Dolgok, amiket illik utálni I. : Hajítófa
2010. január 23. írta: Fedor

Dolgok, amiket illik utálni I. : Hajítófa

Folytatás:
Dolgok, amiket illik utálni II. :
Bonsai olajfa

Van két dolog a mai közéletben, amit illik utálni. Ezeket szeretném egy kicsit más irányból megközelíteni. Az egyik kőkeményen politika. A másik elvileg nem az, de mivel Magyarországon élünk, nem kicsit mégis azzá vált. Kezdem az utóbbival, a másikról a következő poszt fog szólni.

A rádiófrekvenciás balhéval többször foglalkoztam a tavalyi évben. Azóta eltel két hónap, és a Boros-Bochkor páros megjelent újra az éterben, ami sokakból igen nagy indulatot váltott ki, lévén hogy azon az adón tűntek fel a komplett csapatukkal (mínusz Gombos Edina), amely kitúrta a Slágert a helyéről. "Gerinctelenek", "pénzhajszászok" - csak úgy röpködnek az ezekhez hasonló jelzők, hiteltelennek tartva őket azért, hogy alig néhány héttel azután, hogy olyan hevesen kiálltak a Slágert megszüntető döntés ellen, máris leszerződtek a döntés haszonélvezőjével. Mire volt jó akkor ez az egész hajcihő, a piros szalag meg a szimpátiakoncert?

Azt, hogy a döntés körül nem volt minden rendben, ma már nem nagyon vitatható, hisz már elsőfokú bírósági ítéletek vannak arról, hogy a pályázat szabálytalan volt, és nemzetközi botrányt is kavart az ügy a pártfinanszírozási szálak miatt, tehát nem hiszem, hogy bárkinek is szégyenlenie kéne magát, aki ez ellen akkor felszólalt.

Szabad -e hát egy ilyen rádióval leszerződni?

Muszáj, mert nincs nagyon más, és ez nem is fog pár évig megváltozni, hisz a fenti bírósági döntések is arról szólnak, hogy ettől még a status quo marad.

A félelmek azon része szerencsére nem jött be, hogy az új adók nem zenei rádiók lesznek. A Neo, bár máshogy indult, alig néhány hét után ráhajtott a Sláger közönségére, mint ahogy azt sokan meg is jósolták, szóval aki egy Radio Cafe light-ban reménykedett, annak csalódnia kellett (így kicsit nekem is). Átvettek jellegzetes hangokat (István Dani és társai), a zenei választék is nagyban ehhez az elváráshoz idomult (bár szerencsére nem teljesen), és ma már a szpotok is teljesen olyanok, mintha nem is történt volna váltás. Teljesen ésszerű döntés volt hát Bocsiék megszerzése.

Olvastam olyan kritikát a múltheti újraindulást követően, hogy ezek nem változtak semmit, pont ugyanolyanok, mint régen, de szar ez már. De hát pont ezért csaptak le rájuk, hogy ugyanazt csinálják, mint régen! Szerintem ez még a szerződésükben is benne van. A Bumeráng messze kimagaslóan piacvezető volt a maga területén, akor minek változtatnának? Kőkemény üzlet ez, semmi más.

Kérdés, hogy mennyire arcvesztés ez a fiúk számára? Biztos vannak olyanok, akik szerint ez az. A helyzet pikáns, ez kétségtelen, és ez olyan kis abszurdokhoz is elvezet, hogy a balhéról szóló könyvet a Bumerángban, tehát a Neón reklámozzák. Hősies pózolás lett volna megmaradni a Slágernél továbbra is, és a neten nyomni még mindig a műsort, de azt ki tudja hallgatni a konyhában (na ott még csak-csak), vagy a reggeli dugóban? Hisz az a lételemük. Boros és Bochkor üzletemberek is, a műsor tulajdonosai, munkaadók, és ha olyan árujuk van, amire tömeges igény létezik, bolondok lennének azt eldugni elvi okokból.

