Na ennyit ér Orbán szava
2014. április 08. írta: Fedor

Na ennyit ér Orbán szava

Amikor látszott, hogy a nemzetközi visszhangot is keltő országos felháborodás miatt mégse lehet rapid módon felhúzni a Szabadság téren a történelemhamisítás emlékművét, Orbán - ritka kivételként, egyértelműen taktikai megfontolásból - átmenetileg visszakozott:

Február 15-én, a választási kampány hivatalosan is elkezdődött. Belátom, hogy a mostani pillanat aligha alkalmas arra, hogy együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak
- írja Orbán Viktor abban a válaszlevélben, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőségének küldött. Orbán szerint az a veszély fenyeget, hogy "a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját". Ezért a miniszterelnök a levélben azt javasolja, hogy a párbeszédet "a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után" folytassák, de a munkacsoportok addig folytassák a munkát.

Húsvét a jövő hét végén lesz, de ugye a választást már rég megnyerték (van annak már két napja is), így a kompromisszumra hajló hangra már nincs szükség, jöhet újra a beígért egyeztetés helyett a nyers erő:

Úgy tűnik, valóban csak a választások miatt halasztották el a nagy vitákat kavart német megszállási emlékmű felállítását. Kedd délután 10-15 munkás jelent meg a Szabadság téri helyszínen, kordonokat raktak ki, és megkezdték a szoborállítás előkészületeit. Az Index épp kedd reggel kérdezett rá a szoborprojekt sorsára a Miniszterelnökségnél, ahol csak annyit mondtak, hogy a kormányhatározat májusi határidőről szól. Úgy értesültünk, a helyszínen valóban az emlékműépítés munkálatai folynak.

Ennyit lehet adni Orbán szavára.

Azért különösen undorító ez az eljárás (a nyilvánvaló hazugság mellett), mert pont tegnap írt a régi-új miniszterelnöknek a MAZSIHISZ egy - az előzmények ismeretében meglepően békülékeny hangú - gratulációt az újraválasztása alkalmából:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Engedje meg, hogy a magyarországi zsidóság, a zsidó közösség nevében őszintén gratuláljunk ahhoz, hogy 2014. április 6-án a választók akaratából ismételten Ön alakíthatja meg Magyarország Kormányát.

Biztosak vagyunk abban, hogy a következőkben a zsidóság félelem nélkül élhet, szabadon gyakorolhatja vallását, vallhatja meg ősei hitét ebben az országban.

Hisszük, hogy Ön és kormányzata fellép majd az emberi egyenlőség eszméje mellett, fellép az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia minden formájával szemben, különös tekintettel a Holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéseire.

A magyarországi zsidóság bízik abban, hogy az évszázados hagyományoknak megfelelően közjogi státusza változatlan marad, és a parlamentben nem hoznak a jövőben sem olyan döntést, amely megzavarná azt a harmonikus viszonyt, amely biztosította minden itt élő zsidónak az identitásválasztás szabadságát.

További sok sikert, felelősségteljes megbízatásához erőt, türelmet és jó egészséget kívánunk és kérjük Önre, feleségére, gyermekeire, és Hazánkra az Örökkévaló áldását.

Hát most expressz gyorsasággal megkapták a választ. Meg az ország is, hogy kiknek szavazott újra bizalmat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr175988212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2014.04.09. 10:55:35

@valódivélemények: Egyébként meg ha ők ennyire utáltak minket, akkor mi miért szerettük őket? Miért nem tudtunk ellenállni, mint a Vörös Hadseregnek? A civilek miért nem formáltak partizánmozgalmat, mint pl. a lengyelek?

Az oroszok ellen 10 évvel később ment, akkor se volt nagy esély a győzelemre. De ez nem az esélyekről szól.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.04.09. 10:56:51

"Szerinted a Kádár rendszer erőszakkal maradt fenn 40 évig?"

Mint minden diktatúra, igen.
Ha kimentek volna az oroszok semeddig sem maradt volna fenn a rendszer,szépen észrevétlen átcsusszantunk volna "demokráciába", legfeljebb Kádár újra nyert volna a szabad választásokon, mint Horn Gyufa 1994-ben.

"Tényleg nem tudom, miről beszélek veled. Alapvetően fogalmas nincs semmiről. "

Valóban, jobb, ha inkább magaddal beszélgetsz, mert akkor érzed, hogy legalább valaki megért téged.

nál 2014.04.09. 10:57:33

@dany82:
"és 5 millió magyar él a határokon túl, a leadott szavazatok alapján 95%uk fideszes."

Ezt azért gondold át még egyszer. Itt vannak az eredmények:
valasztas.hu/dyn/pv14/szavossz/hu/orszlist.html

A határon túlról 60 059 szavazatot kapott a Fidesz.

Acsabi44 2014.04.09. 10:58:54

A kommentekből kiválóan látszik, mért tart itt az ország, és mért fog ugyanitt tartani még nagyon sokáig.

Virág et. 2014.04.09. 10:59:42

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Amit elmondasz az már a 70-es, 80-as évektől nem igaz. Kevered az 50-es, 60-as éveket.

Nem véletlen, hogy a Kádár-nosztalgiával ma is lehet választást nyerni. Akár 2/3-al is.

@Blogger Géza: Először is, a magyar haderő éppen azok oldalán harcolt, akik "megszálltak" minket. Másrészt volt elég katona otthon is. Harmadrészt 56-ban sem a reguláris hadsereg, hanem a civilek fogtak fegyvert elsősorban.

Virág et. 2014.04.09. 11:02:22

@greatwideopen: "legfeljebb Kádár újra nyert volna a szabad választásokon, mint Horn Gyufa 1994-ben"

Pontosan ezt mondom már x hozzászólás óta. Nem az oroszok konzerválták a rendszert, hanem a kádári taktika, hogy ameddig viszonylagos jólét van, addig nincs ellenkezés. Hasonlítsd össze a komcsi Magyarországot a többi keleti blokkos országgal. Nem véletlen irigyeltek minket.

whatevs11 2014.04.09. 11:02:30

@Virág et.: "Ez nem ovis játék. Ha valaki tuskó, az készüljön fel rá, hogy vele a szintjén beszélnek. Ebből nem tudsz kifarolni."
Akkor gondolom te felkészültél, hiszen egy tuskó vagy már csak az alapján is amit fent idéztem tőled.

"Segítek, ez azt jelenti, hogy nem tetszik nekik. Ha egyetértenének vele, akkor nem sajnálkoznának a széleskörű vita hiányán."
Segítek ez azt jelenti nem értenek egyet azzal, hogy egy megosztó kérdésben leszarták az érintettek egy részének álláspontját és így nem is lett konszenzusos az emlékmű üzenete, tehát nem, nem értenek egyet, de nem azért mert a másik oldal pártját fognák teljes mértékben.
Diplomácia : szegfű troll - 1:0

"Igen, különb. Ők a kormány. Ezt ennyire nehéz felfogni?"
"Nem gondolom, hogy Merkelék rászorulnak a te történelemértelmezésedre vagy kioktatásodra, de a felcsúti kolduséra sem."
Csöpp önellentmondást érzek.

"Ez a legfrissebb. Google-zz ki régebbiket is."
Na végre sikerült megtalálni az igazi problémát, bár akkor igazán leeshetett volna az is hogy az én problémám abba van mennyire ellentmond a holo 14-es promóció a megszállás emlékművesnek. Ugyanis utóbbi tényleg akkora csúsztatás, mint a "mindenmagyarnáci" dogma meg, hogy erre próbáltalak rávezetni, különösen a kövi. bekezdés fényében :D
A kormány paralell tett egy-egy gesztust a zsidóság és a széljobb felé, de az irdatlan baromság hogy utóbbinak köze lenne a holokauszt programhoz.

"Vagy jött a nickváltósdi?"
Sikerült rossz ablakot megnyitni, deal with it, az nem az én bejelentkezett accom volt, akkor most légy oly jó és érdemben válaszolj az idézett részre.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 11:03:32

@Virág et.: pont azért nem, mert 44 márciusáig nyoma nem volt Magyarországon annak, hogy bármiféle háború dúlna itt kérem. Az emberek élték mindennapjaikat, ültek a kávéházak teraszán stb stb. A politika, de főleg a katonai vezetés pedig at ország utolsó pászáz éves történelméből kifolyólag pedig a német nemzetiségnek volt a foglya. Mondom ezt úgy, hogy felmenőim között rengeteg sváb és más német van, tehát nem kívánok kollektíve megbélyegezni senkit.

Nem volt minden sváb feketöves volksbundista. Nem volt mindegyik egy Feketehalmy-Czeydner Feri...

Virág et. 2014.04.09. 11:03:46

@greatwideopen: Átfogalmazva: nem az orosz kivonulás miatt lett itt rendszerváltás, hanem a SZU bukása miatt. Az orosz kivonulás pontosan olyan következménye csak ennek, mint a magyar rendszerváltás.

Ha az oroszok kivonulnak korábban, de a SZU marad, Kádár is maradt volna.

tobeor 2014.04.09. 11:05:44

Látom a jobberek hazudnak megint ahogy szoktak.

1942 január 20-23:
"A Feketehalmy-Czeydner Ferenc altábornagy, Grassy József vezérkari ezredes, Deák László ezredes és Zöldy Márton csendőr százados vezette katonai és csendőr alakulatok több száz ártatlan újvidéki lakost (köztük nőket, gyerekeket, öregeket) lőttek agyon a nyílt utcán, vagy géppuskáztak a jeges folyóba. A délvidéki "razzia" során a hivatalos magyar adatok szerint a honvédek és csendőrök 3340, zömében szerb civil polgárt gyilkoltak le, köztük 729 nőt és 147 gyermeket. A halottak között volt mintegy 700 zsidó is."

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.04.09. 11:07:20

@Virág et.: Ne haragudj, kettőnk közül Te lebegsz kádár nosztalgiában. Én nagyon nem szerettem akkor.

Virág et. 2014.04.09. 11:12:25

@whatevs11: "Akkor gondolom te felkészültél, hiszen egy tuskó vagy már csak az alapján is amit fent idéztem tőled."

