Kárpátok Géniusza 2.0
2011. június 22. írta: Fedor

Kárpátok Géniusza 2.0

Orbán tegnapi bejelentése alapján azt kell gondolnom, hogy a miniszterelnöknek nem ártana némi utánképzés. Mondjuk történelemből és matekból.

A magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal 1345 milliárd forinttal csökkenti a kabinet az államadósságot - közölte a keddi kormányülés előtt a miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán Viktor bejelentette azt is, ősszel törvény születhet annak ütemezéséről, hogyan csökken az államadósság mértéke 50 százalék alá. (...)

Mint fogalmazott, egy országot kétféleképpen lehet leigázni, karddal és adóssággal. "Magyarország ebből a szempontból ma egy leigázott országnak számít. Ha vissza akarjuk nyerni a szabadságunkat, a függetlenségünket, ha a saját lábunkra akarunk állni, ha a saját életünk urai akarunk lenni, akkor az államadósságot radikálisan csökkenteni kell" - szögezte le.

Elrettentő példaként akkor nézzük a nagy előd, a legnagyobb adósságcsökkentő esetét, aki ugyanúgy a gazdasági függetlenséget tűzte zászlajára:

Ceausescu 1982-ben mégis úgy döntött, hogy erőltetett ütemben, 1990-ig visszafizeti az ország összes, mintegy 13 milliárd dollárnyi tartozását. (...)

Ceausescu a szándékát megerősíttette az emberekkel: népszavazást rendezett arról, hogy az alkotmány egészüljön ki egy újabb passzussal, amely szerint Románia többé nem vehet fel külföldi hitelt. A voksolás során - kevéssé meglepő módon – a nép egyhangúlag támogatta a diktátor akaratát. Ettől kezdve a hivatalos magyarázat szerint az államadósság visszafizetése érdekében az emberek vállaltak némi rövid távú nélkülözést a kommunizmus beköszöntéig.

A kemény valutáért vásárolható javak behozatalát Ceausescu minimálisra csökkentette, míg országa gazdasági kapacitásai gyakorlatilag teljes egészében kivitelre termeltek, így évente átlagosan 2 milliárd dollárral csökkent Románia adóssága.

Mindennek szörnyű következményei voltak a lakosságra nézve. Mivel az élelmiszer termelésére és elosztására szánt pénzből is államadósságot csökkentettek, illetve a megtermelt élelmet exportálták, a lakosság – a bevezetett jegyrendszer ellenére – éhezett, az alapélelmiszerekből is hiány volt. Ceausescu „tudományos diétát” javasolt országának, így próbálva az állandó húshiányt feledtetni. Az energiatakarékosság okán lakásonként egy darab 40 wattos égő működhetett, télen pedig meghatározták a lakások legmagasabb hőmérsékletet. Magántulajdonú autók alig közlekedhettek az üzemanyaghiány miatt, a tömegközlekedés kapacitását minimalizálták. A rendszabályok betartását kisebb rendőri egységek rajtaütésszerűen ellenőrizték.

A ’80-as évek végére a diktátor teljesen elveszítette kapcsolatát a valósággal. A kiéheztetett lakosság az állami televízióban azt láthatta, hogy Ceausescu élelemmel roskadásig megrakott boltokba és élelmiszer-ipari kiállításokra látogat, amelyeken a vezetésével elért életszínvonal-emelkedést dicsőítette. Ehhez persze az kellett, hogy különleges élelmiszer-szállítmányokkal töltsék fel az útjába kerülő üzleteket, csakúgy, mint ahogy jól tartott teheneket vittek az általa meglátogatott mezőgazdasági nagyüzemekbe. Volt példa arra is, hogy a tévében a géniusz személyesen osztályozta a Magyarországról érkező élelmiszereket, igaz, azok jó része műanyagból és hungarocellből készült.

A ceausescu.org adata szerint 1982 és 1989 között évente legalább 15 ezren haltak éhen, fagytak meg vagy váltak a gyógyszerhiány áldozatává. Az adósságtörlesztés ezzel együtt a tervezettnél korábban sikerült: Ceausescu 1989 áprilisában jelentette be, hogy a teljes államadósság visszafizetése nyomán Románia visszanyerte gazdasági és politikai függetlenségét.

