A cinizmus magasiskolája
2009. szeptember 30. írta: Fedor

A cinizmus magasiskolája

Érdekesen működnek az állandó kommentelőim. Ha a jobboldalt kritizálom, akkor rögtön jön ezer komment, hogy orbán-fóbiás vagyok, és/vagy hazaáruló, viszont ha kormánypárti politikusokat osztok ki, mint pl. a legutóbb is, akkor zavart csönd támad, mert ez valahogy nem illik bele a rólam alkotott (egyébként hamis) képbe. Esetleg egy-két kósza hozzászólás, de talán ciki lenne beismerni, hogy egyet is lehet érteni velem néha, így jön a terelés (ami egyébként majdnem minden posztomnál előfordul, én még a kedvenc tévéműsoromról se tudtam úgy írni, hogy a kommentelők ne rögtön komcsizni kezdjenek). A legfrissebb példa szépen illusztrálja ezt a technikát:

Drang 2009.09.30. 00:42:48
Bocs az offért, de nem akarsz pl. erről egy posztot írni:
kuruc.info/r/2/47541/
Ugyanis ez a magyar valóság.

Az ajánlott linken Répás József kiskunlacházi pogármester Bajnaihoz intézett, cigánykérdéssel foglalkozó nyílt levele érhető el.

Kérdéseim ennek kapcsán:

  • Miért ne tartozna magyar valósághoz, hogy a kormánypárt milyen fontos személyi döntéseket hoz, ha egyszer ezek a döntések befolyásolják az ország jövőjét és nemzetközi megítélését?
  • Miért ne dönthetném el esetleg én, hogy miről írok a saját blogomon? Még ha 100%-ig egyetértenék is ebben a témában a kuruccal, akkor is: Egy rakás blog specializálódott arra, hogy ezeket terjessze, minek állnék be sokadiknak?

Természetesen továbbra sem arról van szó, hogy nem ismerném el, hogy a cigányság egy részével akadnak olyan problémák, amelyek sürgős megoldásra várnak, de azért fogadjuk már el, hogy nem csak erről szól az élet. Ennyi erővel a tévés, a zenei és gasztroblogokat is meg lehetne róni, hisz azok se a magyar valósággal foglalkoznak ezek szerint...

Nem tudom hanyadszorra írom le, de muszáj, mert folyamatosan az ellenkezőjével vádolnak: a bűnöző cigányokat nem védi senki, és vallom, hogy az eddigi kormányok mindegyikének felróható hibájául, hogy a cigányok integrációja ott tart, ahol.

Épp ezért (bár a levél hemzseg az olyan szélsőjobbos, túlzó és hamis panelektől, mint hogy "Magyarországon intézményesült a magyarellenesség, s ennek élén az Ön kormánya áll. "), egyet tudok érteni néhány mondattal:

Az elmúlt hét esztendőben százmilliárdok mentek el különböző, a cigányság integrációját és felzárkóztatását elősegítő programokra. Hol van ez a pénz, és hol van ennek az eredménye? Miért nem az önkormányzatok kapták meg, akik ésszerűen és hatékonyan tudták volna felhasználni?

Magyarországon erős rendőrségre és szigorúbb büntető jogszabályokra és hatékony jogszolgáltatásra van szükség, hogy a nyugalom és társadalmi béke helyre álljon.

Bár szerintem nem is annyira a jogszabályok szigorúságával van itt gond, hanem inkább a jelenlegiek következetes alkalmazásával. Mondjuk azt egy kicsit erőltetettnek érzem, hogy pont Bajnaiékat támadja ezzel, hisz ez a kormány az, amely épp létrehozza településőrséget, válaszképpen a jogos panaszokra, de hát hiú ábránd korrektséget elvárni egy ilyen levéltől...

Ezzel az állítással azonban már vitatkoznék:

Véleményem szerint a cigányság felzárkóztatását nem az segíti elő, ha kettőszáz cigány diplomás embert felvesz a közigazgatásba, hanem ha érvényt szerez annak, hogy a cigány családok a gyermekeiket rendszeresen járassák iskolába.

Mind a kettőre szükség van. A kettő nem kizárja, hanem kiegészíti és erősíti egymást.

Viszont volt egy kitétel ebben a levélben, ami konkrétan felháborított, és végül is ez vett rá arra, hogy a fenti kérdéseim ellenére mégis úgy döntsek, külön posztot szánok rá:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Ön kormánya történelmet írt egy esetben.

Precedenst teremtettek, melynek Önök nem örülnek. A kiskunlacházi gyermekgyilkosság esetében az igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint az országos rendőrfőkapitány együttes sajtótájékoztatóján etnikai alapon azonosították az elkövetőt.

Ott kijelentették - kormányának jelen lévő minisztere előtt és nevében -, hogy az elkövető nem cigány, hanem magyar származású volt. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben minden egyes bűncselekmény esetében az igazságszolgáltatás köteles az elkövető etnikumát megjelölni.

