A megfelelő ember VI. : A régi-új főügyész
2010. szeptember 14. írta: Fedor

A megfelelő ember VI. : A régi-új főügyész

Fideszes forrásokból a Népszabó úgy tudja, hogy újra Polt Péter lehet a legfőbb ügyész. Ez egyáltalán nem lenne váratlan lépés, látva azt a trendet, hogy sorra kerülnek vissza emberek a 2002 előtti pozícióikba, és hogy pártkatonákkal töltik fel az elvileg független posztokat.

Mint pl. a legfőbb ügyészit, aminek ugyan kötött mandátuma van, ami csak 2012-ben jár le, de Kovács Tamás az életkora miatt nem tölti ki a neki rendelt hat évet. Na nem mintha eddig nem az történt volna az ügyészségen, amit a FIDESZ akart: a szoci ügyekre ezerrel lecsaptak, de pl. a Kubatov ügyben nem történt szerintük semmi olyan, ami rájuk tartozna, hogy csak egy aránylag friss példát említsek.

Orbán Viktor „jónak látná", ha az első kormánya alatt, 2000-ben Györgyi Kálmánt váltó ügyész ismét a vádhatóság élére kerülne. A legfőbb ügyész személyére az alkotmány szerint a köztársasági elnök, Schmitt Pál tehet javaslatot.

Úgy izgulok, vajon Pali bácsi tényleg Poltot fogja javasolni? :-) 

Mert az, hogy Orbán jónak látná, azt hiszem természetes. Naná, hisz Polt nemhogy FIDESZ-tag és a párt jogi szakértője volt korábban, de még képviselőjelölt is. Előélete és tevékenysége az előző mandátuma alatt jó példát szolgáltatott arra, hogy milyen is az, ha egy független pozícióban pártkatona ül.

Megbízatása lejártakor, 2006-ban a 168 óra így foglalta össze az "eredményeit":

Miután a 2002-ben győztes MSZP-SZDSZ-koalíció hozzálátott, hogy a Fidesz-éra törvénytelennek tartott ügyleteit feltárja, a nagy port felvert esetek közül szinte egy sem jutott el bírósági szakig. Az ügyészség többek közt nem kívánt vádat emelni a százmilliós köztartozást felhalmozott, Schlecht Csaba által fantomizált, Fidesz-közelinek nevezett vállalkozások ügyében. A szervezet évekig eredménytelenül próbálta fellelni Schlecht ügyvezetőt, így kihallgatni sem tudta. Meghökkentek kissé, amikor liberális honatyák figyelmükbe ajánlották a telefonkönyv nyilvános adatait. A jogászok utóbb elhűlve hallgatták az ügyészségi állásfoglalást, amely szerint kizárja az adócsalás megállapíthatóságát, ha egy cég köztartozását az adóhatóságnak nem sikerült behajtania.

Elmaradt a vádemelés a stadionok nélküli stadionbeléptető rendszerek 4,5 milliárdjával kapcsolatban is. Továbbá: a vádhatóság rendben lévőnek találta az Országimázs Központ és a Happy End Kft. szerződéseit, a Millenáris Park pénzügyeit, a Magyar Fejlesztési Bank közel egymilliárdos veszteséget okozó részvénykibocsátását s a Magyar Televízió botrányos gazdálkodását. Nem bolygatta sem az Ezüsthajó Kft. filmjeit, sem az Orbán-kormány hivatali végnapjaiban értékesített 12 állami agrárgazdaság eladásának körülményeit. Az esetek egy részében a vádhatóság már az ügyészi nyomozást megszüntette, máskor az eljáró rendőrséget kötelezte erre. A kormánypártok politikai elfogultságot firtató kérdéseire a válasz: az ügyész csak akkor emelhet vádat, ha elegendő adat áll rendelkezésére, ha bizonyítottnak látja, hogy bűncselekmény történt, és azt a terhelt követte el. Ha erre több ezer oldal irat sem elég, akkor nem emel vádat. Ilyen egyszerű.

E körülmények között döntött úgy a kormányoldal, hogy interpellációs össztüzet zúdít az ügyészség első emberére. Faggatták Poltot a tisztázatlan ügyekben hozott ügyészi döntések hátteréről, hogy aztán rendre elutasítsák válaszát. Aztán az Alkotmánybíróság kimondta: a legfőbb ügyész függetlensége és támadhatatlansága fontosabb érdek számonkérhetőségénél. Vagyis az e posztot betöltő személy nem tartozik politikai felelősséggel az Országgyűlésnek.

A képviselők próbálkoztak a pótmagánváddal is, amely szerint a sértett bíróság elé viheti ügyét, ha az ügyészség ezt nem teszi meg. Miért ne válna be ez a jogintézmény akkor is - kérdezték -, ha az állam vagyoni jogainak védelmében a kormányzat kíván fellépni? A legfőbb ügyész jogegységi döntést kért a Legfelsőbb Bíróságtól. Az LB megállapította: vagyoni sérelme esetén az állam élhet a pótmagánvád lehetőségével. Polt ezután ismét az Alkotmánybírósághoz fordult, amely megsemmisítette az LB döntését, s úgy foglalt állást: egyetlen közhatalmi funkcióval bíró állami szervezet sem veheti át az ügyészségtől a vádemelés s a vádképviselet jogát.

Következetes szakmaiságra a közelmúltban is szükség lett volna. Olvashattuk a brókerbotrány milliárdos sikkasztással vádolt főszereplőjének ügyészségi kihallgatási jegyzőkönyveit a Magyar Nemzetben, nézhettük a köztévén a Kulcsár ügyészségi meghallgatásán készült videofelvételeket. És megértettük azt is, mitől jogszerű, ha parlamenti közokiratokon hamisított képviselői aláírások szerepelnek.

Na de térjünk vissza a jelenbe:

A Fidesz–KDNP kormánytöbbség ugyanakkor – fideszes forrásaink szerint – a személyi kérdést, azaz a legfőbb ügyész megválasztását összekötné egy alkotmánymódosítással. Így nem a jövő tavaszra tervezett új alkotmányban változtatnák meg az alaptörvény legfőbb ügyészszel kapcsolatos passzusait, hanem még az idén, az őszi ülésszak alatt. Az erre vonatkozó alkotmánymódosítás már körvonalazódik is, állítólag személyesen a miniszterelnök kérésére.

Lapunk úgy értesült, hogy fideszes szakértők és alkotmányjogászok az ügyészség kormány alá rendelését nem tervezik, viszont korlátoznák a parlament legfőbb ügyésszel kapcsolatos jogosítványait. Állítólag olyan javaslat is megfogalmazódott, hogy Kovács Tamás utóda már ne legyen interpellálható az Országgyűlésben. A jelenlegi, nem hivatalos elképzelések szerint a legfőbb ügyész jelenleg hatéves mandátumát megemelnék, megbízatása több ciklusra, kilenc évre szólna.

Egy újabb személyre szabott alkotmánymódosítás, egy újabb, több ciklusra bebetonozott pártkatona, és egy újabb számonkérési lehetőség megvonása.

Végül is semmi meglepő, megy minden az új rend szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr982295164

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártügyészség? 2010.09.29. 18:56:07

A választás előtti héten - micsoda véletlen - tartotta szükségesnek az ügyészség kihallgatni Molnár Gyulát. Az ügyészség tagadja, hogy politikai megrendelésre idézte volna be a választási kampány finisében az ellenzéki jelöltet.Az elszámoltatás körében...