Természetesen nem állítom, hogy itt tömeges éhezés lesz, túl olcsó dolog lenne egy az egyben párhuzamot vonni (bár azért az adósságcsökkentés alkotmányban való rögzítése azért nagyon adja magát), de nem tudom, hogy mivel és mennyi idő alatt akarja a kormány 50% alá nyomni az adósságot, és ismerve a kormány(párti képviselők) eddigi jogalkotói gyakorlatát, nem tudom, mennyi köszönet lesz benne...

De úgy látszik nem csak a történelmi előképek nem zavarják túlságosan, hanem a matematika sem.

Kezdjük azzal, hogy azt állította, ezzel a visszafizetéssel a szocialista örökséget kezdték el felszámolni. Biztos ez?

Az MSZP kormányok évi 3%-al növelték az adósságrátát, átlagosan, a nettót, amit reálisabb nézni, már csak évi 2%-al (tavaly áprilisig), ha ők sem utalták volna tovább a nyugdíjat, akkor 1.5%-al. És igen, mindre mondhatjuk, hogy a szocialisták „eladósították” az országot, mondjuk is. Ez valóban sok.

Mennyivel is növelte az Orbán kormány a nettó adósságunkat kormányra kerülése óta:

Nettó államadósság:
2010 április 30: 18,104 Mrd Ft.
2011 május 31: 20,218 Mrd Ft. (+8%)

Ezen felül elköltöttek 180Mrd (+0,7%) nyugdíjárulékot (a 2040-es költségvetésből), amit nem utaltak el az MNYP-knek, valamint 580Mrd-ot (+2,3%) a MOL pakettre, ami a nettó adósságot szintén növeli (igaz, a vagyont is), mert azt a pénzt már nem tudjuk visszaadni az IMF-nek. Eközben 1,7%-al nőtt a GDP.

Azaz a GDP nagyjából 9,5%-ával romlott a ténylegesen visszafizetendő, előteremtendő adósságunk 13 hónap alatt, 2010 áprilisa óta. Az MNYP pénzek (1345 Mrd Ft, 5%) bejelentett bevonásával sem csökken az adósságunk a kormányváltáskori szint alá, sőt éppen eléri a 2011 elejit. Felmerül hát a kérdés ki is adósítja el az országot, mert hát mi is az az évi 1,5% az elmúlt év 9,5%-ához képest?

Szóval a kormányra kerülésük óta felvettek 2 114 milliárdot, és most visszafizetnek 1 345 milliárdot. Akárhogy is nézem, bizony még ezután a "történelmi léptékű" törlesztés után is +769 milliárd Ft az egyenleg.

És mindezt úgy érték el, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon elzabrálásával az évtizedek múlva regnáló magyar kormányoktól elvett pénzből ilyen sikeres, tehát szó szerint a jövőnket áldozta be lényegében rövidtávú  politikai haszonért.

És végül egy kis baki, amire Gyurcsány hívta fel a figyelmet:

A Figyelőnet tudósítása szerint azt mondta a miniszterelnök, hogy „Magyarországon ma tízforintnyi adóból hét forint államadósság-törlesztésre megy”, és ez a teher „agyonnyom” bennünket. Az angyalát, ez tényleg brutális teher!
Kár(?), hogy nem igaz. A miniszterelnök vagy nem ismeri a költségvetést, vagy gondja van az arányszámítás matematika műveletével. Lássuk a számokat!
A központi költségvetés összes bevétele 2011-ben 13.151 milliárd forint. Az adósságszolgálatra (kamatfizetésre) tervezett kiadás 1.064 milliárd forint. A százalékszámítás elemi matematikai szabályai szerint az adósságszolgálat az összes bevétel 8,1 százalékát viszi el.
A „tíz forintból hetet” kifejezés 70 százalékot jelent. Akkor mi van itt?
Általános iskola hatodik osztályában erre azt mondanák, hogy „ülj le fiam, ez egyes!” Tényleg az.
Ui: Esetleg, arra gondolhatott a miniszterelnök, hogy a nemzeti jövedelemhez képest az államadósság nagyjából valóban hetven százalék. Ki tudja? De a nemzeti jövedelem nem egyenlő az adóbevételekkel, az államadósság-törlesztés nem egyenlő az államadósság állományával, és nem ez utóbbi, azaz az adósság, hanem annak éves törlesztőrészlete nyom bennünket. A különbség húszszoros. Érti? Húszszoros.

