utána a szavazók követelni fogják a jussukat.

A posztíró természetesen nem tudhatja, mit fog tenni a fidesz, mint ahogy te sem tudod (mégis hiszel bennük), van viszont néhány jel, amire érdemes felfigyelni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.11. 20:36:41

Először is: a költségvetésből olyan tételeket hiányolnak, amelyeknek nem kellene benne lenni: a BKV, a MÁV és az önkormányzati kórházak konszolidációja politikai döntés. Éppenséggel gatyába is lehetne rázni ezt a szarhalmot, hogy csak annyiba kerüljenek, mint a hozzánk hasonló fejlettségű országokban, de ehhez piszmogni kéne velük, az meg mennyivel macerásabb, mint visszaperelni a végkielégítéseket. Inkább konszolidálnak, az sokkal hálásabb.

Másodszor: nincs olyan, hogy egyszeri jelentős adócsökkentés. Az egyszeri jelentős adócsökkentés ugyanolyan zseniális ötlet, mint az egyszeri, jelentős közalkalmazotti béremelés vagy az egyszeri, jelentős 13. havi nyugdíj: hosszú távú determináció, ami soha a büdös életbe nem fog visszajönni magasabb bevétel vagy kevesebb támogatás fogmájában.

Amikor Orbán erről beszél, akkor arról beszél, hogy a költségvetés hiánya 7-8% körül fog tartósulni.

Persze nem fog, mert nem talál olyan bolondot, aki ezt meg fogja neki hitelezni.

Csontvázak lesznek. Akkor csontvázak lesznek, hogy ide fognak járni a British Múzeum tudósai.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.11. 21:26:32

@shua55: Segítek eldönteni: magamtól vagyok ilyen hülye. Egy olyan hülye, aki még emlékszik arra, hogy pont a kétéves költségvetés, a az infláció folyamatos alultervezése, az autópálya-finanszírozás kivétele a költségvetés hatálya alól, szóval trükkök százai biztosították a pénzt Orbánéknak az osztogatáshoz. Az nekem nem mentség, hogy dehát a szocik is. És? Akkor már Orbánéknak is lehet? sőt, sokkal durvábban, mert be kell pótolniuk nyolc évet?

@teknős: Tudom, egy komolytalan ordas hazudozó vagyok. De akkor ehhez mit szólsz?

"Deutsch Tamás azonban többször is azt mondta, semmilyen koalíciós tárgyalás sincs a két párt között, sőt május 12-én még azt állította, nem is lesz koalíció a kisgazdákkal. Volt olyan két egymást követő nap, hogy Deutsch cáfolta a tárgyalásokról szóló híreket, majd Torgyán megerősítette azokat. A második forduló után megkezdődtek a hivatalos egyeztetések."

www.origo.hu/itthon/20011214fidesz.html

A mindent megszépítő emlékezet, ugye...

DeMarco 2009.11.12. 00:42:27

@Fedor: Most őszintén? Nem tök' mindegy, hogy hányéves lesz a költségvetés? Tegyenek rendet és kész.

"ami viszont csak az ellenzék és az ellenőrzés teljes negligálásáról szólt."

Te jó ég, mindjárt sírok... Nem mintha ez nem így lett volna az elmúlt 8 évben. Engem az se zavarna, ha az ellenzék be sem járna a parlamentbe. Vegyenek ki 20 év fizetetlent. Megleszünk nélkülük.

DeMarco 2009.11.12. 00:44:03

@Fedor: Nekem meg az jutott eszembe, ahogy olvastalak, hogy a Fidesz aligha tudná ezt megcsinálni nyom nélkül, ezért kár is ezen rágódni, mert épp elég ellenlábas fogja nagyítóval követni az eseményeket...

