Miért igen? Miért nem?
2010. augusztus 16. írta: Fedor

Miért igen? Miért nem?

A kopogtatócédulákat mától postázzák, szóval hivatalosan is elkezdődött az önkormányzati választások kampánya. Ennek kapcsán arra gondoltam, hogy végigveszem a főpolgármester-jelölteket: kire miért érdemes, és miért nem érdemes szavazni?

A versenyzők szerepe elég különleges: a még hivatalban lévő előd nem indul újra, így egy korszak zárul le azzal, hogy Demszky veszi a kalapját, és visszavonul. Egy olyan korszak, ami  - így utólag visszanézve - még az egykori támogatói szerint is hosszabb lett a kelleténél legalább egy ciklussal. Gondoljunk csak bele: olyan szavazók is lesznek, akik már úgy születtek, hogy Demszky Budapest vezetője, de még a jelöltek között is van több olyan, aki az egykori szamizdatos első ciklusának kezdetekor épphogy iskolás volt.

Hát akkor vágjunk bele.

Az összehasonlításban azt kell, hogy mondjam, a jelöltek programja sok szerepet nem játszott, mert a legfőbb pontok gyakorlatilag mindegyiküknél ugyanazok, még a Jobbik programjának a szórólapos kivonata is csereszabatos a többivel: korrupció legyőzése, forgalomcsillapítás, BKV fejlesztés. A kampány fő színe szinte mindenhol a ZÖLD (ez egyébként egy nagyon örvendetes irány, csak aztán a gyakorlatban is így maradjon), különbség csak részletkérdésekben és a stílusban van.

A képek és a sorrend forrása az Index szavazása.

9. Schmuck Andor (MSZDP)

Miért igen?

Bár van valódi paródiapárt által indított jelölt is, az biztos, hogy ő a legszórakoztatóbb mind közül, elég csak arra gondolni, hogy a nyugdíjas háttérbázisa mellett kotongumi a kampányának fő szóróanyaga. Az Aradszky- és a Korda-fanok más név mellé nem is húzhatják be az x-et. Ráadásul az MSZP-től a FIDESZ-ig mindenhol vannak jó kapcsolatai.

Miért nem?

Ő a "még viccnek is rossz" kategória. Nem véletlenül csípte meg az Index szavazáson is a tökutolsó helyet, pedig vannak még nagy elutasítottságú jelöltek rajta kívül is, pl. a közvetlenül őt követő

8. Makai István (RPT)

Miért igen?

Előremutató dolog lenne, ha a főváros élére egy kisebbség képviselője kerülne, persze csak akkor, ha a munkáját jól végezné, és ezzel talán csökkenteni tudná a cigánysággal szembeni túlzó előítéleteket.

Miért nem?

Szinte semmi esély nincs arra, hogy ő legyen Budapest Obamája. Se karizmája, se ismertsége, és ne feledjük, Obama se egy fekete szervezet jelöltjeként lett elnök, hanem egy nem nemzetiségi, hanem politikai alapon szerveződő párt színeiben. Ha egy kisebbségi komoly szerephez akar jutni, csak ez az út áll előtte reálisan nyitva.

7. Horváth Csaba (MSZP)

Miért igen?

Bár az ingyen BKV-s szlogennel finoman szólva is túllőtt a célon, az MSZP-s programban azért vannak jó elemek, dicséretes a zöld irányba elmozdulás.

Miért nem?

Mert ezek a jó elemek nagyjából azonosak a többi párt programjában megtalálhatóakkal, a programon túli tényezők meg mind ellene szólnak. Hiába kezdte el a kampányát már rögtön a második fordulót követő napon, pártjának és saját személyének szerepe az elmúlt ciklusban, az ebből eredő hiteltelenség, a nem túl stabil pártháttér, az ellenszenves kampányhúzások mind azt erősítik, hogy bár tavasszal még úgy tűnt, egy MSZP-s jelölt jó kampánnyal esélyes kihívója lehet Tarlósnak, ezt az esélyt eljátszották.

6. Galba-Deák Ádám (Zöld Baloldal)

Miért igen?

Az idei főpolgármester-választás attól is különleges, hogy most először nem indul munkáspárti jelölt. Ennek ellenére az MSZP-től nagyon balra állók nem maradnak szavazási lehetőség nélkül, hisz a konzervatív liberális filozófusból a nyugatias, globalizáció-ellenes baloldal nagyapójává vált TGM pártja egy agilis fiatalt indít a posztért.

Miért nem?

Aki tavasszal még MSZP-s volt, és csak az elvesztett második forduló után "világosodott meg". Persze ilyen fiatalon az útkeresés még természetes is lehet, de pont ezért, talán várjuk még pár évet, míg kiforr az egyénisége, és majd akkor vegyük komolyan. A mezőny legfiatalabb játékosaként még bőven van ideje kivárni a következő lehetőséget.

5. Staudt Gábor (Jobbik)

Miért igen?