Matematikai tudatlanság? Vagy lehet, hogy tudatos csúsztatás? Nem is tudom melyik feltételezés a rosszabb Orbánra nézve.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr53006679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy lepaktált 2011.06.22. 21:53:05

Matolcsy György lepaktált az ellenséggel. Matolcsy György áruló. Matolcsynak mennie kell. Ez egészen egyszerűen nyilvánvaló, miután 735 millió eurós - nagyjából 200 milliárd forintos - hitelfelvételről írt alá szerződést a napokban Luxemburgban.Miután ...

Trackback: Államadósság számmisztika - avagy hogyan növelte az Orbán-kormány az államadósságot 2011.06.22. 19:29:56

Egy dolog tartozni valakinek, másik dolog hogy miből adjuk meg. Ha kölcsönkérünk és berakjuk a bankba, akkor bár tartozunk, nincs miért aggódnunk, mert van miből megadni, kamatostul. Amikor más kér kölcsön helyettünk, aki helyett majd nekünk kell fizet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wanekus 2011.06.22. 22:00:36

A matolcsiféle matematika eluralkodásának lehetünk tanúi. Mondjuk így már értem, hogy történhetett meg még 2001-ben, hogy Szolnok rosszemlékű expolgálmestere, Vezérünk lelki társa, Várhegyi Attila, hogy volt képes havi 500 ezer képviselői keresetből havonta 900 ezer Ft hiteltörlesztésre. :-)

wanekus 2011.06.22. 22:10:15

Egyébként viccet félretéve, drámai a párhuzam. És gonosz a kép is, mert leszámítva a frizurát, hát mint két tojás :-)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.23. 08:44:06

Az elmúlt egy év adósságnövekedése valószínűleg technikai jellegű, ami az év végére megszűnik.

Az 1345 milliárdot nem "visszafizették" (mivel azt eleve elvették a kötvénytulajdonosoktól), hanem bevonták, felmondták, nevezd aminek akarod, csak ne visszafizetésnek.

Gyurcsány hülyeséget beszélt. Orbán az adósságszolgálat és az szja-bevétel arányáról beszélt, ami egy teljesen értelmetlen közgazdasági fogalom, főleg annak fényében, hogy csökkentették az szjat-t, de számszakilag mindenesetre kijön.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.23. 08:50:03

@Kettes: Jó, akkor a "csökkentették" kifejezés megfelel a kényes ízlésednek? :-)

teng-leng 2011.06.23. 09:50:03

A Kondukátor szerette a focit?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.23. 10:19:07

@Kettes: Ja igen:

"Gyurcsány hülyeséget beszélt. Orbán az adósságszolgálat és az szja-bevétel arányáról beszélt, ami egy teljesen értelmetlen közgazdasági fogalom, főleg annak fényében, hogy csökkentették az szjat-t, de számszakilag mindenesetre kijön."

Tényleg, milyen hülye ez a Gyurcsány, hogy nem gondolatolvasó, és így a valós közgazdasági fogalmak koordinátarendszerében próbálja értelmezni Orbán mondatát :-)

Grrr 2011.06.23. 10:20:32

A kamatkiadások 70%-os aránya tudommal csak a Szja-befizetésekre vonatkozott (idén az adócsökkentés miatt már inkább 80% lesz az).

