Nem kéne a ripacsból mártírt csinálni
2011. május 09. írta: Fedor

Nem kéne a ripacsból mártírt csinálni

Vitába is szállnék Ceglédi Zoli írásával, meg nem is. Azt írja:

...egy párt dönthet úgy, hogy megvádolt tagjait, tisztviselőit, politikusait magára hagyja, mosakszik és elhatárolódik. Főleg, hogy alappal gondolhatjuk úgy, hogy igaz az a gyanú, mely szerint Hunvald komplett utcákat radírozott ki a kerületéből polgármestersége idején, Hagyó pedig bízvást a legcsúnyább, legterjedelmesebb sötét folt Budapest előző önkormányzati ciklusán; Zuschlag meg már ítélet birtokában tölti szabadságvesztését.

Viszont Hunvald és Hagyó a jog szerint ma semmivel sem bűnösebb, mint Gyurcsány Ferenc. Valószínűnek tűnik ugyan, hogy mindkét politikus erősen sáros - de ezt csak a megismert hírekből következtethetem ki. Azokból, melyeket készpénznek vesz a gyurcsányista platform is; de amelyeket nem hisz el, és koncepciós eljárásként azonosít, ha Gyurcsányról írják ugyanazok az újságok. Nem értem. Ha Hagyóról írja a Magyar Nemzet, hogy lopott, akkor az biztos úgy van, ha Gyurcsányról, akkor biztos nem?

El kéne dönteni, hogy a megvádolt szoci politikusokat a párt védi, szolidáris velük, hisz az ártatlanság vélelmében (ahogy azt teszi most Gyurcsánnyal), és tapsol annak, amikor hosszú, mártírkodó sajtótájékoztatón bizonygatja a megvádolt, hogy ártatlan - vagy a gyanúsításra lerúgja magáról volt embereit, és negatív példaként emlegeti őket, akikkel "szakítani kell".

Első olvasásra jogosnak tűnik a kifogás, tényleg elég visszatetszőnek tűnik ez az ellentmondás. Tény az is, hogy Gyurcsánynak el kéne végre tűnnie a a magyar politikai életből, mert személye olyan szinten szinten amortizálódott, olyan szinten hiteltelenné vált, hogy jelenleg egymaga elég ahhoz, hogy megakadályozzon bármiféle FIDESZ-ellenes összefogást.

DE.

Mindezek ellenére sem hiszem, hogy börtönben volna a helye. Hunvald és Hagyó ellen vannak bizonyítékok, Zuschlagot meg már el is ítélték. Gyurcsány esetében viszont talán nem véletlen, hogy csak az utolsó pillanatban vádolták meg, és bizonyítékokat most se fűztek nagyon hozzá:

...az ügyben nemrég új ügyészt neveztek ki, akit vidékről hívtak Budapestre a Sukoró-ügy irányítására. Egyes vélemények szerint politikai körök az előző nyomozásvezetőt „nem tartották elég keménynek”. Az ambiciózusnak és „megbízhatónak” tartott új vezető ügyész, ha nem is kezdte elölről a nyomozást, de újból meghallgatott a tanúkat. Úgy tudjuk, hogy ezeken a meghallgatásokon semmilyen új elem, bizonyíték vagy vallomás nem merült fel. Akkor hát miért most kezdeményezte az ügyészség a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését? A magyarázat információink szerint: az elévülés. A hivatali visszaélés büntetési tétele ugyanis legfeljebb három év, vagyis elévülési ideje is ennyi: három év.

Elég egyértelműnek tűnik, hogy boszorkányüldözés folyik vele szemben. Ha már a csontvázakkal telinek gondolt szekrény üresnek bizonyult, ha mégse lett pénz mindenre csak akaratból, ahogy ígérték, ha már saját hősködésüknek és rövidlátásuknak köszönhetően sikerült egy igen durva megszorításba lavírozni magukat, ha már az elszámoltatás is kezd üres szólammá válni, akkor legalább ezt az "eredményt" megpróbálják felmutatni bármi áron. Egy nagy jobboldali elvárásnak próbálnak eleget tenni a megvádlói, egy olyan elvárásnak, amit saját maguk keltettek, és aminek lehet, igazából most már nagyon nem is szeretnének megfelelni, de muszáj, mert sikerült sarokba szorítani saját magukat.

Ugyanis ha békén hagynák, akkor Gyurcsány idővel szépen kikavarná magát az MSZP-ből, és az új pártjával jó eséllyel a perifériára kerülne, ellenben pont ezzel a vádaskodással erősen felértékelik őt. Azt az MSZP-t, amely már hajlott arra, hogy megszabaduljon tőle, összetartásra kényszerítik mögötte, és ha a vádaskodók lukra futnak (amire én most elég nagy esélyt látok, hacsak nagyon durván nem avatkoznak bele a kormány részéről az igazságszolgáltatás ügyeibe - pl. nem tudom, miképp hat ki az ügyre majd az, hogy a bírói kar vezető rétegét alkotmányba foglaltan idő előtt nyugdíjba küldik, és ki tudja, kiket ültetnek a helyükre), akkor ezzel ezt a mártírszerepkört nem hogy kerülő, de egyenesen ambicionáló ripacsnak adnak kezébe fegyvert, hisz fennen hirdethetné, hogy "lám, politikai okokból igaztalanul megvádoltak, de sikertelen volt az ármány", Orbánnak meg lenne egy újabb bírósági papírja arról, hogy hazudott. Ezesetben bizony a FIDESZ magának köszönheti majd, ha Gyurcsány megdicsőülten visszatérhet az MSZP élére, hitelességét részben visszakapva, és újra esélye lehet arra, hogy először az Orbán-ellenes összefogás, majd az ország élére kerüljön, ami azt hiszem senkinek nem lenne jó Gyurcsányon kívül.