Drang 2009.11.12. 01:10:02

"Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni"
Tévedés. A Jobbik nem akar sem Orbánnal, sem bárki mással koalícióra lépni.
Mesterházy jelölésével a maszop pedig újabb komoly előrelépést tett a harmadik erővé válás útján.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.12. 09:01:02

@DeMarco: Nem egyforma a demokrácia-felfogásunk, ezt már régóta tudom, de hogy a látásunk és a hallásunk se... Neked valóban úgy tűnt, hogy az elmúlt években a FIDESZ-nek semmi hatása nem volt az ország sorsára? Nem akadályozhattak meg törvényeket, nem indíthattak vizsgálóbizottságokat? És igen, nem tök mindegy, hogy hány éves a költségvetés, mert minél hosszabb, annál több a lehetőség a trükközésre, ezt a kétéves verzió (a háromhetenkénti ülésezéssel kiegészítve) már bizonyította.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.11.12. 09:26:27

@Drang: ennekl ellenere vona neytlve viktor seggeben egeszen garatog jart amikor gyurcsany lemondott, hogy na most, elnok ur, akkor most egyutt es mozduljunk es osszefogjunk es....!

na ennyit a jobbikrol..

hidd el, boldogan lepne o 1-2 tarcaert cserebe meg az mszmpvel is koalara, ha nem lenne penetrans dogszaga az egesz jobbiknak es nem undorodna tole mindenki a magyar - es ugy altalaban a nemzetkozi - politika nagyszinpadan:-DD

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.11.12. 09:33:25

@DeMarco: kurvara nem mind1

minden aron rend nem kell. marha konnyu a szabalyok atlepesevel eredmenyt elerni, de tessek csak megprobalni ezt ugy, hogy evces koltsegvetessel, folyamatosan mkindenre raszaro, kormanyintezkedesek ellen nepszavazast szervezo ellenzekkel, szemrebbenes nelkul hazudozo es becsuletserto ellenzeki mediaval, a jogallamisag szabadsagjogok tiszteletben tartasa mellett. az kunszt.

bezaratni juszt musorat amikor felrugja a fidesz szarosbodonet es koncepcios eljarast akasztani a nyakaba az nem kunszt. sajat kepviselovel elsimittatni a susmusukat a legfobb ugyeszsegi szekbol az nem kunszt.

szoval minden aron ne legyen itt rend..
mert nem tudhatod, te mikor leszel az eszkoz utjaban es valsz felaldozhatova...

DeMarco 2009.11.12. 11:41:48

@Fedor: Trükközésekről beszélni ilyen 8 év után enyhén szólva irónikus.

Milyen alapon követeltek meg előre dolgokat a Fidesztől, amikor boldogan tapsikoltatok, amikor ugyanezt csinálta eddig a maszop-szadesz páros?!

Joga annak van csipogni, aki eddig se nézte ezeket jó szemmel. A többiek álszentek. Törödjenek bele, hogy elbuktak.

DeMarco 2009.11.12. 11:43:05

@az igazi Sipi: Én mindenáron rendet csinálnék. Mindig is sza*tam a szabályokra. Ha útban van a mézesköcsög, akkor felrúgom...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.12. 12:04:22

@DeMarco: Hát én nem érzem ironikusnak. Azért, mert az egyik oldal szabálytalankodott, az nem jogosítja fel semmi ilyenre a másik oldalt. Rendben, egy szoci politikus szájából egyelőre egy kicsit hiteltelenül hangzana (nem sokáig, a fideszesektől is elfogadták, pedig...), de én nem vagyok semmilyen politikus, és eddig se örültem a szabályszegéseknek, szóvá is tettem, szóval nekem lehet :-)

"Mindig is sza*tam a szabályokra."
Azt látom, de akkor milyen jogon kéred számon a szabályok betartását a szocikon? :-)

DeMarco 2009.11.12. 12:44:36

@Fedor: "Azt látom, de akkor milyen jogon kéred számon a szabályok betartását a szocikon? :-)"