Az nehezen lehetne személyeskedés, mivel nem neked írtam. Magadra vetted?

"Diplomácia : szegfű troll - 1:0"

Maszatolsz. A Colombo szoborra ki reagált? Vagy akármelyik másik szoborra. Szerinted ott volt széleskörű egyeztetés? Ne viccelj.

"Csöpp önellentmondást érzek."

???

Milyen ellentmondást? Hol jön az én véleményem oda? Merkelék nem szorulnak rá Orbán történelemmagyarázatra az szerinted ellentmond annak, hogy az én véleményem kevesebbet számít, mint a magyar kormányé? Melyik bolygón és milyen nyelven?

"utóbbinak köze lenne a holokauszt programhoz."

Se pro, se kontra nem volt erre érv. Szerinted nincs hozzá köze, amit a támadások tükrében tett Semjén nyilatkozatra alapozol. Mivel ilyen felsorolás, lista nincs, legalábbis nem elérhető, ezért ez aligha eldöntött kérdés, tény. Két vélemény van: szerintem meg része volt, aztán látták, hogy ebből botrány lesz és magyarázkodnak. Te meg mást gondolsz.

"Sikerült rossz ablakot megnyitni, deal with it"

Nekem csak egy nickem van, szükségét sem éreztem kettőnek soha. A kérdésedre meg válaszoltam fent.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.04.09. 11:13:05

@Virág et.: "Pontosan ezt mondom már x hozzászólás óta. Nem az oroszok konzerválták a rendszert, hanem a kádári taktika, hogy ameddig viszonylagos jólét van, addig nincs ellenkezés. "
Ezzel fogta ki a szelet a vitorlából, s kétségtelenül gyengítette az ellenállást, tanulván Ráfosik példájából.

De itt nem az a kérdés, hanem az, hogy meg lehet-e bélyegezni egy nemzetet azért, mert nem állt ellen folymatosan intenzíven a diktatúrának, tehát nem úgy viselkedett, mint a lengyel. A német megszállás tényét, a bevezetett elnyomást nem teszi semmissé az a tény, hogy a magyarok nem lövették magukat halomra, mint a lengyelek.

Virág et. 2014.04.09. 11:14:36

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Óriási tévedés és bizonyítékom is van rá: én nem a Fideszre szavaztam. Nekem nem kell államatyuska, meg rezsicsökkentés, meg személyi kultusz, centralista állammal. És nem kellenek az új oroszok sem, legalábbis nem legjobb barátnak.

44.5%-nak ez kell. Ők Kádár népe.

Lehet anyázni.

Virág et. 2014.04.09. 11:16:52

@greatwideopen: Ki akar itt bárkit megbélyegezni? Miért lenne tragédia egyszer az életben azt mondani, hogy igen, mi is felelősek vagyunk? Főleg, hogy ezt meg is tették szóban még ez a kormány is?

Ez miért megbélyegzés? A hibák teszik tökéletessé a képet, egy nemzet attól lesz érett, felnőtt, hogy képes a hibáit is elfogadni, azokon túllépni. A magyarság erre képes volt, most miért kell visszalépni és ilyen szánalmas maszatolásba kezdeni?

Mit nem lehet azon érteni, hogy ma senki nem felelős a 2. vh-s történésekért? Az akkori társadalom és vezetés viszont - legalább részben -, de az volt. Ez miért akkora tragédia?

MSZP Afrika Korps 2014.04.09. 11:17:02

Az izraeli nagykövet a választás éjszakáján azMSZP sátrában barbekjúzott.

Ezek után most Orbánnak engedélyt kéne kéni a Mazsihisztől, hogy mit hova építhet.

íhihiihi

Virág et. 2014.04.09. 11:19:36

Az itteni fröcsögés után aligha meglepő, hogy a Telegraph meg az FT úgy ír a magyarokról, ahogy. :(

MSZP Afrika Korps 2014.04.09. 11:21:46

@Virág et.: Orbán nem a Telegraph és FT olvasóknak, és nem is a Mazsihisz tagoknak felelős kormányfője.

íhihi íhihi ííííííhihihihihi

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.04.09. 11:22:02

@Virág et.: Furcsán mosod össze a dolgokat. Mondhatni terelsz. Mindegy, azért is látjuk másként a dolgokat.

Gondolom ha az oroszok nem kellenek, akkor a kínaiak sem. Így hát kapcsold is ki a kínában gyártott PC-d, ami az oroszoktól beszerzett energiával megy, vedd le a kínai ruháid, és szaladj ki az orosz energiával fűtött lakásodból a csípős magyar levegőre.

whatevs11 2014.04.09. 11:22:10

@Virág et.:
" Ha valaki tuskó, az készüljön fel rá, hogy vele a szintjén beszélnek. "
Ebben egy büdös szó nincs a személyes megszólításról, csupán annyi, ha valaki ennyire szeret fröcsögni és még segghülye is hozzá az készüljön fel a hasonló fogadtatásra :)

"Maszatolsz. A Colombo szoborra ki reagált? Vagy akármelyik másik szoborra. Szerinted ott volt széleskörű egyeztetés? Ne viccelj."
Melyikben volt érintett a német kormány? Melyik volt mélyen megosztó?

"Merkelék nem szorulnak rá Orbán történelemmagyarázatra az szerinted ellentmond annak, hogy az én véleményem kevesebbet számít, mint a magyar kormányé? "
Ha magyarázatra nem is, azért a kommunikáció nem árt már csak azért sem mert akkor megismerhetnénk a pontos német álláspontot.
Előbb mint egy alantasabb "villamos" véleményként utalsz orbánék álláspontjára, utána meg mint egyenrangúra, na döntsd már el.

"Se pro, se kontra nem volt erre érv."
index: "Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékművet állítanak Budapest belvárosában, olvasható a kormányhatározat a Magyar Közlöny keddi számában."
Holokauszt emlékévről egy betű nincs, megszállás évfordulóról van, pedig ez még december volt, botrány sehol. Megsúgom ekkor már a Sorsok háza stb. kezdeményezéseknél ott virított az emlékév a cikkekben.
Egyébként meg azt állítod hogy konkrétan a holokauszt emlékév keretein belül akartak egyértelmű gesztust tenni a széljobbnak. Nem a saját taktikai érzékedből kéne kiindulni szerintem :D

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 11:23:01

@Virág et.: nem ők írnak így, hanem akik innen diktálják a cikkeket.

inkább a kommenteket olvasd a cikkek alatt.

itt van pl a die welt förmedvény alá írt német kommentek fordítása:

www.welt.de/debatte/kommentare/article126655384/In-Ungarn-kann-es-jetzt-ungemuetlich-werden.html

tom:
Gratulálok Orbán úrnak!

Volker Dirk Hiller:
Ez a cikk megint egy jó példája annak, hogy a sajtó és a közvélemény köszönő viszonyban sincs egymással. Kényelmetlen?(utalás a cikk címére) - legfeljebb az EU számára.

Karl-Ernst v Hallmackenreuther > Volker Dirk Hiller:
A vélemények mind Orbán pártiak, min vagy úgy felháborodva?

kietz > Karl-Ernst v Hallmackenreuther:
Szerinted ez a cikk Orbán-párti? Olvastál egyátalán Orbán-párti cikket a sajtóban?

Karl-Ernst v Hallmackenreuther > kietz
Úgy értem a kommentek, a közvélemény Orbán-párti, nem a cikk.

Fritz > Karl-Ernst v Hallmackenreuther
Jaj ez csak 'összeesküvés-elmélet', erre te tönkreteszel mindent. Ráadásul tényekkel :)

Fred1999:
A magyarok bátor és büszke nép, akiket nem lehet elnyomni. Olyan utat választanak maguknak, amilyet akarnak, akár tetszik az EU-nak, akár nem. Tanulhatnánk tőlük.

G. Weinelt:
Gratulálok a magyaroknak

vendég:
"Magyarország kényelmetlen lehet"(idézi a cikk címét)....kiknek? Valószínűleg csak Brüsszelnek, Martin Schultznak és Barrosonak. Május 25.-én (EP választás)küldjük el őket!

IB:
A baloldali propaganda ellenzi, hogy az európai emberek maguk döntsenek az identításukról és az értékekről. Hangos nemet a szocialista beetetésre! Itt az idő, hogy Németországban is megváltozzanak a dolgok.

Lex Luthor:
Orbán sokat tesz a magyar emberek érdekeiért ezért mindig újraválasztják. És mivel ezért a mi EU vezetőink állandóan besározzák, számomra világos, hogy valószínűleg jól csinálja amit csinál. Orbán a kevés, ha nem az egyetlen igazi demokrata az EU-ban.

Hawe: Magyarország szerencsés - csak gratulálhatunk a kormányának és a választóinak.

Tom Vander:
Mit jelentsen az, hogy "az EU nem fogadhatja el"? Puccsot robbantanak ki és megbuktatják a kormányt? Demokratikus szavazás volt. Ha arról döntöttek volna a magyarok, hogy kilépnek az EU-ból, azt is kötelessége lenne elfogadnia az EU-nak. Ez a szép a demokráciában.

gassst:
HATALMAS ÉLJEN a bátor magyar embereknek!

mgladbacher:
A magyarok már másodszor választották meg nagy többséggel Orbánt az ország élére, erre EU-s vezetőink nehézségekről beszélnek.
Milyen demkokraták ezek?

Sheldor_der_Eroberer:
Gratulálok Orbán Viktornak a választáson elért eredményéhez!

Dr. Acula:
Mitől lenne "kényelmetlen"? A magyarok mindent jól csináltak, de jellemző: mindenki aki szembemegy az EU-s őrültségekkel, az mindjárt szélsőjobboldali.

Bastasta:
A ma este 7 órás híreket 10 másodpercig tudtam nézni. Amint meghallottam a jobboldali populista kifejezést, nyúltam a távirányítóért és elkapcsoltam a ZDF1-ről. De a többi csatorna sem volt különb. Hagy döntsem el én, hogykit tartok jobboldali, baloldali vagy EU-s populistának, vagy akárminek.

