Másnaposan
2010. április 12. írta: Fedor

Másnaposan

A fél ország álmosan kóvályog, hisz szinte mindenki éjfél után is még a tévé és/vagy számítógép előtt ült, vagy talán épp egy pártbuli helyszínén örült vagy bánkódott az eredményeken, esetleg kínjában röhögött az OVB orbitális töketlenkedésén (de most tényleg: rémisztő volt élőben nézni azt a gittrágást, ami ott folyt, ezek egy másik bolygón élnek, komolyan).

A tegnapi nap vesztese az MDF, nyertese az LMP, és nagy valószínűséggel ez a két tény nem független egymástól.

Hiába volt az MDF-nek a legjobb programja és olyan vezéralakja, mint Bokros, ha egyébként a párt maga minden létező hibát elkövetett, amit lehetett (kezdve azzal, hogy nem csak informálisan repültek rá a volt SZDSZ szavazókra, hanem a már totálisan becsődölt volt liberális pártot magát is felvállalták, szövetségesként), és persze nem elhanyagolható tényező az a nemtelen támadás sem, amelynek során a FIDESZ és az MSZP kreatívan alkalmazott közjogi eszközöket is bevetett ellenük.

A végeredmény: egy korszak valóban lezárult, hisz a rendszerváltás két meghatározó ereje karonfogva esett ki a törvényhozásból, bár a további sorsuk még kettéválhat. Míg az SZDSZ gyakorlatilag már hónapokkal ezelőtt megszűnt, és ez a mostani választás, ahol már el se indultak, csak közjogilag erősíti meg ezt a tényt azzal, hogy ezentúl már állami támogatás se jár nekik, az MDF-nek még van halovány esélye arra, hogy a későbbiekben visszaerősödjön 5% fölé. Dávid Ibolya tegnap este lemondott (volt, aki nem volt ennyire gerinces az előző két választás alkalmával), így a pálya nyitva áll pl. Bokros előtt, hogy befejezze a liberál-konzervatív alakulat végleges saját arcára formálását. Persze ez a párt már csak a nevében lesz azonos azzal, aminek hosszú-hosszú évekig Antall József személye, majd annak emléke volt a legfőbb identitás-képző ereje (később talán már abban sem).

Viszont az LMP nagy valószínűséggel pont az MDF mélyrepülésének köszönheti azt, hogy a tavalyi EP választás óta sikerült megháromszoroznia a támogatottságát. Eldőlt a Republikon által feltett kérdés: a liberálisok, akik pár hónapja még többségükben inkább Bokrost választották volna, tegnap már jórészt az LMP-re szavaztak (Budapesten jobb eredményt értek el, mint négy éve az SZDSZ, hahó), így nekik lesz lehetőségük, hogy a liberális értékeket képviseljék a Parlamentben. Lehetőleg úgy, hogy leszedjék róluk azokat a negatív sztereotípiákat, amelyek az SZDSZ utóbbi évekbeli ténykedése kapcsán rájuk tapadtak. Nagy felelősség ez, remélem nem szúrják el.

Objektíven nézve persze nagy siker a Jobbiké is, hisz megszorongatták a korábbi kormánypártot, és most már hivatalosan is középpárttá váltak, de mégse lehet felhőtlen az örömük. Egyrészt az EP választásokkor elért eredményükön csak minimálisan tudtak javítani, másrészt meg a saját maguk elé állított reális (az MSZP legyőzése) és irreális (a FIDESZ legyőzése) célokat se sikerült elérniük. Ennek ellenére ez a bő 16% elég sok ahhoz, hogy pl. ne csak engem töltsön el aggodalommal, hanem pl. a mértékadó külföldi lapokat is. Egy biztos: unatkozni nem fogunk, hisz vagy azzal okoznak majd érdekes pillanatokat, hogy a Parlamenten belül is folytatják a demokrácia-ellenes, szalonképtelen retorikát, vagy azzal, hogy bekerülve hirtelen hogy megváltozik a hangvételük. Utóbbira vannak is jelek: ma reggel pl. Vona azt bírta mondani, hogy "elképesztőnek tartja, hogy egyes pártok meg akarják óvni a választási eredményeket" Hja kérem, belülről nézve mindennek más az optikája :-)

Ha már szóba kerültek azok, akik esetlegesen megóvnák az eredményeket néhány helyen: Vannak, akik temetik az MSZP-t az eredményük láttán, pedig hát 90-ben még ennyit se értek el, és ahhoz képest hova jutottak négy év múlva. Vannak, akik ezt az eredményt is sikerként könyvelik el, pedig hát kormánypárt 94 óta nem bukott ekkorát (tegyük hozzá: megérdemelten), korábbi táboruk több, mint felét elvesztették. Az igazság szokás szerint valahol a két véglet között van. Az biztosnak tűnik a tegnap esti szoci reakciókból (Kubatov-szavazók, ugye), hogy az MSZP még nem adta fel, mindent meg fog tenni az elkövetkezendő két hétben, hogy ne legyen meg a FIDESZ-nek a kétharmad, tehát minden valószínűség szerint a kampány az eddigi lötyögés után még csak most kezdődik el igazán, és az is valószínűnek tűnik, hogy a FIDESZ hasonló ellenzéket fog kapni személyükben, mint amilyenek ők maguk voltak a szocikkal szemben.

A párt további sorsa bizonytalan, sok függ attól, hogy pl. a tegnap este távollétével tüntető Gyurcsány vissza tudja -e fogni magát, vagy újra visszaveszi a vezetést, és ettől nem függetlenül az is sokat nyom a latban, hogy az új kormány várható nem túl népszerű intézkedései (és még inkább a várt népszerű intézkedések elmaradása) elfedhetőek -e koronaúsztatással és számonkéréssel. Ha nem, és sokan rájönnek, hogy a király meztelen, akkor kérdés, hogy ők az MSZP-hez mennek vissza, vagy a Jobbbik táborát duzzasztják tovább. Az MSZP-ből még lehet újra váltópárt, de ahhoz egy hatalmas erkölcsi és személyi megújulásra van szükség.

És végül a régi-új főnökről, meg a mögötte állókról.

A FIDESZ egyedül alakíthat majd kormányt, de hát ki várt mást. Max. az ad okot csalódásra a híveknek, hogy nem sikerült már az első fordulóban bebiztosítani a kétharmadot. Persze ez valószínűleg meglesz (bár ki tudhatja ezt biztosra), mégis: a FIDESZ főhadiszállás tegnap éjszaka egyáltalán nem hasonlított egy történelmi győzelmet arató, eufóriában fetrengő párt eredményváró bulijára. Nem véletlen, hogy maga Orbán is azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy élete legnehezebb munkája előtt áll. Persze ezt részben magának is köszönheti: Neki kell azokat reformokat megcsinálnia, amelyek elmaradásában, elfuserálásában a szoclib kormányok inkompetenciája mellett közrejátszott a FIDESZ totális tagadáson alapuló reform-ellenessége is (ami a 300 Ft-os népszavazásban csúcsosodott ki), hisz ezzel teljesen lehetetlenné tett minden jobbító, szakmai vitát, és sarokba szorította saját leendő kormányát is. Hát most nyakába kapta az egészet. Szembe kell néznie azzal, hogy jó eséllyel pillanatok alatt ugyanolyan hiteltelenné fog válni, mint Gyurcsány 2006 nyarán (az őszi balhék már csak ráraktak erre egy lapáttal).

Tavaly szeptember idéztem itt a blogon Tölgyessy Péter elemzését arról, hogy mi a frász lesz itt. Érdemes újra elolvasni, mert minden szava ül a mai napig, ennél pontosabb előrejelzés szerintem azóta se készült. Egy bekezdést újra elővennék:

Amit Orbán tehet: valóságos teljesítéspolitika nagy szájalással. Azaz megy a Bajnai-vonalon, de az előző kormány látványos intézkedései közül párat (gyes megkurtítása, ingatlanadó) eltöröl, brutálisan nekimegy a szocialistáknak, akár szabályosan leszámol velük (lásd: gazdasági ügyek végig vitele), és foganatosít egy-két gazdaságpolitikai lépést is.