Mert különbségt teszek jó ügy érdekében tett szabályáthágás és rossz ügy érdekében tett szabályáthágás között...
Vagyis, ha nekem nem fáj, mit érdekel, mennyit lopnak? Dolgozzanak azért, hogy több legyen, akkor ők is zsírosodhatnak... csak azt utálom, ha belőlem akarnak gazdagok lenni, nekem meg nem hagynak semmit se. :)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.12. 12:45:47

@DeMarco: Na ha ezek után bármikor is kettős mércét mersz emlegetni, ezt fogom az orrod alá dörgölni...

mizrolist 2009.11.12. 17:14:48

@EMP: azért ezt olvasva felrémlett előttem egy jövőkép és most nehezen tudom elhessegetni... index.hu/gazdasag/vilag/2009/11/12/ismet_leminositettek_ukrajnat/

Pelso.. 2009.11.12. 18:51:25

Na, akkor ide is: Nagyot csattannak majd a nagy arcok, a pofára eséskor.

@DeMarco:
Szubjektív "jó ügy" s "rossz ügy"? Ügyes.

bativeges 2009.11.13. 08:45:31

Hölgyeim és Uraim! A dolog egyszerűen úgy néz ki, hogy egy nagy és történelmi lehetőség előtt állunk. Ahogy ezt már párszor OV is elmondta az utóbbi időben. Az esetleges 2/3-os többség szabad utat adhat ennek a lehetőségnek. Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy a választások során mi hatalmazunk fel politikusokat a hatalom gyakorlására. Ezért a mi dolgunk megfogalmazni a megoldandó problémákat, a mi feladatunk a társadalmi konszenzus kialakítása. Hogy a későbbiekben mi fog történni, miután OV megkapja tőlünk a felhatalmazást, az most dől el, ezekben a napokban. A mi legfontosabb fegyverünk a nyilvánosság. Ezért a leghasznosabbnak egy olyan blog elindítását tartanám, ahol összegyűjtjük és kielemezzük azokat a területeket, amiket mindenképpen redbe szeretnénk rakatni az új kormánnyal. Odáig merészkedek, hogy még azt is meg lehetne fogalmazni, hogy hogyan képzeljük el a rendrakást. Egy példa: egészségügy. A korház dolgozói felajánlották fizetésük 20%-át, hogy enyhítsék a kórház adósságterhét. Nos, ugyanezeket az orvosokat esetleg meg lehetne győzni arról is, hogy segítsenek felszámolni a hálapénz intézményét. Ebben az esetben ilyeneket szeretnék hallani, a költségvetési hiány alakulása helyett, hogy "2 éven belül megszüntetjük a hálapénz rendszerét az egészségügyben, az orvosokkal közösen kidolgozott lépések sorozatával, mert ez mindannyiunk érdeke." Egy másik példa: a családi adózás bevezetése, mely jelentős kedvezményeket adna a nagycsaládosoknak. Azt hiszem nem kell kifejteni, hogy mennyire egyszerűen lehetne motiválni így az embereket a gyermekvállalásra.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.13. 10:25:29

@bativeges: Logikus az alapötlet, csak a konkrétumok ugya, a fránya konkrétumok...

A hálapénz nem fog felszámolódni addig, amíg az orvosok fizetése nincs rendezve. Erre viszont most nincs pénz. Lehetne egyébként több pénz a rendszerben, ha pont az épp most kormányra kerülők nem torpedózták volna meg a magántőke bevonásának lehetőségét.

Családi adózásnak akkor van értelme, ha többsávos az adózás, és a férj és feleség jövedelme között nagy a szakadék, tehát ha mondjuk a férj degeszre keresi magát, a párja meg htb, vagy könyvtáros napi négy órában (gyerekek után járó kedvezmény meg most is van, max. a mértékén lehetne módosítani). Szerinted ez a magyar népesség hány százalékát érinti? Szerintem elenyésző. Nem jobb akkor már, ha mindenki egyformán kevesebbet adózik? Erről szól az egykulcsos adózás, ami fele haladunk (és jövőre kvázi el is érjük a kisebbik adósáv felső határának nagymértékű növelésével, hisz így a keresők döntő többsége ide fog tartozni). A két koncepció üti egymást, és akkor én inkább már az utóbbit preferálnám. Egyébként úgy tudom, a FIDESZ-en belül is viaskodik egymással a két koncepció.

