"Falnak viszik az országot"
2011. szeptember 14. írta: Fedor

"Falnak viszik az országot"

Próbálom megérteni a kormányt, de nem megy. Egyszerűen nem fogom fel, hogy miért állnak bele folyamatosan vesztes ügyekbe, amelyekből jól nem nagyon lehet kijönni.

A Gyurcsány elleni per motivációi elsőre még megvolnának. Hangulatkeltéseikkel, ígéreteikkel saját magukat kergették olyan szituációba, hogy nem tehetik meg, hogy nem próbálják meg valahogy Fletót dutyiba dugni, csak hát kár, hogy nem követett el olyat, amiért ezt egy jogállamban meg lehetne tenni. Mert ez a történet már rég nem Gyurcsányról szól, hanem a mindenáron bosszúállásról, és legfőképp a jogállamhoz való hozzáállásról.

Az persze kevés lenne, ha ezt csak ballibb értelmiségiek gondolnák így, de nem egy neves jogász is ezen a véleményen van:

Az ügyészség a saját maga által írott tankönyveknek a mond ellent, amikor Gyurcsány Ferencet hivatali visszaéléssel akarja gyanúsítani – ezt Bócz Endre nyugalmazott fővárosi főügyész a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

A mentelmi bizottság előtt is fekvő ügyészségi dokumentum szerint a befektetők telekcsere útján történő ingatlanszerzési kérelmének teljesíthetőségét Gyurcsány Ferenc csak annyiban ellenőrizte, Tátrai Miklós volt MNV vezető megkérdezésével, hogy ez törvényesen lehetséges –e, azaz van-e mód az állam és a magántulajdonosok közötti ingatlancserére. Miután igen választ kapott után kifejette álláspontját, mi szerint támogatja a telekcserét. A Legfőbb Ügyészség szerint ezzel lépte túl hatáskörét. (...)

A volt ügyész azt mondta, ha ki is fejezte ezt az álláspontját, és ha túl is lépte hatáskörét, ez akkor is csak fegyelmi vétség, mert a Btk.-ban a hivatali hatáskör túllépése, vagy hivatali kötelesség megszegése önmagában csak fegyelmi vétségnek számít, csak akkor valósít meg bűncselekményt, ha azért valósítja meg, hogy valakink jogtalan hátrányt okozzon vagy valakinek jogtalan előnyt okozzon. De az ügyészségi levélben nincs benne, hogy Gyurcsány Ferencnek ez lett volna a célja.

Bócz Endre szerint rátértek az eshetőleges szándék nevű dogmatikai nézőpontra, mely szerint, ha nem is tudta, hogy jogtalan, de annak lehetőségét felismerte, hogy valakinek előnye vagy hátrány származhat és ebbe beletörődött. Ez eshetőleges szándék, ám a hivatali visszaélést csak egyenes szándékkal lehet elkövetni, kérdés, hogy erre a bíróság vevő-e.

Arra a kérdésre, hogy nem lehet-e, hogy majd visszamenőlegesen törvénykeznek, hogy meg tudják fogni valahogy a volt miniszterelnököt, Bócz Endre úgy felelt, Münchausen báró története óta bármit el lehet képzelni, de akkor törölni kell az alkotmányból, hogy Magyarország jogállam.

UPDATE

Ráadásul még a vád alapjai is innognak...

Egy ügyészségi határozat szerint megkérdőjelezhető az a szakértői értékbecslés, amely a Sukoró-ügyben az állam részéről 1,3 milliárd forintos vagyonvesztést feltételezett – tájékoztatta Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója az MTI-t szerdán. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint az ügyészség a szakvélemény kiegészítésére hívta fel az ingatlanszakértőt.

Császy Zsoltot – az ügy egyik gyanúsítottját – mint elmondta, a napokban arról tájékoztatta az ügyészség, hogy egyik határozatában választ vár arra, hogy a sukorói telekcsere eredeti értékbecslésének megalapozottságát megkérdőjelező 2009-es szakértői vélemény miért nem vette figyelembe a hatályos jogszabályokat.

Gyurcsány a legjobb úton haladt a teljes eljelentéktelenedés felé, de most ennek a gyanúsításnak köszönhetően újra tényező lett, az MSZP, amely már majdnem megszabadult tőle, kénytelen-kelletlen újra összezár mögötte, és ha ebből a perből megdicsőülve kerül ki (márpedig a fentiek fényében erre van nagyobb esély, ha komolyan vesszük, hogy jogállamban élünk), akkor pont azt fogják elérni, amit mindenáron el akarnak kerülni: hogy Gyurcsány esélyes kihívója legyen Orbánnak. Ugyanaz a mohóság, türelmetlen mindenen átgázolás jellemzi őket, mint amikor öt éve Orbán 72 órás ultimátuma nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Fletó miniszterelnök maradjon, és a FIDESZ-t nagyságrendekkel nagyobb presztízs-veszteség fogja érni, mint akkor, amikor letelt a 72 óra, és nem történt semmi.