A jelek szerint ez várható. A korábbi ígéret-cunami után az utóbbi 1-2 hónapban már szépen óvatosan hűteni kezdték a hívek várakozásait. Mégse lesz májustól kolbászból a kerítés, a nagy adócsökkentések, támogatásnövelések talán mégse mennek majd azonnal, megtörtént a rugalmas elszakadás a szélsőjobbtól, sőt, még ha kissé lekezelő hangnemben is, de várható gesztusokra is tett célzást Orbán ("hát ha annyira fontos nekik, akkor egye fene, legyen hetente Parlament"). Ez azért eddig nem volt jellemző. Kérdés, hogy így marad -e, vagy ez még a nem lezárult kampány része, és két hét múlva már megint az lesz a válasz a gesztusokat firtató kérdésre, mint a legenda szerint 98-ban, amikor a szocik a Horn-éra alatti megnövelt ellenzéki jogosultságokra hivatkozva tiltakoztak a jogaik megkurtítása ellen: "elég hülyék voltatok".

Az alapok amúgy a látszat ellenére nem annyira rosszak. Ha tavaly, a válság közepén lett volna egy előrehozott választás, akkor valóban egy csőd szélén egyensúlyozó országot vettek volna át (és a kampány valószínűleg csak rontott volna a helyzeten). De azóta Bajnaiék a tűzoltó munkát elvégezték, stabilizálták a helyzetet, az ország sok tekintetben ma már újra jobb pozícióban van, mint versenytársai. A válságkezelés eredményességét ma már mindenfelé elismerik, és példaértékűnek tartják (kivéve itthon, de hát senki sel lehet próféta, ugye...) Megvannak az alapok a felemelkedéshez. Persze sajnos van honnan felemelkedni, így a válságkezelő kormány mögött kényszerűségből álló szocikat maximum annyiban illeti köszönet, hogy csak kevéssé akadályozták ezt a munkát (Abban viszont biztos vagyok, hogy Bajnai pár év múlva vissza fog térni, és jó hivatkozási alap lesz számára ez egy év, nincs nagyon mit szégyellnie miatta).

Persze ugyanennek köszönhetően bejöhet még Tölgyessy egy másik jóslata is:

...ha 2010-ben egy kicsit enyhül a válság, és javul a helyzet, nagyon sokan elhiszik majd, hogy Orbán kézrátétellel gyógyít.

Ez az MSZP-nek és a Jobbiknak nem jönne túl jól, de ez persze nem szempont, hisz az ország szemszögéből nézve ez még mindig jobb, mintha romlana a helyzet, de legalább az ellenzék villoghatna, hogy "na ugye, megmondtam". Nem. Normális ember csak egyet kívánhat, még akkor is, ha egyébként nem szimpatizál a leendő kormánnyal, és továbbra is kritikusan figyeli minden megmozdulásukat: legyen sikeres, hisz a kormány sikere valahol az ország sikere is egyben.

Kár, hogy ezt az elvet az eddigi ellenzék nem tartotta mérvadónak, és várhatólag az új ellenzék nagyobb része is magasról fog tenni rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr961914064

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kérdések az új miniszterelnökhöz 2010.04.15. 12:10:27

No, hát hamarosan elkezdődik a szép új világ, csak az a baj, hogy még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mi is fog pontosan történni, miképp fogja Orbán áthidalni azt a szakadékot, ami a korábbi ígéretek és a realitások között állnak. Csöpögtetések ...

Trackback: Anti-MSZP 2010.04.12. 23:10:19

 A választás üzenete: csak ne az MSZP-t! A vasárnapi választás egyértelműen az MSZP-ellenes erők elsöprő győzelmét hozta. A választások első fordulója a Fidesz nagy győzelmét hozta. Nincs azonban győzelem vereség nélkül. A vasárnapi választások ...

Trackback: Az MSZP-sek lépjenek vissza, ne az LMP! 2010.04.12. 20:40:34

A szocik egész kampány alatt arról hazudoztak, hogy az LMP a Fidesz seggéből bújt ki, most meg elkezdtek udvarolni az LMP-nek.Budapesten 13 választókerületben megverheti az LMP a Fideszt, ha az MSZP visszalépteti jelöltjét. Miért nem akarjuk bármely pá...

Trackback: Hüje OVB! 2010.04.12. 13:06:30

Úgyis mindenki elemez ezerrel; én hadd' emlékezzek meg egy tegnapi nagyon bájos eseményről.Ugyebár az OVB meghosszabbította a kampánycsendet, mert még nem szavazott le mindenki, de ahogy telt az idő, egyre nagyobb lett rajtuk a nyomás, és elkezdtek tár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2010.04.12. 13:55:34

Én már egy ideje mondtam, hogy az MDF bukni fog, budapesti lista ide vagy oda... Így teljes a kép, a bp-i listával együtt is teljes a pofára esés.

Mellesleg mókás a "négypárti parlament lesz" szöveg mindenfelé, ugyanis ötpárti lesz, hiszen a FIDESZen ott fityeg a KDNP is.

"a liberálisok, akik pár hónapja még többségükben inkább Bokrost választották volna, tegnap már jórészt az LMP-re szavaztak (Budapesten jobb eredményt értek el, mint négy éve az SZDSZ, hahó)"

Az LMP országosan 7,5%-kal egyértelműen jobb eredményt ért el, mint az SZDSZ országosan 2002ben (5,5%), vagy 2006ban(6,5%). Arányaiban megközelíti, szavazatszámban megelőzi az 1998-as szadeszt is. Hahó.

Pepe83 (törölt) 2010.04.12. 13:59:50

Én arra vagyok kíváncsi, hogy ha a Fidesz racionális politikát folytat és továbbmegy a Bajnai által kijelölt úton, azt hogy fogja megmagyarázni azoknak a választóknak, akik az azonnali,- de mindenképpen rövidtávú - életminőség-javulás reményében szavaztak rájuk.

Az is érdekes lesz amikor beindul a korrupciós gépezet. Az MSZP-Jobbik-LMP trió biztos mindent megtesz azért, hogy ezek az ügyek ki is derüljenek. Mit fognak szólni azok a választók, akik abban hitben szavaztak rájuk, hogy ők nem tesznek el egy forintot sem?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.12. 14:03:00

@Avatar: Természetesen az LMP-re nem csak liberálisok szavaztak, hanem az MSZP-ből kiábrándult baloldaliak is, ami nem is csoda, hisz a gazdasági programjuk inkább nekik szól...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.04.12. 14:44:44

Az a baj, hogy 1998-2002-t is Orbánhoz társítják, mint gazdasági fellendülést, de főleg az első két év még a Bokros-csomagnak köszönhető.

Nagyon reménykedem abban, hogy Orbán megteszi a szükséges struktúrális reformokat, és akkor van tovább az országnak, addig viszont egy helyben fogunk toporogni.

Avatar 2010.04.12. 15:48:11

@Pepe83: Az önkormányzati választásokig semmi nem fog történni, csak rákennek még egy kis szart az MSZP-re, mert "üresen adták át a kasszát", "tarthatatlan a költségvetés", "kibuknak a csontvázak a szekrényből", stb. Addig ez elég is lesz, és mindenhol ők adják majd a polgármestert.
Az adómódosítások jövő évtől lesznek csak hatályosak, a válság múlásának függvényében felpörgő gazdaságtól meg majd csak jobban érzik magukat az emberek... :)
2011-12-ben azt csinálnak, amit jónak látnak, semmilyen jelentősebb szavazás nem lesz, ahol az orruk alá dörgölhetné a nép, hogy ők esetleg másra gondoltak amikor rájuk szavaztak.
2013-ban jöhet egy kis osztogatás, kis jólét teremtés, 2014-re felkészülés jegyében.

Pepe83 (törölt) 2010.04.12. 16:18:39

@Avatar:

"a válság múlásának függvényében felpörgő gazdaságtól meg majd csak jobban érzik magukat az emberek"

Szerintem azok a "kisemberek", akik most győzelemhez segítették a Fideszt, leszarják a mutatókat és a felpörgő gazdaságból sem éreznek majd túl sokat, legalábbis ilyen rövid időn belül nem. Nekik olcsóbb kenyér, tej, sör és tablettás bor kell, mégpedig azonnal.

A nagy ellátórendszerek reformja lemondást igényel, így ha a Fidesz véghezviszi – nagyon helyesen - amiket ellenzékben megakadályozott, biztos, hogy 2014-ben bukják a választást.

Ha totojáznak, vagy megpróbálnak az emberek kedvére tenni, akkor az IMF és az unió szól majd, hogy „azért ez nem egészen így működik Viki”.

