Visszavonulás (?)
2011. február 01. írta: Fedor

Visszavonulás (?)

Három téma, három hír, aminek elsőre semmi köze egymáshoz, mégis, így együtt szerintem olyan tendencia rajzolódik ki belőlük, ami reménykedésre ad okot. Felvillan annak a lehetősége, hogy ha a szavak szintjén nem is, de a háttérben végre véget ér a kardcsörtetős, fejjel a falnak politika, véget ér az ámokfutó fülkeforradalom, és visszatérünk a normális hétköznapokhoz.

1. Gazdasági reformok

A kiadási oldalon remélt sok százmilliárdos megtakarítás összeállításával rosszul állnak, a bevételi oldalon viszont nincsenek tabuk, így írható le az Index által megismert reformétlap és annak az összerakási folyamata. Ismeretes, hogy a kormány a külföldi befektetők meggyőzése céljából tavaszra egy hat–nyolcszázmilliárdos egyenlegjavító csomagot ígért.

Havi ezer forint körüli tb-hozzájárulás, dugódíj, zöldadók, lefelezve továbbélő bankadó – ezek képezhetik a gerincét a bevételi oldalon a kormány reformcsomagjának. A kiadási oldalon kétszer annyi egyenlegjavulást kell elérni, mint a bevételin, de itt rosszabbul áll a munkával az apparátus.

Az idei költségvetés rendben van, hat százalék körüli többletet hozhat a magánnyugdíjpénzek államhoz való átcsatornázása. Intézkedések nélkül azonban 2012 már rázósabbnak tűnik, 2013-ban pedig öt százalék körüli szintre nőhet a deficit, ezért van szükség arra, hogy a kormány által Növekedési és Stabilitási Reformcsomagnak becézett csomag hát–nyolcszázmilliárdos egyenlegjavulást eredményezzen a 2013-as költségvetési egyenlegben.

Ugyanis éppen e miatt, a változtatások nélkül újra növekvő pályára álló költségvetési hiány miatt aggódnak a befektetők és a hitelminősítők. A csomag az ő meggyőzésüket is hivatott szolgálni. Úgy tudjuk, a bóvli kategóriába való leminősítéstől félő kabinet most keresi a külföld kegyeit, és kétségtelen, a kiadások visszafogására koncentráló csomag, az elemzők által régóta bírált területek átalakítása alkalmas lehet a piacok megnyugtatására.

Ugyanakkor a kabinet most mindent megtesz a nemzetközi szervezetekkel fennálló viszony harmonikusabbá tétele érdekében. „Matolcsy szinte bele van szerelmesedbe az OECD-be” – fogalmazott egyik forrásunk magyarázatot adva arra, hogy a kormány miért vár javaslatokat a párizsi székhelyű szervezettől a reformcsomaghoz. Az különösen érdekes, hogy a nyár közepén kiebrudalt IMF-fel is oldani igyekszik a miniszter a feszültebbé vált viszonyt. Úgy tudjuk, Matolcsy a napokban egyeztetésre hívta magához az IMF itteni képviselőjét.  

Tehát úgy néz ki, hogy a nagy gazdasági honvédő háborúnak az lesz a vége, hogy miután pár hónap alatt sikerült azt elérni, hogy egy jó kilátásokkal rendelkező bezzeg-országból olyan hellyé váljunk, amelynél gazdasági szempontból még Irak is biztonságosabb, végre észhez térnek. Persze most főhet a fejük, lehet majd magyarázkodni a választóknak. Miképp van az, hogy a nagy dérrel-dúrral kirúgott IMF-et visszaédesgetnénk és hogy ugyanúgy kénytelenek megszorítani (bocsánat: újjászervezni), mint az elődeik, és kénytelenek ők is reformokban gondolkozni (ami nem megy átmeneti érdeksérelem nélkül), és Gyurcsánnyal ellentétben végig is vinni, hogy végre valahára egyenesbe kerüljön ez a szerencsétlen ország, szóval csupa olyat csinálni, amiről korábban folyamatosan azt kommunikálták, hogy semmi szükség rá, a csúnya Gyurcsány meg Bajnai bácsi csak merő gonoszságból akar ilyesmivel foglalkozni. Az egyébként külön pikáns lenne, ha az Adócsökkentés Kormánya visszahozna egy olyan elvonást, amit Bajnai egyszer már megszüntetett :-)

Persze ez csak ötlethalmaz, egyáltalán nem biztos, hogy pont ezek fognak megvalósulni. De a lényeg az út iránya, és hogy végre elindulnak rajta. Populista ellenhangok lesznek, azt hiszem, ezen a téren lehet bizton számítani az MSZP-re, de legalább megtapasztalják a másik oldalról is, hogy mit csináltak ők nyolc évig. Ha van valami, amire érdemes felhasználni a kétharmadot, akkor az ez.

Már ha jól csinálják.

2. Alkotmányozás

A Hírszerzőnek több kormányzati politikus elismerte, hogy „jogi értelemben” nincs alkotmányozási kényszer, hiszen néhány alkotmány- és törvénymódosítással rendbe lehetne rakni azokat a problémás fejezeteket, melyekről az utóbbi években kiderül, hogy működésképtelenek. (...) több fideszes forrás is azt mondta, mindent meg fognak tenni azért, hogy a médiatörvény körüli botrányokhoz hasonló cirkuszt elkerüljék, és minél több társadalmi szervezetet vonjanak be a folyamatba.

„A legfőbb politikai feladat: elkerülni azt a csapdát, hogy ez az alkotmány kizárólag a Fideszé” – mondta a nagyobbik kormánypárt egyik szakpolitikusa. A Hírszerzőnek több fideszes forrás is azt mondta, a jövőben komoly kockázatot jelentene, ha az új alaptörvényt kizárólag a kormánypártok szavaznák meg és a közvélekedés alakulna ki, hogy az alkotmányt a Fidesz-KDNP „oktrojálta” az országra. (...) fontos a Fidesz meghatározó szakpolitikusai számára, hogy az ellenzék is konstruktívan álljon az alkotmányozáshoz, illetve a szakmai körökben komoly tekintéllyel bíró jogászok is elismerően nyilatkozzanak az új alaptörvényről. „Olyannak kell lennie, hogy Sólyom László, Zlinszky János (az Ab korábbi tagja – a szerk.) és Paczolay Péter (az Ab jelenlegi elnöke) is rábólintson” – mondta egy neve elhallgatását kérő fideszes képviselő.

Információink szerint a kormánypártokban még mindig reménykednek benne, hogy a három ellenzéki párt közül legalább a Lehet Más a Politika (LMP) visszatér az alkotmányozáshoz. Ehhez viszont a kormánypártoknak kellene gesztus gyakorolniuk: LMP-s forrásokból úgy tudjuk, ha a pártfinanszírozás átalakításánál vagy az új választójogi rendszer kialakításánál engedményeket kapnának, a párt vezetősége elgondolkodna a visszatérésen. „Még ha a legkisebb frakció is a parlamentben, sokat számítana, ha az új alkotmányról Orbán és a közjogban jártas Schiffer András vitája után szavaznánk” – mondta a nagyobbik kormánypárt egyik szakpolitikusa.

Nemcsak az elmúlt évek hibás döntéseit kívánják korrigálni az új alaptörvénnyel, de az utóbbi hónapok hibáit is javítanák. Rétvári a hétfői sajtóbeszélgetésen azt mondta, nem fogják tovább korlátozni az Ab jogosítványait, sőt újabb jogkörökkel ruházzák fel az Alkotmánybíróságot. Az államtitkár szerint lehetővé kívánják tenni, hogy kérésre az Ab még a törvények elfogadása előtt véleményezze az Országgyűlés elé kerülő egyes javaslatokat – ahogy ez az 1990-es elején is történt.

A Hírszerző úgy tudja, a Fideszben többen hajlanak arra, hogy visszaadják az alkotmánybíróknak a Lázár János javaslata nyomán tavaly elvett jogosítványokat is.

Én ugyan továbbra sem értem, hogy miért annyira sürgős az alkotmányozás, hogy ne várhatott volna mondjuk legalább fél évet, amikor már nincs a vállunkon az EU elnökség terhe, vagy esetleg már legalább a döntések szintjén egyenesbe lett rakva a gazdaság (a kétharmad az kétharmad lesz akkor is), de ha már ennyire fontos, hogy a választási győzelem első évfordulójára új alkotmány legyen, akkor már azt mondom, hogy az, ami a fenti háttérinfók alapján várható, még a jobbik szcenáriók közé tartozik.

3. Médiatörvény

Nyitottak vagyunk arra, hogy a médiaügyekért felelős EU-biztos által felvetett pontokban „az általunk jelzett formában és gondolkodás mentén” a változtatás lehetőségét megnyissuk. Az üzengetések és félreértések elkerülése érdekében azonban személyes, illetve szakértői egyeztetést javaslunk az Európai Bizottsággal, hogy a változás, ha esetleg szükség van rá, minél hamarabb és minél pontosabb formában végbemehessen – ezt Kovács Zoltán mondta tegnap, miután a kormány elküldte a válaszlevelét az Európai Bizottságnak a testület médiatörvénnyel kapcsolatos aggályaira reagálva.

A magyar médiatörvényt illetően „meg fognak történni a szükséges kiigazítások” - közölte hétfőn Brüsszelben újságírókkal Martonyi János külügyminiszter.

Kiegészítő infó: Mi is a gond a törvénnyel?

Lehet, hogy csak én vagyok javíthatatlan optimista, de a december végi, január eleji "mindenki a forgalommal szemben megy az autópályán" attitűd, a "jó a törvény, igazodjon hozzá Európa, ha akar" dacreakciója után én ezt a hangvételt még akkor is előrelépésnek veszem, ha egyébként a rugalmas visszavonulás részeként még mindig hangzanak el már megcáfolt csúsztatások:

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap is úgy fogalmazott, hogy Neelie Kroes médiaügyekért felelős biztos „alapvetően jogtechnikai, jogharmonizációs kérdésekben” fordult Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez.

Sebaj, fogjuk fel utóvédharcnak. Ha sikerül elérni azt, hogy a törvény elfogadhatóvá válljon, akkor nem érdekel. Minden egyes leleplezett hazugsággal úgyis magukat égetik.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bár ez a három téma mind olyan, ahol a kormány defenzívába szorult, biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog mindent úgy eladniuk a többség számára, hogy győztek, és mindig is ez volt a céljuk. Eurázsia mindig is a szövetségesünk volt, és eddig is Kelet-Ázsiával álltunk harcban.

Mázlijuk van, hogy olyan az ellenzékük, amilyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr722630484

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választójog a politika szolgálatában 2011.02.03. 16:58:00

Ténytár Egyes országoknak sok olyan állampolgára van, akik a határain túl élnek. Ezen országok különböző megoldásokat dolgo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2011.02.01. 21:18:02

"a változtatások nélkül újra növekvő pályára álló költségvetési hiány miatt aggódnak a befektetők és a hitelminősítők."

