Az Együtt-PM a legnépszerűbb párt...
2013. december 14. írta: Fedor

Az Együtt-PM a legnépszerűbb párt...

voks14.jpg...és Bajnai a legnépszerűbb politikus - legalábbis a politika iránt érdeklődő iPhone tulajok szerint, vagyis úgy néz ki, ebben a körben én vagyok a nagyátlag :-) 

Na kezdem elölről. 

November második felében megjelent egy új alkalmazás az AppStore-ban, a következő leírással: 

Képzeljen el egy olyan országot, ahol nem csak 4 évenként vannak választások! Ahol ha nem tetszik egy törvény, egy rendelet, vagy akár egy politikus megnyilvánulása a parlamentben, akkor azonnal megvonhatja tőle a bizalmát.

Képzelje el, hogy nem csak a családjával oszthatja meg a gondolatait, hanem percről-percre látja az egész ország véleményét. Anonim módon, biztonságosan, szabadon.

A Voks'14 egy olyan alkalmazás, amely mindezt lehetővé teszi.

Töltse le az alkalmazást és adja le a voksát még ma!
Ez az Ön választása.

Naná, hogy rögtön letöltöttem :-) És persze azóta is figyelem az eredményeket, és részt veszek a Napi Voks szavazásain. És bizony az eddigi eredmények eléggé érdekes képet mutatnak az átlagos iPhone-osról.

Például, hogy attitűdjében liberális: engedélyezné a melegházasságot, legalizálná a füvet.  Nagyon nem ért egyet a kormány intézkedéseivel, legyen szó a hajléktalanokról, a stadionépítésekről, a trafikokról vagy az egykulcsos adóról. És bízik abban, hogy a NAV botrány hatással lesz a jövő évi választásokra.

Ezek után talán nem fura, hogy a konkrét pártokra, politikusokra vonatkozó kérdésre a már címben is idézett választ dobta ki a gép. Nem a legnagyobb kormánypárt a legnépszerűbb, nem a legnagyobb ellenzéki párt a legnépszerűbb, hanem az Együtt. Nem Orbán a legkedveltebb, nem az anti-Orbán (gy.k. Gyurcsány) a legkedveltebb, nem is a Mesterházy, hanem Bajnai.

No de miért is lehet ez érdekes? Hisz ez a program messze nem reprezentatív, csak egy elég szűk metszet adta ezeket a válaszokat.

Hát azért érdekes, mert az átlagos iPhone tulaj fiatal vagy legalábbis fiatalos középkorú (utóbbi esetben elég nagy eséllyel kisgyerekekkel), és egyben aránylag jó keresetű is, hisz prémiumkategóriás készülékről van szó. Pont az a szűk réteg, amely elvileg kedvezményezettje a mostani kormány adópolitikájának, a családi adókedvezménynek és legfőképp annak az egykulcsos adónak, amelyet igazságtalan volta miatt  (mint ahogy az alábbi galériát végiglapozva láthatjátok majd több más mellett), a válaszadók, több, mint fele elutasít.

És ezen a kormány helyében én nagyon elgondolkodnék. Itt van ez a réteg, amelyet nem nagyon lehet se az életkora, se az egyéb választásai miatt lekomcsizni, akik anyagilag nyertesei a kormányzati politikának, akik ideális kormánypárti szavazók lehetnének, és mégsem azok. Sőt, bizalmukat olyasvalakibe helyeznék, akit a kormányzat, és a kezében lévő sajtó évek óta az ördögnél is feketébbé festett (az ördög most speciel az ő malmukra hajtja a vizet az akcióival, így most azt kevésbé bántják).

Érdekes látlelet ez Orbánék bő három éves ámokfutásáról.

Persze ez az eredmény a későbbiekben változni fog, méghozzá a pontosabb százalékok irányába, hisz bővülni fog a válaszadók köre is, amikor (tudomásom szerint hamarosan) megjelenik az app Androidra is. Hogy mi lesz az a pontosabb eredmény? Mennyiben fog eltérni a hivatalos közvélemény-kutatásoktól, és melyikük fogja pontosabban megközelíteni a választás valós eredményét?

Engem izgat a válasz. Mert a pénz nem minden, az anonimitás viszont igen. Ahol időközi választás volt, mindenhol sokkal jobban szerepeltek az ellenzéki pártok annál, mint amit mérnek nekik. Lehet ezt helyi sajátosságra fogni, de mindenhol az lenne? Ennél a programnál nem szemtől szembe, vagy beazonosítható telefonszámról kell kimondani a véleményed a kormányról, hanem név nélkül. A szegényebb rétegeket a rezsicsökkentéssel próbálják megvenni, de az a havi pár száz Ft tudja ellensúlyozni az ezer többi sérelmet?

Hát majd tavasszal kiderül élesben.

UPDATE

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr495689733

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Győztek az Ábrahám Géza utca lakói, megállították a narancsos úthengert 2013.12.14. 23:41:08

Köszönet a bátraknak! Önök bebizonyították: nem dönthetnek a fejünk felett, a részvételünk nélkül! Tavaly decemberben a többségi GŐZGÉP frakció úgy döntött nem kíváncsi az utcában lakók véleményére, tőlük függetlenül dönt két utca átnevezéséről. Az Á...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.14. 17:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.14. 17:43:20

Én is abban bízom, hogy a névtelen voksolásnál már nem kell félni, nem kell Fidesz szimpátiát hazudni, nem kell bizonytalannak tűnni, hanem be lehet húzni a protest X-et. Lesz itt remek fülkeellenforradalom! :)

ANTI-SQUIRREL 2013.12.14. 17:46:58

@Kim Jong Un: "Ekkora egy baromsagot leirni. Nyugaton mindenki hasznalja, a kisiskolastol a nagymamaig baszki!"

Te retardalt en angliaban eleg, nem vecsesen mint te!
Latom hogy kinek mi van!

szikjáró 2013.12.14. 17:53:13

@kutya vacsorája: ezen nagyon röhögnöm kell mindig, mikor eszembe jut.
és oersze nagyon igaz, de attól még vicces is :)

Kim Jong Un 2013.12.14. 18:01:24

@ANTI-SQUIRREL: te vagy a legrosszabb fajta. Kimesz mosogatni Londonba, es azt hiszed, hogy te egybol ralatsz az egesz nyugatra, merthat te angliaban elsz, es ezert mindent latsz mindent tudsz. Valojaban pedig lofaszt nem tudsz, hanem beszelsz hulyesegeket, es azaltal, hogy te ott elsz ezt egybol bizonyitottnak latod, hogy igazad is van, hiszen te felsobbrendu vagy, mert a nyugaton elsz...te fasz te. Pedig valojaban egy kibaszott vesztes vagy, aki elmenekult.

Na de a lenyeg.

Meg egyszer visszaterve a valodi kerdeshez. Szerinted ha egy termek az uzleti szfera szamara keszulne, es csak az uzleti szfera hasznalna, el lehetne adni belole 400 millio darabot? (ugy, hogy melle ott az Android, a Windows es a Blackberry is?)
Az uzletemberek ennyire veszik az Angry birdsot meg a Clash of Clanst, hogy milliardos bevetelt termel a fejlesztoknek? Kepzeld ezek az adatok hozzaferhetoek meg vecsesrol is, bar igaz, hogy mivel en (mar) nem angliaban elek, ezert nem latok ra a nyugatra, ellentetben veled, aki a mosogato melle kikemlelve az utcan ralat a nyugatra...

szikjáró 2013.12.14. 18:02:19

@Welcome_To_Reality: Persze ez is nagy igazság, ha nem is túl cizellált a gondolatmenet (miképpen a valóság sem az).