Persze lehet egy svédcsavarral úgy gondolkodni, hogy nem baj, ha Gyurcsány kerül újra az ellenzék élére, hisz őellene bármikor elő lehet rántani az őszödi beszédet, így bizton megverhető újra, de ez szerintem eléggé rövidlátó politika lenne a FIDESZ részéről, ráadásul hibás is, mert semmi garancia nincs a sikerességére. 2004-ben is hálálkodtak az égieknek a FIDESZ potetántok, hogy Fletót választotta a koalíció Megyó helyére, azt hitték, hogy ezzel a könnyen támadhatónak vélt figura ellenében sétagalopp lesz a következő választás, aztán mégis, mi lett belőle 2006-ban, pedig annak az ellenzék teher nélküli felelőtlenségével vágtak neki, most pedig a kormányzás kényszere azért amortizálja őket is rendesen. Nem kéne ezt újra eljátszani. Ferencünk nagyon jó úton haladt eddig afelé, hogy az állandó pozőrködésével, bakugrásaival végleg nevetségessé váljon mindenki szemében.

Hagyni kéne.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr902890302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.05.09. 18:28:29

legegyszerubb lenne Gyurcsanyt lenyugtatni, ha nem menne a gatlastalan szemelyeskedes vele szemben. hihetetlen, hogy milyen jelzok es szokapcsolatok vannak mindenutt. hibakat csinalt? el is ismerte. ne legyen vezeto szerepe? nincs neki, es nem is jeloltette magat sehova. nagy reszben pobnt az MSZP-s parttarsai szivattak meg? hajaj. nem lenne-e nekunk is jo, ha legalabb a Szekeres-fele vonalat kitakaritana az MSZP-bol? dehogynem, meg milyen jo lenne. es meg ezt sem akarjuk neki hagyni, hanem ilyen posztok szuletnek.

remek, nem fogja soha senki sehova megvalasztani, ne szarjon mar be senki. de ha valami olyat tesz, ami nekem is jo, akkor nem fogom akadalyozni benne, az is biztos.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.09. 18:43:27

@is: "hibakat csinalt? el is ismerte. ne legyen vezeto szerepe? nincs neki, es nem is jeloltette magat sehova. nagy reszben pobnt az MSZP-s parttarsai szivattak meg? hajaj. nem lenne-e nekunk is jo, ha legalabb a Szekeres-fele vonalat kitakaritana az MSZP-bol? dehogynem, meg milyen jo lenne."

Ez is igaz (kivéve, hogy nem is jelöltette magát sehova, ugyanis egyrészt a pártalapítvány vetőjeként ő ül a pénzeszsákon, másrészt mostanában másról sem szólnak a hírek, mint az ambícióiról), de csak egy része és nem az összessége az igazságnak.

SzaGyu 2011.05.09. 19:42:05

Fedor! Ezek szerint te is bűnöző vagy?
Egyáltalán hogy lehet összemosni Hagyó és Gyurcsány esetét?
Normális vagy? (kétlem)
Hagyó bizonyíthatóan zsarolt, vesztegetett.
Gyurcsány nem tett semmit. Amit tett, azért maximum politikai felelősség illetheti és nem jogi.
Ha ilyenekért egy volt miniszterelnököt jogi felelőiségre vonás illeti, akkor Orbánnak dupla falú cella jár. Ezt jó ha megjegyzed és az is jó lenne ha látnád, hogy miért.

Szerintem téged a nagyot írás veszélye fenyeget és ha nem vigyázol te magad is beleesel abba a zsákba amiben a rothadt narancsok vannak.

Az eszmefuttatásod végén meg még be is vallod, hogy félsz, féltek Gyurcsánytól és azért nem hagyjátok békén.

Nem kell félni, de nem kell nyalni sem, mert ha fekáliás lesz a nyelvetek, akkor annak már szaga is lesz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.09. 20:12:23

@SzaGyu: "Egyáltalán hogy lehet összemosni Hagyó és Gyurcsány esetét?
Normális vagy? (kétlem)"

Mármint hogy én mosom össze Hagyót és Gyurcsányt? Akkor most olvasd el újra a posztot, de most már értelmezd is, aztán fuss neki újra...

"Az eszmefuttatásod végén meg még be is vallod, hogy félsz, féltek Gyurcsánytól és azért nem hagyjátok békén."

Én félek? Mitől?

