Dr. House megdönthetetlen igazsága
2009. március 20. írta: Fedor

Dr. House megdönthetetlen igazsága

Kedvenc genyadokink alapelve, miszerint mindenki hazudik, a magyar politikai életre úgy látszik fokozottan igaz. Bokros Lajos alig pár hete vált újra politikai szereplővé, és máris két füllentésen, csúsztatáson is rajtakapták.

Először ugye jött a kérdés, hogy van -e, volt -e MSZP tagsági könyve. Erre ő határozott nemmel válaszolt a Hírszerzőnek (az interjút amúgy ettől függetlenül is érdemes elolvasni):

Az MSZP-be való belépésem legenda. Nem léptem be sem a szocialista pártba, sem máshová. A Horn-kormányból történt távozásom után Washingtonba, a Világbankhoz mentem dolgozni.

Erre most kiderült, hogy de bizony belelépett, még ha a tagsága rövid úton meg is szűnt, mert az aktivitása és tagdíjfizetési kedve a nullához konvergált. A jelek szerint erre a füllentésre azért volt szükség, hogy elfogadhatóbbnak tűnjön a mezei MDF tagok számára az előtérbetolása. Taktikailag érthető, de akkor is...

A másik esettel a 168 óra eheti számában ismerkedhet meg az olvasó. A sztori röviden: Az egyik Mokkában szembekerült egymással Orbán Viktor állítása (miszerint anno a Bokros csomag részeit huszonöt esetben dobta vissza az Alkotmánybíróság) Bokros sértett válaszával, hogy Orbán nem tartja tiszteletben a tényeket, mert az 1995-ös törvényeit „mindössze három pontban” utasította el a taláros testület. Az összecsapás megtekinthető az alábbi videón:

A műsor nézőire ez a két szorosan összetartozó beszélgetés minden bizonnyal erős hatást gyakorolt, hiszen Bokros a nagy nyilvánosság előtt oly nemes felháborodással utasította vissza az őt szakmai hitelében sértő Orbán-nyilatkozatot, hogy kevés kétséget hagyott szavai igazsága felől. Ronthatták a Fidesz elnökének hitelét az akárcsak legutóbbi beszédében is szép számmal előforduló valótlan állítások – tehát a Bokros-csomagot illető vádja sem tűnt meggyőzőnek. Végtére másfél évtized távlatából senki nem tudja fejből elősorolni az alkotmánybírósági határozatokat – de ki gondolna arra, hogy maga Bokros „rosszul emlékszik” a történtekre.

- írta a publicisztika szerzője. Aztán persze kiderült, hogy rá kellett döbbenie, miután utánanézett, hogy bizony ha az az Orbán-féle huszonöt eset nem is igaz (nem tud kibújni a bőréből, kényszeresen muszáj lódítania ezek szerint), ez a szám még mindig közelebb áll a valós adathoz (16), mint a Bokros-féle "mindössze három".

Apróságok ezek, mondhatnám, ennél nagyságrendileg nagyobb hazugságok is maradtak már itt nálunk következmények nélkül. Mégis szóvá kell tennem, mert Bokrost eddig a kérlelhetetlen, szinte már durva őszintésége és a szakmaisága emelte ki ebből a mocsárból, nem véletlen, hogy sokan, akiknek már elege van a mindenoldali populizmusból, örömmel üdvözölték (velem együtt) a politikába történő visszatérését. A kormány fejének hiteltelensége megváltoztathatatlannak tűnik, de annak is vannak kihívásai ezen a téren, aki valószínűleg váltani fogja, szóval jó lett volna hinni, hogy van hiteles, szakmai alapokon álló alternatíva.

De a mocsár a jelek szerint kezdi magába szippantani Bokrost is. A szakmaiságában továbbra se kételkedem, de ha megadja magát, a totális csömöröm még nagyobb lesz. Ahogy Mészáros Tamás fogalmazott:

Ha Orbán Viktor akár egyetlen állítása – miközben amúgy a hangzatos semmit árulja – mégiscsak hitelt érdemlőbb lehet, mint az önkritikára képtelen Bokros Lajosé, akkor a felelős politizálás képviselői bajban vannak.

Bajban vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr371014600

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.03.20. 17:25:04

Az utolsó bosszúA Teremtő látja lelkemet, nem akarjuk mi szegény Bokros Lajost meg az MDF-et rúgdosni állandóan - de hát mit csináljunk, egy konzervatív blog vagyunk, vagy mi a szösz, az MDF pedig az egyetlen parlamenti párt, mely magát konzervatívnak mon…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Országelhagyó 2009.03.20. 19:16:17

Szerintem a Bokrosnak való "örülés" a társadalomban jelent valamit. Az embereknek elege van a hazugságokból, és inkább üdvözölnék újra a Bokrost, akit lehetett szidni, szeretni, mert tett valamit. Belátta a jónép, hogy a Gyurcsány útja nem elég, Orbán csak a levegőbe beszél, Bokros pedig már letett valamit az asztalra.

boj (törölt) 2009.03.20. 22:46:52

Van örülés a társadalomban? Nem néztél el egy hosszú dupla ékezetet?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.03.20. 23:28:21

még tíz év, és Molnár Lajost is előkapja az egyik párt.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0