A politikai pártoskodás meg marad a plebsnek, amely nem látja át hogy az egész a pénzről szól. Akinél a húsosfazék, azé a legnagyobb mócsing. Nem számít Joli néni a másodikról, miképpen nem számít a hatgyerekes munkanélkülivé lett családfenntartó vagy a cigányság/zsidóság/egyébség véleménye sem, amíg nem válik valamennyire nemzetközi szintűvé (nem kerül nagyobb plénum elé, ahol már a nemzetközi közvélemény ítélheti el az aktuális kormányzatot). A legnagyobb cupákért megy a verseny négyévente, ennek csak MELLÉKTERMÉKE az, hogy az adott időszakban jól gurul-e az ország szekere, vagy csak döcög (vagy sehogy), mert nem ez a politikusok legmagasabb prioritása, hanem a saját zsebük.
Innentől kezdve gyakorlatilag mindegy kire szavaz az átlagpolgár, ha van ismerőse valamelyik bandában, akkor szavazzon oda, és este a kocsmában dicsekedjen vele, mikor a hír visszaér a politikus-haverhoz hátha kap egy darabkát a koncból.

szikjáró 2013.12.14. 18:04:29

@Kim Jong Un: Te meg nem élsz kint, és azt hiszed, tisztában vagy egy vadidegenbe szakadt magyar körülményeivel, 2000 Km-ről.

Akkor kérem ki is itt a fasz?

Kim Jong Un 2013.12.14. 18:05:13

@Amatőr: ha a fidesz egyszer valamit tenyleg nagyon elkur - nem ilyen felfujt dolgokra gondolok mint a trafikok meg kozgep es tsai hanem valami igazi nagy elkurasra - akkor a szavazoi nem a libatolvaj olere fognak menekulni, hanem a Jobbikra fognak szavazni. Akkor pedig uraim, ha ok behuzzak a gyozelmet, itt akkora tisztogatas lesz, hogy orom lesz nezni! A ballibnek ideje sem lesz elmenekulni az orszagbol, mire eszhez ternek mar szomszedos zarkaban fogjak utlegelni a libast meg a boszmet! Sajnos ez legkorabban csak 18ban kovetkezhet be, de en bizom benne, hogy ami kesik nem mulik!

Kim Jong Un 2013.12.14. 18:06:23

@szikjáró: 4 evet eltem kinnt, tudom mirol beszelek. Elesben is talalkoztam ezzel a fajtaval, kerultem is oket utana.

DeMarco 2013.12.14. 18:10:00

Ezt a posztot átaludtam, de nem vesztettem semmit sem, ilyen, amikor álmodik a nyomor...

Biztosan sokan elmondták közben (nem olvastam el), de like-okkal nem lehet választást nyerni. Valaki beállított egy automatát, meg felhívta a rokonságot és voálá'.

Szavazókat gyűjtsetek vazze', azok nélkül bajosan kerültök be a parlamentbe. Mert a parlamenti küszöb eléréséhez is kell egy bizonyos számú fizikai szavazó...

Azt meg végképp nem értem, h miközben én egyre nagyobb képernyőjű tévéket és monitorokat veszek, egyesek ezekre az i izékre izgulnak, miniképernyők fölé görnyedve, baromi nagy havi díjakat fizetve, miközben a telefon telefonálásra való, semmi másra... Bőven elég, ha be tudom pötyögni a számokat, a funkciók 95%-át még a kőkorszaki telefonokon sem használom semmire.

Az utópisztikus poszt biztosan vicces, de egy algopyrin helyreteszi a lázadat. Csak előtte menj el dokihoz, h felírja, mert egy idióta libsi pi.a receptkötelessé tette...

meszena 2013.12.14. 18:10:15

Az eredmény oka lehet, hogy főként azok az iPhone tulajdonosok töltik le, akik a felvezetővel, és a kezdeményezéssel azonosulnak. Az "eredmény" pedig valóban inkább vicces, mint jelentős.
Egyetlen társadalmi csoportban sem kor, sem nemek, sem foglalkozás, vagy lakóhely szerintiben) nem mértek Bajnainak vagy pártjának ilyen támogatást.

szikjáró 2013.12.14. 18:10:21

@Kim Jong Un: Na ja, de honnan tudod, hogy nem tanszékvezető a helyi fősulin, hanem mosogat?
Vagy hogy egy tisztességes fizetésből éppen futhatja iPhone-ra is kint, akár havonta kettőre is, miközben nem kell a maradék fizu mellé áruhitelre venni a kenyeret?
Érted? Nem azzal vitázom, hogy voltál-e kint, vagy hogy jól látod-e, hanem azzal, hogy egy idegent betettél a mosogatófiú/lány dobozba, pedig lehet, hogy tervezőmérnök a Bentley-nél vagy akármi :)

toportyánzsóti 2013.12.14. 18:17:40

Kár volt ezért a posztért,enélkül is rettegnek a közvéleménykutatások szerint ujra kétharmados győzelem előtt álló narancsvakegerek,akik 1 millióan vannak ott ahová csak rabszolgaszállítóhajókon férnének be,széleselvtárs körméretűekből 30 000 sem férne el ott.

szikjáró 2013.12.14. 18:17:42

Minden politikai párt pojácák, pozőrök és bohócok gyülekezete. Sorrendben akár (Gyurcsány Orbán Bajnai-Mesterházy-Vona-döntetlen-harmadik-hely). Aki valamelyiket(bármelyiket) komolyan tudja venni, annak őszinte részvétem az elmeállapotára vonatkozóan.

toportyánzsóti 2013.12.14. 18:23:45

@DeMarco: Ilyenkor csak feláll a répád,vagy szemen is köp a spermád érzelmi sérült?

szikjáró 2013.12.14. 18:23:47

@buday008: Ki az a marha, aki "Kezmert játszik Mekkában"? Annak is csak gratulálni lehet. Ez a hanuka-izébigyó egy alapvetően nem zsidóbarát országban körülbelül olyan, mint Nagymagyarországos pólóban sétálni Pozsonyban, vagy Kassán. Mindenképpen bátor, csak mérhetetlenül ostoba dolog. :)

Kim Jong Un 2013.12.14. 18:28:04

@szikjáró: egy tanszekvezeto nem ir le ekkora hulyesegeket. Mondom, ismerem ezt a fajtat, borzalmasak. Kimennek nyugatra, es egybol azt hiszi o fingta a passat szelet. Veri a mellet, hogy o tudja az iphoneok tarsadalmi eloszlasat mert o angliaban el. Ez egy tipus, ez mosogatasnal meg arufeltoltesnel tobbre nem viszi.

Kinnt pedig sokkal konyebben futja egy ilyen telefonra, ezzel nincs is hiba. De ez eppen azt erositi amit mondtam, hogy akarkinek lehet, nem csak az uzleti szferanak.

♔bаtyu♔ 2013.12.14. 18:29:20

Kíváncsi vagyok mire fogja majd ez az Iphone győztes, amikor be sem jut a parlamentbe. Gondolom, túl sok lesz a náci, Orbánék csaltak, vagy efféle.

