A kétharmados Fidesz-győzelem mumusa
2010. szeptember 07. írta: Fedor

A kétharmados Fidesz-győzelem mumusa

Az aktív újságírástól nemrég visszavonult Horkay Hörcher Ferenc írt a fenti címmel egy jegyzetet a Heti Válaszba még márciusban, a választások előtt, válaszul az aggódó hangokra. Most, hogy már túl vagyunk az orbáni kétharmad első 100 napján, szerintem érdemes újraolvasni, összevetni az elmúlt időszakkal, és ez alapján elgondolkodni azon, hogy vajon igazuk lett -e azoknak, akik tartottak ettől a hatalom-koncentrációtól.

Az új keletű baloldali összeesküvés-elmélet - melynek ismert szószólója Bauer Tamás - szerint Orbán azért kívánja megszerezni a kétharmadot mindenáron, mert így akarja biztosítani, hogy szabad kezet kaphasson a magyar alkotmányos berendezkedés radikális átszabásához. Vagyis egy demokratikusnak álcázott zsarnoki rendszert kíván alkotmányos úton kiépíteni, annak érdekében, hogy a balliberális erőket eleve kiszorítsa a parlamentáris rendszer küzdőtereiről.

Hányszor nyúltak hozzá ebben a rövid időszakban az alkotmányhoz, akár csak egy ember kedvéért is, lásd a Lex Borkai esetet? Arról nem is beszélve, hogy ki tudja milyen lesz a beígért új alkotmány, amit a volt pártállami vezető Pozsgay és a királyságot akaró Boross együtt készít elő... Hányszor csúfolták meg a demokráciát azzal, hogy olyan törvényeket fogadtak el érdemi tárgyalás nélkül egy-két nap alatt, amelyeket nem a kormány nyújtott be, hanem egy mezei képviselő, kikerülve ezzel az egyeztetési kötelezettséget? Hány olyan kinevezést vittek át (sokszor a kinevezés módját is maguk szája íze szerint megváltoztatva), amellyel a kormányt ellenőrző posztokat üresítették ki, kezdve a végletekig "fog", mindent aláíró köztársasági elnöktől egészen a pártkatona ÁSZ elnökig és a megfelelő képesítéssel nem rendelkező, régi jóbarát alkotmánybírókig? Sikerült volna kétharmad nélkül a mindent ellenőrizni kívánó, kilenc évre bebetonozott vezetővel induló médiahatóságot létrehozni? És ami a legfontosabb, lett volna -e lehetőségük arra, hogy a lehető legrosszabb irányba tereljék a választási rendszert a jelölési folyamat átszabásával?

Ennek az ijesztő perspektívának a felvázolása kedvéért attól sem riadnak vissza a Fideszt mumusnak beállító vélemény-kalapácsok, hogy elfeledkezzenek arról, hogy egy alkotmányosan biztosított lehetőséggel élni - nem épp az antidemokratikusság szinonimája. Ha pedig olyan eszközt is biztosít az alkotmányos szabályozás, amelyik efféle veszélyeket rejt magában, akkor bizony az alkotmányozó atyák lelkén szárad az ügy, akik ezt lehetővé tették, és nem elsősorban azén, aki esetleg élni kíván ezzel a jogszerű lehetőséggel.

Élni és visszaélni, egyáltalán nem ugyanaz.

Vannak aztán olyan baloldali értelmiségiek, akik - újabban vagy régebb óta, elvi vagy pragmatikus okokból - megpróbálják oszlatni az efféle vészharangok hangjait. Babarczy Eszter és Kéri László is úgy véli, azzal önmagában nincs gond, ha egy párt él a jogszerűen elért kétharmados többségével, és alkotmányos változásokat (is) eszközöl. Inkább azt hangsúlyozzák ők, hogy egy ilyen lehetőség mekkora nagy felelősséget ró az adott politikai erőre - s ebben valószínűleg nem is tévednek nagyot.

Igen, optimisták voltak, mert ők is megcsömörlöttek a szociktól, de pl. Babarczy Eszter ma már egészen másképp gondolkodik (már nem az MSZP-ről, hanem a FIDESZ kétharmadáról).

Tévedésük inkább abban van, hogy ők is úgy vélik: Orbán politizálásának súlypontja a kétharmados változtatások irányába mutathat. Én magam viszont úgy gondolom: Orbánnak nem kell, és nem is érdemes a kétharmadra koncentrálnia ahhoz, hogy saját politikai programját keresztülvigye. Bár kétségtelen, hogy sokat számítana a felhatalmazás nagyságrendjét illető szimbolikus vitában a tény, hogy a ténylegesen választók ekkora többséggel ruházták fel. Ám egy konzervatív politikus jól tudja: nem a törvényes rend gyökeres felforgatásán keresztül vezet az út egy jobb kormányzáshoz - sokkal inkább a meglévő törvények javítására, de még inkább betartására és betartására van szükség.

Hát valahogy a forradalom, mint párhuzam erőltetése, a NENYI és a társai pont nem erről szólnak. Igazából a választások óta más sem történt, mint a törvényes rend gyökeres felforgatása.

Ez alól az általános elv alól egyetlen kivétel van: ha a rendszerváltás első húsz évének kudarcaival kapcsolatban vállal alkotmányosan szabályozott kérdésekben változtatást a kormányfő és parlamenti hátországa. Ám meggyőződésem, hogy ilyen esetben viszont szükség lesz valamifajta kiegyezésre legalább az ellenzék egy részével - és arra is, hogy a választók kétharmada a konkrét ügyekben is támogassa a kétharmados változtatást célul tűző politikai akaratot.

Hát ha valami teljesen hiányzott az elmúlt pár hónapban, akkor az pont egyeztetés. Mindent erőből vittek át, szakmai és politikai kiegyezés nélkül, és egyáltalán nem látszik, hogy ezen változtani óhajtanának a közeljövőben.

Szerintem lassan ideje lenne komolyan venni Bauert és Debreczenit, mert amiket korábban írtak, az pontról pontra megvalósulni látszik. És ez még akkor is igaz, ha egy olyan idézettel kell befejeznem a posztot, ami a fentebb már belinkelt Babarczy cikkből származik:

A Fidesz azzal számol, hogy nincs alternatívája – és, ha a jelenlegi ellenzéket nézzük, ez a legrealistább feltevés, ami valaha megfordult a fejükben az elmúlt hónapokban. Nem tetszik valami? A kiábrándult szavazók majd nem mennek el szavazni. Amíg nincs kire, amíg az MSZP még mindig a régi gárdával halad, amíg az LMP meg sem tud szólalni egyetlen releváns témában sem, addig nincs verseny.

Nem kell a Fidesznek felszámolnia a demokráciát – ezt a szívességet az ellenzéki pártok megteszik helyette.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr802277279

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Áthallások 2010.09.07. 16:33:02

1956 óta tudjuk, milyen a  fegyveres forradalom, 1989 óta tudjuk milyen az alkotmányos forradalom, 2010 óta tudjuk, milyen a kétharmados forradalom (...) Összeállt Magyarországon is a tisztán látó emberek kritikus tömege és félrelökték a buk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.07. 19:50:20

Jobbik-Jobbik harc a somogyi lista miatt, de ORBÁN TAKARODJ!

Az ügy előzménye, hogy a Somogy Megyei Területi Választási Bizottsághoz két különböző területi lista érkezett a Jobbiktól, azokat két ember külön nyújtotta be, és mindketten csatolták Vona Gábor pártelnök meghatalmazását is.

A Somogy Megyei Területi Választási Bizottság pénteki határozatában az egyik listát azért utasította el, mert Vona Gábor pártelnök megkeresésükre úgy nyilatkozott, hogy annak beadóját (Futó Tibort, a párt megyei elnökét) nem bízta meg a listaállítási nyomtatvány benyújtásával. A megyei bíróság még aznap nyilvántartásba vette a Jobbik másik - a Vona Gábor megbízásából eljáró Varga Ildikó által benyújtott - területi pártlistáját.

Futó Tibor ekkor fordult az OVB-hez fellebbezéssel; ebben egyebek mellett azt írta, hogy a másik meghatalmazás "hiányos".

Az OVB-ülésen megjelenő Szabó Gábor pártigazgató megerősítette, hogy csak Varga Ildikónak volt meghatalmazása a területi lista benyújtására, a másik lista leadásával pedig "megkerülték" a pártvezetést.

Az OVB Futó Tibor fellebbezésének elutasításáról egyhangú döntést hozott.

Hugo2010 2010.09.07. 19:50:54

@Neo07: Nocsak, mióta van 8 évente választás. Szerintem bőven sok a 4 is.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 19:58:13

Kvasztics, szerintem ezt nem kellene nyomni. Ez a szöveg az állandósult cirkuszfönntartás része, töményen antidemokratikus. A lóláb egyebek között ott lóg ki, hogy már akkor elkezdődött amikor az Orbán kormány még meg sem alakult, és azóta szünet nélkül megy. Gáz.