Gnózis 2011.05.09. 20:31:11

Mostanában elég sűrűn tapasztalom, hogy sok önkéntes "köz/blog/író" igyekszik Gyurcsányt a Fidesz ásta gödörben tartani azzal, hogy intenzíven lapátolják rá a földet. Mondván, ne hagyjuk, hogy az öszödi megent erőre kapjon és (idézem: "az ország élére kerüljön, ami azt hiszem senkinek nem lenne jó Gyurcsányon kívül".
Kedves Fedor! Ebben valszeg többen nem értünk veled egyet.
Erős meglátásom szerint Gyurcsányból szándékosan csináltak bűnbakot, lévén, hogy ez rendkívüli mértékben leegyszerűsítette az ellenzékben lévő Fidesz kommunikációs stratégiáját. Elég volt és még ma is sokszor elég Pilátusként rámutatni bárhol bármikor: Ecce homo! Ő a bűnös mindenért! S "a zemberek" máris lohol a keresztért: feszítsük meg.
Sokszor sok helyen ajánlottam, itt is megteszem: nem árt időnként bizonyos dolgokat pár lépést hátrébb lépve, messzebbről megvizsgálni. Ilyen Ferencünk szerepe is az elmúlt 6 év történései kapcsán. Ma Mo első számú közellenségeként kezelik azok, akiknek
1. ez az érdeke,
2. akik boldogan találták meg benne legfőbb "liberálkomcsi" ellenségüket és végül azok
3. akik önálló gondolat híján ez utóbbi kettőnek bármit bármikor elhisznek.
Nem gondolom, hogy Gyurcsány maga lenne az ördög és ezt majd a történelem a maga hosszú átértékelési folyamatában hiszem, hogy meg is erősíti.
Kétségtelen, hogy a történések rajta is nyomokat hagytak és a valamikori nagy debatter mára kissé vesztett előadói stílusából és előadásmódja hagy némi kívánnivalót maga után. De a cél, amely ismét a politika színpadára szólítja több, mint a hatalom maga: ma ugyanis nincs egyetlen olyan politikai erő sem az országban, amely eredményesen vehetné fel a harcot a jelenlegi politikai-hatalmi elittel, az arrogáns, a nép nevében korlátlan hatalmat gyakorló, de a népet végső soron mélyen lenéző narancsuralommal.
Ha pedig az MSZP jelenlegi vezetése révén nem képes a népszerűségben egy centit sem feljebb jutni és egyetlen magyar választót sem meggyőzni arról, hogy a következő választáson a párt alternatívaként szóba jöhet, akkor valóban csak két megoldás van: vagy teljes vezetőváltásra van szükség a pártban vagy pedig egy új, valódi baloldali alternatívaként szóba jöhető pártot kell létrehozni. Erre pedig ma a magyar baloldalon kizárólag egyetlen ember képes: Gyurcsány Ferenc.
Bárkinek bármennyire is fáj.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.09. 20:49:26

@Gnózis: "Erős meglátásom szerint Gyurcsányból szándékosan csináltak bűnbakot, lévén, hogy ez rendkívüli mértékben leegyszerűsítette az ellenzékben lévő Fidesz kommunikációs stratégiáját."

Az mindig különösen tetszik, ha fideszesnek tartanak :-)

"Ma Mo első számú közellenségeként kezelik azok, akiknek
1. ez az érdeke,
2. akik boldogan találták meg benne legfőbb "liberálkomcsi" ellenségüket és végül azok
3. akik önálló gondolat híján ez utóbbi kettőnek bármit bármikor elhisznek."

Egy kicsit olvasgass bele légyszíves a korábbi írásaimba, aztán válaszolj nekem egy kérdésre: a fentiek közül szerinted én melyik vagyok?

Nagy Helena 2011.05.09. 21:42:23

Fedornak joga van bármit is gondolni és írni, csak azt nem értem, miért képzeli, hogy mindenki az ő véleményével ért egyet. Végig személyeskedik, átüt az egész cikken, mennyire nem bírja Fletót. De ez az ő ügye. Én azokkal értek egyet, akik szerint Ő az egyetlen, aki képes egy új modern pártot létrehozni, amely szociálisan érzékeny, ugyanakkor lépést tart az EU-val és képes nyugatos demokráciában gondolkodni. Ő tudja mit akar, és hogyan kellene azt megcsinálni és olyan embereket keres, akik ebben segítenek is neki. De abban is biztos vagyok, mert ennek már tanújelét adta számtalanszor, hogy nem fog a legnyomorultabbak nyakán élősködni, mint azt a mai kormány teszi.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.09. 23:24:03

@Nagy Helena: "miért képzeli, hogy mindenki az ő véleményével ért egyet"

Hol írtam én ilyet? Felőlem nyugodtan hiheted azt, hogy ő az MSZP megváltója... És ha ez szerinted személyeskedés...

preston 2011.05.09. 23:53:23

Nagy az arcod, pedig mondanivalód ezt nem támasztja alá.
Nem kis költséggel és pr munkával a fidesz
létrehozta a lúzer-tolvaj-hazug-áruló-álbaloldali-nemzetellenes Gyurcsány képet, -pardon a tömegbelövős is nagyon jól hangzik egyes körökben- és te is ezen az alapon félted a baloldalt tőle.
De ne féltsd! Hány választást vesztett Orbán? Hány ügyben fogta volna őt meg egy komoly ügyészség?
Próbáld meg egyszer végigolvasni az öszödi beszédet. Tedd mellé, mondjuk az alkotmányról szóló fidesz programot, a többkulcsos adóról szóló orbany nyilatkozatokat, a nyugdijrendszerről igérteket. Ki hazudik? Ki hallgatott el és mit?
Minél jobban haladunk előre a fidesz világ felépitése felé annál több hazugságra derül fény, annál inkább
válik elfogadhatatlanná a fidesz pr-hazugsága.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.10. 00:36:23

Szerintem a Fidesz addig fogja Gyurcsányt az első sorban tartani, amíg csak tudja.
Ha holnap kiderülne, hogy GyF autóbalesetben meghalt, Szijjártó a sajtótájékoztatón már elő is állna a klónjával...