Remélem, Soros azért behajtja ezen az offshore lovagon a kidobott lóvéját.

szikjáró 2013.12.14. 18:30:13

@Fedor: A legtöbb iPhone-tulaj ismerősöm olyan magas, amilyen széles, tarkopasz, nagy és sötét színű autóval jár, általában automatával, mert 5-6-7-ig nem megy az algebra neki. Te sem vagy szignifikáns statisztikai átlag az iphonnal rendelkező ismerőseid tekintetében, meg én sem. Magyarul a riposzt mellément :)

♔bаtyu♔ 2013.12.14. 18:33:59

@Fedor: Értelmetlenül hadonászol, mert a zsidó egy jól megfogható kategória. Politikailag, kereskedelmileg.

szikjáró 2013.12.14. 18:34:05

@Kim Jong Un: Oké :) Mondjuk ismerek eléggé hóbabukott tanszékvezetőket is, de alapjában véve lehet igazságod :)

val 2013.12.14. 18:46:20

@kutya vacsorája: Nekem eddig ez volt, persze csak azért mert cégesként lehetett ilyet igényelni. Attól függetlenül, hogy baromi jó, privátban soha nem vennék ennyi pénzért "telefont". A többivel egyetértek.

toportyánzsóti 2013.12.14. 18:52:11

@maroz: Bajnaival nagyobb sikered volt a blogodon mint a lovastengerésszel,muszáj volt ide is elpottyantanod pár fiókádat.

Hannibal ante portas 2013.12.14. 18:53:31

Gondolom, ez a blog a bajnaisták házikészítésű, saját szavazásán
alapuló reprezentatív felmérése, azaz semmitmondó marhaság. Saját táboron belül szavaz a sok okos, de attól,
hogy sokat vagy akár lassan mondjátok (hogy Orbán Viktor is meghallja) még nem lesz igaz. A saját kis belterjes, füvező, melegházasságot és egyéb beteg dolgot pártoló tagságotokon kívül Bajnai senkit sem érdekel, ugyanis alapvetően komolytalan maga a pasas és az egész köréje gyűlő siserehad. Rossz volt vállalatvezetőnek, kifejezetten káros volt gazdasági miniszternek és nem volt semmi súlya miniszterelnökként, de azért a cimboráival alaposan padlóra tették az országot és elévülhetetlen érdemei vannak a 2/3 Fidesz győzelemben. S ne feledjük, ez az általatok bizonygatott "legnépszerűbb" párt a bejutási küszöb határán billeg. Reményeim szerint azonban nem kerülnek be a 2014 - es választáson a Parlamentbe.

toportyánzsóti 2013.12.14. 19:00:53

@♔bаtyu♔: Orbánék mindig csalnak és mindig másra fogják,ez alap az élősködő dzsentri oldalon.

maroz 2013.12.14. 19:08:30

@toportyánzsóti: Ezt most nem igazán értem, de ez talán nem is baj.

Minden szart kiraknak blogketrecbe, ez van. :)

Hertelendi 2013.12.14. 19:15:54

@Kim Jong Un: Nagyon találó nicket találtál! Gratula! Gondolom te is kivégeztetnél mindenkit, aki nem orbán seggnyaló...

goldenhind 2013.12.14. 19:20:55

@Hannibal ante portas:

:D

Erre azért ne igyál mérget...
A közvéleménykutatásokkal az a legnagyobb probléma, hogy nem mutat valós képet, egy-kétezer megkérdezett ember nem a valóságot tükrözi...
Ez az app sem mutat valós képet, ez tiszta, nade akkor a kutatócégeké?
Ha ez nem valós, akkor amaz?
:D

Amatőr 2013.12.14. 19:22:43

@Kim Jong Un: "...hanem a Jobbikra fognak szavazni."

Szerintem is! De abban reménykedem, hogy mindkét oldal tudja; ha egy radikális párt jutna hatalomra, akkor lesz itt sírás-rívás és fogak csikorgatása. És akkor nem a zsidózás lesz a legnagyobb gond!

Én nem szeretném, ha a jobbik hatalomra kerülne, de nagyon jó, hogy vannak. Ugyanis kellenek enyegetésnek.

Mert ha az urakkal nagyon elszaladna a ló, hát jusson eszükbe, hogy a sitten mindenkinek van egy téglája. És lesz aki gondoskodik róla, hogy megismerje.

goldenhind 2013.12.14. 19:26:51

@Fedor:

Fedor, tudható, hogy mennyien voksoltak?
Már ezen az appon, hány emberke szavazatából állt össze ez a kép?

Amatőr 2013.12.14. 19:28:48

@Hannibal ante portas: "S ne feledjük, ez az általatok bizonygatott "legnépszerűbb" párt a bejutási küszöb határán billeg."

A bajnai pártja is csak egy kelés a társadalom seggén; megérett, kifakadt, elfelejtjük. Ennyi.

kigyurt álat 2013.12.14. 19:28:52

Mérnök vagyok, az egykulcsos adónak örülök, a családos kollégáimnak pedig még inkább kedvezett. A korábbi balos kollégák épp emiatt orientálódnak a Fidesz felé ebből a szempontból, úgyhogy abszolút hülyeség az az elképzelés, hogy az adórendszer nyertesei balra húznának. Buta, önszivatásra hajlamos kivételek persze biztosan vannak, ezek bármikor befizethetnek az államnak plusz pénzt például az államadósság elleni alapba, vagy odaadhatják a munkanélküli szomszédjuknak, feltéve, hogy komolyan gondolják, hogy most túl kevés adót fizetnek. Ez a szabadsága mindenkinek megvan, és ez a valódi liberalizmus: azt teszel a jövedelmeddel, amit te akarsz. Ha az ilyenek ezt nem értik, akkor nincs miről beszélni velük. Ha cinikus lennék, akkor a poszt következtetése alapján azt mondanám, hogy "balos iphone-osok, irány a kassza, különben hangemberek vagytok"

Nekem iphone-om nincs és nem is lesz, bár nem mennék csődbe ekkora kiadástól, de ha lenne, akkor se politikai appokat telepítenék, hanem arra lennék kíváncsi, hogy milyen értelmes dologra lehet használni. Az iphone-nal rendelkező ismerőseimet nagyjából két csoportba lehet osztani: az egyiknek a munkájához kell, a másik meg a sznob fogyasztó, aki úgy gondolja, hogy mindenből megérdemli a vélt "legjobbat".

kigyurt álat 2013.12.14. 19:34:16

Bajnairól meg az a véleményem, hogy értelmileg kb. Kóka Jánossal van egy szinten, csak ezt a miniszterelnöksége idején jól tudta leplezni, mert önálló döntést nem kellett hoznia, Brüsszel és az IMF már eldöntött helyette mindent. Korábban gazdasági miniszterként és az EU pénzosztásért felelős biztosként meg katasztrófa volt a tevékenysége, ebben az időben futott fel a korrupció a területen.

maroz 2013.12.14. 19:40:40

@toportyánzsóti: Amúgy meg tényleg igazad van, ez valahogyan így működik. Nézd meg most is mi van: a két poszt, tehát ez és az enyém egyszerre, egymás mellett címlaposak, és ezt olvassa most 159 ember, az enyémet meg 24.

Mi lehet az oka? A cím. Ha kellően provokatív, akkor az emberek kattintanak. Kell bele egy kis Együtt-PM, egy kis Bajnai, egy kis Orbán, vagy ezeknek a kombinációi. Most én nem nagyon szeretném megbántani Fedor kollégát, de úgy érzem, hogy az egyén, a polgár szempontjából mégiscsak fontosabb az a téma, amit én feszegetek, mint ez az ájfónos kamuszavazás, és tessék, mégis ezt a posztot olvassák sokszorosan többen. Így megy ez.