Alamio 2010.09.07. 19:59:37

@Hugo2010: Most komolyan egy meg sem született törvény alapján akarsz értékelni? Ennél azért több komolyságot. (a netes fórumok amúgy is képlékenyek jogilag- nem véletlenül nincs minden országnak netjoga). Amúgy szerintem is sok a 4 is. A Gyurcsány alatt nagyon így gondoltam.

kokavec 2010.09.07. 20:03:40

@A Nép - Te vagy!:
Ó, melyik része antidemokratikus?
Esetleg megfélemlített valamely társadalmi csoportot, faji, vallási vagy bármilyen alapon? Vagy pusztán az ellenvélemény mint olyan antidemokratikus?

Hugo2010 2010.09.07. 20:04:33

@Alamio: Én nem akarok (nem vagyok médiajogász), értékelte az EBESZ. A netes fórum csak egy példa volt a sok közül amit problémásnak találtak.

Neo07 2010.09.07. 20:08:11

@Hugo2010: Ha neked az nem maradandó eredmény, hogy az államadósság kezelhető szinten volt, sőt, csökkent; az infláció csökkent; a GDP nőtt; az euró bevezetése kész tény volt már, stb, stb, akkor nem tudom, hol élsz... Nem zavar téged, hogy az elmúlt évek eredményei finoman fogalmazva egy csöppet eltérnek az elvárhatótól? Hogy a válsztási ígéretek ellenkezője valósult meg?

AZ elmúlt 40+16 év uralkodó elitje olyan erős, hogy még ma is igen befolyásosak, háttérhatalmak meg még ma is igen erős (kapcsolati háló, gazdasági érdekeltségek). Igen, akkor 98 és '02 között is hibáztak, de nem gondolod, hogy egy ilyen szoci ellenszélben az akkori kormányzati teljesítmény is eredmény volt?

Hugo2010 2010.09.07. 20:08:45

@Alamio: Bérplafon. A kormány szerint sérti az emberek igazságérzetét, hogy pl. MNB elnök 2 milliónál többet keres. Valószínűleg így van. De az is sérti, hogy MFB, Eximbank stb. elnök többet keres (viszont ez a Fidesz szerint már nem probléma). Hogy is van ez? Kettős mérce? Saját kutyánk kölke egy kicsit kedvesebb, vele tegyünk kivételt?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 20:10:31

@kokavec:

Hagyjuk. nem érek rá. Az a műsorcsinálás amibe éppen beszálltál, mindegy ingyen vagy bérért, a műsor része. Húsz éve nyomjátok. Két állítólagos odalról. Mondom, meguntam, elegem van. Ha váétlenül nem érted, akkor nem érted. ÉN tudom miről beszélek. Szerintem a címzett is érteni fogja, akkor is, ha nem ért egyet. Te meg, ha akarod, majd valahogy összeszeded magadnak. Támpont mindenesetre – van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.07. 20:12:54

@kamu schmitt" díjat a gonosz törpének karácsonyra!: Ez most hogy jön ide?

@A Nép - Te vagy!: "Ez a szöveg az állandósult cirkuszfönntartás része, töményen antidemokratikus."

Én vagyok antidemokratikus, mert szóvá teszem az antidemokratikus intézkedéseket? Vicces. Hidd el, én örülnék a legjobban, ha nem váltak volna be ezek a jóslatok, és most azt kéne írnom, hogy pozitívan csalódtam a FIDESZ-ben...

Alamio 2010.09.07. 20:13:31

@Hugo2010: Ismétlem, még meg sem született (szavazott) törvényről van szó. Ha van benne jogtiprás, ha nincs- -felelőtlen magatartás ilyen alapján pálcát törni.
(amúgy az EBESZ, Amnesty, EU-bizottságok, stb. szervezetek sem pártatlanok maradéktalanul. Tájékozódás nélkül nekik sem hiszek már jó ideje.)

Várúr 2010.09.07. 20:13:51

@Avatar:
Kispajtás. A "csodálatos jobboldal" semmilyen háborúba nem vitte az országot.
Az egyetlen miniszterelnök, aki a végsőkig tiltakozott, gróf Tisza István volt. A második világháborút Hitler robbantotta ki. Belesodródtunk, mert Sztálin-Hitler közt nem volt választás, na meg Trianon... Dumád éppolyan ostoba, mint a poszt. Várom, mikor teszik felelőssé Orbán mai beszédét a svájci frank újabb erősödéséért (az eurohoz képest is). Végül, a poszt szerzőjének nem ártata tudomásul venni: volt itt egy választás... meg hogy a kétharmados törvény nem egyenlő az alkotmányozással. Ritka szánalmas ballib vergődés.

Hugo2010 2010.09.07. 20:14:23

@Neo07: Nos az infláció az elmúlt 8 évben is jelentősen csökkent. A GDP akkor nött, amikor fellendülés volt ( más fejlődő országban nagyobb volt a növekedés). Semmilyen átfogó reformot nem hajtottak végre pedig nekik is adott volt a lehetőség. Azt meg inkább hagyjuk, hogy akkoriban hogy mentek az állami beruházások pályáztatása. (volt "szerencsém" megtapasztalni). Valóban eredmény volt: szánalmas.

elfelejtette 2010.09.07. 20:15:40

@A Nép - Te vagy!: Abban teved, hogy ezt nem kene nyomni. De, nekik ezt kell nyomni, nincs mas. Az a demokracia, ami eddig volt. Ami ezutan jon, az nem egyszeruen mas, hanem az a nem-demokracia. Hogy milyen volt ezelott, nem erdekes, hisz az fokent a nemkonstruktiv Fidesz miatt volt rossz.

Nezze, a ballib oldal kapott egy kurva nagy sallert 2006 oszen, azota torolgeti a veres orrat, nem erti, mi tortent, zavaros identitasanak szilankjait probalja osszeszedegetni. Ennek a folyamatnak pedig a kelleke ez a fajta onigazolas.

kokavec 2010.09.07. 20:16:04

@A Nép - Te vagy!: értem mit beszélsz, csak ezt az antidemokratikust nem értem továbbra sem.

Hugo2010 2010.09.07. 20:17:55

@Alamio: Nos én meg tájékozodás után a Fidesz-nek nem hiszek. Semmi olyat nem tettek le az asztalra, ami nem a hatalmuk megerősítéséről szólna.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.07. 20:20:49

@Várúr: "Végül, a poszt szerzőjének nem ártata tudomásul venni: volt itt egy választás... meg hogy a kétharmados törvény nem egyenlő az alkotmányozással."

A poszt szerzője tudomásul vette, és nem is vitatja, hogy a FIDESZ-nek joga van kormányozni. A poszt szerzőjének meg joga van ezt kritizálni. A második mondatot meg nem is értem. Hol állítottam én ilyet?

@elfelejtette: Kényelmes lehet gondolkodás helyett mindenre azt rávágni, hogy az előd rossz volt, tehát a mostaniakat nem is szabad kritizálni...

Várúr 2010.09.07. 20:21:06

@Kismac:
Honnan bújtál elő jós? Mit tudsz te arról, mit fog csinálni 2, 3, stb. év múlva a fidesz? Egyelőre azt kéne megtudni, milyen gaztetteket követtek el az ország ellen a korábbiak. Nem Orbán rajongók írogatnak itten, hanem olyanok, akikben van némi jóakarata tisztesség... De úgy tűnik, ez neked és a többi nyivákoló ellendrukkernek magas.

Várúr 2010.09.07. 20:22:53

@Fedor:
Valóban. A poszt szerzőjének joga van nagyon hülyének lenni, vagy másokat annak nézni. Nekem is jogom van megmosolyogni.

nem nemsiker_s 2010.09.07. 20:23:13

@blokkos:
"Mondj már néhány árut, ami tőlünk kell a világnak!"

Hát pl. a mezőgazdasági termékek élelmiszerek

Hugo2010 2010.09.07. 20:24:44

@Várúr: Téged nem kell hülyének nézni. Te csak vedd be szépen a szép szines bogyókat..

elfelejtette 2010.09.07. 20:25:32

@Fedor: "Kényelmes lehet gondolkodás helyett mindenre azt rávágni, hogy az előd rossz volt, tehát a mostaniakat nem is szabad kritizálni..."

Nem, egyaltalan nem kenyelmes. Az a kenyelmes, ha ugyanazon gondolati sikon futjuk ugyanazokat a koroket ujra es ujra. Nem is maganak irtam, jol ismerem azt, hogy mennyire nem erti, mirol beszelek. Most johet az, hogy neddma, en tudom jobban, hogy maga mit gondol, ez hogy meglepte magat, mint nagyon eredeti gondolkodot.

Külföldi 2010.09.07. 20:29:09

Orosz származású vagyok. Szeretném jelezni, hogy Oroszország élén igazából mai napig Putyin áll. Egy olyan rendszerben, ahol minden komoly cég és földtulajdon olyan emberek kezében van, akik ha Putyin felhívja őket, aláfekszenek az akaratának. Ha nem, akkor mint Hodorkovszkij, mennek Szibériába.
Minden komolyan rádió és televízió, az Internetes oldalak nagy része ilyen emberek kezében van, amelyen lehet józan kritikát felhozni a vezetőség működésével kapcsolatban, de direkt mód támadni nem. Oroszországban ennek ellenére relatív szólás szabadság van, mert amíg nem politikai vagy gazdasági nyerészkedés szándékával szólalsz meg, hanem észrevételed van, meghallgatnak és elmondhatod a véleményedet.
A meleg-tüntetéseket egyetlen évben sem engedik meg, minden ilyen jellegű felvonulást erőszakkal szétvernek, ennek ellenére számos ismert személyiségről, sőt Putyinék pártjában, a Dumában ülő politikusokról is köztudott tény, hogy melegek, coming outoltak is. Putyin a saját szájával mondta, hogy ő egy hetero-tüntetést is szétkergetne, mert az utcán nincs helye a szexnek, az a négy fal közé való.
És még sorolhatnám.