Sruttyenbacker 2011.05.10. 08:10:27

Amig Gyurcsány ilyen indulatokat váltt ki a jobboldalból, addig nem kell aggódni a baloldalért. Miniszterelnök úr egyedül szétzúzza ezt a szemét kormányt, Orbán öcsikével az élen. Hajrá Feri, hajrá MSZP!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.10. 08:59:08

@preston: Mi van, körbement a link, hogy itt bántják a Ferit, meg kell védeni? Közületek hány olvasta a korábbi írásaimat pl. a FIDESZ-ről? Miért van az, hogy minden oldalról azok a legaktívabbak, akik csak fekete-fehérben tudnak gondolkodni?

preston 2011.05.10. 09:43:55

én nem vagyok az olvasód, valószinüleg nem is leszek.
nem tudom , miféle linkről beszélsz.
nekem nem elfogadható az úgynevezett fideszmagyar beszéd, konkrétan ennek a
Gyucsányra vonatkozó része. Ennek nagyon mély és sok irodalommal rendelkezik a megalapozása. Lényege, hogy az elfogadott beszédmód, aGyurcsányra aggatott állandó jelzők konkrétan, meghatározzák a gondolkodásodat. Ezért veti magát minden fidesz bértolnok -ez nem te vagy- azokra a cikkekre, ahol Gyurcsányról van szó, hogy jelzőiket használják, használjuk.
Én meg csak annyit mondok minden baloldali barátnak és ellenségnek, hogy olvassa el mégegyszer az öszödi beszédet és hasonlitsa össze a most már evidens fidesz hazugságokkal. Innen kezdjük talán a kabát újragondolását.

Gnózis 2011.05.10. 09:59:19

@Fedor: Nos, ha már válaszolnom kell: nem tartalak fideszesnek és az ominózus kiragadott mondat nem a bloggolónak szól. Te csupán a lapátolók egyike vagy, motivációidat viszont nem ismerem.
Ahogy TótaW mai írását olvastam, közel az a véleménye erről a témáról mint az enyém. Mégpedig elsősorban a tekintetben, hogy a mai MSZP ugyanaz mint a tegnapi és a tegnapi MSZP miatt bukott Gyurcsány akkorát, a,ekkorát bukott. Nomármost ha a mai MSZP nem változik a tegnapiból holnapivá, akkor kár arról beszélni, ki lehet a következő választások nyertese.
De vajon ki az aki képes arra, hogy a beágyazódott sleppet kitakarítsa a pártból? Mesterházy? Ugyanmá!
Emlékeztetnélek arra, hogy Gyurcsány aláírásgyűjtése kapcsán nagyarcú Szanyi a Ma reggelben kifejtette, hogy ő nincs ellene annak, miszerint az MSZP elnökét közvetlenül válasszák, de a leendő elnöknek ne legyen arra joga, hogy maga válassza maga mellé az elnökség tagjait. Ugye nem kell elemeznem, mire is ez a félelem. Pedig mindaddig, amíg Szanyik, Szekeresek, Lendvaik és társaik néznek vissza ránk a csoportképekről a mai MSZP nemhogy nem tűnik modern európai pártnak, de azt kell mondanom inkább a tegnapelőtti retro hangulatot idézi.
Kinek jó ez. Neked igen?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.10. 10:15:31

@preston: Az tényleg látszik, hogy nem vagy olvasóm, ha te engemet fideszesnek tartasz. Azt javaslom kattints a Gyurcsány címkére a poszt alatt, és olvasd el az összes róla szóló posztomat, és akkor egy kissé árnyaltabb képet kapsz a véleményemről, amit annyira nem a fideszes lózungok határoznak meg, hogy az ő szemükben a mai napig gyurcsányistának számítok. Nem kell a figyelmembe ajánlgatnod az ösződi beszédet, mert azt én is meg szoktam védeni, én még utána két évig láttam benne a lehetőséget, de nem szolgált rá. Az hogy alkalmatlanná vált egy ellenzéki összefogásra, az ténykérdés, és ez független attól, hogy nem teljesen önerőből ( bár az elmúlt években jelét adta egyéb hiányosságainak is), hanem jórészt a fideszes karaktergyilkosságnak köszönhetően. Az meg, hogy hajlamos ripacskodásra, szintén tény, ez meg független a politikai teljesítményéről, viszont nem független a szereplési vágyától, amivel viszont jelenleg többet árt, mint használ annak, amiben (aláírom, őszintén) hisz.