Na ez a cinizmusnak már az a foka, amit már csak a mérhetetlen pofátlanság jelzős szerkezettel lehet szabatosan körülírni, lévén, hogy azért volt kénytelen a rendőrség kihangsúlyozni azt, hogy Nóra gyilkosa nem cigány, mert Répás anno kapásból romaerőszakról beszélt az ügy kapcsán, és így állandó hivatkozási alapként fontos tényezője volt a cigányellenes hisztéria felpörgetésének. Az, hogy ezek után pont ő vádolja a kormányt etnikai megkülönböztetéssel, a csúsztatásnak már egy olyan szintje, amit tanítani kéne.

Arról már nem is beszélve, hogy túl sok amerikai filmet nézhetett, mert precedensjog az angolszász jogrendszerben valóban létezik, de nálunk, és a legtöbb európai államban nem. No meg persze nem árt benézni a polgármester példái mögé is, hogy mi is történt pontosan... És azt hiszem ezzel azt a legendát is el lehet oszlatni, hogy a Magyar Gárda soha nem alkalmaz erőszakot...

Egyébként tudjátok mit? Még én is azt mondom, hogy le az álszentséggel, legyen elfogadott ismertetőjegy, hogy cigány, vagy nem cigány az elkövető, hisz elég egy fénykép a róla szóló cikkben, és úgyis kiderül. Értem én azok aggodalmait, akik ez ellen tiltakoznak, sőt, sokáig magam is osztottam félelmeiket. Valóban vannak rossz tapasztalatok arról, hogy mihez vezethet az, ha egyik-másik kisebbség tetteit elkezdik nyilvántartani, de ezek a rossz tapasztalatok nem demokráciákhoz kapcsolódnak, márpedig nálunk - minden ellenkező híresztelés ellenére - demokrácia van. Viszont jelen helyzetben pont a cigányságnak lenne érdeke, hogy tisztábban lássunk ebben a kérdésben, mert ma már ott tartunk, hogy a közvélemény valószínűleg sokkal több bűnt ír a cigányság számlájára, mint amennyit valóban elkövetnek, és egyre többen kezelik tényként azt, hogy minden cigány potenciális vagy valós bűnöző.

És most mindenkit arra kérek, hogy hanyagolja a szokott felsorolást Szögi Lajostól Cozmáig, mert annak ellenére, hogy magam is elítélem gyilkosaikat, azt kell hogy mondjam, az ügyük nem tartozik ide. Állandó emlegetésük csak terelés és hangulatkeltés, de nem a megoldás. Arra kell törekedni, hogy tragédiájuk ne ismétlődhessen meg.

De ehhez nem a gyűlöletkeltésen át vezet az út.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr221417760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veronikamama 2009.09.30. 13:04:03

Az mégiscsak elképesztő, hogy hová lettek a milliárdok, amit "roma integráció" cimen kellett volna ténylegesen erre költeni, mert semmi nyoma ennek a hatalmas ppénznek.
Ennyiből pedig lehetett volna valamit elkezdeni.
Ha igy folytatódik, 50 év is kevés lesz, de mi lesz addig? Belegondolni is félelmetes.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.30. 13:05:11

Akkor kezdjük sorban:
-Lehet, hogy vannak akik igen, de nekem egyik posztod sem okozott kognitív disszonanciát. Ellenben egy csoportot szándékosan a legprimitívebb tagjaival azonosítani érvelési hiba.

"Magyarországon intézményesült a magyarellenesség, s ennek élén az Ön kormánya áll. "
Ez szerinted túlzás, szerintem nem.

"mert Répás anno kapásból romaerőszakról beszélt"
Ez azért volt mert KKlacházát valóban "romaerőszak" sújtja. Nem a rosszhír hozót kéne büntetni.
Répás egyébként itt arra akart utalni, hogy legyen következetes a kormány. Vagy mindig mondja ki a származást, vagy soha. Ez nem cinizmus, hanem jogos kérés.

"No meg persze nem árt benézni a polgármester példái mögé is, hogy mi is történt pontosan... És azt hiszem ezzel azt a legendát is el lehet oszlatni, hogy a Magyar Gárda soha nem alkalmaz erőszakot..."
Komolyan a Stop.hu a hiteles forrás? Hozzájuk képest a kuruc.info BBC színvonalú. Ez a cikk is egyoldalú, csúsztatásokról, és hazugságoktól hemzseg. És továbbra is készpénznek veszi a cigánybűnözők minden szavát.
A kedvencem:
"Sztojka Miklós, Jancsika unokatestvére a STOPnak az esetet úgy mesélte, hogy Jancsikát és a terhes feleségét "4-5 paraszt" megtámadta, ő a kaszával csak védekezett. A paraszt szónál szinte bocsánatkérően néz rám."
Teljesen hihető a sztori. És a parasztozás után már SZINTE bocsánatkérően néz.

"Valóban vannak rossz tapasztalatok arról, hogy mihez vezethet az, ha egyik-másik kisebbség tetteit elkezdik nyilvántartani, de ezek a rossz tapasztalatok nem demokráciákhoz kapcsolódnak, márpedig nálunk - minden ellenkező híresztelés ellenére - demokrácia van."
Ezzel viszont nagyon is egyet értek.