Trackback: Ejtőernyős üstökös és Orbán Viktor róla való fiktív beszéde 2010.09.15. 11:20:28

Újabb légügyi dinasztia kialakulásának lehetünk tanúi. Az index.hu cikke szerint eddig fel nem fedezett zseniális tehetség robban be üstökösként a magyar államigazgatásba.Az Orbán-kormány hivatalba lépését követő napokban nevezeték ki Petykó Zoltá...

Trackback: Ismét Polt lehet a legfőbb ügyész 2010.09.14. 15:57:02

Kilenc évre tervezi meghosszabbítani a legfőbb ügyész mandátumát, és a parlament ügyésszel kapcsolatos jogosítványait is korlátozná a kormánypárt. Kovács Tamás megbízatásának megszűnésével ismét Polt Péter lehet a legfőbb ügyész.

Trackback: Polt Pétert nem tartom jó öltetnek 2010.09.14. 15:54:58

Polt Péternek ismét esélye lehet a legfőbb ügyészi posztra, ha megszűnik Kovács Tamás megbízatása - röppent fel a hír Fideszes forrásokból. Állítólag maga a Miniszterelnök is jó néven venné az egykori legfőbb zsebügyész visszatérését.Nekem nem tetszik ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.09.14. 14:04:47

A halál faszát - mostmár elég volt ebből a szar fideszes személyzeti politikából (?!?) - mert ez mindennek nevezhető, csak nem személyzeti politikának.
Hánynom kell, megyek is....

DeMarco 2010.09.14. 17:21:51

OFF: Nem szoktam ekkorát offolni, de extra gyorsan szükségem lenne az AK mai tőzsdei értékére. Nem találom sehol sem...
Ha valaki képben van a tőzsdei infókban, akkor küldjön már egy linket... Thx!
ON

legeslegujabbkor 2010.09.14. 19:04:03

Minden funkcióba betehet embereket és át is szabhatja. Csak önmagának állíthatna korlátokat, de az ő személyiségével?

DeMarco 2010.09.14. 21:12:43

Minden csak nézőpont kérdése...
Az egyik legszórakoztatóbb volt Polt a kommancsok elleni ellenállásban, karöltve Járaival. Valójában az ország nagy része is az volt...

Szóval jöjjön csak nyugodtan, belefér és egyébként is megtehetik.
Sokkal fontosabb dolgok is vannak, mint ezen az apróságon fennakadni...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.09.14. 21:30:41

@DeMarco: Nem is tudtam, hogy már kalasnyikovokat is lehet a tőzsdén venni...
(bocsánat)

DeMarco 2010.09.15. 07:00:24

@vadász2: Venni bármit lehet... :)) Csak tudni kell, hogy hol kell keresni...

(De estére megkaptam a szükséges infót).

nestrot10 2010.09.15. 07:34:47

ma megint lesz aki eltünteti az ügyészségről (vagy nem engedi tovább) a Fidesz banda, és a szar kis gonosz törpe Orsós Viktor,.. korrupciós és lopós, pénzeltüntető ügyeit....

nestrot10 2010.09.15. 07:36:56

ROHADT LOPÓS HAZUG FIDESZ ÉS ORBÁN, MÁR KÉSZÍTIK ELŐ A TALAJT A LOPÁSRA----

nestrot10 2010.09.15. 07:38:05

DE EZÚTTAL A NÉP IGAZI FEGYVERREL LÖVI MAJD SEGGBE EZT A ROHADT BANDÁT

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.15. 09:06:28

@nestrot10: Utoljára mondom, fogd vissza magad, vagy te leszel az első, akit nem szpemmelésért rúgok ki innen...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.15. 09:07:31

@DeMarco: Tőled nem is vártam más választ...

DeMarco 2010.09.15. 11:50:40

@Fedor: Ugyan. 1. Szemlesütés nélkül te sem gondolhatod komolyan, hogy a többi pártnak az fáj, hogy fideszközeli a jelölt és nem független. Csupán irigykednek, hogy nem hozzájuk kötődik és nem ők jelölhetnek. Ehhez persze választást kellene nyerni és előtte / utána bizonyítani...

2.Sztem elég nagy arc kell ahhoz, hogy valami külső tényezőre igyekszel fogni különböző ügyek pl. a Kubatov-ügy sikertelenségét és közben teljesen figyelmen kívül hagyod (szándékosan) a közös, kollektív sarat, ami a politika egészére érvényes. Valójában csak azok az ügyek kerülnek terítékre amiben csak egyvalaki bűnős, de amiben mindegyik, azok gyorsan lekerülnek az asztalról...
Ilyenek az olajos ügyek, az ügynöklisták, a grippenek, a kopogtatók, velencei tavi project, a kubatov listák és számtalan egyéb területen ezer meg ezer egyéb eset...

A Jobbik ebbe a katyvaszba visz színt, mert még nem sáros nyakig és képes lenne felrúgni a bilit... csak ehhez meg erőtlenek... még...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.15. 11:58:41

@DeMarco: Hogy a többi pártnak mi fáj, az rohadtul nem érdekel. Engem zavar, és mindenkit, aki komolyan gondolja, hogy demokráciában élünk, és abban is kéne maradnunk.

marós 2010.09.15. 14:02:37

Végre olyan kormányunk van, amelyik kisöpri azt a szemetet, amelyik oly mértékben eladósította az oszágunkat, hogy még az unokáink is nyögni fogják a terheit.

DeMarco 2010.09.15. 18:21:08

@Fedor: Mi ez a süketelés?! Neked is csak az fáj, hogy a derogáns libsik kimaradtak a buliból, illetve nagyobb lett az álcájuk...
Egy demokráciában el kellene tudni fogadni, hogy egy párt elérte a 2/3-ot és megtehet bizonyos lépéseket, személycseréket, különösen akkor, ha ez messzemenően egybevág a szavazóbázisuk igényeivel, követeléseivel.
Sőt továbbmegyek. Nem leváltani kellene egyeseket, hanem azonnal átkísérni őket a sittre. Semmiféle vizsgálóbizottságosdi, be a kóterba előzetesbe és szépen megdaloltatni őket... Akkor mindjárt eltűnne az alzheimer-kór...
Inkább örülnél, hogy ennyire elegánsak és finomak, lehetne ezt máshogyan is csinálni...

"Hogy a többi pártnak mi fáj, az rohadtul nem érdekel."

Igen, ezt tudjuk. Csak ez lehet a magyarázata, hogy még nem szakadt rád a plafon. Ha kizárod a többi pártot és nem veszed figyelembe az elmúlt 8 évet, akkor valóban lehet szubjektív a véleményed.
De sajnos mi nem zárjuk ki magunkat a valóság folyamából és komplexen vizsgálunk dolgokat. Ezért látjuk mégis abszurdnak a gondolatmenetedet...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.15. 19:31:59

@DeMarco: "Neked is csak az fáj, hogy a derogáns libsik kimaradtak a buliból"

Mindenki magából indul ki. A baj az, hogy te el se tudod képzelni, hogy más másképp gondolkodjon, mint te.