Amiért ezt leírtam, az az, hogy a Szovjetunió széthullása után Putyin érkezéséig Oroszország pont olyan állapotban volt, mint Magyarország ma. Mind társadalmi, mind szociális, mind gazdasági értelemben. Az ország hatalmas adósságot görgetett maga előtt, a cégeket széthordták, az emberek nem voltak bejelentve, szarért-hugyért dolgoztatták őket és az IMF-től függött. Aztán jött Putyin, leült a legtöbb állami vagyont lopott milliárdosokkal és elmondta, hogy megtarthatják a vagyonukat, ha akkor, amikor ő telefonál és parancsol, engedelmeskednek.

Jelenleg a moszkvai-pétervári-novoszibirszki-vlagyivosztoki (tehát nagyvárosi) fizetések a magyar fizetések kétszeresei, háromszorosai, a gazdasági válságot az ország nem sínylette meg nagyon és az állam adósság jelentéktelen a GDP-hez mérve. Feltámadt az orosz medve, újra indult a hadi- és technikai ipar, a bányászat, a számítástechnika, nagyon komoly az orosz showbusiness és a sport is.

Ez nem párhuzam szeretne lenni, hanem egy lehetséges út. Azt kell megértenetek, hogy Magyarország jelenleg nincs magyar tulajdonban és ha valaki itt hülyeséget mond, az ország fél nap alatt a GDP X százalékát képes veszíteni. Nincs rend, ráadásul az ország külföldiek játszótere.

Ha ez az Orbán nevű ember képes lenne hasonló csodára, mint Putyin, bármekkora is a központosítás és bármennyire is féldiktatúra lenne az, az embereknek nagy részének jobb lenne. Amíg itt élek, én őszintén remélem, hogy ebbe az irányba indul el. De ha igaz az, hogy az IMF-et és az EU-t nem tudja egyedül legyűrni, akkor itt minden veszve van.
Az Alkotmány után érdemes lenne új szövetségeseket keresni: Kína, Oroszország, Brazília, Törökország, India, Japán. Aztán kilépni az EU-ból és a NATO-ból és úgy élni, mint Svájc. Meglehet csinálni.

Ha ez az ára ennek, amit Fedor is írt, hogy minden egy új, magyar Putyin kezébe kerül, akkor nem sajnálkozni kéne és nem meggyőződésből és értékrendszerből, meg elvekből kiindulva érvelni, hanem beletörődni és pozitívan felfogni. Ugyanis ha nem szakadtok ki ebből a rendszerből és mindig tartozni fogtok a Nyugat pénzéhez, láncaihoz, akkor örökre szatelitállamok lesztek.
Jegyezzétek meg: egy nyugati számára a magyar, az orosz, de még a cseh is csak másodrendű. Ha nem lesztek a hasznukra, nem lesz hol eladni a sok szarjukat és nem termeltek pénzt, nem segítenek.

Segítettek nektek, mint a görögöknek? Dobtak nektek mentőövet? Nem. Értek annyit nekik, mint a görögök? Hát nem. A románok is ugyanebben a cipőben járnak, lásd megszorítások.
Szép napot és bocs a hosszúságért!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.07. 20:31:42

@elfelejtette: "Az a kenyelmes, ha ugyanazon gondolati sikon futjuk ugyanazokat a koroket ujra es ujra."

Esetleg azért, mert a kritika alanya is ugxanúgy viselkedik?

Neo07 2010.09.07. 20:32:56

@Alamio: Egyetértek, nem pártatlanok a külföldi (nyugati) szervezetek sem. Le kellene végre vetkőzni azt a régi rossz magyaros szokásunkat, hogy ha valamit külföldi szervezet mond, az csak jó és igaz lehet... Ez nem így van! Emberek ők is, különböző meggyőződésű, különböző neveltetésű, különböző érdekcsoportokba tartozó emberekről! Ők is hibázhatnak, ők is mondhatnak direkt mást vagy rosszat különböző stratégiai, és taktikai okokból kifolyólag! Ezt kellene megérteni végre, hogy nem szentírás a nyugat véleménye (mielőtt valaki félreérten, a kelet sem!)! Csak a magyar érdekek számítanak igazából, és ez (lenne) a mindenkori magyar kormány dolga! Nem vagyunk a külföld csicskásai, nem vagyunk kötelesek mindent feltétel nélkül lihegve kiszolgálni őket, hanem lehet önálló véleményünk is!

Talán itt van sokak fejében a félreértés...

nem nemsiker_s 2010.09.07. 20:35:34

@Avatar:

Egyetlen kormány sem okozott nagyobb kárt az országnak, és a magyarság egészének, mint az első ballib kormány Károlyival. A ballib kártékonyság újabb eklatáns példája volt az elmúlt 8 év.
A Fidesz nem tud akkorát hibázni, hogy pl. engem a ballib oldal felé sodorjon.
Úgyhogy ez a vergődés a maszop részéről szánalmas kis nyavajgásnak tűnik.
Nekem pl. kifejezetten tetszik az elmúlt 4 hónap.
Különösen ha a maszopos bértollnokok nyüglődéseit olvashatom. Engem szórakoztat.

kokavec 2010.09.07. 20:36:30

@Külföldi: Magyarországnak nincsenek olaj és földgáz milliárdjai, hogy elszigetelődjön egy jó kis fél-diktatúrába.

kokavec 2010.09.07. 20:38:30

@Külföldi: ja és köszi, de az orosz modell már megvolt. Ha kértük, ha nem.

elfelejtette 2010.09.07. 20:39:48

@Fedor: Oszinten szolva megis mire szamitottak? De tenyleg, komolyan kerdezem. Onmersekletre? Ki kellett volna egyeznie? Miert kellett volna onmersekletet tanusitania Orbaneknak, es kikkel kellene kiegyeznie? Azert, hogy neki ne legyen akkora teher a vallan? Ugye nem azert aggodnak, hogy Orbannak esetleg nehez lesz a dolga a tulhatalma miatt? :D

Ennek a rendszervaltaskor osszehozott politikai berendezkedesnek 20 eve volt arra, hogy bizonyitson. 20 kerek esztendje. Kiegyezessel indult, (kerekasztal) kiegyezessel folytatodott (MDF/SZDSZ paktum), es egy totalisan szarul mukodo valtopartisagba torkollott, egy alacsony foglalkoztatottsagu dualista gazdagsagba, egy oriasi kitettsegu, gazdasagi kiszolgaltatottsagu, rendkivul elegedetlen orszagba. Ennyi volt, nincs tovabb. Ez a rendszer felelte az osszes tartalekat.

Hugo2010 2010.09.07. 20:39:58

@nemsiker_s: Picit egyszerű vagy. Ennél értelmesebb hozzászólásod nincs?

Külföldi 2010.09.07. 20:43:12

@kokavec: Viszont van isteni kenyeretek, szürkemarhátok, mangalicátok, egyedülálló minőségű vízkészletek, volt Ikarusotok, Csepeletek, motorgyáraitok, na meg voltak és vannak hírhedt magyar elméitek is. Bármiből lehet pénzt csinálni, ha van valaki, aki összefogja ezeket.

Egyébként az az orosz modell, egy másik modell volt. Amúgy szívesen, többszázezer testvérem halt meg azért, hogy te és mondjuk a szüleid ne egy lágerben haljon meg, csak azért, mert nem német. De tényleg. Csak ilyesmit nem csinálunk szívességből. Ennek ez volt az ára. Az erősebb kutya... :)

nem nemsiker_s 2010.09.07. 20:44:03

@Külföldi: van abban valami amit mondassz

Már többször idéztem Bibó Istvántól (asszem ő mondta) "a liberalizmus az ördög álarca" És ez keleteurópában sajnos érvényes.
Erősebb koncentráltabb állami hatalomra lenne szükség, csökkentett bürokráciával, és nemzeti attitűddel.

kokavec 2010.09.07. 20:53:54

@Külföldi: Több millió testvérem szenvedte meg (és szenvedi a mai napig) az értünk hozott áldozataitokat. Inkább maradtak volna életben a testvéreid, ide meg hagyták volna bevonulni nyugatról a felszabadító sereget. Ha köszönetet vársz, valamit nagyon nem értesz a világból..

nem nemsiker_s 2010.09.07. 20:53:57

@Hugo2010:
"Picit egyszerű vagy. Ennél értelmesebb hozzászólásod nincs?"

Olvasd lenntebb is a véleményem. Ennyi.

Láttam az M6-oson az alagutakat, mi a véleményed róla ? Mert úgy látom feltűnően tájékozott vagy, tán tudsz erről is egy s mást mondani.
Egyébként jó munkát.