DeMarco 2009.11.13. 10:49:32

@Fedor: Hálapénz: Most sem kell fizetni. Ha nem fizetsz, akkor is meggyógyítanak. Csak sokkal tovább tart és esetleg nem éred meg... Ha szülni mész, akkor sem kell fizetni, meg fogsz szülni. Csak nem kapsz külön szülőszobát, nem figyelnek rád a nővérek, kevésbé lesz figyelmes a doki, nem kapsz külön szobát stb. Ha rákos vagy, akkor majd egy-két hónap megműtenek, ha addig még élsz. Várólista van, vagy mi a szösz. De ha fizetsz, akkor mindjárt másnap mehetsz a műtőbe. Ennyire egyszerű. Az hazudik és álszent, aki azt állítja, hogy ez nem így műkődik. Nem beszélve az úgynevezett VIP betegekről. Ha biztosítási rendszer lenne, magántőkével, akkor is ez lenne, csak ott a biztosítási díj lenne a mérőszám és minden a háromszorosába kerülne, hogy nyereséget termeljen a biztosítónak és kórházüzemeltetőnek.

Családi adózás, vagy egykulcsos adó. Mindkettőt tudom támogatni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.13. 10:53:57

@DeMarco: De ha már mindenképp fizetni kell érte, akkor nem lenne jobb, ha átlátható módon, adóköteles jövedelme lenne ez az orvosoknak? Ha nem zsebbe menne ez a pénz, ha nem konkrét árlista lenne, mindenki jól járna. Igen, a magánbiztosítóknak is csurranna-csöppenne a szervezésért, de hidd el, nem véletlen, hogy ez máshol jól működik, nálunk meg csak a panaszkodás megy.

DeMarco 2009.11.13. 10:58:25

@bativeges: "Ezért a leghasznosabbnak egy olyan blog elindítását tartanám, ahol összegyűjtjük és kielemezzük azokat a területeket, amiket mindenképpen redbe szeretnénk rakatni az új kormánnyal."

Sajnos semmi eredménye nem lenne. Az a tapasztalat, hogy pillanatokon belül megmerevednek az álláspontok és nem nagyon lehet ezeket közelíteni. Teljesen mások a meglátásaink gazdasági, politikai, egészségügyi, nemzeti kérdésekben a maszop rajongókkal. A Fidesznek egy adócsökkentésre épített gazdasági modellje van, a maszopnak meg a minél több adót kivetni és szétosztani elve. A kettő egymással homlokegyenest ellenkező, nincs mit közelíteni. Ez nem jött be, amaz meg reméljük be fog válni. Kevés olyan kérdés van amiben meg tudtunk egyezni, vagy valamelyest közelíteni az álláspontokat. Sztem meg fogni kell a 2/3-ot, megcsinálni ami szükséges és ha beválik és működik, akkor oda kell dugni az orruk alá, hogy itt van tessék... mert addig hiába mondunk bármit is, nem fogják elhinni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.13. 11:04:29

@DeMarco: Csak halkan jegyzem meg, hogy összességében az MSZP-SZDSZ kormányzás alatt volt nagyobb átlagos adócsökkenés (pláne, ha hozzávesszük a jövőre betervezetteket, már nem a FIDESZ-ét, hanem a jelenlegi kormányét), még ha ez annyira nem is érzékelhető a sok változtatgatás miatt (itt elvettek, ott hozzáraktak), no meg azért, mert abszolút értékben valóban nem volt túl nagy. De volt. Bár azt aláírom, hogy az SZDSZ nyomása sokat számíthatott.

Ja igen, mielőtt visszavágsz a 2006-os emelésekkel, külön felhívnám a figyelmedet az "összeségében" és az "átlagos" szavakra.

