Június 16: gyásznap vagy örömünnep?
2014. június 16. írta: Fedor

Június 16: gyásznap vagy örömünnep?

10325233_293610464139037_8923343076920422962_n.jpgEgy olyan tiltakozás látott ma napvilágot, amellyel az aláírók iránti minden tiszteletem ellenére nem tudok egyetérteni: 

Ötvenhatos mártírok több hozzátartozója tiltakozik az 1956-os mártírok emléknapján a Hősök terén hétfő este megrendezendő Omega- és Scorpions-koncert ellen. Erről Jánosi Katalin, Nagy Imre miniszterelnök unokája tájékoztatta az MTI-t. 

A közleményben - amelyet Jánosi Katalin mellett Maléter Pálné, Maléter Pál özvegye és Szilágyi Júlia, Szilágyi József leánya is aláírt - úgy fogalmaznak "tiltakozunk a durva, kegyeletsértő kormányzati rendezvény" ellen. 

Kifejtették: ahogy október 6., úgy június 16. is nemzeti gyásznap. Az aradi vértanúk emléknapját sem keresztelik át a béke napjára, a Batthyány-emlékmécsesnél sem rendeznek az egykori miniszterelnök halála alkalmából táncmulatságot "vagy Aradon, az emlékműnél Madonna-koncertet október 6-án" - tették hozzá. 

"Június 16. Nagy Imre és mártírtársai kíméletlen meggyilkolásának, a hazáért hozott áldozatának, vértanúhalálának emléknapja, mely semmiképp sem lehet a +szabadság napja+ és a gyásznapon semmiképp sem táncolhatnak-vigadhatnak katartikus gyászszertartásuk helyszínén!" - hangsúlyozták. 

A közlemény szerint "embertelen és sértő" (ahogy egy kormányzati alkalmazott említette:) "örömünnepet" rendezni a gyászszertartás helyszínén. "Ez történelmünk fontos eseményeinek hazug átírására tett gyalázatos kormányzati kísérlet, mely újabb bizonyítéka a regnáló hatalom otromba érzéketlenségének" - fogalmaztak. 

Talán nem kell bizonygatnom, hogy nem a szívem csücske a mostani kormány, mégis azt mondom, hogy ezesetben nem biztos, hogy kell hátsó szándékot keresni, és bizony én ott leszek ma este a Hősök terén.

Igen, ezt a napot könnyen meg lehet próbálni úgy magyarázni, hogy Orbán Viktorról szóljon. Lenne némi alapja, bár azóta sok minden kiderült, pl. az, hogy egyáltalán nem vállalt akkor kockázatot azzal, hogy a szovjet csapatok kivonását követelte, hisz bár nem volt teljesen nyilvános, az akkor már folyamatban volt, és erről Orbán az MSZMP-vel tárgyaló Ellenzéki Kerekasztal tagjaként, vagy ha máshogy nem, Stumpf István révén (aki az akkori belügyminiszter veje volt) minden bizonnyal tudott, tehát nyitott kapukat döngetett:

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára, a szovjet Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke 1988. december 7-én az ENSZ Közgyűlésének 43. ülésszakán jelentette be: Moszkva 1991-ig hat harckocsizó hadosztályt, 5 ezer harckocsit és 50 ezer katonát von ki az NDK, Csehszlovákia és Magyarország területéről, egyidejűleg csökkenti a Szovjetunió európai területein lévő haderőket és azok fegyverzetét. Az említett országok mellett 1989 nyarán megkezdődött a Lengyelországban állomásozó szovjet erők fokozatos kivonása is. Magyarországon még a csapatkivonási egyezmény megkötése előtt, 1989. április 25-én elindult haza az első szovjet alakulat, a kiskunhalasi 13. harckocsi gárdaosztály.

Én úgy gondolom, hogy történelmi léptékkel nézve majd meghaladjuk azokat a hangokat, amelyek Orbán szerepét a kelleténél jobban ki akarják domborítani. Viszont régóta vallom, hogy kellene egy nemzeti ünnep, amelyen a rendszerváltozásra emlékezünk, még írtam is erről öt évvel ezelőtt, a huszadik évforduló kapcsán:

Számomra furcsa az, hogy egy ilyen eseményt, mint a rendszerváltás, nem ünneplünk meg önállóan. Persze, ott van október 23, amikor mellesleg a köztársaság kikiáltásáról is megemlékezünk. Hát ez az. Mellesleg. Miközben nemzetközi viszonylatban a magyar munkaszüneti napok száma elég kevés, tehát egyáltalán nem lenne furcsa, ha esetleg növelnénk eggyel ezt a számot (sőt, számomra az a furcsa, hogy eddig ezt nem tettük meg).