Ennél is érthetetlenebb viszont, ami most a devizahitelesek állítólagos megmentése címén történik. Hiába ezer figyelmeztetés, csökönyös fafejűként ragaszkodnak mindenhez, amit kitaláltak. Persze miért várnánk mást tőlük, ha még egy egy rohadt nyelvtani hibát se képesek elismerni (sőt, kirúgják azokat, akik ezt szóba merik hozni).

Csak néhány reakció a Orbánék legújabb nagy ötletére (már azon kívül, hogy beszakadt a pesti tőzsde, a forint meg éves mélypontra zuhant):

Róna Péter, az MNB felügyelőbizottságának tagja szerint a devizaadósok végtörlesztési lehetőségéből "nagyon nagy baj lesz", Magyarország kockázati felára nagy mértékben emelkedni fog, megdrágul az adósság finanszírozása.

A közgazdász a Tv2 Mokka című műsorában szerdán reggel úgy fogalmazott: "ezzel falnak viszik az országot". Jogilag komolyan aggályos a megoldás, pénzügyileg destruktív és méltánytalan, mert csak azoknak biztosít lehetőséget, akiknek megvan a pénzük a törlesztésre - mondta Róna Péter. Kifogásolta azt is, hogy az állam a most javasolt megoldásban nem vállal szerepet, csak az adósok és a bankok.

A magyar kormány ismét hatalmi döntéssel akarja felülírni a hitelfelvevők és a bankok magánjogi szerződéseit, ami jogállamban tilos, újabb súlyos csapást mér a már eddig is súlyosan megroppant befektető bizalomra - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. gyorselemzésében (...)

A GKI álláspontja szerint a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása, a visszamenőleges jogalkotás, az ágazatok után már-már vállalati szintű adókivetés, a független intézmények – például Alkotmánybíróság - jogosítványainak korlátozása után ez az újabb lépés a külföldi és a hazai tőke menekülését fogja okozni.

A GKI elemzése megállapítja: ha a magyar kormány az egyösszegű, kötött árfolyamú devizahitel visszafizetéshez kedvezményes forinthitelt ajánl fel, akkor az elkövetkező 10-15 évre növeli az államadósságot és (módszertől függően) 2-4 milliárd euró (550-1.100 milliárd forint) veszteséget okoz a bankoknak. Ezek a pénzintézetek beperelhetik a magyar államot, s ha megnyerik a pert – amelyre jó esélyük van -, az is növelni fogja az államadósságot. (...)

A gazdaságkutató úgy látja: mivel a már nem fizető adósok nyilvánvalóan nem fogják tudni igénybe venni ezt a lehetőséget, komoly esély van arra, hogy a bankrendszer csökkenő hitelállományán belül a bedőlt hitelek aránya nőni fog.

Elemzők szerint a forint gyengülhet az euróval szemben a fiskális kockázatok miatt. A Citigroup friss elemzése szerint Magyarország gazdasága jövőre 1 százalékkal növekedhet, és a hiánycélt sem érhetjük el. A Nomura és a Raiffeisen közgazdászai szerint hazánkat a befektetésre nem ajánlott, vagyis a „bóvli” kategóriába minősíthetik le. Az UniCredit 295-ös célárfolyamot adott meg az euró/forintban.

Magyarországról való kivonulásra biztatja a bankokat egy bécsi közgazdászprofesszor, egy kommentáríró pedig úgy véli, senki nem fog itt befektetni, hiszen bármikor kisajátíthatják a vagyonát. A devizahitelek végtörlesztéséről szóló, Ausztriában nagy felháborodást keltett magyar tervek mögött a sajtó Orbán Viktort látja, akit egy bulvárlap ismét Vlagyimir Putyinhoz hasonlított.

A kormányváltáskor komolyan nem számoltam azzal, hogy ezen a téren ilyen botrányosan fognak teljesíteni. Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy még a Matolcsy-féle gazdaságpolitika csúfos bukása után se képesek normális megoldásokban gondolkodni, csak olyanban, ami huszárosnak tűnő, és szembemegy mindennel, ami az EU-ban, vagy általában egy demokráciában elfogadható, mintha a szokatlanság önmagában érték lenne.

Hát nem az. Ezek az eszközök még akkor se lennének elfogadhatóak, ha az eredmények igazolnák őket.

De még ezt se mondhatják el.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr703226672

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rogán bárkája és a nagypolgári újraelosztás 2011.09.24. 11:31:39

"A magyar nemes oly irigylésre méltó helyezetben él a világon, hogy szerencsésb sorsú szülöttet csillagunkon találni bajos. Ha leveleket s újságokat házátúl eltilt, s izmos kapusa van, ki várába nem ereszt senkit, élte fogytáig azon édes andalgás...

Trackback: Országvédelem: ki jár jól a végtörlesztéssel? 2011.09.15. 09:18:01

A parlamenti képviselők harmada jól járna a kormány által kínált 180 forintos végtörlesztési konstrukcióval – írja a csütörtöki Napi Gazdaság a lap által áttekintett képviselői vagyonnyilatkozatokból. A Fidesz 225 tagú parlamenti képviselőcsoport...

