Orbán megismétli Gyurcsány hibáját?
2011. május 18. írta: Fedor

Orbán megismétli Gyurcsány hibáját?

Örvendetes, hogy a kormány a világ megregulázása helyett elkezdett végre dolgozni is, és végre felvállalja azt, hogy olyan döntéseket hozzon, amelyek nem feltétlenül népszerűek, de nagyon úgy néz ki, hogy Orbán pontosan abba a folyóba lép bele, mint az épp a vádlottság és a vele együtt járó mártírság felé haladó elődje. Az irányok sokszor jók, de az eszközök erősen vitathatóak (arról nem is beszélve, hogy nem egyszer homlokegyenest szembemennek azzal, amikről korábban beszéltek, de ez legyen az ő bajuk).

Új könyvében Lengyel László egész jól összefoglalta a gazdasági változások szemszögéből a rendszerváltás óta eltelt időszakot. Hát én ezt a pár bekezdést most bedobnám vitaindítónak:

1990. Antall József hat hónapot vesztegetett el kormányzása elején. Kupa Mihálynak két hónapja volt, hogy hiteles és kormányképes gazdaságpolitikai programot készítsen. Felhasználhatta ehhez a Pénzügykutatóban és a Pénzügyminisztériumban megszerzett tudását, tapasztalatait és kapcsolatait. Elődjének, Rabár Ferencnek az elkészített tervezeteit. A Pénzügyminisztérium apparátusának közigazgatási operatív ismereteit. Összehangolhatta a program egyes pontjait Surányi Györggyel, a jegybank elnökével és az MNB szakmai segítségével. Együttműködhetett a valutaalap szakértőivel. Összpontosíthatta az erőket. A Kupa-program határidőre elkészült. A magyar mikrogazdasági stabilizáció sikeres volt.

1994–95. Horn Gyula nyolc hónapig húzta-halasztotta az időt. Bokros Lajosnak három hete volt, hogy csomagot készítsen. Használhatta a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanultakat, a Pénzügykutatóban, az MNB-ben és egy kereskedelmi banknál felhalmozott tudását. Elődje, Békesi László elbukott javaslatait. Egyesíthette kivételes akarat- és összegző erejét Surányi György módszeres elemzőkészségével, kormányzati tapasztalataival. Merészséget és lendületet párosított tudással. Igaz, nem hallgatott az apparátusokra, nem egyeztetett a gazdasági és társadalmi szereplőkkel, nem törődött a jogállami korlátokkal. Nem zavarta, ha szembe kellett szállnia az IMF ortodoxiájával. A gazdasági ésszerűséget fölé helyezte a demokráciának. De szükséghelyzetben heterodox programja nemcsak kimentette az országot, hanem megteremtette a makrogazdasági stabilizációt, a fenntartható növekedés alapját.

1998. Orbán Viktor három hónapig nem tudta, hogy hol van. Majd jött az orosz válság, és megértette, hogy a gazdaságot hozzáértőkre kell hagynia. A „három tenor” – Járai Zsigmond pénzügyminiszter, Chikán Attila gazdasági miniszter és Surányi György jegybankelnök – nem hagyta letéríteni az országot az 1996 óta egyensúlyi növekedési pályáról. Finoman összehangolták a költségvetési és a jövedelempolitikát a monetáris politikával. Építették, és nem rombolták a gazdaság központi intézményeit. Ezzel 2001-ig biztosították Magyarország zavartalan gazdasági fejlődését.

2001 és 2011 között elveszítettünk egy évtizedet. Orbán Viktor, majd Medgyessy Péter már nemcsak halogattak, időt vesztegettek, de népszerűségre kacsingató intézkedéseikkel felélték és elapasztották a forrásokat. Gyurcsány Ferenc tizennyolc hónapig nem tett semmit. A fenntartható pályáról lelökött, eladósodó ország gazdasági javai mellett eltékozolta, felélte szellemi javait is. „Senki sem költhet többet, mint amennyije van – írja Friedrich Nietzsche. – Ha az ember kiköltekezik a hatalomban, a politikában, tudományban, katonai érdekeltségekben – akkor az értelem, az akarat, az önmeghaladás mennyiségét, ami maga az ember, erre az oldalra adja ki, így az hiányozni fog a másik oldalon.” Hiányzott, hiányzik a másik oldalon, az emberség, az önállóság, a szellemi újítás oldalán. Nem akadt senki, aki stabilizálni tudta volna a helyzetet.

2009. Gyurcsány Ferenc improvizáló és rángató gazdaságpolitikája után Bajnai Gordonnak három hete volt, hogy stabilizációs programot készítsen és keresztülvigyen. Segítségére lehetett vállalati ismerete és rövid közigazgatási kapcsolata. De ennél fontosabb, hogy rendelkezésére álltak a Reformszövetség, a McKinsey szakmai anyagai. Együttműködhetett a jegybankkal. Tárgyalhatott az Európai Unió és a valutaalap szakértőivel. Megcsinálta, beterjesztette, elfogadták. Átmenetileg helyreállította Magyarország és kormányának hitelességét, és stabilizálta az országot a válság közepén.