Neo07 2010.09.07. 20:55:31

@Külföldi: Sok igazság van abban amit írsz. Putyin azért is tudott ilyen sikeret elérni (a személyes kvalitásain túl), mert az ország óriási bőségebn rendelkezésre álló természeti erőforrásai ezt lehetővé tették. Magyarországnak annyiban nehezebb a helyzete, hogy sokkal szűkösebbek ezek az eőforrások. Az egyik lehetőség a mezőgazdaság (az elkövetkező évtizedekben rettentően fel fog ez még értékelődni a jó klíma, termőföld és a jó minőségű víz miatt - ha a felmelegedés nem okoz túl nagy elváltozásokat), és a szürkeállomány (informatika). Informatikában is rossz a helyzet, a teljes kiszolgáltatottságot eredményező Microsoft-rendszerek felé oriántálódtunk az elmúlt évtizedben, ahelyett, hogy a GDP-t emelő, valódi informatikai tudást adó nyílt forrású rendszerek felé fordulunk volna.

Szóval jogos a kérdésed, az EU mit segített nekünk eddig... Semmit. Az EU gyarmata lettünk... De az orosz medve sem adott nekünk felemelkedési lehetőséget...

Külföldi 2010.09.07. 20:58:39

@kokavec: Ha én bemegyek egy égő házba, kimentek egy gyönyörű lányt, aki nem kiabált segítségért ugyan, azért én elvárom, hogy leszopjon. Mert én vagyok a hős. Tudom, hogy ez egy másik világnézet, mint amit itt dívik de hát ez van. Egyébként sok ember így van ezzel itt is, csak nem vallja be.
De mondom másképp: Tudod, mi lett Litvániával, Észtországgal, vagy épp Moldovával a II. VH után? A Szovjetunió részei lettek. Csinálhatott volna Sztálin egy Magyar SZSZK-t, vagy egy Cseh SZSZK-t is, meg egy románt is és akkor most itt mindenki oroszul is beszélne, vagy főleg úgy. Mégsem tette. Pedig el lett foglalva az ország és ki lett döfve a zászló is. A világtörténelemben, ha egy nép hadserege kidöfte a zászlaját valahová, oda általában nem hívták, de maradt. Mi is így voltunk ezzel. De ez itt OFF, szívesen beszélgetek erről veled, de nem itt. Elnézést is kérek a blog gazdájától!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.07. 20:59:16

@nemsiker_s: "Különösen ha a maszopos bértollnokok nyüglődéseit olvashatom."

Ha rám céloztál, voltam én már zsideszes bértollnok is :-) Már az ilyen egyszerűen gondolkodók szemében...

@elfelejtette: "Oszinten szolva megis mire szamitottak? De tenyleg, komolyan kerdezem. Onmersekletre?"

Hát a poszt pont arról szól, hogy ezt vártuk, csak akkor ez még vészmadárkodás volt sokak szemében, hogy úgyse fognak visszaélni a hatalmukkal (és mostanában pont ugyanezek teszik fel a te kérdésedet). És igen, elvárnám, hogy nem rúgja fel a demokratikus játékszabályokat, és ne éljen vissza hatalmával. Volt már itt kétharmados kormányzás, de érdekes módon akkor ment az önkorlátozás és az ellenzékkel való konzultáció (sőt, az ellenzéki jogosultságok számarányon felüli kiterjesztése), bár igaz, akkor nem Orbán volt hatalmon, hanem a mocskos hazaáruló ballibek...

"Oszinten szolva megis mire szamitottak? De tenyleg, komolyan kerdezem. Onmersekletre?"

"Ennyi volt, nincs tovabb. Ez a rendszer felelte az osszes tartalekat."

Elég sommás a véleményed a parlamenti demokráciáról, biztos döglődik az olyan országokban is, mint az USA meg a nyugat-európai országok, igaz? Ha eddig nem jól működött egy olyan modell, ami máshol jól működik (abban a klubban, ahova tartozni szeretnénk) akkor nem az megoldás, hogy dobjuk ki a francba, hanem az, hogy akkor csináljuk jól...

Várúr 2010.09.07. 21:00:52

@Hugo2010:
Úgy látom, a te bogyóid gurultak el, de nagyon rég... Sebaj, legyen levegőd neked is.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:03:30

@Fedor:

Nem azért. Hanem a kampány maga az, ami nyilvánvalóan fejezte ki az első pillanattól kezdve, hogy mennyire semmibe veszi, ami tetszik, nem tetszik, a választók akarata volt. A balos értelmiség egyszerűen hiszterikus lett. És aki keres talál. Azzal a már meglévő hozzállással nem volt nehéz egy halom olyasmit találni amire rá lehet húzni, hogy antidemokratikus. Én ezzel inkább várnék. Végülis fura ez a hiba találás, amikor az egész úgy ahogy van még az 1990-es első választást is megelőző időtől kezde nem demokrácia. Azon belül ez ami most van mindegy, és semmivel sem rosszabb, mint az előző, a népet a létező letöményebben megvető ganitúra. Nem akarok a „másik”- ra mutogatni, éppenhogy nem. Csakhát az ember vagy demokráciában gondolkozik, vagy nem. Aki az eddigit lenyelte, ne most háborodjon föl, mert nagyon hamisan cseng. Főleg, ha, ismétlem, még a kisujját sem tudta megmozdítani Orbán amikor máris a fejére olvasták arrólfelől, a diktatúrát. Ez vicc. Ha már, ahogy helyes lenne, a rendszerrel magával nem fordul szembe valaki, akkor várja meg amíg kiderül, mi, hogy működik. Különben semmi mást nem szolgál, mint a gyűlölködés fönntartását. (Amit szerintem a két ún. oldal szándékosan és kölcsönös megegyezéssel együtt szít az emberek között.) A gyűlölködésből pedig soha de soha nem lesz rendes normális, egészséges Magyarország. Hanem az fog folytatódni, ami húsz éve megy. Ez az út máshova, mit a legteljesebb lezüllésbe, pusztulásba nem vezethet. Aki jót akar, és úgy veszem ki te igen, ha nem is mindent ugyanúgy képzelünk el, az ebben ne vegyen részt, tartson a tőle távolságot.

Külföldi 2010.09.07. 21:04:52

@Neo07: Mert azt nem adni szokták, hanem ki kell harcolni. Gondolom, hogy Szingapúr, mint volt holland gyarmat, (egy város az egész), meg Dél-Korea, ami a második világháborúig Japán gyarmata volt, sokkal szarabb és nehezebb helyzetből indult, mint Magyarország. Mert hogy nem létezett.

Van olyan a mai napig, hogy Videoton meg Orion. Van több magyar buszgyár, van többezer magyar beszállító, amely az Audinak meg a Samsungnak gyárt le alkatrészeket, ők csak összeszerelik azokat. Mi lenne akkor, ha az a sok kis cég össze lenne kényszerítve felülről és közösen kellene dolgozniuk, új magyar termékeket előállítva, baromi olcsón? Van egy ilyen ország, Törökország. A Vestel nevű elektronikai gyára most vette meg kilóra a német Grundigot, török tulajdonba került és a Philips is erre a sorsa kerül. Török lesz.

Lehet alulról építkezni, ha van hozzá akarat és irányítás. Ez sosem alulról indul, ehhez parancs és kényszerítés kell. Mert nem a máról, meg a holnapról szól, nem a profitról, hanem a jövőről. Több évtized alatt Magyarországból lehet Dél-Koreát vagy Svájcot csinálni. De addig itt szopás lesz, bőnyállal. Ezt meg valahogy senki nem akarja bevállalni a jelenlegi rendszerben, hiszen mindenkinek egy élete van és szeretné az boldogan élni. Ez az óhaj jogos. Csak akkor minden marad úgy, ahogy volt. Ma kell harcolnotoko azért, hogy majd a gyerekeiteknek, unokáitoknak jobb legyen. Ne hitelből éljetek, hanem munkából. És ne másnak dolgozzatok, hanem magatoknak.

elfelejtette 2010.09.07. 21:10:29

@Fedor: "Elég sommás a véleményed a parlamenti demokráciáról, biztos döglődik az olyan országokban is, mint az USA meg a nyugat-európai országok, igaz? Ha eddig nem jól működött egy olyan modell, ami máshol jól működik (abban a klubban, ahova tartozni szeretnénk) akkor nem az megoldás, hogy dobjuk ki a francba, hanem az, hogy akkor csináljuk jól..."

Hol allitottam en azt, hogy a demokracia doglodik mindenhol? Annyit allitok, hogy az itteni demokracia most mulik ki abban az ertelemben, hogy egy masfajta rendszer van kialakuloban. Egy ketsegtelenul tekintelyelvubb, kozpontositottabb valami az eddigihez kepest. Ennek a folyamatnak tartunk az elejen.

Ha a jelenlegi rendszer nem elte volna fel a bizalmi toket, akkor most nem a baloldali ertelmiseg feltene a demokraciat ezerfele nyilatkozatban, hanem tomegek kovetelnek azt, hogy a despota Orban mondjon le, sot, eleve 2/3-ot sem adtak volna a kezebe. De nem ez tortenik. Valami oka csak kell hogy legyen, tobb annal, mintsem hogy a Patas agykontroll alatt tartja a szavazokat.

