Egy régi komment apropóján...
2010. december 06. írta: Fedor

Egy régi komment apropóján...

A Kettős Mérce akciója (amelyhez másfél héttel ezelőtti posztom után talán nem meglepő, hogy csatlakozom) egy régi, nekem címzett kommentet juttat az eszembe.

2009 márciusában Tom Bobb (akinek - természetesen mindmáig működő - blogjában általában két fő témája van, a cigányok és holokauszt-relativizálás) ezt írta nekem:

Magyarországon nincsen szólásszabadság, és nincsenek olyan jogok, melyekkel nemtetszésünket, politikai meggyőződésünket hangot adhatnánk. Ez tény.

(...)

Nem akarok jós lenni, de fél éven belül a te blogod még üzemelni fog, az enyém nem. A te blogodon éltetni fogod a diktatúrát, az én blogom nem frissül, eltűnik.
Te "szabad" embernek fogod mondani magad, én vagy elhagyom az országot, vagy elhallgattatnak.

Jót mosolyogtam ezen, hisz az égvilágon semmi alapja nem volt a rettegésnek: se törvény nem volt az ellenzéki, akár szélsőséges hangok elhallgattatására, se  komoly akarat (még a kurucot se sikerült elhallgattatniuk, pedig nem csak a gyűlöletkeltésük adott volna rá okot). Diktatúrát kiabált boldog-boldogtalan, a legmocskosabb jelzőkkel illették az ország vezetőit a legnagyobb nyilvánosság előtt, és nem esett le nekik, hogy pont ezt nem tehetnék többek között, ha valóban diktatúra lett volna akkoriban.

De nem volt az, a "demokratikusan választott, ámde a hatalomtól átitatott, őrült diktátor", ahogy Tom  Gyurcsányt nevezte, alig pár héttel később simán lemondott a posztjáról, és pártja alig egy év múlva épphogy meg tudta tartani második helyét a rendes idejében megtartott választáson, messze lemaradva a kétharmados győzelmet arató korábbi ellenzéktől.

Akkor eszembe se jutott, hogy azzal vágjak vissza: inkább nekem kéne tartanom az elkerülhetetlennek látszó kormányváltástól, mert nekem van nagyobb esélyem a betiltásra. Tartottam a FIDESZ kétharmadától, de egyszerűen nem akartam elhinni, hogy olyan lépéseket fog tenni, mint amilyeneknek most tanúi vagyunk. Végig abban reménykedtem még a választás első fordulója után is (az előző Orbán kormány alatt tapasztaltakból és a józan észből kiindulva), hogy oké, mindent megtesznek a hatalomra jutásért, és ha sikerül, akkor mindent el is foglalnak, megy majd az izmozás, a szájkarate, az elszámoltatás, retorikailag ömleni fog a pátoszos giccs, de a háttérben összességében józanak maradnak, mind a gazdaság, mind a demokrácia szempontjából.

Hát nem úgy tűnik, hogy ez bejött volna.

Majdnem minden, amit az elmúlt hónapokban tettek, arról tanúskodik, hogy a nyolc év ellenzékiség teljesen taccsra tette a józan ítélőképességüket. Ami pl. a nyugdíjakkal történik, az annyira képtelen dolog számomra, hogy el se tudtam volna ilyet képzelni korábban.

És lényegében ilyen a médiatörvény-tervezet is.

Minden eddigi kormányzat manipulálta kisebb-nagyobb mértékben a sajtót, leginkább a pozitív megkülönböztetés eszközével (bár volt példa negatív túlkapásokra is, lásd a Magyar Nemzet Szilvássy miniszter után kutakodó újságíróinak nemzetbiztonsági zaklatását, vagy Juszt lapjának hamis vádakkal tönkretételét az előző Orbán kormány által), de arra eddig senki sem vetemedett, hogy törvényi szinten korlátozza a sajtószabadságot, márpedig most épp ez van folyamatban, olyan, bármire ráhúzható gumiparagrafusok meghozatalával, amelyekkel szinte bármilyen sajtóterméket bármikor ellehetetleníttethetnek vagy betilthatnak.