preston 2011.05.10. 12:28:14

,,Tény az is, hogy Gyurcsánynak el kéne végre tűnnie a a magyar politikai életből, mert személye olyan szinten szinten amortizálódott, olyan szinten hiteltelenné vált, hogy jelenleg egymaga elég ahhoz, hogy megakadályozzon bármiféle FIDESZ-ellenes összefogást,,
Ezek számodra evidens dolgok, számomra például nem evidens dolgok.Minden alkalommal, amikor Gyurcsányt kidiszited a fidesz által - nagy munkával és sok pénzért, nem szijjártók szintjén - kimunkált un. karaktergyilkos epitheton ornanssal, saját magadat is és az olvasódat is belekényszerited egy gondolkodási keréknyomba, amit - hiába is tiltakozol - a fidesz adott a szádba.
Az epitheton ornans állandó alkalmaztatásának- sugalmazásának az a célja, hogy az egyszer már orbánverő Gyurcsánynak ne a földről kelljen felkapaszkodnia, ahol a baloldal van jelenleg, hanem egy ezer békaseggel mélyebb szintről.
Ami pedig az összefogást illeti, vannak a politikai porondon önmeghatározásukért küzdők sokan, akik
ugy vélik, hogy a fidesz által kitűzött szabályok szerint lehet a fidesz ellen összefogni.
én ezt nem hiszem.

loláb 2011.05.10. 14:45:30

"Mindezek ellenére sem hiszem, hogy börtönben volna a helye. Hunvald és Hagyó ellen vannak bizonyítékok"

Konkrét, tárgyi bizonyítékok egyikük ellen sincsenek, csak terhelő vallomások.

"Gyurcsány esetében viszont talán nem véletlen, hogy csak az utolsó pillanatban vádolták meg, és bizonyítékokat most se fűztek nagyon hozzá"

Tekintettel arra, hogy az ügyészség nem vádolta meg Gyurcsányt, nem igazán tudom, miféle bizonyítékot kellene prezentálnia az ügyészségnek.

Az ügyészség a gyanúsítotti kihallgatásához kérte ki a parlamenttől a mentelmi jogát, azaz praktikusan egy nyomozati szakaszban lévő ügyben, nyomozati cselekmény elvégzéséhez kérte annak a szervnek a hozzájárulását, amit ehhez a törvény előír.

Egyáltalán nem biztos, hogy valódi gyanúsítás, vádemelés lesz a dologból, de az ügyészségnek egészen a vádemelés pillanatáig semmiféle bizonyítékot nem kell, nem szabad prezentálnia, hiszen ez ellentétes a nyomozás érdekeivel.
A bizonyítékok ismertetésére a vádemelés után, az iratismertetés szakaszában kerülhet sor, egészen addig senkinek, sem a védőknek, sem a gyanúsítottnak nincs joga betekinteni az ügyészség által összeszedett bizonyítékokba.
Itt pedig még nem tartunk.

"a Sukoró-ügy irányítására. Egyes vélemények szerint politikai körök az előző nyomozásvezetőt „nem tartották elég keménynek”."
Tekintettel arra, hogy a büntetőeljárás 2009 óta folyik, és a kormányváltásig semmiféle érdemi nyomozati cselekmény nem történt, teljes joggal lehetnek ilyen állásponton "egyes vélemények".

Minden olyan érv különben, hogy az elévülés, vagy más áll a gyanúsítási szándék mögött, akár még igaz is lehet:
Ténykérdés, hogy a kormány úgy nyilvánította a King City-t kiemelt projektté (amivel számos adminisztratív könnyítés, előny járt a beruházónak), hogy ennek nem voltak meg a törvényi feltételei (hiányzott a megkötött koncessziós szerződés). Ez egyértelmű hatáskör túllépés, amit a kormány valamelyik képviselője -praktikusan a feje, mivel a kiemelté nyilvánítás egy kormányülésen történt, amit pedig a miniszterelnök vezet- követett el.
Hogy ez bizonyítható-e, az más kérdés, de az igazságszolgáltatásnak nem az-e a feladata, hogy megkisérelje bebizonyítani azt a tényállást, aminek a megalapozottságában értelmes ember nem kételkedik? Szerintem igen, én el is várom, hogy ez megtörténjen.
Hogy a bíróság elmarasztalja-e, letöltendő börtönbüntetést kap-e, vagy sem, az részletkérdés, a lényeg az, hogy egy elkövetett törvénytelenség esetén induljon be a büntetőeljárás. Aztán majd Gyurcsány ügyvédei megvédik a főnöküket, azért kapják tőle a fizetésüket.

Talán nem kellene kritikátlanul beszopni a szekértolók érveit, és elgrézczyzsoltosodni, hanem, ha már megnyilvánulsz valaminek a tárgyában, akkor az az alapvető igényesség legyen már meg benned, hogy utánanézel annak, hogy valójában mi a fasz történt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.10. 16:24:32

@preston: "Minden alkalommal, amikor Gyurcsányt kidiszited a fidesz által - nagy munkával és sok pénzért, nem szijjártók szintjén - kimunkált un. karaktergyilkos epitheton ornanssal, saját magadat is és az olvasódat is belekényszerited egy gondolkodási keréknyomba, amit - hiába is tiltakozol - a fidesz adott a szádba."