Trackback: A devizahitel, az OTP és a Fidesz szavazó 2011.09.14. 16:17:24

Schmitt Pál kérte, a Fidesz frakció kitalálta, Orbán Viktor megcsinálja. Gyönyörű a koreográfia és sokan jól is fognak jáni. Ha a Fidesz frakció a jelenlegi formájában fogadja el a devizahitelek kiváltásával kapcsolatos előterjesztést, akkor egyben meg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2011.09.14. 15:53:44

"a hivatali hatáskör túllépése, vagy hivatali kötelesség megszegése önmagában csak fegyelmi vétségnek számít, csak akkor valósít meg bűncselekményt, ha azért valósítja meg, hogy valakink jogtalan hátrányt okozzon vagy valakinek jogtalan előnyt okozzon. De az ügyészségi levélben nincs benne, hogy Gyurcsány Ferencnek ez lett volna a célja."

"Bócz Endre szerint rátértek az eshetőleges szándék nevű dogmatikai nézőpontra, mely szerint, ha nem is tudta, hogy jogtalan, de annak lehetőségét felismerte, hogy valakinek előnye vagy hátrány származhat és ebbe beletörődött. Ez eshetőleges szándék, ám a hivatali visszaélést csak egyenes szándékkal lehet elkövetni, kérdés, hogy erre a bíróság vevő-e."

Még a "nyugalmazott" (vagyis zömében az előző rendszerben tevékenykedő) fővárosi(!) főügyész is elismeri szőr mentén, hogy a hatáskör túllépése megtörtént és még büntethető kategória is lehet amennyiben ezzel egyértelműen jogtalan előnyhöz juttat valakit. Ez ugye megtörtént...
Érdekes módon ő is felhozza jogi környezetben amit én az előző poszt végén, hogy "eshetőleges szándék". Vagyis teljes tudattal törekedett egy bűncselekmény elkövetésére, csak épp még a tett elkövetése előtt/közben lekapcsolták. Mint egy rablót aki épp mászik be az ablakon, vagy egy terroristát akit otthon kapnak el, de tele van a lakás robbanószerrel, meg térképekkel bejelölve a helyszíneket. Ugyan nem követték még el, de tudatosan megtervezték és készültek a végrehajtására.

fletót rengeteg mindenért börtönbe kellene zárni, köztük többszörös hazaárulásért, de ha ilyen kis ügyből kifolyólag csukják le, ám legyen.
Fegyenc felértékelődésében nem értünk egyet, a per után megint nagy lesz az arca, de pont ennyire nem fogunk foglalkozni vele, sőt még jobban rühellni fogjuk, mert bűntette ellenére megússza...

Ami a végtörlesztést illeti, érdekes lépés, de nem igazán váratlan. Valamit tenni kellett végre, mert ezt így hagyni hosszú évekre nem lehetett. Oké volt egy válság 2008-2009-ben, de lassan 2012 van és a világgazdaság folyamatait követve még évekig lehet ilyen, vagy ennél is magasabb az árfolyam. Hülye az, aki nem látja be, hogy cselekedni kellett.

A végtelenségig nem lehet fenntartani a kilakoltatási móratóriumot és tétlenül szemlélni ahogy a középréteg nyomorba süllyed, legalább akkora bűn lett volna, mint hagyni, hogy ez a helyzet kialakulhasson.

Milyen megoldások jöhettek szóba? Kötelező forintra váltás? Ezzel is bele kellett volna lépni a szerződésekbe durván és most is lehetne ilyen átváltásra lehetőség, csak minden teher a felvevőt sújtja.
Lehessen törleszteni svájci frankban? Rafkósak a bankok, azt már nem...
Épp az indexen volt egy elemzés arról, hogy a bankok Mo-n mennyivel magasabb kamatokat és egyéb költségeket szednek be a hitelezés során, hát épp itt volt az ideje a megvágásuknak.
Az állam vállalja át a hiteleket? Nagy lázadás lett volna azoktól akiknek forinthitelük van, vagy egyáltalán nincs semmilyen hitelük.
Nem is engedtek túl sokat, úgy árazták be az átváltást, hogy kiegyenlítődjön egy adott pillanatban felvett forinthitel törlesztőivel, így ballanszírozva ki a két típusú hitelt.