"De ehhez nem a gyűlöletkeltésen át vezet az út."
Bizony nem. Le is írtam, hogy kéne kezdeni, sajnos erre te is csak annyit tudtál írni, hogy nem úgy.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 13:18:55

@TaTa86.: Igazad van, megkövetem azokat, akik nem vették magukra a kommemtelőket illető kritikámat. De azért DeMarco nem fog örülni neki, hogy leprimitívezted :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 14:18:19

@TaTa86.: Amúgy meg persze nem muszáj a Stop minden szavát szentírásnak venni, bár én úgy látom, hogy egyszerűen csak helyt adtak mind a két verziónak, aztán ki-ki döntse el, melyiknek hisz. Az igazság - szokás szerint - valószínűleg a kettő között helyezkedhet el. Egyébként azt simán el tudom képzelni, hogy a nő és a cigány fickó között valóban volt egy kis kölcsönös kurvaanyázás (ismerjük a hazai közlekedési kultúrát), aztán ezt az asszony már némileg kiszínezve mondta el otthon, és ebből lett a balhé (ugyanis nekem nagyon sántít a történet az okokat illetően: végül is a cigány nem támadta meg a nőt, hanem az hazament, és a verekedés az ő házuk előtt kezdődött, amikor a férj és a haverjai kérdőre vonták az időközben odaérkező "Jancsikát").

Az mindenesetre biztos, hogy a polgármester néhány kijelentése megkérdőjeleződik, lásd pl:

"A rendőröket arra kötelezik, hogy a cigányok által lakott településrészeken rendszeresen járőrözzenek. Miránk akkor ki fog vigyázni?"

VS

"Kiskunlacházán viszont rendőrök járőröznek gyakrabban, és nemcsak Megyeriék háza előtt"

Megyeri ugye a cigányok által megszúrt férfi...

Drang 2009.09.30. 15:41:57

Már megbocsáss, de az általad hivatkozott, úgymond a kormánypárti politikusokat „kiosztó” posztod szvsz. elég közhelyes és semmitmondó volt, a „kiosztástól” pedig messzebb volt, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől.
Ha te egy Veres Jánoson (viselt dolgait ld. pl. itt: k-monitor.hu/adatbazis/results/taxonomy%3A288) annyi kivetnivalót találsz, hogy „nem igazán karizmatikus, nem nagy szónok”, és ez szerinted kiosztás, háááát…
A magam részéről ezért bátorkodtam a figyelmedbe ajánlani egy érdekesebb témát. Hogy ezt egy, a tárgyhoz közvetlenül nem kapcsolódó posztodhoz írt kommentben tettem, azért már akkor és előre is elnézést kértem. Semmiféle „terelésről” sincs tehát szó, legalábbis az én részemről.
Abban az értelemben nem volt viszont off a komment, hogy az emberek (legalábbis a közvetlenül érintettek) valószínűleg magas ívben tesznek rá, hogy az MSZP kit jelöl EU-biztosnak, amíg a puszta életük sincs biztonságban. Ez pedig nem specifikusan kiskunlacházi probléma.
Azt, hogy miről írsz a blogodon, természetesen te döntöd el, a nem kívánatos kommentelőket – így akár engem is – pedig bármikor lehetőséged van kitiltani. Én éppen azért nyilvánultam meg néha nálad, mert úgy tűnt, hogy a ballib oldalon általában szokásos mantrázás helyett néha elgondolkodni is hajlandó vagy a másik oldal álláspontján.
Hogy jelen posztodra is reagáljak: úgy tűnik, hogy a probléma lényegét – miszerint a cigányság jelentős része a legkevésbé sem kíván változtatni teljesen antiszociális beállítódásán – változatlanul megkerülöd. Ehhez semmi köze a bűnelkövetők etnikumáról vezetett nyilvántartásnak, vagy a probléma médiában történő tálalásának, ugyanis ez a velük együtt élők mindennapi empirikus tapasztalata.
A teljesen tendenciózus stop.hu-cikkből is egyébként tényként annyi derül ki, hogy egyelőre csak magyarok vére folyt, cigányok kezétől.
Szögi Lajos esete kapcsán pedig éppen az a szomorú, hogy valójában bármikor és bárhol megismétlődhet, feltéve, hogy az elkövető egy csoport cigány, az áldozat pedig magyar. Ugye nem gondoljuk azt, hogy Olaszliszkán összpontosult a magyarországi cigányság kivételesen agresszív része, vagy akár hogy akkor is így történtek volna a dolgok, ha szegény Szögi Lajos történetesen cigány. Na, ez viszont maga a cigánybűnözés, amit a „településőrségnek” nevezett szánalmas pótcselekvés aligha fog tudni kezelni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 16:13:21

@Drang: "Ha te egy Veres Jánoson annyi kivetnivalót találsz, hogy „nem igazán karizmatikus, nem nagy szónok”, és ez szerinted kiosztás, háááát…"

Sikerült a leglényegtelenebb mondatot kiszedned az írásomból, egyáltalán nem ez volt ellene a kifogásom.

"az emberek (legalábbis a közvetlenül érintettek) valószínűleg magas ívben tesznek rá, hogy az MSZP kit jelöl EU-biztosnak, amíg a puszta életük sincs biztonságban"

Az lehet, de hosszútávon akkor is nagyon nem mindegy, és közvetve ez az ő sorsukat is befolyásolja. Meg - ahogy írtam is - akkor ne legyenek gasztro-, meg médiablogok se, mert azok is olyanokról szólnak, amelyek közvetlenül nem érintik a többséget...