Kandeláber 2013.12.14. 19:45:26

Roppant szánalmas és izzadtságszagú ez a Bajnai-propaganda, ennél csak Kálmán Olga atv-s Gyurcsány-szopása undorítóbb.
Nagyjából egy szinten van a köztévés Obersovszky szervilzmusával, de azt csak hírből ismerem mert köztévén nemigen nézek politikai műsort.
Szerény véleményem szerint a Likud-testvérpárt a rezsicsökkentéssel meg hasonlókkal simán lenyomja a milliárdos pubik által vezetett "baloldali" pártokat.
Részemről nem szavazok a fideszre, elsősorban a trafiktörvény miatt (csak mint dohányos vagyok érintett) továbbá a számomra egyre visszataszítóbb szenteskedő-kenetteljes retorikájuk, az egyre erőteljesebben megmutatkozó filoszemitizmusuk és a Kelet-imádatuk miatt.
Bár az utóbbi tekintetében Vona mint iszlám-dicsőítő túlszárnyalta őket.
Eddig mindig elmentem választani, de jövőre elképzelhető hogy nem megyek.
A mostani étlaptól hányingerem van, Gyurcsánytól Bajnain keresztül Orbánig bezárólag valamennyi párt és pártvezető undort kelt bennem.

Brix 2013.12.14. 19:50:09

@kigyurt álat: " Ez a szabadsága mindenkinek megvan, és ez a valódi liberalizmus: azt teszel a jövedelmeddel, amit te akarsz."
Ez nem liberalizmus, hanem anarcho-libertarian gondolkodás. Ennyi erővel megszűnhet az állam is, és akkor mindenki azt tehet a jövedelmével amit akar...
Az egykulcsos adót a társadalom többségének érdekével ellentétesen vezették be, ez vele a legnagyobb probléma. Nem véletlenül, nem vezették egyetlen normális országban sem, kivéve a posztszocikat. Egyébként, Bajnai sem akar a középrétegeket megterhelő adórendszert, de kb. havi 500 bruttó felett beléphet egy másik kulcs.
@Amatőr: Sokan visszasírják majd az előző választási rendszert majd , a 30 ponton megváltoztatott választási rendszerben vége lesz a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló politikai rendszernek, és jön a vezető párt, a Fidesz egyeduralma

Amatőr 2013.12.14. 19:54:17

@Kandeláber: "Vona mint iszlám-dicsőítő túlszárnyalta őket."

Nézd, ha egyrészt jóban vagyunk a mohamedánokkal, másrészt a zsidókkal, harmadrészt a keresztény világgal, akkor joggal mondhatjuk; Az Isten velünk, ki ellenünk?

is 2013.12.14. 19:59:43

@wmiki: biztos hallottál már arról, hogy milyen baromnak tartják azt, aki felcseréli az okot az okozsttal, legtriviálisabb formájában valami későbbi, előre nem láthatóval próbál megindokolni valami korábbit. ugye?

alfax 2013.12.14. 20:01:39

ez jó és elég jellemző. Iphone-t megvezetett emberek vesznek.

Kim Jong Un 2013.12.14. 20:17:48

@Hertelendi: a ballibet vegeztetnem ki. Aki senki segget nem nyalja azzal nekem nincs gondom. De a ballib osszes emberet es tamogatojat kinhalalra itelnem!

is 2013.12.14. 20:33:02

@Hannibal ante portas: "Rossz volt vállalatvezetőnek, kifejezetten káros volt gazdasági miniszternek és nem volt semmi súlya miniszterelnökként,"

:DDDDDD

A Mercedes szerződést ki és mikor írta alá?
Mennyi volt Magyarország szavának súlya Bajnai, azaz Balázs Péter alatt?
Volna még pár ilyen kérdésem, de tudom, hogy már rég megvan az ítéleted, Hannibál elvtárs.

Hannibal ante portas 2013.12.14. 20:42:28

@is: nem ítélet, csak vélemény. az ítélet megszületett 2010 - ben,
és 2/3 lett. Kell ennél több? Ha
minden úgy megy tovább, mint mostanság
látható, akkor 2014 - ben újra hasonló lesz a helyzet.

Hannibal ante portas 2013.12.14. 20:44:45

@is:
ja, és hát Hannibál nem elvtárs,
tudod, azelőtt portás volt...

monddazigazatmar 2013.12.14. 21:37:03

nol.hu/gazdasag/tizeves_kisfiue_lett_az_elso_iphone_5s?ref=sso

Az iphone tulajok az elit, mi? A rendszer kedvezményezettjei, a jól kereső, képzett fiatalok, mi?
Ha bemész egy romkocsmába az összes hipszter kezében ilyen van, ha délután egy macdonaldsba, 14-15 éves gyerekek iphonoznak.
Könyörgöm, ki annyira hülye, hogy egy akárki által készített alkalmazásba beírja a tényleges politikai nézeteit? Főleg mostanában, amikor minden az NSA-ról meg lehallgatásokról szól.

Mister Gumpy 2013.12.14. 21:40:00

Jaj, Fedor kedves. Szerintem elsősorban az tölt le egy ilyen appot, aki rohadtul elégedetlen az aktuális politikai helyzettel. És amúgy sem újdonság, hogy aki kettőig tud számolni és nyitott a világra, az sokkal nagyobb valószínűséggel utálja a magyar jobboldalt, mint az átlag magyar. Csakhogy az átlag magyar nem tud kettőig számolni és nem nyitott a világra. Szóval ennél nagyobb ferdítésű felmérésért már komolyan dolgozni kellene.

Az mondjuk már hírértékű, hogy ebben a körben 6-szor népszerűbb a Fidesz az MSZP-nél.

2013.12.14. 21:49:21

Nekem van öt közeli ismerősöm, akik iPhone-t használnak. Három fiatalabb kolleganőm, ők annyit tudnak a politikáról, hogy valami köze van a parlamenthez. Egy harmincas férfikollega, aki kő jobbikos, és egy gyerekkori barátom, aki meggyőződéses fideszes. Ja, meg a hugom, aki még azt se biztos, hogy tudja, hogy kik is ülnek a parlamentben. Ennyi erővel az én mintám is reprezentatív és elemezhető.

István Kun 2013.12.14. 22:15:43

Ezek a statisztikai adatok félelmetesen kreált számok, ennyire nem kell nevetgessé tenni egy pártot és vezérét.

avocado_ 2013.12.14. 22:51:53

@shitgun:
ki van emelve hogy nem reprezentatív de ez a hozzád hasonló funkcionális analfabétákat gondolom nem zavarja

Csigataposó 2013.12.14. 23:35:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Kontra. Elfelejted azt az apro valtoztatast, hogy egyeni korzetek gyoztesei is visznek toredek szavazatokat listara. Szamitasok szerint a mostani 54% helyett akar 48% is eleg a 2/3-hoz ha kellokep megosztott az ellenzek, ami eleg biztosnak tunik.

odamondó 2013.12.14. 23:50:34

Ezt évek óta mondom, hogy ma megvalósítható lenne minimális erőkifejtéssel a demokrácia. Mindenki zsebében ott lapul az okostelefon kb pár gombnyomás egy kérdésre a válasz.

De nem még ma is 10 csilliárd forint egy népszavazás kiírása.

Steppenwolf 2013.12.14. 23:54:19

@Mister Gumpy: Nyilván mindenki primkó iskolázatlan szűk látókörű barom ebben az országban, csak az az 5% az ép elméjű, akik meglátják Bajnai pislogó makogásában a vátesz zsenit.

Azért ennél egy picit több szerénységet és alázatot, mert különben piszok nagy lesz a pofára esés tavasszal.