Egyébként megint megy a hiszti, nagy számok, nevenincs "szakértők", a döntés veszteseinek lobbistáitól.
Amikor először hallottam egy percig röhögtem, hogy a zs..izé bankárok biztosan elzöldültek az ötlettől. Oda az extraprofit, a fejőstehén felrúgta a vödröt, leáll a pénzszivattyú...
De aztán kicsit higgadtabban végiggondolva annyira nekem sem tetszik az ötlet. Persze jobbat nem tudok, én is visszaváltatnám forinthitelre valamilyen módon megosztva a károkat.
Azért nem tetszik az ötlet, mert látszólag az állam nem vállal ebben szerepet, vagyis az adóforintjaim nem mennek más emberek felelőtlen vállalásainak rovására. Most. De később vélhetően ahogy te is említetted a zs..izé bankárok ki fogják sírni az uniónál, hogy büntessenek meg minket, meg vissza az egész, nekik jár az extrakamat, visszarakják a vödröcskét a tehén alá és a végén ki kell fizetni a bukott összeget. Ekkora azonban már az államnak kell fizetnie, vagyis oda már az én adóforintjaim is belemennek... tehát végül mégis azok fogják megmenteni az adósokat akik nem vettek fel hiteleket, vagy forinthitelük van. Ebben az a gonosz, hogy bár elsőre úgy tűnik, hogy megszopattuk a bankokat, de hosszú távon a bankok kizárólag nyertesként jöhetnek ki ebből, ahogy egyébként is várható ez majdnem minden döntés tekintetében. Nálunk csak a hitelfelvevő bukik, a bank sosem...
Hogy mégis mi a zseniális a döntésben?
Most nem kerül semmibe az államnak, szétosztja a bank és az adósok között a veszteséget. Adózatlan, rejtett pénzek kerülnek a gazdaságba (hiányzó 500 milliárd), mert valamiből ki is kell fizetni a tartozást. (Hány olyan vállalkozót ismerek akinek lenne pénze kifizetni, hiszen minimálbérre vannak bejelentve, de ki hitte el valaha is, hogy annyit is keresnek..) A hitelek egy része eltűnik, vagy visszaváltódik forintra. Lehet kommunikálni, hogy az állam nem fizet adóforintokat a hitelesek megmentésére, egy kis szerencsével ki lehet húzni a visszafizetést a kövi kormányváltásig, stb. Azt már nem is merem feltételezni, hogy a magyar bankokat segítendő, kicsit stresszelik a külföldi érdekeltségeket, bár Viktor külföldre irányuló pénzszivattyús mondatai utalhatnak erre is.
A hisztit meg szokás szerint tök' feleslegesnek érzem, nem fog ez akkora kört érinteni ami romokba döntene bárkit is. Bevezetik, lesz néhány visszaváltás és ennyi. Jó pár embert ismerek akik nem vállalták a 180 forintos csökkentett törlesztőket, mert sok évvel megnőtt volna a törlesztés, inkább fizetik a magasat, csak előbb elfogyjon... Ezeknek mondtam hónapokkal ezelőtt, hogy mekkora poén lenne, ha aztán 180-on vissza is lehetne majd váltani...
Bár ekkora látnok lennék fegyenc esetében is...de legalább az irány megfelelő...

loláb 2011.09.14. 16:07:27

A Gyurcsány-per tétje nem az, hogy le sikerül-e sittelni Fletót. Ennek, valljuk be, minimális esélye volna, még akkor is, hogyha kézzelfogható, tárgyi bizonyíték lenne a bűnösségére. De ilyen nincs, ennél dörzsöltebb gazfickó volt Gyurcsány, semmit nem írt le, semmit nem mondott jegyzőkönyvbe, így nyilvánvaló, hogy egy jogász gyakornok is röhögve kimossa majd az eljárásból.

Ennek a pernek a tétje nem a büntetőeljárás eredménye, hanem a politikai felelősség egyértelműsítése.
A per eltart hónapokig, az alatt be lehet sújkolni a fejekbe a következő kronológiát, hogy minden választópolgár gondolkodjon el rajta:

2007: a Gyurcsány-kormány elfogadja a verseny nélküli földcsere lehetőségét biztosító vagyontörvényt.
2007. szeptember – 2008. február: Joav Blum megvásárol három Pest megyei telket.
2008. május 26.: a kormány a nyilvánosság kizárásával elkötelezte magát az azóta sokat emlegetett amerikai-izraeli befektetőknek.
2008 nyara: az állam erősen felülértékelt áron becseréli Blum három telkét a velencei-tavi területekre.
2008 nyara, még: dönt a parlament, a koncessziós tevékenységekkel (így például kaszinóüzemeltetéssel) tágítja a kiemelt nemzetgazdasági ügyekről szóló jogszabály kereteit.
2009, a kormányfőváltás előtt: gyors kormánydöntés születik a King's City projektjének kiemeltté tételéről.

Sukoró ügyben az mszp kormány nyilvánvalóan bűnös, függetlenül attól, hogy mit lehet bizonyítani, és mit nem. (Még mielőtt valaki elkezdené: nem, a büdős életbe nem gondolta senki komolyan, hogy Sukorón 500 milliárdos kaszinót építsen, ez egy sima ingatlanpanama volt, mint ahogyan senki nem gondolta komolyan, hogy 200 milliárdért kormányzati negyedet építsen).
A bűnös kormány ügyeiért pedig természetesen annak miniszterelnöke viseli a felelősséget.

A devizahitelesekkel kapcsoaltos javaslattal messzemenőkig nem értek egyet, én úgy vélem, mindenki egye meg azt, amit főzött, a devizahitelesek sajnos így jártak.

De sajnos az ellenzék, köztük az az mszp, ami elősegítette, sőt kifejezetten bátorította a devizában történő hitelfelvételt (Fészekrakó program), a devizahitelesek ügyével vél fogást találni a kormányon, így ezen a fronton támadnak.