2010–2011. Orbán Viktor álomvilágban élt kilenc hónapig. Majd valahol valakik elkészítettek és a kormány közreadott három eltérő vázlatot, a Széll Kálmán tervet, illetve a konvergenciaprogram magyar és angol változatát. E vázlatok vaktérképén annyi már látható, hogy nem Keletet, hanem Nyugatot célozták meg a készítők. Élhettek volna a nyolcvanas években felhalmozott közgazdasági tudással és az előző stabilizációs programok tapasztalataival. Nem tették. Párbeszédbe kezdhettek volna a közgazdasági szakmával. Nem tették. Megfizethettek volna egy vagy több nemzetközi szakértő intézményt, amely a stabilizációs csomagokra szakosodott. Nem tették. Felhasználhatták volna az elmúlt három hónapban a közigazgatók tudását, modellezési, háttérszámítási, operatív végrehajtási képességeit. Nem tették. Együttműködhettek volna a „visszahívott” valutaalappal. Nem tették. Egyeztethettek, sőt, kiegyezhettek volna gazdasági és társadalmi szereplőkkel. Nem tették.

Most megismétlik rosszabbul és erőszakosabban Gyurcsány 2006-os és 2007-es „reggel ezt találtam ki, délben az ellenkezőjét, este a mit is találtam ki” népboldogító és népfenyegető politikáját. Megint van egy miniszterelnökünk, aki napóleoni pózban Magyarország térképe előtt áll, és személyesen zár be iskolákat, húz ki kórházi ágyakat, vet ki adókat, nevel a helyes életmódra. Bejelentenek és kijelentenek. Mindenki retteg és dühös, pedig még nem történt semmi. De történhet.

Az újdonság, hogy valamennyi intézményt összeroppantják, működésképtelenné teszik. Az újdonság, hogy minden képzettség és tudás nélkül, merészen operálnak. Az újdonság, hogy rideg következetességgel nyomorítják meg a gyengébbet, a nyomorultabbat. Az újdonság, hogy nem volt még ennek az országnak ennyire tudatlan, szellemileg tompa vezetése. A tanár legyint: nem elég, hogy rossz szándékú, de még ostoba is. Hiába minden segítő kérdés. De legalább egy értelmes mondatot... Nem megy. Nem megy.

Nem megy?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr742913439

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rokkant érdekes történet 2011.05.19. 15:19:14

Olyan ez a balsailázár féle játék az nyuggeralkotmány módosításával, mintha az Alekosz meg a Totya pöttyös gumilabdával egyérintőzne valamelyik pesti gangos ház hátsó udvari falánál, és mondjuk az a szatyorszájú szilikonpi... izé... lány drukkolna neki...

Trackback: Kétharmados karantén 2011.05.19. 02:51:25

p { margin-bottom: 0.21cm; A cím értelmetlennek tűnhet. Adott egy párt(szövetség), amely a Parlamentben kétharmaddal rendelkezik. Óriási fölhatalmazást kapott, akár új alkotmányt is konstruálhat (meg is teszi), akár az egész közjogi rendszert átszabhat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.18. 12:22:31

Áhh Lengyel László! A legendás Inverz-Kasszandra!

Még kb 3 éve írta valaki a Mandineren(, asszem Lovastól vette), hogy Lengyel az, akinek valami csodálatos módon a sohasem jönnek be a jóslatai.

Azóta figyelem a Mestert, és igaz. Valahogy mindig mellétrafél.

Ez most ad hominemnek tűnik, de ha valaki ennyire nem tud jósolni, azt azt jelenti nem érti/félreérti a helyzetet...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.18. 12:26:53

@TaTa86.: Valahogy sejtettem, hogy ez lesz az első hozzászólásban...

Az írásban nem jóslatok vannak, hanem megállapítások a múltról és a jelenről, szóval szerintem a szerző személye helyett inkább érdemes lenne ezekre koncentrálni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.18. 12:34:29

@TaTa86.: Egyébként jól hangzik, hogy ő a fordított Cassandra, de szerintem semmivel se tévedett többet, mint bármelyik más politológus (biztos volt, amit rosszul jósolt meg, de én speciel egyre sem emlékszem), szóval ezen nem érdemes lovagolni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.18. 13:21:38

@Fedor: Már írtam, ha valaki nem tud jósolni, az azt jelenti, hogy nem érti a jelent és a múltat.