A lényeg, hogy nagyon érdekes lesz figyelni a következő hónapok belpolitikai eseményeit. :)

loláb 2010.04.12. 18:23:52

Fedor, várjuk már meg azt, hogy mit fog csinálni Orbán, mielőtt olyanokat mondasz, hogy a "király meztelen".

Még egy szó az ellenzéki szerepről: Gyurcsány 2006-ig saját bevallása szerint nem csinált semmit. Mit kellett volna támogatnia a fidesznek?

Öszöd után pedig csak idő kérdése volt, hogy a szocik mikor buknak. Miért kellett volna a fidesznek támogatnia az mszp reformjait, amikor nekik csak ki kellett várni azt, hogy ők valósítsák meg a sajátjukat?

A szocik nincsenek ilyen helyzetben. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy ha a fidesz megy, akkor ők jönnek. Ha ők nem játszanak konstruktív ellenzéki szerepet, akkor további támogatókat veszthetnek. Persze nem vagyok benne biztos, hogy ez náluk mindenkinek leesik, és biztos egyszerűbb lenne nekik a sértődöttet játszani, de ők most nincsenek abban a helyzetben, mint Orbán 2002-ben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.12. 19:39:05

@loláb: "várjuk már meg azt, hogy mit fog csinálni Orbán, mielőtt olyanokat mondasz, hogy a "király meztelen""

Ha Orbán azt fogja tenni, ami helyes, akkor bizony a király meztelen lesz. Nem nekem, én ezt üdvözölni fogom, hanem a hívei számára, akik elhitték az elmúlt hónapokban, években, hogy a szocik minden ok nélkül, szimpla gonoszságból nyomorgatják őket, de majd jön a jóságos Viktor, és egy csettintéssel helyrerak mindent.

"Öszöd után pedig csak idő kérdése volt, hogy a szocik mikor buknak. Miért kellett volna a fidesznek támogatnia az mszp reformjait, amikor nekik csak ki kellett várni azt, hogy ők valósítsák meg a sajátjukat?"

Látom az utolsó két bekezdést átugrottad... Ez az a lövészárok-gondolkodásmód, ami tönkreteszi az országot. Ha túllennénk a reformokon, akkor lehet, hogy most nem lennének esélyesek a kétharmadra, csak a sima nyerésre, mert kevesebb hivatkozási alap lenne a szocik földbedöngölésére, de speciel az ország egésze jobb állapotban lenne, a válság talán kevéséb viselt volna meg minket, és talán a Jobbik se lenne ilyen erős. Ráadásul maguk alatt vágták a fát, hisz most rájuk marad annka a megvalósítása, ami ellen évekig dumáltak. Hát most megehetik, amit főztek.

kisa 2010.04.13. 09:00:10

Fedor, írod: "de mégse lehet felhőtlen az örömük. Egyrészt az EP választásokkor elért eredményükön csak minimálisan tudtak javítani..."
Sajnos, számszerűen viszont megduplázták: az EP-s kb. 400ezerből mnostanra több mint 800ezer szavazó lett...és ez számomra még a fidesz győzelemnél is aggasztóbb.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.13. 09:53:55

@kisa: Igen, van egy ilyen olvasata is a dolognak, de szerencsére az arányok számítanak, nem az abszolút szám.

DeMarco 2010.04.13. 12:50:33

@Fedor: Szép hosszú mese volt.
De igazán kár volt legépelni. Lehetne egyesével cáfolgatni, végigröhögni, kivesézni a sértettséget, de minek??

Aki sokat olvasott az eddig is látta, hogy teljesen kitekert a világlátásod.
Tökéletes inverze a valóságnak...

Hahó, nem kell magyarázkodni. Az eredmények önmagukért beszélnek. Az általad oly nagy becsben tartott szdsz-mdf igen-igen csúfos vereséget szenvedett. Abszolút megérdemelten. Hosszú évek óta meg kellett volna történnie ennek, szégyen, h eddig tartott a vonaglás.

Az általad annyira megvetett Jobbik meg 17%-al simán középpárt lett, majdnem megelőzve a maszopot, (Pest kivételével meg is előzte!!).

A Fidesz pedig tarolt, ahogy az várható és szükséges volt. Én a helyedben nem bíznék annyira, h nem jön össze a 2/3-ad, mert számtalan helyen volt 49,5 körüli eredmény. (És még ha nem is jönne össze, nem hiszem, h probléma lenne megvenni egy-két maszopos, vagy Jobbikos delikvenst.)

Tehát, itt az idő, hogy belásd amit gondolsz, amit képviselni igyekszel, az sötét ló, hamis, elutasított, utált, gyűlölt az emberek körében.

Ahogy előre jeleztem, hiába próbálsz egy új Bokros mögé bújni és már előre Bajnait sztárolni, h na ezért jó Viktornak..., mert egyrészt ezt nem fogadtuk el már Bokros esetében sem soha, másrészt ez nevetséges. Amit a Fidesz elér azt kizárólag magának köszönheti. Az igazi fájdalmat azzal fogják okozni nektek, ha sikeres lesz és eredményes, ott ahol a komcsik és a libsik elbuktak. Érzed ezt a fájdalmat már előre és ezért takarózol bajnaival, h nehogy még véletlenül el kelljen később ismerned a Fidesz és Viktor tehetségét.

Lásd be, hogy vége van. Vége a hamis inverz világodnak. Elárulom, hogy már régen vége van. Évek óta, már ha egyáltalán létezett...
Sajnos csak most lett jogilag is érvényes és én elvesztegetett évtizednek gondolom az elmúlt 8 évet. Ellopták tőlünk...

Pepe83 (törölt) 2010.04.13. 13:33:48

@DeMarco:

Miből gondolod, hogy bárkinek fáj majd ha a Fidesz kormányzása sikeres lesz?

Csak a hozzád hasonló hihetetlenül elvakult emberek gondolják, hogy az ország jövője személyi kérdéseken, vagy pártokon múlik.

Aki fél a 2/3-os győzelemtől, az nem attól tart, hogy a Fidesz nevéhez fűződnek majd a strukturális reformok, hanem attól, hogy nem arra használja amire kéne.

Azt sem értem, hogy milyen alapon mondod másvalaki világképére, hogy „inverz”. Mindenkinek van saját véleménye és mindenki egy kicsit másként szemléli a világot. Elég primitív dolog a másik gondolkodásmódját így degradálni.

Avatar 2010.04.13. 13:55:53

"Tehát, itt az idő, hogy belásd amit gondolsz, amit képviselni igyekszel, az sötét ló, hamis, elutasított, utált, gyűlölt az emberek körében."

Attól neki még lehet eltérő a véleménye. A széljobbosok belátták, hogy hamis, elutasított, utált, gyűlölt eszme amit képviselnek, amikor a MIÉP kiesett a parlamentből, vagy 4 évvel később, amikor a Miép-Jobbik még annak is csak a felét érte el eredményként (ketten együtt annyit se, mint most az MDF)?
Ja, hogy a Jobbikból lett most közel 17%-os párt... Hát akkor talán az is elképzelhető, hogy Bokros (vagy valaki más, neolib gazdaságpolitikát hirdető) 4 év múlva hasonlóan jól szerepeljen.

"Az igazi fájdalmat azzal fogják okozni nektek, ha sikeres lesz és eredményes, ott ahol a komcsik és a libsik elbuktak."

Szerintem ebben nagyot tévedsz. Én épp azt szeretném, hogy ha már ő van a kormánynál, akkor sikerüljön neki jól irányítani az országot. Szerintem Fedor is így van ezzel. Biztos lesznek olyan lépései Viktornak, amikkel én nem értek egyet, de majd 4 év múlva eldől, hogy az akkori többség szerint érdemel-e még egy ciklust.
2002-ben Viktornak szerintem szüksége volt a kijózanító pofonra, hogy ne szálljon el magától, baromi arrogáns volt a stílusa, pofátlanul nyúlták a közpénzeket, és ez nem tetszett a _többségnek_. Amit ellenzékben művelt azt sem nevezném az ország érdekében végzett felelős politizálásnak. Meglátjuk most milyen lesz, de én továbbra se adnék a kezébe 2/3-os hatalmat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.13. 14:02:27

@DeMarco: Hát, ha az én világlátásom kitekert, akkor a tied is :-)

Írod te: "Az általad oly nagy becsben tartott szdsz-mdf igen-igen csúfos vereséget szenvedett. Abszolút megérdemelten."