Erre ad választ a kormány, és itt sajnos érvényesül a hülye kérdés-hülye válasz elv...

A devizahitelesek bajára nincs jó megoldás, olcsó pedig végképp nincs.

Ugyan erőteljesen túlzó számok jelentek meg a médiában, tekintve hogy az egész lakáscélú devizahitel állomány kb 2500 milliárd forint, tehát 1000 milliárdos bankszektori veszteségről csak a totál idióták beszélnek, hiszen a bankok eddig is képeztek a hitelek után céltartalékot, az OTP például a problémás hiteleinek 70-75%-át fedezte le vele, mint ahogy arról sincs szó, hogy MINDEN hitelt végtörlesztenének, de ez igazából részletkérdés, tény, hogy a devizahitelesek helyzetének rendezése. Vagy az államnak, vagy a bankoknak, vagy a hiteleseknek...

Tallono 2011.09.14. 16:46:27

A bankokra reagálva: Fedor, igazi libsiként el se tudod képzelni, hogy ami a banknak bármilyen hátrányt okoz a lakossággal és az állammal szemben az lehet jó is. Az egyösszegű törlesztés egy harmatgyenge próbálkozás, ami csak a gazdag Lázár-féléknek kedvez, míg a kis jövedelműek továbbra is cserben vannak hagyva. Én is engedélyezném az egyösszegű törlesztést forintban, 180as árfolyamon, de csak akkor jelentettem volna be, amikor ezzel együtt bejelentem, hogy mindenki azon az árfolyamon köteles törleszteni, amin felvette a hitelt. Így, hogy megtették ezt a bejelentést megrettennek a bankok, és nehezebb lesz megmenteni a devizahiteleseket. Amúgy menjenek, ugyanis nem a farok csóválja a kutyát, és nem a magyar emberek vannak a bankokért, hanem a bankok vannak a magyar emberekért, és nem a profitért. Aki nem így gondolkozik, annak csak a klasszikust tudom mondani: "El lehet innen menni kérem szépen".

mizrolist 2011.09.14. 17:29:43

@DeMarco: vajon Orbánt és Matolcsyt is bíróság elé állítják a magyar állam megkárosítása miatt, amikor a végtörlesztést az AB és az Európai Bíróság egyaránt a hatályos jogszabályokba ütközőnek ítéli, és ki kell fizetni a bankoknak a kártérítéseket?

@Tallono: a dolog nem ilyen egyszerű. Páran levezették már, mihez vezethet a rögzített árfolyamú végtörlesztés, itt van egy ilyen írás: http://www.zsiday.hu/blog/világvége

Tallono 2011.09.14. 18:13:20

"A hírek szerint a kormány rákényszerül, hogy a hétfői bejelentés eufóriájához képest sokkal kötöttebb módon adja meg a fix árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségét a devizahiteleseknek - írja a Napi.hu. A nagy megmentő csomag lassan már csak tíz embert húz ki a csávából a százezrek helyett, míg a többinek csak nő a törlesztőrészlete a bejelentést követő árfolyam-növekedés miatt. Egy jó kis bennfentes valutázásra viszont kiváló alkalom volt ez is, akárcsak Kósa és Szijjártó akciója korábban..."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.09.14. 19:40:08

@DeMarco: Ez egy hosszabb interjú kivonata. Én hallottam az egészet, semmi olyan nem volt benne, amit bele szeretnél hallani. Az "eshetőleges szándék"-ról kijelentette, hogy hivatali visszaélés esetében értelmezhetetlen.
@loláb: Az égvilágon semmi bizonyíték nincs arra a te megérzéseiden kívül, hogy Sukorónál vagy a kormányzati negyednél ingatlanpanama lett volna a cél. És a fentiek alapján még az egész vádaskodás alapja is semmissé válhat, nevezetesen az, hogy "az állam erősen felülértékelt áron becseréli Blum három telkét a velencei-tavi területekre."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.09.14. 19:45:10

@Tallono: " igazi libsiként el se tudod képzelni, hogy ami a banknak bármilyen hátrányt okoz a lakossággal és az állammal szemben az lehet jó"

Nehogy azt hidd, hogy én annyira odavagyok a bankokért, nekem is van hitelem, de ettől még nem látom be, hogy miért lenne nekem jó az, hogy beszakad a tőzsde, gyengül a forint, és teljesen jogosan bepereli a magyar államot mindenki, aki él és mozog, mert törvénytelenséget követ el.

loláb 2011.09.14. 20:38:45

@Fedor:
Bizonyíték, na az látod tényleg nincs. Bár lenne...

De most őszintén: ilyen Joav Blum félék szoktak euromilliárdos fejlesztéseket megvalósítani? Te tényleg most jöttél le a falvédőről, és elhiszed, hogy néhány magánszemély rendelkezik azzal a pénzügyi erővel, vagy banki kapcsolatokkal, hogy 300 milliárd forintos finanszírozástz szerezzenek valamilyen projekt mögé?

Csak a miheztartás végett: az audi összesen nem fektette be ennek a tízszeresét 20 év alatt, és így is magyarország legnagyobb külföldi befektetője lett.