"Egy demokráciában el kellene tudni fogadni, hogy egy párt elérte a 2/3-ot és megtehet bizonyos lépéseket, személycseréket"

Számtalanszor leírtam már, nem azt vitatom, hogy joguk van kinevezni embereket, csak azt kritizálom, hogy milyen embereket neveznek ki.
Független pozícióra ne nevezzenek ki pártkatonákat, ilyen a szoci kormányok alatt nem volt. A főügyész, az ÁSZ elnöke és még sorolhatnám csak FIDESZ kormányok alatt lesz volt képviselő.

Érdekes módon, az előző kormányok kinevezési politikájával egyáltalán nem voltál ilyen megértő, pedig nekik pontosan annyi joguk volt hozzá, mint most Orbánéknak.

DeMarco 2010.09.15. 20:21:40

@Fedor: "Független pozícióra ne nevezzenek ki pártkatonákat, ilyen a szoci kormányok alatt nem volt."

Köszi, ez még kellett a mai napomhoz... Ezzel a poénnal fogok lefeküdni és valszeg még reggel is röhögni fogok. :DD

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.15. 20:25:09

@DeMarco: Oké, akkor ha kiröhögted magad, akkor kezd el sorolni a szocik alatt a független intézmények élére kinevezett embereket, hogy ki volt korábban képviselő, párttag, stb. Főügyészség, ÁSZ, köztársasági elnök... Nem a politikai beosztásokról, meg az állami cégekről beszélek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.15. 20:25:59

@Fedor: De hozzávehetem még a Nemzeti Bankot is.

kisa 2010.09.15. 23:39:08

Petykó Adrienn?
Jóó, belátom, ő nem veszélyezteti a demokráciát.
Imádom a fidesz káderpolitákáját és mindazokat, akik ezt helyeslik.
Kár, hogy rajtunk fogy csattanni az ostor.

DeMarco 2010.09.16. 04:55:36

@Fedor: Közt.elnök: Szili Katalin, csak hogy a legszembetűnőbbel kezdjem...
Vagy ő talán nem elég pártkatona számodra?
Csak azért, mert balfaxok voltak ehhez is és a Fidesz hintába tette őket néhány józanabb libsi átszavazásával (biztos nem volt olcsó megoldás) még nem jelenti azt, hogy ezt akarták. Csak mázli, hogy erre is képtelenek voltak kormányként...

Nemzeti Bank: fletó variálása a kibővített pártkatonákkal, hogy meg tudják fúrni Járait? Aztán otthagyták Simort aki mostanában erősen vitatható kijelentéseket tesz és mintha másokat képviselne...

Majd talán később folytatom Szásszal, meg a többivel, de most nincs több időm, röhögök tovább...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.16. 09:51:25

@DeMarco: Oké, ha Szilit megválasztották volna, ebben igazad lett volna (bár szvsz nem lett volna olyan szervilis, mint Pali bácsi). Nem véletlen, hogy az SZDSZ nem szavazta meg. De a Simor pl. soha ne volt képviselő, Gyurcsánnyal kifejezetten rossz viszonyban volt, Járai ellensúlyozására meg azért volt szükség, mert pont azt csinálta MNB elnökként, mint Polt főügyészként: eleinte még megrengette a forintot, ha mondott valami hülyeséget, de később már senki nem vette őt komolyan a nemzetközi pénzvilágban.

loláb 2010.09.18. 15:10:22

@Fedor:
Oké, ha Szilit megválasztották volna, ebben igazad lett volna (bár szvsz nem lett volna olyan szervilis, mint Pali bácsi"

Szvsz pedig de.

"De a Simor pl. soha ne volt képviselő, Gyurcsánnyal kifejezetten rossz viszonyban volt"

Hát persze. Ennek a rossz viszonynak köszönhető az a cirka 2,5 milliárd forintos tanácsadói szerződés tömeg, amit a Deloite elnökeként a különféle állami vállalatokkal kötött 2002-2010 között.

"Járai ellensúlyozására meg azért volt szükség, mert pont azt csinálta MNB elnökként, mert pont azt csinálta MNB elnökként, mint Polt főügyészként"
Fenéket.
Járai MNB elnökként a túlköltekező állami kiadások (Öszödi beszéd, rémlik valami?) okozta bizalmi deficitet ellensúlyozta azzal, hogy az alapkamat magasan tartásával normalizálta a forint árfolyamát.
A plusz emberekre azért volt szükség, hogy Gyurcsány szava a FÜGGETLEN jegybanki monetáris tanácsban érvényesülhessen.
Különben kurva érdekes, hogy Simor András fizetésének csökkenése közvetlenül, óriási mértékben csorbítja a jegybank függetlenségét (Simor egyetlen szavazattal rendelkezik az MT-ben), bezzeg a monetáris politikát meghatározó monetáris tanács feltöltése a kormányfő által kinevezett személyekkel, az teljesen redben van, attól nem hogy nem csökken a jegybanki függetlenség, hanem éppen hogy nő.

"eleinte még megrengette a forintot, ha mondott valami hülyeséget, de később már senki nem vette őt komolyan a nemzetközi pénzvilágban"
A forintot 2002-2007 között nem Járai nyilatkozatai rengették meg rendszeresen, hanem az a fasz fiskális politika, amit Megyó kezdett a száznapos programmal, majd Gyurcsány fojtatott az elkúrással.

Különben, Polthoz visszatérve: áruld már el nekem, hogy az, hogyha a 8 éves mszp-szdsz uralom alatt nem sikerül egy olyan főügyészt kinevezni, aki az mszp-s és fideszes bűnügyeket egyenlő módon kezelné, az mégis mi az úristent jelent, és kinek a hibája?

loláb 2010.09.18. 15:31:26

"Számtalanszor leírtam már, nem azt vitatom, hogy joguk van kinevezni embereket, csak azt kritizálom, hogy milyen embereket neveznek ki.
Független pozícióra ne nevezzenek ki pártkatonákat, ilyen a szoci kormányok alatt nem volt."

Bihari Mihályt a Horn kormány nevezte ki AB tagnak (és a Gyurcsány kormány alatt lett az AB elnöke) aki MSZMP tag, 1994-98 között pedig az MSZP által támogatásával bejutott parlamenti képviselő volt.
Szili Katalin az mszp elnökségének a tagja volt, és lett volna köztársasági elnök, csak azért, hogy Gyurcsány eltüntesse a pártból a legfőbb politikai ellenlábasát.

Picikét szelektív az emlékezeted, nem gondolod?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.18. 20:15:34

@loláb: "Szvsz pedig de."

Szili mindig is öntörvényű, kissé különutas volt, nem olyan mint Schmitt, aki előre bejelentette, hogy lojális aláírógép lesz.

"Ennek a rossz viszonynak köszönhető az a cirka 2,5 milliárd forintos tanácsadói szerződés tömeg, amit a Deloite elnökeként a különféle állami vállalatokkal kötött 2002-2010 között."

Miért, szerinted az egyetlen szempont az állami szerződéseknél az, hogy az illető jóban legyen a miniszterelnökkel? MMB elnökként igenis feszült volt a viszonya Gyurcsánnyal.

"Járai MNB elnökként a túlköltekező állami kiadások (Öszödi beszéd, rémlik valami?) okozta bizalmi deficitet ellensúlyozta azzal, hogy az alapkamat magasan tartásával normalizálta a forint árfolyamát."