Steppenwolf 2013.12.15. 00:03:28

Az viszont tényleg nem százas, aki egy ájfónos alkalmazásból (amit nagy valószínűséggel pár ezer embernél több nem töltött le, és a válaszok sem reprezentatívak) még azt is megmondja, hogy mely társadalmi rétegek elégedetlenek a kormánnyal, és ebből közvetve választási győzelmet vizionál.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.15. 00:09:14

Mekkora a 40 év felettiek aránya az iPhone felhasználók között? A liberális fiatalok körében a melegházasság támogatottsága mindössze 2 százalékkal nagyobb, mint az elutasítottsága...

Mister Gumpy 2013.12.15. 00:38:14

@Steppenwolf: Olvasni tudsz-e, te alázatos szerény zseni?

Csak azt mondtam, hogy aki képes a Fideszt nem utálni, az óriási valószínűséggel buta és/vagy szűklátókörű. És ilyen az ország többsége. Bajnai lényegesen okosabb és jobb ember Orbánnál, ebben teljesen biztos vagyok, de attól még rohadt messze van a vátesz zsenitől. Nyugodtan lehet egy épelméjűnek utálni őt is, van miért. Például ma láttam egy totál hazug E14 videót.

És én is messze vagyok a vátesz zsenitől, viszont ezügyben pofára csak úgy tudnék esni, ha Bajnai nyerne tavasszal (nem fog), aztán még nagyobb szart csinálna, mint most Orbán (ezt nem fogjuk meglátni).

P.Freddy 2013.12.15. 02:25:58

@Vulpes Inculta:

Rohadt, büdös kommunistákra semmilyen származású, normális emberek nem szavaznának, tehát se a Fideszre, Se Orbán Viktorra, és ez nem telefon meg Iphone-birtoklás függő dolog, egyszerűen csak rosszul látod a kérdést.

belgabela 2013.12.15. 04:52:23

@P.Freddy: Neked vén munkásőr, egészen biztos volt vörös tagkönyved. Az ilyen szar alakok kommunistázzák azokat akik ellenük vannak.

belgabela 2013.12.15. 04:54:13

@Mister Gumpy: Az IQ-d eléri a nyolcvanat?

valaki senki 2013.12.15. 06:59:39

@Kim Jong Un: Tehát, ön nem csak ostoba, de gonosz is! Értem. Maga is az a fajzat, aki válogatás nélkül, valakinek a politikai meggyőződése miatt, halált osztogatna. Pont ezért is jó nekünk, hogy a maguk fajta nem juthat döntés közelbe! Soha ne is jusson az ilyen féreg -szerű véglény!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.15. 07:22:39

én biztos nem adnék ki annyi pénzt egy semmit érő telefonért.
van okos telóm de 7ngyen hozzámvágták mert sokat pofázok.
Fele dolog nem érdekel ami rajta van.
kb 20ezer forintból állítják elő Kinában az iPhoneokat,kb annyit is ér.

2013.12.15. 07:54:01

Eddig is sejtettem, hogy normális ember nem vesz iphont a kezébe, de most már biztos vagyok vagyok benne.

$pi$ 2013.12.15. 08:56:18

@Fedor: "Én is nagyképűségnek tartottam az Apple imádatot, amíg 15 évnyi windows használat után át nem kellett váltanom egy munka miatt iMac-re."

Akkor tehát elsőként elkövetted a hibát, hogy úgy alkottál ítéletet, hogy csak egy rendszert ismertél. Most pedig elköveted a hibát, hogy úgy ítéled meg a témát, hogy csak két rendszert ismersz. :(

nyelv-ész 2013.12.15. 09:03:24

Jaj, hát nekem nincsen ájfónom.

Jajj, micsinájjak mostan?

Hát csak letöltök egy gordonkás háttérképet magamnak, az is több a semminél.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.15. 09:29:38

@Csigataposó:

Ez minimális különbség. Nincs jelentősége.

A lényeg: minden az egyéni választókerületektől függ, mivel az ottani aránytalanságot se eddig nem kompenzálta a választási rendszer, se most sem fogja.

A Fidesznek úgy lett kétharmada 2010-ben, hogy megnyert a 176 egyéni választókerületből 173-at, pedig akkor még kétfordulós volt a rendszer!

Laci A Lakli 2013.12.15. 09:33:48

@Welcome_To_Reality:
Persze a hozzászólásokból is sok minden kiderül. Az egész hozzászólásom csak a helyzet komikájára akart utalni, hogy ez a "felelőtlenül" felhasznált nagy szabadság fog vezetni egy sokkal keményebb diktatúrához. :). Ami elég komikus szerintem... És tuti nem találnád ki, hogy én kire fogok szavazni :D (mert még én sem tudom)

kigyurt álat 2013.12.15. 09:38:57

@Brix: "Ez nem liberalizmus, hanem anarcho-libertarian gondolkodás. Ennyi erővel megszűnhet az állam is, és akkor mindenki azt tehet a jövedelmével amit akar..."

Nem azt mondtam, hogy 0% adó legyen, nem kell túlzásokba esni. Viszont jelenleg az adóék csökkentése a jó irány, mert még mindig túl magas, és remélem megérem, hogy 33%-ra csökkentik 1-2 évtized alatt. Kétharmad a munkavállalóé, egyharmad az állam működtetésére, az lenne a normális szint.
Az mszp, Bajnai és a többi ballib nekem a valódi kommunista rendszert akarja visszahozni, mert a 60% feletti adóék, ami 2010 előtt volt, színtiszta kommunizmus: megdolgozol valamiért és a nagy részét az állam elveszi! Épeszű ember ebből nem kér.
Egyébként ha már "anarcho-libertarian", az adócsaló vállalkozók számára pont ilyen volt a rendszer a rendszerváltás óta, ezt egyáltalán nem támogatom.
Talán már világos, hogy a ballib rendszer azért borzasztó káros és torzítja a társadalmat, mert a különböző csoportjai számára más és más rendszert jelentett: a dolgozóknak kommunizmus, az adócsaló vállalkozóknak és minimálbérre bejelentett alkalmazottaiknak szélsőséges liberalizmus, anarchizmus, vagy ahogy tetszik, a segélyből tengődöknek pedig szélsőbal szocialista.

imres 2013.12.15. 10:13:06

@Fedor: Elvtárs!
Nem egészen úgy van az, ahogy te szájbarágod.
Először is, meg kell vizsgálni, hogy melyik médium milyen célközönséget célzott meg a voks14-el.
Aztán azt sem árt mérlegre tenni, hogy a célközönség teljes mértékben befogadta a homokozóban játszás vasvillával feltételeket, vagy volt olyan, aki azt mondta, hogy neki a markoló jobb lenne. De mivel az nincs, így nem érdekli az ügy.
Aztán azt sem árt mérlegelni, hogy kormánypárti szavazó miért bohóckodjon. H. Kovács elvtárs szavaival. Nem szavazást kell nyerni iPhone-on, hanem választásokat jövő áprilisban.
Ócska kis propagandista vagy, aki be akarja magyarázni, hogy Bajnai elvtárs, akinek népszerűsége a béka segge alatt, még mindig a legnépszerűbb, amikor sosem volt a legnépszerűbb.
:)
Butuska vagy, Fedor.

eßemfaßom meg áll 2013.12.15. 10:14:00

@Fedor: "Ez nem választó szoftver, ez közvéleménykutató szoftver..." egy kimondottan nemreprezentatív közvélemyénykutató szoftver, így pont annyira érdemes relevánsnak tartani a számait, mintha egy iskolában készítenének kutatást arról, ki szeretne dolgozatot írni holnap és ki menne inkább moziba helyette.

eßemfaßom meg áll 2013.12.15. 10:18:50

Azt lehet egyáltalán tudni, hányan használják ezt az appot? Mert nem sokan minősítik:

Customer Ratings
Current Version: 13 Ratings
All Versions: 133 Ratings

Csigataposó 2013.12.15. 10:22:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Te ugy kepben vagy meg mit irtal mert megint osszevissza valtogatod hogy mire mit reagalsz. Azt irtad gyoznek de nem lesz ketharmaduk. Mire en ha gyoznek (ami mai allapotok alapjan 95%+), akkor szinte biztosan ketharmaduk lesz mert uj vlasztasi rendszer olyan hogy gyoztest is kompenzalja listrol es korzetben nagyaranyu gyozelem eseten a kompenzacio a gyoztesnek nagyobb mint a vesztesnek. Eme valtoztasmiatt konyebb ketharmadot szerezni mint valaha. 2) Sok ellenjoltnel ez gyoztes komenzaico iszonyan felerosodik, igy a legnagyobb part a korzetekent majdhogynem ket kepviselot kap. Szoval szinte lehetlen ugy nyerni, hogy nem lesz ketharmada a gyoztesenek. B) Igazad van, hogy most is minden egyeniben dol el csak ez a mondat sehogy nem cafolja, vagy kapcsolodik az altalam mondottakhoz.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.15. 10:33:56

@Csigataposó:

Én nem számítok nagyarányú győzelemre, ezért gondolom, hogy nem lesz kétharmad.

eßemfaßom meg áll 2013.12.15. 10:35:13

@Csigataposó: "Elfelejted azt az apro valtoztatast, hogy egyeni korzetek gyoztesei is visznek toredek szavazatokat listara. Szamitasok szerint a mostani 54% helyett akar 48% is eleg a 2/3-hoz ha kellokep megosztott az ellenzek, ami eleg biztosnak tunik."

És akkor mi van: 1994-ben az mszp+szdsz összesen 49%-ot kapott, és 2/3-al alakítottak kormányt.

P.Freddy 2013.12.15. 11:11:28

@belgabela:

Mi harcoltunk a kommunisták ellen 89 előtt, ti pedig nyaljátok a seggét eszmei utódjaiknak, a Fidesznek és a sztahanovista békabirkamenetelő, májusi felvonulókat idéző idiótáknak.

Észre se veszitek, ti kommunista barmok, hogy ugyanazt csináljátok, mint a rákosista-kádárista rohadékok. Azt még nem éltétek át, tehát a véretekben van genetikailag a rohadt büdös kommunizmus.

Csigataposó 2013.12.15. 11:13:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nem altalanos nagy aranyu gyozelemre celoztam, hanem egy-egy korzet. Mondok peldat Fidesz 9k szavazat, Mszp 4, Jobbik 3, E-P 3, Lmp 2, DK 2. Akkor fidesz az egyeni hely mellet kap meg 5k szavazatot a kompenzacios listara mig mszp 4-t, ha a kicsik elvesznek akkor ez szavat bevalatasnal 1.3 fideszes hely, 0.3 mszp, 0.3 jobbikos...

Csigataposó 2013.12.15. 11:18:13

@eßemfaßom meg áll: Olvasni tudole? Hol nem szarom en azt le nem valasztasi rendszerral van bajom. Aranytalan toldozot szar volt, meginkabb az lett es. Amit irtam az arrol szol, hogy birca okoskodik, mikozben fogalma sincs a valasztasi rendszerrol.

eßemfaßom meg áll 2013.12.15. 11:27:36

@Csigataposó: sorry, nekem úgy tűnt, hogy amiatt rinyálsz, hogy milyen kevés támogatottsággal 2/3-ot lehet kapni mert a fidesz mocsok módon belenyult a rendszerbe.

eßemfaßom meg áll 2013.12.15. 11:29:52

@P.Freddy: gyönyörűem hozod a toleráns művelt demokratát :)

Kandeláber 2013.12.15. 11:38:22

@P.Freddy: És hogy "harcoltatok", atyus?
Létrehoztátok a senki által nem legitimált "Ellenzéki Kerekasztalt", aztán szépen lepaktáltatok az mszmp-vel.
Az egyetlen valódi ellenzékit, Krassót meg kigolyóztátok a kaszinóból, mert a képetekbe vágta az igazságot.
Gondolom, ex-eszdéeszes veteránnak tetszik lenni, azok verik így a mellüket.
Mint '45 után a "partizánok".

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.15. 12:44:46

@Csigataposó:

Ebben a példában is nem a listás mandátumok döntenek majd, ott majdnem arányosság lesz.

Csigataposó 2013.12.15. 13:11:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Te abszolut nem olvasol csak irsz? Input csatlakozo lemaradt rolad? Allitottam en hogy nem egyeniben dol el? Nem, sot.

Amit mondtam komp lista anyira felboritja hogy sokkal konyebb a mai magyar valasztasi rendszerben 2/3al nyerni mint 50-66% kozotti eredmenyel. Jelen configuracionban "Jobb oldali" szavaztok egypartra mig "bal oldaliak" tobb partra mennek sokkal fidesz szinte nem tud ugy nyerni hogy megvan az 50% de nincs meg a 66.

Vulpes Inculta 2013.12.15. 13:40:50

@P.Freddy:

Aham. Elvben még egyet is értenék.(Bár a Fidesz és Viktor nem kommunista) De inkább arra válaszolj kérlek,hogy a Bolsevik párt utódpártjával összefogó pártra (mindezt a korszakváltás nevében)
szavazni logikus lépés szerinted?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.15. 16:55:26

@Csigataposó:

Kiszámoltam a kedvedért, mi lenne az általad megírt arányoknál, a régi és az új választási rendszer esetében a listás mandátumok megoszlása:

Fidesz: 27,7 % / 38,7 %
MSZP: 20,6 % / 17,5 %
Jobbik: 15,5 % / 13,1 %
Együtt: 15,5 % / 13,1 %
LMP: 10,3 % / 8,8 %
DK: 10,3 % / 8,8 %

Magyarul: az új rendszer előnyösebb a nyertesnek, de nem ezzel fog nyerni. A listás mandátumok aránya ugyanis nem változott jelentősen: 54,4 % volt a régi rendszerben és 47,2 % az újban. Azaz ismét minden az egyéni mandátumokon múlik.

P.Freddy 2013.12.15. 17:04:00

@Vulpes Inculta:

Mindenre logikus lépés szavazni, amelyik ELVEIBEN, MÓDSZEREIBEN, és a társadalom SZABADSÁGÁBAN messze áll a kommunista rohadékoktól.

Ezekhez a büdös kommunistákhoz most legközelebb áll a Fidesz, Orbán Viktor, és seggnyalói.

Ezektől a büdös kommunistáktól sokkal messzebb áll mindenki más, beleértve Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy, Vona, Bokros, stb.

Tehát egy a cél: elküldeni az anyjukba a rohadt, büdös kommunistákat, a Fideszt, Orbán Viktort és seggnyalóit.

Aki ezeket támogatja, az rohadt, büdös kommunistákat támogat. Felvállaljátok? Lelketek rajta.

P.Freddy 2013.12.15. 17:12:57

@Kandeláber:

Soha, semmi közöm se szdsz-hez, se senki máshoz. A stencilgépet titokban kezeltük, ami elég kockázatos volt a kommunisták miatt.