Egymilliárdos fejlesztések mögött multinacionális vállalatok, vagy még inkább konzorciumok állnak, nem egy Joav Blum, meg egy Lauder.

Ez a mutyi a terület megszerzéséről szól, onnantól kezdve, hogy az náluk van, (plusz az önkormányzat átminősítette a területet kereskedelmi tevékenységre alkalmassá) már azt csinálnak vele, amit akarnak, valszeg tízszeres áron értékesítik másoknak.
A kaszinó projekt csak a körítés, az etetés volt, azt mégse hitte volna el senki, hogyha 1 milliárdos arborétumot, vagy nemzeti emlékparkot vizionáltak volna, a kaszinó viszont hihető volt.

"És a fentiek alapján még az egész vádaskodás alapja is semmissé válhat"
Látom tényleg most jöttél le a falvédőről, és nem látod a lényeget.
Hogy a csere pillanatában (amikor az értékkülönbséget a szakértői anyag megállapította) volt-e értékkülönbség, vagy nem, az kevéssé lényeges kérdés , hiszen a terület eredetileg, a csere pillanatában egy korlátozott beépíthetőségű, külterület volt, gyakorlatilag semmire nem volt alklamas.
A fejlesztés első feltétele az átminősítés, ezután indulhat meg bármiféle építkezés rajta. Amint a sukkorói képviselőtestület átminősíti (és átminősíti, hiszen 1 milliárdos fejlesztés, 2500 ember, kiemelt kormányprojekt, stb...) és ezzel már beépíthető, és kereskedelmi funkciókra felhasználható lesz, már rögtön nem 1,3 milliárdot fog érni, hanem körülbelül a tízszeresét (70 hektár, 15 ezer forintos négyzetméteráron számolva, de szerintem a velencei tónál ennél drágábbak a közvetlen vízparti telkek).
Kibaszott nagy, kormány és törvényalkotási hátszéllel lejátszott ingatlanpanama volt ez, csak a hülye nem látja.

Hogy emiatt éppen börtönbe kell-e mennie Gyurcsánynak, az más kérdés, jogilag a felelőssége biztosan nem fog megállni.
A bizonyítékok hiánya erkölcsileg viszont nem egyenlő az ártatlansággal, még akkorsem hogyha jogilag az eljárás vége ugyanaz: felmentés.

enisbeleszolok 2011.09.15. 07:18:58

Szerintem a történet nem csak arról szól, hogy a devizahiteleseket segítsük ki. Egyetértek azzal, hogy a rögzített végtörlesztésnek magas kockázatai vannak, de talán van 1-2 olyan hatása, ami nem igazán kerül szóba.
1. A hitelek forintosítása már előjött korábban is, csak akkor a kockázatok igen magasak voltak, ezért elvetették. Miben más a helyzet most? Gondoljuk végig. A végtörlesztéssel a devizapiacon vételi igény támad a CHF-re HUF-al szemben, ez elgyengíti a hazai fizetőeszközt. Ez ellen még a hazai monetáris politikának vannak eszközei, mivel ha a forint gyengesége annak a piacon jelenlévő nagy mennyiség az oka akkor forintvásárlással a negatív hatás tompítható. A piacon jelentkező CHF igény kihatással van a többi devizapárra, mint CHF-EUR keresztre is, hiszen ha valami „fogy” a piacon akkor annak a devizának más párjaiban is érezteti hatását. És itt a változás az 1 évvel korábbi helyzethez képes, hogy a SNB által tartott 1,20-as árfolyamgátnak köszönhetően, a végtörlesztés hatására emelkedő CHF egy részéért a számlát a svájciak állják.
2. Sokat hallunk Magyarország külső sérülékenységéről, a magas devizahitelek miatt (nő a törlesztő, nincs mit elkölteni, megáll a gazdaság, mint a cövek). Ha a hitelesek csak egy része végtörleszt, illetve egy másik része forintosít, akkor már ennek a nagy devizakitettségnek egy része eltűnik, ami mindenképp jó hatással van a gazdaságra. Ráadásul a hitelek nagyobb arányban fognak megszűnni, vagy forintosodni, mint ahányan részt vesznek benne, hisz a tehetősebbek jellemzően nagyobb hitelekkel rendelkeznek.
3. A hitel intézménye nélkül a gazdaság nem működhet. Nincs lakásvásárlás, nincs építés, és így tovább. Érdemes megnézni, hogy a bankok milyen alacsony hitelkihelyezéssel tudják hozni korábbi profitjaikat. A lakosság nettó törlesztő, miközben a hitelállomány forintban emelkedik. Ha a hitelállomány emelkedik, akkor a bankoknak miért is kellene új hiteleket kihelyezni, a profit tartásához?! A jelentőségének ellenére nem boncolgatom, hogy az elmúlt majd egy évtizedben felfutó hitelezés hatására milyen jól tartották a külföldi tulajdonú bankok az anyabankjaikat. A forintban mért hitelállomány csökkenése vélhetően a hitelezési aktivitás emelésére készteti a bankokat, ami nagy lökés a gazdaságnak. Persze árnyalhatnánk a képet a lakosság hitelképességével, de ha beindul a gazdaság, az a lakosság teherbíró képességét is javítja.
Ezeket a pozitívumokat látom a történetben, az persze hogy mérleg merre dől azt nehéz megítélni.