Persze tényleg nehéz egy konkrét időponthoz kötni, hisz ez nem egy forradalom volt, mint 1848 vagy 1956, hanem egy hosszú, a határokat egyre kijjebb toló folyamat, egy egyre szabadabb és euforikusabb közel másfél év, mely Pozsgay 89 januári bejelentésével kezdődött (nem ellenforradalom, népfelkelés), és 90 márciusában, az első szabad választásokkal fejeződött be, és tele volt olyan szimbolikus pillanatokkal, mint pl az, hogy Kádár pont azon a napon halt meg, amelyen a bíróság rehabilitálta Nagy Imrééket.

Az, hogy ezt a témát pont ma vetem fel, gondolom világossá teszi, hogy én melyik napra voksolnék.

Én megértem, hogy a hozzátartozók számára ez a gyász napja. Ez természetes. De ha úgy tekintünk erre a napra, mint a rendszerváltás szimbólumára (márpedig az ország számára ez, és nem gyász), akkor ez bizony egy örömünnep, egy euforikus, felemelő emlékű nap, és épp ezért némileg hamisnak érzem a párhuzamot október hatodikával, és nem érzem kegyeletsértésnek, ha ezen alkalomból koncertet rendeznek.

Sokak számára alapállás, hogy amit ez a kormány csinál, az csak rossz lehet. Nem mondom, hogy a tapasztalat nem támasztja ezt némileg alá :-), de ne essünk abba a hibába, hogy automatikusan mindent elutasítunk, ami Orbánéktól jön. Minden tettet külön-külön le kell mérni, és ha nem találtik könnyűnek, akkor nem kell berzenkedni ellene.

Persze ez csak az én véleményem, és lehet velem vitatkozni.


FB:

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr956305602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.16. 14:38:44

@maxval a gondolkodó birca: Nem mű, csak mindenki másra érzékeny. Ezt neked kéne a legjobban tudnod :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.16. 15:15:16

@Fedor:

Ez oké, viszont ebből politikai akciót már igenis műbotrány.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.16. 15:22:21

@maxval a gondolkodó birca: De ez miért lenne politikai akció? Majd ha egy párt beáll a hozzátartozók mögé, akkor az lesz. Addig viszont a rokonok jogát nem vitatom el, hogy ne tetszen nekik a dolog (ezt íra a posztban is), csak más összefüggésből közelítem meg az egészet, és ezért nem értek egyet velük.

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.16. 15:56:31

@Fedor: ezért politikai akció:
"tett gyalázatos kormányzati kísérlet, mely újabb bizonyítéka a regnáló hatalom otromba érzéketlenségének"

DeMarco 2014.06.16. 16:20:41

Nagy Imrééken kívül miért ne szólhatna ez a nap Orbán Viktorról is? Tagadhatatlanul összekapcsolódott ezzel a nappal 25 évvel ezelőtt, ami már egy negyed évszázad, félig történelem...

Egy gyásznap egyben felemelő nemzeti sorsfordító is egyben, amit igenis lehet ünnepelni, amelett, h megemlékezünk a vértanúkról. Ahogy meg lehet egy szoborral is emlékezni a világháborúban meghalt összes áldozatról.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.16. 16:23:44

@DeMarco: "miért ne szólhatna ez a nap Orbán Viktorról is"

IS szólhat róla. CSAK ne szóljon róla.

"Ahogy meg lehet egy szoborral is emlékezni a világháborúban meghalt összes áldozatról."

Na jó, ezt az átkötéssel csúsztatást azért kihagyhattad volna...

csepke 2014.06.16. 16:29:38

Épp elég kesergős emlékezős ünnepnapunk van, egy miért ne lehetne valami vidámabb. Elvégre az azóta eltelt huszonöt év még nem egyértelműen kudarc sztori mint a többi ilyen esetében. A hozzátartozóknak a gyásznap inkább a halál napja.

Trackers 2014.06.16. 16:30:00

A hozzátartozókat nem értem.

Ha nekem kéne szüleimre, nagyapámra emlékeznem, mert valami nagyszerűt hajtottak végre, akkor örülnék neki, ha nem egy temetőben, hanem koncertekkel rendszvényekkel ünnepelné őket, akinek erre igénye van.