Többet nem tudok mondani, csak azt, amit Horváth Csabánál: az ő programjában is találhatóak jó elemek.

Miért nem?

A kritika kezdete is ugyanaz, mint Horváthnál: ezek az elemek másnál is visszaköszönnek, ezen kívül viszont... Egy gárdaalapító a főváros élén? Egy olyan párt képviselője vezesse Budapestet, amelynek követői többször szétverték a belvárost? Ráadásul alig egy évvel idősebb Galba-Deáknál, harmincon aluliként ő is még túl fiatal.

4. Ungár Klára (SZEMA)

Miért igen?

Rutinos főpolgármester-jelölt, hisz 90-ben a FIDESZ őt jelölte erre a posztra. Azóta az akkor még liberális FIDESZ jobbra sasszézott alóla, a következő pártja meg dicstelen körülmények között kimúlt, így most saját pártja élén próbálja képviselni a valódi liberális értékeket, amire némi esélye is van, hisz sose tartozott az SZDSZ-es keménymaghoz, zavaros ügyek nem tapadnak a nevéhez, más ismert SZDSZ-es meg nincs ott rajta kívül. A főpolgármesteri kampány esély arra, hogy ismertséget szerezzen a pártjának. Ráadásul hol legyen liberális a polgármester, ha nem pont ott, ahol egy eszmetársat négyszer egymás után újraválasztottak?

Miért nem?

Budapest (sajnos) nem Párizs és nem Berlin: elképzelhetetlennek tartom, hogy a megtámadott melegfelvonulások városában megválasszanak egy nyíltan homoszexuális politikust. Ráadásul az SZDSZ-es múlt egyelőre sokak szemében bélyeg, függetlenül attól, hogy ő személyesen rászolgált -e, vagy sem.

3. Jávor Benedek (LMP)

Miért igen?

Az új játékos LMP már tavasszal is nagyon jó eredményt ért el a fővárosban, és a pozíciói azóta csak javultak, hisz a ballib oldalon rajtuk kívül csak hitelességi és/vagy ismertségi problémákkal küzdő pártok vannak, így ha van valaki, akinek van esélye megszorongatni, esetleg talán le is győzni Tarlóst, akkor az Jávor Benedek.

Miért nem?

Maga Jávor gyakorlatilag ismeretlen a nagyközönség számára, és ezen a pár hónapos képviselői tevékenység se sokat segített, szóval a pártlogón kívül más nagyon nem szól mellette.

2. Tarlós István (Fidesz-KDNP)

Miért igen?

Elég logikusnak tűnik, hogy a főváros vezetése azonos színezetű legyen az országéval, hisz jó eséllyel így a leggördülékenyebb az együttműködés. Tarlós ráadásul már tapasztalt várospolitikus.

Előélete egyébként több ponton azonos Ungáréval: szintén volt már főpolgármester-jelölt, és szintén volt köze az SZDSZ-hez, csak amíg Ungár 1994-ben lépett be, addig Tarlós ugyanakkor ki.

Ja, és szereti a Rolling Stones-t.

Miért nem?

A  kétharmados túlsúly ellenpontja lehet, ha az ország legnagyobb városának vezetése nem kerül a FIDESZ kezébe. Egy konzervatív vezető amúgy se nagyon passzol Budapest hagyományaihoz. Az óbudaiak jó része se gondol szívesen vissza ottani polgármesterségére. Köztünk szólva, elég begyöpösödöttnek tűnik, és a stílusán is volna még mit csiszolni.

1. Victora Zsolt (MKKP)

Miért igen?

Ha van ország, amit még nálunk is jobban pofán csapott a válság, akkor az Izland. Az izlandiak reakciója példaadó lehet számunkra: ott pár hónapja egy, a Kétfarkú Kutya Párthoz rendkívül hasonlatos viccpárt jelöltjét választották meg Reykjavík vezetőjének, tiltakozásul a többi, "igazi" párt szerencsétlenkedése ellen. Akkor én a következő kérdést tettem fel:

Vajon van annyi humora a magyar népnek, hogy egy ilyen poénnal fejezze ki a véleményét a politikai elitről? És vajon volna olyan humorista, aki bevállalná ezt a médiahack-et?

Nos a dolgok jelen állása szerint a válasz: IGEN, sőt annyira, hogy ha csak az Index szavazóin múlna, akkor nálunk is hasonló eredmény születne, mint Izlandon. Szóval itt a nagy lehetőség: ha eleged van a politikusokból, ha fricskát akarsz törni az egész politikai elit orra alá, akkor hajrá.

Miért nem?

Oké, jól sikerült a poén, meg lett választva a kétfarkú főpolgármester. És utána mi lesz? Vagy lemond Victora, hogy nem is gondolta komolyan, vagy tárgyalásokba kezd a valódi pártokkal, akik aztán a háttér nélküli főpolgármestert lazán lenyomják a rutinjukkal.