Persze nem latom a jovot, elofodulhat, hogy a tomegek megmozdulnak, es kovetelik Orbanek tavozasat, de senki ne lepodjon meg, ha nem ez fog tortenni. Sot, az az erzesem, hogyha Orban valami oknal fogva kikerulne a kepbol, akkor sem tortenne gyokeres fordulat. Valaki mas venne at a helyet, nyilvan megvaltozna a szoveg is kicsit, de a lenyegen ez sem valtoztatna.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:10:55

@Külföldi:

Mi nem vagyunk oroszok. A hagyományunk nem az odavetett koncért cserébe a száj befogásának hagyománya. Ennél, bocsáss meg, mert nem személyes persze amit mondok, csak az orosz poltikai kultúrát (nagyon) lenéző, jobbak vagyunk. Voltunk legalábbis. Szeretném, ha újra lennénk. Semmiféle diktatúra nem lehet példakép nekünk, akkor sem, ha sokat adnak enni. Noblesse oblige.

Külföldi 2010.09.07. 21:11:36

@Külföldi: Ja és ami fontos még: Ha már magatoknak dolgoztok végre, akkor nem költsétek el a pénzt nyaralásra, meg plazmatévére, meg SL Mercire, hanem tanulásra és új gépek beszerzésére.

Amióta itt vagyok, azt látom, hogy ebben az országban mindenki jól akar élni, mondván az neki jár. Itt sír a nyugdíjas, hogy ő egy életet ledolgozott, a részben általunk szétlőtt országot ők építették újra és neki ezért jár a sok pénz. Itt sír a dolgozó, mert nem él meg a béréből. Itt sír a vállalkozó, mert nagyon az adóterhek és mert veszteséges a cége. Érdekes módon valahogy adtak félmillió családnak hitelt. Épülnek házak, az emberek autóval járnak és nem busszal, akkor is, ha nincs rá pénzük.
Mi lenne akkor, ha nem lenne minden évben veszteséges a Sziget, a Forma 1, meg Cöcke Kifőzdéje? Esetleg azt a pénzt, amit arra költenek el, hogy élvezzék egy kicsit legalább az életet, arra költenék el mint az okos zsidó, hogy később mégtöbb pénzt keressenek (tanulás/fejlesztés)?

Ebben az országban a lakosság nagy része nem alkalmas arra, hogy a saját sorsáról döntsön. Erre a legjobb bizonyíték az, hogy itt megválasztották Gyurcsányt és Orbánt is. Ráadásul, mind a kettőt kétszer. Itt felülről kell irányítani a dolgokat egy-két évtizedig, különben mindig minden úgy marad, ahogy volt.

A jó szándék vezérel, nem akarok balhét.

shwarcz bácsi 2010.09.07. 21:13:06

@Naumov: a fidesz mi a túrót csinált 8éven keresztül ellenzékben??azon kívűl hogy minden alkalommal kivonult?meg hogy felvették a lóvéjukat??
és megállás nélkül igérgettek mindent,most meg pontosan az ellenkezőjét csinálják??
te még beveszed ezt a futballokos maszlagot?
keserű lesz számodra az ébredés.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:15:48

@elfelejtette:

Ha szerinted (legyen, ön szerint) eddig demokrácia volt, akkor nincs miről beszélnünk.

elfelejtette 2010.09.07. 21:20:42

@A Nép - Te vagy!: Demokracia van, a demokracia intezmenyrendszere kiepult. Ez az uj magyar demokracia, ezt tudomasul kell venni. Nincs masik, nincs Usa demokracia az Usan kivul, nincs nemet demokracia Nemetorszagon kivul, nalunk ilyen van, ezt hoztuk ossze, mindegy minek hivjuk.

Mi ebben a rendszerben erre a teljesitmenyre vagyunk kepesek. Vagy nekunk kell megvaltoznunk kollektive, vagy a rendszert kell atszabnunk, vagy pedig jobb, ha beletorodunk abba, ami van. Senki nem fog nekunk jobb eletkorulmenyeket kiharcolni.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:20:47

@Külföldi:

Én nem gondolom azt, hogy nem jó szándékkal beszélsz, és az is biztos, hogy a nálunk kialakított helyzetre nehézség nélkül áll, hogy kataszrofélis. nem a pénz hiány miatt elsősorban, és még másodsorban sem azrt. A tanácsaid, ugyanakkor, vagy csak egy részük mondjuk, de a lényegi részük, akkor is, ha tényleg nem rossz szándék vezet, ördögiek.

Külföldi 2010.09.07. 21:21:44

@A Nép - Te vagy!: Volt szerencsém tanulni a magyar történelmet. A magyar hagyományotokról szívesen írok én is és szintén nem személyes. : )
Adva van egy ország, amely mikor kialakult, semmi más célja nem volt, mint beilleszkedni. Elhagyta az írásmódját, nyelvét egyszerűsítette, folyamatosan vette át a kifejezéseket, előszeretettel házasodott be a környező nagyhatalmak királyi családjaiba, aztán ha valami baj érte az országot és fogyott a lakosság, betelepítette a környező vagy távoli népeket, aztán megijedt, amikor több román meg szlovák született egy-egy országrészben, mint magyar. Aztán amikor részben emiatt összement, mindig valamely hatalomhoz tartozott, hol önszántából, hol erőszakkal. Kompország.

Ez történelem már. A múlt. Nem lehetne ezzel a hagyománnyal szakítani? Legyetek végre saját magatok. Most a hőn áhított nyugathoz tartoztok. Onnan szabják meg a mozgásteret.
Próbáljatok meg szakítani a hagyománnyal és egy új Szingapúr lenni.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:25:58

@elfelejtette:

Világosabb az előbb nem lehettem volna. De ha annyiar fontos megpróbálok mégis még világosabb lenni: Meggyőződésem, hogy fogalmad sincs arról, hogy miről beszélsz. Ezért helyes abbahagynunk, mert különben csak az indulatok fognak elszabadulni. Én nem élvezem a földühödést. Légyszív kímélj meg tőle.

kokavec 2010.09.07. 21:26:11

@Külföldi: Ha ennyire azonosulni tudsz azon honfitársaiddal, akik más népeket kényszerítettek diktatúrába, milliókat kínoztak vagy öltek meg vagy csak tették nyomorulttá egész életüket, akkor tanulj meg most alázatosan bocsánatot kérni a nevükben! Ne ugass itt az erősebb kutyáról ebben az országban, ahol minden családban tragédiák sora kötődik a szovjet rendszerhez! Ha pedig nem tetszik a demokratikus világnézet már fordulhatsz is vissza a "testvéreidhez"!

Neo07 2010.09.07. 21:28:18

@Külföldi: 56-ban próbáltuk kiharcolni... Csak egy kicsit túl nagy volt a túler, esélyünk sem volt, az ajnározott nyugat nem kockázkatott meg miattunk egy újabb világháborút... (pedig igazából Eisenhower szúrta el az egészet egy szerencsétlen nyilatkozattal..) Utána meg a kádári kontraszelekció évei torzították el a magyarság gondolkodását... Egyébként igazad van, a hatalmat nem kérni kell, hanem kiharcolni. A hitel kérdésében is teljesen igazad van, ám a közgondolkodást az uralkodó elit (szocik) formálták ezen a téren is - és igyekeznek ma is...

Gyurcsánnyal kapcsolatban rosszul tudod, ő csak egyszer volt megválasztva. Medgyessy lemondása után a pártja választotta meg.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:33:17

@Külföldi:

Egyszer elég volt az orosz út követése. Ne avatkozz bele!

A tanácsod gonosz, mert egy civilizációt nem lehet saját értékrendszere ellenére boldogítani, csak megölni lehet. Mi már nagyon régen otthagytuk Ázsiát. Ne akarj visszatanácsolni bele. Tartsd meg.

Külföldi 2010.09.07. 21:34:41

@kokavec: Látom fájó pont. Az hogy származású vagyok, nem sugall valamit? Tudod, van magyar is a családban, feljebb. Őt elvitték Szibériába és évek múlva jött csak vissza. Ő még szerencsés volt.
Tőle sem kértek bocsánatot, én sem fogok. Mert nem én, meg nem az kiskatona döntött így, akit idevezényeltek. Ő el lett volna otthon, Tverben, a város szélén és csajozott volna huszonévesen. Ehelyett ide küldték a vezetői és megölt néhány embert. Aztán hazahívták. Jó lenne, ha a kisebbségi komplexusodat félretennéd és elképzelnéd, hogy mi lett volna fordítva. Ha mondjuk a te apád vagy nagyapád az én nagyapámat lőtte volna agyon, mert mondjuk forradalmat csinált a magyar megszállás ellen. Az ugye helyes és helyén való? Nem az. Nem minden orosz komcsi és nem minden német náci. Mint ahogy nem minden magyar olyan harcos, mint te. Szerencsére.
Az én rokonom Afganisztánban halt meg. Szovjet katona volt, küldték. Tehát minden afgán gyilkos, ugye? :)

Jó lenne, ha nem a múlttal foglalkoznátok, hanem a jövővel. A jövő pedig a ma árán lehet jó. Tök mindegy, hogy hívják azt az embert, aki ezt az országot helyre teszi, de tegye helyre végre. Ehhez viszont nem elég sem négy év, sem kétharmad. Itt fel kell forgatni mindent és évtizedekig lekonzerválni, hogy egy új generáció már abban nőjön fel. Erről szól a poszt is, csak épp kritikai oldalról. Béke.

kokavec 2010.09.07. 21:36:25

@A Nép - Te vagy!:
"Elmondtam Fedornak. " Köszi, hogy értesítettél :)
Tulajdonképpen ha érdekel elolvashatod a válaszom 18:37:32 - nél.
Persze ez is az, amit te nem akarsz hallani, csak hát ez a történet nem arról szól, hogy te mit akarsz hallani.