Mit nem lehet egyetérteni egy ténymegállapítással? Gyurcsány egy eredményes karaktergyilkosság áldozata lett. Ennek lehet örülni, lehet utálni, de nem figyelembevenni. Azon lehet vitatkozni, hogy ezen felül mennyire hiszel benne te, és mennyire én, de ez már más kérdés.

@loláb: "Tekintettel arra, hogy az ügyészség nem vádolta meg Gyurcsányt, nem igazán tudom, miféle bizonyítékot kellene prezentálnia az ügyészségnek."

Te melyik orsázgban élsz?

"Sajtótájékoztatót tartott hétfőn délben a parlamentben Gyurcsány Ferenc, aki pénteken a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a sukorói kaszinóberuházás körüli büntetőügyben hivatali visszaéléssel gyanúsítja az ügyészség. A hírt az ügyészség is megerősítette."

www.origo.hu/itthon/20110502-gyurcsany-szerint-orban-megrendelesere-gyanusitotta-meg-az-ugyeszseg-a-sukoroi.html

"A Legfőbb Ügyész csütörtökön a házelnöknek írt levélben kérte Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését. „Természetszerűleg Gyurcsány Ferenc képviselő urat is tájékoztatta erről, megjelölve, hogy hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt akarjuk kihallgatni" - mondta Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője"

www.nyugathir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=8107:gyanusitottkent-hallgatna-ki-a-legfbb-uegyeszseg-gyurcsany-ferencet&catid=43:maganvelemeny

Valóban nem vagyok ügyvéd, de nem mond már nekem azt, hogy nem gyanúsították meg, ha egyszer gyanúsítottként hallgatják ki...

"Talán nem kellene kritikátlanul beszopni a szekértolók érveit, és elgrézczyzsoltosodni"

Na ez a szép eredmény, ugyanazért a posztért neveznek Gyurcsány-utáló fideszesnek és gyurcsányistának :-)

Egyébként a vessző előtti részt néha magadra is vehetnéd :-)

DeMarco 2011.05.10. 21:48:44

@Fedor: Ez mekkora svédcsavar...

Mindenki hallgat, miközben betámadtak balról... :DD

Tényleg köremail lehetett, amit végigküldtek a diliházban...

Tegnap még hosszabban leírtam volna, h fletó többszörös hazaárulásért minimum sok évi börtönt érdemel és nincs semmiféle DE. Al Caponét is adócsalásért ítélték el, mit érdekel, ha Sukoróért (jogosan) csukják le.

Abban igazad van egyébként, h az is bünti, ha nem foglalkozunk vele, de ezt megtehetjük akkor is, ha már a hűvősön van. Ne aggódj nem mártír lesz, hanem megérdemelt jutalom, a becsületes hazaszerető emberek elégtétele.

preston 2011.05.11. 00:03:45

ime, még valaki kiszabadult a diliházból.
és persze neki is elég , ha valamit kijelent, és nincsen de vagy apelláta.

loláb 2011.05.11. 09:44:59

@Fedor:

A sajtótájékoztatón, illetve gyurcsány a facebookos bejegyzésében tévesen alkalmazta a fogalmakat (nyilván nem cél nélkül, nagyon jól beleillik ez a tendenciózus ferdítés a mártírszerepbe, amit most magára vett).

A mentelmi jog védelme alatt álló képviselőt nem lehet meggyanusítani, ahhoz, hogy ez az aktus megtörténjen, előbb a parlamentnek ki kell adnia a képviselőt az ügyészségnek, ameddig ez nem történik meg, addig vele szemben semmiféle nyomozati cselekmény (ennek része a gyanúsítotti kihallgatás, vádemelés) nem történhet.
Az ügyészség pillanatnyilag KIKÉRTE Feltót a parlamenttől, nyilván azért, hogy meggyanúsíthassák.
De a kettő között van némi különbség, ami nem csak szőrszálhasogatás, hanem lényeges eljárásjogi kérdés: egy nyomozás anyagai titkosak, ahhoz jelenleg, gyanúsítás hiányában Gyurcsánynak éppen annyi köze van, mint neked, vagy nekem, vagy akárki másnak.
És még ha megtörténik a gyanúsítás, abból sem következik automatikusan a vádemelés, tehát a mentelmi jog kikéréséből következteni az igazságszolgáltatás elfogultságára, vagy a tisztességtelen eljárásra, az egy kommunikációs trükk.
Amit valaki vagy beszop, vagy nem.

"Valóban nem vagyok ügyvéd, de nem mond már nekem azt, hogy nem gyanúsították meg, ha egyszer gyanúsítottként hallgatják ki..."
Majd, ha a parlament kiadja őt, akkor lesz meggyanusítva, és a meggyanusítás után kerül sor a gyanusítottkénti kihallgatására.
Korábban tanúként hallgatták meg, ahhoz az aktushoz nem kell semmilyen extra dolog, még a mentelmi joggal védett személy esetén sem.
De a kettő teljesen független egymástól, az egyik egy hűtlen kezelés ügyében ismeretlen tettes ellen indult eljárás nyomozati cselekménye, míg most az LMP konkrét, Gyurcsányra, és az általa elkövetett hivatali visszaélésre vonatkozó feljelentés nyomozati cselekménye.
A kettő (mégha ugyanúgy sukoró kapcsán lett elkövetve) külön eljárás.