Mi azt akartuk, hogy

- ne legyen betiltva semmi, Kodály Zoltán se, mint ahogy a Fidesz (mint régen a büdös kommunisták) betiltotta,

- ne legyen elhallgatva semmilyen hír, mint ahogy a Fidesz (mint régen a rohadt büdös kommunisták) folyamatosan elhazudja a közmédiában ami neki nem szimpatikus,

- ne legyen hazudozás a közmédiában, ahogy a Fidesz (mint régen a büdös kommunisták) minden nap a pofájába hazudik az országnak a közmédiában,

- ne legyen kiretusálva semmi/senki, ahogy a Fidesz (mint régen a büdös kommunisták) pofátlanul megcsinálja a közmédiában,

- ne kelljen rettegni az egzisztenciáért, ha a hatalommal nem értünk egyet, ahogy a Fidesz (és régen a büdös kommunisták) folyamatosan terrorizálják, kirúgatják, megfélemlítik.

Jelenleg Orbán Viktor a fentiek szerint jár el. Erre a tetves büdös kommunista módszerekre épülő rendszerre szavaz minden Fidesz szavazó.

eßemfaßom meg áll 2013.12.15. 17:32:00

@P.Freddy: Szerintem kezeltesd magad, ez egy kicsit már kóros.

P.Freddy 2013.12.15. 17:58:46

@eßemfaßom meg áll:

89 előtt ugyanezt mondtátok ti, az akkori kommunisták seggnyalói, mellesleg akkori százezres májusi békamenetelők és mostani százezres békamenetelők Bájersegg nyalói.

Akkor:

- munkásőrök, KISZ-titkárok (például Orbán Viktor), MSZMP bizalmiak (például Kövár László), sztahanovisták, téeszelnökök (például Kósa Lajos, Simicska Lajos), és párttitkárok voltatok,

most:

- Fidesz trafikosok, földmutyisták, Századvéges és Nézőpontos seggnyalók, valamint birkák vagytok:)

A lényeg, hogy inkább betegség a kommunisták seggnyalása (amit ti, Fidesz szavazók csináltok), mint a büdös kommunisták utálata, amit a többi normális ember érez!

Csigataposó 2013.12.15. 22:08:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ne egy fiktiv szemlelteto peldaval szamolj. Nezd meg az elozo hat valasztas szamait jelenlegi rendszerben. A hatbol nem ketto hanem ot kormanynak lett volna 66%+os eredmenye. Az ujrendszer szignifikansan tobb helyet biztosit mar lenyegesen kisebb aranyu gyozelemnel. A jelenlegi tamogatosagi adatok jelennenek meg kovetkezo szavazason akor ha jol emlekszem fidesz 75-80% koruli mandatummal lenne ma.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 08:23:51

@Csigataposó:

Egy fontos kólönbség van a 2 rendszer között a mandátumarányokat illetően: az új rendszerben a győztes is kap töredékszavazatokat az egyéni jelöltjei után. Ez ad neki plusz néhány listás mandátumot, míg ugyanennyit elvesz az összes többitől.

Minden egyéb már a választói preferenciák kérdése.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.12.16. 09:26:08

1)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Szerintem ennél lényegesen fontosabb, és a korábbi rendszerhez képest nagyobb eltéréshez is vezet a kétfordulós rendszerről az egyfordulós, first-past-the-post rendszerre való áttérés.

A korábbi rendszerben az első forduló (és a leadott listás és egyéni szavazatok) után a választó 'újratervezhetett' és ha szavazatát esélytelen jelöltre adta le, 'átszavazhatott' az első két-három jelölt egyikére. Lehet vitatkozni a két rendszer előnyein és hátrányain, de a korábbi választások eredményeit az új rendszerre vetítve mégiscsak ez a legnagyobb mandátum-különbség oka.

2) A posztban ismertetett eredmény nem 'az iPhone' tulajdonosok' mintájára vonatkozik, még csak nem is 'a politikai iránt érdeklődő iPhone-tulajdonoskéra', hanem azokéra, akik letöltötték ezt az appot, tehát 1) van iPhone-juk 2) jó ötletnek tartják a közvetlen demokratikus eszözöket 3) egy app-erejéig aktivitást is mutatnak. Nem igazán ismerjük ennek a csoportnak a közös jellemzőit, de csupán a feltételezhető jellemzők alapján is meglepőbb a Fidesz - és főképp a Jobbik - magas eredménye ezen a csoporton belül is.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 09:32:05

@Attitude Adjuster:

"Szerintem ennél lényegesen fontosabb, és a korábbi rendszerhez képest nagyobb eltéréshez is vezet a kétfordulós rendszerről az egyfordulós, first-past-the-post rendszerre való áttérés."

Ez azonban választáspolitikailag lényeges, s nem közvetlenól befolyásoló tényező a mandátumokra.

Az egyfordulós rendszer a nagy pártokat segíti és az új pártok létrejöttét nehezíti.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.12.16. 09:36:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

"Ez azonban választáspolitikailag lényeges, s nem közvetlenól befolyásoló tényező a mandátumokra."

Nem látom a distinkció praktikus értelmét.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 09:39:28

@Attitude Adjuster:

Egy dolog, hogy ugyanannyi szavazatért több mandátum jár, más dolog, hogy koalíciós kényszer alakul ki.

___________________________ (törölt) 2013.12.16. 09:47:11

Kedves Fedor,

Van ezzel egy annyira nyilvánvaló szarvashiba, nem is értem, hogy nem tűnik fel. A kiindulási pont az, hogy vannak issue-k, amik a választókat érdeklik, és azokra szavaznak, akik ezeket az issue-kat a legjobb közelítéssel képviselik. Ez még az amerikai politikát is csak megközelítőleg írja le, a magyart egyáltalán nem.

Egyszerűbben fogalmazva, lehet, hogy ez a réteg egyetért Bajnai programjával, de ebből nem következik, hogy megbízik Bajnai személyében.

Ez annyira nyilvánvaló tévedés, nem is értem, hogy lehet elkövetni.

Még Amerikában is, a Bush-Kerry meccss idején, ott az emberek inkább értettek egyet Kerry értékrendjével, de mégis tetszett nekik, hogy Bush egy stabil értékrendet képvisel, Kerry meg az aktuális közvéleménykutatások szerint változtatja, hogy mit mond. Kerry kissé gerinctelennek jött át, Bush egy szilárdabb vezéregyéniségnek, kvázi macsóbbnak.

Az alkalmazásból maximum az derül ki, hogy lehetne olyan jelölt, aki ilyen programmal ebben a rétegben népszerű lehetne, de az nem, hogy a meglévő jelöltekben megbíznak-e.

Van ám még egy súlyos
hiba - nem biztos, hogy felteszik az igazán fontos kérdéseket, és hogy azokat megfelelően súlyozzák, nem tudom, hogy az appban mennyire van súlyozási lehetőség.

El tudok képzelni olyan liberális fűlegalizálót, akinek fontosabb egyfajta nemzeti érdekvédelem, például.

Egyébként az iPhone tulajdonosok nem csak fiatalok és jó keresetűek, hanem menősködőek is, mert aki nem menősködik, csak az ár/funkció arányt nézi, annak jobb az Android.

Ez még a gazdagabb országokra is igaz, pláne hazánkra, itt az iPhone azt a szerepet tölti be, mint 15 éve a ReplayDieselEnergie kabát.

Igen, van egy erős korreláció balliberalizmus és a menősködés között. Mind a kettőre igaz egyfajta "én jobb vagyok nálad, mert közelebb vagyok valamihez, ami nyugati és nagyon tuti" mentalitás2.

Az sem segít a dolgon, hogy az iPhone-t könnyű kezelni, ezért jó idősebbeknek, de fiatalok közül inkább a műszakilag, informatikailag butábbaknak, a humán tagozatokon végzetteknek.