Ha értené, tudná miből mi következik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.18. 13:27:10

@TaTa86.: Én meg írtam, hogy semmivel se rosszabb jós, mint bárki más azok közül, akik politikával foglalkoznak :-) Én speciel ezzel a helyzetértékelésével egyetértek (ezért is idéztem), de sokan mások is hasonló következtetésre jutottak, hogy ne menjek messzebb, itt van a Véleményvezér blog, amelynek azóta olvastam a legfrissebb írását:

velemenyvezer.blog.hu/2011/05/18/fidesz_mi_lesz_ha_eltunik_a_nepszeruseg

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.18. 13:56:39

@Fedor: Én meg most lusta vagyok elolvasni, mit írt. :)

loláb 2011.05.18. 14:01:09

@Fedor:
"Az írásban nem jóslatok vannak, hanem megállapítások a múltról és a jelenről"

Semmi új dolog nincs az írásban, amire érdemes lenne reagálni.
Tudjuk, hogy szerintetek Bajnai 3 hét alatt a "semmiből" olyan kurva jó programot csinált, hogy kihúzta a szarból az országot (elfelejtve persze, hogy előtte 3 évig gazdasági minszter volt, ő azért a semmiből jött, és a kisujjából szopta ki a programot) , ezzel szemben Orbán 1 évig semmit nem csinált, csak a száját jártatta, de közben tönretette a demokráciát, pártkatonákat nevezett ki mindenhova, építette a diktatúráját, stb...

Azt hiszem már minden egyes megállapítást többször túltárgyaltunk, ezeknek az igazságtartalma nem lesz attól nagyobb, hogy a 90-es, meg 94-es kormányalakításokkal kapcsolatos összefoglalásokkal támogatják meg őket.

Teljesen értelmetlen újra, meg újra feltennem azokat a soha meg nem válaszolt kérdéseket, hogy:
-Szerinted, ha Bajnai olyan jó volt, akkor miért készített olyan költségvetést amiben vizitdíjjal, meg a gazdasági növekedés ad-hoc módosításával tüntették el a lukakat?
-Vajon mennyiben különbözik a Bajnai kormány egyetlen emlékezetes "gazdasági reformja", az ingatlanadó bevezetése attól, hogy Orbánék válságadók kivetésével akartak mozgásteremteni maguknak?
-Vajon ugyanaz-e a gyógyszertámogatási rendszer átalakítása (amit Orbánék vezetnek be), meg a gyógyszerkassza költségvetési törvénybe foglalt 20%-os csökkentése (amit Bajnai vezetett be, és aminek köszönhetően 2009 szeptemberére kiürült a gyógyszerkassza, és bele kellet nyomni valami 40 milliárdot, hogy elég legyen év végéig)?
Ezekre, meg a hasonló, általam sokszor feltett kérdésekre kellene válaszolnod, neked, vagy Lengyellacinak. Persze ezek a válaszok Bajnai seggéből sosem fognak megszületni, ahhoz objektíven kellene mérlegelni az ő tevékenységét is, és nem csak az ostobaságokat ismételgetni...

Butaság összemérni akármelyik kormánynak a tevékenységét a mostanival, több okból is:

Egyrészt, Orbánék ciklusa még 3 évig tart, tehát majd 2014-ben kell mérleget vonni, addig értelmetlen.

Másrészt Orbánéknak van lehetőségük, hogy bármit átalakítsanak annak érdekében, hogy a szükséges reformokból kihozzák a maximumot, és szemmel láthatólag mernek is élni ezzel a lehetőséggel.
Hogy még nem születtek meg a politikai döntések bizonyos ügyekben, az a politikai döntések természetéből adódik, (amivel, veled ellentétben Lengyel tökéletesen tisztában van, ennek ellenére mégis nyomatja azokat a faszságokat, hogy "eltelt egy év, és nem csináltak semmit").
Az is természetes, hogy egy kétharmados kormány nem használja fel a döntéseihez azokat az anyagokat (maximum merít belőlük), amiket a feles többséggel sem rendelkező elődeik alkottak meg. Mert azok az anyagok az ő eszköztárukhoz, lehetőségeikhez készülnek, és emiatt általában nem az abszolút optimális megoldást tartalmazzák, hanem azt, amit az előd a saját eszközeivel, többségével átvihetőnek gondolt. És akkor még arról nem is beszéltünk, amikor elvi egyet nem értés van a kormányok között a döntési iránnyal kapcsolatban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.18. 14:07:29

@loláb: "Orbánék ciklusa még 3 évig tart, tehát majd 2014-ben kell mérleget vonni, addig értelmetlen"

Ez valahogy nem volt érv, amikor folyamatosan kapta Gyurcsány a kritikákat 2006-ban és 2007-ben :-) Az eddigi tevékenységükről és a nyilvánosságra került terveikről miért ne lehetne véleményt mondani?

loláb 2011.05.18. 14:14:09

@Fedor:

Nem emlékszem arra, hogy Gyurcsányt azzal bántották volna, hogy "semmit nem csinál, pedig eltelt x hónap".

Azzal igen, hogy Öszöd után neki semmiféle kormányzáshoz, vagy, a kampányígéreteivel gyökeresen ellentétes döntések meghozatalához nem volt legitimációja, de éppen azért, mert az következmények nélkül maradt, senki nem vethet semmit a fidesz szemére.

Másrészt pedig, vélemyént természetesen mindenkinek joga van alkotni, csak ezt szakértői elemzésnek, vagy értékelésnek beállítani enyhén túlzás...