"Na ez a szép eredmény, ugyanazért a posztért neveznek Gyurcsány-utáló fideszesnek és gyurcsányistának :-)"

Pont azért, mert a jogi szituáció a fent leírt, mindenféle ettől eltérő interpretálása a dolognak, az tendenciózus ferdítés.
Hogyha ennek a ferdítésnek az iránya azt a verziót támogatja, amit Fletó, vagy az MSZP hivatalos álláspontként nyomat, nevezetesen, hogy az ügyészség politikai megrendelésre gyanusítja meg fletót, anélkül, hogy bármiféle bizonyíték lenne ellene, az számomra azzal egyenértékű, amit a Debreczenik, Gréczik művelnek: szekértolás.
Márpedig a posztod első fele egyértelműen a fenti urak megnyilatkozásainak érvrendszeréből táplálkozik, azaz az érintett kommunikációját támogatja.

Felőlem a megbántott Gyurcsány hívek tarthatnak téged fideszesnek, ez legfeljebb az énköztem, és őköztük fenálló tudásbeli, és elfogultságbeli különbségeket hangsúlyozza ki.

"Egyébként a vessző előtti részt néha magadra is vehetnéd"
Rendben, én magamra veszem a vessző előtti részt, hogyha te pedig magadra veszed azt a félmondatot amit már nem idéztél be:

"ha már megnyilvánulsz valaminek a tárgyában, akkor az az alapvető igényesség legyen már meg benned, hogy utánanézel annak, hogy valójában mi a fasz történt."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.11. 12:54:15

@DeMarco: Azért, mert te olyan nagy előszeretettel emlegetsz állandóan hazaárulást, még továbbra sem lesz igazad...

@loláb: "a mentelmi jog kikéréséből következteni az igazságszolgáltatás elfogultságára, vagy a tisztességtelen eljárásra, az egy kommunikációs trükk."

Már csak az a kérdés, hogy ki tett ilyet. A kikérés csak az eljárás kötelező része, nem ebből következik, hogy alaptalan valószínűleg a vádaskodás. A többi meg, már bocs, de olyan szőrszálhasogatás, hogy egyre biztosabb vagyok benne, hogy te viszont velem ellentétben valóban ügyvéd vagy :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.11. 12:55:24

@DeMarco: Egyébként mit szólsz hozzá, hogy az utánad szóló egy platformra helyezett minket? :-)

loláb 2011.05.11. 14:42:02

@Fedor:

"A többi meg, már bocs, de olyan szőrszálhasogatás, hogy egyre biztosabb vagyok benne, hogy te viszont velem ellentétben valóban ügyvéd vagy :-)"

Nem vagyok ügyvéd, csak jogismerő, jogértő ember. Még csak jogot sem végeztem.
És nem gondolom azt, hogy szőrszálhasogatás volna sorba venni a konkrét helyzetet, amikor olyanokat írsz le, hogy:

"Gyurcsány esetében viszont talán nem véletlen, hogy csak az utolsó pillanatban vádolták meg, és bizonyítékokat most se fűztek nagyon hozzá"

Persze, az ilyen szintű igényességgel megírt cikkek, tudósítások, posztok mellett röhögve lehet azt a látszatot kelteni, hogy Gyurcsány politikai áldozat, akit a fideszes ügyészség akar alaptalanul megvádolni, és úgyse fognak rábizonyítani semmit.

Már ez is egy hülyeség, a hűtlen kezelés, vagy a csalás nem biztos, hogy bebizonyítható lenne, a hivatali visszaélés ténye viszont ebben az esetben nagyon nem vitatható dolog:
-kapott előnyt a beruházó? igen.
-törvény szerint járt volna neki ez az előny? nem
-az előnyt hivatalos eljárásban katpa? igen

Már csak azt kell kideríteni, hogy konkrétan ki döntött arról, hogy a hivatalos előírások ellenére előnyt biztosít a beruházónak, és már meg is van a feltételezett elkövető.
Szerintem ez (mivel a kormányülés döntött a kiemelt beruházássá nyilvánításról) nyilvánvalóan a kormányfő, de ennek majd az ügyészség utánanéz, tisztázza a konkrét felelősöket (valszeg ezt már megtette, ennek a munkának az eredménye az, ahol most tartunk).

A hűtlen kezelést, sikkasztást, vagy a csalást (ami a hivatali visszaélés mögött, mint motiváció, a valódi korrupciós szál lehet) nehéz lenne bebizonyítani, nem csak Gyurcsányra, de akár az ügy többi szereplőjére nézve, de a hivatali visszaélés tényállása megállhat, tehát a gyanúsítás a jelenlegi információk alapján igenis indokolt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.11. 15:38:44

@loláb: Hát ha ez hivatali visszaélés volt, akkor Orbánnak már rég bíróság előtt kéne állnia a szőlő- és a bányaügyek miatt... De legalábbis az összes miniszterelnöknek, hisz mindegyik adott kedvezményt beruházóknak.

DeMarco 2011.05.11. 16:27:56

@Fedor: "Azért, mert te olyan nagy előszeretettel emlegetsz állandóan hazaárulást, még továbbra sem lesz igazad..."