A "változtatásokkal" kapcsolatban azonban nem árt figyelembe venni, hogy nem minden változtatás idézi elő a helyzet javulását.

Jó példa erre az SZDSZ tevékenysége az egészségügy területén, amelyet végül Gyurcsány Ferenc a "reformdüh" és "reformblabla" szavakkal jellemzett.

loláb 2011.02.01. 21:33:14

"Tehát úgy néz ki, hogy a nagy gazdasági honvédő háborúnak az lesz a vége, hogy miután pár hónap alatt sikerült azt elérni, hogy egy jó kilátásokkal rendelkező bezzeg-országból olyan hellyé váljunk, amelynél gazdasági szempontból még Irak is biztonságosabb, végre észhez térnek."

Persze azt -szokás szerint- most is elfelejted, hogy például a 2010-es hiány tartásához a "bezzeg kormányod" költségvetéséhez képest 600 milliárd pluszbevételre volt szükség.
Nyilván, mert "osztogattak". Az már megint lényegtelen apróság, hogy az "osztogatás" címén végrehajtott nyereségadó csökkentés összesen 150 milliárdba került, ERGÓ az eredeti költségvetést BezzegBajnaiék jó 450 milliárddal, a GDP 2,5%-ával elszámolták, de hát ez lényegtelen. Mert az BEZZEG egy szakértői kormány volt. (Még akkor is, ha a miniszterek kétharmada benne volt a "töketlen" Gyurcsány kormányban. De Bajnai vezetése alatt biztosan szárnyakat növesztettek, és táltos paripává változtak).

Az pedig, hogy továbbra is CDS felár alapján minősítesz egy országot -annak a mutatónak az alapján, amiről 3 éve még csak nem is hallottál- az továbbra is a te szűklátókörűségedre bizonyíték.

"Miképp van az, hogy a nagy dérrel-dúrral kirúgott IMF-et visszaédesgetnénk"
Ezt te honnan szedted? A normális partneri viszony az elég messze van attól, hogy "visszaédesgessék" az IMF-et, mácsak azért is, mert magyarország 82 óta tagja az IMF-nek, de "behívni" csak 2009 elején kellett.
Vagy a fedori ujbeszélben a "normális viszony" az azt jelenti, hogy újra IMF hitelt akarnak felvenni?

"és kénytelenek ők is reformokban gondolkozni"
Persze ezzel kapcsolatban soha nem is mondtak mást, legfeljebb te -az áprilisban fidesz szavazók túlnyomó többségével ellentétben- csak a "nem lesz", "nem kell"-t hallottad meg a kommumikációjukból.
Valójában persze mindenről, amit most --ezek szerint a te nagy meglepetésedre- bejelentettek (nyugdíjkassza, önkormányzatok, közlekedési társaságok) már a kampányban is, előtte is beszéltek.

"szóval csupa olyat csinálni, amiről korábban folyamatosan azt kommunikálták, hogy semmi szükség rá, a csúnya Gyurcsány meg Bajnai bácsi csak merő gonoszságból akar ilyesmivel foglalkozni"
Nem, azok, amiket ők most bejelentettek, azok Gyurcsánynak, meg Bajnainak soha eszébe nem jutottak.
Nekik nem volt többségük a 2/3-os önkormányzati törvény átalakításához, ergó soha nem is gondolkoztak ilyenen.
Amihez meg volt a többségük, ahhoz meg politikai szándékuk nem volt, így maradt egy dolog: adónövelés, kórház -reforman álcázott- bezárás.

Amit ők akartak -szuperbruttós szjanövelés, nyugdíjcsökkentés, vonalbezárás- ahhoz hasonlót a fidesz szerencsére most sem akar.

"Az egyébként külön pikáns lenne, ha az Adócsökkentés Kormánya visszahozna egy olyan elvonást, amit Bajnai egyszer már megszüntetett"

Hát, a tételes EHO-t visszahozni jó nagy baromság lenne, remélem ez az intézkedés marhagyorsan lekerül a napirendről.

"Populista ellenhangok lesznek, azt hiszem, ezen a téren lehet bizton számítani az MSZP-re, de legalább megtapasztalják a másik oldalról is, hogy mit csináltak ők nyolc évig."

Az MSZP csinálja csak, ellenzékként ez a dolga.
Hogy ez majd mennyire lesz hiteles, az pedig már egy másik kérdés.
(Külön vicces volt pl a múlt héten, amikor Török Zsolt követelte a bajnai kormány által 2009 közepén megemelt jövedéki adó csökkentést, mondván :"ellenzékben ezt követelték TŐLÜNK, most akkor csinálják meg")

"Ha van valami, amire érdemes felhasználni a kétharmadot"
A bejelentett intézkedések nagyrésze sima többséggel is simán kivitelezhető lenne.
Az mszpnél nem a többség, hanem a politikai elszántság hiányzott -példásul- a nyugdíjasok utazási kedvezményeinek a csökkentéséhez.

"Én ugyan továbbra sem értem, hogy miért annyira sürgős az alkotmányozás"

Az alkotmányozás politikai kérdés, aminek a fontosságát egy olyan ember biztosan nem fogja felfogni, aki a Bajnai kormányt látja a rendszerváltozás utáni kormányok non plus ultrájának.

"Sebaj, fogjuk fel utóvédharcnak. Ha sikerül elérni azt, hogy a törvény elfogadhatóvá válljon, akkor nem érdekel. Minden egyes leleplezett hazugsággal úgyis magukat égetik."

Na ez speciel az ellenzőkre éppen ennyire igaz:
AI szóvivő beégése:

videotar.mtv.hu/Videok/2011/01/31/07/Szuksegtelennek_tartja_a_media_jelenlegi_korlatozasat_az_AI.aspx

Sajtószabadság demonstráció szervezőjének beégése:

videotar.mtv.hu/?k=F%C3%B6lkel

Hogy az a 3 darab biztosi kifogás mennyire jogtechnikai, vagy sem, az igazából részletkérdés, annak a fényében, hogy HÁROM darab passzusról vitatkozunk, nem arról az oldalakon keresztült sorolt "a sajtószabadságot súlyosan ellehetetlenítő törvényről" ami például a galamuson, vagy éppen a TASZ-os kiegészítésben is megjelent.
Ha ezek után neked nem esik le, hogy melyik törvényértelmezés -a kormányé, vagy az ellenzőké- volt közelebb a valósághoz, arra csak a vakhited lehet a magyarázat, mert szerintem világos, mint a pofon.

"Mázlijuk van, hogy olyan az ellenzékük, amilyen."
Na, EBBEN maradéktalanul egyetértek veled.

Az igazi Trebics 2011.02.01. 23:22:49

@loláb:

"Amit ők akartak -szuperbruttós szjanövelés, nyugdíjcsökkentés, vonalbezárás- ahhoz hasonlót a fidesz szerencsére most sem akar."

index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/01/hova_tunik_1200_kilometer_vasutvonal/

jaegtoer 2011.02.02. 04:56:01

Jó Kvaszticsom!

...mikor veszed észre, hogy ety rekényalag vaty, etty Rejtőből kilépett rovott múltú hajóórvos, aki midőn bbokkerré váltoszott, ütlegelés elmaradása mellett önként danolva bevallotta hotty az egész ütyről semmit sem tud, (nem is ért, ezért nem issért)Ott van a jobbszélen fönten, te magad pittyesztettted oda. Üdv, tanálkozunk a kékhalálban, akarommondani a kék golyóban eccő egykor.
V.B.E.
alias J.

VendégTroll 2011.02.02. 05:17:41

Örülök, hogy ilyen optimistán állsz a dolgokhoz, csak az nem derült ki, hogy miből meríted ezt. Én a tényeknek hiszek, "azok pedig makacs dolgok". Az, hogy az elmúlt majdnem egy évben mit mutatott ez a kormány, ahhoz nem kell sok magyarázat, és ebből kiindulva ez egészen merész elgondolás, hogy majd most... Miért pont most? Világosan látja már a felületes szemlélő is, hogy a hatalom a cél, mert hatalom pénz, nagyon sok pénz. Lehetett volna egy előrelátó, racionális, modern politikával is hatalomban maradni (és pénz keresni), de nem kockáztatnak. Nem fognak itt - még látszatra sem - korrektül működő államot csinálni, ha jövedelmezőbb a zavarosban halászni. Ez ennyire egyszerű.

Reménykedés... azt lehet, az ingyen van.

Elmondom mi lesz: Pofázás a levegőbe, alibi munka, és nagyüzemi lopás, ahogy errefelé szokás.

jaegtoer 2011.02.02. 05:19:42

"__Bár ez a három téma mind olyan, ahol a kormány defenzívába szorult, biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog mindent úgy eladniuk a többség számára, hogy győztek, és mindig is ez volt a céljuk.__"

...háááát Fedorom. Mekkő incselek. Tudod, te mi az a deffenzíva? Amikor egy széklábbal a kezemben araszoltam az ajtó felé a a fal mentén a pipacsban. no asz a deffenzíva. Ha elértem. Ha nem, akkó szétköllött verni a kocsmát a benne levőkkel etyüdd. Érted?

Hanem, Te Fedor, menyit ittál mostanában? Vagy nyenyit? Aszondod: "_Eurázsia mindig is a szövetségesük volt, és eddig is Kelet-Ázsiával álltunk harcban._" Még egy rovott múltú hajóorvos is érthet valamit a földrajzhoz, de hottty Magyarországnak Eurázsia a szöveccségese lehetett az erős naccionyalista túlzás, én mondok neked esztet. Persze, lehet, hogy kétes repkényalagoknak köztük levitézlettt hajó kuruzslóknak is szöveccségese volt Eurázsia (mongyuk a hongkongi dzsumbuj különösen)
Eddig az ejroppai szakasz klasszikusan kiszabott Mo-val, igaz mekvolt a buszgó hazai asszisztencia hozzá.

Azst azonban meghökkenve hallom, hoty míg eurázsia "velünk" (jobban mondva veletek), addig kelet-ázsia ellenünk (aszasz ellenetek) vót. Csak nem levertük izé... levertétek Kínát? Ti, anonimitásba curikkolt hajóorvosok?
Ha esz íty van, ihatunk néhány sört, a győsztes, aszasz Te fizecc drága Kvaszticsom. dokikám, előre is mondok, nem iszok keveset, elvégre a győszteseket méltón kő ünnepelni. Na.
E.V.B.
Alias J.

jaegtoer 2011.02.02. 05:23:21

@VendégTroll:

Mék ety repkényalag, de őtet nem olvastam, csak most. micsoda pesszimizmus! Esz gyorsan akarik mekhalni, mér olyan sietős neki?

DeMarco 2011.02.02. 08:28:15

@Fedor: Nem is tudom, hogy sírjak, vagy nevessek... de meglepődni persze nem lepődtem meg.

