Freitől veszi ötleteit Orbán?
2012. február 10. írta: Fedor

Freitől veszi ötleteit Orbán?

Azt már a NENYI meg az Alaptörvény asztala óta lehet tudni, hogy Orbán szeretne egy kis ötvenes éveket csempészni a mindennapjainkba, de azért a legújabb összeesküvés-elmélete (már ha nem Lázár cáfolata az igaz) még így is sokakat meglepett. Vajon honnan szedte azt, hogy a CNN ürgebőrbe bújt riporterei csak azért úsztak fel a Dunán, hogy megpuccsolják őt?

A válasz szerintem egyszerűbb mint gondolnánk: Kedvenc miniszterelnökünk Frei Tamás munkásságának lelkes követője. Ez ugye a bő tíz évvel ezelőtti orosz álbérgyilkosos interjú után elég pikáns feltételezés, de aki olvasta a bestseller íróvá avanzsált egykori tévés második regényét, a Bankárt, tudja mire gondolok.

Spoiler alert, csak az menjen tovább, akit nem zavar, hogy lényeges infókat árulok el a sztoriról.

A könyv témája nem is lehetne aktuálisabb: egy Magyarország elleni spekulációs támadásról szól, amit egy, a törvény elől külföldre menekült egykori magyar bankár szervez amerikai pénzmogulok közreműködésével. Frei valós, és nem valós, de könnyen dekodólható karaktereket egyaránt szerepeltetve félelmetesen vegyíti a legfrissebb hírekből is ismert napi valóságot a kitalált elemekkel, és végül egy olyan összeesküvés-elméletet hoz össze emberrablással és gyilkosságokkal megspékelve, amely nagyjából lefedi azt, ami egy átlag kormánypárti és egy átlag szélsőjobbos fejében él az elmúlt hónapok történéseiről.

Persze azért ez mégis csak egy politikai krimi (annak egyébként kifejezetten jó, amelynek az élvezeti értékéből csak az ipari mennyiségű felkiáltójel von le egy kicsit), és nem a valóság: ez többek között abból is látszik, hogy a regénybeli miniszterelnök nem olyan, mint a valódi, hanem olyan, mint amilyennek látszani szeretne: egy furfangos és tökös legény, aki szembeszállva az egész világgal, nyugatot és Kínát egyaránt kihasználva, a spekulánsok ellen a saját fegyverüket fordítva győztesként kerül ki a menetből.

No de a lényeg: a könyvben a spekulációs támadás fontos szereplője egy amerikai gazdasági hírtelevízió korrupt és megzsarolt riportere, akinek az a feladata, hogy Budapestről pár jól elhelyezett mondattal elindítsa a pánikot. Hogy Frei bennfentes infók alapján lényegében a valóságot írta le, vagy csak ráérzett, hogy mi kell a népnek (egy jó kis konteó, az), ki tudja. De hogy nem zárható ki, hogy Orbán vagy egyik tanácsadója ebből a regényből merített ötletet, az biztos.

Annyi esélye mindenképp van, mint annak, hogy a pápa sci-fi rajongó :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr454089923

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egymillió munkahely 2012.02.11. 10:15:34

Lassan kezdem azt hinni, Orbán Viktor nem hazudott, csupán mi voltunk azok akik félreértették....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

debreceni.blog 2012.02.10. 16:14:46

Orbán Viktor óriási öngólja a balfelsőbe

Bihari Ernő2012. február 10. 11:52

Erre is csak a legnagyobbak képesek: csinált magának ellenzéket. Tarkóján fogja érezni Brüsszel „hideg leheletét” a ciklus végéig. Ha már itthon elszívta a levegőt a többiektől.

www.vagy.hu//tartalom/cikk/1653_orban_viktor_oriasi_ongolja_a_balfelsobe

Vidéki 2012.02.11. 20:38:33

„a legújabb összeesküvés-elmélete (már ha nem Lázár cáfolata az igaz) még így is sokakat meglepett.”

Lázár János Fidesz-frakcióvezető kijelentette, Orbán Viktor az ország sorsával foglalkozott beszédében, nem pedig a magyar kormányt és személyét célzó puccskísérlettel.