"nem kívánatos kommentelőket – így akár engem is – pedig bármikor lehetőséged van kitiltani. Én éppen azért nyilvánultam meg néha nálad, mert úgy tűnt, hogy a ballib oldalon általában szokásos mantrázás helyett néha elgondolkodni is hajlandó vagy a másik oldal álláspontján."

Eddig se tiltottam ki senkit, és ezután se áll szándékomban, bár tegnap volt egy olyan gusztustalanul alpári, offoló kommentelő, akit kimoderáltam, de ilyen most fordult elő másodszor. Azt meg nem tudom, hogy miből gondolod, hogy nem hallgatom a másik oldal érveit, hisz hogy tudnék velük akkor vitatkozni? Szóval gyere nyugodtan továbbra is, és ha elolvastad a korábbi kommentpárbajaimat, akkor láthattad, hogy nagyon sokszor jutottam el a másik féllel olyan közös pontra, amelyet mind a ketten el tudtunk fogadni.

"úgy tűnik, hogy a probléma lényegét – miszerint a cigányság jelentős része a legkevésbé sem kíván változtatni teljesen antiszociális beállítódásán – változatlanul megkerülöd."

Ezt viszont nem értem, hogy honnan veszed, számtalanszor leírtam, hogy a cigányoknak is sok tennivalójuk van, nekik is változniuk kell ahhoz, hogy a helyzet normalizálódjon, és még itt, ebben a bejegyzésben is kiemeltem (sokadszorra), hogy a bűnöző cigányokat a kutya se védi, és igen, erősíteni kell a rendőrségen, és a településőrség is jó ötletnek tűnik, meglátjuk, bevállik -e. Mit vársz még tőlem? Abból valóban nem engedek, hogy a cigány bűnözők miatt továbbra se vagyok hajlandó minden cigányt bűnösnek tartani, mert van olyan rétege is cigányságnak, amely viszont szeretne beilleszkedni, csak esetleg nem hagyják, és az önbíráskodást se tartom továbbra sem elfogadható eszköznek, a cigányok részéről ugyanúgy, mint a Gárda részéről.

"a „településőrségnek” nevezett szánalmas pótcselekvés"

A magyar Gárda mellett az volt a legfőbb érvetek, hogy nincs rendőr a faluban, nincs, aki rendet tartson, és utánajárjon a kisebb lopásoknak, ezért kénytelenek a maguk kezébe venni az ügyet. Az igény jogos volt, de a válasz rossz, mert ne egy pártalakulat masírozgasson, meg intézkedjen, ez állami feladat, mert az állami szerv számonkérhető, elszámoltatható, és és legalább az elviekben független. Nos, megszületett a jó válasz, ezt követeltétek, a kormány jogszabályt is változtat, meg pénzt is áldoz az ügy érdekében, akkor meg mire a fanyalgás? A teljesítményét még nem lehet kritizálni, hisz csak az elkövetkezendő hetekben indul majd el... Csak nem az a gond, hogy a településőrség sikere esetén kihullik egy jó kis kampányérv a Jobbik kezéből?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.30. 16:30:40

@Fedor: a „településőrségnek” nevezett szánalmas pótcselekvés"

Az a baj, hogy ettől a kormánytól már a bécsi döntések sem kénének. Annyira lejáratta, meggyűlöltette magát, hogy értelme nincs próbálkozniuk.
Olyan ez mint a Bach-kormány 1849ben.

Egyébként a településőrség nem lenne rossz ötlet, de Drazsétől nem kell!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 16:34:08

@TaTa86.: Szóval te inkább megdöglesz, de attól az orvostól nem fogadod el az orvosságot, akit utálsz, pedig egyébként régóta azt üvöltözöd, hogy mikor adja már be.

Hát egy ilyen hozzáállással valóban nem tudok vitatkozni.

TD223 2009.09.30. 16:38:47

A világ legnagyobb hazugjainak és disznóinak is el kell ismerni néha, hogy az Mszp-Szdsz kormány tagjai és hálózatuk aljas rohadékok tömkelege.

Azt, hogy néha nem értesz ezekkel egyet, kritizálod őket, ne használd önigazolásra. Az antimagyarizmusnak vannak fokozatai.

Ez a polgármester sose mondta, hogy H.N-t cigányok erőszakolták és ölték meg. Ami tény, hogy cigányok fenyegették nemi erőszakkal és halállal. Iskolatársát is. 1+1, add össze. Ami szintén tény, hogy Kiskunlacházán dúl a cigányterror, ahogy rengeteg más faluban is.

Az is tény, hogy a mocskos zsaruk csak akkor emelik ki az elkövető vagy áldozat etnikumát, ha az a cigányoknak jó, alkalmat ad az antimagyarizmusra. Jogilag talán nem precedens, de remekül vágta Bajnai mocsok arcába.

Stb.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 16:41:37

@TD223: Köszönöm kimerítő válaszodat a világ legnagyobb antimagyar hazugjainak és disznóinak a nevében.