Bokros libajnaira nem vesztegetünk szót, nem is értem ezt miért hoztad fel, már ezzel nevetségessé, komolytalanná teszed a posztot.

1. Már megint nem fogod a lényeget. A legfontosabb mondat az idézetből ez:

"A kiadási oldalon remélt sok százmilliárdos megtakarítás összeállításával rosszul állnak"

Csak erről érdemes beszélgetni. Ha nem mernek nekimenni a szent teheneknek, akkor ennek a kormánynak is annyi, hiába van kétharmad. Ezen az oldalon dől el a Fidesz sikere és nem a másikon... Össze tudják-e húzni az államigazgatást? Csökkenteni tudják-e az önkormányzatokban dolgozók fizetését, létszámát? Stb.

A bevételi oldalhoz (honnan vegyünk el még többet) a legutolsó hülye is ért, azért ment ez mindig a maszopnak is...

Mondjuk szerintem szimplán hazudsz amikor te hátrálást vízionálsz, holott a választások előtt is szó volt átalakításokról, az adócsökkentés után. Sőt a választók nagy része kifejezetten várja, hogy a Fidesz nyúljon hozzá az ellátórendszerekhez és nagyfokú átalakításokba kezdjen, fenntartható pályára állítsa az országot. Ha van félelemre ok és csalódásra, akkor az azért lesz, ha nem merik megtenni. Mindenki tudja és erről végig beszéltek is, hogy a válságadók átmeneti évekre lettek kitalálva, azért, hogy ne kelljen rabszolga szerződést kötni az imf-el megint és egy kis levegő legyen az átalakításokhoz, no meg, hogy az adócsökkentéssel beindulhasson a belső piac és a gazdasági fejlődés.
Felőlem játszhatod a hülyét, de hogy ennek mi értelme van azt nem tudom felfogni...

Szerintem súlyosan félreértelmezed azt, hogy itt bárki is újabb imf hitelt akarna felvenni. Teljesen természetes, hiszen le is írtuk számtalanszor már, hogy a piacok/elemzők/hitelminősítők/imf/oecd meg fognak nyugodni, amint látják, hogy megindul az átalakítás egy fenntarthatóbb pálya irányába. Fognak még felfelé is minősíteni efelől sosem volt kétségem.

Ebben a pontban nincs visszalépés, sőt még előre haladunk. Visszalépés akkor lesz, ha nem akarják érdemben csökkenteni a kiadási oldalt.

2. Hát én nem keseregnék azon, hogy a komcsi utódpárt nem szólhat bele a vitába én 89'-ben már kizártam volna őket. Az meg, hogy a Jobbik és az LMP zsarolásra használja az alkotmányt rossz fényt vet rájuk.
Pont az ilyen megtorpanásoktól, elbizonytalanodástól kell félni az első pontban. Nem szabad elhalasztani az alkotmány cseréjét, mert ki tudja mikor lesz megint kétharmad hozzá. Szép gondolat, hogy másnak a véleményét is kikérik, de a cél, hogy ezt ne (csak) a Fidesznek könyveljék majd el sztem hiábavaló. Mindenképpen nekik fogják elkönyvelni, ezért inkább büszkén be kell vállalni és nem engedni a zsarolásnak.

3. Én a helyedben nem értékelném ezt győzelemnek, mert ez három lényegtelen pont, vajmi keveset változtat a törvényen magán, az zömében átment a rostán. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a törvény 97%-a eu kompatibilis, vagyis nem volt jogos a hisztitek. Szerintem ez inkább nektek jelent visszalépést és nem a kormánynak.

A kormány hitelessége a választóik felé a kiadási oldalon fog eldőlni.
Ha nem lennél ennyire vak, akkor csak ezt az egyetlen sort emelted volna ki, mert ez a lényeg.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.02. 09:45:48

@loláb: "az eredeti költségvetést BezzegBajnaiék jó 450 milliárddal, a GDP 2,5%-ával elszámolták"

Állandóan ezzel jössz, de erre semmi bizonyíték nincs. Arra igen, hogy milyen hatással volt az elmúlt időszak az euro árfolyamra, a hitelminősítésekre, és igen, a CDS felárra, ugyanis ez mind kihat az államkötvénypiacra, vagyis a gazdaság finanszirozására. Ehelyett te is azt csinálod, amit a Magyar Nemzet:

forint.blog.hu/2011/01/17/igy_birtok_ti_a_hulyeseg_diadala

"Valójában persze mindenről, amit most --ezek szerint a te nagy meglepetésedre- bejelentettek (nyugdíjkassza, önkormányzatok, közlekedési társaságok) már a kampányban is, előtte is beszéltek."

Ha visszaolvasod a választások előtti bejegyzéseimet, mindenhol azt írtam, hogy vannak jelek arra, hogy a nagy handabandázás ellenére normálisan fognak hozzáállni a gazdasági dolgokhoz, tehát azt várom tőlük, hogy hozzálássanak a reformokhoz. Szóval számomra nem az lett volna meglepetés, hanem az, amit valóban műveltek -e helyett. Ha annyira tudták már akkor, hogy mit kell csinálni, akkor miért kellett egy évet elpazarolni, és közben rontani a helyzeten?

A kétharmad meg valóban nem a törvények elfogadásához kell, hanem ahhoz, hogy ne lehessen az érdeksérelmekkel is járó változásokra azt mondani, hogy nincs kellő felhatalmazásuk hozzá. Demagóg-ehárítás.

"Az alkotmányozás politikai kérdés"

NEM azt mondtam, hogy ne csinálják. Csak azt kérdeztem, hogy mitől ilyen sürgős, amikor még saját bevallásuk szerint sincs alkotmányozási kényszer?

"HÁROM darab passzusról vitatkozunk"

Amelyek egyike pont a lényeget érinti, és egyáltalán nem technikai jellegű. Másrészt meg az EU néha a saját naivságának csapdájába esik:

"Egy újságíró felvetette, hogy ezek szerint a médiatestület függetlenségének a kérdése már nem okoz gondot a bizottságnak. A szóvivő válaszában megismételte korábbi közlését, miszerint a szóban forgó uniós irányelv csupán a médiahatóság függetlenségének a követelményét fogalmazza meg, de nem sorolja fel e függetlenség meglétének kritériumait, így a bizottság nem tud olyan EU-előírásra hivatkozni, amely alapján megkérdőjelezhetné a magyar törvényi szabályozást."

nol.hu/kulfold/gyorsan_kivanja_rendezni_brusszel_a_magyar_mediatorveny_ugyet

@jaegtoer: Elnézést, hogy azt képzeltem, egy felnőtteknek szóló blogbejegyzésben egy ilyen irodalmi utalást nem kell külön elmagyarázni. Orwell, 1984, újbeszél. Tessék utánanézni.

@DeMarco: "Ha nem mernek nekimenni a szent teheneknek, akkor ennek a kormánynak is annyi, hiába van kétharmad."

Lehet, hogy meglepődsz, de egyetértünk annyiban, hogy valóban, ez lenne a feladata. De nem értem, miért gondolod azt, hogy én nem ezt vártam tőlük? Hányszor leírtam ezt még a választások előtt? Tőled is csak azt tudom kérdezni: miért pazaroltak el egy évet? A választásokkor még a nrmzertközi piacokban is megvolt ez a bizalom, de ez azóta már elpárolgott.

"Sőt a választók nagy része kifejezetten várja, hogy a Fidesz nyúljon hozzá az ellátórendszerekhez és nagyfokú átalakításokba kezdjen, fenntartható pályára állítsa az országot."

Én pl. ilyen voltam, bár nem rájuk szavaztam. De hogy a rájuk szavazók többsége ilyen lett volna... Ezt te sem hiszed komolyan. Pontosan ugyanabba a hibába esel, mint 2006-ban én.

"Szerintem súlyosan félreértelmezed azt, hogy itt bárki is újabb imf hitelt akarna felvenni."

Hol írtam én ilyet? Az IMF keretszerződés megtartása a piacok megnyugtatására kellett volna biztos háttérnek (mint a kezes, vagy az ingatlanfedezet, amikor magánszemély vesz fel hitelt), és pont az ország erejét bizonyította volna, ha nem élünk vele, mint ahogy 2009 végén se vette igénybe már az ország a rendelkezésre álló összeget. Így viszont az a balhé jelentős szerepet töltött be pl. a leminősítésekben, és csak azt érték el vele, hogy ugyanazt a hitelt, amit az IMF kezessége mellett jó kondiciókkal is beszerezhettünk volna, most nélküle drágábban férünk csak hozzá. Ennyit a nagy gazdasági szabadságharcról. Pont azt a levegővételnyi könnyebséget sikerült annulálni, amit te hiányolsz.

loláb 2011.02.02. 11:14:28

@Fedor:

"llandóan ezzel jössz, de erre semmi bizonyíték nincs."

Hát, ha neked nem bizonyíték, hogy +600-150=450, és EKKOR vagyunk ugyanannál a 3,8%-os hiánynál, akkor én ezzel tényleg nem tudok mit csinálni.

"Arra igen, hogy milyen hatással volt az elmúlt időszak az euro árfolyamra, a hitelminősítésekre, és igen, a CDS felárra, ugyanis ez mind kihat az államkötvénypiacra, vagyis a gazdaság finanszirozására."
Az elmúlt IDŐSZAK, ezt nagyon jól mondod.
A görög és ír államcsőddel, meg a spanyol, portugál, brit csődveszéllyel, és -igen- 2 darab balfasz magyar kormánynyilatkozattal.

"Szóval számomra nem az lett volna meglepetés, hanem az, amit valóban műveltek -e helyett. Ha annyira tudták már akkor, hogy mit kell csinálni, akkor miért kellett egy évet elpazarolni, és közben rontani a helyzeten?"
Tudni biztosan nem tudták, hogy konkrétan mit kell csinálni, elképzeléseik voltak róla, ezeket pedig a kampányban is, meg előtte is bőven kifejtették.
Miért kellett várni egy évet? Képbe kell kerülni a konkrét dolgokkal, mert a legtöbb információ, ami alapján programokat lehet alkotni, az egy ellenzéki pártnak, vagy olyan döntéshozóknak, akik most bizonyos szakterületekért felelnek, és korábban politikához SEMMI közük nem volt , nem hozzáférhető.
Lehet követelni, hogy két héttel a kormányváltás után miért nem tettek le programot például a MÁV konszolidációjára, de ezzel csak a saját magad, és a realitás közötti viszonyról kialakult képet erodálod.

"NEM azt mondtam, hogy ne csinálják. Csak azt kérdeztem, hogy mitől ilyen sürgős, amikor még saját bevallásuk szerint sincs alkotmányozási kényszer?"
Azért, mert MOST van meg a kétharmaduk, és MOST tudják ezt a politikai teljesítményt elfogadtatni.
Egy reformokkal, érdeksérelemmel terhelt 2-2,5 év után korántsem biztos, hogy a kétharmados frakció olyan egyetértésben fog szavazni, vagy hogy lesz BÁRMILYEN olyan ellenzéki párt, amit akármivel rávehetnek arra, hogy támogassák őket.