Most még úgy néz ki (a dolgok jelen állása szerint), hogy az ilyen blogok, mint az enyém, nincsenek veszélyben. Még. Ha mégis, akkor mi, bloggerek könnyen átköltözünk egy külföldi szerverre, ha akarunk. De egy komplett szerkesztőségnek megélhetést adó nyomtatott újságnál vagy rádiónál ez már nem ilyen egyszerű. Nem vagyunk újságírók, de azért annyira nem is áll tőlük távol a tevékenységünk, így mint sajtószabadságban hívő magyar állampolgár, aki a vélemények háborítatlan sokszínűségét a demokrácia egyik legfontosabb alappillérjének tartja, természetes, hogy szolidaritást vállalok velük.

Mi nem azért írunk, mert ezzel pénzt keresnénk, a célunk csupán az, hogy hallassuk a hangunkat. Hallassuk, mert hiszünk a véleményben, annak szabadságában és a véleménycsere fontosságában. A parlament előtt álló médiaalkotmány ellenben nem tágítja, hanem csökkenti a szólásszabadság kereteit, mind direkt, mind indirekt módon nyomást gyakorol a médiára. Nekünk ez nem tetszik, ezért nemet mondunk a médiaalkotmányra!

Ha egyetértesz, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Várunk minden blogot, médiumot, civil szervezetet, hogy csatlakozzon a mozgalmunkhoz, rakja ki honlapjára ezt a felhívást és a linkjét rakja fel Facebook-oldalunkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr972496867

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kuss szabadsága 2010.12.15. 07:10:49

Ha egy ország kormánya erős hatalmi dominanciával bír a többi hatalmi ág rovására, a kormányerőnek nem illik beleszólnia a demokratikus ellenőrző mechanizmusok személyi és szerkezeti kérdéseibe.Az utóbbi évtizedek médiatevékenysége persze valóban komol...

Trackback: Az A8-megmaradás törvénye 2010.12.06. 17:02:09

A Költségvetési Tanácstól elvett pénzeken összekaptak a romaszervezetek (Index.hu)." (...) A romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, a Lungo Drom-elnök Farkas Flórián berágott a MACIKÁ-s, szintén fideszes Varga József képviselőre, és magána...

Trackback: A kormány én vagyok 2010.12.06. 14:10:11

 Egy kis történelem következik. Nem kell persze megijedni, nem történelemóra lesz, nem fogok évszámokat írogatni, csak annyit, amennyi fontos. Nem lesz túlságosan sok, ami fontos. Egy olyan cikkből fogok most szemelvényeket bemutatni, amely majdne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.12.06. 17:19:34

Reggel óta tanakodom rajta, hozzászóljak-e vagy sem (bár én vagyok az érintett). De aztán felülkerekedett bennem az, hogy régen mennyit "beszéltünk" egymás blogján - hát hajrá!

Elsőként kiegészítéssel élnék, mert bár igen, meg merem írni, mit művelnek otthon, Magyarországon, illetve idekinn, Kanadában a cigányok, miféle népség ez, és időnként érdekes kérdéseket merek én is feltenni egy-két történelmi, de immáron nem kutatható (és nem kérdezhető) ténnyel kapcsolatban (le sem merem írni a szót, ne haragudj!), ettől még kissé sértésnek vettem a "fő témák" megnevezést.
Nézzük csak! Ismertebb lehet ez a Tom Bobb arról, hogy a magyar blogtörténelemben elsőként jelentetett meg folytatásokban egy regényt - agymosott.blog.hu/tags/kibuc , aztán még egyet (évről-évre lesz Tom Bobb regény a blogon)(ha még lesz blog) - agymosott.blog.hu/tags/persecuted .
A "fő témák" mellett rengeteg egyéb politikai kérdés is elhangzik (időnként még válaszok is rájuk), illetve történelmi érdekességek, egyéb különlegességek - vagyis nem csak kemény politika és "zsidócigányozás. Meg lehet tekinteni az érdekesebb, izgalmasabb cikkeim listáját a blog jobb oldalán. Hogyne. Nem kedvelem, mikor valaki szembeköp azzal, hogy náci, rasszista, fasiszta, mittomén: szélsőséges vagyok.