Herbert Frahm Jr.:
Csodálom ezt a bátor apró magyar nemzetet, ahol a többség nem hajlandó behódolni a nyomásgyakorlásnak és az EU-s elnyomásnak. Én ezt úgy hívom nemzeti büszkeség és szabadság és őszintén úgy gondolom, hogy a magyarok valódi európaiak.

A vörös-zöld baloldali demokratát mindig olyan nagyon a szabad választások és népszavazások mellett kardoskodnak, de ha véletlenül a nem nekik megfelelő eredménnyel végződnek, akkor egyből hangosan kiabálnak és csalást gyanítanak.
A magyarok nagy része ismét olyan kormányt választott egy szabad választásokon, amelyik a nemzeti érdekeket az EU-s érdekek elé helyezi. Semmilyen kivetnivalót nem tudok ebben észrevenni. Én is Orbánt választanám ezerszer inkább, mint egy szocialistát vagy egy kommunistát.

Wahler:
Orbán a népéért és az országáért dolgozik, ezért nyeri a választásokat. Jó lenne, ha itt Németországban is lenne egy ilyen valaki.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.09. 11:23:02

@tobeor: Ez most hogy a búsba jön ide? Azt nem teszed hozzá, hogy nem vontak felelőzégre senkit, csak leváltották őket, és kivizsgálták. Mellesleg, hogy mindkét részről készült dokumentációt olvass, ajánlom Délvidéki S. Atilla munkáit forgatásra. Süssed meg mindkét oldalon azt a szelet húzt. De még egyszer, ez hogy a ...-ba jön a témához?

Virág elvtárs, azt mond meg nekem, hogy mennyiben is hasonlít, illetve különbözik a második világháború a késő-kádári 'gulyáskommunizmustól'? Vagy akár a korai kommunizmus a későbbitől?
Én magam sem értem, miért nem fogtak fegyvert a németek ellen, mennyivel szebb lett volna, ha oda vissza b@sszák az országot (már bocsánat). Az orosz megszállásig kávéházi hangulatban üldögéltünk. Az átlagnép mit tudott róla? ugyan mond már el nekem, az egész világ mit tudott a holokausztról a második világháborúban? Egyedül a magyar vezetés tudott a dologról, és próbálkozott (lásd előzetes fegyverszünet, Margaréta-terv, kiugrási kísérlet gyorsan utána lehet olvasni). Nem akartuk a németeket, de jöttek.
Hol van az ellentmondás? Ott, hogy a német megszállás alatt konkrétan mi is történt, és mik voltak a következményei; illetőleg az orosz megszállás alatt mi, és hogyan történt.

dedalon74 2014.04.09. 11:29:06

Egy mellékszál a sok ajvékolónak: A keleti országrész legnagyobb zsinagógáját a nácik, vagy a nyilasok robbantották fel? Egyik sem, az USA bombázta porig, a Piac utcán lévő zsidó érdekeltségű boltokkal egyetemben. Különösebb oka nem volt, ahogy a felelőssége sem merült fel azóta. Viccnek azért erős volt.

tobeor 2014.04.09. 11:30:01

@G. Attila: Úgy jön ide, hogy a jobberek szokás szerint telehazudják a netet történelemhamisítással, most konkrétan azzal, hogy nem volt itt egy zsidó sem veszélyben a német megszállás előtt.

Ez hazugság? Igen, hazugság.

Megcáfoltam a hazug disznókat? Megcáfoltam.

Köszönöm a figyelmet, további szép napot neked is.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.09. 11:32:49

Más részről meg hoppá :). Ki is beszélt a lengyel példáról? Lengyelországot a háború elején pikk-pakk lerohanta az egymással szövetséges náci és szovjet haderő. Nem sok választásuk volt, hogy kollaborálnak-e, vagy ellenállnak. Csak a tényszerűség kedvéért. Teljesen más volt a helyzet a háború elején, amikor Lengyelországot rohanták le, és a háború végén, amikor Magyarországot szállátk meg.

MSZP Afrika Korps 2014.04.09. 11:34:57

@tobeor: NA, majd ha választást nyertek azt hazudtok amit akartok.

Addig is gumigolyót kaptok ha hozzányúltok az új emlékmüvekhöz.

Ez így azt hiszem korrekt.

Hajdú Peter 2014.04.09. 11:35:45

Kurvara semmi kozuk a zsidoknak ahhoz, hogy Orban Viktor milyen szobrot epit.
Ezek utan, epitetnek egy 50 meteres Hitler szobrot a helyere, csak aze, hogy kibasszak veluk es ha pofaznak, akkor meg nagyobbat.

Virág et. 2014.04.09. 11:37:00

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "Legjobb barátnak" Ez a rész kimaradt neked.

@whatevs11: "Ebben egy büdös szó nincs a személyes megszólításról, csupán annyi, ha valaki ennyire szeret fröcsögni és még segghülye is hozzá az készüljön fel a hasonló fogadtatásra :)"

Ebben egyetértünk, ezért válaszoltam neked úgy, hogy. Örülök, hogy ezt mostanra azért sikerült megérteni. Eltartott egy darabig.

"Melyik volt mélyen megosztó?"

Bizony, ekkora botrány szoborból még nem volt. Akkor abban azért egyetértünk végre, hogy a szobor megosztó volt. Ha nem lett volna megosztó (lehetett volna ilyet is csinálni a témában), akkor nem lett volna diplomáciai üzenet sem.

"Ha magyarázatra nem is, azért a kommunikáció nem árt már csak azért sem mert akkor megismerhetnénk a pontos német álláspontot."

A pontos német álláspont a követség rosszallásából kiolvasható. Ennél konkrétabbat ne várj, nem fogsz kapni.

Orbán egyenrangú fél, az új véleménye viszont teljesen szembe megy a másik kettőjével és a világ nagy részével, meg az ő korábbi véleményével is. A németek meg nem szorulnak rá erre a történelem-magyarázatra, van nekik sajátjuk, abban bíznak, nem akarnak sehová túlkompenzálni, nem frusztráltak.

Még mindig nem látom az ellentmondást.

"Holokauszt emlékévről egy betű nincs, megszállás évfordulóról van, pedig ez még december volt, botrány sehol."

2014-et holokauszt emlékévvé ez a kormány nyilvánította. Az egész évet, lesznek országszerte elszórtan rendezvények.

A német megszállásról szóló emlékmű gondolata beleillene ebbe a rendszerbe. A konkrét megvalósítás a probléma. Nincs köztünk vita abban, hogy mi volt ezzel a célja Orbánnak.

Ha elfogadnám is egy pillanatra a te álláspontod, hogy ez nem volt része az emlékév hivatalos programjának, akkor se jobb a helyzet. Egy egész évet szentelnek a megemlékezésnek, aztán azzal a lendülettel bőszen elkezdik átírni a történelmet is. Ez minimum ízléstelen, a botrány meg borítékolható volt.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.09. 11:37:38

@tobeor: Én ezt megértem, de nem a témához kapcsolódik. A délvidéki események külön téma, és nagyon komoly vádak vannak mindkét oldalról. Nem hiába ajánlom azt a könyvet elolvasásra. Jah, nem írtam le a címét. fejezetek a rácjárások történetéből. Azt hiszem, így van. Csak, hogy nézd meg mindkét oldalt, ha érdekel a téma.
Nem a jobberek kiváltsága a történelemhamisítás, hanem mindenkié, aki egy ideológiának akarja alárendelni a valós történéseket. Szóval ennek szintén két oldala van. Emlékszem arra a történelemkönyvre, ahol Dózsa György felkelése, és Rákóczy szabadságharca osztályharc volt :).

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.04.09. 11:41:37

@Virág et.: "Mit nem lehet azon érteni, hogy ma senki nem felelős a 2. vh-s történésekért? Az akkori társadalom és vezetés viszont - legalább részben -, de az volt. Ez miért akkora tragédia?"

Abszolute nem tragédia, de ez a poszt az emlékműről szól. Nekem ugyan eszembe nem jutna egy emlékművet emelni a német megszállásnak, de ha már készül egy, nem bánom. Mert az egy agresszió volt, s elvesztettük függetlenségünket. Bár lehetne valamilyen kombinált emlékmű is a német sas mellé még oda lehetne faragni egy szárnyas orosz matrjoskababát is, és akkor teljes lenne a kép.

Virág et. 2014.04.09. 11:41:43

@G. Attila: A 2. vh-ból nem a holokauszt miatt akartunk kiugrani. A németekkel nem a holokauszt volt az egyetlen baj a 2. vh. alatt. Lényegében szuverén országokat hódítottak meg és foglaltak el. Holokauszt nélkül is nehéz megideologizálni a németek melletti kiállást, itt már rég nem régi sérelmekről volt szó pl. fél Európa megszállásakor.

Nem tudom, mit kellett volna tenni. Az biztos, hogy más népek fegyvert fogtak és szenvedtek. Pl. a lengyelek helyben vagy a csehek emigrációból is. Az biztos, hogy selymesen és simán ment a megszállás és a legtöbb ember lényegében alig észlelt valamit a napi életében. Ez teljesen szembe megy egy átlagos megszállással: pl. az oroszok bevonulásával 56-ban. Ebből indulok ki.

tobeor 2014.04.09. 11:42:41

@MSZP Afrika Korps: Mi van, bevezették a etet a disznóólba? :D

@G. Attila: De, kapcsolódik, itt olvastam olyan kommentet amelyik azt hazudta amit szépen megcáfoltam. Illetve amit írtam eleve igazolja miért hazug az a szobor, amit fel akarnak állítani.
Mit rágódsz azon hogy kapcsolódik-e vagy sem? Ha a tartalmával van bajod akkor azt írd, egyébként meg akkor gyakorlom a szólásszabadságom amikor akarom, nem fogom zavartatni magam tőled.
Valóban nem csak a jobberek kiváltsága a történelemhamisítás, de itt és most ebben az ügyben ők a hunyók. És ezzel szégyent hoznak az egész magyarságra, tehát nekem, mint igaz magyarnak nemzeti és morális kötelességem cáfolni a hamisításukat.