"Amelyek egyike pont a lényeget érinti, és egyáltalán nem technikai jellegű."
Még ha MINDHÁROM pont is a lényget érintené, AKKOR SEM lenne igazad, mert a bírálók AZ EGÉSZ törvényt kritizálták, és HUSZASÁVAL sorolták fel a súlyos kifogásokat.
Ehhez képest az EU-nak, -ami a politikától független, de a tényektől nem- 3 darab kifogást sikerült találnia, amiből KETTŐ -úyg látszik szerinted is- technikai jellegű apróság, és csak EGY olyan pont van, ami lényeges mértékben érinti a törvény szellemiségét.

"Másrészt meg az EU néha a saját naivságának csapdájába esik:"

A médiatestület nem független, ez kétségtelen. DE a médiatestület nem a törvénnyel állt fel, hanem augusztusban, parlementi döntést követően.
Ráadásul a testületre vonatkozó szabályoknál, a kétharmados parlamenti választásnál jobban ELVILEG semmi nem garantálja a függetlenséget.
Mintahogy társadalmi kurátorok vagy évekre bebetonozott SZDSZ-es, MDF-es küldöttek ide, vagy oda, az előző testület sem volt politikafüggetlen.

Hogy ÉPPEN MOST a fidesznek kétharmada van, az egy olyan dolog, ami NEM a törvény szarságából, antidemokratikusságából következik, hanem a parlamenti választásokból.
És éppen mert nem a törvény hibája, a törvény megváltoztatása, visszavonása nem is lesz megoldás rá.

És itt lesz hiteltelen az egész. Akik a médiatörvényt bírálják, azok VALÓJÁBAN a fidesznek adott kétharmados felhatalmazást bírálják.
Mert a törvény alapvetően rendben van. Szigorúbb, mint a korábbi, de tételesen a nagyrésze semmiféle jogszabályba, alkotmányos alapelvbe nem ütközik.
Akinek baja van a parlament által választott médiatestülettel, annak VALÓJÁBAN a parlament összetételével van baja.

Innentől viszont a törvény bírálata csak egy ESZKÖZ arra, hogy a 4 évre érvényes választói értékítéletet megváltoztassuk.
Sőt, ha a médiatörvény helyett BÁRMILYEN másik jogszabályt alkottak volna, AZT IS birálták volna, antidemokratikusnak bélyegezve.
Mert a dolog NEM a demokratikus szabadságjogokról szól, hanem a kormány, és ellenzék (mindenkori, azaz nem csak a parlamentben ülő pártok) hatalmi súlyáról.

loláb 2011.02.02. 11:19:34

@Fedor:

"Sőt a választók nagy része kifejezetten várja, hogy a Fidesz nyúljon hozzá az ellátórendszerekhez és nagyfokú átalakításokba kezdjen, fenntartható pályára állítsa az országot."

Én pl. ilyen voltam, bár nem rájuk szavaztam. De hogy a rájuk szavazók többsége ilyen lett volna... Ezt te sem hiszed komolyan. Pontosan ugyanabba a hibába esel, mint 2006-ban én. "

Pedig ebből sem csináltak titkot a kampányban sem (kis többség, kis változás, nagy többség, nagy változás)

Az elmúlt pár év "megágyazott" bizonyos dolgoknak. Nem lehet tagadni, hogy derült égből fogja érni a választókat mondjuk a nyugdíjasok utazási kedvezményének az elvonása.
Lehet, hogy különösebben nem fognak neki örülni, vagy elfordulnak a fidesztől, de nem lehet azt mondani, hogy ugyanaz lenne a helyzet, mint 2006-ban, amikor Gyurcsányék adócsökkentéssel hitegették az embereket, és ezt demonstrálandó levitték az ÁFA kulcsot, hogy a választások után egy hónappal MINDENT visszavonjanak, és megfejeljék ezen kívül 500 milliárdos (főként nem az inaktívakat érintő) megszorítással.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.02. 12:44:26

@loláb: "Lehet követelni, hogy két héttel a kormányváltás után miért nem tettek le programot például a MÁV konszolidációjára, de ezzel csak a saját magad, és a realitás közötti viszonyról kialakult képet erodálod."

A két hét és az egy év között azért vannak átmenetek. Érdekes módon mondjuk a magánnyugdíjpénztárban lévő pénzek lenyúlásához sokkal kevesebb idő is elég volt...

"Azért, mert MOST van meg a kétharmaduk, és MOST tudják ezt a politikai teljesítményt elfogadtatni."

Az év második felében is kétharmaduk lesz, meg jövőre is. Ennek ahhoz semmi köze, hogy a gazdaság terén milyen reformokat lépnek meg vagy nem lépnek addig. Az MSZP most se áll mellé, az LMP meg egy jó alkotmánytervvel akkor is meggyőzhető lesz.

"Az elmúlt pár év "megágyazott" bizonyos dolgoknak. Nem lehet tagadni, hogy derült égből fogja érni a választókat mondjuk a nyugdíjasok utazási kedvezményének az elvonása."

Ha nem vetted volna észre, ez a poszt arról szól, hogy a kormány reformértékű lépéseit én támogatom. Nem engem kell meggyőznöd, hanem azokat a FIDESZ szavazókat, akik nem a reformok igéretét hallották ki a a FIDESZ elmúlt néhány éves kommunikációjából, hanem azt, hogy "van itt pénz, csak akarni kell, reform=fölösleges megszorítás". Hidd el, ők vannak többen. Jóval többen.

Éhesló 2011.02.02. 13:00:59

Megvan a mai napi gyűlöletpenzum is.
Az elbukott választásokat követő 8. hónapra már heti 15 alkalommal nyeri meg a szakmányban posztoló indexgeneráció a világ minden népe és a mértékadó szakmai világközvélemény bizalmát és megbescülését az alkalmatlan és antidemokratikus kormánnyal szemben, mely a vereségeinek számát már a magyar matematikai zsenialitás igénybevételével sem képes számon tartani.
ilyen hihetetlne mennyiségű és mértékű bukást még nem látott a demokratikus világ.
Szóval nyugi.
Még 3 év a következő kampányig, addig csak fröcsögjetek bátran ez segíthet:
propeller.hu/itthon/1673673-tarki-csaknem-negyszeres-a-fidesz-elonye-az

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.02. 13:03:54

@Éhesló: Te olvasol is, vagy csak írsz? A poszt arról szól, hogy végre jó irányba indul a kormány több területen is. Persze ha ez neked fröcsögés...

Éhesló 2011.02.02. 13:06:37

@Fedor: mintha eddig bármiben rossz irányba ment volna (bár a ballib szempontjából kétségtelenül nem d209, vagy böszme irányába megy a buli).
Amit meg itt összekombináltok arról, amit szeretnétek, eléggé messze esik attól, ami lesz.
Arról még rossz álmaitok se nagyon vannak.
A 2/3 stabil, a többi duma.

Dr. No 2011.02.02. 13:12:24

A hajóorvos úr még mindig meglepően naiv.

Ez mind csak nyafogás, hiszen itt a kommentekben is megírják a hívők, amit megírnak.

1. Gazdasági reformok nem lesznek. Maszatolás lesz, amiről remélik, hogy benézik a hitelminősítők, és elhiszik, hogy az adómentes pálinkafőzés 2.0 (pl. "új földosztás" vagy valami hasonló baromság) gyökeres gazdasági reform. Nem fogják benézni. Konkrét példa: nem fognak szembeszállni az orvoslobbival, ami a jelenlegi állapotok haszonélvezője és egyben a Fidesz egyik fő támogatója, és nem lesz egészségügyi reform. Nem lesz megreformálva a MÁV és nem lesz rendbe téve a MALÉV (naná, majd pont most, amikor újraállamosítási hullám van a "levegőben").

2. Új alkotmánynak kell lennie a fülkeforradalom 1. évfordulójára. Ez maga a Megaagy döntötte el. Sólyom kárpótolva lesz, és hozsannázni fog. Ellenkező esetben a Magyar Nemzet kideríti, hogy a Sándor palotában leszedte a selyemtapétát és eladta a Teleki téri piacon svarcba. Az ellenzék jó lenne fügefalevélnek, de ha nem, sag schon. Az, hogy fideszfunkcik félhomályos szobákban kifejezik, hogy "a maguk részéről nem helyeslik" ezt vagy azt, pont annyit ér, mint amikor Lakatos elvtárs közölte a pártház lépcsőfordulójában, hogy "én emberileg megértem és sajnálom". A Párt irányvonala ettől nem változik, ezek az emberek csak saját személyüket szeretnék mentesíteni az általuk vállalhatatlannak ítélt hülyeségek káros visszahatásától, ergo: még talpnyalónak is gerinctelenek. Segget nyalni csak úgy lehet, ahogy Selmeczi csinálja: önfeledten, élvezve az ízeket.

3. Médiatörvénnyel csak az EU-elnökség végéig kell kibekkelni. Arra a fél évre pont jók a szakértői bizottságok egyeztetései a 98. § (3) bek. 1. pont zsk) alpontja és az Európai Unió 235/B. irányelvének 5. cikkely 7. bek. 5/B pontja közötti megfelelőség kérdéséről.

Addig nem lesz semmilyen változás, amíg a társadalmi támogatottság nem fog észrevehetően csökkenni.

loláb 2011.02.02. 13:19:40

@Fedor:
"Érdekes módon mondjuk a magánnyugdíjpénztárban lévő pénzek lenyúlásához sokkal kevesebb idő is elég volt..."

Azért gondolom azt sejted, hogy MEGSZÜNTETNI mennyivel egyszerűbb valamit, mint ÁTALAKÍTANI.

"Az év második felében is kétharmaduk lesz, meg jövőre is."

Ajánlom figyelmedbe azt az Orbán beszédet, ami arról szól, hogy lesznek olyanok, akik elhagyják a frakciót.

"Ennek ahhoz semmi köze, hogy a gazdaság terén milyen reformokat lépnek meg vagy nem lépnek addig."
Ezt te sem gondolod komolyan.

Szerintem PONT az EU elnökségnek nincs köze ahhoz, hogy a PARLAMENT milyen törvényeket alkot meg tavasszal.
AZ EU elnökvégben ugyanis az ellenzéknek SEMMI szerepe nincs, mert az a KORMÁNYFELADAT, és nem pedig a parlamentre, vagy a kormányPÁRTra, ellenzékre kötelezettséget rovó feladat.
Ha nekik belefér, hogy a magyar kormábny vezette EU-s elnökség MELLETT a pártok alkotmányoznak, az EU-s elnökség semmivel nem vonja el az ellenzék figyelmét az alkotmányozástól.
Mert nekik az EU-s elnökségben nincs semmiféle feladatuk.
Az alkotmányozás elhalasztásának követelése -természetesen- jóval átlátszóbb: fél-egy év múlva már lehet hogy nem lesz kétharmados többsége a fidesznek, de ha többsége lesz is, sanszos, hogy társadalmi támogatottsága már nem lesz ugyanekkora.
És akkor meg lehet akadályozni a fidsz POLITIKAI SIKERÉT. Mert másról ez nem szól.