Azért, mert kérdéseket teszek fel, és meg merem írni, ami nem tetszik? Wow!

Eddig volt OFF.
ON-módra kapcsolva.

Eltelt egy kis idő azóta, hogy a nevezett mondatokat leírtam. mindkettőnk blogja üzemel. Ez is tény. És most mindkettőnk blogja veszélyben van. Ez a legfőbb tény.
Vagdalózhatnék olyan mondatokkal, melyekkel inkább takarózni lehet, hogy "én megmondtam, csak elfelejtettem hozzátenni, hogy a diktatúrának sosincs megnevezhető arca, neve", de felesleges. Ostoba módon megneveztem ezt a pápaszemes őrültet, ezért elnézést kérek - hiba volt!

A diktatúráknak nincsen megnevezhető arca, neve. Nem lehet rámutatni. A diktatúra egy lény, maga a levegő, a körülöttünk élő elnyomás, amelynek nincsen alakja, neve, arca, teste, és (reméljük) jövője.

Végül (mivel reméltem, hogy a diktatúra, a diktatúra rendőrsége megvéd, csak ez fordítva sült el) ténylegesen elhagytam az országot, el kellett menekülnöm. Hagyjuk az okokat, ezen már kivitatkoztuk magunkat! Eljöttem, bár szívesen maradtam volna. Szeretem szemből szembe megoldani a problémákat, és így, egy év távlatából már nehéz "fröcsögni" - lassan igazolásom sem lesz rá. Én már nem szólhatok nagyon bele (hozzá).

Sajnálatos az, ami Magyarországon történik, és bevallom, hogy bár tudtam, mi lesz a narancsosok lépése, ennyire gyors és kemény dolgokra magam sem számítottam. Komolyan mondom: azt vizionáltam, hogy jövőre keményítenek be, méghozzá év elején, hogy a felheccelt tömeg márciusban utcára vonuljon, és akkor végre megmutassák, hogyan kellett volna gárdistákat lőni, ütni, vonszolni, nőket és gyerekeket üldözni, becsukni, hajakat tépni, szétverni végre (de úgy istenigazából) az ellentüntetőket - a felkelőket.
Nem mondom, hogy ez nem fog bekövetkezni. Ennek a diktatúrának ezt kell tennie, mert létre kell hoznia azt a légkört, amikor támadják, és meg kell mutatnia, hogy sokkal, de sokkal erősebb, mint az elődje volt.

Most az a rész jön, kedves Fedor, hogy megint ostoba vagyok, igaz? Tudom. Ez a Tom Bobb gyerek mindig összeesküvéseket vizionál, és ő nem mondta 1993-94 környékén, hogy a magánnyugdíjpénztárba ne rakd a pénzedet, mert köbö 15-20 év múlva egyszerűen kivonulnak vele, megszűnnek, és a pénznek nyoma vész!

Ja, még nem tartunk ott?
Várjatok csak! :-)

Szerencsére (többségében) ráhibázok, ráérzek a dolgokra. Ez van. A nagyképű Tom, aki elmenekült, mert egy diktatúra sötétebb tömegeket segített a bűnözésben, és most onnan messziről osztja az észt - feleslegesen. Aki azt hiszi, mindent tud.

Aki jókat röhög - sajnos, mostanában már azokon is, akiket előtte kedvelt, és akiknek (mint szervezet) az életét köszönheti. Ez nem személyes hozzászólás volt. Tudom, kik voltak ott, kik védtek meg a cigányoktól, és azt is tudom, hogy nem volt közöttük állami alkalmazott.

OFF még egy kicsit.