Drang 2009.09.30. 16:43:37

@Fedor: A Gárda és a Jobbik között jóval lazább és informálisabb a kapcsolat, mint hinnéd (és ahogy a média azt általában tálalni szokta), biztosíthatlak róla, hogy a Gárda nem valamiféle párthadsereg.
Mindenestre szerintem tényként állapíthatjuk meg, hogy amennyiben nem jön létre a Gárda, a kormány még ennyit sem tett volna a helyzet javításának érdekében.
Az én információim szerint a településőrség a közterület-felügyelői rendszer kiegészítése, fegyverük és intézkedési joguk nincs, szerepük annyi (Draskovicsot idézve), hogy: „lesz az önkormányzatoknak legalább egy olyan embere, aki egyenruhában, a jogszabályokat ismerve járja a település utcáit, ha bármi rendetlenséget tapasztal, felszólít annak abbahagyására, és ha ennek nem tesznek eleget, hatósághoz fordul”.
Hát lehet, hogy ez meg fogja oldani a problémákat, de nekem őszintén szólva erős kételyeim vannak. De persze abban igazad van, hogy várjuk meg az eredményeket, mondjuk úgy 3-4 hónap múlva tisztábban láthatunk a kérdésben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 16:48:25

@Drang: "A Gárda és a Jobbik között jóval lazább és informálisabb a kapcsolat, mint hinnéd "

Akkor valószínűleg csak én vizionáltam, hogy a Gárda alapítója és a Jobbik elnöke egy és ugyanaz a személy, és hogy rendszeresek a közös rendezvények...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.09.30. 16:49:07

A ciganysg koruli kozbeszed egyik fo utokartyaja itt is megjelenik, de meglehetosen zavaros formaban.

Az elmúlt hét esztendőben százmilliárdok mentek el különböző, a cigányság integrációját és felzárkóztatását elősegítő programokra. Hol van ez a pénz, és hol van ennek az eredménye? Miért nem az önkormányzatok kapták meg, akik ésszerűen és hatékonyan tudták volna felhasználni?

errol beszelek.

Valojaban errol szol a kuzdelem. Lehet-e az onkormyzatoknak vagy a lecsuszo kozeposztalynek juttatni azokbol a forrasokbol, amiket esteleg lehet-e valamilyen formaban elvonni a romaktol.

Meg FEDOR mint feluletes szemlelo is siman bedol ennek a demagogianak, es az irja, hogy tenyleg miert ne...

Marpedig had abranditsak ki mindenkit aki ebben a mitologiaban hisz. Nincsenek a romak korul fejlesztesi penzek. Oriasi szukseg lenne erre. Hihetelen energiaba fog kerulni a jovo generacioinak megkuzdeni azzal a szegenysegi kulturaval, ami felhalmozodott.

De ez meg nem kezdodott el. Ismerek olyan cigany egyesuleteket, akik komoly eredmenyeket mutattak fel a szocialis munkaban. Az o peldaikon latom, hogy ugyan ugy halalra van itelve a szervezetuk, mint mas politikafuggetlen civil kezdemenyezesek. Szo sincs rola, hogy a ciganyok korul penzek lennenek. En magam irtam e/learning tananyagot az EU forrasokrol es a kormanyzati penzekrol. Mindenrol, ami szocialis teruleten fellelheto. www.munkahelyteremtes.hu Ha valaki szakertove akar valni, szanjon ra 5x 40 percet es olvassa vegig. Magdom hozza a kodokat ha keri valaki.

Ha utana van olyan kerdese hogy melyik munkahelyteremtesi programban mekkora a roma szervezetek reszvetele, akkor nyugodtan nezze vegig a tamogatott szerveyetekete. Ezek tobbsege a neten is elerheto. Dobbenetesen keves a roma szocialis szervezet. Egy szelsojobbos mitosz, hogy milliardok mentek el roma integraciora. Egyszeruen ennek az ellenkezoje igaz. A csucsminosegu oktatasi vagy szocialis helyi ugyek garantaltan belehalnak a forrashianyba. Mind az oktatasi mind a szocialis teruleten errol lehet csak beszelni.

Marpedig a penz nem minden. Kellenek ehhez a terepmunkahoz elhivatott szocialis munkasok is. Minel melyebb a tarsadalomban a szegenyseg, annal inkabb szukseg lenne segitsegre.

Nem az ellen vagyok, hogy a falusi nyugdijasok, vagy fiatalok vagy a fogyatekkal elok, vagy barmilyen mas segitsegre szorulo csoport ne kapjon tamogatasokat, de vegyuk tudomasul, hogy mi, mindegyikkel ugyan azt a tajgetosz gyakorlatot folytatjuk. A ciganyokkal is es mas kilatastalan helyzetben levo tarsadalmi csoporttal is.

Ez az egesz "cigany milliardok" csak z ujfasiszta kozbeszed egyik gumicsontja.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.30. 16:58:24

@Fedor: Erről van szó.
Gondolj bele, ha nagyobb léptékben gondolkozol elég logikus.
Aki 20szor átvert, abban nem fogsz bízni 21edjére, akkor sem ha tényleg segíteni akar.