"Nem engem kell meggyőznöd, hanem azokat a FIDESZ szavazókat, akik nem a reformok igéretét hallották ki a a FIDESZ elmúlt néhány éves kommunikációjából, hanem azt, hogy "van itt pénz, csak akarni kell, reform=fölösleges megszorítás". Hidd el, ők vannak többen. Jóval többen."

Érdekes, a közvéleménykutatásokból nekem nem úgy tűnik, hogy "jóval többen" lennének azok a fidesz szavazók, akik a sült galambot várták.
Konkrétan 200ezer szavazó hagyta el őket, pedig a "reformokkal" kapcsolatban szeptember óta senkinek sem lehet a legkisebb kétsége sem (ha esetleg előtte lett volna), ráadásul azért volt más is, amit a "terhükre" lehetne róni.

Szóval, azt hiszem, hogy ez a "sültgalamb váró fidesz szavazó" ez is egyolan balliberáis téveszme, ami csak arra szolgál, hogy elhitesse: fel lehet állni a 17%-ról.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.02. 13:53:10

@loláb: "Azért gondolom azt sejted, hogy MEGSZÜNTETNI mennyivel egyszerűbb valamit, mint ÁTALAKÍTANI."

Hát ez az... Ahelyett, hogy a nehezebb, melósabb de hosszútávon hasznosabb reformokkal törődtek volna, inkább a könnyebbik utat választották, ami ugyan kissé antidemokratikus, meg kissé káros hosszútávon, de legalább azonnali pénz. Igazad van, ez mindent elmond a mentalitásukról.

"És akkor meg lehet akadályozni a fidsz POLITIKAI SIKERÉT. Mert másról ez nem szól."

Ha erről akarod meggyőzni magad... Pedig pont a kormány érdeke lenne, hogy ne legyenek itthon konfliktusok, hogy tudjon törődni a nemzetközi ügyekkel és egységes képet tudjon mutatni magáról az ország, ezzel szemben Orbánék mindent mostanra sűrítenek a médiatörvénytől a gazdasági reformokon át a az alkotmányozásig. A napi ügyeket persze vinni kell, nem állhat le az ország, de fel kéne állítani egy fontossági sorrendet. Azt aláírom, hogy egy átvitt alkotmány poitkai siker lenne a FIDESZ számára, épp ez árul el sokat róluk: a saját sikerük fontosabb ügy, mint az ország gazdasági stabilitása.

"Konkrétan 200ezer szavazó hagyta el őket, pedig a "reformokkal" kapcsolatban szeptember óta senkinek sem lehet a legkisebb kétsége sem "

1. Igazán konkrétumokat még most se lehet tudni, csak infócsepegtetés folyik, meg ötletelés, szeptemberben meg még pláne nem volt szó ilyesmiről. Igazán húsbavágó dolog, amit az átlagember a saját zsebén is kapásból megérez, még nem történt (bár nem tudom, mennyire lesz népszerű pl. a suttyomban megemelt áramár), és a többség sajnos mással nem törődik.
2. Az, hogy kevessen hagyják ott őket, inkább köszönhető annak, hogy nincs alternatíva, mert a szocikhoz nem akarnak visszatérni.

loláb 2011.02.02. 15:49:42

@Fedor:

"Hát ez az... Ahelyett, hogy a nehezebb, melósabb de hosszútávon hasznosabb reformokkal törődtek volna, inkább a könnyebbik utat választották, ami ugyan kissé antidemokratikus, meg kissé káros hosszútávon, de legalább azonnali pénz. Igazad van, ez mindent elmond a mentalitásukról."

A magánnyugdíjrendszer megszüntetésének célja nyilvánvalóan NEM a nyugdíjrendszer reformja volt, hanem az, hogy a GAZDASÁG "refromjára", a növekedési kilátsok növelésre legyen forrás.

Ha a nyugdíjrendszer reformja lett volna a cél, akkor nyilvánvalóan rossz módszert választottak volna.
De nem az volt, hanem az, hogy forrás legyen a belső fogyasztás, a növekedés beindítására, és a demográfiai trend megváltoztatására.
Ha ez sikerül nekik, akkor ugyanis nincs szükség a magánnyugdíjrendszerre.
Ha nem, akkor meg -lévén a jövendőbeli nyugdíjad 75%-ára korábban is az állami nyugdíjbefizetésed alapján lennél (ha lenne rá pénz) jogosult- akkor meg így is, úgy is ehen fogsz halni nyugdíjasként.

"a saját sikerük fontosabb ügy, mint az ország gazdasági stabilitása."
Az alkotmányozásnak mi köze van az ország stabilitásához?

"szeptemberben meg még pláne nem volt szó ilyesmiről."
De volt, Matolcsy szeptember elején jelentette be, hogy 600-800 milliárd forintos, strukturális átalakításokat tartalmazó megtakarítási terv készül, és konkrétan nevén nevezte a rokkantsági ellátást, a gyógyszerkasszát, és a közösségi közlekedést, mint olyan területeket, ahonnan meg akar takarítani.

"Az, hogy kevessen hagyják ott őket, inkább köszönhető annak, hogy nincs alternatíva, mert a szocikhoz nem akarnak visszatérni."
Alternatíva éppen volna, mert -bármily meglepő- nem kizárólag a szocialista párt van a fideszen kívüli politikai palettán, de még csak választani sem volna kötelező.
Gyurcsányéknak 2006-ban úgy csökkent a támogatottságuk, hogy eközben a fideszé nem nőtt ugyanebben az arányban.
A pártpreferenciák változásának az a rendes utja, hogy Apárt->bizonytalanok->B párt.
De a fidesz esetében még az első lépést sem tette meg a nem elkötelezett szavazók nagy része SEM, szóval, miről is beszélünk, amikor "csalódott fidesz szavazókat" emlegetünk hónapok óta?
Ez amolyan whistful thinking, de azért, mert páran szeretnétek, még korántsem biztos, hogy valósággá válik.

Vidéki 2011.02.02. 15:51:50

A bevezető mondat arra utal, hogy a szerző optimizmusa, a dolgok kedvező alakulását illetően visszatérőben van:

"...szerintem olyan tendencia rajzolódik ki belőlük, ami reménykedésre ad okot."

Ehhez a döntő lökést a tavalyi első féléves tárgyalások során az EU adta meg, amikor teljesen egyértelművé tette, hogy nem lehet tovább folytatni az előző 8 év gyakorlatát,amikor a problémák megoldását megkerülve, az ország mérhetetlen eladósításával a következő generációk portája elé seperték a szemetet.

A problémákat nem lehet súrlódásmentes közegben megoldani.

Jó példa erre a manyupok ügye, amelyek rendkívül kártékony szerepére már régebben neves közgazdászok, (mint a Bajnai kormány főtanácsadója KUN JÁNOS) felhívták a figyelmet. Mégis a Bajnai kormány is csak erőtlen lépéseket tett az ügyben, amikor lehetővé tette 52 éven felüliek visszatérését az állami rendszerbe.

Az EU által keményen meghatározott peremfeltételek kikényszerítették a cselekvést új irányokba,a melyek nem kockázatmentesek ugyan, de a korábbi döntésképtelenség, a döntések elodázása még kockázatosabb lenne.

Az Alkotmányozás kérdésében is megérett a helyzet arra, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba.

A közvélemény formáló független értelmiség valami szent áhítattal tekint a 1949-ben létrehozott és a rendszerváltás által némileg renovált alkotmányra.

Erre a vakbuzgó áhítatra viszont nem szolgált rá, mert nem Isten, hanem emberek alkották és renoválták annak idején.

Ez a gyarló emberi munka a közérthetőség rovására ment.

A Bajnai kormányt a közvélemény "Szakértői Kormánynak" tekintette. (Végre, valahára a "szakértelem" került kormányra.) A Szakértői Kormányt jogban jártas, magas IQ-val megáldott szakértők segítették

Ilyen bőséges szellemi háttérrel rendelkező kormány a parlament támogatásával hozott egy vagyonadó törvényt, amelytől évi 100 milliárd forint feletti államháztartási bevételt remélt.

Annyira biztos volt a törvény alkotmányosságában, hogy a 2010-es költségvetés megalkotásánál ezt a bevételt számításba is vette.

Váratlan meglepetés lehetett, nemcsak a Szakértői Kormánynak, hanem a szakértők szakértőiként szereplő jogászoknak is, akik a törvény szövegét kidolgozták, hogy az Alkotmánybíróság finoman szólva kihúzta a a törvény "méregfogát". Ami megmaradt belőle mindössze évi egy-két milliárd forintot eredményezett, ami váratlan lukat ütött a 2010-es költségvetésben is.

Annak dacára, hogy a "Szakértői Kormányt" támogatták okos jogvégzett emberek, mégis, bár az alkotmány magyar nyelven van megfogalmazva, abból ők sem voltak képesek felfogni, hogy alkotmányellenes törvényt fognak beterjeszteni és "a hozzáértő dolgozó nép okos gyülekezetével", a parlamenttel megszavaztatni.

Úgy látszik, nem csak arról van szó, hogy a létező alkotmány nem közérthető, hanem még jogban jártas szakértők sem képesek ebből a magyar nyelven megírt szövegből kiolvasni a valódi tartalmat.

Ezen tények alapján úgy gondolom, hogy az alkotmány szövegezésében lehet valami olyan kétértelműség, mint abban a példamondatban, ahol egy vessző megfelelő elhelyezése teljesen megváltoztathatja a mondat értelmét:

"A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz..."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.02. 15:59:32

@loláb: "A magánnyugdíjrendszer megszüntetésének célja nyilvánvalóan NEM a nyugdíjrendszer reformja volt, hanem az, hogy a GAZDASÁG "refromjára", a növekedési kilátsok növelésre legyen forrás."

1. Szerintem is, de milyen áron? Elköltik a majdani nyufgdíjak fedezetét, hogy most legyen jó, aztán hogy évtizedek múlva mi lesz, az legyen az akkoriak gondja? És még én vagyok cinikus? A nyugdíjrendszer már meg volt reformálva, az volt az egyetlen, én a többi reformra gondoltam.

Egyébként Orbán egészen mást mond:

"A magyar nyugdíjrendszert nem lehetett volna fenntartani a hárompilléres nyugdíjrendszerrel - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján. A kormányfő szerint a kormány megmentette a nyugdíjrendszert"

www.hir24.hu/belfold/209719/orban-kozel-volt-a-nyugdijrendszer-osszeomlasa.html

"Ha ez sikerül nekik, akkor ugyanis nincs szükség a magánnyugdíjrendszerre."