2005-2006-ban egy csomó olyan nyilatkozata volt, amelyet a szakértők egyszerűen körberöhögtek. Ez van.

"Különben kurva érdekes, hogy Simor András fizetésének csökkenése közvetlenül, óriási mértékben csorbítja a jegybank függetlenségét (Simor egyetlen szavazattal rendelkezik az MT-ben), bezzeg a monetáris politikát meghatározó monetáris tanács feltöltése a kormányfő által kinevezett személyekkel, az teljesen redben van, attól nem hogy nem csökken a jegybanki függetlenség, hanem éppen hogy nő."

Hol olvastál te tőlem olyat, hogy én azzal egyetértettem?

"Bihari Mihályt a Horn kormány nevezte ki AB tagnak (és a Gyurcsány kormány alatt lett az AB elnöke) aki MSZMP tag, 1994-98 között pedig az MSZP által támogatásával bejutott parlamenti képviselő volt."

Bihari AB elnökségéről már egyszer leírtam a véleményem, nem volt hízelgő.

De oké, vegyük azt, hogy az MSZP se volt ezen a téren sem (bár azt fenntartom, hogy ennyire nem lógott ki a lóláb - bocs, ez most nem szójáték). Igazad van, mocskos szocik. De ha szerinted az MSZP-nél ez rossz volt, akkor a FIDESZ-nél miért elfogadható?

loláb 2010.09.18. 21:08:12

@Fedor:

"Miért, szerinted az egyetlen szempont az állami szerződéseknél az, hogy az illető jóban legyen a miniszterelnökkel?"

Nem, de a Deloite-on kívül van még pár könyvvizsgálócég, aki ugyanazon a szakmai szinvonalon képes dolgozni, érdekes módon azonban az elmult 4 évben sem a Pwc, sem az E&Y nem volt ennyire kiemelt partner. Sőt, gyakorlatilag semmi megbízást nem kaptak, én legalábbis nem emlékszem egyetlen megbízásra sem.
Pedig, lehet, hogy az ő vezetőik még csak rosszban sem voltak Gyurcsánnyal.

"2005-2006-ban egy csomó olyan nyilatkozata volt, amelyet a szakértők egyszerűen körberöhögtek. Ez van."

Tekintve, hogy utólag ÉPPEN GYURCSÁNY vallotta be, hogy lófaszt nem csináltak, csak trükköztek ebben a két évben, EZÉRT elég érdekes, hogy te utólag a Járai féle fiskális politikát bíráló nyilatkozatokat megalapozatlannak, meg nevetségesnek minősíted.
Neked ennyire nem áll össze a kép?

"Hol olvastál te tőlem olyat, hogy én azzal egyetértettem?"
Olyat, konkrétan TŐLED nem olvastam, de a fizetéscsökkentésről szóló álhisztit igen. És folyamatosan azt írod, hogy a fidesz csorbítja a független intézmények önállóságát, mindig elfelejtve, hogy a Gyurcsány kormány éppen ugyanígy járt el.

"Bihari AB elnökségéről már egyszer leírtam a véleményem, nem volt hízelgő."
De ennek SEMMI KÖZE ahhoz, hogy az mszp is nevezett ki "pártkatonákat" független intézményekbe, vagy az élükre.

"Igazad van, mocskos szocik. De ha szerinted az MSZP-nél ez rossz volt, akkor a FIDESZ-nél miért elfogadható?"
Nekem nincs sem az mszp-s, sem a fideszes személyzeti intézkedésekkel bajom, mindaddig, ameddig megfelel a törvényeknek.
Egy többségnek joga van élni az alkotmány nyújtotta felhatalmazással. Én csak rávilágítok arra, hogy nincs igazad, és már megint szándékosan nem emlékszel dolgokra,, vagy relatibizálsz.

loláb 2010.09.18. 23:52:43

@Fedor:
Jaj, a lényegre még nem is reagáltam:

"Szili mindig is öntörvényű, kissé különutas volt, nem olyan mint Schmitt, aki előre bejelentette, hogy lojális aláírógép lesz."

Szili különutassága csak Gyurcsánnyal szemben állt fenn, az Mszphez, mint párthoz lojális volt, nem véletlenül volt benn bő egy évtizedig az elnökségben.
Tehát "pártkatona" volt, mégha esetleg bizonyos dolgokban nem is értett egyet a miniszterelnökkel.

Viszont a különutassága ellenére alávetette magát a frakciófegyelemnek, és az állítólagos ellenállása a szavazógomb nyomkodása esetén nem látszott.

Szili semmivel nem lett volna függetlenebb Közt. elnök, mint Schmitt. Az mszp pechje, hogy Szilit még a koalíciós partner torkán sem tudták lenyomni, de ez semmit nem váéltoztat azon a helyzeten, hogy a szocik számára csak addig szükséges a köztársasági elnöki függetlenség, amíg nem ők neveznek oda pártfunkcit.

Ja, hogy a liberálisokba is rúgjunk egyet: tudod-e, hogy mindenki Árpi bácsija melyik ellenzéki csoportosulásnak volt a prominense mintegy 3 évig, és meliyk parlamenti képviselőcsoportnak volt a tagja (röpke két hónapig)? Bizony, a szadinak. De te ezt nyilván tudtad, költői a kérdés: miért is éppen a fidesz által jelölt köztársasági elnöknél van bajod a pártkötődéssel?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.19. 08:47:47

@loláb: "Tekintve, hogy utólag ÉPPEN GYURCSÁNY vallotta be, hogy lófaszt nem csináltak, csak trükköztek ebben a két évben, EZÉRT elég érdekes, hogy te utólag a Járai féle fiskális politikát bíráló nyilatkozatokat megalapozatlannak, meg nevetségesnek minősíted."

A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást...

"És folyamatosan azt írod, hogy a fidesz csorbítja a független intézmények önállóságát, mindig elfelejtve, hogy a Gyurcsány kormány éppen ugyanígy járt el."

Ezt két esetben vethetnéd a szememre:

1. Ha nem lenne igaz, amit a FIDESZ-ről állítok
2. Ha azt mondanám, hogy Gyurcsány jó miniszterelnök volt, és azt akarnám, hogy legyen ő újra, mert annyira jól működött

Egyik sem áll fenn. Az még nem dicséret, ha azt állítom, hogy ennyire nem voltak pofátlanok... Bár valóban lehet, hogy csak azért nem maradt meg bennem ennyire, mert időben nem volt ennyire koncentrált a nyomulás. Mindenestre ha az az egyetlen védekezés, hogy dehát a szocik ugyanezt csinálták, akkor szerintm pont nem én vagyok az, aki relativizál. Még egyszer felteszem a kérdést: ez mennyiben menti a mostani kormányt?

"tudod-e, hogy mindenki Árpi bácsija melyik ellenzéki csoportosulásnak volt a prominense mintegy 3 évig, és meliyk parlamenti képviselőcsoportnak volt a tagja (röpke két hónapig)? "

Természetesen tudom. A köztársasági elnöknél nem is a formális kötődésen van a hangsúly, hisz az végül is egy politikai poszt, hanem a pincsikutya üzemmódon, amiben a poszt mostani betöltője működik (KE kormányülésre meg kormánypárti rendezvényekre jár?). Mádl is volt miniszter korábban jobboldali kormányban, de nem véletlen, hogy nála nem voltak ennyire kritikus hangok, mint ahogy Göncznél sem.