Grrr 2011.06.23. 10:26:42

@Fedor: A 70%-os arányból mindenki pontosan tudtatta, hogy nem a teljes állami adóbevételre gondoltak a számítás készítői. Az más kérdés, hogy mi hangzott el.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.06.23. 13:03:38

@Grrr: Először is nem tudta mindenki, ez pontosan egy hatásvadász bejelentés volt.
Az egyébként már egy másik kérdés, hogy a bevétel legnagyobb részét az ÁFA biztosítja.
Speciel lennének ötleteim, hogyan lehetne hatékonyan csökkenteni az államadósságot, de nem osztom meg itt :)

loláb 2011.06.23. 14:30:15

@Fedor: Tényleg hülye, de nem ezért.

Ez csak a politikusi mivoltából következő, a "felelős államférfi" imidzsének építését célzó közéleti elmélkedése.
Éppúgy, ahogyan Orbán 70%-ozása is csak egy politikai kommunikációs üzenet volt, ami nem a Merryl, vagy a Goldman elemzőinek szólt, hanem Palinak a földszint kettőből.

Az államadósság növekedés technikai jellegű, abból adodik, hogy a központi költségvetés éves bevételi tervében az ezévi (nyugdíj)kiadások fedezetére 500 milliárd forint bevételi előirányzat szerepel az átadott manyup vagyon terhére.

Mivel az átadás technikailag megtörtént, de a részvények, befektetési jegyek, ingatlanok értékesítése még nem, így ezt a likviditási lukat fedezendő kellett átmenetileg állampapírt kibocsájtani. Amikor a manyup vagyon keretében átvett eszközök értékesítése megtörténik, a bevétel realizálódik, akkor egy ideig majd nem kell állampapírt kibocsájtani, így a luk is el fog tűnni. Addig azonban szerepel a bruttó adósságban (a nettóban nem).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.23. 14:41:24

@loláb: Tehát akkor azt mondod, hogy igazából idén nem is történt hitelfelvétel?

Érdekes, én máshogy tudom...

"Az Európai Beruházási Bank (EBB) négy új hitelt nyújt uniós alapokból támogatható kiemelt magyarországi beruházások finanszírozására (...) A EBB fokozta hitelezési tevékenységét Magyarországon: az elmúlt két évben (2009–2010) a bank összesen 3,6 milliárd euró kihelyezéséről döntött, a 2011-ben aláírt hitelszerződések összértéke pedig már most közel 900 millió euró."

www.eib.org/projects/press/2011/2011-087-hungary-eib-lends-eur-735-million-for-priority-projects-co-financed-with-eu-funds.htm

loláb 2011.06.23. 15:01:05

@Fedor:
"Tehát akkor azt mondod, hogy igazából idén nem is történt hitelfelvétel?"

De, történt.
Nem az EBRD-től, hanem állampapír kibocsájtáson keresztül, és nem beruházásra (ez a hitel, amit linkelsz, az valami infrastruktúra beruházási hitel, aminek csak az önrésze terheli a költségvetést), hanem a költségvetés folyó finanszírozási igényének a fedezetére.

De ez csak technikai jellegű, hogyha eladják a manyup eszközöket, "az állam számlájára kerül a pénz" akkor egy darabig sem a folyó kiadásokra, sem pedig a LEJÁRÓ PAPIROK REFINANSZÍROZÁSÁRA nem kell majd új államkötvényeket kibocsájtani. Az állam kifizeti a kötvénytulajdonosoknak a lejáró, esedékes kötvényeket, és ezért csökkenni fog az adósság.

Nem egy nagy ördöngősség, de azért valami alapszintű pénzügyi-költségvetési ismeret szükséges ahhoz, hogy érthető legyen a dolog. Sajnos ez történik akkor, amikor valaki olyanról ír, amihez igazából nem ért, nem veszi észre, hogy a felhasznált forrás (a blogposzt, amire hivatkozol) csúsztat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.23. 15:26:19

@loláb: És igen! Ismét sikerült a szokott lekezelő modorodban egy kisebb csúsztatással alaptalanul lehülyézned.

1. Vettek fel hitelt? Igen. Miért válogatsz a hitelek között az alapján, hogy milyen célra lett felvéve? Így talán nem kell visszafizetni, vagy nem annyit?