Akkor meg mire volt jó ez az egész?

UPDATE

Ha kommentelsz, ne küld el kétszer, még ha nem is jelenik meg elsőre. Ott van az, csak szarakodik a blogmotor.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr782225262

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Besti Flokkurinn 2010.08.17. 08:28:45

Az Index cikke alapján azt hihetné az ember, hogy Izlandon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ottani megfelelöje nyerte a (reykjaviki helyhatósági) választást.Erösen rokonszenves lenne a számomra a dolog ebben a formában, de úgy tünik, a hír némileg túloz. B...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Páneurópai Harci Kos 2010.08.16. 16:24:03

Azért egy indexes szavazás alapján következtetéseket levonni.. nagy szamárság.) (finoman fogalmaztam) Inkább fórumtrollok közössége az, mint értelmes embereké.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.16. 16:40:35

@Páneurópai Harci Kos: Én a szavazásból nem vontam le semmilyen következtetést, csak felhasználtam a sorrendet meg a fotókat. Természetesen az Index szavazása nem reprezentatív, ezt nem állítják sem ők se, sem én. Nem véletlenül fogalmaztam úgy pl. Victoránál, hogy "HA csak az Index szavazóin múlna..."

veny 2010.08.16. 18:35:31

Annyira gáz, hogy 20 évvel a rendszerváltás után ez a halom kaki a választék... :(((

DeMarco 2010.08.16. 19:33:45

Minden szentnek maga felé hajlik a keze...

Ez egy liberális vélemény. Ami enyhén szólva sem reprezentatív mostanság...

És mégis a választék súlyos hiányosságai miatt mégis számos jelölt képességeit illetően egyet kell értsek veled.

9.Akkor már inkább a kétfarkú kutya...
8.Akkor már inkább a kétfarkú kutya...
7.Akkor már inkább a kétfarkú kutya...
6.Akkor már inkább a kétfarkú kutya...
5.Akkor már inkább a kétfarkú kutya...
4.Akkor már inkább a kétfarkú kutya...
3.Na neee má'! Elég volt asszem örökre liberális főpolginak... Ha nem kellett volna a szadesz a kormányba, akkor nem is tudták volna ezzel zsarolni a maszopot és már régen elfelejtettük volna demszkájt... Egyetértek, túl sokáig maradt.
2.Sztem az egyetlen lehetséges befutó jelölt, különösen a többi jelölthöz viszonyítva.
1.Akkor már inkább a kettes jelölt...

Hadd ne indokoljak, sztem felesleges.

Igazából egyrészt nem különösebben érdekel a dolog, mivel nem vagyok fővárosi, de mivel a főváros elég sok pénzt szipkáz el (igaz sokat is fizet be), ezért mégis érint közvetve mindenkit a szavazás. Ha Tarlós lesz, az megnyugtató politikai szempontból, mert végre lesz hathatós együttmükődés kormány és főváros között. És ez jó.
Ha meg nem Tarlós lesz, hanem ellenzéki, akkor meg nem kell annyi zsetont beáldozni és több jut a vidéknek. És ez is jó. (Mármint nekem).

De egyébként is fontosabbnak tartom a közgyűlés összetételét, mint magát a főpolgármesteri tisztséget. Ott kell többségben lenni és akkor tök' mindegy ki a főpolgármester...

ben2 2010.08.16. 19:35:57

@veny:

Ez történik akkor, ha az - amúgy az élet más területein normális - emberek annyira belelovalják magukat a szekértábor logikába, hogy hajlandóak akár a szervezett bűnözést is megtűrni maguk felett évtizedeken keresztül, csak nehogy a másik oldal pozíciót nyerjen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.16. 19:36:18

@DeMarco: Pedig annyira igyekeztem Tarlóst dicsérni :-)

egy-fo-epitesz 2010.08.16. 19:40:14

7. 5. 3. 2. lesz csak fenn a szavazólapon a nagy demokratikus választáson. bár a 3. ra se vennék mérget... a többivel minek foglalkozni? kár volt fáradni annyit.
nem olyan egyszerű összekaparni 31-33 ezer cédulát... 20-60 szor annyit mint európa összes többi országában...

igazából a zokni (birka) magyarok a komcsi fidesz szdsz független tarlóst választják úgyis

ja a hazafias népfront nem indít jelöltet?

egy-fo-epitesz 2010.08.16. 19:50:10

elszállt vagy cenzura? na ujra...

a 7. 5 .3 .2 . jelöltnek van csak esélye 31-33ezer cédulát gyűjteni... (de az elempének nincs esélye, csak ha ujra kisegíti a fidesz) minek a többi jelölttel foglalkozni?

a nagy demokrácia... papíron rendben. ezk a jelöltek? szégyen én is azt mondom.

de a birka (/zokni) emberek ugyis tarlóst választják meg: a gerinces komcsi, szdsz, független, fideszt... aki a multrendszer építésekor is belülről bomlasztott.