Írom én: "a párt maga minden létező hibát elkövetett, amit lehetett (kezdve azzal, hogy nem csak informálisan repültek rá a volt SZDSZ szavazókra, hanem a már totálisan becsődölt volt liberális pártot magát is felvállalták, szövetségesként)... a rendszerváltás két meghatározó ereje karonfogva esett ki a törvényhozásból"

Írod te: "Az általad annyira megvetett Jobbik meg 17%-al simán középpárt lett, majdnem megelőzve a maszopot"

Írom én: "Objektíven nézve persze nagy siker a Jobbiké is, hisz megszorongatták a korábbi kormánypártot, és most már hivatalosan is középpárttá váltak"

Írod te: "A Fidesz pedig tarolt, ahogy az várható és szükséges volt."

Írom én: "A FIDESZ egyedül alakíthat majd kormányt, de hát ki várt mást."

Írod te: "Én a helyedben nem bíznék annyira, h nem jön össze a 2/3-ad"

Írom én: "nem sikerült már az első fordulóban bebiztosítani a kétharmadot. Persze ez valószínűleg meglesz"

Írod te: "Az igazi fájdalmat azzal fogják okozni nektek, ha sikeres lesz és eredményes"

Írom én: "Normális ember csak egyet kívánhat, még akkor is, ha egyébként nem szimpatizál a leendő kormánnyal, és továbbra is kritikusan figyeli minden megmozdulásukat: legyen sikeres, hisz a kormány sikere valahol az ország sikere is egyben."

Fura módja a cáfolatnak, hogy ugyanazt írod, amit én, csak más szavakkal :-)

Ja és még egy: "nem hiszem, h probléma lenne megvenni egy-két maszopos, vagy Jobbikos delikvenst"

Ennyit a demokráciához és törvényességhez való viszonyodról.

loláb 2010.04.13. 14:27:25

"Ha Orbán azt fogja tenni, ami helyes, akkor bizony a király meztelen lesz. Nem nekem, én ezt üdvözölni fogom, hanem a hívei számára, akik elhitték az elmúlt hónapokban, években, hogy a szocik minden ok nélkül, szimpla gonoszságból nyomorgatják őket, de majd jön a jóságos Viktor, és egy csettintéssel helyrerak mindent."

Mindenki ezt mantrázza, mert így egyszerűbb elviselni a vereséget, de kiváncsi vagyok, hogyha végeznének egy közvélemény kutatást, hogy a fidesz szavazók hány százaléka várja április 12-én, hogy kolbásszá válik a kerítés, akkor hány százalék jönne ki?
Nem, a tény ezzel szemben az, hogy nem a fidesz ígéretek miatt szavazott 2,7 millió ember rájuk, hanem azért, mert a szocik bebizonyították, hogy képtelenek hatékonyan és jól működtetni az országot. Szóval meglehetősen kevesen várnak osztogatást, meg alap nélküli adócsökkentést. Amit várunk ezzel szemben, hogy érdemben faragjanak a nem jóléti kiadásokból, bürokráciacsökkentéssel, közig reformmal, és önkormányzati reformmal, és ezeket a pénzeket osszák vissza a vállalkozóknak, kórházaknak, családoknak, stb...

"Öszöd után ?"

"Ez az a lövészárok-gondolkodásmód, ami tönkreteszi az országot. Ha túllennénk a reformokon, akkor lehet, hogy most nem lennének esélyesek a kétharmadra, csak a sima nyerésre, mert kevesebb hivatkozási alap lenne a szocik földbedöngölésére, de speciel az ország egésze jobb állapotban lenne, a válság talán kevéséb viselt volna meg minket, és talán a Jobbik se lenne ilyen erős. Ráadásul maguk alatt vágták a fát, hisz most rájuk marad annka a megvalósítása, ami ellen évekig dumáltak. Hát most megehetik, amit főztek. "

Ez nem lövészárok gondolkodásmód. A lövészárok gondolkodásmód nálad érhető tetten, a "fidesz mindent akadályozott, ezért nem sikerült semmit elérnie a szegény kormánypártoknak" mantrában.
Politikai racionalitás, hogyha valakiről olyan súlyos dolgok derülnek ki, mint gyurcsányról öszöd után, akkor azt nem legitimálom azzal, hogy a döntésekben, mint egynerangú partnert kezelem. Tehát nem támogatom a reformjait, és főleg akkor nem, hogyha a szakmapolitikai álláspontom sem egyezik meg a reformok irányával.
Márpedig a fidesz szakpolitikai álláspontja sem a máv, sem az eü esetében köszönőviszonyban sincs a szocikéval. Tehát, nem mondhatod, azt, hogy majd nekik ugyanazt kell csinálni, mert biztosan nem fogják ugyanazt csinálni, mitn a szocik. Ugyanahoz a rendszerhez hozzá kell nyúlniuk, ez igaz, de kurvára nem ugyanazt fogják csinálni. És van rá innentől 4 évünk, hogy megvárjuk, működik-e az ő verziójuk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.13. 14:37:12

@loláb: "A lövészárok gondolkodásmód nálad érhető tetten, a "fidesz mindent akadályozott, ezért nem sikerült semmit elérnie a szegény kormánypártoknak" mantrában."

Én nem ezt mondtam, hanem azt, hogy ez IS része volt a dolognak. Természetesen a kormány töketlenkedése volt a nagyobbik tétel az elkúrásban, itt most csak azért emeltem ki jobban azt, amivel vádolsz, mert ennek a bumeránghatását még nagyon meg fogja érezni az új kormány.

"Politikai racionalitás, hogyha valakiről olyan súlyos dolgok derülnek ki, mint gyurcsányról öszöd után, akkor azt nem legitimálom azzal, hogy a döntésekben, mint egynerangú partnert kezelem"

Politikai racionalitás az, ha valaki tud alkalmazkodni. Gyurcsány nem törvénytelenül maradt miniszterelnök, törvényesen nem tehttek semmit ellene (amit meg erkölcsi, politikai szinten megtehhettek, annak most érett be az eredménye), így erre hivatkozva szívatni az országot...

"Tehát nem támogatom a reformjait, és főleg akkor nem, hogyha a szakmapolitikai álláspontom sem egyezik meg a reformok irányával."

Nem kellett volna támogatni. Elég lett volna nem keresztbetenni.

De lényegtelen: meglátjuk, hogy mi lesz. Egy biztos: rá fognak kényszerülni népszerűtlen intézkedésekre, és akkor majd kíváncsi leszek a reakciókra.

loláb 2010.04.13. 15:42:26

@Fedor:
"Politikai racionalitás az, ha valaki tud alkalmazkodni."

Ne hülyéskedjél már.
Minden párt kormányra törekszik. A fidesz azt a taktikát választotta, hogy lejáratja a kormányt. 2002-2006 között ez nem jött be, mert nem igazán volt alapja. 2006 után viszont volt alapja, be is jött nekik. Persze csúnya dolog, hogy skkal alaptalanabbul már 2002 óta ezt csinálják, így bizonyos fintorgás valóban kijár nekik, de 2006 után egy kormányra törekvő pártnak ezt KELLETT csinálnia, mert ezzel lehet maximális támogatást gyüjteni.
Ne gyárts ideológiát mögé, ez csak politika.

"Nem kellett volna támogatni. Elég lett volna nem keresztbetenni."
Na kész vagyok. 2002 után tömegével lett divat a konstruktív ellenzékiség számon kérése, most már ott is tartunk, hogy a fidesz, ha "konstruktív" szempontok alapján ellenez egy olyan átalakítást, ami szerinte nem jó irány, azt sem kellett volna.
Mit kellett volna csinálni? Kussolni és tartozkodni? Azzal bizonyára sikerül választást nyerniük.

Különben pedig ez a:
"Nem kellett volna támogatni. Elég lett volna nem keresztbetenni." filozófia jusson majd akkor eszedbe, amikor az új kormány szakpolitikai javaslataidról akarod elmondani a véleményedet. Illetve jusson eszedbe ez majd akkor, amikor a jövő ellenzékének reakcióit akarod megítélni.

Egyébként pedig már milliószor kitárgyaltuk, a szoci-szadi reformok egyike sem volt olyan, amit az ellenzék érdemben akadályozhatott volna, ezeket a reformokat a két párt, és a párton belüli erőterek, és gyurcsány megalkuvása buktatta meg.
A fidesz csak szövegelt, roppan olcsó demagógiával, de a kormánypártok arra is képtelenek voltak, hogy ezt a kommunikációs csatát megnyerjék, mert ahány megszólaló, annyiféle álláspont volt.