Persze Lengyellaci sosem volt szakértő, elfogulatlan pedig pláne nem, ezek után a te dolgod, hogy szakértőként, vagy elfogulatlan értékelésként fogadod-e el a véleméynét, vagy úgy kezeled, ahogyan azt mondjuk a Bayer Zsolt publikkal szoktad tenni.
Mert VALÓJÁBAN semmi különbség nincsen köztük.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.18. 14:40:50

@loláb: "Nem emlékszem arra, hogy Gyurcsányt azzal bántották volna, hogy "semmit nem csinál, pedig eltelt x hónap"."

Már csak az a kérdés, hogy ki állított ilyet? Fuss neki még egyszer, hogy mire is reagáltam, és mit. Biztos félreértetted, mert azt fel sem merem tételezni, hogy csúsztatsz. Vagy csak naív vagyok? :-)

"ezek után a te dolgod, hogy szakértőként, vagy elfogulatlan értékelésként fogadod-e el a véleméynét"

Azt sehol sem állítottam, hogy elfogulatlan (annyiban egyébként talán igen, hogy eddig minden kormányfő megkapta tőle a magáét, nem is szeretik igazán egyik oldalon se). De hogy ne lenne szakértő az, aki az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetének egyetemi docense, a közgazdaság-tudomány kandidátusa és a Pénzügykutató Zrt. Vezetője...

De persze te az mondod, hogy nem az, és akkor az biztos úgy is van. "Mert általában úgy van" :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.18. 15:47:33

@loláb: Egyébként jobban utánagondolva, de, bántották azzal Gyurcsányt, hogy "semmit nem csinál, pedig eltelt x hónap", ráadásul jogosan, csak nem 2006-ra, hanem 2004-2005-re vonatkozóan.

loláb 2011.05.18. 17:54:52

@Fedor:
"Már csak az a kérdés, hogy ki állított ilyet?"
Vagy én vagyok tökhülye az internetes kommunikációhoz, vagy te csúsztatsz (már megint).

Kiragadtál egy idézetet, (amiben én arra utalok, hogy Orbánék ciklusa még nem érv véget, ennélfogva mindenfajta összemérés a befejezett kormányzati ciklusokkal, az természetéből kifolyólag tévedés), és erre írod, hogy bezzeg amikor gyurcsányt támadták az eredményei miatt, akkor senki nem mondta, hogy nincs még vége a ciklusának.

Nem-e azt jelenti az idézőjeled használata, hogy kizárólag az idézett mondatra reagálsz, nem pedig a hozzászólás többi részére? (Amelyekre most SEM reagálsz, persze ez nem fog megakadályozni abban, hogy egy hét, vagy egy hónap múlva hozzáfűzz egy "Bajnai volt az Isten" értelmű megjegyzést valamelyik kommentemhez, de ez mellékszál)

"annyiban egyébként talán igen, hogy eddig minden kormányfő megkapta tőle a magáét, nem is szeretik igazán egyik oldalon se"
Ki jobban, ki kevésbé... És általában ebben a kettős mércében nem az oibjektív teljesítmények vezették.

"De hogy ne lenne szakértő az, aki az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetének egyetemi docense, a közgazdaság-tudomány kandidátusa és a Pénzügykutató Zrt. Vezetője..."

Érdekes, Mellár Tamás, vagy Stumpf, (igazából akármelyik, a fidesz által kinevezett vezető) egy hasonló címlistával "Orbán meghosszabbított keze", "pártkatona", vagy a legnagyobb jóindulat esetén "politikai kinevezett" lehet, szóval szerintem ti ne nagyon kérjetek rajtunk számon semmiféle elismerést...
Különben pedig a nem szakértőséget a legendásan téves, "tollba mondott" értékelései támasztják alá, valahogy úgy képzelem Lengyel elemzéseinek elkészülését, ahogyan Debreczeni könyvet ír.

"ráadásul jogosan, csak nem 2006-ra, hanem 2004-2005-re vonatkozóan."

Az az aprócska tény ne zavarja meg a tisztánlátásodat, hogy 2004-5 vonatkozására MAGA ISMERTE EL, hogy nem csinált semmit két évig...
2006 után viszont már messze nem az volt a fő kritika ellene, hogy mennyi időt elvesztegetett. Utólag, 2010-ből visszatekintve persze ez a vád is érvényes rájuk, de akkoriban hangsúlyosan ez nem jelent meg sehol.

És akkor, ami a másik posztodban született:

"Erre mondtam, hogy a kivitelezéssel volt gond, nem a tervekkel. A szocik gyávaságukban elkúrtak egy jó alapötletet."
Akkor maximum az alapötlet volt működőképes, nem a tervek. A tervek nekem nem a kormányelőterjesztés legelső, legnyersebb verzióját jelenti, és a kormányhatározat nem a végrehajtás része, hanem az én értelmezésemben terv az, amit a kormány elfogad, mint elvi döntést.
Aztán, hogy ezt az elvi döntést hogyan ültetik át a gyakorlatba, az már a végrehajtás része, szerencsére a gyurcsány kormány egészségbiztosítási terve soha nem jutott el ilyen szakaszba.
(Ha te akarsz építeni egy házat, és legelőször azt mondod, hogy legyen rajta ajtó, ablak, ahogy kell. Majd a feleséged, azzal indokolván, hogy az ajtón be tudnak jönni a betörők, a tervezővel kihúzatja az ajtót, akkor a tervet basszátok el, vagy a kivitelezést?)

