Ha május, akkor Európa választ. Kétszer is.
2014. május 06. írta: Fedor

Ha május, akkor Európa választ. Kétszer is.

eu_elections_2014.jpg

Idén a május Európa hónapja, hisz kontinensünk a következő hetekben kétszer is választ. A dolog érdekessége, hogy a két szavazás közül a második befolyásolja majd jobban az életünket, mégis, valószínűleg az első kap nagyobb nyilvánosságot és több szavazatot. 

Persze mind a kettőben érintettek vagyunk mi is. 

Az első választás már el is kezdődött. Ma este lesz a nyálas szerelmes balladák és az extrém bohócok teljesen egyedi, de mindenképpen látványos egyvelegét felvonultató Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntője, benne a mi sajátosan magyarosra sikerült indulónkkal: Bár Kállay-Saunders András csak anyai ágon magyar, de az az ág viszont többszáz éves, hazánknak miniszterelnököt is adó nemesi család. És hogy még kacifántosabb legyen a kép, még az is előfordulhat, hogy miután Koppenhágában megjárja a csúcsokat, rögtön utána itthon lekerül a mélybe, hisz bírósági tárgyalás vár rá a tavalyi verekedése miatt, és még akár börtönbe is kerülhet

Hogy előtte a csúcsnak melyik részére jut el? Bár a hazai elődöntőnél nem neki drukkoltam, azért azt objektíven el kell ismernem, hogy nem is olyan rossz ez a dal, amivel indult, így azon azért csodálkoznék, ha ma este nem jutna tovább a szombati döntőbe, de hogy ott mi lesz... A Blikk szerint nagy reményekkel fut neki, hisz nagy az érdeklődés iránta, szétszedi a nemzetközi sajtó, de csodálkoznék, ha ezt nem mondhatná el bármelyik induló, szóval ebből még akármi is lehet. Én simán kinézek belőle egy jó helyezést, de hát majd szombaton meglátjuk. 

Persze az, hogy ki nyeri meg a Dalfesztivált, igazából csak akkor befolyásolná az életünket, ha valamilyen csoda folytán András győzne (na azután lenne igazán mókás, ha börtönbe kötne ki, bár sokat már nem ronthatna az ország hírnevén, azt hiszem), hisz akkor jövőre nyakunkba szakadna a szervezés kötelessége. Viszont a másik, a fontosabb választás valóban hatással lehet az országra, és nem csak azért, mert Orbánék folyamatosan "szabadságharcban" állnak azokkal, akik nélkül évek óta semmi fejlesztés nem lenne az országban, de közben képtelenek a pénzhez jutás adminisztratív feltételeit teljesíteni, így az momentán szünetel. Belpolitikai szempontból fontosabb, hogy úgy mondjam helyosztó hatása lesz ennek a szavazásnak ellenzéki oldalon.

Mindenképp felmerül néhány kérdés:

Sikerül -e a Jobbiknak feljönni a második helyre? Az MSZP zsugorítása amúgy egyáltalán nem lenne ellenemre (tényleg elképesztő, hogy még a fiatalítást is el tudják szúrni), de egyáltalán nem ilyen áron képzelném el. 

Ha a Jobbik tovább tudja növelni a táborát a nem feltétetlenül szélsőjobbos, de mindenki másban csalódott, és/vagy a cukináci kampánynak bedőlő szavazók táborában, akkor annak lehet -e olyan hatása közép- vagy hosszútávon, hogy ne csak kampánycélból, külsőleg konszolidálódjanak Vonáék, hanem tartalmilag is? 

A parlamenti frakció alapításáról épphogy lecsúszó két kisebb baloldali párt fel tud -e mutatni valami érdemlegeset (értsd egy vagy két megszerzett EU parlamenti helyet), vagy végleg mennek a levesbe? Mondjuk Gyurcsánynál még csak nem is nagyon bánnám, de Bajnainál és pártjánál nagy csalódás lenne. Persze nála nyílt titok, hogy nem kíván kimenni Brüsszelbe. Jobb esetben azért, mert mert vannak olyan tervei, amelyeket végre nem udvariaskodik el, hanem beleáll időben és a megfelelő határozottsággal (mondjuk főpolgármesterség, amire azért nem lenne esélytelen, és ahonnan siker esetén újra felépíthetné magát miniszterelnök-jelöltként), mert ha nem, akkor inkább vonuljon vissza a privát életébe, és ne nyúzza itt a benne bízók idegeit. 