DeMarco 2009.11.13. 11:05:27

@Fedor: Az USA épp most áll vissza a biztosítós modellről az állami ellátásra, mert nem igazán műkődött. Rengetegen kiestek az egészségügyből. Én úgy gondolom, hogy egy olyan terület, mint az egészségügy, nem lehet nyereséges, max. csökkenteni lehet a veszteségeket. De egy biztosítótól nem lehet elvárni, hogy ne a profitot tegye az első helyre, az emberekkel szemben. És ahol a profit diktál, az soha nem lesz szolidáris. Az államnak kevesebbe kerülne, de valójában egyesével meg sokkal többe.

"De ha már mindenképp fizetni kell érte, akkor nem lenne jobb, ha átlátható módon, adóköteles jövedelme lenne ez az orvosoknak? Ha nem zsebbe menne ez a pénz, ha nem konkrét árlista lenne, mindenki jól járna."

Semmi akadálya nem lenne, csak ebben az esetben én nem szeretnék egészségügyi hozzájárulást fizetni az államnak. Akkor azt a pénzt fizetem egy biztosítónak, vagy bevarrom a párnámba és ha beteg leszek, előveszem.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.11.13. 11:07:00

@Fedor: a mottó mellé most már tényleg célszerű egy amolyan értelmező miniszótár szerkesztése is :-D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.13. 11:08:45

@DeMarco: Az USA nagyon hamis példa, mert az meg a másik véglet, ott nem volt idáig egyáltalán kötelező biztosítás. Nem államira térnek át, hanem pont arra, amit az SZDSZ javasolt (több biztosító van, de garanciák vannak beépítve, és valahol kötelező tagnak lenni), csak a másik irányból megközelítve.

DeMarco 2009.11.13. 11:09:13

@Fedor: Én nagyon buta ötletnek tartom a szuperbruttósítást és sztem a Fidesz ezt meg is fogja szüntetni. Ez csak játék a számokkal. Akkor én nem vagyok benne az átlagban, mert nekem nem csökkent az adóm egy fillérrel sem, sőt a különböző jogcímeken bevezetett plusz adókkal még jól le is húztak. Az elmúlt 8 évben több millát vesztettem miattuk, ezért engem biztosan nem fogsz tudni meggyőzni adócsökkentésről...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.13. 11:11:20

@DeMarco: Mondtam, hogy vedd figyelembe az átlag szót...

DeMarco 2009.11.13. 11:14:03

@Fedor: Az "átlag" fizetés tök jó magyarországon. Kár, hogy az úgy jön össze, hogy 5% a nagyon magas a 95% meg a nagyon alacsony...

Kaga · http://autostat.hu/markatoertenetek 2009.11.13. 11:29:12

hát, ha 100000 alatt keres a népesség nagy része, de a segély messze e fölött van, minek törje magát az ember....?

Pelso.. 2009.11.13. 12:27:50

@Fedor:
"A hálapénz nem fog felszámolódni addig, amíg az orvosok fizetése nincs rendezve." Az orvosok fizetése jelentős elemét képezi mindösszesen az eü.-re fordítható pénzzel, ami pedig abszolút egyenesen arányos a gazdaság teljesítő képességével, illetve a járulékfizetők számával. Annyi pénz van rá, s kész, többi mese, bármennyire is kellemetlen.
Emlékezz csak: MP emelte jelentősen a közszféra béreit, az orvosokét is. Onnantól fogva annyival kevesebb hálapénzt fogadtak el?? Vicces, ugye.
Továbbá,született egy legfőbb ügyészi állásfoglalás anno: az orvos, aki folyamatosan maszekol (használja a munkahelye eszközeit, humán erőforrását, stb), hálapénzt fogad el illetve arra utaló-kényszerítő magatartást tanúsít, -nos az nem valósítja meg a hűtlen kezelés fogalmát...., hát mégis mi a fenét??
Azt kell eldönteni, hogy tovább finanszírozzuk a szent teheneket, (veszünk fel újabb hiteleket), vagy átfogó reformfolyamatokat indítunk el, persze demagóg népszavazási akciók nélkül.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.13. 12:34:59

@Pelso..: "Azt kell eldönteni, hogy tovább finanszírozzuk a szent teheneket, (veszünk fel újabb hiteleket), vagy átfogó reformfolyamatokat indítunk el, persze demagóg népszavazási akciók nélkül."