"Reméljük, hogy így is marad. Mármint, hogy a cáfolat lesz érvényben továbbra is."
Remélem én is. Ahogyan azt is remélem, hogy egyébként a 16 darab egyetem, mint felső szám is megmarad, az tény viszont, hogy nem éppen a Corvinus-t kellene feldarabolni, hanem van ott másik, a tervek szerint megmaradó egyetem, ami erre jobban rászolgál. (Bár a kertészeti kart simán hozzácsatolhatnák a gödöllői egyetemhez...)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.18. 18:31:48

@loláb: "Nem-e azt jelenti az idézőjeled használata, hogy kizárólag az idézett mondatra reagálsz, nem pedig a hozzászólás többi részére? "

De, pont azt, épp ezért nem értem, mire akarsz kilyukadni...

"Érdekes, Mellár Tamás, vagy Stumpf, (igazából akármelyik, a fidesz által kinevezett vezető) egy hasonló címlistával "Orbán meghosszabbított keze", "pártkatona", vagy a legnagyobb jóindulat esetén "politikai kinevezett" lehet"

Ez természetesen nem igaz, mert akinek van szakértelme, azt nem nagyon vonta kétségbe senki (pl. Mellár, de rengeteg olyan kinevezett is van, akibe senki se kötött bele csak azért, mert a Fidesz rakta a helyére), akinek meg valóban hiányosságai vannak és/vagy korábban politikus volt (pl. Stumpf, vagy Domonkos), az meg jogosan kapja a kritikát.

"Az az aprócska tény ne zavarja meg a tisztánlátásodat, hogy 2004-5 vonatkozására MAGA ISMERTE EL, hogy nem csinált semmit két évig."

És ez mennyiben mond ellen annak, amit írtam?

"az én értelmezésemben terv az, amit a kormány elfogad, mint elvi döntést"

Akkor máshogy definiáljuk a terv fogalmát. Ugyan egy kicsit szőrszálhasogatásnak érzem ezt a részedről, de azért ezen nem veszünk össze :-)

"szerencsére a gyurcsány kormány egészségbiztosítási terve soha nem jutott el ilyen szakaszba."

Hát a végső verzióról én is ezt gondolom. Mint ahogy az egyetemek témájában is egyet értünk.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.05.18. 18:56:16

@Fedor: Tavaly még az volt a direktíva, hogy várjuk meg az egy évet és utána mondjunk kritikát...
2012-től meg úgy sem lesz az Orbán kormánynak legitimációja :-P

loláb 2011.05.18. 19:50:17

@Fedor:
"Ez természetesen nem igaz, mert akinek van szakértelme, azt nem nagyon vonta kétségbe senki (pl. Mellár.."

Már hogyne vontátok volna kétségbe, már a kinevezésekor is megkapta a magáét, de utána, Medgyessy alatt nem véletlenül mondatták le azok, akik most pártkatonák beültetéséről hadoválnak.
És ugye ott volt még Szász Károly is, akinek a szakmai hozzáértése szintén nem lehet kétséges, és akit szintén jogellenesen mondattak le.

"de rengeteg olyan kinevezett is van, akibe senki se kötött bele csak azért, mert a Fidesz rakta a helyére"
Na, hát mondjál már ilyeneket! Én nem tudok olyan fajsúlyos, országos vezetőről, akinek a kapcsán nem hangzott el az, hogy "orbánék egyeduralmát építeni2 került a pozíciójába, tök mindegy, hogy a GVH elnökéről, vagy alkotmánybíróról van szó.
Persze lehet, hogy a legutolsó osztályvezető-helyettes kinevezése kapcsán SZEMÉLYESEN nem támadják őket, de általában véve a személycseréket igen.

"akinek meg valóban hiányosságai vannak és/vagy korábban politikus volt (pl. Stumpf, vagy Domonkos), az meg jogosan kapja a kritikát."
Sem Stumpf, de főleg Domonkos, a kinevezése óta semmivel nem szolgált erre rá. Meg kell nézni Stumpf alkotmánybírói ténykedését, vagy éppen a Domonkos vezette ÁSZ megállapításait, és utána mond ki azt, hogy az AB-ben Stumpf a fidesz érdekeit képviseli, vagy az ÁSZ élén Domonkos elnézőbb lenne a kormánypárti vezetésű közcégekkel, települések által elkövetett jogszabálysértések kapcsán.