A kampány mindenesetre elindult, ha nem is túl nagy intenzitással. Az MSZP óriásplakáthelyein még alig pár napja is az egy hónappal ezelőtti választás jelöltjei mosolyogtak Mesterházy és a mára már inkább kínos emlék "Kormányváltók" felirat mellett, és én nem tudtam eldönteni, hogy ez most megint a szocik balféksége miatt van így, vagy Simicska szívatja ezzel finoman a ballibeket, direkt kinttartva a már lejárt plakátokat. Míg a FIDESZ újfent a kisebbrendűségi érzésből eredő pökhendi kivagyisággal dobta fel a parlamenti választásból visszamaradt design-t, addig a másban egyáltalán nem hasonlító ellenzéki pártok totál azonos üzenettel kampányolnak. A végeredmény itt is nehezen jósolható, bár a ballib oldal a jelek szerint megint sikeresen kihagyja a magas labdákat, hisz mi lehetne ideálisabb, több rétegben is felhasználható kampánytéma számukra egy európai választáson, mint hogy a kormány bénázása miatt elállt az uniós pénzcsap, tehát teljesen logikus, hogy gyakorlatilag szót se ejtenek róla. 

Végül is csak a saját jövőjükről szól a dolog, meg az országéról. Érdekel ez valakit egyáltalán?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr76120098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.05.07. 12:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.06. 17:00:50

Magyar dal unalmas. Nem jut a döntőbe se.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.06. 17:06:50

EP:
Fidesz 11
Jobbik 4
MSZP 4
DK 1
LMP 1
Együtt-PM 0

nandras01 2014.05.06. 18:43:03

"Ha a Jobbik tovább tudja növelni a táborát (...)annak lehet -e olyan hatása közép- vagy hosszútávon, hogy ne csak kampánycélból, külsőleg konszolidálódjanak Vonáék, hanem tartalmilag is?"
kizárt.
mutass nekem egyetlen olyan pártot, amely szélsőségesnek indult, majd megszelídült, konszolidálódott és európai (vagy általában, emberi) mértékben elfogadhatóvá vált.
a szélsőség lényege a szélsőségesség, ha ezt feladja, akkor gyakorlatilag elveszti egyetlen mozgatórugóját, létének egyetlen értelmét.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.06. 19:07:44

@maxval a gondolkodó birca:

1. Azért erre ne vegyél mérget. E szerint a weboldal szerint a zsűri (amely már a hétvégén pontozott) második helyen juttatná tovább. Ehhez jönnek majd a nézői szavazatok.

www.escstats.com/chartnat14.htm#results1

2. Én azért ennél jobbnak látom a ballib pártok esélyeit, és azt is megmondom miért: Az EU választás a falvak népét mélységesen hidegen hagyja, így a városi szavazatoknak nagyobb lesz a beleszólása a végeredménybe.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.06. 19:11:35

@nandras01: Lehet, hogy igazad van. Nem tudom. Azért én már láttam olyat, hogy egy párt gyakorlatilag lecserélte a szavazóbázisát, és annyira túlélte, hogy most épp harmadszor van kormányon azóta... Szóval ki tudja. Persze, hogy kicsi az esélye, de egy kérdésfelvetést szerintem megér.

DeMarco 2014.05.06. 19:45:35

Még ki sem hevertétek az idei első óriás pofont, máris kapjátok a következőt és ősszel a harmadikat... Szép évünk lesz :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.06. 19:53:54

@DeMarco: Jaj már, annyira kiszámítható vagy. Lepjél már meg egyszer...

Sírköves Slomó 2014.05.07. 01:10:59

Remélem a Jobbik fossá veri a maszopot, ezen kívül nagyjából nem érdekel a választás, se az eurovízió.

Sírköves Slomó 2014.05.07. 01:20:54

@mortullus: az lesz a szép ha a mulatt utcaiharcos fogja képviselni a zországot! Asziszik majd ojrópában hogy itt ilyen homoki niggerek laknak errefele!

DeMarco 2014.05.07. 06:41:01

@Fedor: Ahogy te is.

Engem is érdekel az ep választás, de csak abból a szempontból, h a jobbik elveri-e a maszopot és hogy a helyi viszonyok esetleg hogyan rendeződhetnek át utána, mivel helyben érintettek vagyunk. Négy év nyugi után mozogni kezdenek a kerekek, nyílnak a karmok...

