Irodalmi ajánló kampánykezdethez: Eper, Puncs, Háború, Csokoládé
2014. február 14. írta: Fedor

Irodalmi ajánló kampánykezdethez: Eper, Puncs, Háború, Csokoládé

orkeny_fulke.jpgBár a legutóbbi ajánlóm is passzolna a hivatalosan csak holnap kezdődő kampányhoz, most mégis a mindig, mindenkor aktuális Örkényt veszem elő (már nem először a blog történetében), mivel  ő már évtizedekkel ezelőtt megírta a bármelyik pártelnök által előadható ultimate kampánybeszédet. 

Örkény for president! :-)

NÉZZÜNK BIZAKODVA

A JÖVŐBE!

Körülbelüli száztíz-száztizenöt év múlva, egy szép nyári napon, soron kívül megkondítják majd az ország összes harangjait. Sokan rá se hederítenek, pedig az a csengés-bongás nagy változások hírnöke lesz!

Addigra Visegrádon újjáépül az egykori királyi palota, sosem látott pompával, óriási termekkel, függőkertekkel. Az avatási ünnepségen - azt jelzi majd a harangkongás - néhány aggastyánnak könnybe lábad a szeme. Valóban, az lesz az a perc, az a nagy és régen esedékes perc, amikor véget ér az ezeréves pechszéria.

Visegrád akkor már nem ennek a csöpp kis országnak lesz a székhelye, hanem a Dunai Magyar Köztársaságnak, melynek négy vagy öt tenger mossa partjait. "Dunainak" azért fogják hívni a köztársaságot, nehogy összekeverjék egy másikkal, az Alsórajnai Magyar Köztársasággal. Ez utóbbit akkor se magyarok lakják majd, hanem kopott öltözékű, elnyűtt alsórajnaiak, akik csak kabalából vették föl a magyar nevet.

Le se lehet írni, milyen jó dolog lesz akkor magyarnak lenni! Elég talán annyit mondani, hogy a "magyar" szó - potom száztizenöt év alatt - igévé változik, mely addigra minden élő nyelvbe felszívódik, méghozzá kellemes jelentéstartalommal.

"Magyarni" franciául például annyit tesz majd: magamat jól leszopni. Spanyolul: utcán pénzt találni, érte lehajolni; katalán nyelvjárásban: "Könnyedén hajolgatok, amióta kínzó derékzsábámból kigyógyultam." És ha valaki Londonban így szól: I am going magyarni (vagyis szó szerint: megyek magyarni), ez azt jelenti: "Ahhoz az isteni nőhöz, akit ott látsz, most odamegyek, megszólítom, belekarolok, hazaviszem és..." (Itt egy csúnya szó következik.)

Más példa: "Én magyarok, te magyarsz, ő magyarik" (mert ikes lesz az ige) hét civilizált nyelven (norvégül, görögül, bolgárul, baszk nyelven stb.) azt jelenti majd: "Ropogós kacsasültet eszem (eszel, eszik), idei uborkasalátával, miközben Yehudi Menuhin a »Csak egy kislány«-t húzza a fülembe."

Továbbá: "Anyuka, mehetek magyarni? - Magyarhatsz!" - lettül azt jelenti, hogy egy kisfiú elkéredzkedik moziba, s az édesanyja, némi habozás után, elengedi, pedig a filmet csak tizennyolc éven felüliek látogathatják.

De hagyjuk a külföldet! Itthon is sok mindent másként hívnak majd. Például a "vanília" helyett, mely idegen szó, a "háború" megy át a köztudatba, minthogy régi jelentését amúgy is elvesztette. A visegrádi cukrászdában tehát a fagylaltospult fölött ez lesz kiírva:

  • Eper
  • Puncs
  • Háború
  • Csokoládé

Így fogunk élni. Addig, ezt a pár évet, ki kell bírni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr985814315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tallono 2014.02.14. 17:53:30

Persze, hogy az forgatja ki a magyar szót, aki nem is az igazából... Lehet nácizni felőlem, de attól még, hogy frappánsan tudott írni, csak ekézte egész munkássága alatt a magyarokat. Jellemző tőled, hogy ez jut az eszedbe a kampányról...

Popescu Ion 2014.02.14. 20:31:44

ej, ha a butaság áramot termelne...
eladhatnánk Paksot az oroszoknak

DeMarco 2014.02.15. 08:25:24

Le vagy maradva. Már rég megy a kampány...

Tele vannak a városok a kedvenc bohócos plakátommal, amit vki nagyon eltalált... :))) Minden üzenet a helyén van, nagyon ütős...

Meg a másikkal az "Új korszakváltás lesz!" Szerencsére nem lesz, csak lenne... VÉSZkorszak... a nagy váltást remekül példázza a helyettes eltitkolt vagyona, ami ugyan csak csöpp a tengerben, de a lehető legjobbkor esett ki a csonti a szekrényből. Nyilván nem véletlenül, lesz még ilyen, "kevés a makk, sok a disznó"...