Virág et. 2014.04.09. 11:43:23

@greatwideopen: A német megszállásról emlékművet lehet emelni, ezzel nincs is baj. A baj a megvalósítással van.

Én_vezettem_? 2014.04.09. 11:44:39

@nál: miért nem a jobbikra szavaztam?

Egyszerű: a gyúlölet nem old meg semmit. Sötétség ellen nem lehet sötétséggel harcolni. Röviden ennyi.(ha akarod kifejtem akár priviben is :))

Ja, egy székely rokonom azt mondta, a kommunista ex-párttitkár rokonát is szégyelli, de jobbikos rokonait még jobban, mert ŐK tudják milyen a kirekesztés faji alapon.
(erdélyben sosem volt divat az etnikai alapú vagy vallási kirekesztés. a románokkal is békés az együttműködés, kivéve ahol az ottani exkomcsi újnáci politikusok nem szítják a magyarellenességet)

na erre varrjunk gombot :) :)

hambig 2014.04.09. 11:44:53

@anonymand: Nem kérdeztem meg mindenkit, de nagyon könnyen beazonosítható az a pár tucat ember aki vinnyog a szobor miatt. Továbbra is úgy gondolom, hogy a cikk előszavában említett országos felháborodás erős túlzás a kialakult helyzettel kapcsolatban. Nem látom a tiltakozók ezreit az utcákon, illetve az aláírás gyűjtő standokat sem. Az ilyen blogokon ajvékolnak csak. Ahogyan Te is. Ha neked felmegy a vérnyomásod attól, hogy egy számodra vadidegen ember mit ír egy hozzászólásban akkor javaslom ne nagyon olvass ilyeneket. Még a végén rohamod lesz tőle, azt meg nem akarja senki. Ugyanis ha megfigyeled a kommentek többsége nem veled van egy véleménnyel. Vagy ez Téged nem foglalkoztat? Az elő kommentem utolsó sorát továbbra is fent kell , hogy tartsam, nem látom normális állapotnak, hogy egy maroknyi ám annál hangosabban ajvékoló ember mondja meg , hogy mit hogyan kell csinálni. Az utolsó kommentedet olvasva biztosan elégedett vagy, hogy jól megmondtad, de finoman jelezném, hogy továbbra sem válaszoltál semmit, valószínűleg azért nem mert nem tudsz, és pontosan ezért terelted el a beszélgetést is.

MSZP Afrika Korps 2014.04.09. 11:47:23

@Virág et.: Nem, semmi baj nincs a megvalósítással.

A maszihisz közeli kultúrpápák mindössze megszokták 1947 óta, hogy a történelmet úgy kell értelmezni ahogy ők tanjtják.

Most másképp vannak a dolgok, már nem csak az ő véleményük számít. Nehéz ezt lenyelni, de le fogják.

whatevs11 2014.04.09. 11:47:26

@Virág et.: "Ebben egyetértünk, ezért válaszoltam neked úgy, hogy. Örülök, hogy ezt mostanra azért sikerült megérteni. Eltartott egy darabig."
A probléma hogy ennek függvényében én válaszoltam először és te voltál tuskó először, hiszen elvonatkoztattunk a személyes érintettségtől a definícióddal, epic fail pajtikám.

"Akkor abban azért egyetértünk végre"
nem végre, ezzel kezdtem, csak olvasni kéne megtanulni, de legalábbis kalibrálni a feldolgozási időn.

"nem akarnak sehová túlkompenzálni, nem frusztráltak." A mazsihisz viszont az, hogy okkal vagy ok nélkül frusztráltak most szerintem hagyjuk, szerintem is-is.

"Még mindig nem látom az ellentmondást." A vezírezés és hasonlók alantas megbélyegzése az egyik félnek, ahelyett hogy mondjuk azzal kezdted volna, hogy itt az egyik tárgyaló fél súlyos önellentmondásban szenved.
Értékelésnél leminősítesz, felelősségnél kiegyenlítesz, ez gáz.

"2014-et holokauszt emlékévvé ez a kormány nyilvánította. Az egész évet, lesznek országszerte elszórtan rendezvények. "
... so? what?

"Ha elfogadnám is egy pillanatra a te álláspontod, hogy ez nem volt része az emlékév hivatalos programjának, akkor se jobb a helyzet. Egy egész évet szentelnek a megemlékezésnek, aztán azzal a lendülettel bőszen elkezdik átírni a történelmet is. Ez minimum ízléstelen, a botrány meg borítékolható volt."
Dettó, erről beszélek a kezdetektől, csak sikerült felfogni. Egyébként nem volt sehol soha úgy említve, mint az emlékév része, se előbb se utóbb így elég nehéz ezt bemagyarázni és pont azért cseng össze a kettő mert mindkettő gesztus egy-egy oldal felé és abban reménykedtek hogy mindkettő ellen a két oldal mocska szólal fel leghangosabban. Nos ez sajnos sikerült és ezzel a hisztivel ellehetetlenítették az egyébként jogos kritikát is... well played

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.04.09. 11:48:10

@Virág et.: Ezzel a hozzászólással ungárklárai magasságokba emelkedtél. Amikor tiltakoztak a budai turulszobor ellen, akkor azt mondta, hogy nem a turullal, mint szimbólummal van a baj, hanem speckó ezzel a turullal, mert ez olyan támadó turul vagy miféle.
Sajnos pontosan nem tudom idézni, pedig az egy igazi gyöngyszem volt.

Blogger Géza 2014.04.09. 12:00:15

@Virág et.: Szóval végül is az a te problémád, hogy 1944-ben túl kevesen mentek neki a magyar fegyvertelen civilek közül a német hadseregnek. Remek. Ezt akkor tudnám elfogadni itt érvnek, ha az emlékmű német katonákat puszta kézzel megfojtó magyar civileket vagy valami hasonlót ábrázolna. De rohadtul nem azt ábrázolja.

A történelemhamisítás a vörösök idején ment, amikor hirtelen mindenki kamu partizán lett. Most ugyanez az oldal a másik irányú hamisítást próbálja erőltetni épp aktuális érdekeinek függvényében. Nem lehetne ezt egyszer végre abbahagyni?

Csak beugrottam 2014.04.09. 12:06:01

Miért is meglepő ez?
Hiszen már 2011-ben megmondta buktor:
"Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"

Miért hiszik ennyi év után is ,hogy a fütyesz szavában meg lehet bízni.Egy definiált hazudozót gazembernek kell tekinteni és úgy is kell bánni vele.

MSZP Afrika Korps 2014.04.09. 12:08:13

@Csak beugrottam: hüpp hüpp ki védi meg a demokrciát?

Kalmár 2014.04.09. 12:21:15

Észrevettétek, hogy a balliberális erők összesen a szavazatok 1/4-ét érték el?

Az emberek tudnak a Paksi bővítési tervről.
Tudnak az emlékmű tervéről.
Tudnak az egykulcsos adótól.
Tudnak a 4 év kormányzati tevékenységekről.
Tudnak a trafikokról.
Tudnak a kettős állampolgárságról.
stbstbstb

Tudnak a balliberálisok véleményéről is.

Ezek tudtában mentek el szavazni!
Tudjátok az eredményt!

Csak akkor van demokrácia ha titeket választanak?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.04.09. 12:23:57

@dr kíváncsivagyok: tobb mint 5 millio szavazta meg orbant. tudod, mesterhazy is megmondta.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.09. 12:25:50

@Virág et.: A lengyeleket lerohanták, van egy picike különbség. A csehek meg emigrációból harcoltak, de nem rémlik, hogy a komplett cseh nemzet emigrált volna. Beszélek itt a Cseh-Morva Protektoirátusról. Megszüntették az országot, persze, hogy élesebb volt az ellenállás.
Persze, hogy nem volt fegyveres megszállás, ezt kár is tagadni. Nem is teszem. Csupán azt mondom, hogy bejött egy hatalom, ami ellen azért nem tett a nép, mert nem fegyveresen jött be, hanem puccsokkal, és folyamatos belső bomlasztással. És amikor egy világháború zajlik éppen, én elhiszem, hogy nem sok embernek tűnik fel. A német megszállás közvetlen áldozatai a zsidók voltak. Ezzel megint nem kell vitatkozni, és nem is lehet (a mai ismereteink fényében). De azáltal, hogy gáncsolták a magyar kiugrást, hogy puccs keretében foglalták el a magyar vezető pozicíókat, és zsarolással kötötték meg az addigi vezetők kezét, közvetve az egész magyar nemzetre káros, és fájó volt. Belemanőverezték az országot a nyilas uralomba. Ha valami csoda folytán szövetségesek '43-ban Magyarországra kerültek volna, akkor láttál volna igazi kollaborálást. Erről vannak feljegyzések. Már Moszkvával is egyezkedett a kormány, csak akkor meg Horthy fiát rabolták el. Én nem vádolnám a magyar kormány azzal, hogy kollaboráns volt. Megpróbálta ameddig lehet elkerülni a háborút, és azt, hogy bábkormány kerüljön hatalomra. Ez is szörnyű kompromisszumokkal járt, de igen helyesen látta azt szerintem, hogy egyedül nincs esélye ellenállni, és, ha megteszi, jóval roszabb lesz mindenkinek, aki magyarországon él.
Abban tér el a véleményünk akkor, hogy szerintem megszállás nem csak fegyveresen lehetséges, és erre volt példa az, ahogy a németek megszállták Magyarországot.
Ami a holokausztot illeti. A korabeli sajtóban nem volt főhír a holokauszt. Érdekes utána nézni, hogy mikor is szerzett tudomást a világ erről, és hogyan. Ne a mai tudásunkat kérjük számon a korabeli embereken.

hambig 2014.04.09. 12:29:13

@Kalmár: 5%os szdsz irányítja a gazdasági és eü tárcát akkor demokrácia van. Ezt a történetet már ismerjük..