nagy vonalakban 2011.09.15. 09:56:52

A Fidesznek nem érdeke Gyurcsány bebörtönzése. Ne számítson senki ilyenre.
Az a jó a Fidesznek, ha Gyurcsány és az MSZP egy hajóban eveznek.
A per eltereli a figyelmet, Gyurcsány jól mutat majd a vádlottak padján, az MSZP kénytelen összezárni, és továbbra is képtelen lesz Gyurcsánytól megszabadulni. Kb ez a cél.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.09.15. 12:36:59

@loláb: "Egymilliárdos fejlesztések mögött multinacionális vállalatok, vagy még inkább konzorciumok állnak, nem egy Joav Blum, meg egy Lauder"

Blum csak Lauder strómanja volt, ez nyilvánvaló, de hogy annak a Laudernek ne lenne pénze és banki kapcsolatai egy ilyen befektetéshez, aki ott van a Forbes listáján a világ leggazdagabb emberei között... De ahogy gondolod. Mivel nem jutott el a megvalósulásig, sose fogjuk megtudni, hogy igazad van -e, vagy csak az ellenszenved diktálta, hogy a legrosszabbat feltételezd a résztvevőkről.

Friedman 2011.09.15. 14:11:08

@Tallono: Te meg igazi hülyeként el sem tudod képzelni, hogy amit az ember kölcsön ad azt vissza is várja. Ezt hívják magántulajdonnak. Ha deviza, ha forint, ha gumikacsa. Te egy 10-es skálán mennyire akadnál ki, ha a cimborádnak kölcsönadott 1000 dollár helyett 800 dollárt adna vissza, mert hát erősödött a dollár kérem szépen?

El lehet innen menni kéremszépen? El is fognak. A bankok tuti. A multik? Tuti. Az alkalmazottaik, az agyonajnározott középosztály? Az pedig vagy munkanélküli lesz (esetleg rokkantnyugdíjas, vagy korai nyugdíjas), vagy elmegy külföldre (ha fiatal és nyelvet beszél). Én legalábbis megyek. Ki marad?

Marad a milliónyi nyugdíjas, rokkant, szociális segélyen élő, és közmunkás. Majd egymást tarthatjátok el ügyesen. ;)

loláb 2011.09.15. 20:29:47

@Fedor:

"Mivel nem jutott el a megvalósulásig, sose fogjuk megtudni, hogy igazad van -e, vagy csak az ellenszenved diktálta, hogy a legrosszabbat feltételezd a résztvevőkről...."

Az a baj, hogy ez már a sokadik olyan ügy a Gyurcsány-kormány körül, ahol az állam mindenféle strómanokkal, meg átláthatatlan hátterű offshore birodalmakkal akar (ezer)milliárdos nagyságrendű üzleteket kötni.

Ott volt a Türkmén gázszerződés a maga büntetett előéletű közvetítőjével, a moszkvai kereskedelmi központ privatizációja, vagy a kormányzati negyed az előkészítésre elköltött 15 milliárdjával, stb...

Neked egy hangyafasznyit sem gyanús, hogy érdekes módon EGYTELEN jelentős üzletet nem tudtak transzparensen, átláthatóan, gusztusosan intézni, mindenhol a levajazott törvénymódosítások, ilyen-olyan minőségű szakértői anyagok, és a résztvevők szerepének titkolása jellemzte ennek a kormánynak az üzleteit?

Érdekes ember vagy te, nálad egyeseknek jár az ártatlanság vélelme a legdurvább, utólag előkerülő információk ellenére is, mások szándékait ellenben már azelőtt tisztán látni véled, hogy bármilyen döntési pozíció közelébe kerülnének...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.15. 22:09:48

Gyurcsányt Schiffer jelentette fel. A Fidesz annyit tett, hogy szavazott a mentelmi jog felfüggesztéséről.

Szerinted mit kellett volna tenniük? Nemmel szavazniuk?

Nemzeti nagy nulla 2011.09.16. 07:32:37

Kedves Rendőr- és Fegyveres Őr sorstársaink!

NE HAJTSÁTOK VÉGRE FŐNÖKEITEK PARANCSÁT!
Polgári engedetlenséget fogunk végrehajtani.
NE ÁLLÍTSATOK MEG SENKIT!

Nem lehet célunk a fegyveres konfliktusig való elfajulása a történteknek, de igen is célunk a diktátor elzavarása!
Ez a TI ÉRDEKEITEK IS!

Ne védjétek azt, aki nyomorba akarja dönteni az Országot.
Ezt minden demokratikus embernek MEG KELL ÉRTENIE!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.09.16. 10:19:42

@loláb: Tisztázzunk valamit.

1. Én nem akarom Gyurcsányt újra döntési pozícióban látni, sőt. Számtalanszor leírtam, hogy szerintem az lenne a legjobb, ha visszavonulna a politikától.