Márpedig az igény létezik, méghozzá akkora, hogy ahhoz országos adó dukál, amiből viszont csak kettő van. És így szépen összetalálkoznak a három fél érdekei, a rádióé, a rádiósoké, és a hallgatóké. Tipikus win-win szituáció, amiért érdemes félrerakni a régebbi sérelmeket.

A Bumeráng népszerűségén persze lehet fintorogni, mindenkinek szíve joga. Szerencsére a lehetőség adott, hogy áttekerjen máshova az, akinek nem tetszenek, nem muszáj őket hallgatni. Lehet őket taplónak nevezni, ez néha még áll is (bár szerintem nem rosszabbak, mint néhány indexes újságíró, már ami a polgárpukkasztást illeti), de ezek a kőbunkók mindig is híresek voltak a jótékonysági akcióikról, és azzal kezdték az első hetüket az új helyükön, hogy beszálltak a Haitit megsegítő kampányba, és kapásból elindítottak egy másikat a vakok számára. Szóval én csak azt tudom mondani: Hajrá, csak így tovább!

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr91694505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.01.23. 12:49:09

Te azt mondod.Én meg azt ,hogy ami szar az szar.Viszont nem akarom senkire ráerőltetni a véleményem.Ez a tolerancia nem?Irrelevánsa kérdésben ,hogy milyen alapítványokat nyitnak.
Nem lehet itt kiigazodni,ha eszi a búlvárszart a magyar az a baj ,ha nem eszi az a baj.Van sapka,nincs sapka.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.01.23. 15:50:12

Egy amerikai szerzőcsoport (Iversen, Torben, Stephens, John D.) írt egy - idehaza a parlamenti könyvtárban például fellelhető - tanulmányt. Ők a versenyt támogató és versenykorlátozó illetve a társadalmi integráció vs. kirkesztő dimenziók alkotta diagramban a PREDÁTOR tartományba azaz a kirekesztő és versenykorlátozó tartományba sorolják a kelet európai rendszerek egynémelyikét. Putyin ezügyben a nagymester.

Nem kell messzire mennünk ellenpéládért. A szlovén modernizáció határozottan a skandináv modellt követte a rendszerváltás után, gyakorlatilag 8 év alatt elmeneteltek a nyugati életszinvonalba. Azt hívják koorporativizmusnak.

Az EU csatlakozás első 4 éves értékelésére rendezett konferencián elő is vezette ezt a felismerést több társadalomtudós, a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia több képviselője is jelen volt /Szili katalin, Eörsi Mátyás, Borókai Gábor/. A civilgyilkos jelzővel a rendszerváltás utáni politikai elit szociális érzékenységét szeretném leíró módon szemléltetni.

A jóléti rendszert elsősorban a magas minimálbér és a magas foglalkoztatottság jellemzi. Nálunk a nagytőke és a pártokrácia mindíg hátba szúrja ezt a piac bővítő - gazdaság élénkítő fejlesztési lehetőséget. Az idén is azzal nyitotta a kormány az OÉT bértárgyalásokat, hogy nincsen miről tárgyalni, mert a kormány már döntött arról, hogy befagyasztott, azaz reálértékben csökkentett bérszinvonallal kalkulál.

A rádiófrekvenciák ügye egy sima lopás. Olyan mint a Kapolyi milliárdos vagyona a villanyszámla beszedő rt-ből.

A döntéshozó hatalmukkal beeinstandoltak egy jövedelmező vállakozást a saját civilgyilkos zsákmányszerző kontrolljuk alá.

Ehhez Bocskoréknak semmi köze. Ők ártatlan áldozatok, mint mi. Tényleg az az alternatíva, hogy ha nem tetszik, eljöhetnek Angliába szakácskoni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.23. 15:59:23

@blas: Akkor rád vonatkozik az utolsó bekezdés eleje :-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.01.23. 16:39:43

Ez tipikus vesztes - vesztes játszma. El nem tudom képzelni, hogy mire gondolsz, amikor nyertes nyertes játszmának állítod be.