De vannak olyanok,akik szeretnek nem „tiszta forrásból” meríteni, megfoghatatlan, névtelen szerzőkre hivatkozva állítani valamit.

Egyébként a Spoiler alert, amire a szerző hivatkozik, noha fikció, nem rugaszkodik el túlzott mértékben a valóságtól, ha a Magyarországra vonatkozó konkrét utalásoktól eltekintünk.

Már réges-rég felismerték:

„Minél többet emlegetünk egy valótlanságot, annál inkább hihetővé válik.”

Álhírek, rémhírek, hazugságok, rágalmak terjesztésével képesek a tömegek tudatát kényük kedvük szerint befolyásolni.

Képesek megmunkálni a lelkeket.

Dr. Khidhir Hamza és Jeff Stein műve 2002-ből:

Szaddam bombáját gyártottam

E könyvben először tárja nyilvánosság elé az Irakból szökött tudós rémisztő történetét, melyet végül az amerikai tisztviselők is elhittek, mert el akarták hinni és hitetni:

Azt, hogy Szaddam még mindig lázasan dolgozik az atombombán és veszélyes biológiai fegyvereken, és ha sarokba szorítják, használni is fogja.

A könyv borítójának fülszövegéből megtudhatjuk, hogy Dr. Khidhir Hamza jelenleg (2002-ben) az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának tanácsadója.

Sztárvendégként szerepelt a 60 Minutes, az NBC Dateline és CNN műsoraiban, valamint a New York Times címlapján.

Jeff Stein az USA katonai hírszerzésének volt vizsgálótisztje, aki jelenleg (2002-ben) a nemzetbiztonsággal kapcsolatos cikkeket ír a Salon, a Talk magazin és sok más kiadvány számára.

A könyvben közölt híreket alátámasztandó nagy tudományos nevek fűztek recenziókat (A Nukleáris Ellenőrzési Hivatal elnöke, John Dinges Columbia Egyetem, Garry Clifford People magazin stb.)

A lehengerlő sajtókampány annyira megmunkálta a lelkeket, hogy mindenki szükségszerűnek tartotta, hogy végül ezekre a veszélyekre hivatkozva a szövetségesek megrohanják Irakot és sikeresen megdöntsék Szaddam rendszerét, 1 millió iraki áldozat halála árán.

A megszállt Irakban vizsgálódó vizsgáló bizottság később megállapította, hogy az atombombára és veszélyes biológiai fegyverekre alapozott állítások teljesen alaptalanok voltak,

így a „casus belli” is tömegesen terjesztett hazugságon alapult.

A hazugságok tömeges terjesztői viszont boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Az egymillió iraki viszont már meghalt, mikor az állítólagos "veszélyt" elhárították.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.02.12. 12:07:53

@Vidéki: "Lázár János Fidesz-frakcióvezető kijelentette, Orbán Viktor az ország sorsával foglalkozott beszédében, nem pedig a magyar kormányt és személyét célzó puccskísérlettel."

Lázár János Fidesz-frakcióvezető kijelentését egyértelműleg körberöhögte sajtó, miután még a kormánypárti újságok is úgy hozták le a sztorit, hogy más forrásaik is megerősítették (márpedig ha valakiknek, nekik vannak megbízható forrásaik a FIDESZ frakcióban).

"Már réges-rég felismerték:

„Minél többet emlegetünk egy valótlanságot, annál inkább hihetővé válik.”"

Valóban, és hogy ez mennyire így van, arra élő bizonyság a fideszes papagáj-kommandó sikere az "elmúltnyolcévben".

Vidéki 2012.02.12. 15:00:25

@Fedor:

Hiába, ha "ismeretlen kurucz szerzők" állítanak valami vaskosat a kormányról, azt neked muszáj elhinned.

Vidéki 2012.02.12. 15:01:16

@Fedor:
Különben bele betegszel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.02.12. 16:04:20

@Vidéki: ??? Én a Magyar Nemzetről meg a Magyar Hírlapról beszéltem...

naneee3 2012.02.12. 21:00:01

Lázár továbbra is tagadja a puccsról terjesztett híreket, de itt az igazságbeszéd a Legfőbb Szájból:
mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id=50719
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0