egyes emberek személyes önző ambició miatt szívnak milliok... eszméletlen. szégyen. alkalmatlanok.

de a magyarok nem érdemelnek jobbat... sajnos

gauche caviar 2010.08.16. 19:58:29

áááááááá, ez a Victorka vagy ki ez semmi, ez sótlan, ez 0 kreatív.
Ha a Gergőre lehetne szavazni BP-n akkro rá voksolnék.
De ebben a manusban semmi mást nem látok, mintegy megélhetési vállalkozó "galériatulajdonost" (az egy szakma? vagy foglalkozás? a budimban vannak matricák, aki felugrik meg szokta nézni. akkor én egy street art galériatulajdonos vagyok?).
A miért nemmel meg teljesen egyetértek: a válaztási rendszer nem kedvez az ilyen protest pártoknak, pláne a fideszes változtatás után, a győztes mindent vinni fog, nagyon nagy számban kell szavazatokat elérni, hogy legyen valami látszatja. De erre a galériatulajdonosra én nem szavazok. Tehát, nem lesz semmi látszatja. Szál aki rájuk szavaz, az kb eljátszik a cetlijével, és akár a seggét is kitörölhetné vele, az kevesebb fáradtsággal jár.

ddance 2010.08.16. 20:20:13

Kilóg a lóláb a cikknél.

Nézzük meg, hogy a Jobbiknál mennyi a miért igen: három sor. Aztán nézzük meg, hogy a volt SZDSZ-es Ungár Kláránál mennyi a miért igen: vagy húsz sor, alig fért bele a cikkbe.

Talán nehéz elfogadni, hogy az SZDSZ - hálistennek - elpusztult?

Soha a büdös életbe ne kerüljön semmilyen pozícióba ilyen szadeszos féreg többé, ennyit még senki nem ártott MO-nak, mint az SZDSZ.

ddance 2010.08.16. 20:22:08

Hányinger kerülget ettől a cikktől, jól átjön belőle, hogy az írója egy ordas nagy libsi, a szokásos lózungokkal dobálózik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.16. 20:27:29

@egy-fo-epitesz: 1. Cenzúra nincs, nem szokásom moderálni.
2. Miért gondolod azt, hogy az LMP esélytelen? Budapesten? Már a választásokkor is ők voltak a harmadik legnagyobbak, és azóta csak nőtt a támogatottságuk.

@ddance: "Kilóg a lóláb a cikknél." A poszt szerzője felvállaltan liberális, aki nem tesz egyenlőségjelet a liberalizmus és az SZDSZ közé, és a volt szadeszosokat se kezeli egységként. Igen, Ungár Kláráról több mondat van, mint Staudtról, egyrészt mert Ungár a jobbikos jelölttel ellentétben demokratikus párt jelöltje, másrészt meg nagyobb múltja van. Tarlósról, Victoráról is kb. annyit írtam, mint Ungárról, azoknál milyen lóláb lóg ki?

ddance 2010.08.16. 20:33:29

@Fedor: "Ungár a jobbikos jelölttel ellentétben demokratikus párt jelöltje"

Haha, hagyjuk már ezt a nevetséges dolgot, hogy ti mondjátok meg, hogy ki demokratikus és ki nem... Demokratikus választáson egymillió ember szavazott a Jobbikra, az SZDSZ meg megsemmisült. Mindkettő demokratikus volt, ha tetszik, ha nem.

A liberalizmus olyan mérhetetlen károkat okozott hazánkban, hogy az elmondhatatlan. Elég a cigánykérdést említeni: a cigányok pátyolgatását, agyonsegélyezését, hogy nem büntetjük a cigánybűnözőket - ezt mind-mind nektek "köszönhetjük"...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.16. 20:37:05

@ddance: Ebbe a vitába itt és most nem megyek bele, ez a poszt most nem erről szól. Ha nagyon kíváncsi vagy a véleményemre, keresgélj az archívumban.

Obszerváló 2010.08.16. 20:43:47

@ddance: A nyilas banda olyan mérhetetlen károkat okozott hazánkban, hogy az elmondhatatlan. Elég a világháborús pusztítást, honfitársaink százezreinek lemészárlását, az "utolsó csatlós" bélyeget, a szovjet megszállást, és az ideiglenes hazánkban tartózkodást említenem - ezt mind-mind nektek "köszönhetjük"...

loláb 2010.08.16. 20:45:13

Az, hogy ki lesz-e a föpolgármester, az nyilván egyértelműnek tűnik, mivel fajsúlyos ellenjelölt nincs, így a főpolgármesterség nagy bizonyossággal megítélhető Tarlósnak.

Ha tetszik, ha nem, ez kb 99%-ra biztosra vehető, így az ellenjelöltek erényeit, vagy hibáit, még ilyen laikus módon is sorba venni teljesen felesleges.