2. Ha van olyan ügy, amiben kétségtelenül bizonyításra kerül, hogy bűntény történt, akkor elvárom, hogy tisztességes eljárás keretében, a törvényeket betartva a hatóságok ennek utánajárjanak, és a bűnösöket a bűn arányának megfelelően megbüntessék, akárkiről is van szó. Ha Gyurcsányról, akkor Gyurcsányról.

De ez nem az az eset. Nem tudom elfogadni, hogy egy ennyire átlátszó és erőltetett váddal próbálják lecsukni, igazi bűn nélkül, csak azért, mert nem tetszik a pofája. Ha tényleg jogállam van, akkor ezek alapján a vádak alapján nem lehet elítélni, és csak azt érik el vele, hogy a vádaskodók felsülnek, Gyurcsány meg mártírszerepben tetszelegve megerősíti az MSZP-n belüli pozícióit, pedig pár hónapja már majdnem sikerült kigolyóznia onnan saját magát. Viszont az se jó, ha elítélik, mert ezt meg jogállami módon nem tehetik meg, Gyurcsány elmegy a nemzetközi bíróságokig, és ott mondják ki, hogy nevetséges a vád, még nagyobb égés a kormánynak, még nagyobb erősödés Gyurcsánynak, és ki tudja, hova vezet ez két és fél év múlva, akárhogyan is farigcsálja a FIDESZ a választási rendszert.

Ezt akarjátok? Én nem. Szóval sikerült olyan helyzetbe lavírozni magukat, amiből jól kijönni már nem lehet. Gratulálok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.09.16. 10:32:23

@TaTa86.: Ha már eddig eljutott az ügy, akkor valóban, nem lehet más tenni, mint kiadni, pláne, ha az érintett is ezt kéri. Az MSZP is csak politikai demonstrációként nyomot nemet, egyébként szerintem helytelenül. De az ügyészségnek igenis van felelőssége abban, hogy ilyen megkérdőjelezhető bizonyítékokkal egyáltalán idáig eljuthatott az ügy. És ha most erre azt akarod mondani, hogy de hát az ügyészségnek semmi köze a FIDESZ-hez, hát már megbocsáss, de körberöhöglek.

Ami az LMP-t illeti, ők a feljelentés megtételekor újonnan alakult pártként publicitást akartak, és demonstrálni azt, hogy nincs közük az MSZP-hez. Ez sikerült is. De ez még nem jelenti azt, hogy a feljelentés nem lehet (akár jószándékúan is, de) valótlan...

DeMarco 2011.09.16. 12:55:09

@Fedor: Bírom ahogy belelavírozod saját magad egy védhetetlen álláspontba, majd amikor felismered, hogy vesztettél és nincs hova hátrálni, juszt se adod meg magad és nem lépsz ki a valóságba, inkább makacsan mélyebbre húzod a szemellenzőt és tovább süllyedsz a magyarázkodásokkal...
De tényleg, soha meg sem fordul a fejedben, hogy igazunk is lehet? Egy kicsit sem gondolkodsz el loláb kronológiai sorrendjét látva, hogy ebben van valami? Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire fanatikus lehetsz...illetve, de el tudom...csak megérteni nem sikerül sosem...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.09.16. 14:10:19

@DeMarco: Az én álláspontom a védhetetlen? Mármint az, hogy ragaszkodom a jogállamhoz, és nem szeretném, hogy bárkit is, akár olyat is, akit nem kedvelek, politikai alapon, nevetséges vádak alapján, normális bizonyíték nélkül ítéljenek el?

"De tényleg, soha meg sem fordul a fejedben, hogy igazunk is lehet?"

De, megfordult. Csak épp bizonyítékot nem látok, csak görcsös igyekezetet, hogy valamit végre Gyurcsányhoz tapasszanak, ha igaz, ha nem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.16. 15:02:06

@Fedor: "És ha most erre azt akarod mondani, hogy de hát az ügyészségnek semmi köze a FIDESZ-hez, hát már megbocsáss, de körberöhöglek."

Ezek a koncepciózusan álnaiv kijelentések a te specialitásod, nem akarom elvenni.

"Ami az LMP-t illeti, ők a feljelentés megtételekor újonnan alakult pártként publicitást akartak, és demonstrálni azt, hogy nincs közük az MSZP-hez."

Vagyis az LMP publicitásért koncepciós perhez asszisztál, szerinted. :)

Egyébként majd kiderül. Milliárdosokat nem szokás Magyarországon lecsukni. Gyurcsányból nem lesz Budaházy.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.09.16. 15:13:27

@TaTa86.: "Vagyis az LMP publicitásért koncepciós perhez asszisztál, szerinted. :)"

Lényegében igen, még ha más indokok miatt is. Ők is foglyai a helyzetüknek, hisz elindítottak valamit, ami fontos tényezővé vált az identitásuknak, és így nehezen tagadják meg még így is, hogy látják, hova fajult, mióta kicsúszott a kezükből.

De hát ahogy mondod. Majd kiderül.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0