"De lényegtelen: meglátjuk, hogy mi lesz. Egy biztos: rá fognak kényszerülni népszerűtlen intézkedésekre, és akkor majd kíváncsi leszek a reakciókra."
Ez szintén egy önnyugtatás. Nekem inkább úgy tűnik, hogy a reformok fedezetét nem a népsanyargató "népszerűtlen intézkedések" jelentik, hanem pont a népet marginálisan érintő rendszeek átalakítása.
100 milliárdot meg lehet spórolni a kórházakon egy tollvonással (aztán gazdálkodják ki, ahogy tudják), meg át lehet alakítani a közigazgatást is, ez ugyan több idő, viszont, míg az első eset a fél országot felháborítja, a második csak annak a pár ezer közalkalmazottnak fáj, akiktöl emiatt elköszönnek.

A szocik pont ettől rettegnek, hogy kiderül, szilárd (és nem feltétlenül a legkiinomultabb, legszakmaibb) elképzeléssel, és emögé állított egységes kormánnyal lényegesen jobb teljesítményt lehet nyújtani, mint az ő paltformpolitikájukkal. Mert nekem az a véleményem, bármilyen (szakmai) elképzelés vezet is egy átalakítást, az sikeres, ha szilárdan és megalkuvást nem tűrően végrehajtott. És a mostani rendszerek olyan szarok, hogy még a nem legtökéletesebb átalkítás is nagyságrendekkel jobb helyzetet teremt.

Bagarja 2010.04.13. 17:12:43

@loláb: Na arra a szavazásra én is kíváncsi vagyok! Mondjuk én úgy látom, hogy sokan szavaztak azért a FIDESZ-re, mert azt hiszik mostantól dőlni fog a lé. Elárulom: nem fog. Jó rég óta beszélik a gazdasághoz értők itthon és külföldön is, hogy nem lesz hirtelen talpraállás. Sehol. Sőt egyre többen vetik fel a "W" helyzetet.

Egész jól el lehetne polemizálgatni a Fedor által felvetett dolgokról, ha egyesek nem zsigerből gyűlölködnének, hanem mondjuk értőolvasás után tornáztatnák a szürkeállományt. Nem, nem célozgatok. DeMarco-ról beszélek. Apropó. Ez a komcsizás baromira unalmas és közröhejes. Miért komcsi az, aki baloldali érzelmű? Baloldali pártok mindenhol vannak.
Hidd el, mindenki szeretné, ha mostantól eszméletlen fellendülés jönne. Sőt. Legtöbbünk magasról leszarná, hogy kinek köszönhető első-, másod-, sokadsorban. De a (gazdasági) tények mást mondanak.
Nektek nem tűnt fel Orbán viselkedése a győzelmi pulpituson? Eszméletlen idegesnek és bizonytalannak tűnt. Kíváncsian várom, mikor jelenik meg valahol az akkori gesztusairól egy hozzáértő elemzés.

Avatar 2010.04.13. 17:40:54

@loláb: "2006 után egy kormányra törekvő pártnak ezt KELLETT csinálnia, mert ezzel lehet maximális támogatást gyüjteni."

Ez jó volt a Fidesznek, de rossz az egész országnak. És épp a "nemzeti oldal" szokta fikázni a liberálisokat, hogy az egyéni érdekeiket helyezik előtérbe a nemzetével szemben...

loláb 2010.04.13. 18:39:23

@Bagarja:
"Sőt egyre többen vetik fel a "W" helyzetet."
Én inkább úgy látom, egyre többen vetik EL a w alakú recesszió lehetőségét. Ez a w inkább azoknak a befektetőknek a vágyálma, akik lemaradtak a tavaly márciusi tőzsdei mélypontról, és most szuggerálják a gazdaságot, hogy tudjanak még olcsón vásárolni.

@Avatar: Még egyszer neked is leírom, a szoci-szadi kormány semmiféle olyan reformba bele se fogott (komolyan), ami nem sima többséget igényel. Innentől kezdve a fidesznek annyi lehetősége volt akármit is akadájozni, hogy jártathatta a száját. Az, hogy a szövegelés elbuktatta a "reformokat", az nem a fidesz hibája, hanem csakis a megosztott kormánytöbbségé. Az ellenzék ellenez, egy ellenzéki párt pedig kormányzásra törekszik, ebből ne csinálj kabinet kérdést. A "magánérdek" kifejezést a Hagyó féle bkv vezetéshez hasonló ügyekre értik, amikor egy-egy szoci potentát a felügyelete alatt álló, szétrohadt szervezetből talicskázza ki a százmilliókat. És ilyenből sajnos kismillió van: MNV, MVM, BKV, MÁV, stb...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.13. 20:00:18

@loláb: "most már ott is tartunk, hogy a fidesz, ha "konstruktív" szempontok alapján ellenez egy olyan átalakítást, ami szerinte nem jó irány, azt sem kellett volna."

Szerinted amit a FIDESZ csinált, az konstruktív volt? Te melyik országban éltél az elmúlt években?

loláb 2010.04.13. 21:42:42

@Fedor: A fidesz a reformokat (nem az adóemeléseket, azokat zsigerből utasította el, dehát egy ellenzéknek mindig kisebb felelőssége van, mint egy kormánynak) arra hivatkozva utasította el, hogy tud jobbat, és be is nyújtotta a törvényjavaslatait. Tehát "konstruktív" ellenzék volt. AZ más kérdés, hogy mennyire voltak komoly javaslatok ezek, és mennyiben írta őket az a tudat, hogy tudták, még csak napirendre sem fogják őket venni, de ez nem változtat azon a tényen, hogy konstruktív ellenzékként működtek, az ugyanis nem a kormány melletti bólogató jánoskat jelent.

DeMarco 2010.04.13. 23:19:17

@Fedor: Tudod te miről beszélek. Nem kell kivágni az értelmes sorokat, mert láthatóan elég kevés ilyet találni benne. A többi a nettó sületlenség...

@Pepe83: "Aki fél a 2/3-os győzelemtől, az nem attól tart, hogy a Fidesz nevéhez fűződnek majd a strukturális reformok, hanem attól, hogy nem arra használja amire kéne."

Ez egy jellemző mantra, bezzeg akkor nem sírtatok amikor a maszopnak volt kétharmada. Semmi jel nem mutat arra, amitől annyira álrettegsz. (Bár lenne bármi jele..)

"Csak a hozzád hasonló hihetetlenül elvakult emberek gondolják, hogy az ország jövője személyi kérdéseken, vagy pártokon múlik."

ööö... Úgy látszik vannak rajtam kívül még pár millióan akik úgy gondolják, h semmi esetre sem szabad a maszop-szadesz kezében hagyni a kormányzást...

@Avatar: "Attól neki még lehet eltérő a véleménye."

Jah, persze. Végül is még vannak akik esküsznek a kommunizmusra, vannak akik szerint marhaság az evolúció és vannak akik szerint lapos a föld és a nap a föld körül kering...

És úgy általában mindenkinek (bár Loláb már rávilágított):

Ebbe a hibába rendszerint Fedor is beleesik, de általánosan jellemző mantra. Óriási tévedés, amikor azt hiszitek, h osztogatást, "dől a lét" várunk a Fidesztől. Ellenkezőleg. Nagyon szigorú fiskális politikát, a maastrichti kritériumoknak való mihamarabbi megfelelést, eurót, komoly, nagy szerkezeti változásokat, az államháztartás rendbetételét, adócsökkentést, a bürokrácia leépítését, határozott irányt.
Ezen felül teljes radírt.

DeMarco 2010.04.14. 00:08:31

@Fedor: Nem felejtettem ám el, hogy most az eredmények ismeretében átnézzem a szadöf szavazatokat...

A számok világosak. A szadöfre alig szavaztak néhányan. Ezek (az őrültek) is zömében Pesten. Szinte csak ott haladta meg a szavazatok száma a 750-et, bár alig. Máshol meg alatta volt, a legtöbb helyen bőven alatta, valahol nem is mérhető szinte.

Ezért utólag is kijelenthető, amit előtte sokszor hangoztattunk: A szadöf csalással szerezte a kopogtató cédulákat !!! El sem indulhattak volna a választáson. Persze sokkal szebb így élesben legyőzni őket, de a csalás az csalás.