Végignéztem a tegnapi hírfolyamot, azért a fideszes fiúk tele vannak humorral. Mekkora ötlet volt már fletó bandáját beültetni a Jobbik mögé. :DD
Mondjuk én máshová ültettem volna...

Nem vacakoltak, rögtön leragasztották a "nem" gombjaikat, biztos, ami biztos. Most már haza is mehetnek... Ezzel kipipálva ez a négy év is.

A másik, amin jót röhögtem, h a srácok megszavazták a jobbikos jelöltet alelnöknek. Mekkora fricska már ez is a ballibáknak... :DD Így kell ezt, rögtön az elején le kell szögezni, h kinél van a puska...

Ki nem sz. le, h ki az 5. alelnök, csak szimbolikus jelentősége van, semmi más. Ha fletó, fodor és a többi összeomlás sztár ott ülhet, akkor egy volt szkínhed is. Nem lóg ki a sorból...

Visszakanyarodva az elejére, nem kell meglepetés, épp elég a stabil győzelem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:26:34

@Fedor: @mortullus:

Az volt a szerencséje, hogy ebben az elődöntőben a dalok zöme még nála is unalmasabb volt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.07. 08:53:15

@maxval a gondolkodó birca: Ez mondjuk igaz. De ettől még továbbra is úgy gondolom, hogy egyáltalán nem unalmas szám az Andrásé. Vagy te nem jutottál tovább az első egy percnél? :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:06:55

@Fedor:

Az egészet megnéztem. A szlovén tévében néztem az adást. Mondták: amerikai-magyar versenyző, így konferálták fel.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.05.07. 09:33:15

@maxval a gondolkodó birca: Miért, volt valaha nemunalmas dal az Eurovízión?

Na jó, egyszer volt: www.youtube.com/watch?v=_X9Re82Iezk

;-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:35:26

@promontor:

Volt a magyarnál jobb dal is tegnap. De volt rosszabb is. A magyar így középre került, s bejutott.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.07. 09:53:00

@maxval a gondolkodó birca: Háát, nem tudom. Szerintem bőven a közép felett volt, de ebben tényleg benne van, hogy a tbbi igen uncsi volt. Az első, örmény dalra mondják azt, hogy esélyes a nyerésre, de én attól se voltam elájulva, olyan volt, mint mint egy gyngébb James Bond főcímdal.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.07. 09:54:26

@maxval a gondolkodó birca: "amerikai-magyar versenyző, így konferálták fel"

Hát ha egyszer az...

DeMarco 2014.05.07. 13:46:25

Megvan a hét mondása: "Arról persze nem is beszélve, hogy van életünk és előbb maxolnánk ki a WOW karakterünket, mintsem a ballibek frusztrációit kezelgetnénk." :DD

spiler.blog.hu/2014/05/06/galaxis_utikalauz_baloldaliaknak

teknős 2014.05.07. 16:48:30

@Fedor: Annyira, de annyira nem ismeritek a falut, hogy nem tudom, hogy sírjak-e vagy röhögjek-e rajtatok. Vidéken egészen furcsa meggondolások alapján mennek el szavazni az emberek. De nyugodtan élj tovább, felsőbbrendűséged teljes tudatában!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.07. 19:40:26

@teknős: Semmi felsőbbrendűség, egyszerűen csak ez a korábbi választások tapasztalata.

DeMarco 2014.05.08. 07:26:22

Pedig jó lenne, ha jobban aktivizálná magát a vidék az ep választáson, mert sorsdöntő lenne minél kevesebb ballibát oda küldeni. Ha többségbe kerülnek a ballibák és kisebbségbe a konzervatívok, akkor csúnya évek elé nézünk, orrba-szájba fognak szopatni minket kintről. Már most is habzik a szájuk a félőrült ba(e)lgának, hannának, a vén pi..nak, meg a többinek, hát még ha szabad kezet kapnának...

Ha többségbe kerülnek, az nagyon nagyra fogja növelni az eu-ból való kilépés lehetőségét...