Ami már annál inkább érdekes kérdés, és valóban nem lefutott mecs, hogy vajon a közgyülés összetételének lehetséges alakulása (stabil fidesz többségtől a fidesz-lmp-jobbik többségi-mszp kisebbségi felállásig terjedő paletta) közül melyik verziónak mi az előnye, és milyen veszélyei vannak.

Na, ez tényleg megérne egy posztot. (Mondjuk ennek megírásához Fedorénál lényegesen alaposabb politikai helyzetismeret szükségeltetik, mindenféle bántó felhang nélkül.)

egy-fo-epitesz 2010.08.16. 20:49:59

@Fedor: bocs. nincs cenzura:) csak szerencsétlenkedtem. vagy vmi frissíési hiba.

az elempé a cédula szedésben esélytelen. az ogy se sokat szedtek össze. becslésem szerint az ötödét annak amit leadtak.

pedig ott volt sok fizetett akcióhős. na persze annál a lelkes amatőr sokkal hatékonyabb és meggyőzőbb.

a cédulagyűjtés akkor sem volt egyszerű (csak az önkormányzatokat stb uralo fidesznek). és ez most sokszorosan szigorodik.

pedig a helyükben vigyáznék visszaüt... a fidesz biztos nem önzetlenül csepegteti... vagy "majd egyszer kérnek vmit", vagy zsarolás...

31-33 ezer cédula nem egyszerű. 2hét. számolgass...

egy-fo-epitesz 2010.08.16. 20:53:33

ja
tarlossal szemben ezt kellett volna, akkor most én is mennék szavazni.
sőt mindenhol!!!!! még nem is késő.
bár anynira még nem utálják a fideszt, mint a diktátort esztergomban. nagy meglepi készül.
ilyen "akció" kellene mindenhol:
meggyesahibas.blog.hu/2010/08/15/egyedulallo_osszefogas_egy_meggyes_mentes_esztergomert

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.16. 20:59:49

@loláb: Attól még, hogy Tarlós messze a legesélyesebb, nem tartom a feleslegesnek a többi jelölt megismerését. Különben minek a kampány, minek a választás? Adjuk oda az épp aktuális kormánypárt jelöltjének a posztot, és kész, nem? :-)

@egy-fo-epitesz: Hát a FIDESZ valóban sokat tett azért, hogy megnehezítse a cédulagyűjtést, de az LMP helyzete szeritem más, mint tavasszal volt. Akkor egy ismeretlen alakulat volt, amelyik lehet, hogy elvesztegetett szavazat lett volna. Most egy parlamenti párt, sokkal nagyobb ismertséggel, jelentős budapesti eredményekkel a választáson, és növekedő népszerűséggel.

DeMarco 2010.08.16. 21:01:49

@Fedor: Először nekem is megfordult a fejemben, h a tartalmi részébe milyen frankón bele lehetne kötni, de végül is felesleges.
Annyira nyilvánvaló, h a vak is látja, lám van aki most jár itt először és mégis rögtön vágja a defektes irányultságodat.
(Bár nem is tagadod, ez legalább javadra válik.) A bolond is azt mondja magáról, h normális...
Csak akkor ne lepődj meg, ha kikerülvén a való világba ilyen bejegyzések születnek...

egy-fo-epitesz 2010.08.16. 21:04:38

@Fedor: hát nem akarlak elkeseríteni. reménykedj csak. persze van esély, a népmesékben is mindig a jó győz.
apropó jó. a pártokkal van egy kis gond. alapvetően nem jok. sőt rosszak. gonosazk stb. az elempé pont olyan mint a többi. a felső 5% megélhetési önző tisztességtelen erkölcstelen gerinctelen senki.
úgyhogy bizok a jó győzelmében. csak hát itt jo nem is indul...
nincs más. belinkeltem, az jo megoldás... mondom nem késő!!! hosszutávon ugyis ez lesz.
4év alatt tarlóst is nagyon fogják utálni. eddig kereszetül ásták bp et majd ezutan kasul fogják... teljesen alkalmatlan, plusz ott a PÁRT. :)

DeMarco 2010.08.16. 21:06:27

@Fedor: "de az LMP helyzete szeritem más, mint tavasszal volt."

Kaltenbach?? szadesz 2.0? Nem más, nagyon nem...

Nem vagyok fideszes 2010.08.16. 21:15:36

Nem is tudtam, hogy Tarlós szereti a Stones-t. Ugyan ettől megszeretni nem fogom, de jópont.

Customi 2010.08.16. 21:18:20

Jelenleg vicc ez az ország, ahogy van, miért ne nyerne egy viccpárti jelölt?

Hiszen a többi jelöltnél is fellelhetők vicces (ingyen BKV, muhaha) és kevésbé vicces (szétvertük a várost, de most legyen a miénk, anarchiát ide) momentumok, nem lehet őket komolyan venni.

Tarlósról meg egy Ady versben szereplő alak jut eszembe (Harc a Nagyúrral, megvan?), és egyébként sem örülnék, ha a centrálközpontú viktorkormánynak ne lenne ellensúlya, ez pedig az utolsó esély lenne rá.