Persze tudom, te majd megpróbálod megmagyarázni, h nem értek rá elmenni, meg végül az lmp-re adták a voksukat és hasonló blődségeket, de a számok világosak, érthetőek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.14. 08:51:26

@DeMarco: "bezzeg akkor nem sírtatok amikor a maszopnak volt kétharmada"

1. Csak jelzem, hogy volt "sírás", pedig az MSZP-nek nem volt önállóan kétharmada, csak egyszerű többsége. Pont azért kapacitálták az SZDSZ-t sokan (pl. külföldi nagykövetek), hogy annak ellenére menjen bele a koalícióba, hogy nem létszükséglet, mert igenis volt félelem attól (akkor még más tapasztalat híjján), hogy egy önálló MSZP kormány (mégegyszer: nem kétharmad, sima többség!) visszarendeződéshez vezethet, és kellett az SZDSZ demokratikus ellenőrnek.
2. Pont ezen félelmek kompenzálására az MSZP-SZDSZ koala egy rakás gesztust tett az ellenzék felé (arányon felüli képviselet a parlamenti bizottságokban, médiatörvény kétharmad helyett négyötöddel, stb.). Ezzel szemben az utánuk jövő FIDESZ pont ellenkező módon viselkedett, egyszerű többség birtokában is úgy viselkedett, mintha csak ő lenne a Parlamentben (aránytalanul elosztott bizottsági helyek, ellenzéki vizsgálóbizottságok megalakulásának akadályozása, hármhetenkénti ülésezés, stb.), így tapasztalatok alapján talán nem véletlen, ha elgondolkodik az ember azon, mit fog tenni kétharmad birtokában, ha a sima többséggel ezeket tette? Nyilatkozat szintjén persze van ígéret arra, hogy most nem így lesz, mint ahogy a posztban is írtam. Ha Orbán tartja magát hozzá, akkor jó, az pozitív változás.

"végül az lmp-re adták a voksukat és hasonló blődségeket, de a számok világosak, érthetőek."

Valóban, a számok világosak. Szerinted honnan duplázodott meg 2-3 hét alatt az LMP támogatottsága? Márciusban még őket is küszöb alá mérték, aztán vasárnap kaptak majdnem 8%-ot. A növekedés persze nem csak olyanokból áll, akik korábban Bokrosra szavaztak volna, de eltántorítták őket az MDF körüli balhék, de benne vannak ők is...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.14. 08:53:36

@DeMarco: "Nem kell kivágni az értelmes sorokat, mert láthatóan elég kevés ilyet találni benne."

Ezeket a témákat te emelted ki, hogy ezekkel cáfolod az írásomat, nem én :-)

Pepe83 (törölt) 2010.04.14. 09:07:06

@DeMarco:

"Jah, persze. Végül is még vannak akik esküsznek a kommunizmusra, vannak akik szerint marhaság az evolúció és vannak akik szerint lapos a föld és a nap a föld körül kering..."

Igazán magas fokú a vitakultúrád: aki nem ért egyet velem az valami egészen furcsa, sajátos világban él, vagy pedig elmebeteg :)

Ezzel igazán nem tudok vitatkozni. Na jó én megyek és megnézem, hogy mi van a lapos föld szélein.

Tehát szerinted ha valaki tart a Fidesz 2/3-os többségétől, az azt szeretnék, hogy az egész lapos földön kommunizmus legyen :)

DeMarco 2010.04.14. 09:59:28

@Pepe83: Mondja ezt az aki szerint Mo. több mint fele agytalan Zombi...

Ez szintén nagyfokú vitakultúrára utal...

DeMarco 2010.04.14. 10:21:00

@Fedor: "Szerinted honnan duplázodott meg 2-3 hét alatt az LMP támogatottsága? Márciusban még őket is küszöb alá mérték, aztán vasárnap kaptak majdnem 8%-ot."

Aha. Én pontosan ide, 6-7% köré vártam őket. Nem most duplázódtak meg, eddig is duplák voltak, csak ezt azért nem jelezték a közvélemény-kutató cégek, mert hm., nem arra kaptak ukázt. (Most ne játsszuk azt, h dehát függetlenek, jó?) Ennek ellenére nyilvánvaló volt, h a szadesz eltűnésével a szavazóik nem tűntek el, ahogy a szadeszt támogató körök sem tűntek el. Levedlették a bőrüket, elbújtak, de azért mégiscsak egy szadesz 2.0 az lmp. Ibolyka hiába kapálódzott, ő a legkevésbé hitelesen próbálta képviselni a libsi értékeket. Ennek nem is dőlt be senki. Valójában a liberális tábor, ami ugye eddig is csak pesten létezett az lmp-re szavazott. A legjobban persze bizonyos népcsoporttal feltöltött kerületekben... és egész véletlenül az amerikai nagykövet először az lmp-hez ment gratulálni, még azelőtt, h a nép megtudta volna az eredményeket!! Nehogy azt hidd, h ez észrevétlen maradt, nagyon is szemet szúrt. Az sem véletlen, h a maszop egyből odadörgőlödzött hozzájuk, pedig tudhatták volna, h öngyilkosság rögtön az elején összeállni velük. Akkor rögtön vége lenne az lmp-nek. De hát a maszop az maszop, ők nem tudnak kibújni a bőrükből. A "demokrácia védelmezői", hahaha, röhög a vakbelem...
Meglátjuk lehet-e más a politika. Én elég szkeptikus vagyok...

Tegnap felmerült bennem egy érdekes kérdés: Ha mindenhol a Fidesz nyer, mind a 176 körzetben, akkor mi a faxt fogja 30-40 komcsi a seggét mereszteni a parlamentben?? (Tudom, h a választási törvény miatt, csak elviekben kérdezem..)

DeMarco 2010.04.14. 10:24:34

@Fedor: "A növekedés persze nem csak olyanokból áll, akik korábban Bokrosra szavaztak volna, de eltántorítták őket az MDF körüli balhék, de benne vannak ők is..."

Téged sem tántorított el. Sztem aki van annyira őrült, h bízott Ibolykában és roppant hiteles pártjában, az volt annyira fanatikus, h semmi sem tántorította el.

DeMarco 2010.04.14. 10:27:46

@Fedor: Teljesen világos, h kell a 2/3. Ha valóban az első ülésnapon benyújtják a kisebb parlament és az önkormányzati törvényt, akkor máris többet tettek, mint a maszop 8 év alatt.
Ettől aztán marhára kell félni... Tiszta gáz mi, h végre valaki megteszi amit már régen meg kellett volna...

Pepe83 (törölt) 2010.04.14. 10:35:57

@DeMarco:

Nem ezt mondtam, bár lehet, hogy félreérthető volt.

A nagy gyűjtőpártokban mindig voltak és lesznek is olyan emberek, akik süketek ha saját pártjuk hibáit emlegetik. Az LMP szavazók valószínűleg végiggondolták, hogy miért szavaznak egy újonnan alakult pártra, amelyikről egyelőre sokat nem tudhatunk

Zombinak gondolom azokat, akik úgy gondolják, hogy az elmúlt 8 év tökéletes volt és az MSZP egy hibát sem követett el. Ugyanakkor azokat is, aki azt hiszik, hogy Orbán a nagy igazmondó, a haza megmentője és majd ő tiszta kézzel irányítja az országot.

A Jobbikot nem minősítem inkább :)

Így már érthető?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.14. 10:38:12

@DeMarco: " Valójában a liberális tábor, ami ugye eddig is csak pesten létezett az lmp-re szavazott. A legjobban persze bizonyos népcsoporttal feltöltött kerületekben..."

Látom, a kreatív zsidózásban otthon vagy nagyon...

"Ha mindenhol a Fidesz nyer, mind a 176 körzetben, akkor mi a faxt fogja 30-40 komcsi a seggét mereszteni a parlamentben??"

Persze, a demokrácia csak úri huncutság...

"Sztem aki van annyira őrült, h bízott Ibolykában és roppant hiteles pártjában, az volt annyira fanatikus, h semmi sem tántorította el."

Én sem Dávid Ibolyában bíztam, hanem Bokrosban, abban, hogy idővel teljesen átveszi a pártot, és a saját arcára formálja (ez persze még így is előfordulhat, csak hát parlamenti képviselet nélkül szinte semmit nem ér).

És hidd el, egyrészt sok, Bokros által odavonzott új szimpatizáns gondolhatta úgy, amikor néhány nappal a választás előtt is bőven a küszöbb alá mérték az MDF-et, és épphogy bejutónak az LMP-t, hogy inkább ne vesszen el a szavazata, másrészt az a néhány, régről megmaradt ős-MDF-es is gondolhatta azt már a cédulák leadása után, Csapody távozásának hatására, hogy mindennek van határa, és otthon maradt, vagy FIDESZ-re szavazott, vagy mittudomén.