"És ez mennyiben mond ellen annak, amit írtam?"
2004-5 vonatkozásában nem VÁDOLTA senki Gyurcsányt tököléssel (akkor, azaz a kormányzás folyamatában), hanem csak később olvasták azt a fejére, amit ő maga ismert be (persze nem nyíltan, annyira nem volt tökös...)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.18. 20:26:00

@loláb: Mégegyszer: a szakértelmüket nem vonta kétségbe senki pl. Mellárnak, csak a pártkötődését:

"A politikával szembeni távolságtartást olyan valaki - Mellár Tamás - elnöki kinevezésével garantálni, aki az Antall-kormány tanácsadója volt, pár héttel kinevezése előtt pedig még az Orbán pártjával közös jelölteket állító MDF választmányi tagjaként harcolt a jobboldal győzelméért, enyhén szólva sajátos megoldás. "

hvg.hu/velemeny/20050915plt7

Persze az igaz, hogy nem volt elegáns a szocik általi kirúgása. Mint ahogy nem volta az az elődjének Fidesz általi kirúgása sem.

Domonkos meg Stumpf pártkatona, szakmai gyakorlat, sőt, Stumpf megfellő végzettség nélkül lett az, ami (Az, hogy Domonkos kormánypárti képviselőként lett egy elvileg kormányt ellenőrző független intézmény vezetője, kész röhej). Az lehet, hogy igyekeznek felnőni a feladathoz, de ettől még a kinevezésük körülményei nem lesznek elfogadhatóbbak.

"2004-5 vonatkozásában nem VÁDOLTA senki Gyurcsányt tököléssel (akkor, azaz a kormányzás folyamatában)"

Ó, dehogynem. A 100 lépésről sokszor leírták, hogy időhúzás, még egy karikatúra is rémlik, hogy a lépések körbe-körbe mennek:

"...a program a jóléti rendszerek és az államháztartás 1998 óta halogatott átfogó reformja helyett született meg.
Az adóterhek – mégoly üdvözlendő – csökkentése nem helyettesíti az átgondolt adóreformot; a háziorvosi ellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztése pedig legföljebb a napjainkra elodázhatatlanná váló egészségügyi reform (nyilván szükséges) kiegészítője lehet. Így azzal együtt, hogy elismerjük: a 100 lépés bizonyos elemei magukban hordozzák egy gazdaság- és társadalompolitikai fordulat ígéretét, meg kell állapítanunk: a 2002-ben hatalomra került MSZP–SZDSZ-kormány – a számtalan zökkenővel, de végül lezajlott oktatási reformot, az egyelőre a sorkötelezettség eltörlésére szorítkozó haderőreformot, valamint a családtámogatási rendszer 100 lépéssel összefüggő módosítását leszámítva – nem hajtott végre olyan változtatásokat, amelyekhez a következő kabinetnek – legyen az bármilyen színű – viszonyulnia kellene."

beszelo.c3.hu/cikkek/hazai-palyakon

"Andor László: A 2004-es év kudarcának valószínűleg az a fel- és beismerés számít, hogy ebben a kormányzati ciklusban reformértékűnek számító, illetőleg korábban ilyennek elgondolt változás már nem fog történni az államháztartás valamely alrendszerében. (...) A Gyurcsány-kormány viszont megalakulásakor felmérte a 2006-os választásokig hátra levő húsz hónap lehetőségeit, és az esetleges konfliktusokat elkerülendő inkább reformelemeket iktatott programjába."

www.mno.hu/portal/printable?contentID=258561&sourceType=MNO

"Hírlik, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elégedetlen a gazdasági szereplők és más szakemberek közreműködésével gründolt fórumok ténykedésével, mivel az eddig elővezetetteknél radikálisabb, érdemibb korrekciókat feltételező ötletekkel szembesülne szívesen. Amelyeket viszont legkorábban 2006-ban, még inkább 2007-2008-ban valósítana meg. Éppenséggel akkor, amikor már nem biztos, hogy módjában lesz reformokkal bíbelődni. "

www.vg.hu/velemeny/reformkampany-82008

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.05.18. 21:04:55

@TaTa86.: Én is figyelem Lengylet és elképesztő módon bejön.

Keressük már vissza azt a cikket, amikor előre borítékolta, asszem a választások előtti héten, hogy az orbáni IMF meg Világbank demagógiát hogyan fogja képen vágni a valóság.

Persze azon nem csodálkozom, hogy bizonyos körök rendre eltekintenek a tényektől és ilyen ráolvasásos wo-do varázslatokkal operálnak.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.05.18. 21:21:51

Megvan:

nol.hu/velemeny/20100206-partraszallas_utan

erre varrjon gombot, aki Lengyel Laci jóstehetségében kételkedik.

Mellesleg a politológus nem boszorka hanem tudós.

Az a dolga, hogy megmondja az embereknek, hogy mi az ára annak, hogy ha az adott alternatíva felé toljuk a valóságot.

Lengyel Laci ezt mintaértékűen teszi.

Ha kérik, ha nem.

Szerencsétlenségére eljött az a kor, amikor se a kormányok se a közbeszéd egyéb szereplői nem igénylik a tudósok véleményét.