Ha ez sikerül, mármint a demográfiai trend megfordítása, pláne olyan mérétékben, hogy az továbbra is fenn tudjha tartani azt a nyugdíjrendszert, amihez most visszatértünk, akkor Orbán Nobel díjat fog érdemelni.

"Az alkotmányozásnak mi köze van az ország stabilitásához?"

Maximum annyi, hogy ezt, ami politikai sikert hozhat nekik, fontosabbnak tartották a gazdaság stabilizálásánál. Miért, szerinted mivel kezdtek el foglalkozni előbb? A reformokat csak az év végén kezdték el igérgetni, amikor már látszott, hogy vlaamit muszáj mondani a piacok lenyugtatására, az alkotmányozást meg elkezdték már a nyáron.

"Matolcsy szeptember elején jelentette be, hogy 600-800 milliárd forintos, strukturális átalakításokat tartalmazó megtakarítási terv készül"

December lesz az...

loláb 2011.02.02. 16:16:56

@Fedor:

"Elköltik a majdani nyufgdíjak fedezetét, hogy most legyen jó, aztán hogy évtizedek múlva mi lesz, az legyen az akkoriak gondja?"

Most őszintén: szerinted az állami és magánpilléres nyugdíjrendszer fenntartható, emberhez méltó nyugdíjakat biztosított volna 40 év mulva is?

Lehet akármilyen jó hozamod a járulékod 1/4-ét kitevő magánmegtakarításod után, hogyha az állami pillérből az ötödét kapod annak, amit most kapnál (és a demográfiai trendek ezt vetítik előre), akkor éhenhalnál így is, meg úgy is.

Ehhez képest egy érdemi, aktívabb hozzáállás az, hogy megpróbálnak tenni az ellen valamit, hogy az aktívak/inaktvak, járulékfizetők/eltartottak arányát egészségesebb mederbe tereljék, és emellett még a gazdasági aktivitást is sikerül növelni (a reformok erre szolgálnak, ez un. kínálati gazdaságpolitika) akkor az magával hozza középtávon a foglalkoztatás növekedését, és a ezen keresztül a járulékbevételek emelkedését is.

Ez egy KOCKÁZATOS gazdaságpolitika.
De egy bizonyított recept (Theatcherék ezt csinálták a 70-es évek végén) alapján történik. Most politikai elszántság is van, többség is van, és (hála a nyugdíjpénzeknek) forrás is van a megvalósításra, szóval: miért ne működne?

"A magyar nyugdíjrendszert nem lehetett volna fenntartani a hárompilléres nyugdíjrendszerrel - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján."
40 év múlva, éppen azért, amit az előbb írtam.
MOST, illetve az elkövetkező 30-35 évben fenntartható volt a 3 pilléres rendszer is, de az tény, hogy amikor te, meg én nyugdíjba megyünk, akkorra már nem lesz az.

"akkor Orbán Nobel díjat fog érdemelni."
Hát, ha azt nem is, de beírja magát a történelemkönyvekbe. Más kontextusban mint Gyurcsány, de (lévén kortársak) egy lapon fognak szerepelni.

"Maximum annyi, hogy ezt, ami politikai sikert hozhat nekik, fontosabbnak tartották a gazdaság stabilizálásánál."

Hát persze. A 29 pont, amit májusban bejelentettek, (és amiben szerepelt a bankadó, ami ténylegesen stabilizálta a gazdaságot, a bezzegkormány intabil költségvetése után) az is ezt bizonyítja.

"A reformokat csak az év végén kezdték el igérgetni"
Amikorra már látszott, hogy miből, nagyjából mennyit lehet megtakarítani.
De foglalkozni foglalkoztak előtte is vele, gondolod, hogy Matolcsy egyik napról a másikra megálmodta hogy a gyógyszerkasszánál megfoghat 100 milliárdot?

"December lesz az..."
Szeptember lesz az, egészen konrkrétan az önkormányzati választásokat megelőző csütörtökön volt szó róla először az internetes gazdasági szaklapokban.

loláb 2011.02.02. 16:30:48

@Vidéki:
Az ingatlanadót elmeszelő AB döntés éppen arra bizonyíték, hogy az AB mennyire nem következetes az adótörvényekkel kapcsolatos döntések esetében, erre -például- Vámosi-Nagy Szabolcs, meg Vadász Iván hívta fel a figyelmet, még Bajnaiék alatt.

Dr. No 2011.02.02. 17:44:13

@Fedor: "pont a kormány érdeke lenne, hogy ne legyenek itthon konfliktusok, hogy tudjon törődni a nemzetközi ügyekkel és egységes képet tudjon mutatni magáról az ország"

Nem. A kormány érdeke nem ez. Hanem az, hogy mindenáron hatalomban maradjon. Ahogy a határon túliak szavazati jogához hasonlóan Budapestet az agglomerációval akarják szétszavaztatni. Erről éppen Te írtál itt...

loláb 2011.02.02. 19:33:36

@Fedor:
"A nyugdíjrendszer már meg volt reformálva, az volt az egyetlen, én a többi reformra gondoltam."

Mostanában jönnek a hírek, hogy az átlépők reálhozama a teljes tőkére vetítve 1-2% körül lesz (30-60 milliárd).

Ez a rendszer a költségvetésnek 1100 milliárd forintba került a 12 év alatt. Ennyi volt az átirányított, azaz kieső járulékok fedezetére kibocsájtott állampapírok finanszírozási költsége.

Megérte 1100 milliárdot kiadni azért, hogy 60 milliárddal nagyobb legyen a hozam az inflációnál?

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.02. 20:47:58

@loláb: Az alkotmány több mint egy politikai párt elmebajos ötletbörzéje. Mert ha megszavazzák, onnantól mindennek ami az országgyülésben megszületik annak az alfája és omegája lesz. Ezért nem jó ha azt látjuk, hogy valaki úgy macázik a jelenlegi alaptörvénnyel, mint mintha egy vegeta recept lenne.
Magánnyugdíjpénztári rendszert azért szeretik máshol, ahol nem malacperselynek nézik, mert önmagát tartja fent. Az államnak nem kell bele pénzt tenni, azt hiszem amerikában ezen az elven működnek a nyugdíjalapok.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.02.02. 20:48:53

@Dr. No: "Budapestet az agglomerációval akarják szétszavaztatni. Erről éppen Te írtál itt..."

Ööö, az nem csak egy eszmefuttatás, gondolatkísérlet, jégből kapott analógia volt? :-O

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.02. 20:49:43

@loláb: 1100 milliárdot adtak bele, és most visszavesznek 3000 milliárdot. Ejha, ennyit egy befektetés se fialt volna az államnak. Mondd, nem megérte beleadnia?!

loláb 2011.02.03. 08:28:50

@lecsekkoltam:

"1100 milliárdot adtak bele, és most visszavesznek 3000 milliárdot."

Nem egészen: Ősszesen 2800 milliárd forint járulékot utltak át a magánrendszerben a 12 év alatt, ENNEK volt a finanszírozási költsége 1100 milliárd.

Mintha azt mondjuk, hogy te veszel egy 10 milliós lakást hitelre, és kifizetsz rá 12 év alatt (a tőkén kívül) 5 millió kamatot.
De a lakásod 12 év múlva 11 milliót ér.
Jó üzletet kötöttél?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.03. 08:46:22

@Dr. No: Akkor pontosítok: ENNEK KÉNE lennie az érdekének, mint ahogy minden ország erre szokott törekedni, amikor épp ő a soros elnök.

@loláb: "Megérte 1100 milliárdot kiadni azért, hogy 60 milliárddal nagyobb legyen a hozam az inflációnál?"

Jaj, ne már, tudod jól, hogy ennek a rendszernek a haszna akkor kezdett volna el realizálódni, amikor elkezdtek volna pár éven belül nyugdíjba menni az első magánnyugdíjpénztári tagok, mert onnantól kezdve csökkent volna az állami nyugdíjkifizetés. Igen, átmenetileg ez többletköltséggel járt, ami befektetés volt a jövendő haszonért. De mivel még a fordulópont előtt visszafordultunk, ÍGY, köszönhetően Orbánéknak, valóban fölölegesen kidobott pénzzé vált.

"Mintha azt mondjuk, hogy te veszel egy 10 milliós lakást hitelre, és kifizetsz rá 12 év alatt (a tőkén kívül) 5 millió kamatot.
De a lakásod 12 év múlva 11 milliót ér.
Jó üzletet kötöttél?"

Ez erősen függ a lakástól is (mennyit javít az életminőségeden az, hogy ott lakhatsz) meg azon is, hogy milyen alternatívái vannak az ottlakásnak. Szóval igen, van amikor megéri. A lakás értéke egyébként csak akkor releváns infó, ha épp el akarod adni. Ha eszedbe sincs még évtizedekig elköltözni, akkor miért érdekel, hogy mondjuk egy válság miatt átmenetileg csökkent az értéke (mert azért az ingatlan értéke inkább nőni szokott nagyátlagban).

@vadász2: "Ööö, az nem csak egy eszmefuttatás, gondolatkísérlet, jégből kapott analógia volt? :-O"

De bizony :-) Bár nem jégből kapott, tehát régi, mirelit, hanem friss, tehát légből kapott :-)

loláb 2011.02.03. 09:42:16

@Fedor:

"Jaj, ne már, tudod jól, hogy ennek a rendszernek a haszna akkor kezdett volna el realizálódni"

Ennek a rendszernek a haszna az lett volna, hogyha a pénztárak magasabb (vagy legalább ugyanakkora) hozamot produkálnak, mint amennyibe a kieső járulékbevételek finanszírozása kerül.
Akkor ugyanis össztársadalmi szinten (habár a ktgvetés finanszírozási kötlsége társadalmi költség, a haszon miatt megnövekedő nyugdíjjogosultság társadalmi haszon) pozitív lett volna az egyenlege a rendszernek.

A rendszer a fent említett 1-2%-os reálhozamot is csak úgy tudta kitermelni, hogy a 2008-9 es összeomlábhoz képest valamivel magasabb eredményt produkált az emelkedő piacon.
Ha 2008-2009-2010-et kivesszük a számításból, akkor az egész magánnyugdíjrendszer hozama az időszaki infláció alatt maradt volna.

Nem hiszem, hogy a magánnyugdíjrendszer létrehozói ezért az 1-2% reálhozamért vállalták azt a KOCKÁZATOT, amit a nyugdíjpénzek kiesése, valamint a nyugdíjkasszák teljesítményével kapcsolatos bizonytalanság jelent.

Szerintem ez a rendszer rossz volt.

És ezen az sem változtat, hogyha -majd valamikor 2030 körül- elkezdenek a kasszák ugyanannyi nyugdíjat fizetni, mint amenyi járulékot beszednek, akkor csökken az államháztartás knyugdíjcélú kifizetése a negyedével.