Megjegyzem a túlélők rendszerint halottaik hóhéraival, az MSZMP KB prominenseivel, munkásőrökkel, pufajkásokkal emlékeztek ezidáig az évfordulóra.

Lehet én is ezt tettem volna, ha apámat, nagyapámat a kommnunista diktatúrában kivégzik, és felkérnek a Párt szolgálatára évtizedeken keresztül.

szobatars 2014.06.16. 16:40:23

Az én nagyszüleim meg úgy emlékeztek mindig Nagy Imrére, mint a padlássöprő miniszterre...

Persze el lehet vitatkozni azon, hogy egy ember, aki része egy adott politikai vezetésnek, lehet-e része egy azzal teljesen ellentétes másiknak.

És akkor most a HITELESSÉG szó jut eszembe, meg Boncz Géza:
"Csak azt nem tudom, hogy a kettő között van-e összefüggés?"

purplehaze 2014.06.16. 16:46:15

@csepke: Teljesen igazad van!
Arról nem beszélve a rockzene a szabadságról szól.
Nem keseregni kellene a hozzátartozóknak, menjenek ki egyet pogózni Omegára és Scorpionsra sörrel a kezükben! Ennyi! Rock n Roll!

csak egy néző 2014.06.16. 16:47:44

Az özvegyet és a gyászoló rokonságot ki fogja felkérni a kormányból táncra, miközben dübörög a "Régi csibészek"?
Elvégre Viktor most elfáradt, mert eddig keményen harcolt.

"Húsz évembe került, mire végleg legyőztük őket, és Magyarországnak 2011-ig tartott, mire Európa utolsó posztkommunista államaként végre új alkotmányt fogadott el.”

Bizony, bizony kemény harc volt ez Viktor fiam. Ha így haladsz, akkor nem is olyan sokára sikerül visszaállítanod "egypártod" és személyedben azt, ami ellen olyan keményen harcoltál.

"Nem a diktatúrával volt bajom, hanem annak képviselőivel".

vezér01 2014.06.16. 16:53:53

A "hozzátartozók" rendre együtt koszorúztak apjuk,férjük,nagyapjuk gyilkosaival.Tartsák meg továbbra is jó szokásukat,mi azt ünnepeljük,hogy végre
megszabadultunk tőlük.
Emlékezzünk Pongrátz Gergely szavaira:ha
a forradalom győz,Malétert nekünk kellett volna felakasztani az agyonlövetett Corvin-közi gyerekekért.

♔bаtyu♔ 2014.06.16. 16:54:05

@DeMarco: Ez a nap nem Nagy Imréről, hanem a szabadságról szól.

Nagy Imre rokonai félreértik a helyzetet.

igazi Ténytár 2014.06.16. 16:54:07

@szobatars: Te is POZSGAI IMRE hivo vagy?

_____________
Pozsgai Imre: Forradalom vagy ellenforradalom?

Petőfi Népe, Kecskemét,
1957. december 15.

mandiner.hu/cikk/20131127_pozsgay_imre_forradalom_vagy_ellenforradalom_1957_december_15

Ez ellenforradalom, először szociális demagógiával, félrevezetéssel, hatalomra akart kerülni és ebből a hatalmi pozícióból aztán fellépett volna a dolgozó milliók érdeke ellen.

Kinyújtotta volna a kezét a földért, a gyárért. Az ellenforradalmi porhintést elősegítették a párton belüli árulók és revizionisták is. Tépett szájú, hasított körmű sok kis senki, háta mögött több úri bitanggal, megcsinálta az "Első Hazai Nemzeti Forradalmat". Hogy mégis nem "Nemzeti Szocialistának" keresztelték vivmányukat, az talán azzal magyarázható, hogy a két szó így együtt hányingert okoz minden becsületes embernek.

A „nemzeti Forradalom” olyan nevezetesen renegátot sorolhatott „vezetői” közé, mint Nagy Imre, akinek szellemi képességeit ugyan csak egy adóvégrehajtói karrierhez szabták, de jellemtelensége biztosította, hogy miniszterelnök legyen a legdühöngőbb fehér-terror napjaiban.
________________

_most_ 2014.06.16. 16:56:08

ne, a végén még az lesz a történelemkönyvekben, hogy Orbán egymaga buktatta meg az egész Szovjetuniót, kormányoldalon beindult a mítoszgyár, hogy meg lesznek sértődve, ha az egyház nem avatja szentté :D

igazi Ténytár 2014.06.16. 16:56:32

@csak egy néző: Mondja a pofátlanja, amikor épp a Nagy Imret, 56-ot GYALÁZÓ PATKÁNY MSZMP KB/PG tag POZSGAY a nagy kedvence.