Ez egy okosságellenes korszak.

reszvetelidemokracia.blog.hu/2011/05/02/melyik_tarsadalomkepet_koveti_orban

raindog [írástudatlan nyikhaj tenorista] 2011.05.18. 21:23:30

f i de sz : f.asiszta i.degbajosok de.struktív (bűn)sz.ervezete
remélem a vezérkaruk börtönben végzi, a frakciótagok vagyonát pedig elkobozza az állam a magánnyugdíj-megtakarításaink pótlására

DeMarco 2011.05.18. 21:55:03

Úgy látszik csak nekem nem ismerős a fószer, de ezek után nem is lettem kíváncsi rá, elég volt beleolvasni az idézetekbe, hogy be tudjam lőni a rendszerben az elhelyezkedését...

A kutya ugat, a karaván halad.

Több olyan gazdasági döntés van asztalon, vagy már előkészítési, kivitelezési fázisban ami jelentős minőségi javulást hoz felénk.
Egyre optimistább és felszabadultabb vagyok, csak bíztatni tudom a Fideszt, hogy még, még, nem megállni, nem megtorpanni, spórolni, megtakarítani, növekedési pályára állni.

A múltkor létrehozták a számlát ahová lehet befizetni az államadósságba. Az adó 1%-át ide is át lehetne utalni, mint egy alapítványba, ezt találtam ki... inkább ebbe tenném.

loláb 2011.05.19. 11:29:33

@Fedor: "Mégegyszer: a szakértelmüket nem vonta kétségbe senki pl. Mellárnak, csak a pártkötődését"

Mellárnak a kinevezésekor a szakértelmét is kétsgébe vonták, ez is volt az indok a leváltása mögött.

"...Domonkos meg Stumpf pártkatona, szakmai gyakorlat..."

Hagyjuk már ezt a marhaságot. Milyen szakmai gyakorlat szükséges egy alkotmáánybírónak, vagy egy ász elnöknek? Mielőtt valaki ezeket a pozíciókat elfoglalja, senkinek nincs szakmai gyakorlata, tehát elvileg senki sem megfelelő ezekre a tisztségekre.

Még az AB esetén el is fogadom, hogy de facto Stumpf nem volt ügyész, bíró, vagy egyéb, kifejezetten jogi területen dolgozó, (mindazonáltal Stumpf a jobboldal egyik legnagyobb koponyája, akinek a jogi, és politológiai szakértelme vitathatatlan, függetlenül attól, hogy dolgozott-e jogászként, vagy sem), de az ÁSZ elnökkel kapcsolatban semmiféle kritika nem jogos: ő megfelel a törvény betüjének, és ÁSZ elnökként elsősroban VEZETŐ, nem pedig számvevő, azaz semmiféle speciális szakmai gyakorlatra nincsen szüksége, hanem kizárólag a közigazgtaási vezetői tapasztalatát kell használnia a jelenlegi munkakörében.
Ahhoz pedig ért, hiszen több mint 12 éve tölt be különféle vezetői posztokat a közigazgatásban.

"Az, hogy Domonkos kormánypárti képviselőként lett egy elvileg kormányt ellenőrző független intézmény vezetője, kész röhej"
Az ÁSZ nem a kormányt ellenörző szervezet, hanem a parlament alá rendelt, legfelsőbb ellenörzési szerv, ami a kormányt IS ellenőrzi, és a parlamentnek felel.

"Az lehet, hogy igyekeznek felnőni a feladathoz, de ettől még a kinevezésük körülményei nem lesznek elfogadhatóbbak"
De, azok lesznek, mintahogy eddig minden egyes vezetőt utólag az alapján értékelünk, hogy milyen teljesítményt nyújtott azon a poszton, ahova a politika elegáns, vagy kevésbé elegáns módon betette.

A beszélős cikked semmiben nem mond ellent annak, amit állítottam: nem ez volt a fősodra a Gyurcsány kritikáknak.
A 2006-os választásokig maximum valami halk kisebbség kritizálta Gyurcsányt azzal, hogy tököl, nem volt olyan mértékű ellenzéki össztűz alatt, mint a jelenlegi kabinet.
Ami pedig, ellentétben az előzökkel, már eddig is igen komoly átalakításokat csinált (adórendszer, családtámogatási rendszer), és ezek IS benne voltak abban az 10 legfontosabb reformban, amiről itt 10-12 éve szó van.
És az is nyilvánvaló, hogy a többi, jelenleg valóban még csak tervezés, egyeztetés alatt lévő reformjuk is a jó irányból közelíti meg a problémákat (szociális rendszer, egészségügy, közoktatás, önkormányzat), csak ezek lényegesen több érdeket sértő átalakítások, ezeknek több idő kell az egyeztetésére. De pillanatnyilag ez történik, és olyan mértékben, hogy az komolyan árt a fidesz népszerűségének, hiszen a különféle rendszerátalakítások vesztesei most egyszerre, kocentráltan zúdítják a dühüket a kabinetre.
Viszont éppen ezért tököléssel, meg idő vesztegetéssel vádolni őket az egyrészt ostobaság, a politikai döntéshozatal folyamatának nem ismerése, másrészről viszont nettó, célzott rosszindulat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.19. 14:06:10