És még annyit, (csak hogy ne kerüljek a szokásos "dobozba") hogy én sem képviselem az előző kormánypártokat és velük szemben is ugyanilyen kritikus voltam.

elfelejtette 2010.09.07. 21:37:50

@A Nép - Te vagy!: Az, hogy te mit tartasz demokracianak, az a te dolgod. Az meg hogy en mit tartok annak, az meg az enyem. Ha definicio szerint nezzuk, akkor itt demokracia van, ugyhogy nem tudom, minek jatszod itt a kulturfolenyt, amikor meg ervelni sem tudsz amellett, hogy az itteni rendszer miert nem szamit demokratikusnak.
Tagabb ertelmezes szerint Oroszorszagban is demokracia van.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:39:08

@Külföldi:

A jövő szempontjából – ami a magyar politikát illeti – kotródj az erőszakimádó moszkovita picsába.

Más tekintetben persze welcome. Az arrogancia teteje amit itt mersz. Utálatos, undorító, náci szellemű.

Neo07 2010.09.07. 21:40:37

@Külföldi: A magyar nyelv, ellentétben sok nyelvvel, képest nem sokat változott: az ómagyar Mária-Siralom ma is érthető. A beházasodás más királyi családokba akkortájt Európa-szerte teljesen normális dolog - a Romanovok is rokonai az Mountbatten-Windsor-háznak, épp úgy, mint magyar felmenők voltak anno. Kihagytad a török megszállás 150-évét, meg a labancok elleni folyamatos háborúskodást. Kétségtelen, a turáni átok is számított - a széthuzás - de a külharcok is emésztették a nemzetet...

Külföldi 2010.09.07. 21:41:16

@A Nép - Te vagy!: Oké. Légy szíves nézd meg majd, valamikor, hogy melyik cég a legnagyobb magyar foglalkoztató, ha nem hiszed el: A Tesco. Nézd meg, hogy a biztosítók, amelyek nem fizetnek az árvízkárosultaknak, milyen tulajdonban vannak. Nézd meg, hogy a frankhitelesek, ha már ilyen hülyék voltak és ráfaragtak, kiknek tartoznak.
Jelenleg az országot egyetlen rossz mondattal ki lehet csinálni. És már égnek is a telefonok és hívják a pénzügyminisztert Washingtonból meg Brüsszelből. Azért telefonáltak, mert veszélyben van a magyar gazdaság. Amelyet az ő pénzük finanszíroz. Ha szerinted ez az utóbbi mondat helyes, ez egy normális állapot egy független ország esetében, úgy nem tudlak meggyőzni az ellenkezőjéről.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:43:12

@kokavec:

Más szemmel nézek rád azóta mit az orosznak írtál. A többiről meg inkább beszélni érdemes, ennek a műfajnak korlátai vannak. És úgy volt, hogy dolgom van (igaz) és tessék. Abban nem volt semmi rossz, hogy utaltam hol a kifejtésem. Tudom, hogy anélkül is észre lehetett venni, de nem akartam nem válaszolni.

Nge Swazili Mbeko 2010.09.07. 21:44:23

@Külföldi: Csendesen elfigyellek, tesó, és nehéz eldöntenem, hogy ki is vagy.
Nekem is volt Junoszty tévém, és a történelemben páratlan módon oldottam fel a hidegháborút akkor, amikor kineveztem a C64-esem monitorjának.
Lada, az sajnos nem jutott, mert a tesóid nem gyártottak anno eleget, így hát meg kellett elégednem egy Trabanttal.
Egyes családtagjaim kirándultak (nem maguktól) a Don-kanyarba, amely veszteséggel összevetve a testvéreid felszabadító igyekezetét azt hiszem kvittek vagyunk, bárki megállapíthatja.
Ma meg Putyin bátyó azon mesterkedik, hogy Áramlatokkal operáljon bennünket (a Déli Áramlat neked lehet hogy jó, de nekem az, hogy a szomszédok nemlétező gázkitermelését nekem add el az én pénzemen épített vezetékkel, hogy diktálhasd az árakat, az nem kóser).
Szóval, azon a véleményen vagyok, hogy a magyar választók pillanatnyi elmezavarait felhasználni arra, hogy a féldiktatorikus rezsimek dicsőségét propagáld, az nem jó. Magyarország kicsi, de hosszú életű. majd túléljük ezt is.
Csókoltatom az SZRB-t.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:46:59

@Külföldi:

Inkább dumáljunk csajokról ha fontos neked. A föntiekről csak olyannal vagyok hajlandó, akinek emlékeztet a sajátomra a fogalomtára. Mire jó, hogy szívózol?

Külföldi 2010.09.07. 21:47:34

@Neo07: Na, az előbbit nem is tudtam. : ) Köszönöm! : )

@A Nép - Te vagy!: Tévedtem, nem lehet veled értelmes párbeszédet folytatni. Pedig az általad írt - már ha te írtad - blogban helyes és értelmes felvetéseket találtam korábban. Valóban ott lett kibulizva minden, 20 évvel ezelőtt. Ez hasonlóan zajlott le mindenütt, kivéve Romániában. Azért mert te más értékrend szerint élsz, én nem küldtelek el a picsába. Te engem igen, pedig egy szóval nem bántottalak téged. Érdemes lenne ezen elgondolkoznod.

Neo07 2010.09.07. 21:47:56

Jó lenne nem az egyének szintjén minősíteni a népeket, vagyis attól, hogy valaki orosz, német, vagy japán, stb, attól még lehet jó ember. Minden népben vannak jó és rossz emberek, tehát az ilyenfajta általánosítás nem vezet jóra. Az adott nép befolyással bíró körei tehetők csak felelőssé a cselekedetekért, ezt ne felejtsük el. Gondoljunk az első világháború lövészárkos barátkozásaira...

elfelejtette 2010.09.07. 21:49:09

@A Nép - Te vagy!: Te hulye vagy? Allitsd mar le magad, ocsi.

Neo07 2010.09.07. 21:53:48

@A Nép - Te vagy!: Kissinger: Diplomácia c.könyvében ragyogóan rávilágít a status quo lényegére, szóval a kisembereket nem nagyon érdemes hibáztatni...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:54:16

@Külföldi:

Másnak adtál olyan választ ami nagyon kihozott a sodromból. A birodalmi arroganciád. Egy volt nagyon vezető kommunista gazember nagyon közeli félorosz rokonától hallottam egyszer iszonyú hasonlókat. Megismerem. A picsába küldést hagyhatjuk ha zavar, de tartalmilag amit mondtam, áll. Ne akarj minket itt ilyesmivel boldogítani.

Külföldi 2010.09.07. 21:55:33

@1szerű mozdonyfütty: Az, amiről a poszt szól egy lehetséges diktatúra kiépítését vizionálja. Vélhetően, de nem tudom egyértelműen eldönteni, liberális szemmel.

Ez egy világnézet. Olyan, mint a kommunizmus. Vannak akik hisznek benne. Lehet, hogy ha Denverben élnék és ott nőttem volna fel, én is hinnék benne. Mert Amerikában alapvetően jó élni. Meg a briteknél is. De a helyzet az, hogy ez - az Észak-Atlanti térséget leszámítva, máshol nem működő dolog. Az emberek más értékek szerint élnek, más dolgokat tartanak fontosnak, jobbára birkák. Javarészt ugyanazok szavaztak most a Fideszre, akik korábban az MSZP-re. Miért? Mert csalódtak. Miért csalódtak? Mert látják a bajokat és ők sem élnek jobban.

Elvárják a segítséget, a gondoskodást, a segélyt, a támogatást meg a helyes döntéseket. Nem kisebb államot, nem jogokat várnak, hanem jó életet. Hogy mindig tele legyen a hűtő a Barátok Közt alatt. Gyerekek, ez nem egy többszáz éves demokrácia, ez Kelet-Európa. Lehet törekedni arra, hogy olyan társadalomban éljetek, mint mondjuk a britek, de az több száz év és ahhoz azért kéne pár gyarmat, de minimum egy überjó gazdaság. Van ennek realitása egy liberális piacgazdaságban, ahol mindig a piac dönt? Nincs.
Lát valaki valami kiutat? Tud valaki egy embert mondani, aki vezethetné az országot? Ja, hogy nincs? Ja, bocsánat. De én azért persze menjek a picsába, mert volt egy ötletem, amivel ki lehet ugrani a mókuskerékből. Hjáááj. : ))

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 21:58:31

@elfelejtette:

Ehhöz azért pofa kell! Hányszor kértelek, hogy hagyjél már békén de te nem. És én álítsam le magam. Meg fogsz lepődni ha visszaolvasol. Már régesrégen megtörtént. Mondtam, hogy ne vidd a gyűlölködés felé ezt, de nem nyugodtál. Élvezed? Én nem.
(NEM várok választ.)

elfelejtette 2010.09.07. 22:01:02

@Külföldi: Ot melysegesen serti, ha valaki mas velemenyen van. O ilyen erzekeny lelek.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 22:05:57

@Neo07:

Azokat a fegyvereket már lettettük Padovában. Nem rokonszenvezek Károlyival, nem is tartom jó politikusnak, sőt, de nem helyes rávarrni egy már elvesztett háború minden következményét.