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.04.09. 12:35:31

@Én_vezettem_?: "(erdélyben sosem volt divat az etnikai alapú vagy vallási kirekesztés. a románokkal is békés az együttműködés,"

Ezen felnevettem. Aztán rájöttem, hogy komolyan gondolod, és sírtam.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.09. 12:42:54

De ezzel a történelmi fordulattak kicsit eltérünk a tárgytól, nem? Már csak azért, mert elvileg nem ez a téma, hanem az, hogy O.V. azt igérte, hogy hűsvét után beszélnek róla, és ezzel szemben elkordonozták. Akkor most konkrétan nekifogtak építeni?
Mellesleg én hallottam úgy 8 éve kordonbontásért 4 év felfüggesztettet, hála z égnek, hogy most nem így lett, sőt, meg sem akadályozták. Azért ez jóval demokratikusabb dolog.
És még valaki mondja meg nekem azt, hogy van egy ilyen helyzet, ami akár társadalmi vitát is generálhat. Akkor mi a fenének mennek oda az összefogott baloldaliak, hogy a mellüket döngetve ajvékoljanak? Ennyire ostobák? Ezzel, hogy egy ilyen téma mellé álltak, csak azt érték el, hogy elmarad a vita, és a magyar közvélemény nagy része reflexből elutasítja, mert ők ott vannak. Nem veszik észre, hogy amihez a nevüket adják, azt gyengítik? Ha tiltakozni akarnak, akkor menjenek oda civilként. Úgyis elmondják rájuk ugyanazt sok helyen, de azért mégsem egyenértékű a kettő.

Csekkliszt#10 2014.04.09. 12:47:34

Bár teljesen jogos a fehaborodas ellene, már nem számít.
Az MSZP meg óriási öngólt rúg ha ezert népszavazást akar - már megint faszok, nem tanulnak???

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.09. 12:48:22

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Az orbánista emlékmű csak azért lesz, hogy legitimizálja a szovjet emlékművet, mert azzal hogy azt sugallja hogy a németek megszállták Magyarországot, azzal azt is sugallja hogy a szovjetek felszabadítani jöttek ide.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kalmár 2014.04.09. 12:50:35

Jellemző, hogy mennyire nem értik a politikát a balliberálisok!

Senki nem gondolja, hogy bármilyen párbeszéd megváltoztatná a liberálisok véleményét az emlékműről.
Ha meg kellene várni míg beleegyeznek SOHA nem készülne el. Ezt mindenki tudja.
Annak ellenére, hogy a zsidó hitközség is évtizedek óta megemlékezik a megszállásról, most napi politikai okból hisztériát keltenek.
Ez is világos.

Még akkor is ha Viktor hibázott,(nem elfogadva de feltéve) egyszerűen öngól ekkora botrányt kelteni!

Persze egy rendőr sem fogja őket megverni, bár mennyire is szeretnék!

Virág et. 2014.04.09. 12:51:17

@whatevs11: "hiszen elvonatkoztattunk a személyes érintettségtől a definícióddal, epic fail pajtikám"

Attól függ, honnan nézed. Az én véleményem nem változott: te személyeskedtél elsőnek, arra válaszoltam én, a tiédhez méltó hangnemben.

"Értékelésnél leminősítesz, felelősségnél kiegyenlítesz, ez gáz."

Dehogy az. ÉN minősítek, az az ÉN véleményem. Az egyenlőség viszont nem köztem és a többi között van, hanem a három érintett között. Nincs itt ellentmondás.

"Egyébként nem volt sehol soha úgy említve, mint az emlékév része"

Ott tér el a véleményünk, hogy szerintem meg csak azért nem, mert jött a botrány / hiszti (ahogy tetszik). Ha nincs ez a felhördülés, akkor bármibe lefogadom, hogy szépen besorolják a többi emlékéves program közé. Persze ez ma már bizonyíthatatlan.

@greatwideopen: Akkor nagyon nem értetted meg. Meg lehet a megszállásról emlékezni úgyis, hogy közben nem maszatoljuk az akkori felelősségünket.

@Blogger Géza: A problémám, hogy nem volt ellenállás. Ebből nehéz arra következtetni, hogy ez csupán egy racionális döntés volt, mert úgyis értelmetlen lett volna. A megszállás elleni ellenállás az ritkán racionális döntés, zsigeri, érzelmeken alapuló. Mint a hazaszeretet.
Vagy minden magyar akkor hidegfejű számító volt, vagy mégsem volt akkora ellenérzés a németekkel szemben.

Csak ennyit mondtam.

whatevs11 2014.04.09. 12:59:39

@Virág et.:
Ez így már annyira szubjektív, hogy nem érdemes róla vitázni, ki mit gondolt és ki kinek a gondolatáról mit gondolt a másik gondolkozásából kiindulva :D

dr kíváncsivagyok 2014.04.09. 13:01:14

@Kalmár:
"Lopáson kapták Cs. Anikót, a szociális és egészségügyi bizottság elnökét, független képviselőt Polgár egyik üzletében"

Ha Fideszes lenne , szobrot állítanátok neki..

dr kíváncsivagyok 2014.04.09. 13:06:09

@Kalmár:

"101-ből 101-en a Fideszre szavaztak. Az ország legszegényebb településén csak cigányok élnek."

Na,...na... EZ MI ?
Ezek a meggyozodéses , elkotelezett Fidesz-szavazók ?
Az egész országban megvezettétek ezeket a szerencsétleneket , akik a lgtobb kárt szenvedik el a csuti ártány uralkodása alatt !!

Kalmár 2014.04.09. 13:14:13

@dr kíváncsivagyok: Először is részvétem a választási eredmény miatt.

Hol történt a lopás?
Nem a Bakács téren véletlenül? :))

Talán nektek csendben kellene lenni ilyenkor.
Az érintett képviselő rokona a polgármesternek. Igen annak aki az MSZP-ből lépett át a DK-ba és folyik ellene több büntető ügy!

Jó csapat!

Ez is a ti szemetetek!
Balfék!

Most már a Maci jut eszembe rólad a viccből!

Vadász,vadász te szopni jársz ide!
:))

Kalmár 2014.04.09. 13:15:41

@dr kíváncsivagyok: Most a Fideszesek a rasszisták vagy te?

Sürgősen döntsd el, hogy ki vagy!

nál 2014.04.09. 13:15:54

@Én_vezettem_?:
Köszi a választ!

Én egyébként legszívesebben a Modern Magyarország mozgalomra szavaztam volna - még úgy is, hogy egyébként a kapitalista liberális férgek táborát gyarapítom -, mert nekik volt a legértelmesebben - és legkorábban! - összerakott programjuk, és nem utolsósorban azokkal a kérdésekkel is foglalkoztak, amiket a fentebbi kommentedben te is leírtál.

Én_vezettem_? 2014.04.09. 13:22:45

@nál: szívesen :)
hát választani mo-n nagyon nehéz kérdés.
őszintén szólva bármely párt + nem szavazók + fasszal szavazók helyébe is bele tudom magam képzelni, és mindenki mondhat nagyon erős érveket.
Az enyémek ezek voltak.
Jó lenne ha mindenki elmondaná egymásnak, ő kire és MIÉRT szavazott, talán több teteje lenne, mint le faszitázni, nácizni, birkázni, komcsizni egymást. Mert akkor soha nem fogom a másik embert megérteni, mi jár a fejében, ha annyira félek hogy neadjisten igaza van és nekem nem, hogy már elöljáróba elmagyarázom, hogy ő birka, megvették, lefizették, stb stb....

dr kíváncsivagyok 2014.04.09. 13:27:04

@Kalmár:
Lenne pár szavad ahhoz a 6 millió választóhoz is , aki nem szavazott a csuti ártányra ?

MSZP Afrika Korps 2014.04.09. 13:27:52

@dr kíváncsivagyok: Nekem lenne.

Teccettek volna a csutiártányra szavazni!

Nyíhahahhaaha

Kalmár 2014.04.09. 13:49:19

@dr kíváncsivagyok:

Persze:

Hajrá Magyarország!
Hajrá Magyarok!

dr kíváncsivagyok 2014.04.09. 13:49:30

@Kalmár:

Tudod mit ?
Igazatok van...
Hagyjuk Orvbánt dolgozni és drukkoljunk a sikerének !
De mi van , ha a 4 év alatt elért 2 % - os novekedés beáll erre a pályára ?
Mi van , ha nem csak a Szlovák , Lengyel , Cseh , Horvár, Szlovén gazdaság hagy le minket , hanem Románia is ?
Akkor mit léptek ?
Mit léptek ha nem novekszik a munkahelyek szama ?
Mit léptek , ha stagnálás lesz , vagy elhanyagolható javulás , mint most is ??

MSZP Afrika Korps 2014.04.09. 13:56:16

@dr kíváncsivagyok: 'Hagyjuk Orvbánt dolgozni és drukkoljunk a sikerének !
De mi van , ha a 4 év alatt elért 2 % - os novekedés beáll erre a pályára ?
Mi van , ha nem csak a Szlovák , Lengyel , Cseh , Horvár, Szlovén gazdaság hagy le minket , hanem Románia is ?
Akkor mit léptek ?
Mit léptek ha nem novekszik a munkahelyek szama ?
Mit léptek , ha stagnálás lesz , vagy elhanyagolható javulás , mint most is ??'

Attól függ. Ha megint felsorakozik az mszp-szdsz akkor 2/3 a fidesznek. Vagy hogy gondoltad?

Kalmár 2014.04.09. 13:58:09

Akkor nem szavazunk rá.

Bár a baloldal -6% gdp, munkanélküliség dupla, adósság dupla teljesítményéhez képest "valószínűleg" jobb lesz.

Ha jól látom a "bölcs IMF a növekedési várakozását kb duplára emelte, az inflációs várakozását harmadára......

Ezeknek a kritikái elég gyenge lábakon állnak!

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 13:58:25

@Virág et.: "A civilek miért nem formáltak partizánmozgalmat, mint pl. a lengyelek?"

mert a megszállásig jóformán senk nem érezte a bőrén azt, hogy itt bármiféle háború lenne. a lengyeleknél meg a franciáknál pedig akkorra már végigvonult rajtuk 2 hadsereg oda-vissza.

oszt a megszállás után meg minek akartál volna ellenállni, meg kinek? mindkét oldalról megtámadtak, és itt gyilkolták egymást meg minket.