De hat tudjuk, csak a másik kommunistája budos, a mienk az nem olyan.

igazi Ténytár 2014.06.16. 16:58:53

@_most_: Mar regen beindult (most epp Nemetben gyartja a mocskos hazug mitoszokat a bolsevikja)

Nem, hogy mar folyamatban volt az orosz csapat kivonás, de meg nem is o mondta ki nyilvánosan!

CSERHALMI GYORGY MAR HONAPOKKAL ELOTTE ELMONDTA NYILVANOSAN!

_____________
www.168ora.hu/itthon/csapatkivonas-32827.html

A magyar közvéleményben meggyökeresedett nézet szerint Orbán Viktornak 1989. június 16-án, Nagy Imre és a többi 56-os mártír újratemetése alkalmából a Hősök terén mondott beszédében hangzott el először nagy nyilvánosság előtt a szovjet csapatok kivonásának a követelése. Tévedés.
A követelés nyilvánosan három hónappal korábban, 1989. március 15-én, a Szabadság téren hangzott el. Cserhalmi György akkor ott olvasta fel az 1989-es 12 pontot, amelyek egyike az volt, hogy vonják ki Magyarországról a szovjet csapatokat. Az eseményt közvetítette a rádió, a tévé, és a sajtó is hírt adott róla.

Az érdem tehát azé a bizottságé – egyik tagja a 168 Órát soraival időnként megkereső Domonkos István volt –, amely az 1989-es 12 pontot megfogalmazta, és Cserhalmi Györgyé, aki vállalta, hogy a követeléseket a legnagyobb nyilvánosság előtt felolvassa.

A tények tények!
_______________

altona 2014.06.16. 17:01:55

Nagy Imre lánya együtt koszorúzott anno dudagyulával, ha akkor nem sült ki a szeme, most KUSSOLJON!

otgorbebogre 2014.06.16. 17:03:44

@vezér01: ki kell hogy abranditdsalak : most meg te fogsz a gyilkosaikkal egyutt tancolni. MSZMPsek mind a ket oldalon vannak/lesznek amig meg nem hallnak. a mai kormany nagy reszenek is koze volt az allamaparatushoz. de ha hivo vagy persze akkor mindegy hogy mi az igazsag.
Amugy Orbanon kivul emlekezhetunk Horn Gyulara is ezen a napon, mert neki tenyleges szerepe volt a rendszervaltasban.
Pont ez a lenyege a rendszervaltasnak, Orbannak, Horn Gyulanak es ahogy a vita mutatja Nagy Imre eletenek/halalanak is- nagyon sok embernek volt szomoru multja , de attol fuggetlenul sokat dolgoztak a rendszervaltasert.

nehez megemeszteni ezt azoknak akik mindent fekete/feherben akarnak latni...

igazi Ténytár 2014.06.16. 17:06:26

@_most_: "ne, a végén még az lesz a történelemkönyvekben, hogy Orbán egymaga buktatta meg az egész Szovjetuniót, kormányoldalon beindult a mítoszgyár, hogy meg lesznek sértődve, ha az egyház nem avatja szentté"

Azt hiszed vicc?

EZ A FIDELITAS VOLT az 1 Orban-kormany alatt!!

______________

www.origo.hu/itthon/20020617afidelitas.html

"A Fidelitas nem ért egyet a kormány javaslatával, hogy nyilvánítsák nemzeti ünneppé június 19-ét. A Fidesz ifjúsági szervezete szerint az utolsó szovjet katona távozásának évfordulója helyett Nagy Imre kivégzésének napja, június 16. legyen a magyar függetlenség napja.

A szervezet szerint ORBAN VIKTOR Nagy Imre 1989-es június 16-i temetésén ELMONDOTT BESZÉDE IS FONTOSABB VOLT, MINT AZ UTOLSÓ SZOVJET KATONA TÁVOZÁSA, mert Orbán akkor kezdeményezte a szovjet csapatok kivonását az országból.

__________________

igazi Ténytár 2014.06.16. 17:09:42

@DeMarco: Mivel kapcsolódott össze?