De velem nem kell számolnotok, nem vagyok Budapesti, bár onnan 20 Km-re lakom, szóval van rálátásom.

A Kétfarkú Kutya ha párt lett volna a választásokkor már lett volna egy párt, akire leszavaztam volna, egyszóval: létjogosultságotok van, srácok!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.16. 21:24:34

És ami kimaradt a felsorolásból: Az SZDSZ és az MDF nem indít jelöltet. Ezzel most már a legutolsó fanoknak is egyértelművé vált: Megszűnt a két rendszerváltó párt.

Nem vagyok fideszes 2010.08.16. 21:30:59

@xtolzig:

Köszi!

Remek zenei ízlése van, azt meg kell hagyni. Igaz, Run for your life c. nagylemeze a Beatlesnek tuti nem volt (vagy az valami kalózkiadás lehetett), mert az a Revolver c. album uccsó nótája volt, de amúgy (ebből a szempontból) rendben van az öreg. Bár ahogy olvasom, a Little red rooster jelentését is csöppet félreértette, de sebaj.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.08.16. 21:35:02

@egy-fo-epitesz: Becsülgesd az IQ-dat nagyítóval... szerinted ha egy párt kap 375 ezer szavazatot, akkor miért nem reális, hogy volt kb. 100-120 000 cédulája?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.16. 21:37:29

@DeMarco: Egyszer azért majd próbáld ki, hogy milyen sértegetés nélkül kommentelni. Hidd el, jó érzés...

egy-fo-epitesz 2010.08.16. 21:47:41

@bm613:
én kerülöm a személyeskedést, igy az IQ dra nem térnék ki... megpróbálok érvelni, bár tudom egy agysejtemmel nincs esélyem.

...mert személyes tapasztalatom van erről.

ja és sose próbáltál cédulát gyűjteni... de most (2010 márc) az összes korábbinál rosszabb volt. az EMBEREK UTÁLTÁK A PÁRTOKAT. zsigerből elutasítottak mindent. BEZÁRKÓZTAK. ja és nem is ismerték az elempét.

szóval ha (sok helyen kevesebb mint) 1% ot alig tudtak... akkor a 2% se fog menni egyedül...

ddance 2010.08.16. 21:51:08

@Obszerváló: "A nyilas banda olyan mérhetetlen károkat okozott hazánkban, hogy az elmondhatatlan. Elég a világháborús pusztítást, honfitársaink százezreinek lemészárlását, az "utolsó csatlós" bélyeget, a szovjet megszállást, és az ideiglenes hazánkban tartózkodást említenem - ezt mind-mind nektek "köszönhetjük"..."

Mi a faszt képzelsz, hogy itt lenyilasozol, köcsög? Egyszer kerülnél a kezem közé a kórházban, kicsit elgondolkoznál a stíluson, paraszt.

Nem vagyok fideszes 2010.08.16. 22:16:55

@ddance:

És ezzel a köcsögözéssel, meg fenyegetőzéssel aztán megcáfoltál minden olyan vélekedést, ami ellen tiltakozol...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.16. 22:17:03

Azért kíváncsi leszek a választási részvételre. Jellemző, hogy index címlapos a poszt, és a kutyát nem érdekli a téma. Alig van komment, annak is a felét Fedor maga írta..

egy-fo-epitesz 2010.08.16. 22:31:33

@bogancs: engem is levonhacc.
én 1990 ben ogy választáson szavaztam először és utoljára. kaptam is plecsnit (az előbbire)

ddance 2010.08.16. 22:33:42

@Lófasz Hadnagy: Haha, még te kifogásolod a stílust meg a köcsög szó használatát? Te, Lófasz Hadnagy névvel? :)))

Úgy látszik csak nekem nem szabad csúnya szavakat használni.

Themisz 2010.08.16. 22:47:05

Ide kapcsolódik: A Népszabi által közölt Kaltenbachos cikkek konkrétan légbőlkapott hazugságok voltak, K. ma nyilatkozott:

"A leírtakat elsősorban a Népszabadság egyik újságírója találta ki. Ha valaki elolvassa ezeket a cikkeket, akkor láthatja, hogy tele van "állítólag", "egyesek szerint", "információink szerint" jelzőkkel. Aki értelmezi a szavak tartalmi jelentőségét, az tudja, hogy ez mit jelent. A valótlan állítás indítékát az újságírótól kellene megkérdezni, aki ezt kiötlötte. Én nem voltam az LMP főpolgármester-jelöltje. Ez sohasem került szóba.

Ha egyesek azt akarják sugallni, hogy pendlizek a pártok között, akkor határozottan mondom, hogy ez nem igaz. "
"A szocialista párttól valóban kaptam felhívást, de erre nemet mondtam. A történetnek ezzel vége."

www.hirextra.hu/2010/08/16/kaltenbach-nem-pendlizik-a-partok-kozott/

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.08.16. 22:49:03

A Tarlós aktív munkása és részese Budapest jelenlegi helyzetének!