és látod te is igazolod amit írtam. azt írod kollaboránsok voltunk. hát az anyád picsája az. egyrészt már nem is él jóformán senki azok közül, akik akkor nagykorúak voltak, másrészt azt senki nem hazudhatja el többet, hogy a német megszállástól kezdve mi is áldozatok voltunk.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 14:00:28

@dr kíváncsivagyok: szóljatok az EU-s meg AIPAC-os haveroknak, akiket ránk uszítottatok, hogy nem jött be a dolog, inkább tessenek minket békén hagyni, és támogatni ezt az "orbánsátánt".

mondjuk kezdhetnék azzal, hogy a minden alap nélküli leminősítéseket visszavonják, és kicsit becsukják a szemüket, ha mondjuk 4% lesz a hiány annak érdekében, hogy legyen növekedés.

nu pagagyí 2014.04.09. 14:07:11

A lélekben, néhány oligarcha, valamint saját maga, valamint Simicska, Papcsák és Rogán miniszterelnöke ismét megmutatta mennyire becsüli népét. Amíg ezt a pökhendi stílust tapasztaljuk részéről, szüntelenül emlékeztetni kell arra, hogy újabb országlását csak a szavazók kisebbsége támogatta. Addig kell pofozni, amíg le nem mond, vagy hajlandó őszintén tárgyalni a klientúráján kívüli szervezetekkel is.

Kalmár 2014.04.09. 14:19:39

@valódivélemények: Egyetértek.
Ukrajnában sem kezdtek kiegyenesített kaszával nekimenni a nagy medvének!
Nem azért mert egyetértenek a megszállással, hanem mert a háborútól mindenki retteg. (nem alaptalanul)
Akinek gyereke van tudja, nem fogok fegyvert csak a végső esetben!
Lavírozni, próbálni megúszni.

Emberi gyarlóság. Túlélési ösztön.

Ha valaki 100 év múlva emlékművet állít majd az Orosz megszállásnak, azt remélem, hogy senki nem fogja "Putyinistának" nevezni.

nu pagagyí 2014.04.09. 14:20:07

@valódivélemények: A leminősítések piaci értékítéletek. Magán minősítő szervezetek értékelnek egy-egy országot, hogy a magáncégek, tőketulajdonosok tudják, érdemes-e befektetniük vagy kötvényt venniük egy adott országban. Nekik ez a véleményük, amit kívülről elég nehéz befolyásolni, ugyanis ha sutba dobnák a szakmai szempontokat, nem lehetne nekik hinni és ez esetben már nem is lennének. Így működik a piaci verseny.

Netuddki. 2014.04.09. 14:21:28

@valódivélemények: ""A civilek miért nem formáltak partizánmozgalmat, mint pl. a lengyelek?"

mert a megszállásig jóformán senk nem érezte a bőrén azt, hogy itt bármiféle háború lenne. a lengyeleknél meg a franciáknál pedig akkorra már végigvonult rajtuk 2 hadsereg oda-vissza."

B+, te sík hülye vagy! Nekem úgy rémlik, Németország mintha a szövetségesünk lett volna...

Kalmár 2014.04.09. 14:21:58

@nu pagagyí:

Ja....majdnem ki is kapott. De mégsem.

Te kómában voltál eddig?

nál 2014.04.09. 14:22:21

@Én_vezettem_?:

"Jó lenne ha mindenki elmondaná egymásnak, ő kire és MIÉRT szavazott, talán több teteje lenne, mint le faszitázni, nácizni, birkázni, komcsizni egymást. Mert akkor soha nem fogom a másik embert megérteni, mi jár a fejében, ha annyira félek hogy neadjisten igaza van és nekem nem, hogy már elöljáróba elmagyarázom, hogy ő birka, megvették, lefizették, stb stb...."

Tökéletesen igaz.
Én abból indultam ki, hogy van 4 komolyan vehetô jelölt: Fidesz, Jobbik, LMP, MSZP összeborulás. Ebbôl Fidesz kiesik, mert nem szeretném, ha folytatnák. A Jobbik kiesik, mert hát jó érzésű kultúrember vagyok. Ex-MSZP kiesik, mert van ott ugyan egy-két eltévedt értelmes figura, de egyrészt korpa közé keveredtek, másrészt akik ennyire bénák ellenzékben, azok nem kapnak tőlem bizalmat. Szóval maradt az LMP, bár az LMP aktivistákat nem támogatni, hanem inkább kiidegelni szoktam sötétzöld-ellenességemmel, atomenergia iránti rajongásommal, és "rendpárti liberális" felfogásommal, de legalább nem undorodom tőlük úgy, mint a másik háromtól.
Ha a MoMa indult volna, ők kapták volna a voksomat.

Kalmár 2014.04.09. 14:22:42

@kovi1970: Mint Putyin Krímnek...

DeMarco 2014.04.09. 14:23:11

Látom még mindig ezen rágódtok...

@Fedor: Másodszorra sem válaszoltál a kérdésemre. Ezt beismerésnek tekintem és a vita lezárásának.

Az már csak hab a tortán, h mennyire beégett szokás szerint olgicska, vagy, h a ballibák népszavazást akarnak róla indítani... Tényleg semmiből sem tanultok... semmiből...

nu pagagyí 2014.04.09. 14:26:46

@Kalmár: Ha nálunk azért állítanának emlékművet az orosz megszállásnak, hogy Rákosi gaztetteit az oroszokra fogják az ugyanolyan undorító lenne, mint a mostani, a Horthy-rendszer disznóságait mentegető szobor. Azt hiszem Bajnai mondta jól, ha már a téma foglalkoztatja Orbánt, akkor az ellenállásnak állítson inkább szobrot (ja, hogy az nem nagyon volt?).

Virág et. 2014.04.09. 14:35:17

@valódivélemények: A franciákon nem vonult végig semmilyen hadsereg, lényegében minimális ellenállás után adták meg magukat a németeknek. Azóta is röhög rajtuk a fél világ.

Ennek ellenére partizánok voltak szép számmal.

"oszt a megszállás után meg minek akartál volna ellenállni, meg kinek? "

A partizánmozgalom lényege, hogy csak a megszállás után van értelme. Épp azért partizánmozgalom a neve.

Egyébként volt itt még egy kis idő a megszállás és az orosz bevonulás között, nem gondolod?

"és látod te is igazolod amit írtam. azt írod kollaboránsok voltunk. hát az anyád picsája az. egyrészt már nem is él jóformán senki azok közül, akik akkor nagykorúak voltak"

???

És ahhoz, hogy akkor a németekkel szövetségben legyünk, ahhoz ma valakinek élnie kéne?

Miért olyan borzasztó elismerni, amit amúgy a világ tényként kezel: hogy a 2. vh-ban mi a németek szövetségesei voltunk. Nem állítom, hogy a leglelkesebbek, de akkor is szövetségesek. Az olaszok, a japánok stb. sem igyekeznek mosdatni magukat. Ez volt és kész. Ezt miért kell letagadni? Ezt nem értem az egész történetbe, hogy miért kell ezeket a tényeket megmásítani, maszatolni. Fel nem tudom fogni. Ettől nem vagyunk ma kevesebbek semmilyen téren. A főfelelős Németország ma Európa elsőszámú hatalma és de facto vezető nemzete.

Vicc az egész.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 14:37:52

@nu pagagyí: te ezt el is hiszed? :D
csak 1 dolog: az osztrák bankrendszer magyarországi kitettsége olyan fokú, hogy a két ország jelenlegi besorolása kizárja azt, hogy mindkettő egyszerre valóságos legyen.
vagy ők nem lehetnek AA, vagy mi nem lehetünk bóvliban.
és még lehetne sorolni, vagy idézni Barrosot, hogy a hitelminősítők mennyire 'függetlenek' még szerinte is...

@kovi1970: igen. vonakodó szövetséges. hallottad már ezt a kifejezést? nem, akkor húzzál a könyvtárba, vagy vissza az iskolába.
már 43ban véget akartunk vetni ennek a szövetségnek, de nem hagyták.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.04.09. 14:40:26

@nál: "Ha a MoMa indult volna, ők kapták volna a voksomat."

Indult. Összefos...őőő Kormányváltó Erőnek hívták magukat.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 14:42:36

@Virág et.: "A franciákon nem vonult végig semmilyen hadsereg, lényegében minimális ellenállás után adták meg magukat a németeknek. Azóta is röhög rajtuk a fél világ."

tehát Hitler nem vonult be párizsba?
nem lett La Rochelle a német tengeralattjárók bázisa? nem épült atlanti fal? nem süllyesztette el a francia flotta maradékát a nagy szövetségesük, az angolok?
a partraszállás után nem voltak harcok francia területen?

a franciákat 40ben szállták meg, minket meg 44ben, 3 hónappal a nyugati front megnyitása, és fél évvel azelőtt, hogy az ukrán front elérte volna az országot.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.04.09. 14:46:03

@nu pagagyí: "A leminősítések piaci értékítéletek. Magán minősítő szervezetek értékelnek egy-egy országot, hogy a magáncégek, "

Blablablabla... A piac szarik a minősítő intézetekre és vígan megfinanszíroz minket.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 14:47:57

@Virág et.: " Az olaszok"

menj el olaszországba, és próbáld meg azt kommunikálni, hogy az egész ország szemét náci (nem, nem fasisztam hanem náci), és a holokausztrét kizárólag ők a felelősek.

vagy próbálj meg tiltakozni a Fosse Ardeatine emlékmű ellen, mondva, hogy a mészárláshoz olasz kollaboránsok is segédkeztek. próbáld elvitatni azt, hogy a kollaboránsok ellenére az olaszok az áldozatai voltak annak, hiszen ők szövetségesek voltak, és így mindenki kizárólag csak bűnös lehet. aki mégis áldozatul esett, az max elszámította magát, vagy járulékos veszteség.

azt hiszem a legjobb esetben is meglincselne a feldühödött olasz tömeg.

nál 2014.04.09. 15:00:56

@greatwideopen:
Jó, ez igaz, úgy értettem, hogy külön jelöltként. Pont amiatt csalódtam bennük, hogy inkább összeálltak a tróger bandával.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.09. 15:07:14