Így van.

bativeges 2009.11.13. 12:42:43

Köszi a válaszokat. Lám itt is értelmes a párbeszéd, lehetne ez így másutt is! Visszatérve egy kicsit a családi adózáshoz: az adózás a legkézenfekvőbb módja a társadalmi folyamatok irányításának. Amennyiben kedvezményeket adunk azért mert valaki családban él és gyereket vállal, azzal nem csupán keresztényi értékeket támogatunk (ideológiai maszlag nélkül), hanem befolyással vagyunk a nyugdíjrendszerünk előtt tornyosuló problémákra is. 20-30 év múlva valószínűleg többen lesznek az eltartottak, mint a tényleges járulékfizetők. (Egyébként ma sem sokkal vannak többen!) Nyilván e mellé még szükség lenne a munkáltatói terhek drasztikus csökkentésére. Megdöbbentő, hogy csak 1,8 millió tényleges járulékfizető van (olyan, aki nem a minimálbér után fizet járulékok, a többi jövedelmét pedig zsebbe kapja).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.13. 12:46:44

@bativeges: Kis javítás: már most több az eltartott, és ez az arány a Ratkó korszak gyermekeinek nyugdíjbavonulásával (alig néhány év múlva) csak romlani fog.

bativeges 2009.11.13. 12:48:23

Röviden még annyit, hogy a költségvetési hiány egyáltalán nem a legfontosabb szempont, mert ha olyan alapvető szerkezeti változások finanszírozásához kellenek plusz források, amelyek végre fejlődési pályára állítják az országot, akkor bocsánatos bűn túlköltekezni. Minden egyéb esetben pedig megbocsáthatatlan.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.13. 12:51:07

@bativeges: De, Magyarország esetében fontos szempont, mert a kínkeservesen visszanyert hitelességünk múlik rajta, azon meg a továbblépés lehetősége. Ott, ahol elengedték a gyeplőt, most már óriási hiány van, és jövőre, vagy utána megszorításokra lesz szükség. Hát én nem vágyom egy újabbra...

Pelso.. 2009.11.13. 12:53:10

@DeMarco: Az álláspontok már akkor megmerevednek, amikor az emberek rövidtávú érdekeik legkisebb sérelmét fedezik fel, mindegy ki által. Abban a pillanatban veszik a pártszimpátia. Figyeld meg, ez történik majd, ha netán OV bármilyen, rövidtávon fájó, de különben teljesen ésszerű s racionális reformot akar bevezetni.(ha akar) Az emberek a zsebüket nézik, s még mindig csak a számukra várhatóan kedvező dolgokat szeretik hallgatni.

Említett kórházüzemeltetők tervezett nyereségeire van némi rálátásom,5-8%, ez más formában a mostani rendszerben is fellelhető, magyarul: lopnak ennyit a közszférában is, pusztán ez nem okozna mérhető költség növekedést.

bativeges 2009.11.13. 12:54:11

@Fedor: ez így van, és még a változások sem történtek meg!!!

elfelejtette 2009.11.13. 21:28:05

Jaj istenem, mi lesz itt. Hároméves terrortervek a láthatáron.

elfelejtette 2009.11.13. 22:51:08

@bativeges: Nem kell 2/3-ad az egészségügy átalakításához, az legfeljebb az önkormányzati rendszer reformjához kellene. Alkotmányozni nem hiszem, hogy nagyon akarnak. Egyébként sem lesz 2/3-uk.

DeMarco 2009.11.13. 23:58:01

@bativeges: "Lám itt is értelmes a párbeszéd, lehetne ez így másutt is!"