Ettől függetlenül, hogy "fő témáim" csak egy olyan ember számára süllyednek ilyen szintre, aki szereti kiélezni a dolgokat, nehezen lehet mutatni (és felmutatni) még egy olyan blogot, mint az enyém. A büszkeségemnél tényleg hadd legyen az arcom a nagyobb! :-)

Kellemes jövőt neked, Fedor barátom!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.06. 18:37:56

@Tom Bobb: Kedves barátom, örülök, hogy jelentkezel.

"Nem kedvelem, mikor valaki szembeköp azzal, hogy náci, rasszista, fasiszta, mittomén: szélsőséges vagyok."

Idéznéd, hogy hol írtam én ilyet rólad ebben a posztban? De ha lehet, szó szerint :-) Még azt se írtam, hogy a cigányokat szidtad -e, vagy dicsérted :-)

"Ettől függetlenül, hogy "fő témáim" csak egy olyan ember számára süllyednek ilyen szintre, aki szereti kiélezni a dolgokat, nehezen lehet mutatni (és felmutatni) még egy olyan blogot, mint az enyém."

Ez van, engem sem a fotóimról, meg a kiállításokról, koncertekről, könyvekről, tévéműsorokól, írt posztjaimról ítélnek meg legfőképp, pedig olyanokat is kikerülnek a kezem alól... Ebben a szövegkörnyezetben ez volt rólad a releváns információ.

"ténylegesen elhagytam az országot, el kellett menekülnöm"

Tudok róla, néha beleolvasok a torontós blogodba, ha nem is szólok hozzá. Ha te kiköltöztél, ahhoz sok közöm nincs, a te dolgod, mindenki ott lakik, ahol akar. De azt had ne higyjem már el, hogy a cigány szomszédaid miatt még az országból is menekülnöd kellett, országhatáron belül nem lehetett ezt a problémát megoldani.

Ami meg a dikatúrát illeti: egyelőre még a te blogjaid is, az enyém is magyar szerveren, legális magyar szolgáltatónál üzemel, szóval ebből a szempontból lényegtelen, hogy te most Pestről írogatsz, vagy Torontóból. És nagyon remélem, hogy minden negatív előjel dacára ez így is fog maradni, és négy év múlva, a következő kormányváltás után (mert én optimista vagyok, és még mindig azt feltételezem, hogy fel fog ez puhulni, és nem durvítják tovább a helyzetet, és lesznek szabad választások az új alkotmány szerint is) még mindig ugyanezen vitatkozhatunk, ugyanezen a felületen, és majd elolvasom, hogy szerinted ez az állapot miért is bizonyítéka a legsötétebb diktatúrának, ahol nincs semmi szólásszabadság :-)

Persze ha nem, akkor majd más úton kereslek meg, és megkövetlek, mert akkor az tényleg tiszta Kína lesz.

DeMarco 2010.12.06. 20:39:17

@Fedor: Aki másnak vermet ás, maga esik bele. Ki mint vet, úgy arat...

Van egy régi vitánk, amit te magad is felhoztál ebben a posztban, mintegy tudat alatti válaszként a problémádra.

fedor.blog.hu/2009/04/30/komforterzet_az_antiszemitaknak

"Nem tagadom, támogatom és unni lehet?"

Ezeket a frázisokat mindegyikünk ismeri és mind ugyanarra az analógiára válaszok.

Már a holoizé törvénynél nagy volt a felháborodás és sokan, köztük én is teljes mellszélességgel kiáltunk a szólásszabadság védelméért. Ha bárki visszaolvassa akkor láthatja, hogy akkor is két táborra szakadtunk a kérdésben. Már akkor figyelmeztettük a libsiket és kommancsokat, hogy ha elnézik, mit elnézik, egyenesen könyörögtek érte, akkor később nem lesz megállás, a következő fidesz kormány is meg fogja ezt lépni, csak már a kommunizmus áldozatait nem lehet tagadni, aztán egy kövi kormány majd a törökök által lemészároltakat stb.
Persze ők sem a zsidók miatt akarták a törvényt, azokat csak felhasználták, hogy rá tudják kényszeríteni az emberekre a szájkosarat. A liberális pc duma tengerében üdítő pont lett a kuruc infó, akik leplezetlenül leírták a valóságot, szóba hoztak olyan témákat amik egyébként napi szintű problémát okoztak/okoznak az emberek életében, akik egyébként sem vették át a napi életben a hülye hazug pc marhaságokat. A cigó cigó maradt, lopni továbbra is loptak, stb.