De igazam van. Már sokszor végigjártuk, ezért fölösleges belemenni, a véleményem sziklaszilárd és ami még fontosabb maradandó. Többszörös hazaárulást követett el, a htm-es népszavazásnál, az ud zrt-nél, a mol pakk átjátszásánál az oroszoknak, az államadósság megduplázásában, vagy épp a mostani balhé a cukorkvóták eladásában és ezek csak a legnagyobbak, ezen kívül is van bőven amiért rács mögött lenne a helye...

"Egyébként mit szólsz hozzá, hogy az utánad szóló egy platformra helyezett minket? :-)"

Semmit. Bögrét neki...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.11. 16:36:23

@DeMarco: "a véleményem sziklaszilárd és ami még fontosabb maradandó"

Ettől még lehet hülyeség :-)

loláb 2011.05.11. 21:31:51

@Fedor:

Hát, a sukkoró ügy bizony a hivatali visszélés gyanújét felveti, ugyanis annak a tényállása:

"Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Amennyiben igazak azok a sajtóhírek, amelyek az ügyben forognak (nem volt jogszerű a koncessziós szerződés, EZÉRT nem is lehetett volna kiemelt beruházássá nyilvánítani, kormánydöntéssel nyilvánították kiemelt beruházássá, a kiemelt beruházási státussal számos adminisztratív könnyítés járt), akkor az, ami sukoró ügyében történt, az a hivatali visszaélésnek MINDEN pontjára ráhúzható, azaz a tényállást kimeríti.

Ezzel szemben például a szőlő ügyben ezt nem követte el senki, de főleg nem a korábbi kormányfő, akiknek a pályázati döntéshozatal során semmiféle szerepe nem volt.

DeMarco 2011.05.12. 08:21:25

@Fedor: "Ettől még lehet hülyeség :-)"

Persze. De nem az, cáfolhatatlan tényeken alapszik, igazából nincs is min vitatkozni rajta.

Cukorügyben olvastam én is a cikket, de korábban is, nem csak most. Össze kell hasonlítani a többi ország kvótaeladásait a miénkkel és az időpontokkal, ehhez hozzáadni a rövidlátóságot és hozzánem értést. A politikai felelősség meg egyértelmű.
Mindenki számára ismeretes, h a privatizáció (szabad rablás) nem arról szólt, h itt majd fejleszteni fognak. Megvették bagóért, majd bezártak mindent, leépítettek, elsorvasztottak egész ágazatokat, h ide tudják hozni a nyugati árukat, piacokat vettek, felvevő piacot alakítottak ki. Ráadásul mint amit régóta tudni lehetett, gagyibb minőséggel, de egyben drágábban kapunk sok árut.
A cukor csak csepp a tengerben, de jól példázza a felelőtlen döntések és a kapzsiság hová vezetnek.
Én szégyellem magam, h Szlovéniából hozatom a cukrot...

húsos fagyi 2011.05.14. 12:38:13

@Fedor: "Mi van, körbement a link, hogy itt bántják a Ferit, meg kell védeni?
LIKE

húsos fagyi 2011.05.14. 13:08:53

@SzaGyu: "Gyurcsány nem tett semmit. Amit tett, azért maximum politikai felelősség illetheti és nem jogi."

Mit jelent a politikai felelősség?? Ha egy politikus elkúrt valamit, akkor azt elég házon belül megbeszélni? Ha szerencséje van, akkor maradhat és politizálhat tovább, ha nincs szerencséje, akkor meg megy a süllyesztőbe? Egy politikus bármit tehet vagy mondhat következmények nélkül?
(a kérdések a politikus személyétől függetlenek)

Tallono 2011.05.14. 18:36:44

Attól, hogy valaki ellen nincs tárgyi bizonyítékod, attól az a személy még bűnös. Emellett Gyurcsány bűne, hogy a kommunista utódpárt vezetője, hazaáruló, hazagyalázó ("kurva ország"), cionista, amikor nyilvánvalóan elvesztette legitimitását 2006ban nem mondott le, szemeket lövetett ki, szétverette egy nemzet ellenállását, Sukoró, a cigányok pátyolgatása és a cigánybűnözés létezésének el nem ismerése, és nem kezelése, proli réteg kitermelése és sötétségben tartása, stb.

Tallono 2011.05.14. 18:55:08

Így végigolvasva a kommenteket szomorú, hogy sokan leragadtak azon a szinten, hogy létezik még olyan, hogy jobb vagy bal oldal... Vannak a globalista, multikulti pártok és vannak a lokális, tradíciónista, nemzeti pártok. Most akkor mindenki helyezze bele az önmaga által preferált pártot ebbe az értékelésbe.

Talán egyszer ti is ki tudtok mászni abból az álomvilágból, amiben a cigányok dolgozni akarnak, a zsidóknak nincsenek cionista világuralmi terveik, amiben a tv az igazat mutatja, amiben mindenért Orbán vagy Gyurcsány és körük a felelős, és amiben akinek fontos a Szent Korona eszme, és mond az valamit, hogy haza és nemzet az náci...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.15. 18:15:49

@Tallono: Vitatkozhatnánk azon, hogy melyikünk él álomvilágban...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0