Igyekszünk, még ha nem is értünk egyet többnyire. Gyertek vissza minnél többször beszélgetni hátha egyszer mégiscsak megtörik a jég és közeledni kezdenek az álláspontok valamelyest...

@Pelso:

"Az álláspontok már akkor megmerevednek, amikor az emberek rövidtávú érdekeik legkisebb sérelmét fedezik fel, mindegy ki által."

Ez a kormányra is igaz. Ők is csak a rövidtávú érdekeket nézik... Természetes, hogy az emberek a pénztárcájukat nézik, hogy mennyi van benne. Ha kivesznek belőle, akkor az nem jó buli... De még így is sokan hoznának áldozatokat, ha lenne értelme és egy percig is hinni lehetne annak, hogy nem a haverok zsebébe fog vándorolni a kitűzőtt cél helyett.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.14. 10:16:30

@DeMarco: "Természetes, hogy az emberek a pénztárcájukat nézik, hogy mennyi van benne. Ha kivesznek belőle, akkor az nem jó buli... "

Na hát ezért a szemlélet miatt nem jutunk egyről a kettőre... Ne alakítsunk át semmit, mert az átalakítás átmenetileg kényelmetlenséggel és költségekkel jár. Hogy esetleg az átalakítás után már jobb lenne? Ó, hát azt még meg is kell érni...

DeMarco 2009.11.14. 11:19:13

@Fedor: Sztem meg azzal a szemlélettel nem megyünk semmire, hogy fizess birka egyre nagyobb és nagyobb adókat, mert majd jobb lesz... Ezt hallgatjuk öt évtizede. Csak vhogy sosem lett jobb...

Épp ideje több pénzt hagyni az embereknél és kevesebbet az államnál. Osszon csak kevesebbet szét, érjék be a haverok kevesebbel és legyenek rákényszerítve, a takarékosságra.

Adócsökkentés rulez...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.11.14. 12:02:03

@Fedor: te is tudod, hogy egyre nehezebb benyelni. sokadik alkalom, legalábbis az állandó hiszti miatt sokadiknak érzi az ember.
ilyenkor már józan ésszel, átgondolva is nehéz húzni a szíjon, ha nem gondolkodik valaki,akkor pedig már nem megy...

DeMarco 2009.11.14. 17:58:46

@úriparaszt: Ez nem a gondolkodásról szól. Nem arról beszélünk, hogy idén csak kétszer menjünk-e mexikóba nyaralni, vagy csak egyszer. A túlélésről beszélgetünk, egyszerűen nincs miből még több pénzt beáldozni homályos célokra, amikből megint nem lesz semmi. Ahogy te és én is mondtam, ezt már annyiszor játszották el és soha nem lett semmi, csak egyre nagyobbak lettek a terhek. Nincs hova hátrálni...

mizrolist 2009.11.14. 19:26:30

@DeMarco: szerintem félreérted. A zsebbe vágást itt úgy kell érteni, hogy alanyi jogon járó kedvezményeket kellene eltörölni vagy legalábbis erőteljesen megkurtítani - és ezt nem kevesen nem fogadnák el (gondolok itt ilyesmikre, mint pl. segélyezés, gyes/gyed, korkedvezményes nyugdíj, utazási kedvezmények stb.).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.14. 22:39:49

@DeMarco: Most te komolyan ennyire szelektíven olvasol? Én a reformok megtorpedózásáról írtam, te meg ebből azt hozod ki, hogy nagy adókat szeretnék. Honnan veszed? Hogy következik egyik a másikból?

Liberálisként én abszolút az adócsökkentés mellett állok, csak emlékeztetnélek, hogy az SZDSZ képviselte ezt a legrégebben, kár, hogy nem volt erejük ezt jobban érvényesíteni. De ha ezzel vitatkoznál is, legalább a posztot olvasd már el újra. Nem azt írtam, hogy ne legyen adócsökkentés, csak azt, hogy ésszel...