A versenykorlátozó és kirekesztő rendszer nem win - win.

Mesterséges dolog állami piackorlátozó eszközökkel kinyírni a piacról rádióállomásokat. Ezek amúgy elférnének egymás mellett. A predátorok is indulhatnak a szabad piacon egy normális országban. Elmúlt az az idő, hogy van egy TV 1 meg néha egy TV 2, de egyébként hétfőn meg nincs adás, mert az jót tesz a népszaporulatnak.

Munkahelyeket vesztettünk, ha nem új szereplőként jelentek meg az új tulajdonosok rádiói. Akkor nyertünk volna ha ők IS kapnak frenkvenciát. Így hogy csak ők kaptak...

mit nyertek a rádiómukások? megerőszakolva érzik magukat waze! hogy néznek a tükörbe reggel?

pontosan mit nyertünk mi hallgatók?
megerőszakolva érezzük magunkat waze! hogy nézünk a tükörbe reggel?

Szégyennel eklünk, mert ma is hagytuk a civilgyilkos zsákmányszerző rablóbandák és tolvaj csörhék által megtiporni magunkat.

mi ebben a win-win?

DeMarco 2010.01.23. 21:59:15

win-win? Azért attól nagyon messze van. Adott egy kényszerhelyzet amire két felelet létezik. Vagy besértődnek és kivonulnak a köztudatból ezáltal elesnek a nagy zsétől, vagy lenyelik a békát és elfogadják, netán saját hasznukra fordítják a helyzetet. Most hogy zsebbe vágnak a dolgok, önzők lettek és bevállalták. Hogy morálisan helyes döntés volt-e?! Nyilván nem. De ugyanakkor az egész ország morális válságban van, mert a zsebét (és az életét) féltve nem zavarta el már régen a mocskos tolvaj bandát a gennybe...
Az utolsó pillanatig folyik a vagyonmentés, a közvagyon ellopása, épp csak ma olvastam, h az atv 1 milliárd forint támogatást kap a NEMZETI üdülési alapítványtól. Miközben az mtv1-en a komcsi kuratórium leszavazta a foci vb eladását, h végleg kivéreztesse a királyi tévét, ha már ők nem jutnak szóhoz, akkor más se juthasson...

A két új adó sztem még mindig hihetetlenül gyenge zenét játszik, még sosem hallgattam ennyit a juvot, meg a sztár fm-et...

ez nem win-win, csak egy újabb szaros béka...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.24. 12:07:37

@Saman: @DeMarco: Nem értelek titeket. A rádiósok dolgozhatnak tovább, az itthon elérhető legnagyobb legjobb körülmények között. A hallgatók visszakapták a legnépszerűbb rádióműsort. Az új rádió pedig megkapta azt a műsort, amivel van esélye megszerezni a piacvezető pozíciót.

Természetesen más körülményeket el tudok képzelni én is, ami jobb és tisztességesebb lenne a mostaninál, de hát realistaként abból kiindulnom, hogy mi most az adott szitu, és hogy abból mit lehet kihozni. Ebből a szemszögből nézve pedig ez bizony a legjobb.

"Munkahelyeket vesztettünk, ha nem új szereplőként jelentek meg az új tulajdonosok rádiói. Akkor nyertünk volna ha ők IS kapnak frenkvenciát."

Tudomásom szerint ennek technikai akadályai vannak. Ennyi az elérhető országos frekvenciák száma. Majd ha a rádiózásban létrejön a digitális átállás, akkor lehet szó bővítésről.