Jávor Benedek hoz majd meleget, hajrá LMP!

dei · http://erdei.aplus.pl 2010.08.16. 23:07:59

Fedor,
egészen jót szórakoztam az itt viszonylag visszafogott trollok hozzászólásain :)))
Főleg tetszik, ha a fasiszta troll besértődik és megfenyegeti a szoci trollt.
:)))
Az elemzéseid viszont nem túlságosan mélyre szántóak, szerintem pl. a jobbik programja nem nagyon hasonlít a szemáéra, mert nem csak a fejezetcímek számítanak, hanem az alattuk lévő tartalmak is. :))))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.16. 23:22:12

@bogancs: Harminchétnek hat a fele? Forradalmasítod a matematikát :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.16. 23:25:06

@dei: Pontosan annyira mélyenszántó, amennyire az átlagember a programokban elmélyül. Nem kívántam tudományos mélységű elemzést írni, azt meghagyom a Török Gábornak :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.16. 23:26:22

@Fedor: Szóval nem hiszed, hogy alacsony lesz a részvétel? Akarsz velem fogadni? :)

A fele az csak egy szófordulat volt. Amúgy én is telepofázom általában a posztjaimat.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.08.16. 23:52:42

@egy-fo-epitesz: Aúú... Te és a személyes tapasztalat? Mégis szerinted kettőnk közül ki vett részt az LMP ajánlószelvény-gyűjtésében? Mert én igen. Mentem szakadó esőben, hóban, plusz és mínusz 10 fokban házakhoz, álltam ebben az időben sokszor 3-4 órát a Moszkva téren, kétszer utaztam el besegíteni a fehérváriaknak (mivel nekünk volt már elég cetlink, tudtunk menni a rosszabbul álló helyekre), mentem a központba szortírozni és számolni a cédulakupacokat, stb. Mégis mi a manóért olyan nehéz elhinni, hogy a később ránk szavazók harmadától kaptunk cédulát is? Kb. hasonló arány volt az EP-n is: 27000 cetli, 75000 szavazat.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.08.16. 23:58:34

@bm613: Jaj, megvilágosodtam. A szavazatainkat is a Fidesz adta. Basszus, mikre jön rá az ember az éjszaka közepén... :D

gitáros 2010.08.17. 01:06:53

@ddance:
Ha már náci fasz vagy, legalább vállald is fel... Tudod, olyan gerinces, árja módon.

gitáros 2010.08.17. 01:08:36

(blogmotor egyre szarabb...)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.17. 06:24:23

A viccpárti jelöltre - Tarlósra - jó esély van.
Én nagyon elitélem az ilyen vízfejű fővárosi nyegle szavazókat.

nestrot10 2010.08.17. 06:39:25

NA MOST KELL HANGOZTATNI, hogy a SUKORRÓ ügyben AZ ORBÁN PIKTOR van benne ÉS NEM A BAJNAIÉK!!!!!! - a FIDESZ BANDITÁK ELLEN KELL KAMPÁNYOLNI!!!!!

nestrot10 2010.08.17. 06:40:25

NEMZTI SUKORRÓ __heheheh:) KorRupt oRSÓS oRBÁN ÉS fIdesz!

nestrot10 2010.08.17. 07:39:21

Igenis most kell hazugnak, korruptnak , hazaárulónak nevezni az Orbán Viktor és a Fidesz bandát amikor nyakig benne vannak a SUKORÓBAN! ....... és nem Bajnai és Gyurcsány ! Hangoztatni kéne minden fórumon, minél többet!!!!!!!!
Ez lenne az igazi kampány ellenük!!!!!!!!!!

Most persze hallgatnak Ők erről!

Kivlov 2010.08.17. 08:29:48

aki szerint a kisebbséggel szembeni előítéletek túlzóak, az költözzön le egy É-M.o.-i faluba egy hétre. TRá fog jönni, hogy ezek nem előítéletek, hanem szomorú tények!!! és hogy ezeknek nem esélyegyenlőség kéne, hanem valami fémes golyóbis...

Kivlov 2010.08.17. 08:30:44

@nestrot10:
hangoztassad! mire mész vele? előtte még csókold meg a lenin-képet a falodon... féreg...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.08.17. 08:38:38

"Igazából egyrészt nem különösebben érdekel a dolog, mivel nem vagyok fővárosi..."

ja, kösz. akkor én a te településedre kívánok egy taplóspistit.

máskülönben igazad van, a magyar népnek Tarlós az ideális jelölt: magyaridiot.blog.hu/2010/07/12/tarlo

Kivlov 2010.08.17. 08:41:22

@idelle:
tarlós egy idióta, ez kétségtelen. viszont 20 év demszky után ő is felüdülés lesz.
az elempét meg felejtős, nem kérünk szadeszt álnéven...