@loláb: Azért aztnagyon bírom benned, hogy tökéletesen érdektelen mellékszálakon mennyit tudsz rugózni :-) Kit érdkeel, hogy mennyire volt jelentős a Gyurcsányt érő kritikáknak az a része 2006 előtt, hogy tököl -e? Mondtam én, hogy ez volt a fővonulat? Meg ez a precizitás álcája mögé rejtett kötekedés... Ha én azt mondom az ÁSZ-ra, hogy kormányt ellenőrző szerv, akkor letromfolsz, hogy nem, mert kormányt IS ellenőrző szerv. Tényleg, hatalmas a különbség :-)

Szórakoztató vagy néha. De csak néha.

loláb 2011.05.19. 14:34:10

@Fedor:

Mit csináljak, olyan profin csinálod, hogy máshogy nem lehet. Kettőnk közül te vagy az, aki idézgetsz, ahelyett, hogy a véleményedet írnád le, és legfeljebb oda teszel valamilyen így is-úgy is érthető megjegyzést, (tanulságos, érdemes elgondolkozni rajta, vagy most éppen: "Nem megy?")

Aztán ha valaki butaságon kap, akkor rendszeresen védekezel azzal, hogy de hát te semmi olyasmit nem mondtál...

"Kit érdkeel, hogy mennyire volt jelentős a Gyurcsányt érő kritikáknak az a része 2006 előtt, hogy tököl-e?"
Az egész vita onnan idnult, hogy a mostani kormány elleni egyik fő kritika éppen a tökölésük, és amikor erre azt mondom, hogy várjuk ki a végét, akkor megjegyzed a szokásos, (számomra megmagyarázhatatlan) sértettséggel a sorok között, hogy "bezzeg Gyurcsánynál nem volt türelem".
Mivel azonban akkor türelmetlenség nem volt (nem állítom, hogy senkinek, soha, de azt igen, hogy a vele kapcsolatos kritikáknak ez nem volt lényeges része, azaz gyakorlatilag értelmezhetetlen mértékű politikai hátrányt okozott nekik, nem úgy, mint a mostani a fidesznek), ezért teljesen értelmetlen dolog "kettős mércét" emlegetni, hiszen ebben az esetben ilyenről szó sincs (legalábbis a jobboldalon).

A balon persze van, önmagában röhelyes dolog, hogy azok vádolják tököléssel a fideszt, akik végigasszisztáltak 8 év semmittevését, ami alatt EGYETLEN terület reformjára nem került sor, de hát ezzel már számoljatok el ti, magatokban. Majd legfeljebb húztok mégegy strigulát, a többi mellé.

Viszont azt nem gondolnám, hogy annyira én rugóznék-e mellékszálakon. Talán inkább te dobsz be mindenféle marhaságokat a vitába, kettőnk közül te veszed a fáradtságot odáig, hogy 2003-as, meg 2005-ös cikkeket linkelgess, csak hogy bebizonyítsd, hogy valami réteglapban, egy huszadrangú liberális publicista képes volt már 2003-ban is szóvá tenni Gyurcsányék pöcsölését.
Hát, biztos kurva sokat számított a megítélésének, tényleg egy lapon említhető azzal, amit Orbánék most kapnak, tehát kurva jó volt az analógia, gratulálok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.19. 14:52:43

@loláb: "Kettőnk közül te vagy az, aki idézgetsz, ahelyett, hogy a véleményedet írnád le"

Olyanokat szoktam idézni, ami egyezik a véleményemmel.

Ami meg a többit illeti, ebből indult ki:

"Butaság összemérni akármelyik kormánynak a tevékenységét a mostanival, több okból is:

Egyrészt, Orbánék ciklusa még 3 évig tart, tehát majd 2014-ben kell mérleget vonni, addig értelmetlen."

Erre válaszoltam ezt:

"Ez valahogy nem volt érv, amikor folyamatosan kapta Gyurcsány a kritikákat 2006-ban és 2007-ben :-)"

Szó nem volt itt a kritikák természetéről, ezt te keverted valahogy utólag bele, és utána azon kezdtél el rugózni.

"Talán inkább te dobsz be mindenféle marhaságokat a vitába, kettőnk közül te veszed a fáradtságot odáig, hogy 2003-as, meg 2005-ös cikkeket linkelgess"

Tényleg, milyen hülye vagyok, hogy komolyan veszlek, és meg is próbálom valamivel támogatni az emlékeimet. Ezeket dobta ki a gugli elsőre, komolyabb kereséssel biztos találtam volna mást is, de igazad van, legközelebb leszarom, hogy elhiszed -e, amit írok, nem bizonyítok semmit, és figyelmen kívül hagyom a tereléseid.

Na csá.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0