DeMarco 2009.11.14. 22:50:10

@mizrolist: Nem értem félre. Általam is kívánatosnak minősülnek a kedvezmények megkurtításai, hiszen írtam is, hogy ha kevesebbet adunk az államnak, akkor kevesebbet is tud elosztogatni. Ez pedig egyértelműen a szociális védőháló rovására menne. A gond ott van, hogy míg a szocialisták előbb elvennének és nem adnának helyette semmit sem, ahogy idáig is tették mindig, ezért is ütköztek ekkorra ellenállásba, addig az én elképzelésem (és remélem a Fideszé is) szerint előbb nagyarányú adócsökkentést kell végrehajtani, ami végre a belső fogyasztást felélénkítené és ezzel egyidőben meglépni a reformokat, amik fokozatosan az emberek kezébe adnák az állami elosztórendszerek helyett a döntést. Az nem lehetséges, hogy egyre durvább adókat vetnek ki, mert már felélték az emberek a tartalékaikat, sokan már most is szenvednek, nem lehet több bőrt lehúzni róluk. Szemléletváltásra van szükség.

DeMarco 2009.11.14. 22:51:34

@Fedor: "Na hát ezért a szemlélet miatt nem jutunk egyről a kettőre... Ne alakítsunk át semmit, mert az átalakítás átmenetileg kényelmetlenséggel és költségekkel jár."

Ezt nem te írtad??

DeMarco 2009.11.14. 22:57:50

@Fedor: "a reformok megtorpedózásáról írtam"

Bocs, ha én ezeket nem tartom reformoknak, csak bújtatott adóemeléseknek. Mit is kaptunk volna ezekért cserébe? Ööö semmit. A nagy reformban elvették a kórházunkat, elvették a gyógyszeremet, amit egyébként azóta is folyamatosan szedek, ha fáj a fejem. A nemlétező reformokat leszavazták, de a hatásaikat azóta is érezzük... És bár tudom, hogy te ezt soha nem akarod elfogadni és megérteni, de bizony az a szavazás arról (is) szólt, hogy fletó és kormánya húzzon el a pi...ba. Sajnos, bár megértették az üzenetet, de azóta is foggal-körömmel ragaszkodnak a székeikhez.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.15. 11:21:34

@DeMarco: Az egyszeri költségek nem egyenlőek az adóemeléssel, ráadásul a reformok döntő részt nem a költségek emeléséről szóltak volna, hanem az eddigi juttatások csökkentéséről vagy átrendezéséről, ami szintén nem adóemelés. És persze nem kéne keverni a kényszerű tűzoltást (ami valóban járt adóemeléssel átmenetileg) a hosszútávú reformokkal, még akkor sem, ha elég szerencsétlenül egyidőben futottak neki mind a kettőnek.

Másrészt meg már rég túl lehetnénk ezeken, ha hagyták volna végigcsinálni, és nem kellett volna félbehagyni, vagy elvtelen kompromisszumokba belemenni. Hát így tényleg nem volt értelme...

DeMarco 2009.11.15. 12:51:02

@Fedor: Egyszeri költség?? Miről beszélsz? A tandíjról amit félévente/évente kell kicsengetni, vagy a vizitdíjról, amit minden alkalommal amikor orvoshoz mész, akár napjában több alkalommal is? Vagy a kórházi napidíjról? Ez mind bújtatott adóemelés, mert ugyanakkor jottányit sem csökkentették volna az egészségügyi hozzájárulás mértékét.

"Másrészt meg már rég túl lehetnénk ezeken, ha hagyták volna végigcsinálni"

Igen, valóban, csak nem úgy ahogy azt sugallni próbálod. Nagyon-nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy ez a szted nevetséges 300 forint, következő évre nem emelkedett volna 500 forintra, majd ezerre, majd 2000-re... mert ebben az értelemben már tényleg rég túl lennénk a 300 forinton... miközben továbbra is fizetnénk az egészségügyi hozzájárulást is.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0