Ugyanis addigra az összes addigi kieső járulék finanszírozásának felhalmozott kamatterhe elérné a 13000 milliárdot (azaz ennyive lenne magasabb az államadósság a kieső járulékbevételek felhalmozási időszaki finanszírozása miatt), ENNEK a finanszírozásának az éves kamata BŐVEN meghaladná a jelenértéken 2800 milliárdos nyugdíjkassza negyedét (konkrétan a fele lenne).

A felosztó-kirovó rendszerből átállni (akár részben, akár egészben) akkor érdemes, ha:
-szufficites a költségvetés (azaz a járulék kiesése nem növeli egy az egyben az államadósságot),
-vagy legalábbis megvan a politikai akarat, hogy a nyugdíjakat a felhalmozási időszakban a befolyó járulékbevételekhez igazítsák,
-valamint ha kiszámítható, alacsony az ország finanszírozásának a költsége.

Mint svédország példája mutatja.
Nálunk a három közül egy feltétel sem volt meg.

loláb 2011.02.03. 09:45:23

@Fedor:
"Ez erősen függ a lakástól is (mennyit javít az életminőségeden az, hogy ott lakhatsz) meg azon is, hogy milyen alternatívái vannak az ottlakásnak. "

Nem, pénzügyileg nem függ ezektől, de a lakás csak egy példa volt, bármivel tetszőlegesen b ehelyettesíthető.

A lényeg az, hogy 15 millióért lesz egy lakásod, ami 11-et fog érni.

A nyugdíjrendszernél ez kb úgy nézne ki, hogy (jelenértéken) 2030-ban lett volna egy 10 000 milliárdot érő nyugdíjmegtakarítás, ami az országnak (szintén jelenértéken) 23 000 milliárdb a került.

Dr. No 2011.02.03. 12:25:14

@vadász2: @Fedor: Jaj, ne legyünk már ennyire naivak, vezérelvű pártokban, gleichschaltolt médiában "gondolatkísérletek" nem valamiféle "kreatív káosz" keretében szoktak elhangzani... 1925-ben még a Mein Kampf is csak gondolatkísérlet volt...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.03. 12:47:10

@loláb: Kérdezd meg a szüleidet, meg az ő korosztályukat, hogy vajon ők örülnek-e annak, hogy van-e saját lakásuk, még ha esetleg nem is ér annyit, amennyit beleöltek. Amúgy pedig úgy tünik, hogy az élet cáfolja az állításaidat. Mert az utolsó hír szerint, igen jól "tőzsdéztek" a pénzemmel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.03. 13:05:14

@Dr. No: Akkor mégegyszer. Az a hír, amire hivatkozol, KITALÁLT. És ezt a legbiztosabb forrásból tudom, ugyanis én találtam ki. Ezt egyébként oda is írtam mellé, de úgylátszik elkerülte a figyelmedet.

loláb 2011.02.03. 13:08:05

@lecsekkoltam:

Az elmúlt másfél év hozama tényleg jó volt, bőven visszajött az, amit 2008 szeptembere után bebuktak.

Viszont előtte nagyon rosszult teljesítettek a pénztárak, a legtöbb hozama még az inflációt sem érte el, kizárólag a kisebb pénztárak (pl vasutas) teljesítették ezt felül, a nagyobbak (amik az állomány 70-80%-át kezelik) évről évre a legkisebb hozamú pénztárak között voltak.
Ennek oka persze csak részben a pénztárak drága működtetése, és jelentős szerepe van ebben a rossz szabályozásnak (hogy például a legkockázatosabb portfólió is csak asszem 40%-ban fektethetett részvénybe 2007-ig, a többit állampapírba, vagy bankbetétbe kellett fektetnie), de ez semmit nem segít azon, hogy maga a rendszer messze nem úgy működött, mint amire azt szánták.

A lakásos példánál pedig próbálj meg elvonatkoztatni a "lakás"-tól, és tekints rá úgy, mint egy vagyontárgyra.
Egy 11 milliós értékű vagyontárgyra, amiért te 15 milliót fizettél ki. Jó üzlet?
Lakást nyilván elsősorban érzelmi szempontok alapján érdemes venni (legalábbis az elmúlt pár évben, mert 2003 óta a lakás nagyon rossz befektetés), csak azért hoztam fel azt példának, mert az egy olyan kérdés, ami "közelebb" van az átlagemberhez.
De írhattam lombardhitelre vett diszkontkincstárjegyet is, mert az analógia akkor is állt volna.

loláb 2011.02.03. 13:08:41

@Fedor:
"És ezt a legbiztosabb forrásból tudom, ugyanis én találtam ki."
:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.03. 13:08:47

@loláb: "A nyugdíjrendszernél ez kb úgy nézne ki, hogy (jelenértéken) 2030-ban lett volna egy 10 000 milliárdot érő nyugdíjmegtakarítás, ami az országnak (szintén jelenértéken) 23 000 milliárdb a került."

Viszont ez az arány mondjuk 2050-re már egálba lehetne, későbbiekben meg megfordulna, és minál inkább haladunk előre az időben, annál inkább megérné. Hosszútávú gondolkodás.

loláb 2011.02.03. 14:34:27

@Fedor:
"Viszont ez az arány mondjuk 2050-re már egálba lehetne, későbbiekben meg megfordulna, és minál inkább haladunk előre az időben, annál inkább megérné. Hosszútávú gondolkodás."

Sajnos ez nem igaz.
Az államadósság 23 ezer milliárdos növekedése két dologból következik, az évek alatt átutalt járulékrész fedezetére kibocsájtott állampapírból, (ez utóbbi "benne marad" a rendszerben, hiszen a magánpillérek megtakarításainak az összege vagyon, ami "nem veszik el".)
Ezen felül 13000 milliárd forint rakódik erre rá, mint az járulékok átutalása miatt kieső, a nyugdíjrendszerben jelentkező hiány 40 éves finanszírozás kamatköltsége, (természetesen, tartósan deficites költségvetést feltételezve, kamatos kamattal, azaz x évben a kamatfizetésre kibocsájtott állampapír után x+1-évben szintén kamatot kell fizetni).

Ez a 13000 milliárd forint az, amivel szemben semmiféle jövőbeli vagyon nincs, és ez nem is fog csökkenni.

A rendszer a vagyon szintjén tud "önellátó" lenni, egy idő után amennyi járulékot át kell utalni a pénztáraknak, annak megfelelő tőkerészű (de a hozam miatt annál több) nyugdíjat fizet ki a mnyp.

Ha a magyar államadósság finanszírozása olcsóbb lenne (én 2%-os reálkamattal, azaz infláció feletti kamattal kalkuláltam, ez kb megfelel aaz elmúlt pár év -kivéve 2008 vége, 2009- finanszírozási költségnek, de az 97-2004-hez képest még alacsony is), VALAMINT a nyugdíjpénztárak hozama magasabb lenne, akkor lehetne olyan forgatókönyv, hogy összgazdasági szinten "megérje" a dolog, mert a hozamok annyival hízlalják a kifizetett nyugdíjakat, hogy az állami nyugdíjkifizetések csökkentése (aminek köszönhetően lehetővé válhat finanszírozás során felhalmozott államadósság csökkentése) visszavágható, és a nyugdíjszinvonalban ez nem okoz csökkenést.
De ehhez inflációt jóval meghaladó reálhozam, és alacsony, inflációt némileg meghaladó finanszírozási költség kell, magyarországon sem 97-ben, sem 2007-ben nem volt meg egyik sem.

A magyar gazdaság 97-es állapotát ismerve, én magam elképzelni sem tudom, hogy miért döntöttek akkor arról, hogy ez egy ésszerű, működőképes ötlet.

Egy stabilabb gazdaságú országban, ahol az államadósság hosszútávú finanszírozása fél százalék körüli reálkamaton történik, ott a magánnyugdíj rendszer egy ésszerű lépés.
De magyarországon nem volt az, már 97-ben sem, és mostanra végképp tarthatatlanná vált, ugyanis a 82,4%-os jelenlegi államadósságból 12%-ról ez a rendszer tehet. És ez még évekig, 2030-ig növekszik.
De a pénztárak hozamát ismerve később sem lehet annyival visszavágni az állami nyugdíjkifizetéseket, hogy a rendszer egyenesbe kerülése, -azaz akkortól kezdve, amikor a péntárak annyi nyugdíjat kezdenek kifizetni, amennyi járulékot beszednek- az adósságszint csökkenése elindulhasson.
Még csak annyival sem lehet, hogy legalább az átalakítás miatt felhalmozott adósság azévi finanszírozási költségét fedezze, azaz az államadósság növekedése az egyenesbe kerülés után sem állna meg.

Ez egy rossz döntés volt.

Dr. No 2011.02.04. 08:34:10

@Fedor: Azt te csak szeretnéd, hogy kitalált hír legyen.

Dr. No 2011.02.04. 08:38:06

@Fedor: A Párt mindentudásán alapuló legnagyobb trükk, hogy te magad hiszed azt, hogy kitaláltál valami szellemeset és egyénit, aztán meg puff, váratlanul úgy lesz.

DeMarco 2011.02.04. 08:50:27

@loláb: "A magyar gazdaság 97-es állapotát ismerve, én magam elképzelni sem tudom, hogy miért döntöttek akkor arról, hogy ez egy ésszerű, működőképes ötlet."

Tudták, hogy nem az. Nem a működőképesség miatt döntöttek így, hanem az IMF és a Világbank nyomására, ahogy tette akkor több közép-európai állam is.
Hiszen Fedor még mindig a rabszolgatartóknak könyörög megszorításokért, nem sok minden változott...

DeMarco 2011.02.04. 09:11:41

@Fedor: "miért pazaroltak el egy évet? A választásokkor még a nrmzertközi piacokban is megvolt ez a bizalom, de ez azóta már elpárolgott."

Párolgott a lófaszt. Régóta nem látott magasságban van a forint, a devizahitelesek levegőhöz jutnak és a piacok is bizakodóak, várják a februári bejelentéseket.
Te olvasol is, vagy csak írsz, ahogy szoktad emlegetni??

"Én pl. ilyen voltam, bár nem rájuk szavaztam."

-Ha-ha-ha...Akkor miért ellenzel MINDEN erre irányuló döntést?

"De hogy a rájuk szavazók többsége ilyen lett volna... Ezt te sem hiszed komolyan. Pontosan ugyanabba a hibába esel, mint 2006-ban én."

Ezt már a választások előtt ezerszer leírtam, talán emlékszel rá. Ez az egyik tipikus ballib téveszme. Nem akartátok akkor sem elfogadni és még mindig reménykedtek. Pedig már látható, hogy mekkorát tévedtetek és nekünk volt igazunk, hogy DE a választóik pont ilyenek... (nyilván nem mind, de a többség biztosan, nézd csak meg a támogatási adatokat).