Általában véve is: A kritika a legtöbb esetben nem arról szól, hogy nincs joguk kinevezni ezt meg azt, és hogy ezek a kinevezések törvénytelenek lennének (bár utóbbira is van precedens, lásd pl. Stumpf alkotmánybíróságát). Inkább arról van szó, hogy a hozzáértésnél sokkal fontosabb szempont a lojalitás (ez leginkább az ÁSZ elnöknél bukik ki, ahol a poszt előző betöltőjéhez képest óriási a színvonalesés).

loláb 2010.09.19. 11:18:12

@Fedor:
"A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást..."
Neked sajnos tényleg nem áll össze a kép.
Segítek: ha egy MNB elnök bírálja a kormány gazdaságpolitikáját, akkor az ember nem tudja kinek higgyen. Ha a kormánymellé az unió is odaáll, akkor az ember hajlamos azt mondani, hogy az mnb elnök marhaságokat beszél, és nyilván kiröhögjük a nyilatkozatait.

Ha viszont utólag kiderül, hogy az adott évben beterjesztett (és az EU által elfogadott) konvergencia program teljesíthetetlen volt, akkor viszont evidens, hogy a kormány megtévesztette az uniót, illetve a kétféle nyilatkozat alapján ítélőket.
Kirögöhették az MNB elnököt, de utólag az élet őt igazolta.

"Bár valóban lehet, hogy csak azért nem maradt meg bennem ennyire, mert időben nem volt ennyire koncentrált a nyomulás."
Ez csak a látszat. A szociknál 8 év alatt folyamatosan jártak le a mandátumok, és folyamatosan nevezték ki azokat az embereket, akiket gondoltak. A 2/3-os személyi döntéseknél képtelenek voltak normális, elfogadható jelöltet választani, így ezek a posztok betöltetlenek maradtak, ezekre nevezhetett a VÁLASZTÓK AKARATÁBÓL KÉTHARMADOS TÖBBSÉGET SZERZETT KORMÁNYPÁRT április után.
De például ÁSZ elnököt tavaly is választhatott volna a parlament, csak a szocik ragaszkodtak az alelnökök kérdésében az egy ide-egy oda rendszerhez, ezen bukott meg a dolog.

"hanem a pincsikutya üzemmódon, amiben a poszt mostani betöltője működik"
A köztársasági elnök TOVÁBBRA SEM része sem a fékek-ellensúlyok rendszerének, sem pedig a kormánytól független végrehajtó hatalomnak. Ha az lenne, akkor nem egyszerű parlamenti többség választaná meg, valamint akkor a KE által visszadobott törvényeket nem állna jogában a parlamentnek változtatás nélkül elfogadni.
A KE-nek ezeken kívül pont annyi joga van fékezni a törvényhozást, mint neked: TE is kérhetsz alkotmányossági vizsgálatot bármilyen törvénnyel kapcsolatban.

"ez leginkább az ÁSZ elnöknél bukik ki, ahol a poszt előző betöltőjéhez képest óriási a színvonalesés"
Konkrétumokat légyszives! Olyan szakmailag megalapozattlan, vagy egyértelműen pártérdekből elrendelt vizsgálatokat sorolj, amiből ezt az alacsonyabb szinvonalat te kilátod.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.19. 11:33:40

@loláb: "Kirögöhették az MNB elnököt, de utólag az élet őt igazolta."

Járai szakmaiatlan és ténybeli tévedésekkel (vagy rosszindulatú megközelítésben: ferdítésekkel) teli nyilatkozatokat adott ki, szóval az élet még akkor se igazolta őt vissza, ha a végkövetkeztései közelállónak a valósághoz, mert ez nem az ő érdeme.

"ezekre nevezhetett a VÁLASZTÓK AKARATÁBÓL KÉTHARMADOS TÖBBSÉGET SZERZETT KORMÁNYPÁRT április után"

Ez a választói akaratra hivatkozás állandó patent (érdekes, amikor a válaszott kormány baloldali volt, azt lehetett vitatni), de mint írtam, nem a jogosultágot vitatom, hanem a végeredményt. Ha pl. ÁSZ elnöknek egy szaktekintélyt kértek volna fel (még ha közismerten jobbos is), és nem egy országgyűlési képviselőt, aki a diploma megszerzése óta egy percet se dolgozott a szakmájában, egy szavam se lett volna.

"Konkrétumokat légyszives! Olyan szakmailag megalapozattlan, vagy egyértelműen pártérdekből elrendelt vizsgálatokat sorolj, amiből ezt az alacsonyabb szinvonalat te kilátod."

Elég kevés idő telt el a kinevezése óta, én leginkább az előéletére gondoltam, mint ahogy ezt már a kivezésekor le is írtam:

fedor.blog.hu/2010/06/14/a_megfelelo_ember_iii_domokos_az_onjutalmazo

loláb 2010.09.19. 15:49:41

@Fedor:

"Járai szakmaiatlan és ténybeli tévedésekkel (vagy rosszindulatú megközelítésben: ferdítésekkel) teli nyilatkozatokat adott ki,"

Milyen ferdítésekkel teli nyilatkozatról beszélsz? Arról, amikor lenyilatkozta, hogy a 2006-os költségvetési hiánycél teljesítése lehetetlen? Baszki, teljesült?
Utólag kiderült, hogy azokban az években MINDEN kormányzati intézkedés csak a túlélést célozta, és trükkök százai kellettek ahhoz, hogy a magyar gazdaság finanszírozható maradjon. Ezek után szakmailag megalapozatlannak minősíteni BÁRMILYEN, a költségvetést érintő kritikát, az ne haragudj, de egy idiótaság.

"ha a végkövetkeztései közelállónak a valósághoz, mert ez nem az ő érdeme."
Persze, ez kizárólag véletlen lehet. Ne zavarjon az a tény, hogy az MNB szakértői stábja azelőtt is, meg azóta is folyamatosan vizsgálja a gazdasági folyamatokat, és kommentálja, ha annak látja szükségességét. De Járai a bírálatait bizonyára a kisujjából szopta.

"Ez a választói akaratra hivatkozás állandó patent (érdekes, amikor a válaszott kormány baloldali volt, azt lehetett vitatni)"
Tévedés. A választói akaratot Budaházyn, meg a többi erzsébet hídi elmebetegen kivül itt soha, senki nem vitatta.
Azt már részletkérdés, hogy ha valaki hazugsággal, trükközéssel nyer, az mennyiben tekinthető szabad akaratnak, de hagyjuk, elmúlt.
Én nem (és a fidesz sem) a választói akarat megkérdőjelezéseként akartam 2008 után előrehozott választást, hanem mert látható volt (és te is láthattad volna, ha nem éppen a fidesztől való rettegéssel vagy elfoglalva), hogy az mszp képtelen kormányozni, és kizárólag a zsebei tömködésével van elfoglalva.
Járulékos haszon lehetett volna, hogy a 2008-as előrehozott választás esetén nem egy pártonkívüli bábkormány viszi keresztül az országot a válságon, és talán a jobbik sem kapott volna 17%-ot.
De hát a fene nagy demokratáknak ez is belefért, ez van, most hallgathatjuk négy évig a zagyvagyulákat, meg a liberálisok rettegését a fasizmusról.