Tudom, hogy az összesküvés-elméletek kényelmes és egyszerű választ adnak mindenre, de az élet ennél bonyolultabb.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.14. 10:41:25

@DeMarco: "Teljesen világos, h kell a 2/3. Ha valóban az első ülésnapon benyújtják a kisebb parlament és az önkormányzati törvényt, akkor máris többet tettek, mint a maszop 8 év alatt."

Speciel ezt ők is megtették 2006-ban, csak hát a FIDESZ nem szavazta meg álindokokra hivatkozva (és ez még Öszöd előtt volt). Pont az ilyenekről beszéltem.

DeMarco 2010.04.14. 11:42:57

@Fedor: "Speciel ezt ők is megtették 2006-ban, csak hát a FIDESZ nem szavazta meg álindokokra hivatkozva (és ez még Öszöd előtt volt)."

Speciel már Orbán Viktor és Szijjártó is benyújtotta egyszer-egyszer, de a maszop sosem szavazta meg álindokokra hivatkozva.

Most sem azért megy a sírás maszop részről, mert annyira meg akarják "védeni a demokráciát". Csak zsarolni akarják a Fideszt, védeni a megmaradt mutyijukat...

DeMarco 2010.04.14. 11:48:24

@Fedor: "Látom, a kreatív zsidózásban otthon vagy nagyon..."

A tény az tény. A számok nem hazudnak. Persze ismerős recept, bármiféle kritika esetén rögtön antiszemitázás mögé bújni, tedd csak nyugodtan, nem érdekel.

Hát igen. Lehetett úgy is ahogy leírtad. Elhiszem, h ez megnyugtat téged. Néha kényelmesebb becsukni a szemünket, ahelyett, hogy szembenéznénk a valósággal... De végül is ez nem számít az eredmény tekintetében. Már csak az bosszant, h továbbra is kapnak állami támogatást... :((

Bagarja 2010.04.14. 23:06:57

A jobboldali egypártrendszer akkor tulajdonképp jó? Vesszen a demomkrácia?

DeMarco 2010.04.15. 03:58:33

@Bagarja: Nincs egypártrendszer. Csupán egy párt van aki elérte a 2/3-ot és több kisebb akik meg elértek valamekkora eredményt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 08:45:14

@DeMarco: Szerintem Bagarja nem arra célzott, hogy mi van, hanem arra, hogy a a mondataid alapján mit tartanál te ideálisnak :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 09:14:47

@DeMarco: "Óriási tévedés, amikor azt hiszitek, h osztogatást, "dől a lét" várunk a Fidesztől. Ellenkezőleg. Nagyon szigorú fiskális politikát, a maastrichti kritériumoknak való mihamarabbi megfelelést, eurót, komoly, nagy szerkezeti változásokat, az államháztartás rendbetételét, adócsökkentést, a bürokrácia leépítését, határozott irányt."

Egyébként az a vicces, hogy 4 évvel ezelőtt pontosan ugyanezt mondtam Gyurcsányról, hisz az akkori kampányban voltak is erre utaló jelek. Szóval csak azt kívánom, neked ne kelljen akkorát csalódnod, mint nekem kellett...

Avatar 2010.04.15. 12:20:33

@DeMarco: "Mondja ezt az aki szerint Mo. több mint fele agytalan Zombi..."

Hol is állított ilyet?

"és egész véletlenül az amerikai nagykövet először az lmp-hez ment gratulálni, még azelőtt, h a nép megtudta volna az eredményeket!!"

DeMarco, kezd szánalmas lenni, ahogy ezen rugózol. Először még azt mondogatta a suttogó propaganda, hogy csak az LMP-hez ment, de aztán hamar kiderült, hogy nem így volt... Most ez az új "bizonyíték", hogy oda ment először?

"a látogatások sorrendjét a székházak földrajzi elhelyezkedése, azaz logisztikai megfontolások határozták meg, valamint az, hogy az adott párt vezetői mikor tudták fogadni a nagykövetet. A nagykövet először az LMP-t, majd az MSZP-t, végül a Fideszt látogatta meg."
www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100413-a-jobbikot-kiveve-valamennyi-partnak-gratulalt-eleni-tsakopoulos-kounalakis-amerikai.html
Az LMPnél 22:05-kor járt (origo.hu szerint). Szerintem eddigre már te is tudtad (az index is publikált már eddigre nemhivatalos részeredményeket), hogy az LMP szinte biztosan bejut, pedig neked talán nincs annyi nemhivatalos információforrásod és olyan kapcsolati hálód, mint az amerikai nagykövetnek...

"Az sem véletlen, h a maszop egyből odadörgőlödzött hozzájuk, pedig tudhatták volna, h öngyilkosság rögtön az elején összeállni velük."
Erről is az LMP tehet? Ők továbbra sem tárgyalnak együttműködésről sz MSZPvel, nem léptetnek vissza senkit.

"Ha mindenhol a Fidesz nyer, mind a 176 körzetben, akkor mi a faxt fogja 30-40 komcsi a seggét mereszteni a parlamentben??"
Miért, szerinted eddig mit csinált az ellenzék a parlamentben? Felesleges dísz volt, hogy ott ült a Fidesz (már amikor nem vonult ki)?

DeMarco 2010.04.15. 15:38:39

@Avatar: "Hol is állított ilyet?"

Egy másik blogban, ahol ezt szépen ki is figurázták ehhez hasonló gondolatokkal:

-Óriási morfológiai szenzáció: Kiderült, hogy a magyarok több, mint fele Zombi! Vigyázat naponta egyre többen lesznek, vagyis fertőző...

-Tök' király, úgyis régen láttam egy jó zombis filmet...

stb. (Lehet, h nem teljesen pontos, fejből idéztem..)

Nem csak egy blogot olvasunk, követünk, ezért vannak átfedések. Ahogy épp az előbb olvastam Fedor hozzászólásait egy másik blogon. Ott épp a maszop min.elnök jelöltjét, (akinek épp nem jut eszembe a neve) mosdatta, meg speciel rám is hivatkozott.

"a suttogó propaganda.."

A suttogó propaganda hülye, hiszen lehetett tudni, hogy elment a Fideszhez is aznap éjjel. Az meg, hogy az lmp-hez ment először meg tény. Ahogy az is, hogy akkor még alig lehetett tudni az eredményt. Az Index, Mandiner, Török blog pedig ahogy általában az egész net vészesen lelassult, többnyire elérhetetlen volt, ahogy ez az oldal is lehetetlenül akadozott. Ezért nem is tudtam beszállni a választási dzsemboriba...

"Miért, szerinted eddig mit csinált az ellenzék a parlamentben? Felesleges dísz volt, hogy ott ült a Fidesz (már amikor nem vonult ki)?"

Miért szted nem? Megszavazták egyetlen módosító javaslatukat is? Meg tudták akadályozni a D-209 és fletó ámokfutását? El tudták érni az előrehozott választásokat? Már többször is leírtam és továbbra is tartom a véleményemet, h első nap ragasszák le a "NEM" gombokat, aztán mehetnek is haza a maszoposok. Úgyis ezt fogják nyomkodni ahogy az első Orbán-kormány alatt végig. Ezt fletó maga is megerősítette.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 15:47:24

@DeMarco: "épp az előbb olvastam Fedor hozzászólásait egy másik blogon. Ott épp a maszop min.elnök jelöltjét, (akinek épp nem jut eszembe a neve) mosdatta, meg speciel rám is hivatkozott"

Anyám, te úgy csúsztatsz, hogy tanítani kéne...

"yafet 2010.04.15. 10:13:39
Ha nem lenne meg a Fidesznek a 2/3, az se nagy valami.
Meddig tartana megvenni 4-5 Jobbikost, vagy LMP-st?"

"Fedor · fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 10:22:52
@yafet: Tehát szerinted a FIDESZ-nek úgy kéne küzdenie a korrupció ellen, hogy megvásárol 1-2 képviselőt.

Gratulálok. És ráadásul nem te vagy az első, akitől ezt olvasom."

Igen, jól tetted, hogy magadra ismertél (bár nem nevesítettetelek), valóban te írtál hasonlót 1-2 napja.

