Itt a második lépés?
2010. szeptember 28. írta: Fedor

Itt a második lépés?

Előző bejegyzésemet, ami egy kormánypárti lapban megjelent, a co-payment-et és a magántőke megjelenését az egészségügyben jó megoldásnak tartó cikkről szólt, így fejeztem be:

Lehet, hogy ez a cikk a vizitdíj és a magánbiztosítói rendszer rehabilitációjának első lépése?

Hát most elképzelhető, hogy megérkezett a második is, és erről már nem lehet azt mondani, hogy nem a FIDESZ legfelsőbb köreiből származik.

Kövér László ugyanis érdekeseket mondott egy lakossági fórumon.

..."több pénz nem lesz", de meg kell szüntetni az aránytalanságot a finanszírozás és a feladatok között. Például "mindazokat az állami feladatokat, amikre nincs szükség, vagy most nem finanszírozható, egyszerűen meg kell szüntetni". Nem indokolt az "egészségügyi rendszerünk önkormányzati kézben tartása", amit azzal is indokolt, hogy vannak megyék, ahol a költségvetés felét elviszi a kórház működtetése.

Hát akkor milyen kézben legyenek, kérdezném tisztelettel? Csak nem elfogadható mégis a magántőke? Vagy mégis mire utal az, hogy ami nem finanszírozható, azt le kell építeni?

Persze lehet, arra célzott, hogy kerüljenek önkormányzati helyett központi, állami tulajdonba, ez a beszámolóból nem derül ki, lehet, hogy ott se hangzott el, ezért a kérdőjel a bejegyzés címében. De párba állítva a Magyar Hírlapos cikkel azért már el lehet gondolkodni azon, hogy véletlen -e az időbeli egybeesés.

A beszéd összességében egyébként beleillik abba sorba, amit még Orbán kezdett el Kötcsén, majd Pintér folytatott a múlt héten: szépen, óvatosan előkészítik a terepet annak, hogy bizony ha tartani akarják a vállalt hiánycélt (és remélhetőleg akarják), ahhoz továbbra is meg kell húzni a nadrágszíjat, tehát lesz még néhány kellemetlen, és népszerűtlen intézkedés, részben most már maguknak is köszönhetően.

Szó se róla, ha valóban így lesz, én annak csak örülök, már abból a szempontból, hogy végre visszatérnek a realitások talajára a nyári falnak fejjel menős taktika után. Kritika max. azért illetheti őket, hogy pontosan ugyanazt csinálják, amit Gyurcsány 2006 tavaszán: a választások megnyeréséig nem beszélnek a szükséges intézkedésekről, "nem bontják ki az igazság minden részletét", hogy egy klasszikust idézzek. Ami azért is érthetetlen, mert ha csökkenne is pár százalékot a népszerűségük, akkor is bőven nyernének, de nem, ők a totális megsemmisítésre törekednek, és így - ahogy tavasszal sem - nem merik felvállalni a szükséges rosszat.

Pedig Orbán annyival  mindenképp jobb helyzetben van Gyurcsánynál, hogy az egészet rákenheti az elődjére, és még csak nem is lenne teljesen alaptalan.

UPDATE

Kövér homályosan fogalmazott, Orbán már tisztábban:

A kormány abban tud megállapodni az önkormányzati vezetőkkel, "hogyan osszuk meg ésszerűbben a feladatokat az önkormányzatok és a központi kormányzat között" - közölte, hozzátéve: készen áll arra, hogy megfontoljon olyan javaslatokat, amelyek szerint a kormány visszavenne néhány olyan feladatot, amely korábban állami volt, s nem önkormányzati. Példaként említette a népegészségügyi ellátást, az állami egészségszolgáltatásokat és az oktatás területét.

Tehát úgy néz ki, hogy Kövér se a kórházak magánosítására gondolt, jogos volt a címben a kérdőjel.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr422330215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Melone (törölt) 2010.09.29. 07:32:04

Orbán tegnap állami kézbe vételről beszélt és nem csak a kórházak, hanem az iskolák kapcsán is.

mondjuk nem figyeltem rendesen, úgyhogy lehet, mégis azt mondta, h osztogatnak... :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 08:38:38

@Walter Melone: Az iskoáknál Kövér is szóba hozta, ezért nem tudom biztosra eldönteni, hogy melyik verzióra gondolt. De a "leépítés" kifejezés nem épp államosításra utal...

bee-lah 2010.09.29. 08:59:05

Szerintem nem hangzott el a magánosítás...
Ahogy én értem, nem kell odaadni a pénzt az önkormányzatoknak, hogy azok "valahogy" működtessenek intézményeket, hanem közvetlenül az állam intézze ezeket...
Ami akár lehet hatékonyabb is, de mindenképpen szembe megy a szubszidiaritás elvével...
Ez csak a kis önkormányzatok összevonását - körzetesítését - készíti elő... amivel még egyet is lehet érteni... láttunk már "kreatív könyvelést" az önkormányzatokban az iskolai/óvodai fejpénzekkel...
B1

Pelso.. 2010.09.29. 09:41:00

Mellé beszéd. Ha állami fenntartásba kerül az eü. és az oktatás, mi lesz jobb? A finanszírozás nem változik. Csak nem abszolút centralizálni akarják a közbeszerzéseket? Érdekes lesz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 09:48:11

Azért nem biztos, hogy rossz ötlet. Az tényleg gáz volt eddig, hogy feladatokat kaptak az önkormányzatok, de megfelelő fedezetet nem. Erre lehet gyógyír.

loláb 2010.09.29. 10:03:38

Aki egy cseppet tájékozottabb, és képes összefüggésében szemlélni a folyamatokat, az tisztában van azzal, hogy Kövér nem a magántőke bevonására gondolt, hanem a központosításra, analóg módon arra, ahogyan a tanárok fizetését is kivennék az önkormányzati fenntartású iskolák költségvetéséből, és ezt az állam fizetné.