"ez a hitel, amit linkelsz, az valami infrastruktúra beruházási hitel, aminek csak az önrésze terheli a költségvetést"

Akkor idéznék a cikkből:

"a hitelekből az uniós alapokból támogatható kiemelt beruházásoknál Magyarországtól elvárt hozzájárulás is finanszírozható"

Vagyis nem más kapja, és emellé rak önrészt a kormány, hanem a kormány kapja, hogy kifizethesse az önrészeket.

2. Te most sugallod, hogy én azt állítom, semmilyen adósságcsökkentés nem történt, de ez nem igaz. Senki nem vitatja, hogy az amit írsz, megvalósul. Én a kormányzati kommunikációt vettem célba.

loláb 2011.06.23. 15:56:58

@Fedor:

"Vettek fel hitelt? Igen. Miért válogatsz a hitelek között az alapján, hogy milyen célra lett felvéve?"

Figyelj, segítek: még demagógabb tudsz lenni akkor, hogyha fogod, és összeadogatod, hogy az Orbán kormány regnálása óta összesen mennyi állampapír és DK jegy kibocsájtást hajtott végre az ÁKK. Kb 2500-3000 milliárdot, na, ez MIND hitelfelvétel, verheted rá a nyálad.

Hogy ennek a nagy része a lejáró állampapír refinanszírozása volt, az sem nagyobb csúsztatás annál, amit csinálsz, tök mindegy, hogy beruházási célra veszik fel a hitelt, EU-s támogatásokat finanszíroznak elő belőle, vagy éppen a nyugdíjakra költik, a lényeg, hogy te elmondhasd: vettek fel hitelt.

"a hitelekből az uniós alapokból támogatható kiemelt beruházásoknál Magyarországtól elvárt hozzájárulás is finanszírozható"

Igen, is. Meg előfinanszírozható belőle a megítélt uniós támogatás is, ugyanis az unió utólag, a számlák alapján fizet: erre is került felvételre, ugyanis BERUHÁZÁSI hitel.. Az eredményszemléletű, uniós módszertannal készült költségvetési statisztikában az ilyen hitelfelvétel nem is szerepel, mivel a beruházás elkészóültekor az uniós támogatásból megérkeztekor megtérül, csak a pénzforgalmiban.

Viszont sajnos még úgy sem lesz igazad, mert a pénzforgalmi statisztikában idei évre elszámolható bevételként a teljes átadott manyup állomány, mind a 3000 milliárd forint, éppen ezért a pénzforgalmi szemlélettel készült költségvetés a GDP 2-3%-ának megfelelő többletet mutat idén.

"Te most sugallod, hogy én azt állítom, semmilyen adósságcsökkentés nem történt, de ez nem igaz. Senki nem vitatja, hogy az amit írsz, megvalósul. Én a kormányzati kommunikációt vettem célba."
Én nem sugalltam semmit, az első kommentemben mindössze azt írtam le hogy mi fog történni, valójában hogyan, és miért fog csökkenni az adóság. Te kötöttél belém, hogy én mit állítok, erre válaszoltam.

"És igen! Ismét sikerült a szokott lekezelő modorodban egy kisebb csúsztatással alaptalanul lehülyézned."
A kisebbségi komplexusodat vagy kezeltesd, vagy ne adj okot arra, hogy az orrod alá dörgöljem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.23. 16:00:22

@loláb: "a pénzforgalmi statisztikában idei évre elszámolható bevételként a teljes átadott manyup állomány, mind a 3000 milliárd forint, éppen ezért a pénzforgalmi szemlélettel készült költségvetés a GDP 2-3%-ának megfelelő többletet mutat idén."

Hát ez az, ebben az évben, azon az áron, hogy feléljük a jövőt.

Amúgy vitatkozhatnánk azon, hogy nekem van -e kisebbségi komplexusom, vagy te vagy szokás szerint nagyképű, de inkább hagyjuk.

loláb 2011.06.23. 16:30:23

@Fedor:
"azon az áron, hogy feléljük a jövőt."