Ezen szerintem tényleg nincs mit vitatkozni. Ez a kormány elhasználódott.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.30. 17:06:34

@TaTa86.: ez azért nem ennyire egybites dolog. az ellenzék bebizonyította, hogy semmi köze a kormányzáshoz, kizárólag hatalomra éhes. no ez az igazán zavaró.
tudod marha egyszerű dolog a 13. havi nyugdíjra igen gombot nyomni, az eltörlésére pedig nem-et. ez valóban népszerű és hűdevédjükaszegényembert. az ellenzéknek azt kellene mérlegelnie mi jó valóban az országnak. erre jelenleg egyikük sem alkalmas.
a jobbik annyira pálya szélén játszik, hogy semmi nem tud felmutatni, kiváncsi lennék rá mit mutatnak ha kezükbe kapnák a rongyos bukszát, nesze, támogasd a magyar gazdákat, csináld meg a nagymagyar programodat, űzd el, vagy épp sarcold meg a multikat ha tudod, tiéd a kormány tiéd a felelősség.
akármerre forgatoma fejem, jelenleg sehol, hangsúlyozom _sehol_ egyetlen olyan kezdemény, pártszerűség sincs, aki hihetően és valóban azt hirdetné, amit a helyzet megkíván.

Drang 2009.09.30. 18:05:29

@Fedor: A Magyar Gárda Mozgalmat nem Vona alapította, még csak gárdista sem volt soha.
A Gárda és a Jobbik kapcsolatát egy együttműködési megállapodás szabályozza, amit tartanak is az érintettek:
barikad.hu/node/20750
A településőrségek hatékonysága szempontjából ez egyébként közömbös.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 18:31:35

@Saman: "Lehet-e az onkormyzatoknak vagy a lecsuszo kozeposztalynek juttatni azokbol a forrasokbol, amiket esteleg lehet-e valamilyen formaban elvonni a romaktol.

Meg FEDOR mint feluletes szemlelo is siman bedol ennek a demagogianak, es az irja, hogy tenyleg miert ne..."

Ez természetesen nem így van. A félreértés abból adódhat, hogy vagy te érted félre azt a mondatot, vagy én.

Az én értelmezésemben az, hogy "Miért nem az önkormányzatok kapták meg, akik ésszerűen és hatékonyan tudták volna felhasználni?" nem arról szól, hogy az integrációra szánt pénzt másokra kellene költeni, hanem arról, hogy az önkormányzatok célzottabban, a konkrét, helyi problémák ismeretében tudná az integrációra fordítani azt a pénzt, ellentétben a sok (esetleg enyves) kézen átfolyó központi elosztással.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.30. 18:32:44

@úriparaszt: Hogy jön ide az ellenzék?

"kizárólag hatalomra éhes"
Ez a kedvenc demagóg érvem. XD
És képzeld, az üzletember, meg csak a pénzt akarja, a sportoló meg csak a sikert. Ez miért baj? Bíznál egy olyan managerbe akinek nem számít a pénz, egy olyan sportolóban akit nem motivál az elismerés?
Hogy őszinte legyek, nagyon szeretném, hogy OVt csak a hatalom érdekelje.

És azért nem mossuk már össze a kettőt. Igen a fidesz is csinált disznóságokat, de nem ekkorát, és a kormányzásuk is viszonylag rendben volt. Igen, a Jobbik egy fiatal párt, helyenként ordító ostobaságokkal, és demagógiával, de akkor sem ők qrták el. Sőt egyelőre abszolút hasznosak, azzal, hogy rávilágítanak az elit legnagyobb hibáira.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.30. 18:35:30

@úriparaszt: "akármerre forgatoma fejem, jelenleg sehol, hangsúlyozom _sehol_ egyetlen olyan kezdemény, pártszerűség sincs, aki hihetően és valóban azt hirdetné, amit a helyzet megkíván."
Ezen pedig kár siránkozni. Ez a magyar ugar, hozott anyagból dolgozunk. Ne várd, hogy feltámad a Bethlen vagy a Batthyány-kormány.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 18:36:10

@TaTa86.: Nem az a gond, hogy a hatalmat akarja, mert az valóban alapismérve a politikusnak, hanem az, hogy a megszerzéséhez milyen eszközöket használ.

Igen, ez a másik oldalra is áll, mielőtt hozzátennéd.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.09.30. 19:37:18

@Fedor: Az a resze teljesen horrorba illo sztori, amikor a helyi onkormanyzatok keudenek el roma programokban serte pertelni. Ezugyben elkepszto sztorikat tudok meselni. A recept az, hogy ha esetleg a civilek csinalnak valamit, akkor menten beall a FIDESZ - MSZP nagykoalicio hadrendbe, es tuzzel vassal megprobaljak elpusztitani a kezdemenyezest. Az onkormanyzatok valoban forrashianyosak. El is vannak adosodva. Nem tudjak az intezmenyeiket finanszirozni. Eppen ezert ordenare baromsag oda folyatni a fejlesztesi penzeket. ELkoltik rezsire es ezzel 8 honappal arrab toljak a khaoszt.

Nem iden festunk iskolat, hanem jovore EU penzbol.

Ez aztan a fejlesztespolitika!

Mellesleg ez nem otlet, hanem az NFT II. ezt vezeti be. Csakhogy mi ezzel nagyon nagyot szivunk. Elkoltjuk a penzt es semmi eredmenye nem lesz.