loláb 2010.08.17. 09:08:56

@Fedor:

"Attól még, hogy Tarlós messze a legesélyesebb, nem tartom a feleslegesnek a többi jelölt megismerését. Különben minek a kampány, minek a választás? Adjuk oda az épp aktuális kormánypárt jelöltjének a posztot, és kész, nem? :-)"

Nem egészen. Általában messze nem ennyire lefutott a meccs, de most az.
Ettől még van érdekes, és nyitott kérdés az önkormányzati választáson, például az, amit én is írtam.
De nem az, hogy a szocik szánalmas Ingyen Csabija, vagy az LMP/jobbik önmagában esélytelen jelöltje mellett még melyik bohócbrigád dob be valami nevet a köztudatba.

nestrot10 2010.08.17. 09:10:03

@Kivlov: Te meg csókolgasd a kis cigó gonosz törpe seggét!!!!

nestrot10 2010.08.17. 09:12:45

Vizenyős tekintetű Tapló István---
( és mindig krákog ha beszél, figyeljétek meg):)) undorító:)

Sólyom Bátor 2010.08.17. 12:32:36

Elég szemléletes és meggyőző volt ez a msutra, bár Ungár neve mellett azért van egy komoly Grippen-ügy, ha jól emlékszem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.17. 13:04:58

@Sólyom Bátor: Szerintem te kevered valakivel... Mi köze lenne egy egészségpolitikusnak a vadászgépekhez? Direkt a kedvedért rákerestem a Google-val, és nem találtam olyan Grippen üggyel foglalkozó cikket, amelyben szerepelne a neve...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.17. 13:05:49

@nestrot10: KErüljük ezt a stílust, ha lehet. Nem szeretnék moderálni.

yda 2010.08.17. 13:42:05

@nestrot10:
te már kifényesitetted a fletó és a libajnai ülepét!! l

Sólyom Bátor 2010.08.17. 14:38:58

@Fedor: Lehet, hogy tévedek, de úgy emlékszem, hogy a vadászgép választós időszakunkban ő volt az egyik, aki bebukott, hogy valamelyik vadászgépgyártóval lepaktáltak, hogy a magyar kormány (fidesz vezetéssel) hajlandó azokat a bizonyos gépeket megvenni (ez, azt hiszem, nem a Grippen volt, hanem talán az amerikai), amennyiben némi baksist is kapnak mellé.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.17. 14:43:07

@Sólyom Bátor: Mondom, hogy valamit nagyon keversz. Miért lobbizott volna egy SZDSZ-es a FIDESZ kormánynak?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.17. 14:45:53

@Sólyom Bátor:
Milyen hülyék ezek az amcsi fegyverkereskedők.
Lefizetik Ungár Klárát, hogy vegyen vadászgépet?

Hát ezek nincsenek képben.
Tanítsuk meg őket, hogy lefizetni azt kell, aki dönt a vadászgépek vásárlásáról.

Ezek az amcsik persze, hogy tönk szélére jutottak.

Sólyom Bátor 2010.08.17. 15:45:10

@Fedor: Oké, megvan. Selmeczi Gabriella volt az, és a Lockhead-botrány, bocs. Akkor Ungár Kláráról visszavonok minden rosszat, amit mondtam, és gondoltam. :-)

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.08.17. 16:46:29

ORBÁN TAKARODJ... ÖRÖKRE ÉS A JÓ BÜDÖS FENÉBE.
Az ország élősködője és hiénája!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.17. 21:18:51

@Sólyom Bátor: Na így lehet könnyen kabátlopási ügybe keveredni: szőke nő - szőke nő :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.17. 22:00:19

@Orbán elég volt, takarodj!!!: Ácsi! Ezt előbb meg kéne szavazni barátom. Hihetetlen, hogy most váltottuk le a szocikat, és máris visszasírod őket?

Naumov 2010.08.18. 08:44:17

Fedorkám, az Ungár-elemzésedet nyugodtan beemelhetnék egy "Na, pont az ilyenek miatt pusztult el az SZDSZ" című kurzus demonstrációs anyagai közé. Uszkve két évtizednyi szadeszes múlttal természetesen semmi köze nincs a párt eddigi dicsőséges teljesítményéhez, és az egyetlen érv ami felhozható ellene, hogy a szélsőnácik nem tolerálnának egy búzatábla főpolgármestert.

Egyszer tényleg leülhetnétek már, és végiggondolhatnátok, hogy tényleg egyedül ti haladtok-e jó felé az autópályán és mindenki más a menetiránnyal szemben, vagy esetleg fordítva..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.18. 09:40:31

@Naumov: Oké, akkor sorold, hogy milyen vezető posztokat töltött be a párton belül, és hogy milyen botrányok tapadnak a nevéhez...

Dr. No 2010.08.18. 15:23:07

@Fedor: Há' most írták le: a Grippen, bakker!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.18. 18:44:39

Ezt most csak viccből írtad, ugye?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0