A helyzet az, hogy nálunk nem igazán volt lehetőség partizánkodni, hiszen, mire beindult volna, nem volt magyarország területén az a front mögötti megszállt terület, ahol a partizánok tevékenykedni szoktak. Egy komoly partizánmozgalom nem abból áll, hogy no, akkor megyek a sufniba a karabélyért, és lövöm akin Wermacht vagy SS egyenruha van. Érdemes elolvasni Hemingway: Akiért a harang szól című regényét.
Nagyon szép párhuzam, hogy ahogy Rákosi bűneit sem kenjük az oroszokra, úgy a kollaboráns magyar kormányét sem a németekre. Amiben lehet érdemi vitát folytatni, az az, hogy ki is volt ez a kollaboráns kormány? Szerintem egy bábhatalom, amit a németek állítottak fel az addigi magyar kormány megbuktatásával. Elmondtam, miért gondolom így. Én nem tudom, hogy a hivatalos tényállás szerint mit akar jelenteni ez a szoborcsoport. Ha teljes felmentést, akkor ellenzem. Ha azt a kijelentést, hogy nem mi voltunk az akkori Németország hű kutyája, utolsó csatlósa, akkor helyeslem. Ha azt szimbolizálja, hogy a német nyomás a korabeli kormány és nép akarata ellenére is fennállt, akkor helyeslem. Ha azt, hogy a német nyomást mi keményen elutasítottuk, és kompromisszumok nélkül szembe akartunk fordulni, és ezért megszálltak, akkor ellenzem. Ennyire egyszerű. Mutassa be az igazat, és semmi baj nincs vele. Szerintem, ez az igazság. Erről lehet beszélni, vitázni, akár konszenzusra is jutni. De erre egyre kevesebb esélyt látok. A gond az, hogy ha most egy fidesz-párti diktatúra megszállná Magyarországot, (vagy egy mszp-párti, jobbikos stb. -ugyanaz) az ország egyik része örömmel jelentené fel a másikat. Ez az elmúlt 70 év legnehezebb öröksége. És nem is akarunk tőle szabadulni.

Virág et. 2014.04.09. 15:09:13

@valódivélemények: franciák

Most ugye tudod, hogy az én érveimet mondod? De, igen a német sereg végigvonult, ahogy végigvonult Budapesten is. De te azt mondtad, hogy velünk ellentétben rajtuk 2 sereg is végigvonult, míg mi semmit nem láttunk a háborúból. Erre reagáltam, hogy a franciákon is kb úgy vonultak végig, mint rajtunk. Érdemi ellenállás náluk csak partizán-ellenálló szinten ment.

Nálunk úgy sem. A partraszállás meg egész más tészta, itt a partizánokról-ellenállókról volt szó. Mire a partraszállás megtörtént, a francia ellenállók már réges-rég vívták a harcukat. Mi miért nem tudtuk, ha állítólag ugyanolyan áldozatok voltunk, mint ők?

olaszok

"menj el olaszországba, és próbáld meg azt kommunikálni, hogy az egész ország szemét náci (nem, nem fasisztam hanem náci), és a holokausztrét kizárólag ők a felelősek."

??? Ezt miért tenném, amikor nem igaz? Mikor mondtam én ilyet Magyarországra? Minek csúsztatni?

"vagy próbálj meg tiltakozni a Fosse Ardeatine emlékmű ellen, mondva, hogy a mészárláshoz olasz kollaboránsok is segédkeztek."

??? Ez megint milyen példa már? Egy németek által végrehajtott mészárlásért miért felelne az akkori olasz kormány?

Mindez azon nem változik, hogy Olaszország, Mussolini német szövetséges volt. A végén persze próbáltak ők is lelépni a süllyedő hajóról, de attól még a tény tény marad.

Pipas 2014.04.09. 15:17:26

@nu pagagyí: "A lélekben, néhány oligarcha, valamint saját maga, valamint Simicska, Papcsák és Rogán miniszterelnöke ismét megmutatta mennyire becsüli népét."

Félreértés ne essék nem a népet veszik semmibe, hanem azt a harminc elborult szélsőbaloldali aktivitást, akik azt hiszik, hogy a szoborállításokat náluk kell engedélyeztetni.

A *nép* köszöni jól van, nagy ívben lesz@rja hogy az ország másik végében állítanak egy háborús emlékművet. Addig legalábbis, amíg a sok emlékmű el nem torlaszolja a dunát vagy más módon súlyos problémákat nem okoz.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 15:17:41

@Virág et.: "Nálunk úgy sem"

na mégegyszer. őket 40ben leverték, az országot kettőosztották és megszállták. már 40ben. míg nálunk 44 márciusáig az ember szabadon ülhetett a káveházak teraszán.
ki ellen kellett volna 'ellenállni'?
44 márciusa után volt ellenállás. maga Horthy is ellenállt Hitler agyrém követeléseinek, amennyire a helyzet engedte.

aki 2014ből akarja megszakérteni, hogy ennél többet lehetett volna megtenni, az hülye.

" Egy németek által végrehajtott mészárlásért miért felelne az akkori olasz kormány?"
az emberek összegodosásabn olaszok is részt vettek.
ha ennek ellenére te ma odamész Rómába, és zsidóként vahy nem zsidóként azt kezdenéd el kommunikálni, hogy ti mind szemét szar nácik vagytok, és az emlékmű történelem-hamisítás, akkor kb 5 perc alatt lincsel meg az AS Roma-Lazio egyesített tábora.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 15:25:45

@Virág et.: fedor elvtársad nem tudta elfogadni a valóságot, és kiszedte a válaszomat. ha érdekel, kérdezd meg tőle :)

addig baráti tanácsként: olaszországban ne akarj ilyenekkel dobálózni, amit itthon megengedtek magatoknak.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 15:26:22

@valódivélemények: na most meg megint itt a komment :) érdekes. előbb 3x frissítettem, és egyszer sem látszott.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.09. 15:31:52

@valódivélemények: Ez blogmotor, nem cenzúra :). Azt megjegyzem, hogy a lincselésnél a Lazio-drukkerek többen lennének-az első sorban :D

Virág et. 2014.04.09. 15:37:53

@valódivélemények: Akkor látom nem értetted, amit mondani akartam. Nyilván 1944 UTÁNRA gondolok ellenállásra, nem előtte. Hogy álltak volna ellen még a megszállás előtt meg minek?

"maga Horthy is ellenállt Hitler agyrém követeléseinek, amennyire a helyzet engedte."

Partizánokról volt szó. Meg fegyveres ellenállókról.

"az emberek összegodosásabn olaszok is részt vettek."

Konkrét eseményt akarsz párhuzamba állítani egy ország teljes vh-s magatartásával. Ha egy olaszt megkérdezel, hogy kinek az oldalán harcolt az ország a 2. vh-ban mit fog mondani?

"zsidóként vahy nem zsidóként azt kezdenéd el kommunikálni"

:) Hogy jön ide, hogy ki zsidó és ki nem? És (megint) miért kommunikálnám, hogy ők mind szemét sz.r nácik, amikor nem így gondolom? Magyarországról sem, nem is mondtam ezt sehol.

" kiszedte a válaszomat"

Milyen kérdésre? Nem értem.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 16:11:25

@Virág et.: ha nem érted, akkor nem tudsz tovább jönni :)

az van. a tendenciát kéne látni. 20-25 éve onnan indultunk, hogy Landeszmann Györgynek el kellett takarodnia az országból az ominózud interjúja miatt, és még a másik résztvevőnek is el kellett határolódnia tőle. Horhty újratemetésén tömegek vettek részt, egy kurva gyalázkodó hangot nem mert megengedni magának senki, és a zsidóktól kapta a legnagyobb koszorút "Hálás Zsidóság" felirattal.

Oda jutottunk mára, hogy Orbán maga a nácisas, mindenki náci, a cionista söpredék egész nap nácizik, Horthyt háborús bűnösnek hazudják, és az ezerszeri bocsánatkérés és kárpótlás után is napi szinten verik bele a magyar orrát abba, és akarják kizárólagos kollektív bűnössé nyilvánítani abban, amiért leginkább a németek felelősök.

a 444-en néztem az imént, hogy két német köcsög táblákkal demonstrál Orbán ellen a szobor miatt.

azért álljon már meg a menet. ezt az ideológiát, ami miatt onnan ide jutottunk, szét kell zúzni, az ezt képviselő hazugokat ki kell rekeszteni a közéletből és minden társadalmi vitából.

aki ellenzi ezt a szobrot, annak nincs helye a közéletben, az egy fasiszta magyargyűlölő és ő maga a történelem-hamisító.

Virág et. 2014.04.09. 16:21:45

@valódivélemények: Orbán nem náci és Horthy-t sem tartom háborús bűnösnek. Ez most nem is róluk szól egyébként.

Amit meg a nácizás-antiszemitázással kapcsolatban mondasz, az egyenesen következik abból, hogy 24 éve minden nap kommunistázik valaki egyet. Vagy bolsevikozik. Például olyanokra, mint Mesterházy, aki nyilván már koránál fogva sem lehetett egyik sem. Ha jobbról két és fél évtizede az az érv, hogy de te komcsi vagy, akkor arra nehéz észérvekkel válaszolni. Én ezt a magatartást is felelősnek tartom a nácizás, mint politikai fegyver kialakulásában és elterjedésében.

Az a szomorú, hogy 2014-ben még mindig 50-60 éves, XX. sz-i eszmék mentén határozzák meg egymást a politikusok. Nem hiszed? Olvasd végig a kommenteket akár itt is. Hányszor voltam én pl. "elvtárs" vagy "bolsi" vagy "komcsi".

"aki ellenzi ezt a szobrot, annak nincs helye a közéletben, az egy fasiszta magyargyűlölő és ő maga a történelem-hamisító. "

Ez nagy butaság. Miért lenne valaki magyargyűlölő attól, hogy nem ért egyet a szobor mondanivalójával?

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 16:46:29

@Virág et.: "Amit meg a nácizás-antiszemitázással kapcsolatban mondasz, az egyenesen következik abból, hogy 24 éve minden nap kommunistázik valaki egyet."

aham. azért nácizzátok az egész országot kollektíve, mert vkik tényszerűen komcsizzák a komcsikat? nem értem az összefüggést márcsak a 40 év különbség miatt sem.