Hogy a Mocskos hazugja ELLOPTA CSERHALMI GYÖRGY ÉRDEMÉT?

Hogy a pofátlanja 10 evvel később mar a NAGY IMRÉT GYALÁZÓ patkany KB/PG tag Imret kérte alkotmány előkészítésre?

_most_ 2014.06.16. 17:09:46

nem értem miért kell új ünnepeket kitalálni, több száz éve hagyományosan három nemzeti ünnep van Magyarországon, március 15, augusztus 20, október 23, de ügye egyik se köthető Orbánhoz, ezért kitalálnak egy új ünnepet, ahol fényezhetik Orbánt, komolyan valaki szerint ez normális?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.16. 17:10:43

@maxval a gondolkodó birca: Ez az.

Írjad be esetleg igazi narancsbunkó agitpropos módjára, hogy "ajvékolnak a leszármazottak".

Azt persze megértem, hogy OV nem megemlékezni, hanem ünnepelni akar a témában. Kár, hogy az akkori OV már nagyon nem a mai OV.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.16. 17:14:28

@_most_: Batyu archetipus szerint normális.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.16. 17:16:21

@Pocakos focista:

Аz akkori és a mai OV ugyanaz, az ember személyisége nem változik soha, kivéve ritkán, súlyos betegség esetében.

Ami változott, az a politikai nézete.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.16. 17:22:42

@maxval a gondolkodó birca: Nohát, ehhez is értesz? Remek.

Amúgy az a pletyka igaz, hogy emberünk Graz-ba jár(t) pszichiátriai kezelésre?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.16. 17:23:22

@otgorbebogre:

Szerepe az egészben sok embernek volt, köztük az egyik Orbán volt. Mellette még kb. 10 ember felsorolható, mind ellenzéki oldalról, mind kommunista oldalról. Kommunista oldalról a Horn, Pozsgay, Németh. Ellenzéki oldalról meg az SZDSZ agyrösztje, elsősorban Tölgyessy, az MDF-ből Antall, Csurka, Lezsák, a Fideszből Orbánon kívül még Fodor és Deutsch.

Ezek az emberek voltak a kulcsfigurák.

Persze hozzá kell tenni: semmit sem tehettek volna egy orosz ember, Gorbacsov nélkül

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.16. 17:27:35

@Pocakos focista:

Igen, 2002-ben. Idegöszemomlás. Ami messze nem elmebetegség, ahogy ezt beállítani szokás.

OV gyakorlatilag az utóbbi 25 év három kiemelkedő magyar politikusának egyike, a másik kettő Antall és Horn. Mindenki más maximum második vonalbeli vagy a futottak még kategória. Ez teljesen független attól, hogy valaki pozitívan vagy negatívan ítéli meg őt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.16. 17:40:03

@_most_: Komolyan úgy gondolod, hogy én Orbánt fényezendő szeretném, hogy ez a nap nemzeti ünnep legyen? Más okom nem is lehet?

vezér01 2014.06.16. 18:17:27

@otgorbebogre: 70 felett már aligha fogok táncolni bárkivel is. Horn Gyufáról csak annyit,hogy külföldről hazatérve még vadul támadta Pozsgait a
"népfelkelés" minősítés miatt,mondván,hogy ő is tagja a "történelmi tényfeltáró bizottságnak",és szerinte semmi olyan tény nem került el,ami az MSZMP KB 56-ra vonatkozó téziseit átírná. Valaki viszont az asztal alatt bokán rúghatta,néhány nap múlva már a NATO tagságunkról hadovált. Fekete-fehér,egy frászt. Fosszínű az egész.

vezér01 2014.06.16. 18:23:55

@otgorbebogre: 70 felett aligha fogok táncolni bárkivel is.Ami meg Horn Gyufát illeti,emlékszem milyen vadul támadta Pozsgait a "népfelkelés" minősítés miatt,mondván,hogy ő is tagja "történelmi bizottságnak" és semmiadat nem került elő,ami az MSZMP KB 56-os téziseit cáfolná.Aztán valaki az asztal alatt bokán rúghatta,mert néhány nap múlva már a NATO tagságunkról hadovált a TV-ben.

vezér01 2014.06.16. 18:24:37

@vezér01: Bocs a dufláért,elsőre nem ment át.