Na most elég fals és akkor még enyhén fogalmaztam, hogy most akik előtte harsogva követelték a kuruc betiltását, a magyar nemzet és a hír tv bezárását, megszüntetését, amikor fordul a kocka, akkor sípánkodnak. Már késő, előtte kellett volna... Ez simán kettős mérce.

Fedor egyszer már lamentáltál azon, hogy mi a jobb, a teljes szólásszabadság, vagy ha megrendszabályozod és különféle mondvacsinált okokkal ellehetetleníted az ellenoldalt. Emlékezz rá, hogy akkor melyik mellett tetted le a voksodat...

Most ugyanez a helyzet. Én is gondolkodom, hogy mi a jobb. Természetemnél fogva erőteljesebben támogatom a teljes szólásszabadságot. De ha már rendszabályozni kellene, akkor nekem is lennének tippjeim és tudom, hogy nagyon nem értenél egyet velem...

Ezért nem lehetek veled egy platformon a kérdésben. Egyszerűen azért, mert az én elveim nem változtak és már az elején is emelett tettem le a voksom. Te viszont tapsoltál...

Ez olyan mint fletó mellé bármikor odaállni. A legteljesebben mindegy, hogy mikor, kinek, mit mondd. Akár még igaza is lehet. DE akkor sem áll mellé normális ember, mert vérciki.

Örülök, hogy beláttad a tévedésedet. Csak félek, hogy amint változik a széljárás, kb. 20 év múlva, akkor megint tapsolni fogsz...

Egyébként meg semmi sem indokolja a rettegésedet. Mondj egy példát ami megalapozná pls...

DeMarco 2010.12.06. 20:43:05

@Tom Bobb: Sajnálom, hogy kimentél Kanadába. Ahogy azt is, hogy ritkábban írsz ide.

Remélem, hogy ott jobb életet találsz, mint itt.

De legalább cigánymentesebbet...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.06. 22:33:39

@DeMarco: "előtte harsogva követelték a kuruc betiltását, a magyar nemzet és a hír tv bezárását"

Az égvilágon senki nem akarta a Magyar Nemzet és a Hírtévé bezárását. Ne képzelődj. És nagyon jól tudod, hogy itt nem erről van szó. A teljes magyar sajtót vérig sérted, ha a kurucot egy kalap alá veszed velük.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.12.07. 03:38:59

Bocs Fedor, tudom, hogy nem kedvelsz, de látom, Tom Bobb beszélget veled. Tom, aki leírta részletesen, hogyan lehetetlenítették el itthon, cigányok és nem cigányok, aki végül Torontóban kért és kapott menedékjogot. Kemény dolgokat írt Tom Bobb, és ezek a kemény dolgok - amennyire én követni tudtam - igazak voltak. Tom volt az, akinek anno azt írtam, hogy "találkozunk mi még a vad Kárpátok tetején".
Tom, családjával (ahogy írta) most Torontóbol szurkol. Te, meg én, itthon maradtunk. Pusztán csak ennyit akartam írni Neked.
Üdv. Misi

DeMarco 2010.12.07. 07:41:18

@Fedor: "Az égvilágon senki nem akarta a Magyar Nemzet és a Hírtévé bezárását."

Jah, persze. Szted. Az egy dolog, hogy időközben rájöttek, inkább ők is csinálnak egy saját tévét. De még utána is fel-feldobták a témát.

"A teljes magyar sajtót vérig sérted, ha a kurucot egy kalap alá veszed velük."

Nem veszem egy kalap alá velük, különbnek tartom náluk.