DE KÖNYÖRGÖM, MI EBBEN A MESTERHÁZY-MOSDATÁS, ÁRULD MÁR EL?

DeMarco 2010.04.15. 15:48:03

@Fedor: "Szerintem Bagarja nem arra célzott, hogy mi van, hanem arra, hogy a a mondataid alapján mit tartanál te ideálisnak :-)"

Én nem az egypártrendszert tartom ideálisnak. Fidesz, KDNP (külön), Kisgazdák (külön, Torgyán nélkül), Jobbik, Civil Öszefogás-t simán el tudnék képzelni a parlamentben. Az lmp-t én szadesz 2.0-nak tartom és tartok tőlük, nem támogatom a libsi értékeiket. Sem az aberráltak felülprezentálását, sem a drogliberalizációt. De például mindent támogatok ami zöld. Így majd később döntöm el, a tetteik alapján, hogy mire érdemesek. Ha a zöld vonal lesz az erős és visszafogottabb a libsi vonal, akkor majd jobb lesz a véleményem.
Ugyanakkor én mindig is ellene voltam az MSZMP utódpártjának parlamenti szereplésének. Őket még a rendszerváltáskor ki kellett volna tiltani és elszámoltatni. Nagy tragédia, hogy ez nem történt meg, de még most sem késő!!!

DeMarco 2010.04.15. 15:50:57

@Fedor: "Azért Mesterházy nem vesztette el teljesen a befolyását. A hírek szerint az LMP javára visszalépés az ő ötlete volt, Lendvai csak felkarolta..."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 15:51:08

@DeMarco: Tehát akivel egyetértesz, az maradhat, rá vonatkozik a demokrácia, akivel meg nem, azt kitiltanád.

Ilyenkor örülök, hogy neked is csak egy szavazatod van a nyolcmillióból.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 15:53:22

@DeMarco: És EBBEN mi a mosdatás? Leírtam azt, amit olvastam. Olyan nagy dicsőség tán abban a pártban vezetőnek lenni, és olyan ötlet gazdájának lenni, amit egy emberként utál majdnem mindenki?

DeMarco 2010.04.15. 15:54:44

@Fedor: Látod másnak is eszébe jutott ez a verzió. Egyáltalán nem lenne példa nélküli. Sem a Fidesz, sem semelyik másik párt részéről. Ahogy Fletó megvette a szadesz frakciót, ahogy a madöf összekurvulta, h ne szűnjön meg a frakciójuk a rengeteg kizárással, stb.
Ezért is marhaság amire a maszop hivatkozik, mert semmi nem fog történni, ha nem lesz meg elsőre a 2/3-ad. Egyébként sztem simán meglesz.

DeMarco 2010.04.15. 15:55:53

@Fedor: Bevállalta? Be... Kötelező volt? Nem.

DeMarco 2010.04.15. 15:57:05

@Fedor: Bevállalta? Be. Kötelező volt? Nem. Ennyi...

DeMarco 2010.04.15. 16:01:16

@Fedor: "Tehát akivel egyetértesz, az maradhat, rá vonatkozik a demokrácia, akivel meg nem, azt kitiltanád."

Az volt a kérdés, hogy egypárt-rendszert szeretnék-e. Erre válaszoltam nem-et.
Mindenkit nem tiltanék ki, de a maszopot bizony kitiltottam volna 20 éve és azóta is minden nap. A sokat emlegetett előző rendszerben betöltött bizonyos posztok törvényét sokszor emlegettem már. Ebbe most nem mennék bele.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 16:04:26

@DeMarco: "Látod másnak is eszébe jutott ez a verzió."

Igen, csak ebben az rettenetesen álszent, hogy ami ellen a másik oldalnál bőszen kikeltetek (és az ilyen esetekben jogosan), azt a FIDESZ-nél simán elnéznétek a "nagy ügy" érdekében.

"Bevállalta? Be... Kötelező volt? Nem."

Csk hogy itt most nem Mesterházy a kérdés, hanem az, hogy engem vádolsz mindenfélével alaptalan csúsztatásokkal. Ne röppenjünk már át ezen olyan könnyen, mert kezd ezekből a húzásaidból elegem lenni.

"Mindenkit nem tiltanék ki, de a maszopot bizony kitiltottam volna 20 éve és azóta is minden nap."
Meg az SZDSZ-t, amíg volt, meg az MDF-et, meg az LMP-t, ha nem úgy viselkedik, ahogy te elvárod...

DeMarco 2010.04.15. 16:18:02

@Fedor: "engem vádolsz mindenfélével alaptalan csúsztatásokkal."

-Speciel te vádoltál engem csúsztatással és nem fordítva. :))

Bevágtál egy szöveget ami nem arról szólt amit írtam, pontosabban csak a mondatom másik feléről, miközben elhallgattad a mondat első részét. Igaz, ezt korrigáltad azzal, h belinkelted a blogot.

-Másrészt én nem vádoltalak semmivel, csak megállapítottam, h máshol is blogolsz, ahogy mindenki más is.

"Meg az SZDSZ-t, amíg volt, meg az MDF-et, meg az LMP-t, ha nem úgy viselkedik, ahogy te elvárod..."

Ahogy te is a Jobbikot. Ezt hívják választói akaratnak. Vannak szimpatikus pártok, meg kevésbé szimpatikusak.

DeMarco 2010.04.15. 16:22:04

@Fedor: "Igen, csak ebben az rettenetesen álszent, hogy ami ellen a másik oldalnál bőszen kikeltetek (és az ilyen esetekben jogosan), azt a FIDESZ-nél simán elnéznétek a "nagy ügy" érdekében."

Itt most nem az a lényeg, h elnéznénk-e vagy sem, hanem, hogy van-e reális esélye, vagy nincs. Sztem lenne, ha nem lennék meggyőződve róla, hogy nem lesz rá szükség.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 16:30:26

@DeMarco: "nem vádoltalak semmivel, csak megállapítottam, h máshol is blogolsz"

Azt írtad rólam, hogy mosdatom a Mesterházyt, ami ugye hazugság. mondegy, tárjuk le, úgyse fogod elimerni.

"Ahogy te is a Jobbikot. Ezt hívják választói akaratnak."

A választói akarat vitte be az MSZP-t is, meg az tartotta bent eddig az MDF-et meg az SZDSZ-t, de persze az neked nem számít.

Valóban, nekem nem szimpatikus a Jobbik, ez tény, de egy olyan mondatot nem fogsz találni tőlem, hogy tiltsák el őket választásoktól, és hogy ne vegyük figyelembe a mögöttük állók választói akaratát (FIDESZ dettó).

Ja igen, két idézet tőled arról, hogy mit vársz a FIDESZ-től. Az egyik erről a posztról való, a másik meg az újról:

"nem hiszem, h probléma lenne megvenni egy-két maszopos, vagy Jobbikos delikvenst"

"Nincsenek elvtelen alkuk, zsarolások."

Ezt csak azért, mert olyan jól mutatnak együtt :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 16:32:20

@DeMarco: "Bevágtál egy szöveget ami nem arról szólt amit írtam, pontosabban csak a mondatom másik feléről, miközben elhallgattad a mondat első részét."

Talán azért, mert annyira nem arról szólt, mint amivel vádoltál, hogy eszembe se jutott, hogy arra gondolsz. A másik mondathoz legalább vezetett egy olyan nyom, hogy rád hivatkoztam...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.15. 16:33:25

@DeMarco: Az, hogy van reális esélye, azt én se vitatom, de továbbra se érzem ki a szavaidból, hogy olyan nagyon helytelenítenéd...

DeMarco 2010.04.15. 17:29:09

@Fedor: Valóban nem helyteleníteném. De ettől még nem lenne szép, vagy helyes. Én már Őszöd után a nép élére álltam volna és kisöpörtem volna őket a bársonyszékekből. Vagy még előbb börtönbe vágtam volna őket hazaárulásért a kettős állampolgárság ellenkampánya miatt. Vagy még előbb meghoztam volna az ügynöktörvényt és ezzel párhuzamosan az előző rendszer teljes feltárását. Vagy még ennél is előbb a kerekasztal tárgyalásokon kizártam volna őket a közéletből, teljes revíziót csináltam volna, mind politikai, mind gazdasági téren. (Tetszett volna forradalmat csinálni..)

Dr. No 2010.04.19. 16:51:23

De most már egy kérdésre egyértelmű választ kaptunk: hogy Szécskai Gábor köcsög gecipatkány-e vagy öntudatos magyar szavazó.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0