otgorbebogre 2014.06.17. 00:38:09

@vezér01: oszinten ? most azert kene Hornra haragudni mert Pozsgay ket hettel elobb kapott eszbe? vagy ezert kene Pozsgayt szeretni mert elobb kapott eszbe? ja jobb volt a helyzetmeglatasa, hamarabb palfordult, ennyi. de a kelet nemeteknel mind a ketto jobb volt ezert unneplik Hornt nemetorszagban.

az a fo problema hogy a tortrnelmet most irjak/ irjuk es egyes szereplok valahogy a jo kategoriaban kotnek ki (orban meg a kisz titkarsaga, meg az egesz fidesz vezetes meg pozsgay es tarsai) egyesek meg a rossz kategoriaban (pufajkas, megfigyelo stb) mikozben tokugyanazt csinaltak. csak a masik kommunistaja faj mindenkinek. ha nem felnenek a fideszesek pl. mar regen megnyitottak volna az ugynoklistat stb.. szerintem pont nincs mit szegyelniuk a multjukkal egyutt mert sokmindent tettek kesobb de akkor a tobbieket se kene kettos mercevel szidni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.17. 09:13:02

@otgorbebogre: "most azert kene Hornra haragudni mert Pozsgay ket hettel elobb kapott eszbe? ja jobb volt a helyzetmeglatasa, hamarabb palfordult, ennyi."

Még ez se igaz. A bizottság döntését Grósz jelentette volna be, amint hazaér az USA-ból, mert épp ott volt hivatalos látogatáson, csak Pozsgay elvitte előle a show-t.

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.17. 09:16:50

@_most_: A több száz év egy kicsit erős:)

vezér01 2014.06.17. 19:50:12

@Fedor: Szó se volt bizottsági döntésről,
ez Pozsgay magánakciója volt.Nem tudom,hanyas vagy,én még emlékszem a dolgokra és nem a memoárokból olvasom.
Grósz éppoly vehemensen támadta Pozsgayt,mint Horn.@otgorbebogre: lényegében egyetértünk. "Nem tetszettünk forradalmat csinálni",a rendszerváltást megcsinálták a fejünk felett az öreg és a fiatal kommunisták.Olyan is az egész.
Én meg pártonkívüliből pártokon kívülivé válhattam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.17. 20:35:28

@vezér01: Közélet iránt érdeklődő gimnazista voltam akkoriban, nekem is vannak emlékeim, de azért elég régen volt ez már ahhoz, hogy mankót használjon az ember :-) Sajnos nem találom, hogy hol olvastam ezt, de olvastam valahol, az biztos, és nem valami zugoldalon, hanem valami komolyabb helyen. De mostanában, és nem a rendszerváltás táján, akkor ez nem kapott nyilvánosságot, csak Pozsgay verziója, amely persze igyekszik az ő szerepét kidomborítani.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.17. 20:41:43

@vezér01: "Szó se volt bizottsági döntésről"

"Ennek az elvnek a jegyében hívta életre a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága azt a munkabizottságot, amely a társadalom és a gazdaság elmúlt négy évtizedét elemzi. A testület azután megalakította történelmi albizottságát, amely tegnap Pozsgay Imrének, a Politikai Bizottság tagjának vezetésével ülést tartott. (...) ez a bizottság, a jelenlegi kutatások alapján, népfelkelésnek látja azt, ami 1956-ban történt."

index.hu/belfold/1989/2009/01/28/az_egypartrendszer_a_szocializmus_zsakutcaja/

vezér01 2014.06.18. 10:36:05

@Fedor: Emlékszem erre az interjúra,anno a rádióban hallgattam.A bizottság fő feladata az volt,hogy Nagyék temetésének
társadalmi hatását vizsgálják,okulva a Rajk temetését követő eseményekből.Pozsgay kihasználta Grósz távollétét és saját véleményét bizottságiként előadva kényszerhelyzetbe hozta az MSZMP-t.

vezér01 2014.06.18. 10:44:26

A Párt zavarodottságát jól jelezték az akkori újságcikkek.Először azt írták,hogy
emberiességi okokból engedélyeznék az újratemetést,de nem lehet tudni,hol keressék sírjukat.Még olyan nevetséges nyilatkozat is volt,hogy az állatkert elhullott vadjait is ott földelték el,s a csontok összekeveredtek ! Két nappal később nyilatkozott a Temetkezési Vállalat igazgatója,önérzetesen jelezte,hogy náluk rend van és ha engedélyt kap rá,meg tudja mutatni a sírokat.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0