"Ha pl. ÁSZ elnöknek egy szaktekintélyt kértek volna fel (még ha közismerten jobbos is), és nem egy országgyűlési képviselőt, aki a diploma megszerzése óta egy percet se dolgozott a szakmájában, egy szavam se lett volna."
Az ÁSZ elnöknek elsősorban VEZETŐNEK, másoodsorban az ÁLLAMI GAZDÁLKODÁST ISMERŐNEK, és csak harmadsorban kell KÖZGAZDÁSZNAK lennie.
Ha nem tudja irányítani a szervezetét, baszhatja. Ha nem tudja, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak az állami szféra, a pártok, és az önkormányzatok gazdálkodására, az szintén nem jó omen.
Azt viszont messze nem olyan kardinális kérdés szerintem, hogy tudja-e mi a különbség az aktív, meg a passzív időbeli elhatárolás között.
Domokos László 12 éve vezet egy megyei közgyülést, ráadásul 98 óta tagja a parlament pénzügyi bizottságának tehát sem a vezetői képességeiben, sem az állami szféra ismeretében nem nagyon találhatsz kivetnivalót.

"Elég kevés idő telt el a kinevezése óta, én leginkább az előéletére gondoltam"
Persze, mert a lényeg a l'art pour l'art basztatás. Tökmindegy mit fog csinálni, neked Domokos csak egy pártkatona marad.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.19. 16:02:51

@loláb: "Milyen ferdítésekkel teli nyilatkozatról beszélsz?"

Több év távlatából most nem tudok pontos idézeteket előbányászni, de határozottan emlékszem, hogy nem egyszer bizonínyíthatóan téves számokkal dobálódzott. Mégegyszer: nem azt mondom, hog a kormány politikája jó volt, csak azt, hogy Járai se volt a helyzet magaslatán.

"Én nem (és a fidesz sem) a választói akarat megkérdőjelezéseként akartam 2008 után előrehozott választást"

Én inkább a 2002-es őrületre gondoltam. De az előrehozott választásról is volt véleményem:

fedor.blog.hu/2009/04/10/biztos_hogy_atveres

Nem a FIDESZ hatalomátvétellel volt nekem akkor bajom, hanem az időtényezővel, És Bajnaiék teljesítményét látva visszaigazolva érzem magam. Ha rosszat akarnék a FIDESZ-nek, inkább annak drukkoltam volna, hogy vegye csak a válságot a nyakába a FIDESZ, aztán majd meglátjuk, mire jut vele. Abból, amit az elmúlt hónapokban műveltek, úgy látom, jobb, hogy nem így történt.

"Persze, mert a lényeg a l'art pour l'art basztatás."

Ez természetesen nem igaz, ha jót csinálnak, azt is le szoktam írni, vagy legalább ajánlom az erről szóló cikket. Az, hogy ilyen ritkán van, nem rajtam múlik :-)

loláb 2010.09.19. 21:39:36

@Fedor:
"hogy nem egyszer bizonínyíthatóan téves számokkal dobálódzott."
Az élet azt bizonyította be, hogy a kormány dobálózott téves számokkal.
Na, mindegy, hagyjuk. Neked most, 4 év távlatából sem áll össze a kép, ha továbbra is azt mondod, hogy az akkori jegybanki, és kormányzati kommunikációk közül a jegybanké volt az, ami körberöhögésre volt méltó.

"Nem a FIDESZ hatalomátvétellel volt nekem akkor bajom, hanem az időtényezővel, És Bajnaiék teljesítményét látva visszaigazolva érzem magam."

Bajnaiék teljesítményét hagyjuk, két dolog miatt: egyrészt, ha 2006-ban öszöd után, vagy legkésőbb a szadi kiugrásakor megvan az előrehozott választás, akkor az új kormány nyilván nem tököl még két évet (mint a szocik), tehát korántsem biztos, hogy akkora megszorításra kényszerül 2009 folyamán a kormány, mint amit bajnai -valóban, ezt én sem vitatom- elvégzett.
Másrészról pedig (és ebbe belemenni különösebben nem akarok), hallottam dolgokat arról, hogy milyen üzemben mentette ki a közvagyont az apparátus azon része, akinek erre lehetősége volt. Ez mondjuk a legkevésbé Bajnai hibája, de tényszerű, hogy alatta is folytatódott az, amit már elötte Gyurcsányék elkezdtek.

"Abból, amit az elmúlt hónapokban műveltek, úgy látom, jobb, hogy nem így történt."
Az inkriminált Kósa-Szíjártó nyilatkozaton kívül a fidesz semmit rosszat nem tett. A chf erősődéséhez vajmi kevés közük, az IMF kivonulásával kapcsolatban pedig olvasd el az index (akiket jobboldali szimpátiával nem lehet vádolni) erről szóló kétrészes cikksorozatát, már, ha valamennyire tisztán akarsz látni.
Bár, figyelembe véve a 2006 környéki MNB-kormány kommunikációs értékelésedet, ez nem szempont nálad.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.20. 10:07:03

@loláb: "Az élet azt bizonyította be, hogy a kormány dobálózott téves számokkal.
Na, mindegy, hagyjuk. Neked most, 4 év távlatából sem áll össze a kép, ha továbbra is azt mondod, hogy az akkori jegybanki, és kormányzati kommunikációk közül a jegybanké volt az, ami körberöhögésre volt méltó."

Mégegyszer: nem azt mondtzam, hogy CSAK, hanem azt hogy IS. Nem tudom, hogy miért nem lehet ezt megérteni.

"ha 2006-ban öszöd után, vagy legkésőbb a szadi kiugrásakor megvan az előrehozott választás, akkor az új kormány nyilván nem tököl még két évet (mint a szocik), tehát korántsem biztos, hogy akkora megszorításra kényszerül 2009 folyamán a kormány, mint amit bajnai -valóban, ezt én sem vitatom- elvégzett."

Az elmúlt négy évben egyszer volt olyan időszak, amikor azt mondtam, hogy na most lehetne egy előrehozott választás: az SZDSZ kilépése és a válság kezdete közötti néhány hónapban. Előtte még volt némi esléy arra, hogy talán komolyan gondolja Gyurcsány a reformokat, és végre minden ellenszél ellenére belevág (ez az esély a 300 Ft-os népszavazás után elszállt), utána meg a válságkezelés miatt nem tartottam volna szerencsének (viszont Gyurcsány cseréjére szükség volt, így én pl. a konstruktív bizalmatlanság bevetését itt a blogon már Gyurcsány távozása előtt felvetettem).

"A chf erősődéséhez vajmi kevés közük"

A svájci frank erősödéséhez részben van közünk. Természetesen nem vitatom, hogy vannak tőlünk független tényezői is, épp ezért jobb az euró árfolyamon mérni le hatást, mert az aztán tényleg csak rajtunk múlott. Tény, hogy 265 Ft körüli volt az árfolyam erősödő tendenciával, mikor Bajnaiék átadták a kormányzást, és pénzügyi körökben újra bezzegország voltunk a válságkezelés okán. Most meg tartósan 280 fölött hullámzik az euró, de volt már 290-nél is több. Ez közel 10%-os romlás. A svájci franknál a romlás mértéke kb. 20%, így lehet azt mondani, hogy kb. felerészben ott is tettenérhető a kortmányzat felelőtlensége. Mert szerintem felelőtlenség az, hogy kampányüzemmódban össze-vissza beszélnek, hol ezt mondják, hol azt, szinte naponta cáfolva magukat, aztán csodálkoznak, hogy amikor végre elszánják magukat arra, hogy elkötelezik magukat a megfelelő irány mellett, akkor már a konkrét kijelentéseket is kétkedve fogadják tőlük. És mindezt csak azért, hogy az önkormányzai választások előtt ne kelljen kellemetlen döntéseket bejelenteni.

loláb 2010.09.20. 12:16:33

@Fedor: Már megint helybe jöttél a lófaszért, azt tudod?