"Hol írtam én ilyet? Az IMF keretszerződés megtartása a piacok megnyugtatására kellett volna biztos háttérnek (mint a kezes, vagy az ingatlanfedezet, amikor magánszemély vesz fel hitelt), és pont az ország erejét bizonyította volna, ha nem élünk vele"

Ugyan. Az IMF-től soha semmit sem kapsz, csak újabb megszorításokat, egy modern rabszolgatartó sosem áll a nép oldalára, csupán megfojtja azt és kizsigereli. A piacok láthatóan nem omlottak össze, sőt kifejezetten bizakodóak. Az ország erejét nem az bizonyítja, hogy bemenekül az oroszlán karmai alá, hanem az, ha lándzsával elkergeti az oroszlánt és mégsem eszik meg a többiek...
Őszintén: Szükség volt az imf-re? Kurvára nem. Jól elvagyunk nélküle is.

"mint ahogy 2009 végén se vette igénybe már az ország a rendelkezésre álló összeget."

-Mert már végképp nem merték megtenni. Akkor nem úszták volna meg ennyivel...

"Így viszont az a balhé jelentős szerepet töltött be pl. a leminősítésekben"

-Ebben egyetértünk, egykutyák, de kit érdekelnek??? Majd fognak felfelé is minősíteni.

és csak azt érték el vele, hogy ugyanazt a hitelt, amit az IMF kezessége mellett jó kondiciókkal is beszerezhettünk volna, most nélküle drágábban férünk csak hozzá.

-Nem sokkal drágábban. De ami még ennél is fontosabb, nem kell értük FIZETNI SEMMIT. Nem kapunk újabb nyakörvet, nem kell eladni még több vizet, levegőt, infrastruktúrát...

Ennyit a nagy gazdasági szabadságharcról. Pont azt a levegővételnyi könnyebséget sikerült annulálni, amit te hiányolsz.

-Szted. Szerintem meg továbbra sem kell visszaengedni őket, pláne nem amikor ilyen sértett, hisztis értékeléseket adnak, teljesen nyilvánvalóan érdekek mentén és figyelmen kívül hagyva a magyar választók döntéseit.

Az egyik ilyen álszent rinyálásuk, hogy a kormány növeli a jegybank monetáris tanácsának tagjait. Amikor Fletó tette ugyanezt, akkor bezzeg mélyen kussoltak... Kettős mérce nem csak itthon van...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.04. 09:21:49

@DeMarco: "Régóta nem látott magasságban van a forint, a devizahitelesek levegőhöz jutnak és a piacok is bizakodóak, várják a februári bejelentéseket. "

Te most teljesen hülyének nézel? Az euró csak az elért mélységekhez képest javult, de épphogy csak közelíti felülről a kormányváltáskori árát, a svájci frank meg koknrétan vagy 50 Ft-tal drágább annál.

"Akkor miért ellenzel MINDEN erre irányuló döntést?"

Egy ilyet mondj. Pont arról szól a poszt, hogy üdvözölöm, hogy a jelek szerint végre jó irányba fordulnak.

"Amikor Fletó tette ugyanezt, akkor bezzeg mélyen kussoltak..."

NEM kussoltak, ugyanúgy megkapták a kritikát Fletóék is. Ezt már egyszer tisztáztuk, csak nehezen mondasz le az álhíreidről.

loláb 2011.02.04. 10:08:40

@Fedor:
"a svájci frank meg koknrétan vagy 50 Ft-tal drágább annál."

Azt nyilván tudod, hogy a svájci frank-forint árfolyam alakulását -mivel a forint jegyzése euróban történik- az euró-frank keresztárfolyam gyengülése okozza.
Nincs olyan, hogy forint-frank kereszt, forint-euró, és euró-frank kereszt van, azaz a forint-frank árfolyam ezen a kettős kereszten kereszül alakul (mintahogy a dollár, illetve eurón keresztül minden más deviza jegyzése is).

Szóval a magyar gazdaság állapotánaba vetett bizalomnak sok köze nincs az 50 forintos frankerősödéshez, ugyanis azt a frank az euróval szemben követte el az erősödést, a forint-euroárfolyam nagyjából egy éve ugyanabban a 15 forintos sávban hullámzik.

Az euró most van nagyjából azon a szinten, ahol a kormányváltáskor volt, éppen azért, mert a pénzpiaci hangulat is ugyanott van, az eltelt 10 hónapra az európais adósságválság nyomta rá aa bélyegét.

Pl: euró-dollár árfolyam az elmúlt 1 évben
stooq.com/q/?s=eurusd

A jelenlegi szintek pont ugyanott vannak, ahol az március végén, áprilsi elején volt a kurzus.

Az április-május-júniusi hangulatromlás, amit te előszeretettel tudsz be a fidesznek, a kósa beszédnek, az az euró-dollár charton is megfigyelhető, ahhoz pedig Orbánnak sok köze nem lehet.
A erősödő dollár általában a pesszimizmus növekedéséről tanuskodik. a februári 1,36-os szintről júniusra 1,18-ra erősödött a dodó, ami jó 10%-os eurógyengülést, dollárerősödést jelent.

És hasonló arányú dollárgyengüléás volt novemberben is, amire szintén nem magyarázat semmiféle magyaroszági esemény, bár ezt meg előszeretettel tudják be az mnyp rendszer megszüntetése miatti bizalom gyengülésnek a balos gazdasági szakértők.
Ha ez így volna, az a furcsa helyzet lenne, hogy az összességében 3000 milliárdos mnyp ügy megmozgat egy 300000 milliárd dolláros forgalmú piacot, ami nyilván nonszensz lenne.

Pechünkre, amikor a pénzpiaci hangulat kicsit optimistábbá vált, akkor voltak napirenden a különadók ügye (július-október között), az emiatti bizonytalanság (végül is kinek, mennyit, hogyan) miatt nem tudott eleget erősödni a forint, meg a magyar tőzsde.

A msotani erősödés is csak kismértékben köszönhető Orbánéknak, illetve a reformjaiknak, és nagyobb részben felelős érte a világgazdasági felépülésbe, a W alakú recesszió elkerülésére utaló jelek okozta nemzetközi pénzpiaci erősödés. (Bár az, hogy ez a magyar eszközökben is leképeződik, nyilvánvalóan a reformok bejelentése okozza).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.04. 11:40:17

@loláb: Ezt ne nekem magyarázd, hanem a DeMarconak, ő jött azzal, hogy fellélegezhetnek a frankhitelesek...

"Az euró most van nagyjából azon a szinten, ahol a kormányváltáskor volt"

Nem ezt írtam én is, csak más szavakkal?

loláb 2011.02.04. 12:03:53

@Fedor: Akkor félreértettem valamit, csak az ötvenforintos állítás ütötte meg a szememet, illetve az, hogy tudom rólad, hogy Bezzegékhez képest mi a véleményed a mostani gazdpolról, szóval úgy értettem, hogy a frankgyengülést is sikerül -grézczyzsoltosan- Orbánék nyakába varrni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.02.04. 12:31:31

@loláb: Azért van benne nekik is részük, de valóban nem lehet teljesen a nyakukba varrni (a kormány ténykedése nélkül is lett volna melekedés, csak valamivel kisebb, legalábbis eleinte). De ebben az esetben lényegtelen az emelkedés oka: Az bosszantott fel, hogy DeMarco azt írta, fellélegezhetnek a devizahitelesek. Mihez képest? Az aktuális érték valóban kisebb valamivel, mint a 220 feletti csúcs volt nemrég kétszer is, de attól még jó 50 Ft-tal magasabb a nyolc hónappal ezelőttinél.

loláb 2011.02.04. 13:16:48

@Fedor:
"Azért van benne nekik is részük, de valóban nem lehet teljesen a nyakukba varrni"
A frankéban gyakorlatilag semmi, a forintéban pedig minimális, a két balfasz nyilatkozat okozta átmeneti zuhanást egy hét alatt ledolgozták a piacok.

Ami egyértelműen Orbánék nyakába varrható, az a különadók, illetve a nyugdíjpénztárak megszüntetésével (ezek a pénztárak által generált kereslet teszi ki a hazai részvénytőzsde forgalmának jelentős részér) kapcsolatos intézkedések, és az emiatti bizonytalanság növekedése komolyan ráerősítet a BUX (a külföldi tőzsdek által elindított) zuhanására.

De ez az átlag magyart nem érinti (legfeljebb az mnyp megtakarításának hozamán keresztül), az meg már október óta úgyis mindegy.

Már a forint-euró piac is túl nagy ahhoz, hogy a kormány kommunikációja múló jelenségnél jobban befolyásolja az árfolyamot.

A frank pedig lesz még 220 felett, érzésem szerint valamikor a második-harmadik negyedévben megnézzük még azt a szintet.

DeMarco 2011.02.04. 15:11:41

@Fedor: "Az euró csak az elért mélységekhez képest javult, de épphogy csak közelíti felülről a kormányváltáskori árát, a svájci frank meg koknrétan vagy 50 Ft-tal drágább annál."

Öregem, milyen telhetetlen vagy... Az ember a kisujját nyújtja, de egyből letépnéd az egész karját...

A tendencia javult nem? Ezt még te is elismered. Ha a forint/euró árfolyam javul, akkor javul a forint/svájci franké is, de ezt már loláb leírta. Az egy más kérdés, hogy közben Svájc már nem korlátozza a frank erősődését és az euróhoz képest erőteljesen emelkedni kezdett, miután az Ír, Portugál válság miatt oda menekítették sokan a vagyonukat. De persze ezt is biztosan Orbán intézte így...
Mondjuk nekem aztán 8, hogy neked kevés-e ez az emelkedés, vagy sem, többet fizetsz-e, vagy sem. Ha van hiteled, akkor váltsd át forintba, majd meglátod mennyivel fogsz TÖBBET fizetni ugyanarra a hitelre...
Igaz szerencsére engem kevésbé érint a dolog, mert nem HITEL-em van, hanem MEGTAKARÍTÁSOM euróban...

"Egy ilyet mondj. Pont arról szól a poszt, hogy üdvözölöm, hogy a jelek szerint végre jó irányba fordulnak."

Eddig is jó irányba mentek, csak nem akarod észrevenni. Nem létezik olyan irány ami neked meg fog felelni...

"NEM kussoltak, ugyanúgy megkapták a kritikát Fletóék is. Ezt már egyszer tisztáztuk, csak nehezen mondasz le az álhíreidről."

-És mégis megtörtént nem? Na, akkor talán tanulhattak volna belőle az imf-nél. Vegyék elő a régi papírjaikat és nézzenek bele. Az az érvük, hogy "független" jegybank, egy eszement baromság. Sosem volt "független". Járait is ki akarták piszkálni fletóék és amikor nem sikerült, akkor ők is ugyanezt csinálták, mint most Orbán. Az miért nem zavarja az imf-t, hogy egy ejtőernyős ül ott, aki mindenben igyekszik akadályozni a kormány munkáját? Álszent gyíkok...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0