" Vagy bolsevikozik. Például olyanokra, mint Mesterházy, aki nyilván már koránál fogva sem lehetett egyik sem. "
akik che guevara fesztiválokat tartanak, azok mik?

"Hányszor voltam én pl. "elvtárs" vagy "bolsi" vagy "komcsi"."
ezeknek antonímája a náci? nem. semmi köze a nácizásnak a bolseizáshoz meg a komcsizáshoz.

"Ez nagy butaság. Miért lenne valaki magyargyűlölő attól, hogy nem ért egyet a szobor mondanivalójával?"
ha nem érted, akkor nem tudsz tovább jönni...
aki nem ért egyet a szobor valódi mondanivalójával, az a magyarság kollektív bűnösségében hisz. aki ezen túlmenően egy másik, leegyszerűsített mondanivalót hazudik bele, és ez ellen tiltakozva azt ránk vetíti, az egy magyargyűlölő fasiszta.

ezek tények, amikkel nem lehet vitatkozni. ez ilyen nemzeti minimum. ha ebben nincs egyetértés, akkor nincs is miről vitázni.

Virág et. 2014.04.09. 17:24:36

@valódivélemények: "azért nácizzátok az egész országot kollektíve"

Én nem nácizok senkit. Amúgy meg a nácizási divatnak igenis oka, okozója a komcsizási divat. Ha tetszik, ha nem.

"akik che guevara fesztiválokat tartanak, azok mik?"

Hipsterek.

"ezeknek antonímája a náci? nem. "

De. Mennyivel rosszabb valakit lenácizni, mint lekomcsizni vagy fordítva? Egy kategória.

"aki nem ért egyet a szobor valódi mondanivalójával, az a magyarság kollektív bűnösségében hisz."

Ez hazugság. Én nem értek egyet a szobor mondanivalójával, főleg mert nem igaz, szándékosan ferdít. Ennek ellenére nem hiszek egyik nép kollektív bűnösségében sem, így a magyaréban sem. Az eszmében sem hiszek.
Nem vagyok egyedül.

"ez ilyen nemzeti minimum."

Egy frászt az. Ez a te kényszerképzeted maximum.

anonymand 2014.04.09. 17:27:22

@hambig:

Tisztelt hambig

Látod, most magad nyújtottad bizonyítékát, hogy gondolkodva lehet pontosan, félreérthetetlen módon megfogalmazni a véleményt.

"Nem kérdeztem meg mindenkit, de nagyon könnyen beazonosítható az a pár tucat ember aki vinnyog a szobor miatt." - a feleségem, aki nyugdíjas pedagógus is könnyen beazonosítható lett volna minden megmozduláson, ahol ott kellett volna legyen az összes pedagógus (meg vasutas, meg egészségügyi, meg még sokan más szakmákból, a szolidaritás okán), mert ő nem félt kimenni, mint a többiek az iskolájából (egyedül ő, mert a többi félt, féltette állását). Mit akarok ezzel jelezni? Hogy természetes az, hogy egy érdeksérelmet szenvedett csoport érdekében megszólalók, nem mind "beazonosíthatók" (éppen ez a félelem oka, hogy világos legyen).

"Továbbra is úgy gondolom, hogy a cikk előszavában említett országos felháborodás erős túlzás a kialakult helyzettel kapcsolatban." - továbbra is az a véleményem, hogy jogod van a saját véleményhez, hogy az "országos" jelzőt lehet többféleképpen értelmezni, hogy nem maroknyi emberről van szó, azt el kőne ismerjed. A beazonosíthatók közé sorolj be engem is nyugodtan, mert nekem sem szimpatikus a tervezet (és nem pusztán esztétikai okokból).

"Nem látom a tiltakozók ezreit az utcákon, illetve az aláírás gyűjtő standokat sem." - erre föntebb már megkaptad a választ, nem ismétlem magam. Ha el nem felejtem a végén azért néhány szó erejéig visszatérnék a tiltakozók ezreire.

"Az ilyen blogokon ajvékolnak csak. Ahogyan Te is." - igen, én is 250 km-re a fővárostól. igen, itt fejtem ki véleményem.

"Ha neked felmegy a vérnyomásod attól, hogy egy számodra vadidegen ember mit ír egy hozzászólásban akkor javaslom ne nagyon olvass ilyeneket." - köszönöm szépen a jótanácsot, úgy érzem, hogy elég türelmes, toleráns tudok lenni, de van egy bizonyos határ. Nem viselem a rasszizmust (például). Ha pedig egy (akár csak félreérthető fogalmazás miatt) ilyen bejegyzést olvasok, kiveri a biztosítékot.
"Még a végén rohamod lesz tőle, azt meg nem akarja senki." - ez meg jól eseet, mert a roham elleni gyógyszerem (speciális szilvakivonat) éppen nincs a háznál, én sem szeretnék egy rohamot (olyasmi a roham nálam, mint Hofinál).

"Ugyanis ha megfigyeled a kommentek többsége nem veled van egy véleménnyel." - előfordul.
"Vagy ez Téged nem foglalkoztat?" - nem igazán. Attól még lehet valakinek igaza, hogy akár egyedül van véleményével (velem több, mint 30 éve megesett, hogy 1100 dolgozó között egyedül voltam más véleményen. Na és? Bebizonyosodott, hogy nekem van igazam. Na és?)

"Az elő kommentem utolsó sorát továbbra is fent kell , hogy tartsam, nem látom normális állapotnak, hogy egy maroknyi ám annál hangosabban ajvékoló ember mondja meg , hogy mit hogyan kell csinálni." - ha ebbe beletartozik ez is: "Szebb világ lenne nélkülük." - akkor fenntartom, hogy rasszista a kijelentésed", és ezzel magad is az vagy. Ha átfogalmaznád, hogy csak az "ajvékolás" szeretnéd ha eltűnne, azt el tudom fogadni véleménynek.

"Az utolsó kommentedet olvasva biztosan elégedett vagy, hogy jól megmondtad, de finoman jelezném, hogy továbbra sem válaszoltál semmit, valószínűleg azért nem mert nem tudsz, és pontosan ezért terelted el a beszélgetést is." - nem terelem, csak szeretem a tiszta, világos érthető beszédet (írást), szeretném egyértelműsíteni azt, ami félreérthető.

Ha eddig nem lett volna világos, akkor visszatérnék a poszt témájához, hogy jogos kíváncsiságodat kielégítsem.
Az adott szó Bonsai Duce számára nem jelent semmit. "Egyeztetett" ő már törvényhozás után szakszervezetekkel, konzultációk tömkelegét érhettük meg, a beleszólás legkisebb esélye nélkül.
A tervezett emlékmű nekem sem szimpatikus (mint azt már említettem nem csak esztétikai okokból). A szellemisége, szimbolikája zavar. Egy minden magyart a megszállásra emlékeztető szobornál megjelenhetett volna a ledőlt apostoli kereszt, a hatágú csillag, vagy mit tudom én mi, ami ténylegesen egy ország népét ért atrocitásra emlékezteti, de például Gábriel arkangyal nem. Ez is csak egy vélemény, tudom, számodra csak ajvékolás.
Azt már máshol megírtam, hogy az őrület folytatódik, mert az őrültség nem olyan mint a parasztember betegsége.
Magától lett, magától el is múlik.

És akkor megint kicsit off.
Az egyik legnagyobb baj napjaink Magyarországával, hogy hiányzik az összefogás, szolidaritás, és nincsenek tiltakozók ezrei az utcán, amikor pedig szükség lenne rá. Ez is csak egy vélemény, ajvékolás.

Tisztelettel:
anonymand

nál 2014.04.10. 09:54:36

@valódivélemények:

"aki nem ért egyet a szobor valódi mondanivalójával, az a magyarság kollektív bűnösségében hisz. aki ezen túlmenően egy másik, leegyszerűsített mondanivalót hazudik bele, és ez ellen tiltakozva azt ránk vetíti, az egy magyargyűlölő fasiszta.
ezek tények, amikkel nem lehet vitatkozni. ez ilyen nemzeti minimum. ha ebben nincs egyetértés, akkor nincs is miről vitázni."

Én - csatlakozva Virág et.-hoz - nem értek egyet a szobor mondanivalójával, pont azért, mert túlzottan leegyszerűsít egy olyan helyzetet, amiről nyíltan, pártfüggetlenül kellene párbeszédet kezdeményezni. Értem én a szimbolikáját, de ez egy egyszerűen gyermeteg, didaktikus emlékmű lesz, ami nem mellesleg ronda is.
Ha te valóban azt gondolod, hogy aki ezzel nem ért egyet, az automatikusan a "a magyarság kollektív bűnösségében hisz", akkor valószínűleg te magad sem érted, hogy mit is akart a művész mondani. A kollektív bűnösség fogalma meg már önmagában nonszensz az ellenzők legtöbbje számára - köztük nekem is.

A nemzeti minimumról... Tudod, mi lenne szerintem az egyetlen nemzeti minimum?
Az, hogy senki nem vitatja el a magyarságot mástól.
Ha valaki magyarnak vallja magát, akkor más magyarok ne vonják ezt kétségbe.
Ha én magyarnak vallom magamat, akkor senki nem nevezzen engem idegenszívűnek, magyargyűlölőnek, hazaárulónak azért, mert a politikai nézeteink eltérnek.

Bogas 2014.04.11. 11:52:44

"országos felháborodás"

Hát, itt a faluban mindenki tojik rá...

én már a fény gyermeke vagyok 2014.04.12. 18:59:20

@valódivélemények (törölt):

Most is a német nemzetiség foglya a kormány.

4 fideszes államelnökből egész pontosan mind a négy német nemzetiség.

Mádl
Sólyom-NDK-s jogi diplomája van
Schmitt
Áder

efhábé 2014.04.15. 16:43:36

@Kalmár: Mit szólnál egy olyan holokauszt-emlékműhöz, ahol a békésen álldogáló zsidóra egy turulmadár támad rá?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0