"Természetesen nem vitatom, hogy vannak tőlünk független tényezői is, épp ezért jobb az euró árfolyamon mérni le hatást"

Az euro-forint árfolyam alakulását a világpiaci tendenciák okozták.
Április előtt egy folyamatosan javuló hangulatú 1 év volt a világgazdaság (és így a forint) mögött, áprilisban azonban beütött a görög krízis, ami egy komplett euroövezeti krízisbe ment át.

A 2009-ben, 2010 elején javuló hangulatot támasztotta alá az eur/usd, ami a 2009 márciusi 1,2-ről 1,4ig emelkedett (de volt 1,5is). Ugyanis az USD menekülődeviza: ha csökken a kockázatéhség, dollárt vesznek. Ha nő, akkor dollárt adnak el. MINDENNEL (részvények, olaj, devizák, nyersanyagok) SZEMBEN.
2009 márciusától nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, ezért a spekik dollárt adtak el. Ha dollárt adnak el, akkor minden kockázatos eszköz, köztük a forint is, erősödik.

A görög krízis, és a kialakuló euroválság okozta kockázatkerülésnek köszönhetően az EURUSD JÚNIUSRA 1,18-ig gyengült, ami 2006 MÁRCIUSA óta a legerősebb dollárt, AZAZ A LEGNAGYOBB KOCKÁZATKERÜLÉST jelent. Igen, azóta volt egy Lehman csőd, meg egy 2009 márciusi második hullám (316-os forinttal, meg 1200-as otp-vel), és akkor sem volt olyan alacsony a kockázatvállalási hajlandóság, mint idén júniusban.

Amióta Orbánék hatalmon vannak (nem ő miattuk, hanem elsősorban az euroövezet kilátása miatti bizonytalanságnak köszönhetően), azóta a világgazdasági hangulat rossz. Az azelött egy évig intenzíven emelkedő tözsdék oldalaznak, az azelött erősődő kockázatos devizák (euro, huf, lengyel zlozy, stb...) gyengülnek, a menekülőeszközök(usd, chf, arany) erősödnek, a kötvénypiaci hozamok esnek.

Hogy ez mennyire világjelenség, és mennyire nem orbánékon múlik, azt jelzi, hogy az S&P500 most 8%-kal van (de volt 15%-kal is) az áprilisi csúcsa alatt, de a DAX is sávozik az akkor kijelölt maximum alatt.
(Ez a hangulat talán most fog változni, és talán újra növekvő pályára mennek az oldalazó tőszdék, bár valószinübb, hogy novemberig folytatódik a sávozás)

AZ IMF tárgyalások megszakadása természetesen önmagában növelte az országkockázatot valamelyest, ezzel a korábbi 265-280 közt sávozó eurhuf tartomány eltolódott 275-290 közé.

Hozhatnék diagramokat, de nem teszem, a www.stooq.com-on nézegetheted őket, ha van igányed rá. A lényeg: nézd meg a forint árfolyamának alakulását, és nézd mögé a dollárét, az amerikai vagy a frankfurti tőzsdéét, vagy az olajárat, csudát fogsz látni. Érdekes módon minden, a szocik által kormányzati hibának kommunikált forintgyengülés mögött ott lesz a lokális tőzsdei méylpont, és a az arany és dollárcsúcs.

Most akkor vagy mindenki a világon a magyar gazdaság teljesítményére figyel, és ez befolyásolja mondjuk a General Electric árfolyamától kezdve a brent olaj világpiaci árán keresztül mindent, vagy pedig a foringyengülésnek is külső okai vannak?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.20. 13:36:11

@loláb: Akkor csak szoci aknamunka igaz, amikor a gyengülés okaként a nagy nemzetközi szaklapok egyértelműen a kormány kommunikációját jelölik meg? Az euró a Kósa beszéd előtt se volt már 265, addigra felment 272 környékére, ha jól emlékszem. Hát kb. ennyi, ami a görög válságnak köszönhető. Az viszont tény, hogy míg a kormányváltás idején még a magyar példát ajánlották a görögök figyelmébe, mint sikeres válságkezelést, addig azóta újra olyan hangok vannak, hogy akár csődbe is juthat az ország.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.20. 13:48:32

@loláb: Kíváncsiságból utánanéztem a zlotyi árfolyamoknak, hisz ha csak nemzetközi okok állnak a forint-gyegnülés mögött, akkor annak is gyengülnie kellett volna velünk együtt, nem? Nos, a zloty szinte teljesen azon a szinten van (most 2-3%-kal magasabb), mint április-májusban volt, sőt, volt olyan azóta, hogy még erősödött is: speciel pont akkoriban, amikor mi a Kósa-Szijjártó duó produkciója miatt meredeken elindultunk lefele a lejtőn...

loláb 2010.09.20. 14:03:28

@Fedor:
"Akkor csak szoci aknamunka igaz, amikor a gyengülés okaként a nagy nemzetközi szaklapok egyértelműen a kormány kommunikációját jelölik meg?"

Ha EGYÉRTELMŰEN ezt jelölik meg, akkor igen. Vagypedig a másik lehetőség, hogy a forinttal párhuzamosan gyengülő amerikai és német tőzsdének, olajnak, és eurodollár keresztnek is a magyar kormány kommunikációja az oka.

"Az euró a Kósa beszéd előtt se volt már 265, addigra felment 272 környékére"
Csak hogy pontosak legyünk: A Kósa beszéd napján az euro 276 huf volt, ez két nap alatt felment 288-ig. Az ezutáni héten az árfolyam folyamatosan erősödött, és lement 277ig.
A Kósa beszéd kettő nap forintgyengülést jelentett, utána a forint erősödött, és pár nap alatt visszakerült ugyanoda, mint ahonnan indult a beszéd elött.

"Hát kb. ennyi, ami a görög válságnak köszönhető."
A görög válságból, a németek hetekig tartó kimentjük-nem mentjük ki játékának köszönhetően eurozóna válság lett, ami még MOST is tart.

"Az viszont tény, hogy míg a kormányváltás idején még a magyar példát ajánlották a görögök figyelmébe, mint sikeres válságkezelést"

Ez szimplán kommunikációs nyomásnak. Az IMF érthető okokból (hitelezőként érdeke, hogy olyan gazdaságpolitikát valósítsunk meg, amibe ők aktívan beleszólhatnak) meg akar velünk állapodni, és ezért nem riad vissza semmiféle nyomásgyakorlástól sem, ennek köszönhető az, hogy júliusban felálltak az asztal mellöl.
Sőt, ennek köszönhető az a "B line"-nak nevezett IMF hiteltermék, amit ezt követően néhány nap alatt hoztak ki, kifejezetten a közvetlen refinanszírozást nem igénylő (mint a magyar) gazdaságok igényeire szabva. (AZ IMF új hitelterméket tudomásom szerint ÉVTIZEDEK óta nem hozott létre.)