Neo07 2010.09.07. 22:06:29

Csak a tárgyszerűség kedvéért jegyezném meg, hogy az oroszok nem vásároltak fel minket. Hagytak élni minket, de igaz, ahogy tették, abban nem sok köszönnivaló van. Viszont jelenleg az a mód, ahogy felvásárolnak minket a nyugat részvényesei, és adósrabszolgaként dolgoztatnak minket, az sem jó. Hagytuk magunkat, mert bíztunk a vezetőinkben, hogy ők tudják, hogy mit csinálnak. Mára kiderült, átvertek minket, a féltudású elitünk is a régi dzsentri-szemlélet alapján urizált tovább a mi kontónkra...

Nge Swazili Mbeko 2010.09.07. 22:08:51

@Külföldi: Nem akarok belépni a logikai körödbe, azaz nem redukálnám a képletet egy abszolut vezetőre.
A mókuskerék adott, eddig senki a világon ki nem lépett belőle, és valszeg csak Kína fog, persze átmenetileg, mert mihelyt megnő az igény x milliárd gépkocsira, akkor borul az is.
Ami most van Magyarországon az egy lehetséges irány választása x mennyiségű választó részéről. Ha az elégedetlenség elér egy kritikus tömeget, akkor demokratikus váltás lesz (esetleg). Ha lefojtják ezt a lehetőséget, akkor erőszakos váltás lesz, azaz robbanni fog.
Mindenesetre, az általad propagált modell sohasem működött igazán nálunk, és nem is fog. Máshogy (erősebb individuális ingeregyüttessel terhelten) vagyunk bekötve.
Magyarország mindig rebellis volt a központi hatalommal szemben, legyen az jó vagy rossz. Ellenszer nincs. Ne is keresd.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 22:10:24

@Külföldi:

Jó, jó, picsa törölve. Már mondtam. De, hogy te liberálisnak tartod magad, az szörnyen meglepett. Igaz, hogy Kuncze is akként fut a fasiszta szemléletével. Ilyen alapon belefér. Nekem úgy jöttél le mint töményen autoritariánus, de csak enyhén náci.

elfelejtette 2010.09.07. 22:13:34

@1szerű mozdonyfütty: "Magyarország mindig rebellis volt a központi hatalommal szemben, legyen az jó vagy rossz. Ellenszer nincs. Ne is keresd."

Egyebkent az olaszok is ilyenek. Jellemzo, hogy nekik Berlusconi a megfelelo. :D

Külföldi 2010.09.07. 22:14:28

@Neo07: A megfogalmazás nekem kissé szélsőségesnek és támadónak tűnik a magyar politikai elit felé, de én azt hiszem értem, mit mondasz.
Akár tetszik akár nem, itt demokrácia van és lesz, amíg egy érvényes választáson lehet eldönteni, hogy ki vezeti az országot. Már pedig itt 20 évig ez volt. Az összes vezetőt megválasztottátok, volt, akit többször is. Amikor sok kattant kiment az utcákra két-három éve, akkor az értelmesebbje otthon maradt, pedig ha akkor kimegy a tömeg, akkor most itt nagyon máshogy nézne ki minden. Minden forradalom azzal indul, hogy kimegy az utcára a csőcselék, a kérdés az, hogy mögött megjelenik e a nép többi csoportja. Nem jelent meg. Ha itt igazán súlyos lenne a helyzet a hétköznapokban, akkor kimentek volna. Nem tették.

Ezért mondom azt, hogy ez ország mai napig az előző rendszerben szocializálódottakon alapszik. Ergo ők azt nézik, hogy az állam hogyan foglalkozik velük, nem ők akarják maguknak kiásni a gesztenyét. Ide nyugati értelemben vett liberalizmus nem való. Mert abból ITT lezüllés lesz. Már tart is. A társadalom jelenlegi állapotában ide erős kéz kell.

Ha ez náci, ha ez kommnunista, ha ez marsi felfogás, akkor is ezt gondolom. Mert ha belegondolsz, akkor az érvelésem ésszerű. Az, hogy a végkifejlet valakinek a világnézetével egyezik-e, az már más kérdés. Nincs olyan rendszer, ami mindenkinek tetszik és nincs is olyan rendszer, ami örökké tart. A magyar társadalmat, most irányítani kell még pár évtizedig. Különben itt pusztulat lesz.

Csigorin 2010.09.07. 22:15:17

@Külföldi: Ia s toboi soglasen, tolko problema iavliaetsia v tom, chto Rossia nezavisima. Politicheski. A mi - malenkaia strana, i nashi vozmozhnosti namnogo menshe chem u vas. Znachit, dlia togo chtobi s nami seriozno govorili, ne mozhem pokazivat armiu, itd... Nas mogut forsirovat, dazhe priamo - a vas net...
No v drugih, ia za, mne bi tozhe ponravilos esli nash model pohozh bil bi vashego.

Külföldi 2010.09.07. 22:15:52

@A Nép - Te vagy!: Tévedsz, nem tudok tökéletesen magyarul: Vélhetően - de nem tudtam eldönteni - a poszt írodott liberális szemmel. : ) Nem én látom úgy. Bocsánat.

Külföldi 2010.09.07. 22:22:11

@Csigorin: Hehe. : ) Ezért nem hasonlítottam csak Oroszországhoz, írtam Szingapúrt és Dél-Koreát is. Nem kell hozzá akkora hadsereg, terület, de még olajkincs sem - szerintem. Akarás kell és irányítás. Mert mit ért ez a sok tulajdonság Putyin előtt? : )
Egyébként sokkal könnyebb egy "kis" országot irányítani, mint egy olyat, ahol az ország másik végében akkor indul a nap, amikor a másik végén véget ér. : ) De örülök, hogy egyetértesz velem! : )

@1szerű mozdonyfütty: Kádár alatt, sőt Mátyás alatt is csend volt. Hogy Istvánról nem is beszéljünk, aki elég keményen irányította itt a dolgokat. : ) De értem a érvet és részben el is fogadom. : )

Neo07 2010.09.07. 22:25:44

@A Nép - Te vagy!: Hogy hogy jön ide? Úgy, hogy az ilyenfajta kommunikáció nem vezet sehová sem. Azt hittem, te egy kicsit higgadtabb vagy.
@Külföldi: Szerintem rosszul látod. Egy liberális piacgazdaság itt K-Európában is kevés, ha a játékszabályokat nem tartják be, márpedig itt erről van szó. A kurrupció és a féktelen hatalomvágy miatti segélyosztás, és az ehhze kapcsolódó sajátos társadalompolitika alaposan eltorzít egy jól működő rendszert is. A fidesznek mindig is volt egy nagy alapbázisa, tehát ezt sem tudod jól. Persze az ingatagok szavazataival jött össze a kétharmad, de ehhez kellett a keserű 2006 őszi eszmélés is. Egyébként, ha a britekkel példálózol, ahogy minálunk, náluk is egyre növekszik az a réteg, amely a segélyekre vágyik, miközben nem hajlandó integrálódni a társadalomba, és nem hajlandó elfogadni a befogadó társadalom értékvilágát.
Kiút esélye akkor lehetséges, ha van egy széles társadalmi elfogadottságú karizmatikus vezető, és nekünk van ilyen. A demokrácia arról is szól, hogy mindig van alternatíva... Most próbálunk ki egyet.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 22:36:17

@Külföldi:

A poszt több mint lehet, de úgy értettem magadra mondtad. Na ezen álmélkodtam. Mégegszer bocs a női nemiszervért, de nem is személyes akart lenni, hanem ami az orosz szemléletet ileti. Hidd el tőled, ha sikerült nálam kultúráltabban is előadnod, sokkal erősebb volt amit valakinek mondtál a kisebbségi érzésről. Ne menjünk bele, de ez neked végiggondolandó, de nagyon. Az ember ha már összegyilkolt magának egy birodalomra valót, ne legyen megvető kisebb népekkel szemben, azo az alapon, hogy azok kisebbek.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 22:40:57

@Neo07:

Továbbra sem vágom. Ami a higgadtságot illeti, képes vagyok dolgokon földegesedni, mint az AZÓTA kiderült, akkor is ha azt nem tartom szerencsésnek.

Viszont amikor a kérdéseset írtad, akkor még nem is, szóval marad a kérdés. Nem látom az összefüggést.