Mondj egy másik magyar sajtóterméket, ahol leírják a valóságot. Mondj egyet ahol leírják, ha egy zsidó megvesz egy céget bagóért, ha egy cigány, halál a magyarokra felkiáltással kivégez egy öreg nénit/bácsit. Mutass egyet ahol leírták, hogy a putrisoron az útra csúszkáló gyerekeket elütő vétlen sofőrt majdnem halálra lincselte a horda. Azt bezzeg mindenhol kihangsúlyozzák, hogy agyhalott lett az egyik és vizsgálják a sofőr felelősségét...

A kuruc sem tökéletes, a mesés részt ott is át kell ugrani, de nagyságrendekkel több igazságtartalma van a leírtaknak, mint bármilyen más magyar sajtóterméknek.

Egy saját wikileaks.

Apropó, ha már wikileaks, türelmetlenül várom a magyar vonatkozású papírok felrakását a netre. Azokból talán végre egyértelműbben kiderül minden szkeptikusnak fletóék hazaárulása. És azokat nem fogják tudni eltüntetni, sőt a fidesszel sem tudnak majd kvaterkázni és hiába nem fogja megírni az index, biztos lehetsz benne, hogy a kurucon ott lesz feketén-fehéren...

"És nagyon jól tudod, hogy itt nem erről van szó."

De pontosan erről van szó. Aki másnak...
Most más fogja a gyeplőt és ez nem tetszik nektek. Sorry... Előbb kellett gondolkodni és nem belemenni a terelős mocskolódásokba.

Továbbra is várom a példát, ami indokolja rettegésedet...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.07. 10:04:54

@Mihint: "tudom, hogy nem kedvelsz"

Rosszul tudod. Nekem nincsenek ellenérzéseim a kommentelőimmel szemben, még azok iránt sem, akikkel nem értek egyet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.07. 10:15:21

@DeMarco: "Továbbra is várom a példát, ami indokolja rettegésedet..."

Nem rettegek. Leírtam, hogy a dolgok jelen állása szerint a blogok nincsenek veszélyben. A rádiók, tévék, újságok viszont igen. Ha neked ennek belátására nem elég a törvénytervezet, meg ami eddig történt, (vagy elég, de megelégedéssel tölt el csupán azért, mert a tieid csinálják), és ha szerinted a szélsőségek elleni fellépés egyenlő a teljes sajtó rövid pórázra fogásával, akkor tényleg nincs miről vitáznunk. Olvasgasd a kurucot, ha annyira tetszik. Tényleg.

DeMarco 2010.12.07. 11:29:34

@Fedor: Megint mellébeszélsz. Se példád, se indokod...

A rettegéskeltés még nem cáfolat.

A törvénytervezet semmiről nem szól, ugyanolyan gumi, mint a holoizé törvény. Csak azért hozták, hogy legyen indok elhallgattatni az ellenlábasokat, különösen a valós témákat feszegető Jobbikot.
Az meg, hogy mi a szélsőséges, csupán nézőpont kérdése. Nekem a liberalizmus abszolút szélsőség, legalábbis amit nálunk értünk alatta. Akkor most az ellene való fellépés teljesen jogos? Mert akkor nincs is semmi baj a törvénytervezettel, hiszen ezen szellem ellen kíván fellépni. Vagy csak az lehet szélsőséges amire ti azt mondjátok?? A szavazatok nem ezt mutatják és ha a többség akarata szent, akkor tul.képpen semmi gond. Vagy mégis? Nem lett volna sokkal jobb a teljes szólásszabadság? Nem lett volna jobb emelett kardot törni néhány évvel ezelőtt, ahelyett, hogy szájkosarat kértetek? Hát most itt LEHET a szájkosár. Örüljetek neki... A hangsúly a leheten van, mert van egy sanszom, h semmi sem fog történni továbbra sem és jövőre jókat fogok röhögni, h már megint fölöslegesen sírtatok...

Sajtótörvény eddig is volt, etikai kódexek is, csak nem igazán tartották be őket, ahogy ezen túl se fogják sztem...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0