"addig azóta újra olyan hangok vannak, hogy akár csődbe is juthat az ország."

Érdekes, ez a bazi nagy csődveszélyt az állampapír aukciókon nem látszik, mert IMF ide, Kósa oda, többszörös túljegyzés érkezik minden alkalommal, és az ÁKK rendre a tervezett mennyiség másfél-kétszeresét értékesíti, elfogadható hozamszint mellett. Az imf felállását követő aukción csupán 0,07%-kal emelkedett az átlaghozam (azóta a kibocsájtásokon még mérséklődött is).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.20. 17:04:18

@loláb: Nem azt írtam, hogy csődveszély van (szerencsére nincs), csak azt, hogy megjelentek ilyen jóslatok a nemzetközi piacon, és ez trendfordulót jelent sajnos.

loláb 2010.09.20. 18:14:58

@Fedor:
"megjelentek ilyen jóslatok"
Hagyjál már a jóslatokkal. Néha azt is érdemes megnézni, hogy KI mondja. Komoly, figyelemre érdemes elemzők, elemzőházak semmi ilyesmit nem mondtak.

"trendforduló"

Tavaly, novemberben végén a Dubai World, meg a Nakheel csödvészélye kapcsán az forint a 262 körüli szintről másfél hét alatt 280ig gyengült.
Most akkor mi is történt? Az is az Orbán kormány hibája volt, vagy a forint árfolyamát továbbra is ELSŐSORBAN a külföldi piacok mozgása határozza meg, és a hazai kommunikáció egy két napos megingáson kívül különösebb hatással nincs rá?

loláb 2010.09.20. 18:28:32

Nem akarlak tovább alázni, csak idegesít, hogyha értelmes emberek kritikátlanul beszopják egy párt álláspontját, aztán valódi ismeretek nélkül azt fújják, mint egy trombitát.

Ilyen az, hogy: "Bajnai kezelte a válságot". Bajnai nem kezelt semmit, akik a válságot KETELTÉK azok az amerikaiak, a németek, és az a többi állam, amelyik a kormányzati ösztönzőprogramoknak hála 2009 második negyedévére már GDP növekedést értek el. AZ válságkezelés.
Bajnai nem tett mást, mint az IMF programját végrehajtotta (ennek fél évvel a hitelszerződés megkötése után kezdett neki). De az IMF hitel megkötése után édesmindegy volt mit csinál, akár előrehozott választás is jöhetett volna és a megszorításokat megléphette volna egy új kormány is.

A másik ez a "kormányzat inkompetenciája miatt esik a forint" maszlag. A szociknak szerencséjük volt, Bajnai regnálása éppen egy olyan időszakra esett, amikor a (korábban említett államok) válságkezelésének köszönhetően minden pénzpiac brutálisan emelkedett, így a forintárfolyam is javult a 316 körüli szintről. Ezért el lehetett adni a Bajnai féle megszorításokat válságkezelésnek.

Orbánéknak pechjük van, április óta stagnálnak, illetve esnek a piacok, és ez látszik a forint árfolyamán is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.20. 20:05:22

@loláb: "idegesít, hogyha értelmes emberek kritikátlanul beszopják egy párt álláspontját"

Elég rosszul ismersz, ha úgy gondolod, hogy én itt valamelyik párt szócsöve lennék.

"Hagyjál már a jóslatokkal. Néha azt is érdemes megnézni, hogy KI mondja. Komoly, figyelemre érdemes elemzők, elemzőházak semmi ilyesmit nem mondtak."

Az olyanokra gondolsz, mint a Goldman Sach?

"a Fidesz-kormány nem hajlandó erős, és hiteles gazdaságpolitikát folytatni (...) Magyarország fiskális helyzete továbbra is bizonytalan, mivel nem láthatóak olyan strukturális intézkedések, amely csökkentenék, vagy legalábbis stabilizálnák az államadósság szintjét."

vg.hu/penzugy/tokepiacok/goldman-sachs-magyarorszag-egy-rejtely-326314

A New York Times-t is biztos a szocik szerkesztik:

"Az IMF delegációja kivonult az országból, ezért fennáll a kockázata annak, hogy az európai szövetségesek és a külföldi befektetők spekulációja bedönti a forintot, és Magyarország a csőd szélére kerül, mint 2008-ban – véli az NY Times kolumnistája. Sőt, a kormány most látszólag expanziós fiskális politikát folytat, így nő az esélye annak, hogy a hiánycélok tarthatatlanok lesznek, és az államadósság a GDP 80 százaléka fölé szökhet.

Ez görög-típusú finanszírozási krízisbe taszíthatja az országot a következő évben, amikor vissza kell fizetni 30 milliárd dollárt, beleértve 2 milliárd euró (2,6 milliárd dollár) hitelt az IMF-nek, amit egy új megállapodás biztosított volna."

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/new-york-times-csod-szelere-kerulhet-magyarorszag-323616

Kenneth Rogoff-ot, az IMF volt szakértőjét is valószínűleg az MSZP pénzeli:

"Ukrajna, Románia és Magyarország azok az országok, amelyeknek "ingatag a helyzete", s különösen Magyarország "áll rosszul" - mondta a lapnak a közgazdász, aki szerint a reformok nem voltak kielégítőek. Emellett a takarékosság első fázisát viszonylag könnyű véghezvinniük az országoknak, mert ki tudnak használni bizonyos "költségvetési trükköket". A nehezebb szakasz csak most kezdődik - mondta."

nol.hu/gazdasag/magyarorszag_csodbe_megy_

De tényleg hagyjuk abba.

loláb 2010.09.21. 08:35:36

@Fedor:

"Elég rosszul ismersz, ha úgy gondolod, hogy én itt valamelyik párt szócsöve lennék."
Nem vagy a szócsöve, mégis szórul szóra az ő álláspontjukat fújod.
Ha meggyőződésből teszed, akkor az mégrosszabb.

A GS nyilatkozatban hol hangzik el a csődveszély? Mert szerintem sehol.

A NYT esetében NEM államcsődről van szó, hanem spekulációs támadásról. Az azért nagy különbség, a spekuláció ellen semelyik ország nem védett, csak van ahol 15 milliárd dollárral nem lehet érdemi árfolyammozgást elérni, nálunk annyi pénzzel megduplázni, vagy lefelezni lehet az euro ártolyamot.

Kenteh Rogoff nyilatkozata meg egy baromásg. Magyarország rosszabbul állna mint Ukrajan? Semmilyen szinten össze nem hasonlítható a két ország, aki azt hozza ki, hogy ukrajna BÁRMILYEN gazdasági kilátását, vagy folyamatait tekintve is ugyanott áll, mint magyarország, vagy esetleg megelőzi, az elmebeteg.
Nincs magántulajdon (a cégek 80-90%-a a szocialista állami vállalatok utódja, hasonló szerkezetben működik).
Nincs számottevő export.
Nincs prudens és átláthatóan működő pénzügyi rendszer.
Nincs konvertibilis deviza.
Hogy csak a legfontosabbakat soroljam.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0