A nem menősködő, mások véleményét leszaró, alapvetően a funkcióra adó, műszakilag intelligens, informatikailag tanulékony fiatal középosztály Androidos.

___________________________ (törölt) 2013.12.16. 10:02:07

@Vulpes Inculta: nagyon veszélyes ezt a dolgot a származásra visszavezetni. Még akkor sem kellene tenni, ha esetleg van benne valami, egyszerűen mert veszélyes.

Meg kellene állni egy olyan ponton, hogy liberális meggyőződésű emberek nem szavaznak jobbos pártokra, akkor sem, ha nekik kedvezne, vagy valamilyen szinten úgy megközelíteni, hogy bizonyos lélektani tulajdonságok, menősködés, sznobizmus, kritikátlan nyugatizmus, a másik lenézése stb. vezet alapvetően ballib és antijobber hozzálláshoz. Eddig oké lenne.

Származásra visszavezetni azért veszélyes, mert determinisztikus. Mert aki pusztán téved, az meggyőzhető. Aki lélektanilag van kissé elszúrva, túl sznob, menősködő stb. az mondjuk a következő generációban legalábbis nevelhető.

De senkit nem lehet a származásáról lebeszélni vagy lenevelni.

Azt akarom mondani, hogy ha származási-etnikai dologra vezeti vissza - és sajnos egyre többen teszik ezt - akkor nem tud velük semmit kezdeni, nem tud vitatkozni, nem tud meggyőzni, mert ez megváltoztathatlan.

Tehát akkor eljut egy olyan pontra, hogy ezeket a szavazókat nem meggyőzendő alanyoknak, hanem több generáció alatt is megváltoztathatatlan, esküdt ellenségnek fogja tekinteni, akikkel a legyőzésen kívül nem lehet semmit tenni.

És ez azért nagyon veszélyes, mert etnikai konfliktushoz, "tisztogatáshoz", vérontáshoz vezethet hosszú távon.

Most nem is 1944-gyel akarok jönni, mert az egy egyszeri korszak volt, hanem mondjuk a délszláv konfliktussal. Amikor ott az emberek elkezdték nem úgy felfogni a konfliktust, hogy na én jobbos vagyok te meg balos, hanem úgy kezdték felfogni, hogy én szerb te bosnyák, akkor nem maradt több tér a vitára, maradt a Kalasnyikov és a tömegsír.

Ha maga nem is akar ilyesmit, egy etnikailag felfogott ellentét elvezethet oda, hogy majd mások veszik át a stafétát, akik igen.

Hát ezért nem kellene ide visszavezetni. Álljon meg az elemzés ott, hogy a ballibek kb. lélektanilag kissé elcseszett, felszínes, nárcisztikus, menősködő, sznob, másokat lenéző emberek. Ne beszéljünk származásról, mert az veszélyes.

Ráadásul vannak konzervatív irányba orientálódó, okos, tanult, jó kapcsolatrendszerrel rendelkező zsidók, nem kéne őket elriasztani. Ott van például a Fidesz kampányt segítő amerikai Finkelsteint. Ha úgy pozícionálná a Fideszt, mint antiszemita pártot - ráadásul tudjuk, hogy nem az, az a Jobbik műfaja - maga szerint segítenének?

Kandeláber 2013.12.16. 10:13:20

@Shenpen:" Most nem is 1944-gyel akarok jönni, mert az egy egyszeri korszak volt, hanem mondjuk a délszláv konfliktussal. Amikor ott az emberek elkezdték nem úgy felfogni a konfliktust, hogy na én jobbos vagyok te meg balos, hanem úgy kezdték felfogni, hogy én szerb te bosnyák, akkor nem maradt több tér a vitára, maradt a Kalasnyikov és a tömegsír."
Meg úgy kezdték felfogni, hogy én jugoszláv-szerb vagyok, ezért megyek a vörös csillagos tankjaimmal, és szétlövöm Vukovárt.
A "Nyugat" eleinte támogatta a szerb-jugoszlávokat, aztán Németországnak sikerült meggyőznie a szövetségeseit, hogy a horvátokat kell támogatni, akik ugye nem cirillberűs russzofilek.
Ezután mentek a tankok és egyéb fegyverek, és Gotovina kisöpörte a vörös csillagosokat Horvátországból.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.12.16. 10:21:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Hát, tisztán technikai szempontból az egyfordulós-kétfordulós változás is változtatott egyes szavazatok értékén, hiszen a kétfordulós rendszerben az első fordulóban a második fordulóban nem győztes (vagy oda be sem jutó), de a listán 5%-ot meghaladó párthoz tartozó jelöltre leadott szavazat töredékszavazataként hasznosult, míg az így szavazó a második fordulóban lehetősget kapott arra, hogy egy másik párt jelöltjét jutassa mandátumhoz. Az egyfordulós rendszerben azonban az ilyen szavazat kizárólag töredékszavazatként hasznosul, egyéni mandátumot nem eredményez.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.12.16. 10:31:14

@Shenpen:

"El tudok képzelni olyan liberális fűlegalizálót, akinek fontosabb egyfajta nemzeti érdekvédelem, például."

Én például '98 óta mindig a Fideszre szavaztam, de arra kérdésre, hogy támogatnám-e a marijuana legalizációját, igennel felelnék. Az egykulcsos adót támogatnám. Pártok és politikusok népszerűségére vonatkozó eredményekben nem jellenék meg.

Mármint, ha lenne iPhone-om. De nincs, noha valószínűleg a legtöbb jellemzőben az iPhone-tulajdonosok átlagát mutatom.

Szóval a fenti eredményről nem tudjuk: pontosan milyen mintára alapul, mutatnak-e az eredmények bármiféle összefüggést (valószínűleg nem, hiszen Bajnai népszerűsége majdnem eléri az MSZP/E14/DK támogatóinak együttes eredményét), illetve, hogy az eredményeknek bármi köze van-e a tényleges választói aktivitáshoz.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.12.16. 10:39:19

@Vulpes Inculta:

"Azért furcsa, mert nagyon-nagyon kevés az olyan ember aki nem a pénztárcája alapján ítéli meg az aktuális kormány tevékenységét."

Szerintem egyáltalán nem, sőt. Az MSZP például 2010-ben 990 ezer listás szavazatot kapott, holott nyilvánvaló, hogy nem volt ennyi választópolgár, akinek a pénztárcája a 2006-2010 közötti ciklusban ne apadt, hanem dagadt volna.

Én azt gondolnám, hogy a választói preferenciák és a kormányok objektív, gazdaságpolitikai teljesítménye között viszonylag csekély az összefüggés.

___________________________ (törölt) 2013.12.16. 14:07:57

@Vulpes Inculta: "Azért furcsa, mert nagyon-nagyon kevés az olyan ember aki nem a pénztárcája alapján ítéli meg az aktuális kormány tevékenységét."

Valószínű, hogy az én mintám nem teljeskörű, mert nagyrészt pesti és középosztálybeli, de majd' mindenki, akit ismerek, kőkemény világnézeti elköteleződéssel bír, akár balos, akár jobbos.

Teszem azt az egyiknek előfizetéssel jön a 168 Óra, a másiknak turulmadár van tetoválva a karjára. Innen kezdve kb. adott :)

Szerintem az iskolai végzettséggel egyenesen arányosan nő a világnézeti elköteleződés mindkét oldalon. Mert minél tanultabb valaki, annál inkább igyekszik egyfajta összefüggő képet, modellt alkotni a világról, és aztán ezen szellemi gyermekéhez kötődik az ember, mint Pügmalión, aztán nem szívesen hagyja holmi átmeneti tények által zavartatni magát :)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0