Fabius 2010.01.24. 16:15:23

@Fedor:

"realistaként abból kiindulnom, hogy mi most az adott szitu, és hogy abból mit lehet kihozni"

Reálisan tudta mindenki mire megy ki a frekvencia pályázat. BocskorLajosék is. Tisztában voltak vele, nem lesz más választásuk, mint megegyezni valamelyik országos frekvenciát nyerő rádióval. Sebestyénék is tudták ezt, ezért nem volt zokogva Danubius családozás, szalagos mozgalmárkodás, koncert, "népfölkelésre" buzdítás, stb.
Volt elköszönés, átköltözés viszonylag csendben, mert élni kell valamiből akkor is, ha politikai játszmák színhelye a munkahelyünk. A lehetőség adott volt BocskorLajoséknak is, ők másik utat választottak, amivel jár az etikátlan bélyeg. Szerintem is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.24. 18:34:55

@Fabius: De volt zokogva Danubius családozás, szalagos mozgalmárkodás, csak kisebb intenzitással, és nem volt "népfölkelésre" buzdítás Bocsiék részéről (pont azt mondták, hogy ne, de nem is gondolta senki komolyan). Ezzel együtt persze értem mire gondolsz, de ez az egész már akkor elkezdődött, amikor még nem volt döntés, csak várható volt, és nyomásgyakorlásnak szánták, tehát abban bíztak, hogy ezen is múlik, hogy megmarad -e a rádiójuk, vagy sem (ha már a tisztességes versenyben nem lehet bízni), utána meg nem igazán tudtak leállni, nagyon nagy volt a nyomás a rajongók felől. Én egyáltalán nem vetem a szemükre, hogy kitartottak végig a korábbi munkahelyük mellett, és csak akkor kezdtek el másfele puhatolózni, amikor már a Sláger tulaja is azt mondta, hogy kész, vége, feladja. Biztos, hogy az a gerincesebb, amit a Sebestyén csinált? Hát, nem tudom. November 18-án sírva elbúcsúztak, egy hét múlva meg az új helyükön voltak, és már a Jáksóval együtt ott virítottak az óriásplakátokon. Ez azt jelenti, hogy ők már akkor leszerződtek az új rádióval, amikor az előző még ment, velük együtt. Bocsiék legalább kitartottak az utolsó pillanatig, és csak akkor léptek tovább, amikor már végleg nem volt visszaút.

Bagarja 2010.01.25. 08:03:52

Lehet itt moralizálni pro és kontra. Ez persze abból adódig, hogy kinek mi, vagy ki(k) a kedvence(i). Azért az tény, hogy 1-2 millió rádióhallgató eltűnt, amikor a D és S rádió elhallgatott. A többi - ahogy a blogban is olvasható - üzlet. Kőkemény üzlet.
Lásd: A kutya ugat, a karaván halad.

elfelejtette 2010.01.26. 22:54:58

Semmi nem tortent, csupan Boros es Bochkor esett nehany helyet a nepszerusegi listan, ezek a tenyek. A kiegyensulyozott politizalas jegyeben persze lehet ide-oda pislogni, nehogy elfogultsaggal illessen valaki, de a teny teny marad, Bochkorek tul nagy felhajtast csinaltak a Slagerert, aztan mikor eldolt a dolog, akkor szempillantas alatt leigazoltak az ellenfelhez, meg a latszattal sem foglalkoztak. Kicsiben Gyurcsany esetere emlekeztet a dolog. Hogy ez aztan kihatassal volt a jovore nezve? AAA, dehogy.

Hitchiker 2010.01.27. 09:27:40

@Fedor: nincs technikai akadálya h több országos rádió legyen, egyszerűen csak ennyit határoztak meg piaci érdekek miatt (nem fér el több mert csak ekkora a reklámtorta amit fel lehet osztani)

bcssop 2010.01.31. 17:25:15

Rajtunk kívül egész Európában olyan nagy az a reklámtorta?
Franciaországban 56 rádióadót számoltam 88-108 Mhz-ig. De nem kell olyan messzire menni, elég a szlovák határ felé közeledni, ahogy itt (a cikk közepe felé) megmondják a tutit. Erről van szó.

index.hu/velemeny/jegyzet/2009/10/29/kabbe/
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0