Meg kéne látni az összefüggést, és folyamatában látni aaz ehhez kapcsolódó kommunikációt Az önkormányzati finanszírozás rendbetételét a feladatok csökkentésével akarják elérni, erről beszél kb 2009 ősze óta Kósán, Orbánon, Navrasicson keresztül mindenki, aki számít. Tehát szó nincs semmiféle kettős beszédről ebben az ügyben, aki nem képes értelmezni a kormányzati kommunikációt, az magára vessen. Azt hiszem ez nem a fidesz hibája.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.29. 10:08:32

@loláb: tehát minderre volt eddig is pénz, csak a gonosz állam nem fizette ki a zsetont a szegény önkormányzatoknak?

ha a válasz ESETLEG "nem", akkor honnan lesz rá pénz, ha az állam viszi majd ezeket a feladatokat?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 10:10:09

@loláb: Annyi mindenben nem voltak következetesek, miért pont ebben lettek volna? :-) Ráadásul Kövér se segítette az értelmezést tiszta beszéddel.

loláb 2010.09.29. 11:25:19

@idelle:
Mindenféle elosztó rendszernek vannak "veszteségei".
Nem lehet tudni, hogy ezek mekkora részt képviselnek, de a megtakarítás lehetősége benne van az ilyen központosításokban.

@Fedor: Mindenbe mindent bele lehet magyarázni, csak jószándék kell hozzá.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:16:33

@borla: Bocs, de nem vettem észre, hogy jött ide új komment.

1. A cikket köszi, de ezzel is úgy vagyok, mint az Orbán interjúval: Ezekről én tegnap, amikor a posztot írtam, még nem tudhattam. Most már tudok, és mint fentebb látható, be is láttam, hogy rossz következtetést vontam le.

2. Most épp a Megasztárt, de hogy jön ez ide?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:24:39

@loláb: "Mindenbe mindent bele lehet magyarázni"

Mint pl. te a az előző posztnál, hogy szoci simliket akarok Orbánékra kenni? Tudod, völgyhíd ;-)

borla 2010.09.29. 16:03:41

csak ahogy visszanéztem a múlt heti termést, láttam, hogy fanok vagytok

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 16:11:20

@borla: Azért az túlzás. Ha az X-Faktornál lett volna ilyen lehetőség, azt is megragadtuk volna, mint ahogy tavaly már jártam az aRTL-nél is a színfalak mögött:

fedor.blog.hu/2009/12/12/gyarlatogatas_4

És most péntek este is egy tévéfelvétel közönségében fogunk ülni a párommal:

comment.blog.hu/2010/09/28/laar_andras_is_a_comedy_centralhoz_igazol

DeMarco 2010.09.29. 19:51:14

@Fedor: A miniviharom miatt nem értem rá eddig, de anélkül, hogy beleszóltam volna, látom ismét sikerült magadat csőbe húzni az elhamarkodott ítéleteddel és a csőlátásoddal.

Lolábbal értek egyet teljesen, ezért nem is ismétlem meg amit írt...

Egyébiránt a viharom sikert ért el, a sötét és világos oldal együtt lépett fel, ami igen-igen ritka felénk és nem volt könnyű összehozni...

borla 2010.09.30. 08:27:31

Mindig is irigyeltem azokat az embereket, akik szeretnek igényesen szórakozni, és még áldozni is tudnak rá.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.30. 08:29:59

@DeMarco: "látom ismét sikerült magadat csőbe húzni az elhamarkodott ítéleteddel és a csőlátásoddal"

Néha becsúszik, de azért ismét az túlzás. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy a majd' 400 posztban hányszor tévedtem ekkorát, sőt, még az az egy kéz is sok. A csőlátást meg visszautasítom, tőled meg ráadásul külön viccesnek hangzik.

"Egyébiránt a viharom sikert ért el"

Ezt azért kifejthetnéd, mert kiváncsivá tettél. Mondjuk e-mail-ben, mert gondolom nem szánod a nagy nyilvánosságnak. Vagy ha mostanában a bűnös fővárosban van dolgod, akkor akár össze is futhatnánk, úgyis gondoltam már rá, hogy ennyi vita után akár face to face is megismerkedhetnénk :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.30. 08:38:33

@borla: Azokat én is, de ezeket a jegyeket speciel nyertem :-) De ha jól sejtem, iróniát hallok ki a hangodból. Persze nem csak ilyenekre járunk, hanem színházba is, meg moziba, vagy pl. néha szervezünk egy-egy múzeumos hétvégét:

fedor.blog.hu/2009/09/07/piss_parlament_piss_christ_kosa_lajos

Vagy elmegyünk egy fesztiválra:

fedor.blog.hu/2010/08/12/ordogkatlan_fotoalbum

Kulturális mindenevők vagyunk, na :-)

DeMarco 2010.09.30. 12:36:17

@Fedor: "Vagy ha mostanában a bűnös fővárosban van dolgod, akkor akár össze is futhatnánk, úgyis gondoltam már rá, hogy ennyi vita után akár face to face is megismerkedhetnénk :-)"

Írtam egy jó hosszú szöveget, de kitöröltem. Maradjunk annyiban, hogy ha arrafelé járok, megbeszéljük. Csak vedd figyelembe, hogy elég ritkán járok Pesten.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0