Szoval az "onkormanyzat, a helyi problemak imereteben" ez nem rossz modell. Tenyleg ezt gondoltuk nagy naivan 89/ben az onkormanyzatisagrol, de ennek ma nyoma sincs.

az meg hogy pont integraciora forditana forrasokat egy onkormanyzat, ez meg ugyan egy ket civil hatteru onkormanyzatnal felleheto szandek ugyan, de a 99% errol hallani sem akar.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 20:11:35

@Saman: Lehet, ilyen irányú tapasztalataim valóban nincsenek.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.30. 20:46:12

@TaTa86.: "Ezen szerintem tényleg nincs mit vitatkozni. Ez a kormány elhasználódott."
Így jön ehhez az ellenzék. A jelenlegi ellenzékből lesz a következő kormánypárt. Várhatóan semmi olyan nem történik, ami megkérdőjelezné a Fidesz elsöprő sikerét.
Ez pedig szerintem elfogadhatatlan.

"kizárólag hatalomra éhes"
Ez a kedvenc demagóg érvem. XD

Demagógiából eszerint elégtelent kapsz, avagy szövegértésből. Melyiket választod? Szerinted a 'kizárólag' szó mit jelent? EZ az ellenzék kizárólag hatalomra éhes. Cél a hatalom, nem más. Pont. Esze ágában sincs tenni azért, hogy ebben az orzágban bármi jól működjön, kivéve a saját és klientúra érdekeit kiszolgáló pénzmozgatást. Vagy szerinted volt bármi elfogadható tevékenységük az elmúlt hét évben? Minden megmozdulásuk, nyilatkozatuk, cselekedetük kizárólagosan ezt a célt szolgálja/szolgálta, ennek érdekében semmitől nem riadtak visza (lásd pl. népszavazás)

Senki nem vitatja, mennyi mindent elcseszett a jelenlegi kormány, de vedd figyelembe, hogy egyszerűen gyávák voltak, mert féltek a népszerűség zuhanásától (mellékesen így is elérték) és görcsösen arra koncentráltak, amit a jelenlegi ellenzék tesz: a hatalomra. Ezért nem alkalmas ebben az olvasatban a jelenlegi ellenzék sem a kormányzásra, ezt a mintát már láttuk az mszp-nél, nem kell ugyanez narancsban.

Apró tény,mert ugye a számok olyan kedvesen közömbösek:
index.hu/gazdasag/magyar/2009/09/30/tortenelmi_csucson_a_fizetesi_merleg_tobblete/
majd ha ráérsz nézz utána légyszi mikor és ki alatt volt utoljára ilyen, amennyiben érdekel.

A Jobbik pedig azért (is) alkalmatlan, amit te is említettél, ordítóan ostoba lózungokat eregetnek, minden konkrét, kézzelfogható, később elszámoltatható tények, vállalások nélkül.
Igérni már 20 éve gyakorolnak a politikusok, ezek még azt sem tudnak normálisan.

Ne siránkozzak? Miért is ne? Szerinted ha nincs kire szavazni az nem kétségbeejtő? Hozott anyag? Piha, kicsit igyekszünk, akkor még megérünk egy argentin mintát.

DeMarco 2009.10.01. 00:15:45

@Fedor: Mi van? Én még hozzá sem szóltam... Ritkán szoktam offolni, a tv műsorodat sem én toltam el komcsizás felé, csak később szálltam be és a következmények engem igazoltak. Mikor osztottál ki kormánypárti politikusokat??
Janira gondoltál? Na ne röhögtess. Ha ki akarnám osztani, akkor a fekete aranyról beszélnék, amit kapálás közben talált, vagy a Hír TV-s riporterek elleni bűncselekményről amikor drogot csempésztetett a kocsijukba drazsé segítségével, csak nem jött be a trükk, meg hasonlókról. Te csak finoman megpaskoltad, de egyáltalán nem osztottad ki...
Az nem terelés, ha nem értünk veled egyet. Csak igyekszünk visszarántani a valóság talajára... hol több, hol kevesebb sikerrel. A cigós témához most nincs kedvem hozzászólni, csak egy gondolat: Ha minden esetben azonnal hozzáteszik, hogy nem cigány volt az elkövető, hanem magyar, akkor ezáltal ők is megkülönböztetést tesznek. Teljesen jogos a kérés, hogy vagy mindig, vagy sose. Egyébként onnan lehet tudni rögtön, h cigány az elkövető, ha titkolják. Ha nem az, akkor rögtön harsogják, h nem cigány volt...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.01. 01:02:13

@úriparaszt: "Demagógiából eszerint elégtelent kapsz, avagy szövegértésből. Melyiket választod?"
A demagógiát. Volt egy kis szándékosság abban, hogy félreértettem mi akartál mondani.