Jaj már, ezek az állandó hatátvadász lúzungok, nem unjátok még őket?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.23. 16:44:17

@loláb: Az igazságot nehéz megunni...

is 2011.06.23. 17:59:40

a koltsegvetesnek nem csak adojellegu beveteli vannak. fingom nincs, mennyi az adobevetel, de nem az egesz. meg majd jol megmondjak, hogy melyik adora gondolnak. arra, ami pont 1400 milliard csak.

DeMarco 2011.06.23. 20:12:01

@Fedor: "Az igazságot nehéz megunni..."

Mi nem is unjuk... :DD

Nem értelek. Írsz egy posztot ami tele van csúsztatással. Ráadásul olyat amit mintha egyenesen lolábnak találtál volna ki. Direkt nem is írtam rá semmit tegnap, számítottam rá, hogy loláb helyreigazít...
De akkor meg minek húzod fel az orrod? Nem hinném, hogy te nem erre készültél...
Ha matekozni akarsz, akkor jobban fel kell készülnöd és jobban ellenőrizni a forrásokat.

Engem egyébként nem is az esetleges hitelfelvételek érdekelnek. Szemmel látható és sokan a bőrükön érzik a kiadások csökkentését, a lefaragásokat, visszavágásokat, átalakításokat. A takarékoskodás fájdalmas és nehéz. De nincs más módja a visszafizetésnek és a kiútnak az adósságcsapdából. Az igazság fájdalmas tud lenni, de még mindig sokkal jobb, mint a hazugságok halmaza ami az elmúlt 8 évben ment és az államadósság drasztikus emelése. Amit akkor elvertek vmikor vissza kell fizetni és jobb minél előbb. A lehető leggyorsabban csökkenteni kell a függőségünket. Spórolni, spórolni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.24. 08:01:21

@DeMarco: Sorold már barátom azokat a hatalmas csúsztatásokat...

macska69 2011.06.27. 07:46:23

@DeMarco: "A takarékoskodás fájdalmas és nehéz. De nincs más módja a visszafizetésnek és a kiútnak az adósságcsapdából. Az igazság fájdalmas tud lenni, de még mindig sokkal jobb, mint a hazugságok halmaza ami az elmúlt 8 évben ment és az államadósság drasztikus emelése. Amit akkor elvertek vmikor vissza kell fizetni és jobb minél előbb. A lehető leggyorsabban csökkenteni kell a függőségünket. Spórolni, spórolni..." - aha, ez szép, de miért csak a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok és egyéb kevés keresetűek azok, akiknek ezeket a terheket és megszorításokat el kell viselni, be kell nyelni, holott a pénzt nem ők verték el. Ezen kisemberek már a legjobb esetben is csak csirkeszárnyat lakomáznak, gyümölcsöt sosem esznek és rezsitartozásaik vannak. Nagy tudoraink odafenn, akik mindenhez értenek és nagyon meg tudnak mindent magyarázni, ebből semmit nem éreznek meg, könnyű a máséval a csalánt, könnyű másokat beáldozni a "nagy és nemes célok" érdekében. Kezdjék magukkal. Éljenek ők minimálbéről és végezzenek közmunkát, ne csak papoljanak az áldozatvállalásról. Nem abból lesz kisebb az államadósság, ha halálra ítélik a nyugdíjasokat, mert lassan mi is ott tartunk, hogy nincs pénz kiváltani a gyógyszereket, nincs pénz az ingyenes orvosi kezelésekre és már orvos sincs..., sőt, semmi sincs. Egy büszke vezéren kívül, akinek igen széles és kiterjedt érdekeltségi köre szépen zsírosodik az adófizetők forintjaiból, a megvalósulatlan beruházásokból és lehetne sorolni. Igen, spórolni, spórolni... hahaha...

laci0011 2011.11.15. 02:22:07

@DeMarco: A szavak szintjén megy a spórolás a vezérnek is,de az a fránya élet ,hát az mindíg átírja a legjobb forgatókönyvet is.Plebejus kormányzás na az valahogy nem megy.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0