Neo07 2010.09.07. 23:08:24

@Külföldi: 1989-ben torz rendszerváltás volt, azaz, az uralkodó elitünk a politikai hatalmát gazdasági hatalommá (is) konvertálta, és a média segítségével mosta az emberek agyát. Olyan sikerrel, hogy sikerült a hatalomba való visszatérés. Ehhez álpártok, és álellenzék is kellettek. 2006-ban Gyurcsány szájából olyanok hangottak el, hogy egy normális demokráciában lemondásra kényszerült volna. Gyanús körülmények közt rendeztek egy pankrációt a tv-székház előtt, majd erre való hivatkozással vettek bosszút a tüntető tömegen.

@A Nép - Te vagy!: Igazából nemcsak neked szólt, és csak annyi, hogy nem érdemes egy külföldin elverni a port 56, és sajátos gondolatai miatt. Áldozatai lettünk a status quo további fenntartása miatt, és ezért legkevésbe ezen ő a hibás. Gondolatait a jószándék jegyében osztja meg velünk, más kérdés persze, hogy jók-e vagy sem, magyar lélekre méretezett-e vagy sem. Annyiban elgondolkodtató a felvetése, hogy a szétesettség egy bizonyos stádiumában a további széthúzás katasztrofális következményekkel járhat. Szerencsénkre a kétharmad egy biztos irányt ad a gazdasági fejlődés tekintetében. Ha a csőd elkerülésének ez az ára, hogy Orbánból egy amolyan magyar Putyin legyen, hát legyen.

Alamio 2010.09.07. 23:12:05

@Külföldi: Még akár logikus is amit írsz, de nem egy magyarnak. A népszellemet hagyod ki a szá,ításból. Nálunk nem alternatíva Putyin. És éppen ezért nem Putyinokat választunk magunknak. Más népre ráerőltetni puskacsővel egy rendszert, és ezt mentegetni: na ez viszont nem vall ép testben ép lélekre.

Külföldi 2010.09.07. 23:15:32

@Alamio: Látsz itt puskacsövet? A Fideszt megválasztották. Pont mint a Jegyinaja Rossziját, Putyin idején. Itt semmi erőszak nincs.

Alamio 2010.09.07. 23:25:32

@Külföldi: Értelmezd is amit mondtam, ne csak olvasd. Én azt a megszállásra mondtam, tudod, a 40 évre.
Arra a megszállásra, ami most nincs.

Külföldi 2010.09.07. 23:28:06

@Alamio: Én ezt nem mentegetem. Most is ez történik, csak nem puskacsővel, hanem IMF-hitellel. : )

Alamio 2010.09.07. 23:32:45

@Külföldi: Ma nem kell egy hadsereg egy ország meghódításához, ez igaz. A gazdaság elég. Viszont ez nem menti ki azokat sem, akik anno ezt fegyverrel tették.
Amúgy dehogynem mentegeted- most is relativizálod.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.07. 23:34:04

@Neo07:

Értem, igaz is, de nem vertem rajta el port a hazája bűnei miatt. Ha mégis, nem úgy gondoltam. Viszont a javaslatára érdemben reagálni nem méltánytalan. Ha ő keresi hogy idejöjjön (a blogra) és mondja ezeket, egyenlő résztvevő, nics miért másként bánni vele, mint másokkal.

Én sem örülnék, ha Orbánból diktátor lenne. De egyrészt kételkedek benne, hogy inkább lenne az, mint az eddigi menetekben volt, másrészt meg olyan irányvesztett szerintem már minden, hogy vadabb lehetőségektől eltekintve ami nem tűnik úgy, hogy fenyeget, alig számít, ha ő másképpen antidemokratikus, mint amit mostanáig adtak elő, húsz éve. Ha, mint mondod, a dolgok egyébként rendebehozódnak, már alig tud zavarni. Hogy ez várható-e, abban nem vagyok olyan biztos, de nem is zárom ki. Olyan okokból meg amiket korábban érintettem, mindenképpen helyes lenne hagyni kibontakozni ezt a kormányt vadabb támadások nélkül. Ha konkrét kifogásolnivalókat mondjuk tasz vagy effélék szóvát tesznek, tegyék, helyes is, de az a koncentrélt acsarkodás amit elkezdtek még mielőtt kijött volna a választási eredmény aggaszt. Ha legalább fél-háromnegyed évvel a kormámyzása után kezdik, talán komolyan tudom venni, legyen. De ez nem az aminek mutatják, hanem mindenároni elenségesség. Na jó ideje aludni is.

nestrot10 2010.09.08. 00:21:58

@Fedor: a marha vén 82 éves májfoltos barom. Agysejtjei már csak halnak , nem termelődnek újjá....olyan mint a bolondok,...)))))

greybull 2010.09.08. 09:32:55

@Külföldi: Daragoj drug! Ja szaglaszeny sz taboj! - Kedves Barátom! Elolvastam majdnem minden bejegyzésedet és teljes mértékben egyetértek Veled! Olyan villamosra, amelyik nem akar felvenni már vagy ezer éve, nem érdemes felkéredzkedni, pláne futni utána (értsd: a Nyugat).
A Te Hazádat mi (is) támadtuk meg - semmi keresnivalónk nem volt sem az I. sem a II.vh-ban ellenetek/nálatok! Nekem is van/volt rokonom, aki a Don kanyartól közhonvédként végigharcolta a háborút - nem akart ő odamenni, de küldték/vitték - ahogy az orosz embereket is a saját falujukból. A történelem - történelem. De tanulni kell belőle. Meg mások történelméből is. És a jövőt építeni. Ha máshogy nem, hát féldiktatúrában. Szerintem egyébként Magyarország páratlanul sikeres ország - pont a történelme bizonyítja ezt, és a jelenlegi ország megléte és megtartása is SIKER! Sajnos még én sem tanultam meg oroszul rendesen (pedig van felsőfokú nyelvvizsgám), pedig volt rá 40 évünk - hülyék vagyunk/voltunk: egy nyelv - nyelv és nem ideológia (mellesleg Puskin és Tolsztoj is oroszul írt...).
Most még ezzel a néppel nehéz lesz, mert számos nemzedék nagyon-nagyon a kádári (amúgy a nép seggét nyaló) rendszerben szocializálódott. A fiamék már kezdenek másképp gondolkodni.
Van remény. Nekem Putyin szimpatikus - és - ha jól tudom, de lehet, hogy tévedek - a finnugor származású édesanyja miatt (is) - szimpatizál velünk (mert nem szégyen, akár igaz, akár nem, hogy a magyarok ugor származásúak (is) ).
Kedves Barátom: vszego harósevo tyibé!

Külföldi 2010.09.08. 11:38:54

@greybull: Viszont kívánom. : ) Egyébként Putyin az az ember, akit ha Orbán felhívna, hogy üljünk már le beszélgetni, mert nem tudják eladni a magyar gazdák a terményeiket, akkor 1 hónap múlva a Záhony-Csop állomáson fog állni három tehervonat és kilóra megveszik a magyar terményeket, aztán viszik haza. Mert hogy ott tényleg csak a szándékon múlnak a dolgok. Ha Orbán kiépít egy hasonló rendszert, már pedig úgy néz ki, hogy efelé tendál, akkor egy jaltai teázással megoldhatná a teljes magyar exportot. Az EU-t meg talán ideje lenne leszarni. De ez csak egy ötlet.

greybull 2010.09.08. 17:17:03

@Külföldi: Az Isten lova bassza meg ezt a sok hülye magyar politikust jobbról-balról egyaránt!!! Kedves Barátom! Már megint egyetértek Veled! Ha rajtam múlna Szu-27-eseink lennének Grippen helyett, egyébként meg kölcsönkérnék 1 páncéloshadosztályt Putyintól, mert hadseregünk sincs - cserébe kosztért, kvártélyért, családostul jöhetnek a katonák, le is telepedhetnek, s ha akarnák még egy kicsit magyarrá is lehetnének - az orosz emberek szép emberek, az orosz nők gyönyörűek, egyébként meg akivel orosz emberrel találkoztam, az mind kiválóan megtanult magyarul (itt kell lenni valami titoknak, hogy az orosz és csak az orosz emberek tudnak JÓL megtanulni magyarul).
Ja bolse nagyéjusz stobi agyin iz vengerszkih polityisztov csitájet etot komment, i szlísit na tom! (Izvinyí mojevo ploho russzkij).

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.08. 17:44:57

@greybull:

Na, befutott az ügyeletes muszkavezető. 1849-ben is mi támadtuk meg a hazáját, ugye? Tényleg, mert az az őradó szabadágszag számukra agressziót jelentett. Meg 1914-ben. És, ha 1941-re áll is, ebből nem következik, hogy képtelenk voltak kimozdulni. Az meg, hogy a Nyugat nem fogadott be ezer évig, durva ostobaság.

Jó, csak tört magad az elvtársi hátsó után nyugodtan, hátha leesik valami neked is, Vona követő, hazád ellensége, bitang.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.08. 17:52:49

@Külföldi:

Mondok neked valamit. Bizonyára nagyon kedves fiú magánemberként, de ami az itteni aknamunkádat illeti az nagyon, nagyon gyűlöletes. Újrakezdenétek a gyarmatosítást? Még nem elég népet irtottatok ki? Az önzetlen orosz segítség! Persze.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0