"EZ az ellenzék kizárólag hatalomra éhes. Cél a hatalom, nem más. Pont. "
Ebben viszont nem értek egyet. Szerintem befásultak, ellustultak, igazából megvannak hatalom nélkül is, amíg övék az autópálya-pénzek 30%-a.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.01. 07:44:25

@TaTa86.: "igazából megvannak hatalom nélkül is, amíg övék az autópálya-pénzek 30%-a."
látod, én pedig ezzel lennék el. simán elfogadnám, hogy annyi jár nekik (bárkinek aki ott sertepertél) és nem több.

nálunk a buli önkormányzati szinten megy, nekem fáj a szivem azokért a milliárdokért, amik ott elcsorognak. errefelé ez dedikáltan fideszbuli. senkinek nem áll érdekében ténylegesen tenni ellene valamit.
mindenki biztosra megy, a pénzt előre kérik az elvtársak.
pontosan ennyi (azaz semmi) változást történt amióta a szoci városokból fideszes lett, nem hiszem hogy ebben a fidesz kormány alatt még romlani fog a helyzet :-|

Viktornak pedig kell a hatalom. Igazából szerintem koronázást is szeretne, csak lehet túl alacsony a palásthoz, a fene tudja. :-D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.01. 08:51:43

@DeMarco: jóvanna, ne kapd fel a vizet, csak szúrkálódtam :-)

"Mikor osztottál ki kormánypárti politikusokat??"

Arról nem tehetek, hogy szelektív a memóriád, vagy esetleg a korábbi írásaimat nem olvastad. Ajánlom figyelmedbe eddigi bejegyzéseim archívumát, fogsz ilyeneket találni. Persze nem kurvaanyázós stílusban, mert az nem én vagyok, de azért...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.01. 12:22:31

@úriparaszt: "Igazából szerintem koronázást is szeretne, csak lehet túl alacsony a palásthoz, a fene tudja. :-D "

Ilyennel még csak ne is vicceljünk. A Szent Korona ennél kicsit többet jelent.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.01. 13:23:26

@TaTa86.: ne haragudj rám, de nekem nem. értsd, nekem teljesen mindegy, hogy van vagy nincs, semmivel sem több vagy kevesebb mint bármelyik történelmi tárgy. természetesen értékes, hisz az egyik legrégebbi épségben maradt európai korona.

keletkezésének (elkészítésének, felbukkanásának) körülményeiről a mai napig 2-3 tucatnyi elmélet szól, a történészek, kutatók alapvető kérdésekben sem értenek egyet.
emlékeim szerint, a hivatalos, avagy a többségi vélemény elfogadva III. Béla idején készült, az összes azelőtti korba datált történet csak legenda.
ráadásul a kereszt bizonyíthatóan később került rá valamikor a 15-16. században. A 'Szent István koronája' elnevezés népszerű de nem igaz.
Sok-sok jó dolog mellett (ha már István szóba került) ne feledjük, hogy I. István volt az első magyar vezető,aki külföldi (európai) hatalmak seregeit hívta segítségül a belső ellenzék leverésére.
erre annyi és olyan párhuzamot vonsz, amit akarsz, de látszik ez nálunk ősi szokás.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.01. 14:44:15

@úriparaszt: A Szent Korona nem egy "történelmi tárgy", hanem a Magyar Állam törvényes vezetője.
Más kérdés, hogy ettől törvénytelenül megfosztották Sztálinék.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.01. 14:48:11

@TaTa86.: Jaj, azt hiszem ebbe most kár lenne itt belemenni...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.01. 14:50:42

@TaTa86.: bocsánat, de szólok egy picit lemaradtál. a történelem az történelem.
a 'szent korona tan', tanulságos de nem alkalmazható napjainkban.
kérlek ne akarj sok-sok száz évet visszamenni az időben, egyszerűen nem működik.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.01. 14:51:27

@Fedor: bocs, mindig elkanyarodunk a posztojaidtól :-)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.01. 14:52:15

..posztjaidtól...
de legyünk magyarok: a bejegyzéseidtől :-))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.01. 15:07:52

@úriparaszt: Ne az a baj, hogy elkanyarodtok, hanem az, hogy merre. Ez egy akkora téma, és egyesek számára annyira forró, hogy inkább majd máskor, más keretek közt, ha lehet. Már így is el vagyok könyvelve antimagyarnak, hát ha még erről is véleményt nyilvánítanék :-)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.01. 15:15:33

@Fedor: azért majd igyekezz, mert lehet jövőre ezért már automatikusan tárgyalás nélkül is börtön jár, max azon matekoznak kicsit, hogy meddig tartson az életfogytod ;-)

Viktus 2009.10.01. 18:51:13

www.hirszerzo.hu/cikk.orfk_a_rendoroknek_azonnal_intezkedniuk_kellett_volna_kiskunlachazan_a_gardaval_szemben.125188.html

szoci logika ... nem is a magyar lányt megverő etnikum ellen kellett volna intézkedni, hanem a semmi bűncselekmén nem követő gárda ellen.

Viktus 2009.10.02. 20:18:41

www.youtube.com/watch?v=hB8l5zfCF8Q Az elmúlt napokban több gyalázatos esemény történt az amúgy is forrongó Kiskunlacházán, a cigánybűnözők által sokszorosan terror alatt tartott Pest megyei településen. A Jobbik vasárnap délután a közbiztonságért tartott nagyszabású tüntetést.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.04. 14:50:43

@Viktus: ha tárgyilagosan nézed, akkor nem a munka ellen van kifogása. pont egy máik (amúgy égető) problémára hívja fel a figyelmet, a fizetési morál alacsony és egyre romló színvonalára.
azért nem akar dolgozni, mert akkor törlesztenie kellene a kölcsöneit. azért pedig nem akar dolgozni.
ez se jó, csak ebben az esetben épp más a gond, mint amit a videó sugall.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0