Ahogy az várható volt nemhogy többek lettek az összefosástól, még kisebbre zsugorodtak. Sikerült elriasztaniuk minden ingadozót, pusztán a nevekkel, amik a lista elején tobzódnak... és akkor még a horror programjukról nem is beszéltünk... Programról nem is lesz szó, mert önmagukban teljesen hiteltelenek.

Én egyébként drukkolok nekik, remélem sikerül elérniük a 14,99%-ot!

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.02.15. 11:58:58

"Örkényt vesszük elő"

Szándékosan pont olyat találtok, aki zsidó és polgár pukkasztani akartok, vagy szimplán a "véletlen" müve hogy ilyet találtok? Én ezt teljesen komolyan kérdezem!

Ja és nem vagyok dzsobbikos!

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.02.15. 12:00:06

@DeMarco:
Jaja az poén lenne, 14,9% az összefosásnak :DD

fefe79 2014.02.15. 12:32:53

Kíváncsi vagyok, ma hányan tudják 40 alatt, hogy a "magamat leszopni" mit jelent.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.02.15. 17:12:19

@DeMarco: "Le vagy maradva. Már rég megy a kampány..."

Látom elkerülte a figyelmedet a "hivatalosan" kifejezés.

A valóságban persze már 4 éve tart.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.02.15. 17:14:42

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: "Szándékosan pont olyat találtok, aki zsidó"

1. Semmi többes szám, ez egy magánember egyszemélyes blogja.

2. Én az egyik legnagyobb MAGYAR írót vettem elő, mert volt egy ide passzoló novellája. Az már a te szégyened (meg a szüleidé, mert ilyennek neveltek) hogy ebben te provokációt látsz.

Bár mit várjon az ember olyasvalakitől, aki még a nicknevét is arra használja fel, hogy zsidózzon egy egészségeset...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.02.16. 08:13:24

@DeMarco:

"Tele vannak a városok a kedvenc bohócos plakátommal, amit vki nagyon eltalált... :))) Minden üzenet a helyén van, nagyon ütős..."

- Annyira ütős a dolog, hogy egyre több ember kérdezi (Mivel Hagyó is rendre ott szerepel), hogy-hogy nem lehetett négy év alatt elitélni?
Szóval lehet, az a plakát még visszaüt.

Tallono 2014.02.16. 12:49:50

@Fedor: "Én az egyik legnagyobb MAGYAR írót vettem elő, mert volt egy ide passzoló novellája. Az már a te szégyened (meg a szüleidé, mert ilyennek neveltek) hogy ebben te provokációt látsz."

Azért Radnóti és Örkény között van különbség...

Tallono 2014.02.17. 05:05:28

@Fedor: Úgy, hogy habár származásilag nem volt magyar, mégis az egyik legjobb, legmagyarabb érzelmű költőnk, míg Örkény szintén a kiválasztott nép fia, tehetséges, de nem magyar érzelmű író, szóval kiemelni, hogy "MAGYAR", az nem enyhe hazugság...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.02.17. 09:26:02

@Tallono: Radnóti költő volt, Örkény meg író, de persze nem ez a legnagyobb baromság abban, amit írtál...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.02.17. 09:27:45

@Tallono: Egyébként nem érzed az ordító ellentmondást aközött, hogy olyanról modott azt, hogy az egyik legmagyarabb volt (egyébként helyesen), akit a zsidó származása miatt pont az olyan vadbarmok kergettek halálba, mint te?

Tallono 2014.02.17. 20:01:45

@Fedor: És nem azt írtam, hogy egyikük költő, másik író? Nem abban állítottam fel az összehasonlítást, hanem abban, hogy Radnóti magyarérzelmű volt, Örkény meg egy gyökértelen pöcs. És azért hoztam fel, mert teljesen jellemző rád, hogy a sorsunkat befolyásoló dolgokról egy ilyen jellemű embert állítasz példának...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.02.18. 16:28:53

@Tallono: 1. Másodjára már írtad, de először nem igazán.
2. Véleményed Örkényről leginkább téged minősít szokás szerint.

Szúrófény 2015.03.25. 05:16:20

Petőfi jóslata nagyon "bejött"! "Ha a nép uralkodni fog az irodalomban, közel áll ahhoz, hogy a politikában is uralkodjék!" Írta Arany Jánosnak a Toldi születésekor! Mára beteljesült! Csak nem szereplőként, hanem az "alkotókként” irodalmat „hamisítók” uralkodnak az irodalomban, politikában!

. Annak, hogy 'á sok szellemi erővel rendelkező zsidóság az irodalom terén csak reklám-silányságokat tudott termelni: nem csak racionaliz¬musa az oka. Racionális volt a római is, irodalma mégis világképletté lett. Legfőbb oka éppen az, hogy a zsidó írók mindenütt hazug alapra: más faj pszichéjébe, vagy egy gyökértelen „nemzetközi” ideológiába, hamis elvonásokra helyezkednek.
Minden egészséges faj magának épít jövőt, és amelyik faj hagyja, hogy egy másik faj életépítésének eszközéül használja fel, megérdemli az elpusztulást. De milyen propagandamunkát végez ezen a téren a magyar intelligencia: a magyar arisztokrácia és a magyar középosztály? Szabó Dezső
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0