Legalább mi ne járuljunk hozzá az eu-s ballib tábor növeléséhez. Csak reménykedni lehet, h a többi tagállamban is lesz ennyi esze a választóknak...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.08. 11:35:28

@DeMarco: Hát ez is egy érdekes olvasat. Tehát küldjönk oda minél több eu szkeptikust (a FIDES gyakorlatilag ilyen), és rimánkodjunk, hogy minél kevesebben legyenek azok, akik a szorosabb együttműködés hívei, hogy ne lépjünk ki az EU-ból.

De legalább te érted, hogy mit akarsz mondani. Remélem.

Gunboat-Diplomat 2014.05.10. 18:43:28

"Viszont a másik, a fontosabb választás valóban hatással lehet az országra"

Kurvára semmi hatása nem lesz az országra, az EP alapból egy súlytalan bolhacirkusz, az meg aztán hatszázadrangú kérdés, hogy Magyarországról ki kerül a kontinentális kádertemetőbe. Szurkolok a széljobbos hobbitoknak, ők legalább alaposan kitrollkodnák magukat ott.

A Cicavízió más tészta, az az EP-hez képest komoly és értékalapú verseny. Például a szakállas nő is ott indul.

Gunboat-Diplomat 2014.05.10. 18:52:45

@Fedor:

"Az EU választás a falvak népét mélységesen hidegen hagyja, így a városi szavazatoknak nagyobb lesz a beleszólása a végeredménybe."

Az EP-választás a városok népét is mélységesen hidegen hagyja, nem csak Magyarisztánban, hanem az egész kontinensen. Mindenki tisztában van vele, hogy az EP a tagállami politikai arénák hulladékából áll fel, és a szuperállami vágyálmok dacára egy súlytalan kamufórum.

Nemrég jött ki a felmérés, hogy a kontinens szavazóinak kétharmada egyáltalán nem, vagy inkább nem érdeklődik az EP-választás iránt. "A világűrből leszarom" opció nem volt, pedig jó eséllyel nyert volna.

DeMarco 2014.05.11. 07:34:07

Egy szakállas nő nyerte az idei eurovíziós dalfesztivált...

Gratulálok Fedor, ismét sikerült megtalálnod a neked való libsibipsi buziparádét. Különös érzéked van a hányingert keltő abnormalitásokhoz.

Jövőre újíthatnánk. Mondjuk azzal, h távol maradunk... Az elmúlt évek tapasztalatai bőven bebizonyították, h semmi keresnivalónk ott, sem zeneileg, sem erkölcsileg...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.12. 10:16:26

@Gunboat-Diplomat: Régebben tényleg volt némi kádertemető jellege, de egyre nagyonn hatása van a te életedre is, így ez már rég nem igaz. Gondolj majd erre, ha pl. nem kell jövőre roaming díjat fizetned az unión belül, hogy csak egy példát mondjak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.12. 10:20:14

@DeMarco: Annyira tudtam, hogy valami ilyesmit fogsz ideírni :-)

Egyébként, csak hogy pontosítsunk, egy szakállas férfi nyert. ;-) Ha neked nem teszik, hát ne nézd, továbbra se kötelező, de speciel a többséget annyira nem zavarja a dolog, hogy Magyarországról is rá szavaztak a legtöbben (én mondjuk pont nem, de ez nem oszt, nem szoroz). És gondolod, hogy a köztévé nem fogja továbbra is tolni a dologba a pénzt, amikor végre van egy műsoruk, ami sikeres?

DeMarco 2014.05.12. 10:44:31

@Fedor: Csak nem feltételezted rólam, h egyszer is belenéztem???

Ez a te műsorod, engem csak annyiban motivál, h jó döntés volt kiiktatni a tévét... Nem is emlékszem, h mikor néztem meg benne vmit is, pláne az elejétől a végéig...talán a bécsi újévi koncertet...

Ha nem tolnád te és az index főcímben az arcomba, meg nem háborognának az ismerőseim rajta, szépen el is kerülném az egész borzalmat...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.12. 10:52:53

@DeMarco: Én? Hol toltam én az arcodba? Csak nem lájkoltad a Facebook oldalam? :-) Egyedül ott írtam róla...

Gunboat-Diplomat 2014.05.13. 14:49:48

@Fedor:

Arra az EP csak rányomta a pecsétet, a Bizottság kezdeményezte és dolgozta ki a szabályozást.

Ha holnap egy tollvonással eltörölnék az EP-t, az onnan fizetést húzókon kívül a kutya észre se venné.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0